-
GAMEPOD.hu
Összefoglaló
Kérlek, kérdezés előtt olvasd el!
Digi VoLTE roaming képes készülékek (szükséges a VoLTE működéséhez)
2024. március 1-től
● a DIGIMobil Plusz a jelenlegi 1.830 Ft listaárról és 1.480 Ft kedvezményes árról 2990 Ft-ra nő.
● a DIGIMobil MAX a jelenlegi 1.830 Ft-os listaárról és 1.480 Ft-os kedvezményes árról 2.990 Ft/hó összegre emelkedik.
● A DIGIMobil Junior a jelenlegi 1.250 Ft-os listaárról és 910 Ft-os kedvezményes árról 1.990 Ft/hó-ra módosul.
● Az eddigi 4 forintos percdíj valamennyi belföldi irányba 10 forint lesz.
● A nemzetközi irányú hívások díja az 1. díjzónában 5 Ft/percről 76 Ft/percre módosul.
-
DrBubo77
Topikgazda
(rögzített hozzászólás)
2024. március 1-től
● a DIGIMobil Plusz a jelenlegi 1.830 Ft listaárról és 1.480 Ft kedvezményes árról 2990 Ft-ra nő.
● a DIGIMobil MAX a jelenlegi 1.830 Ft-os listaárról és 1.480 Ft-os kedvezményes árról 2.990 Ft/hó összegre emelkedik.
● A DIGIMobil Junior a jelenlegi 1.250 Ft-os listaárról és 910 Ft-os kedvezményes árról 1.990 Ft/hó-ra módosul.
● Az eddigi 4 forintos percdíj valamennyi belföldi irányba 10 forint lesz.
● A nemzetközi irányú hívások díja az 1. díjzónában 5 Ft/percről 76 Ft/percre módosul.ÉN VAGYOK a feltámadás és az élet. (János 11:25)
Új hozzászólás Aktív témák
-
the.odzsy
aktív tag
Üdv!
Ha már 4G antenna, akkor erről [link] mi a vélemény? Jó ez valamire, vagy csak egy kínai vacak?[ Szerkesztve ]
MAGYAR vagyok nem turista!!!
-
dchard
veterán
válasz magyarc #24595 üzenetére
Erre egyszerű a magyarázat:
Az általam ajánlott antennán ha megfigyeled 15 teljesen egyforma méretű antenna elem van, így a realtív szűk működési tartományában jóval nagyobb a nyeresége.
Az általad linkelt antennán pontosan azért vannak eltérű hosszú antenna elemek (és azokból is relatív kevés), mivel annak több sávban kell valamiféle nyereséget felmutatnia, így összességében minden frekin kisebb lesz a nyeresége, hiszen az adott hullámhossz vételére szolgáló felület is kisebb lesz.
A 900-as antenna azért jó 1800-ra is, mert a 900MHz hullámhosszának pont a fele az 1800MHz. Az sem véletlen, hgy ugyanannak a típúsnak a 10 eleműje 12-13dBi nyereséget ad, míg a 20 elemű 15-16dBi-t. Dupla felület, dupla nyereség.A másik ami talán még nem hangzott el a miért kell két antenna kérdéskörben, hogy ha MIMO nyereség a nagy távolság miatt nem is lesz, úgynevezett soft combining vagy diversity nyereség annál inkább. Az MRC miatt így is lehet nyerni 2-3dB-t, tehát ezért is fontos a két antenna LTE esetén (a két antennával szerelt 3G/4G routerek 3G-n is realizálják egyébként a második antennából származó diversity nyereséget!).
[ Szerkesztve ]
A kitárulkozó idegenektől mindig elfog a hányinger. [Cornelius]
-
magyarc
tag
válasz Diák66 #24587 üzenetére
Érdekes, hogy amit belinkeltél, szintén logper antenna a leírás alapján, mégis jobb 1800MHz-en a nyeresége, mint 900MHz-en, ellentétben ezzel a sima logper antennával.
-
magyarc
tag
válasz dchard #24586 üzenetére
Antenna tartóval gondban lennék, de a talpszelemenhez egymás mellé tudnék két antennát is rögzíteni. Gondolom nem szükséges feltétlenül egymás alá tenni őket. A rövidebb 10 elemű antennánál 900MHz-en látszik a görbén, hogy kb. 12dBi a nyeresége. Vajon 1800MHz-en mennyi lehet? Az adatlap szerint a 10 elemesnek 12,8dBi, míg a 20 elemesnek 16,5dBi a maximum nyeresége. Egy másik logper antennára megtaláltam, hogy 900MHz-en kb 7dBi, míg 1800-on kb 5dBi a nyeresége.
-
sysrq
őstag
Sziasztok! Vett valaki mostanában Alcatel X1-et? Tényleg android 10 van rajta? A Google most nem barátom, ott nincs válasz.
Keresek Thermalright 1150 lefogatót
-
BlacKSouL
addikt
Az összefoglaló közepénél a 'meddig tart a tesztidőszak' pontban még mindig junius 30 van. Azt is át kéne írni.
Aláírás (nem kötelező megadni)
-
Diák66
őstag
válasz csacsi67 #24577 üzenetére
Ha mértek ezzel [link] az antennával 1800 MHz-en, akkor arra kíváncsi vagyok. Nekem van 2db már, de pl. jobban teljesít 800 MHz-en is ennél: [link] Szóval lehet a gyártó szerint 850 MHz-től jó (bár vannak ellentmondó infók a papírján, valahol azt írják 800 MHz-től), de biztosan jobb a nyereség 8 dBi-nél.
-
dchard
veterán
válasz magyarc #24583 üzenetére
Az ideális valóban kettő lenne, +45 -45 fokban, ha máshogy nem megy akkor egymás alatt-felett legalább 40-50cm legyen a kettő között. Valójában az LTE működik egy antennával is, a probléma ott van, hogy mit kezdesz a két antenna port egyikével a routeren/modemen? A lezáratlan ág semmiképpen sem jó, azt pedig nem tudjuk, hogy ezt hogyan kezeli a modem. Tudok mutatni nem egy olyan M2M megoldást, ahol a modemet kifejezetten konfigurálni kell egy antennás működésre, de a legtöbb SOHO routerben nem láttam még ilyen funkciót.
Nekem a linkelt antenna nyeresége elég karcsúnak tűnik, persze ha van rálátás és a torony nincs nagyonmessze, akár működhet is faszán. Telefonnal nézd meg az antenna leendő helyén, hogy milyen RSRp-t mérsz a kiszemelt szolgáltatóval és abból könnyen ki lehet számítani, hogy mennyit ér az 5dBi-s antenna.
-
anglergab
addikt
válasz dchard #24575 üzenetére
A Samsung telefonok kiírják a pillanatnyi le- és feltöltési RB értékeket.
Abból lehet következtetni a cella terheltségére?Illetve a SINR érték vagy az RSRP a lényegesebb a szektor/torony kiválasztásánál?
A SINR elég jó mérőszám, viszont nagyon ingadozik és a pillanatnyi forgalomtól is függ.
Az RSRP viszont sokkal jobban mérhető/"stabilabb" érték, viszont nem veszi figyelembe az öninterferenciát, azaz nem mutatja a dominanciát.
Úgy tudom, hogy a telefonok, szolgáltatók az RSRP-t használják hagyományosan (1G, 2G: RSSI, 3G: RSCP, 5G: RSRP).[ Szerkesztve ]
-
magyarc
tag
válasz dchard #24573 üzenetére
Jól gondolom, hogy ebből az antennából kettő kellene? A padláson a talpszelemenre egy ilyen antennát sokkal könnyebben fel tudnék szerelni. De ennek csak 5dBi lenne a nyeresége, viszont így is garantált lenne a közvetelen rálátás. Érdemes ilyen antennában gondolkozni? (És miért nincs rajta dipol ház?)
-
wnorbi73
újonc
Sziasztok.
Vettem egy új Samsung Alpha telót van rajta 4G képes elvileg. Ajándék a kisfiamnak. Már kipróbáltam vagy 5 féle beállítási módot ami fent van a digi oldalán aztán itt leírtakat de nem sikerült beíndítani a Digi mobil netet. Kártyafüggetlen a teló megy a kártyát felismeri leírná nekem valaki hogy a Digi mobil netet milyen beállításokkel lehet beindítani. Android 4.4.4 van a telón. Előre is köszönöm.
-
Turcy086
tag
Sziasztok!
Használja valaki telefonba a digis kártyát hotspotként?
Autós navit akarom használni úgy, hogy digis hotspotra kapcsolódok. Kérdeztem 3 helyen de nincs digis stick sehol. -
csacsi67
addikt
-
dchard
veterán
válasz #72755712 #24574 üzenetére
Van erről az antennáról több infó, vagy kép? Meg kéne jobban nézni. Ha 3 torony van közel azonos szinttel, az olyan szempontból jó, hogy irányított antennával akár ki tudod választani azt ami a legkevésbé terhelt (tapasztalati úton). Arra vigyázni kell viszont, hogy három állomás esetén lesz interferid is, amin az irányított antenna segít, de ha például ügyesen el tudod helyezni mondjuk a háznak nem pont a legtetején, hanem valamelyik falon ahonnan az egyik toronyra még van rálátás a többire viszont nincs, akkor tudsz javítani az interferencia viszonyon, mivel a ház maga is tud takarni és árnyékolni. A cél, hogy a kiszolgáló állomást minnél nagyobb RSRP-vel lásd, az összes többit meg lehetőleg semennyire
-
-
dchard
veterán
válasz Gyurka6 #24571 üzenetére
Az miben segít neked, ha mutatok képet 3.5GHz-re meg 1575MHz-re hangolt antennákról? Az egyik amúgy is egy helikális prototípus, amire neked kell, teljesen alkalmatlan.
Helyette mutatok egy elfogadható megfizethető darabot: [link]
Természetesen ehhez nincs kábel, így van lehetőség a jellemzően gagyi szerelt kábelt normális (H500 vagy H1000) minőségűvel felváltani, ezt frekitől és a tervezett kábelhossztól függően érdemes megválasztani. Ha 8-900MHz-re kell és relatív rövid a kábelhossz, akkor elég a H500, ha nagy a várható hossz és 1800MHz vagy fölé kell, akkor H1000. A két típus specifikációja ismert, a várható hossz és freki (meg a pénztárca) alapján el tudod dönteni, hogy mennyire vagy maximalista. Az antenna maga jó mindkét frekire (900/1800). 800-on sem szörnyű, de persze nincs 16dBi nyeresége. De ha Digi-re kell, akkor ez mindegy is. Arra figyelj, hogy H500/H1000-nél már csak N csatit tudsz a végére nyomni, így egy N-SMA vagy N-FME adapterre szükséged lesz a kliens oldaltól függően. Ha tudsz azért a leendő vételi helyen próbálj meg tetőről telefonnal mérni, mert azért csodák nincsenek: ha a telefon 0dBi körüli antennája a tetőn semmit sem fog be (-126 és -130dBm RSRP-ig 4G-n még azért látni szokták a hálózatot), akkor azon már nem segít majd semmilyen profi antenna. Például -130dBm telefonos RSRP esetén beraksz egy ilyen szettet, legjobb esetben lesz 13-14dBi nyereséged, így a várható RSRP-d 116-117dBm lesz, ez még mindig a használhatatlan kategória, hacsak nem 1-2 szöveges üzenet elküldése a cél
-
Gyurka6
őstag
válasz dchard #24570 üzenetére
Szevasz!
Minden tiszteletem a tudásod mellett, egy általad készített antenna képét, esetleg az elkészÍtés menetét, a mérési adatokat, esetleg fényképet tehetnél fel valahova. V.mint egy általad elfogadhatónak tartott antenna leÍrását is köszönettel venném, erre a sáv(ok)ra most éppen szükségem volna ilyenre. (Az elkészÍtés biztos nem lenne tökéletes, de ezt bevállalnám)Gyurka
-
dchard
veterán
amihez hozzájön a kábel alap csillapítása (3,7dB/10méter 2,4 GHz-en), ez a cikk szerzője szerint "rendkívül kicsi", végül is minden nézőpont kérdése. Nem bűn az, ha valaki azért épít antennát hogy a nyereség jelentős részét eldisszipálja a kábelen vagy az illesztetlenségből fakadó reflexión, de előadni azt, hogy ezt így kell csinálni... Az is sokat elárul, hogy a saját méréseiket az antennáról nem 75 Ohm-os kábelel együtt mérték, az tisztán látszik a Smith diagrammból. Az hogy 50 Ohm-ra illesztett volt a port az analizátoron sem véletlen, de hát ne vegyük észre ami számunkra nem kényelmes...
A végére annyit, hogy a vita nem úgy működik, hogy amikor nem tudom megérvelni az álláspontomat, akkor egyoldalúan kiszállok belőle.
-
Samanbacsii
őstag
Sziasztok! Ha esetleg routert vásárlást tervez vki: D-Link Wireless AC1200 4G LTE Multi -WAN router kiválóan működik.
" ... ááhhh, zavaros ez Szilágyi úr, kérem...! "
-
Kuter
senior tag
válasz dchard #24566 üzenetére
Miért nem linkeltél ide egy antenna leírást készítését mikor kérték.
De hidd el frankon megy az jel és a sebesség RG6 kábelen is.
Nem akarok bele menni vitába , legyen igazad.És evvel kapcsolatban ez az én végszóm.
Köszönöm.[ Szerkesztve ]
Mindhalálig Nvidia! mondta egy microelectronic engineer , vagy lehet hogy én?
-
Kuter
senior tag
50 Ohm hullámellenállású kábellel (RG6U) történő táplálása illesztési veszteséget eredményez, melynek névleges értéke / 50 Ohm adó / 75 Ohm kábel / 50 Ohm antenna / struktúrában 0,68 dB. Nem én mértem. [link]
[ Szerkesztve ]
-
dchard
veterán
A magyarázattal próbálj meg előállni minderre a stilizálás helyett. És rosszul gondolod: méreteztem és készítettem is antennát, nem is egyet. Csak annyi a különbség, hogy ezeket meg is mértem ám vektor hálózat analizátorral, és pontosan tudom, hogy 2GHz körül milyen kicsi a tűrés a kivitelezésben (ezt a hullámhossz ismeretében nem olyan nehéz felmérni egyébként). Ezért sem ajánlgatom másnak hogy álljon neki házilag.
Tehát akkor hogy is van ez az automatikusan illeszkedő RF kiement?
MOD: látom a mérésig nem jutottál el. Szomorú, bár nem lepődök meg. Az RF technika egzakt tudomány, jól mérhető és a szakirodalom is bőséges. Nem hitéleti kérdés, bár nagy frekin a méréstechnikája nem olcsó, meg nem árt érteni a fizikát is mögötte.
[ Szerkesztve ]
-
Kuter
senior tag
válasz dchard #24564 üzenetére
Te meg próbálj meg normálisan beszélni ,nem őrizünk együtt libát azt hiszem.
De ha jól gondolom még egyetlen egy antennát szem készítettél. Több éve ezt használom ,és nem csak én. Ja és RG11 is használok. Soha egyetlen egy rf végfok sem halt le.
Erről ennyit.[ Szerkesztve ]
-
dchard
veterán
Uram isten... Honnan a fenéből vetted ezt? Az kábel impedanciáját nem a hossza, hanem a belső szerkezete határozza meg. Ez nem 30MHz meg egy darab drót... Újabb jó példa arra, hogy miért szerepel az amatőr szó a rádióamatőr kifejezésben... Mérd már meg egy modemnek vagy routernek az RF kimenetét legalább egyszer az életben, mielőtt ilyen baromságokat beírsz ide. Minden esetben 50 Ohm-ra illesztett lesz a kimenet. És belinkeli a 75 Ohm-os kábeltv-hez való kábelt... Komolyan mondom, az eszem megáll.
-
Kuter
senior tag
válasz atos30 #24558 üzenetére
Gratula szépre , jóra sikerült. Még az antenna kábel rövidülési tényező számításával lehet az SWR állóhullám arányt belőni műszer nélkül . Minden kábelnak más Ha rg59-el vagy rg6 csináltad 0,66m tehát ha kell pl 7 méter kábel akkor annyiszor 0,66m amennyi belefér pl 0.66x11=7.26m ugye itt ennyivel lesz több a 7 méter. Kábelnek meg RG6 használtam már jó ideje mindenhova 2,4 ,1,8
Itt szépen lehet látni a kábel paramétereket [link][ Szerkesztve ]
-
atos30
aktív tag
Aki olyan helyen használja a Digi mobilinternetét ahol kevés vagy szinte nincs térerő (1800Mhz-en) és van 4g routere vagy stickje, azoknak ajánlom "Kuter" fórumtárs minap berakott [link] -jét. Összeraktam két darabot ( ha már MiMo a router) és eddig a max sebesség 14/3.5 lett a max 8/4 helyett. Az átlag 11/3 a 6/2 helyett. -107/-108 dbi között ugrált, most stabil -100dbi és néha bekúszik -99/-98 dbi- re. ( A telefon a padláson -117dbi-t produkál ( S9+))
Összköltség: 6.000 .- ( antennakábel 2x 2.5 méter , 2 db sma csatlakozóval szerelve 4400.-, alulemez+ vágás 1300.-, rézdrót+ fittingek 300.-)Ha belekalkulálom a router antennáinak a nyereségét és a kábelveszteséget, akkor olyan 12- 14 dbi lehet az antennák nyeresége.
A pénz azért van, hogy elköltsük!
-
betyarr
veterán
válasz szabonagyur #24556 üzenetére
sry,e felett a mondatod felett valahogy elsiklottam.
-
félisten
-
dchard
veterán
"Szabadtéren mennyjre szól el a 3500 tökéletes fizikai rálátással? "
Ha a vételi oldal nem telefon, hanem mondjuk egy CPE és van rálátás, akkor akár 8-10km-ről is lehet 30-40megabitet kinyomni belőle 4G-n ugyanebben a sávban. Épített városi környezetben az első fal, vagy fa a határ.
A Frenciek terén nem a 700 lesz a megoldás, hanem a villanyoszlopra telepített micro állomás, ami nagyon közelről gyakrolatilag benéz az ablakon, nem kell átküzdenie magát 8-10 falon a jelnek, mire a vételi pontra ér. Ez megy magas frekin is.
-
betyarr
veterán
válasz szabonagyur #24551 üzenetére
lehet,hogy maga a sim hibás.apósoméknál már kettőt is cserélni kellet az üfsz-en.az első alapból rossz volt,egy meg a héten adta meg magát,ki tudja miért.lehet neked is ez a gondod.egy próbát megér.
-
p2pp
őstag
válasz dchard #24546 üzenetére
Köszi szépen a részletes kifejtést!
Szabadtéren mennyjre szól el a 3500 tökéletes fizikai rálátással?
Kb. 500m? Mivel nagyon sűrűn vannak a Digi bázisok kültérre simán jó lenne. Mivel sokan úgyis otthon Wifin lógnak.
Tudom soknak nincsen vagy lassú, stb.
Pedig állítólag mindent adatot mobilon szeretnének a jövőben.
De sztem még jó ideig velünk lesz a vezetékes net.
Vagy megmarad nekik vezetékes netet szórni mobilon.
De ha lehetne, mindkettőre használnám a helyükben.
Biztosan megoldható lenne. Bent úgyis van router, ami kaphatná a jelet kintről úgy, mint most egy 5GHz-en működő tenyérnyi dobos micro a tetőn. Biztosan többen láttak már olyat.
Utcára kilépve meg amúgyis szabadtéren a teló már simán menne.
Hát igen oda a Ferencziek terére a 700MHz lesz a nyerő majd talán.
Már akinek van olyan. Sajnos a Diginek nincs olyan.
Pedig sztem szinte mindenütt lesz majd az országban.
Lásd 4G LTE 800. Most meg 5G 700.Iphone 16 Pro 18.0 Huawei Watch GT3 Giga B450 Amd 5600G 2x8 3000 Vengeance 3x1T M.2 Nvme
-
vbalint77
tag
válasz szabonagyur #24549 üzenetére
Igen.
-
félisten
válasz szaboi6512 #24550 üzenetére
Aha minden beállítás megfelelő.
-
szaboi6512
őstag
válasz szabonagyur #24549 üzenetére
Apn a megfelelő beállításon van?
ASUS RT-AX58U "Ez kizárt dolog,mert nem tudom!"
-
félisten
Sziasztok
Van egy J3 2016-m, melynél nem megy a mobilnet.
FrekvenciasávokGSM 850, GSM900, DCS1800, PCS1900
UMTS B1(2100), B2(1900), B5(850), B8(900)
LTE B1(2100), B3(1800), B5(850), B7(2600), B8(900), B20(800)Ezek támogatottak de mégsem megy Más telóban jó a SIM.
-
vbalint77
tag
Szerintem cserealapnak jó lesz. Én becserélném a Vodával a 2600as 25mhz tdd-re, a következő tenderen meg olcsón elhoznám a 15mhz-nyi másik felét, így lenne 40mhz tdd blokkom egybe 2600mhz-en ami lte-vel megoldaná a nagy sűrűségű helyeket és csak jobban terjed mint a 3.5ghz. És még új szektorsugárzók sem kellenének, illetve a 4g telók nagy része kezeli is. A Voda meg így 3.5ghz-en több sávszéllel bírna mint a nagyT. Szerintem win-win 😁.
[ Szerkesztve ]
-
dchard
veterán
20MHz-ben 5G-n az alábbi elméleti maximum sebességek (nem per előfizető, hanem per szektor!) realizálhatók (forrás: Huawei AAU spec.), a piros részek a 20MHz-es kombók:
Látható, hogy massive MIMO mellett elérhető az egy gigabit lefelé szektoronként, de ehhez mind a 16 nyalábban kéne lennie előfizetőnek tökéletes eloszlással, hogy ezt realizálni lehessen. A valóságban a 3-400megabit már jó eredmény lesz szektoronként.
A kérdés nem is az, hogy mit lehet kitekerni elméletileg ebből a 20MHz-ből, hanem hogy megéri-e méregdrága AAU-kat, BBU kártyákat és komoly licence bővítést venni ilyen keskeny sávra? Miközben a többi szolgáltató közel azonos beruházás mellett 5-szörös sebességet (kapacitást) tud majd kínálni. Nekem megint inkább a méretgazdaságossággal vannak problémáim. A telefon kompatibilitás meg fog oldódni, ahogyan eddig is mindig megoldódott. A kimenő teljesítmény 3.5gigán kombinálva 200 Watt körül alakul, nem tudom anglergab honna vette ezt a 10 wattot, talán antenna áganként értette
Persze lefedni ezzel sem lehet. Kis összehasonlítás: Ferencziek tere: papíron van beltéri 5G lefedettség vodánál, a valóságban meg ha bemész bármelyik presszóba (Ibolya, Chekhov stb.) még LTE 800 is alig van, ugrál LTE800 és U900 között. Wifin előbb elmegy a viber üzenet...
-
JÓZSFM
csendes tag
válasz ftsaba28 #24544 üzenetére
Szia
Jó magam Xiaomi redmi note 8 Pro készüléket használok, és működik rajta a Volte, és a vowifi is.
Érdekessége a dolognak amikor be van kapcsolva a Volte és a vowifi akkor nem megy semelyik. Amikor pedig ki van kapcsolva akkor mind kettő megy rajta.VoLTE be és ki kapcsolása kód : *#*#86583#*#*
VoWIFI be és ki kapcsolása kód: *#*#869434#*#*Elenörző kód :*#*#4636#*#*
-
ftsaba28
csendes tag
A Vo-Wifi hívást hogyan lehet inditani ha telefon(xiaomi mi8lite) tudja ezt az opciót?
Be van kapcsolva hogy a wifi hálózatot részesítse előnybe. -
anglergab
addikt
Nincs hozzá elég telefon. Ez tyúk-tojás helyzet, hiszen kevés telefonra nem éri meg az új antenna/bázis, illetve kevés antennára/bázisra nem éri meg az új telefon.
Amúgy a 20 MHz elméletileg max. 300 Mbps-et tud jelenleg.
Rosszabb esetben 100-200 Mbps-et/szektor.
Elég rossz a terjedése/lefedettsége 10 W-on.
Több szempontból sem segít ennek a növelése.
Illetve a nagyobb probléma hogy a beltéri lefedettsége rosszabb.
Illetve marad 200-250 mW a max. adási teljesítmény telefon oldalon (már a 3G óta ennyi), ami szintén nem segít.
Azaz sok helyen az ablakokhoz közel kellene menni.
Valószínűleg a bázisállomásokba is új hardver kellene hozzá, illetve nagyon sok új aktív antenna.
A legújabb technológia pedig mind bázis mind telefon oldalon drágább.
Továbbá jelenleg a pinget nem javítaná érdemben, csak a kapacitást.[ Szerkesztve ]
-
p2pp
őstag
válasz anglergab #24541 üzenetére
Hamár Digi Mobil fórum. Hangosan gondolkodok.
Ne kövezzen meg érte senki sem.
A Digi az ő 3600-as 20MHz-el, (tudom nem 100MHz, mint a többinek, de mégis vmi!!!)
mire jutna országos szinten. Városi szinten gondolom.
Pl. a nagyvárosokban mit lehetne kihozni belőle 5G-n?
Tudom most másra használják. Vezetékes net pótlására, kiterjesztésére. Városokban 5G-t lehetne majd idővel adni, ami tehermentesítené azamúgyis szűk keresztmetszetű 4G-t.
Itt "dchard" kolléga okfejtésére is nagyon kiváncsi lennék.Iphone 16 Pro 18.0 Huawei Watch GT3 Giga B450 Amd 5600G 2x8 3000 Vengeance 3x1T M.2 Nvme
-
dchard
veterán
válasz #71835392 #24537 üzenetére
Dehogynem tűnt el. Van itt bárkinek LTE 450 képes telefonja vagy modeme? Látott bárki ilyet egyáltalán megvásárolható, kereskedelmi forgalomban? Nem. Egy zárt kormyányzati hálózat, amihez nekünk semmi közünk, mint ahogy az ELMŰ, vagy a vízművek zárt rádiós rendszeréhez sincs, pedig meglepődnél ha tudnád hogy mekkora kiterjedésük van. Vagy ott a GSM-R. Ahhoz képest, hogy a 90-es években a mobil hangszolgáltatás gerincét adta a 450MHz, ahhoz képest most nincs, és nem csak nálunk nincs, hanem döntő többségében nincs. Remélem érthető. Az orosz példa ott sántít, hogy ahová szánták (YT videókat érdemes nézni), ott 20 elemes Yagi-val, a semmi veretes közepén dácsákban fogják a jelet, és annak a csúcsidőben fél egy megabitnek is örülnek, mert ezen kívül semmi nincs, mobil telefon sem. Ezt a szolgáltatást reálisabb a matáv-os vonal kihosszabbítással összehaosnlítani, nem pedig 21. századi szemmel nézve elfogadható szélessávval, vagy bármilyen mobil szolgáltatással.
[ Szerkesztve ]
-
-
pomy
csendes tag
Ma már meg is kaptuk az SMS-t, hogy a tesztidőszak 2020. december 31-ig meghosszabítva .
-
Dave1984
őstag
Akkor ez azt jelenti, hogy továbbra sem tudok egyéb más Digi szolgáltatás nélkül előfizetni Digi mobilra?
Nekem a tudat nem ad szabad utat
-
Execᵀʰᵀˢ
tag
Sziasztok,
Fizetős digis mobilnetet kéne varázsolnom egy Huawei E3372 USB stickbe. Apn-t beállítottam, a digi 2G hálóját mindig megtalálja, az 4G-set (1800ra tudok szűrni) is de nem mindig. A 2G-sre fel tud csatlakozni de azon természetesen nincs net, a 4G-s hálóra felcsatlakozásnál mindig annyit ír, hogy "Nem sikerült." (fogalmam sincs, hogy merre lehetnek ennek logjai)Van ötletetek, hogy mi a baja?
-
lorcsi
veterán
Lassan vege a tesztuzemnek...reklamban lattam, h kozeledik a napja
Lehet mar tudni, h mi lesz utána ?
Milyen dijakra lehet számítani ?eladó: vadi új soundcore motion+
-
anglergab
addikt
válasz qnadam #24517 üzenetére
Így van, ha el tudta volna tartani, nem kellett volna újabb rendszereket bevezetni.
Mindegyik rendszer egy adott felhasználói számot és felhasználói igényt képes kiszolgálni.
Ha bármelyik megváltozik, a rendszert fokozatosan le kell cserélni vagy egy párhuzamos rendszert kell indítani.[ Szerkesztve ]
-
anglergab
addikt
Az alacsony frekvenciájú rendszernek, ha viszonylag kevés a cella, kicsi a kapacitása. Azaz van lefedettség, sok eszköz rákapcsolódhat, de azok csak nagyon keveset forgalmaznak. Ahhoz egy speciális eszköz/modem típus kell, ott inkább kbps-ekről lehet beszélni, nem Mbps-ekről.
-
p2pp
őstag
válasz dchard #24515 üzenetére
Most az akkori 400 inkább most 5000 bázis sztem.
De lehet keveset mondok még így is.
Most megy a 450 MHz 4G LTE állítólag állami célokra.
Országos lefedettséggel. Alig hallani róla vmit.
Talán Huawei cucokkal van kiépítve.Iphone 16 Pro 18.0 Huawei Watch GT3 Giga B450 Amd 5600G 2x8 3000 Vengeance 3x1T M.2 Nvme
-
dchard
veterán
válasz rothfb #24514 üzenetére
A 400 cella nem 400 torony, oszd el 3-mal. Egy pillanatra fel is húztam a szemöldököt, aztán rájöttem, hogy a nagy fütyköst volt itt 400 torony 450-en Azon az 5-6MHz duplex sávszélességen nem nagyon volt mint tenderezni, több szolgáltatót ez sehogy nem tartot volna el, nem véletlen volt a gyors váltás 900-ra...
De a legfontosabb amivel itt sokan nem számolnak, az a kapacitás: hiába lehet 80-100 toronnyal lefedni az országot 450-en, ha egyszerre maximum ezres nagyságrendűr hívást lehetett rajta kiszolgálni országosan. Nem véletlen, hogy a 450MHz eltűnt a fenébe, és nem maradt meg egyáltalán.
-
veterán
válasz dchard #24513 üzenetére
400 toronnyal nagyjából le tudta fedni az országot a Westel. Persze értem én, hogy az akkori meg a mostani helyzetet nem lehet összehasonlítani. De ne felejtsük el, hogy közel 30 évvel ezelőttről beszélünk. Közel sem volt olyan technika, mint most. Igaz, hogy a frekvencia pályáztatás sem úgy működött, mint most. Sőt pályáztatás sem volt talán... Mivel akkor indult az egész mobiltelefon móka Magyarországon.
-
dchard
veterán
válasz anglergab #24512 üzenetére
Meg hát azt se felejtsük el, hogy NMT450-en a telefonok sem szaros 23-25dBm-mel adtak ám, hanem 2-4wattal, de az autóba építhető kit tudott 8wattot is. A mostani meg 0,25-0,30-at tud nagyon maximum... Amikor még nem volt kész Kisvárda, faterral be tudtuk fogni Tokajt ami 43km volt légvonalban... Persze ki kellett állni a ház jobb sarkába.
-
anglergab
addikt
válasz rothfb #24502 üzenetére
Az a 450 MHz-es NMT volt, analóg hanghívásra.
Itt pedig 1800 MHz van, hanghívásra (2 MHz GSM) és adatra (3 MHz LTE).
Ezeket nem igazán lehet összehasonlítani, mivel az NMT inkább rádióra, az LTE pedig wifire hasonlít és a frekvencia is nagyon eltérő.
Az NMT FM modulátort és demodulátort használt.
Mindkettőnek megvannak az előnyei, hátrányai, de alapvetően más célra is szolgáltak (analóg hanghívás vs. mobil internet).[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
Jól látod, lementünk egy collie-t menteni Szolnok fölé, ahogy beértünk a faluba, 0 térerő volt, pedig 3 kártyánk volt, tmobil, pannon és vodafon.
Most ahol vagyok vidéken, a telenor lehet 80/40, de abszolúte instabil; a Digi olyan 4/4, de stabil. És akkor 1000 forintot fizetek a digiért, és atomstabil, egész télen ment rajta a kamera és a mihome cuccok. Ugye a telenornak egy fillért sem fogok fizetni, ha csúti kézbe kerül. -
atos30
aktív tag
válasz Samanbacsii #24500 üzenetére
Én a tp-linknél auton hagytam mindent. Nem babráltam semmit. Beraktam a simet és kész.
A pénz azért van, hogy elköltsük!
-
Kuter
senior tag
válasz rothfb #24502 üzenetére
Nem tudom hogy te mennyi idős vagy , de a nagy szart volt lefedve, 1996-ban voltam nászúton a kékes tető környékén 0 térő volt még a szállodában is. Sok kisebb településen 0 térerő vagy csak hébe-hóba. Munkahelyemen felkellet mennem a dombra térerőt keresni. Mány környéke. Gánt környéke még most is halál a mobiloknak.
És ahol most is lakom Tatabánya a 90 években, na itt vannak ilyen régi 60-80 cm vastagságú tömblakások . Bentről nem lehetett telefonálni ki kellet állni az ablakba és ha szerencséd volt ,volt vonal. Így leírva nagyon szép minden ,de ez olyan mint amikor azt mondják a csúnya lányra majd az idő megszépíti. De vannak akik még emlékeznek rá . Én inkább olyan 1989-2000 éveket realizálnám már teljes lefedésre ha lehet ezt egyáltalán mondani.Mert még most is van itt a környéken halott zóna pl barackos kiskertek, Síkvölgy, Környebánya ,na ott nem igen van most sem térerő pedig lenne rá igény. Mert ott is laknak emberek.Mindhalálig Nvidia! mondta egy microelectronic engineer , vagy lehet hogy én?
-
veterán
Nem akarok belekotkodácsolni, de:
"1990. október 15-én Magyarország első mobiltelefon szolgáltatója Közép-Európában elsőként kezdte meg az analóg mobiltelefon-szolgáltatás nyújtását.[3] A társaság nagy szerepet játszott a mobilszolgáltatások elterjesztésében Magyarországon, 1993-ra három telefonközponttal és 400 cellával szinte az egész országot lefedte, 1999-ben az ügyfelek száma pedig megközelítette a 100 ezret.[4][5]"Ezt a Westelről írják és 3 év alatt fedte le szinte az egész országot. 30 évvel ezelőtt!
Édesapám 93 óta a Westel és utódjai ügyfele. Én is lassan 20 éve.
De ami a lényeg, hogy nem hiszem, hogy a Pannonnak 10 évébe telt lefedni az országot.[ Szerkesztve ]
-
Kuter
senior tag
válasz trec12 #24499 üzenetére
A lefedettséget hanyagoljuk már a többi szolgáltatónál mert itt vannak már néhány 10 éve. És azért még ott is vannak hiányosságok jó pár helyen.
Digi 1 éve megy . Anno a Pannon a 2g-vel kb 10 év alatt jutott eddig lefedettségben mint most a Digi . A sebesség az más tudjuk miért. Ha meg lesz a lefedettség jó lesz az telefonálni kis netezésre ,de ez már lerágott csont. Akinek van az megelégedéssel használjaMindhalálig Nvidia! mondta egy microelectronic engineer , vagy lehet hogy én?
Új hozzászólás Aktív témák
● A politikai jellegű hozzászólások figyelmeztetés nélkül törlésre kerülnek!
● Az Összefoglalóban megtalálható, hogy mit ír a Digi ÁSZF a szolgáltatás és a SIM kártya használatáról. Az ezzel kapcsolatos hozzászólások törlésre kerülnek.
● A személyeskedő, sértő vagy flame jellegű hozzászólások törlésre kerülnek.
● Az iPhone-os SMS küldést boncolgató hozzászólások törlésre kerülnek.
Társtopikok:
● DIGI internet
● DIGI kábel TV
● DIGI műholdas TV
● DIGI vezetékes telefon
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- BestBuy topik
- 20 éve a PH!-n
- Hálózati / IP kamera
- Windows 11
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Vodafone mobilszolgáltatások
- Sony Xperia 10 VI - vajon miben bízhat?
- 20 éve regisztráltam
- További aktív témák...
- Apple iPhone 14 Pro Max 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Xiaomi Redmi Note 13 Pro+ 5G, 12/512 Megkímélt, Kártyafüggetlen, Töltővel, Dobozzal, 1 Év Garancia!
- OPPO Reno7 5G 8/256GB, Megkímélt, Kártyafüggetlen, Töltővel, Dobozzal, 1 Év Garanciával!
- MacBook Air m1 2020 100%-os aksi megkímélt, dobozában, kiegészítőkkel!
- Samsung Galaxy A54 5G 8/128GB, Megkímélt, Kártyafüggetlen, Töltővel, Dobozzal, 1 Év Garancia!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest