Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Arch Linux topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
ztsoft
őstag
válasz spammer #3796 üzenetére
Köszi az ötletet, vissza is tettem a 3.14-es LTS kernelt.
@jimmy399 Nem tudom Te melyik disztribúciót használod, Arch alatt már csak 4-es kernel van (ha csak le nem tiltod a frissítést). Amúgy már 4.2.1-nél jár a stabil verzió: [link]
@haddent Jó neked! Nálam a hardver nem díjazza.
[ Szerkesztve ]
Jó dolog fontosnak lenni, de fontosabb, hogy jók legyünk.
-
haddent
addikt
Már egy ideje linux 4.2 -őn vagyok semmi gond vele
Linux archey 4.2.1-1-ARCH #1 SMP PREEMPT Tue Sep 22 06:57:07 CEST 2015 x86_64 GNU/Linux[ Szerkesztve ]
-
spammer
veterán
Miért nem használod 3-as kernellel, ha azzal működött? Én anno le is tiltottam az LTS kernel frissítését, 3.14 ott van tartaléknak, ha kellene (újabbak nálam a touchpadet nem ismerik fel).
[ Szerkesztve ]
„A feketébe öltözött ember a sivatagon át menekült, a harcos pedig követte."
-
ztsoft
őstag
Le késtem a szerkesztést. A kijelző hibáról csak ennyit találtam, ez ugyan az, mint ami korábban volt, nem javították.
szept 25 12:38:05 arch-acer kernel: drm/i915: Resetting chip after gpu hang
szept 25 12:38:05 arch-acer kernel: [drm] GPU crash dump saved to /sys/class/drm/card0/error
szept 25 12:38:05 arch-acer kernel: [drm] The gpu crash dump is required to analyze gpu hangs, so please always attach it.
szept 25 12:38:05 arch-acer kernel: [drm] drm/i915 developers can then reassign to the right component if it's not a kernel issue.
szept 25 12:38:05 arch-acer kernel: [drm] Please file a _new_ bug report on bugs.freedesktop.org against DRI -> DRM/Intel
szept 25 12:38:05 arch-acer kernel: [drm] GPU hangs can indicate a bug anywhere in the entire gfx stack, including userspace.
szept 25 12:38:05 arch-acer kernel: [drm] GPU HANG: ecode 3:0:0x7d7fffc1, in Xorg [411], reason: Ring hung, action: reset
szept 25 12:38:05 arch-acer kernel: [drm] stuck on render ringJó dolog fontosnak lenni, de fontosabb, hogy jók legyünk.
-
ztsoft
őstag
Eddig tartott, ismét szét hullott a kép. Sajnos a laposom nem kompatibilis a 4-es kernellel. Ha így megy, búcsút kell vennem az Arch-tól, pedig nem akarom. Érdekes, külső monitort rá kötve, helyre jött a kép.
Más, már herótom van a KDE4, Plasma 5 átállásból (képek). Ilyenkor mi van?
Jó dolog fontosnak lenni, de fontosabb, hogy jók legyünk.
-
ztsoft
őstag
Egy kis érdekesség, a mai frissítéssel jött. Az LTS újabb, mint a sima.
Linux kernel 4.1.6-1
Linux-lts kernel 4.1.8-1Jó dolog fontosnak lenni, de fontosabb, hogy jók legyünk.
-
vargalex
félisten
válasz PandaMonium #3788 üzenetére
Fsck-hoz pont az a lényeg, hogy ne legyen mount-olva, így chroot-olni sem kell. Amint beboot-ol USB-ről a telepítő, azonnal lehet ellenőrizni a partíció(ka)t.
Alex
-
PandaMonium
őstag
válasz attilav2 #3786 üzenetére
Ahogy haddent írta egy Arch telepítő pendrive-ról chroot-olj be a rendszerbe.
Hasonlóan mint mikor telepítetted a gépet: Először mount-old be a partíciókat (vagy akár a root is elég, nem kell a többi), aztán arch-chroot <csatolási pont> <shell>. Példa: arch-chroot /mnt /bin/bash. Innen már futtathatsz amit csak akarsz.What I cannot create, I do not understand
-
őstag
válasz PandaMonium #3780 üzenetére
memtest86-ot külföldi fórumokon is ajánlották, a firefox bus errorra sokféle megoldást írtak, többek között az fsck futtatását, mivel file rendszer hiba miatt is elhasalhat a firefox, de mivel a rendszerem egybe van partícionálva ezért nem tudom lecsatolni a rendszerpartíciót hogy fsck-t futtassak, hogyan tudnám elérni hogy bootkor automatikusan lefusson az fsck?
Minden megpróbáltam, töröltem a plasma configot, újraraktam, töröltem a .mozilla configot újraraktam, xfce alól is próbáltam indítani ott is bus error. A chrome sem indul, semmilyen hibaüzenetet nem ad, de a chromium elindul. Ebből rendszer újrarakás lesz , windows jól működik, nemhiszem hogy memória gond. Talán filerendszer hiba.
[ Szerkesztve ]
-||- Asrock B660M HDV -II- G.Skill Aegis 2x16GB DDR4 -II- - i3 12100f -||- Sapphire RX550 4GB -||- AOC Q27V4EA 1440p -||-
-
Rimuru
veterán
Tapasztalatom nincs, csak tesztekre tudok hivatkozni, de SSD-n is eleg jonak tunik. Az biztos hogy HDD-re az egyik legjobb, SDD-n kb egy szinten lehet a tobbivel, sok parhuzamos dolognal lehet egy kis elonye. Felrakod a zen kernelt es kiprobalhatod te is.
Vigyázat, csalok!
-
PandaMonium
őstag
válasz Domonkos #3782 üzenetére
Sajnos ez elég specifikus probléma, nem hiszem, hogy itt a topikban bárki használna 3-nál több megjelenítőt. Én kettőt használok (laptop beépített kijelző és a DP kimenet), ott minden tökéletes, az xrandr felismert mindent kapásból, és az i3WM is jó helyre nyitotta meg az ablakokat. Lehet, hogy érdemes volna a hivatalos fórumon ennek topikot nyitnod, vagy esetleg reddit-en az /r/archlinux -ban körbekérdezned.
What I cannot create, I do not understand
-
haddent
addikt
válasz attilav2 #3779 üzenetére
Backupoltad / töröld az összes hülye cache / configot
# mv .config .config.bkp
# mv .cache .cache.bkpTedd újra a kde -t
# pacman -Rnsc plasma
# pacman -S plasmaAztán nézd meg jó-e, kezd visszaállígatni a konfigokat, vagy csináld meg újból.
(Rnsc -vel óvatosan, rekurzívan a nem használt / előzőek törlése után megárvult csomagokat is pusztítja, konfiggal mindennel együtt!) -
Domonkos
Ármester
Sziasztok!
A segítségeteket szeretném kérni. Utóbbi napokban a gépem egy jelentősebb hardverupgrade-en esett át - Új alaplap és egy második HD6850 kártya. Nem szeretném egyáltalán crossfire-ben használni (nem is kötöttem őket össze bridgedzsel), csak a kimenetek száma miatt volt szükség rá. Egy mega-giga 6+2 monitoros felállást szeretnék összepakolni
A problémám viszont ott adódik az opensource dviverrel, hogy ugyan lspci listázza a kártyát és egy xrandr --setprovideroutputsource 1 0 parancs után xrandr --listproviders-szel is látszik, viszont a sima xrandr parancs egy DVI-I kimenetet nem listáz ki. A másik 9 megjelenik, frankón használható mindegyik, viszont a masodik kártya okosabb DVI csatija nem. Egyébként minden más rendben. A proprietary driverrel működik, de ha nem kapcsolom be a Xinerama-t, akkor az xrandr minden a nem fő virtual display-hez kötött monitort disconnectednek lát és nem enged semmit sem kezdeni velük, bekapcsolva meg az awesome wm nem tudja eldönteni hogy melyik az a monitor amelyiken az aktív tag van és az új ablakokat random jó, máskor meg a jótól balrább lévő monitorok valamelyikére dobja be.
Van esetleg valakinek hasonlóval tapasztalata?
A gépen természetesen up to date 64bit arch fut...
Előre is köszönöm.Gender of electrical connectors is defined by the pins.
-
whbear
senior tag
Bfq az hdd-re van optimalizálva,nem?
Attilav2 :
Nekem el sem indult a kde. Aztán egyszer csak sikerült nehezen belépni. Vissza kellett tennem a 0.11 - es sddm - et, mert a helper összeomlott állandóan. Tele is írta a core dumpot rendesen.Arch Linux, Void Linux, Network Radios, VoIP, HAM
-
őstag
Ma reggel mikor bekapcsoltam a gépet sokáig tartott a kde indulása, utána az asztali ikonok nem jelentek meg. Elindítottam egy rendszerfrissítést, yaourt -Syua utána próbáltam újraindítani a gépet a szokásos módon a kde menüből, de nem történt semmi. Reseteltem a gépet, gyorsan betöltött a kde voltak asztali ikonok is, most viszont a böngésző nem indul, se chrome se firefox. Próbáltam konzolból indítani, firefox busz szegmentálási hibát ír a konzolba, chrome semmit. Segítség! Mit tegyek? Nem akarom újrarakni a rendszert, az nagyon melós. Milyen logot kell ilyenkor nézni?
-||- Asrock B660M HDV -II- G.Skill Aegis 2x16GB DDR4 -II- - i3 12100f -||- Sapphire RX550 4GB -||- AOC Q27V4EA 1440p -||-
-
-
whbear
senior tag
SSD-hez ki mit ajánl, noop vagy deadline ütemező?
Arch Linux, Void Linux, Network Radios, VoIP, HAM
-
-
qisqaqas
senior tag
Ha az arch erős lehet jobb ha hagyod. Manjaro pont ezzel a filozófiával megy szembe, mert egy ilyen művelet erőteljesen tákolós. (Egyébként az arch sem feketemágia, nem kell túlmisztifikálni csak azért mert parancssorból kell telepíteni. Nem csodarendszer hogy vuduzni kelljen hogy menjen. Az az LFS. 1év "ubuntus" tapasztalattal vágtam bele és azóta nem volt jobb/kényelmesebb disztróm)
CMstorm QF TK eladó || Nem jó a keyboardod? Építs -> http://prohardver.hu/tema/igy_epitsd_a_billentyuzeted/ || Jolla!
-
spammer
veterán
[ Szerkesztve ]
-
Exom
tag
Sziasztok.
Eddig Linuxmint -el kísérleteztem. Szeretném megpróbálni a Manjarot is. (az ARC még túl kemény falat a számomra). Az lenen a kérdésem, hogyan lehet Windows 10 mellé (UEFI + GPT) telepíteni Manjarot Dual bootal. Próbálkoztam, de sajnos nem sikerült. (Linuxmintel meg tudom csinálni a dualbootot)
A /boot/efi partícióval van problémám. Mit kell ezzel kezdenem?
Illetve nem láttam, hogy lehetőség lenne arra, hogy GRUB -ot ne vinyóra, hanem partícióra telepítsem. -
őstag
Transzponderlista előállítása w_scan-nel:
w_scan -fc -Q 1 -c HU -x > initial-tuning-data.txt
Nagyon fontos a "-Q 1" paraméter mert ez állítja be hogy qam256-on keressen, enélkül leáll a keresés.
A transzponderlista egy olyan fájl amely tartalmazza azokat a frekvenciákat qam és symbol rate adatokat, amik alapján a csatornakeresést el lehet indítani.Csatornakeresés indítása egyszerű channels.conf csatornalista generálásával:
w_scan -fc -I initial-tuning-data.txt -c HU -X > channels.confCsatornakeresés indítása xml formátumú csatornalista generálásával:
w_scan -fc -I initial-tuning-data.txt -c HU -L > channels.xspfMindkétfajta formátum megnyitható vlc-vel és válogathatunk a csatornák között.
Az xml csatornalista előnye hogy áttekinthetősége végett kézzel is bele tudunk szerkeszteni, már persze ha tudjuk mit módosítunk.Paraméterek magyarázata (w_scan német nyelvű oldal, az angolt nem ajánlja mert nem up to date)
http://wirbel.htpc-forum.de/w_scan/index2.htmlPélda paraméterek:
https://wiki.ubuntuusers.de/w_scanValamint használható még a w_scan --help
és van részletes paraméterlista (csak itt említ meg bizonyos paramétereket pl a qam és symbol rate) w_scan -H
Illetve látható az összes paraméter egy helyen magyarázattal: man w_scan-||- Asrock B660M HDV -II- G.Skill Aegis 2x16GB DDR4 -II- - i3 12100f -||- Sapphire RX550 4GB -||- AOC Q27V4EA 1440p -||-
-
őstag
-
őstag
Dvb-c vevőt, mert kábeles digi van. Egy pci kártya technisat cablestar II típusú. Ha lesz kedvem megírom az összefoglalót ami dvb-c mux és csatornslista generálásról szól w_scan-el. Elég kultúrált csatornalistát generál a scan-el ellentétben, de a paraméterezése nem egyszerű.
-
őstag
Ma próbálgattam a w_scan-t digitv csatornalista összeállításához. AUR-ból telepíthető, legegyszerűbben a yaourttal. Egész jónak tűnik. Holnap ha lesz kedvem írok róla egy összefoglalót. Transzponderlistát is tud generálni(nem nekünk kell kézzel a digi honlapja alapján megírni a transponderfájlt), ami felhasználható a csatornakeresés gyorsításához. A paraméterezése viszont nem egyszerű.
A w_scan többféle formátumú csatornalistát is tud generálni, xml-xspf, vagy hagyományos channels.conf.
Mindkétféle csatornalistával behozza az adásokat a vlc.De foglalkoztat a tvheadend is, ki szeretném majd próbálni, de arról nem találtam infót hogy a w_scan által generált initial-tuning-data(transzponderlista) és csatornalista fájlok megetethetők e a tvheadenddel. Ez nagyban felgyorsítaná a csatornák beállítását.
-
whbear
senior tag
Megszűnt az Evolution Linux Viszont a fejlesztők Architect néven indítanak új projectet.
-
őstag
Megoldódott!!! Igaz saját magam oldottam meg, hiába na windowsban semmi nem megy out of the box
A megoldást a másik fórumon leírtam linkelve van a #3749-ben. Ne szennyezzük tovább ezzel a topicot.-||- Asrock B660M HDV -II- G.Skill Aegis 2x16GB DDR4 -II- - i3 12100f -||- Sapphire RX550 4GB -||- AOC Q27V4EA 1440p -||-
-
nagyúr
válasz jimmy399 #3754 üzenetére
technikai off:
Erre jó a TG rendszer, csak itt még nincs topikgazda. Ilyen esetben moderátor akkor töröl, ha
-véletlenül olvassa a topikot
-modkerbe beírod a kéréstHa valaki érez indíttatást, hogy itt TG legyen, lehet jelentkezni vagy tudtok javasolni valakit, aki vállalná, szóljatok és beírom a javaslatot a TG topikba.
[ Szerkesztve ]
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
őstag
-
Istju
senior tag
válasz attilav2 #3746 üzenetére
Örülünk, hogy megoldódott a problémád:-) Az Arch linux jól kezeli a hardvered. A windowsal más teendőd nincs, mint , hogy soha nem indítod. Ebben az esetben élvezheted az arch linux áldásait:-)
De netán, ha a windowsra fanyalodnál keresd meleg szívvel a Microsoft ügyfélszolgálatát. Amennyi pénzt elkérnek egy windowsért, azért cserébe biztosan minden segítséget megadnak, amire szükséged van. Csatlakozom az előttem szólóhoz. Ezt a kérdést a microsoft fórumára feldobhatnád, hogy a windowsom xar, a linuxom meg műkszik:-)
UI: Ha esetleg tudnám a problémádra a választ, akkor se mondanám meg. Ebben a topickban ez istenkáromlásnak minősülne.[ Szerkesztve ]
A bonyolultság elrejtése még bonyolultabb rendszert eredményez, és ezért kerülendő. KISS
-
őstag
Az energiagazdálkodásnál kikapcsoltam a gyors rendszerindítást a főkapcsolók funkciójának megadásánál. ezt írják a leírások, meg az említett shutdown parancsot a kapcsolókkal. Semmi nem használt
Valamit be lehet még a kikapcsolással kapcsolatban állítani, ha igen hol?[ Szerkesztve ]
-
őstag
válasz PandaMonium #3742 üzenetére
Itt is: http://www.howtohaven.com/system/how-to-shutdown-windows-8.shtml azt írják hogy "shutdown /s /t 0"
Bizony hogy villog akkor is ha így kapcsolom ki Ebből lapcsere lesz[ Szerkesztve ]
-
őstag
válasz PandaMonium #3742 üzenetére
"shutdown /s /t 0"
Nem jött be égve maradt
Most jöhet a másik megoldás...
jimmy399: Lehet hogy lapot kellene cserélnem, neked milyen márkájú alaplapod van?[ Szerkesztve ]
-
-
őstag
Áldásos hatását tapasztaltam meg az Arch-nak. Ha arch alól shutdownolom a gépet akkor a gép kikapcsolt állapotában nem világít nem villog a lan led. Ha windows alól kapcsolom ki a gépet akkor a lan led égve marad és erősen villog illetve világít. A biosban az összes WOL opció kikapcsolva. A manual szerint csak bekapcsolt WOL esetén kellene a gép kikapcsolt állapotában égni a lan ledeknek. Már az alaplap megvétele óta probléma ez a dolog, de mégsem gariztathatom le, mert működik a lan, csak kikapcsolt állapotban világít villog ami este zavar. Az arch egyik kernelfrissítése óta ha onnan kapcsolom ki a gépet, a lan ledek a kikapcsoláskor kialszanak. Költői kérdés hogy windows alól hogyan tudnám ezt elérni....
-
whbear
senior tag
válasz PandaMonium #3738 üzenetére
Köszöntünk és köszönjük
-
PandaMonium
őstag
Sziasztok. Egy ideje már én is Arch Linux-ozok, előtte pedig Debian alapú disztrókkal foglalkoztam sokáig, de csak most jutott eszembe megnézzem van-e itt Arch-os topik, gondoltam beköszönök. Ha bárkinek bármi gondja van írjon és igyekszem én is segíteni.
[ Szerkesztve ]
What I cannot create, I do not understand
-
spammer
veterán
Ha UEFI + Windows vagy ilyen varázslatok is vannak a képben, akkor lehet, hogy tökölősebb, de egy sima Arch telepítés szerintem nem nagy meló, ha leírást vagy videót követ az ember, amiből kismillió van. Csak tovább tart, mert gépelni kell mindent (ha a scripteket és a scriptelt telepítőket kizárjuk). Inkább az utólagos konfigurálás (post-install), amivel el lehet tökörészni, esetleg szívni (főleg, ha nincs DE).
szerk: 1-1 progi bekonfigolása és tesztelése több időt fel tud néha emészteni, mint egy komplett Arch, belakással. Pl. a mutt-ot mire belőttem úgy, ahogy nekem megfelelt, teszteltem, fordítanom, patchelnem és mocskos sokat gugliznom is is kellett, az kb. 2 hétig tartott.
[ Szerkesztve ]
-
őstag
Egy frissítéstől megjavult a plasma5, lettek ikonok az asztalon.
Van már végleges plasma5 dolphin, le is vakartam a git es csomagokat, és raktam is fel a véglegest. Jól szuperál, de az mtp eszközt az értesítési sávból továbbra sem nyitja meg, mindenféle hibaüzenetet küld, ha simán elindítom a dolphint akkor megnyitja.-||- Asrock B660M HDV -II- G.Skill Aegis 2x16GB DDR4 -II- - i3 12100f -||- Sapphire RX550 4GB -||- AOC Q27V4EA 1440p -||-
-
agy73p
senior tag
válasz spammer #3731 üzenetére
Köszi és Neked is colomb2!
Jogosultsági problémák miatt nem tudtam megoldani a javasoltakat, viszont grafikus felület indulása helyett (mert nem indult el a nyomorult) a nano-ban végül tudtam szerkeszteni az fstabot. Hidd el, nekem nekem ez is siker, két órámba került, mire megoldottam.... De nem untatom itt az Archosokat, át is ruccanok a Manjaro topicba. -
Rimuru
veterán
Nyilt manjaro topic, bekerult a linkje az osszefoglaloba is.
Vigyázat, csalok!
-
spammer
veterán
A live rendszernek látnia kell a hdd-t/partíciót, amin az éles rendszered van, nézd meg a fájlkezelőben/fájlmenedzserben/intézőben (ha nem látja, akkor előbb mountolni kell). Onnantól kezdve ugyanúgy szerkeszted az fstabot: megnyitod egy szövegszerkesztővel és kijavítod a hibát.
-
agy73p
senior tag
Üdv, live usb-ről bootolva szeretném a telepített a Manjaro fstabját szerkeszteni, mert az előbbi szerkesztés óta nem inul el, a hibaüzenetet pedig nem is értem . Hogy tudnám? Nem vagyok rutinos, hanem kezdő, így szeretném kérni, hogy mintha csak egy dedósnak írnátok... köszönöm előre is.
[ Szerkesztve ]
-
őstag
Egy frissítés után eltűntek az asztali parancsikonjaim plasma5 alól! Ti is találkoztatok ezzel? Mit lehet tenni?
-
törölt tag
A tegnapi frissítésben nálam nem is szerepelt szerintem az amarok, bár nem figyeltem végig, de ugye "a" betűnél kezdi a csomagletöltést általában, és nem vettem észre. Viszont pár nappal korábban tettem fel, és úgy néz ki egyáltalán nem megy, csak egy hibaküldő ablakot dob a rendszer, ahányszor próbálkozom.
-
-
törölt tag
válasz #16820480 #3724 üzenetére
Valamiért az Amarok nem indul el Plasma 5-re frissítés óta. Másnál is van ilyen?
Ezt kapom terminálban:
QDBusConnection: session D-Bus connection created before QCoreApplication. Application may misbehave.
QDBusConnection: session D-Bus connection created before QCoreApplication. Application may misbehave.
KCrash: Application 'amarok' crashing...
KCrash: Attempting to start /usr/lib/kde4/libexec/drkonqi from kdeinit
KCrash: Connect sock_file=/home/sheratan/.kde4/socket-moonshine/kdeinit4__0
unnamed app(1913): Communication problem with "amarok" , it probably crashed.
Error message was: "org.freedesktop.DBus.Error.NoReply" : " "Message did not receive a reply (timeout by message bus)" " -
törölt tag
válasz #16820480 #3686 üzenetére
Közben visszatérve egy gondolat erejéig a BT audio problémára, úgy néz ki, hogy a Clementine nem küldi a hangot valamiért a BT-re, de VLC alatt minden tökéletes, csak az nem olyan ideális (számomra) zenére. Viszont az jutott eszembe, hogy lehet esetleg valami gstreamer probléma? Mintha a VLC saját backend-et használna, mégha amúgy az is pulseaudio-val dolgozik.
-
-
BoB
Topikgazda
-
jimmy399
senior tag
Szembe találtam magam egy nagy gonddal.
Fel akartam telepíteni az Arch-ot egy GPT-s lemezre. Nem sikerült... UEFI BIOS de legacy boot-tal. Létrehoztam neki a 200 MB-os EFI FAT partíciót a root partíciót, swap partíciót, meg egy NTFS partíciót a lemezen. Eddig király, de az arch wikit olvasva se tudtam rendesen feltelepíteni a rendszerbetöltőt. Legacy módban nem indul el a rendszer, grub rescue fogad. Azt hiszem egészen másképp kell telepíteni mint egy MBR-es lemezre, s a leírásban meg is csináltam mindent de mégse akar menni... Kár, most lehet ezért újra kell partícionálni az egész lemezt, hogy MBR-es legyen...
--- N/A ---
-
_Dumber_
őstag
válasz Fritz Teufel #3716 üzenetére
Üdv
A vboxuser csoportban nincs bent a felhasználód
[link] -
Fritz Teufel
addikt
Sziasztok!
Ezer éve... Kicsit már hiányzott is a társaságotok ;-) Továbbra is Manjaro, csak időközben elkezdtem futni. Aztán nemsokára úszni... és így tovább. Szóval a Garmin kárcórámat szeretném szerkeszteni a GarminConnecttel. Ez Winfost igényel. Sajnos a VirtualBox nem lát semmiféle felcsatolt USB holmit. Mit nem állíthattam be?
Asus ROG Strix G513IH; Apple iPhone 14 Pro Max, Apple iPhone 13, Apple Watch Ultra, PocketBook Touch HD 2
-
whbear
senior tag
Windowsos tabletra (Gigabyte 1080) fog ma menni Arch + KDE. Szükség lenne virtuális billentyűzetre a telepítés után. Kell a touchscreen -hez külön driver majd? Van tapasztalata valakinek? Az ok amiért lekerül a Win7, hogy az új frissítésekkel ugyanolyan kémprogram lett mint a 10.
-
spammer
veterán
Arch Wiki és a Manjaro Wiki. Az sem ártott volna, ha leírod, hogy konkrétan melyik játék és milyen források (linkek) alapján próbálkoztál. Ha sikerült szétgányolni, akkor szerintem jobban jársz, ha újrahúzod az egészet. De lehet, hogy nem Arch alapú disztróval kellene próbálkoznod, ha még ennyire az elején vagy.
[ Szerkesztve ]
-
Freel
tag
Senki?
Akkor valami támpont legalább, hogy merre induljak?
Beírtam egy ilyet:
ls -l /usr/lib/libcurl*Ekkor kiírt pár sort, de volt közte pirossal nem is egy. Már szét szimlinkeltem mindent valószínűleg az a baj.
Órák óta keresem a neten a parancsot, hogyan lehetne kilistáztatni és törölni az általam létrehozott szimlinkeket... Semmi nem működik!!!Valaki valamit?
-
Freel
tag
Üdv.
Segítsetek légyszíves... Végső és totális elkeseredettségemben írok hozzátok. Adott egy játék. És nem indul.
A hiba a következő:/usr/lib/libcurl-gnutls.so.4: version `CURL_GNUTLS_3' not found
Állítólag túl új neki ez a 4-es gnut akármi
Olyasmit találtam, hogy symlink-elgetni kell dolgokat. Amit csináltam eddig:
ln -s /usr/lib/libcurl-gnutls.so.3 /usr/lib/libcurl-gnutls.so.4
ln -s /usr/lib32/libcurl-gnutls.so.3 /usr/lib32/libcurl-gnutls.so.4
ln -s /usr/lib64/libcurl-gnutls.so.3 /usr/lib64/libcurl-gnutls.so.4Telepítettem valami lib32-libcurl-compat -ot is.
Találtam olyat is, hogy nem a legújabb 4.3.0-s kell a játéknak, hanem csak a 4.2.0-s és azt kellene symlink-elni...
Ezt nem tudom hogyan kell.Eddig nem segített semmi. Igazából fogalmam sincs mit jelent a symlink-elés, csak csináltam mindenfélét amit találtam a neten leírást... Másoltam dolgokat össze-vissza (csak ahogy Win alatt megszoktam... bár ott szokott működni a dolog... ).
Állítólag létezik olyan (valami ldd vagy mi) parancs, amivel ki tudom íratni a játék indítófájljával a megkövetelt függőségeket... Illetve létezik olyan parancs amivel ki tudnám listáztatni, hogy eddig milyen symlink-eket csináltam és hova, majd ezeket tudjam törölni? Szerintem már jól összekócoltam a rendszert...
Jahhh, amúgy Manjaro-val varázsolok...
[ Szerkesztve ]
-
zoli62
addikt
Nincs külön Manjaro topik? Azért kérdezem, mert nem kimondottan Arch specifikus a kérdésem. Feldobtam a legújabb Manjaro XFCE-t virtuális gépre, mondván, ha már annyi jót olvastam a felhasználóbarátságáról, akkir én is kipróbálom. Az első indítás után mindjárt volt egy elérhető rendszerfrissítés, amit nem sikerült telepíteni, kulcsprobléma miatt. Az Archwikin és Manjaro fórumon erre a problémára leírt megoldások többnyire nem segítettek, egy kivételével. A pacman.conf fájlban törölni kellett a az aláírás megkövetelését. Így viszont a nem biztonságos csomagok is települnek. Kérdésem az, hogy a kezdőket megcélzó Manjaronál ez általában előfordul?
-
spammer
veterán
válasz #16820480 #3702 üzenetére
és (#3701) bob.zxr
Jó, hát egy készre szerelt disztró nyilván kényelmesebb. El kell akkor dönteni, hogy AIO/OOB rendszert akarunk, ami még a kávét is megfőzi helyettünk, vagy egy relatíve szeméttől menteset. Az pont előny, hogy az Arch/pacman nem rak fel mindent magával, de legalább kiírja az opcionálisakat (ha mégis kellene), meg azért jó eséllyel a wiki is tartalmazza a fontosabb infókat.
Egyébként én Ubuntun sem raktam fel opcionális (ajánlott) függőségeket, bár talán ott még így is, mintha több vackot pakolna fel, mint amennyi kell.
[ Szerkesztve ]
-
whbear
senior tag
Pont ezért szerettem meg nagyon az Archot mert nem telepít fel egy rakás szemetet. Igen, ehhez már tudni kell mire van szükség. Ezért nem ideális teljesen kezdőknek. A függőség nem gond, le van írva minden szépen, rá kell keresni a csomagra az archlinux.org -on.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz spammer #3700 üzenetére
Nem azt nehéz kiválasztani, hogy milyen programokat használok, hanem inkább azt, hogy milyen esetleges lib-ek vagy egyéb függőségek kellenek, hogy működjön midnen rendesen, ahogy a kolléga írja: legyen hang, menjen a BT, meg ilyesmi.
A Manjaro alapból egy könnyű megoldást kínál erre, bár ott meg rengeteg felesleg van, mivel nekem nem kell Steam, Wine meg egy rakás más csomag, ami az alap telepítésben benne van.
Tényleg szeretném annyira átlátni a dolgot, hogy én ki tudjam választani a szükséges dolgokat, de jelenleg a csomagok feléről sem tudom, hogy mit csinál pontosan, és ezen nem segítenek sokat azok a fél soros leírások, amiket mellékelnek hozzájuk a repóban... -
BoB
Topikgazda
válasz spammer #3700 üzenetére
A motorháztető alatti dolgokra nem gondolsz?
Egy ubuntun neked felteszik azokat a csomagokat amik szükségese, pl.:
blutooth átvitelhez, exfat kezeléshez, mtp protokoll telefonhoz, hangerőszabályzó, beállító pulseaudióhoz (meg egyáltalán pulseaudio, azt sem húzze be alapból egyik sem, ami kell ha fel akarja venni a desktop hangját), kernel-headers zárt videó driverekhez, a megfelelő 32 bites csomagok mert kiderül nélküle x játékban nincs hang, egyéb library ha xy-t akarsz használni egy adott programban, stb stb stb.
Merthogy ubuntun ha felteszel valamit alapból felmegy az összes opcionális függőség is, míg Arch-nál nem. Jé, mindjárt van kismillió csomag különbség. Neked kell megnézni mindegyiknél milyen opcionális kell neked még.
Ezeket mind neked kell megtalálni, és egyáltalán nem olyan programok, mint vlc mer' azon szeretek filmet nézni csak megtalálom és rendben vagyok. Ahoz hardveres gyorsítás kell? Milyen kártya van? Ahoz milyen csomagok kellenek a gyorsításhoz? Ja hogy mindjárt fel kell még csomagot tenni mellé.
Ezeket mind megoldják helyetted egy ilyen előre elkészített disztrón.
[ Szerkesztve ]
You may corrupt the souls of men, but I am steel. I am doom.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- AKCIÓ! Microsoft szoftverek, vírusírtó szoftverek, egyéb szoftverek széles választéka!
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - 1190 Ft-tól!
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Indiana Jones and the Great Circle Premium Edition
- Surfshark Starter VPN 1 év / Végtelen eszköz / Előfizetés hosszabbításra is alkalnas Kupon
- Retail kulcsok 999 Ft-tól Windows 10/11, Office 2024/21/19 és egyéb szoftverkulcsok
- Forza Horizon 4 Ultimate Edition -t keresek PC-re
- Xbox Game Pass Ultimate 3 hónap
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest