Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• macilaci78

nagyúr

válasz philoxenia #63113 üzenetére

A kopásállóságot úgy mérik, hogy egy fém hengert állandó 1N erővel a felülethez nyomva mozgatják előre-hátra párezer cikluson keresztül és a felületről lekopott anyag tömegét mérik, a kisebb érték a jobb.
    A felület/anyag keménységét pedig úgy, hogy egy 1 kg tömegű és adott átmérőjű fémgömböt 1 m magasról ráejtenek a felületre/anyagra és a benyomódás átmérőjét mérik, itt is a kisebb érték a jobb.

Igen, a laminált padlóknál használt HDF kb 920 kg/m3, kemény, de nem karcálló. A laminált padló ezért van valamivel lekenve...
    De mondom máshogy: tegyél egy sima üveglapot egy asztallapra, meg egy ágymatracra és állj rá. Ugyanaz az üveglap az asztalon ki fogja bírni, míg a matracon el fog törni. Ugyanez van a fa esetében is: hiába a kemény, ellenálló lakk, ha nincs meg a megfelelő alátámasztás. Benyomódásra eltörik, elszakad a lakkréteg, sérül.
    És például a sportlakkok nem azért olyan ellenállóak, mert kemények, hanem azért, mert rugalmasak, némiképp ki tudják mozogni azt, amit a merev lakkok nem.

Nem személyeskedtem, indokoltam, érveltem, de van, akinél mindez hiábavaló. Nem, nem kell magadra venned, csak ha mindenáron valaki akarsz lenni. ;]

Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!

• Ribi

nagyúr

válasz philoxenia #63113 üzenetére

Gondolom arra gondolt, hogy a felület fóliázásával kopásálló lesz, de attól azt még egy szöggel valszeg simán átütöd ha nagyon akarod és át is megy rajta.
    Mint a munkalap. Alapból az is fareszelék, de a felülete miatt igen kopásálló.
    Viszont akár tölgy akár nem, idővel az is kopik ha nincs felület kezelve. Emiatt jött a felületkezelés.
    Nem akar senki okoskodni, csak gondolom saját tapasztalat alapján írja. Szerintem. :R

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés