Hirdetés
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- PlayStation 5
- Path of Exile 2
- Teljes verziós játékok letöltése ingyen
- Elite: Dangerous
- World of Tanks - MMO
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- War Thunder - MMO Combat Game
- Akciófigyelő - Epic Store ajándékozás: TerraTech
-
GAMEPOD.hu
Arch Linux topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
spammer
veterán
válasz teleahocipöm #4648 üzenetére
Ez nem eredmény, hanem a driver telepítő indulása. Ott is van, hogy:
Enter number 0...2 for connection type (q=quit, enter=usb*) ?
Ott be kell ütnöd a számot, majd Enter. Aztán mennek tovább a további kérdések/opciók, azoknál is kell válaszolni.
Amúgy a scanner csoportban is legyél benne. Szkennelésre meg
simple-scan
elég egyszerű, ahogy a neve is mutatja.[ Szerkesztve ]
„A feketébe öltözött ember a sivatagon át menekült, a harcos pedig követte."
-
spammer
veterán
válasz teleahocipöm #4644 üzenetére
Sajnos nem tudok okosat, mondani, de nem hiszem, hogy csak a CUPS weben lehetne beállítani. Nekem P1102-es nyomtatóm van, azzal is voltak szívások: felismerte, de nem nyomtatott, csak villant egyet a nyomtató led, aztán ennyi. Valahogy sikerült összekalapálnom, amit persze a következő cups frissítés megölt. Akkor downgrad-eltem, aztán azóta pacman.conf-ban tiltva van az összes cups szarság frissítése.
Némi tipp, hátha segít:
Ezzel ki tudod listázni a csoportokat:
cat /etc/group
Ezzel meg azt, hogy mely csoportokban vagy benne:
groups
Ha van lp csoport és te nem vagy benne, akkor add hozzá magad:
sudo usermod -aG lp felhasználóneved
Aztán kijelentkezés-bejelentkezés vagy terminálba:
newgrp lp
A drivert én terminálból telepítettem a
sudo hp-setup -i
paranccsal.GUI-s programok közül ezt használtam:
system-config-printer
, bár valószínűleg ez van telepítve nálad is. Az enyémben nincs wifi, de USB-ről megy és semmit nem kellett variálnom a CUPS webes oldalán.[ Szerkesztve ]
-
-
-
spammer
veterán
válasz vinibali #4612 üzenetére
Hát tényleg nem tudom letölteni, megszakad. Mármint a pacman.conf-ba írjam be többször ezt?
[repo-ck]
Server = http://repo-ck.com/$archNálad hányszor van beírva? Azért vicc, hogy nem tudtak egy normális szervert alá rakni.
[ Szerkesztve ]
-
spammer
veterán
ck kernellel van valakinek tapasztalata? Főleg laptop és HDD kombó érdekelne, hogy tényleg érezhetően reszponzív marad-e a rendszer magas terhelés alatt (pl. torrent+HDD, nagy sebességnél).
És mivel nem szándékozom órákig várni egy kernelfordításra (AUR-ból), ezért Repo-ck maradna, mint lehetőség. A gcc teszt szerint a ck-silvermont kernel kellene nekem, meg akkor a hozzá tartozó header. Aztán egy grub update.
-
spammer
veterán
válasz Apollyon #4600 üzenetére
Nincs, nem is használtam a stillt. Amikor szétbontották, akkor a fresh-t választottam. Úgy néz ki, hogy a saját beállításaim között volt valami gebasz, mert a ~/.config/libreoffice mappát átnevezve (hogy ne töltse be a configot onnan), megjavult. Érdekes, mert nem variáltam rajta kézzel semmit, az a pár alapbeállítás, amit elvégeztem még régebben, az a LO-n belül volt, teljesen normálisan. Lehet, hogy pont a still-fresh szétbontás után barmolódott el valami, vagy az egyik nagyobb verziófrissítéskor, csak eddig nem vettem észre, mert nem használtam azt az opciót.
-
spammer
veterán
válasz Apollyon #4598 üzenetére
Nem hiszem. Gondolom a still inkább olyanok miatt van, akik napi szinten, komolyabban használják, és fontosabb nekik egy stabil(abb) változat. A fresh meg ugye előbb hozza be az újításokat/változtatásokat.
Ez a válasz is ezt írja:
"The 'Fresh' version provides more new features and is closer to what's being actively developed in our source code repository. The 'Still' version can offer greater stability for those people who don't need any of our latest and greatest improvements to LibreOffice."
Igazából nekem is mindegy lenne, annyira heavy user nem vagyok LO-t tekintve, de gondoltam, ha már rolling, akkor legyen fresh.
[ Szerkesztve ]
-
spammer
veterán
válasz Oneironauta #4594 üzenetére
Köszi, akkor majd nekiállok kinyomozni, mi a fene ez.
-
spammer
veterán
LibreOffice (fresh), pl. Calc Menü: Tools -> Options -> General - Help - Extended tips
Hiába pipálom be, a következő újraindításnál nincs ott a pipa. Nálatok is bugos? Nem újdonság, már régóta nem működik, de most már kezd rohadtul idegesíteni, csak érdekel, hogy nálam van-e valami nyűgje, vagy csak simán bugos, ami eddig senkinek nem tűnt fel.
[ Szerkesztve ]
-
spammer
veterán
-
spammer
veterán
válasz Apollyon #4579 üzenetére
Beszarok, lekapcsolta a rádiójelet magától.
nmcli radio wifi
parancs adja a statust: disablednmcli radio wifi on
és már megy is. A röhej az egészben, hogy újraindítottam a rendszert többször is, sőt, most teljes frissítést és újraindítást is csináltam és lekapcsolt rádiójellel indul a rendszer, holott soha a büdös életbe' nem csinált ilyet. Nem is értem, hogy ez most miért...A további röhej az, hogy szombaton reggel frissítettem előzőleg, azóta használtam, többször is újra lett már indítva és semmi baja nem volt. Most meg hirtelen bumm, gondolt egyet és lekapcsolt wifivel indul.
És nincs fizikai wifi switch a gépen, szóval még arról sem lehet szó, hogy véletlenül átkapcsolódott volna.
Agyvérzés persze kerülget, amikor ilyen random baromságok miatt kell szívni.
-
spammer
veterán
Valamiért nem megdöglött a wifim, eddig semmi baja nem volt, most kapcsoltam be a gépet és nincs wifi (csak kábelen jön a net).
NetworkManager (
nmcli
) ezt mutatja:wls2: unavailable
"Qualcomm Atheros QCA9565 / AR9565 Wireless Network Adapter"
wifi (ath9k)GENERAL.DEVICE: wls2
GENERAL.TYPE: wifi
GENERAL.STATE: 20 (unavailable)nmtui
-ban sem mutatja a wifi-t, csak a kábelt.A routerrel nincs gond, másik gépen van wifi és a router adminja is jelzi, hogy működik a wifi.
Természetesen újraindítottam, rendszert is, NetworkManagert is. Ha meghalt volt végleg, akkor a chipet sem listázná, nem?
[ Szerkesztve ]
-
spammer
veterán
válasz karamblo #4570 üzenetére
Lehet, hogy lesznek, akik majd életben tartják (még egy ideig majd), igény lenne rá másoknál is [link]. Majd kiderül, a hivatalos stáb útmutatást nyújt majd azoknak, akik ezzel akarnak foglalkozni. [link].
De hogy lesz-e rá valójában erőforrás, az még kérdéses.
-
-
spammer
veterán
válasz Oneironauta #4555 üzenetére
Milyen gyakran telepíted? Vagy sok gépre telepíted, esetleg sokat tesztelgetsz? Vagy miért szükséges egy telepítőscript?
Mert jó esetben évekig elég egy telepítés, hacsak ki nem döglik alóla a lemez.
[ Szerkesztve ]
-
spammer
veterán
Tényleg, igazad van, külön ablakban nyitotta meg, floating módban és a fő ablak mögé került, amit a LO kitakart (szerk: mindig mögé kerül, akkor is, ha a LO főablakát leméretezem). Fasza, tiling módban meg szépen a drop down nyíl alatt jelenik meg a kis ablak, a LO főablaka előtt/felett, fókuszban, ahogy normálisan kellene. Lehet, hogy bspwm probléma, majd utánanézek vagy bejelentem.
[ Szerkesztve ]
-
spammer
veterán
Nem nyílt le a kis ablak. De közben rájöttem mi a hiba: valamiért az ablakkezelővel (bspwm) van gondja, teljes képernyőn indul a LO, de közben floating módban van, ezért nem tűnt fel. Tiled módba átkapcsolva már lenyílik a drop down menü. Na most egyelőre kapott egy
state=tiled
szabályt induláshoz, így már okés.[ Szerkesztve ]
-
spammer
veterán
libreoffice fresh bug: a ikonsorban az ikonok (pl. font color, backgorund color) mellett drop down menu (kis nyíl) nálam már pár verzió óta nem működik (nem nyílik le) és mostanáig sem javult meg, most volt időm kicsit szórakozni vele (
/etc/profile.d/libreoffice-fresh.sh
-ban végigpróbáltam toolkit beállításokat), újra bejelentkeztem (új ENV var beállt), de nem segített. Guglizva már találtam hasonló hibát, de megoldásra egyelőre nem bukkantam. Próbáltam más ikontémát használni LO-ban, rendszerben is cseréltem GTK témát is, de semmi hatása.Találkozott már valaki ilyen hibával?
[ Szerkesztve ]
-
spammer
veterán
válasz Apollyon #4485 üzenetére
Nagyobb cuccoknál (mint pl. a böngészők) vannak források és már kész, lefordított (bin) csomagok is, hogy a gyengébb/átlagos géppel rendelkezőknek ne kelljen malmozni, amíg a gép számolgat.
btw, yaourt helyett ajánlottabb mondjuk a pacaur [link]
[ Szerkesztve ]
-
spammer
veterán
válasz Siriusb #4460 üzenetére
"Benne vagyok"
Nem használok Thunderbirdöt, a japán ABC-hez sincs sok közöm.
__
colomb2: nem vettem észre semmi változást, bár az igaz, hogy túl sok GUI-s cuccot nem használok, böngetőn meg Spotify-on kívül, de ott nem tűnt fel semmi, terminálban meg Terminus font van.
-
spammer
veterán
válasz Apollyon #4456 üzenetére
lxappearance progival lehet állítani többet között fontokat, amik a
~/.gtkrc-2.0
-ba íródnak be, ha jól emlékszem, az ilyen GTK menükre meg ilyesmikre ez van hatással.A lényeges rész a konfigban:
gtk-xft-antialias=1
gtk-xft-hinting=1
gtk-xft-hintstyle="hintfull"
gtk-xft-rgba="rgb"Az értékeket a kívánt hatásnak megfelelően kell állítani, kísérletezni. X újraindítás szükséges a módosítás után. szerk: neked valószínűleg a
hintslight
vagyhintnone
kellhet.Egyéb fontbeállításokra meg a fontconfig ad lehetőséget, pl.
~/.config/fontconfig/fonts.conf
, az enyém egyszerűen csak ennyi: [link], de ezt is ki kell kísérletezni, kijelzőtől, felbontástól is függhet, na meg a preferenciától, hogy ki mennyire szereti élesen vagy mosottan a betűket.[ Szerkesztve ]
-
spammer
veterán
/etc/makepkg.conf
#-- Make Flags: change this for DistCC/SMP systems
MAKEFLAGS="-j$(nproc)"Ahogy írják is, csekkold, hogy a PKGBUILD-ben nincs-e felülírva (-j1), mert akkor továbbra is csak 1 procit/magot használ fordításkor.
[ Szerkesztve ]
-
spammer
veterán
Úgy általánosságban szokták. Redditen is rengeten ilyen kérdés volt már, hogy milyen gyakran kell frissíteni, mennyire bonyolult az Arch, blablablablalba... De itt a fórumon (lehet, hogy másik topikban) is előjöttek már ezek a kérdések, nem egyszer.
-
spammer
veterán
válasz #59070464 #4429 üzenetére
Hetente egyszer. Másik gép másfél hónapig be sem volt kapcsolva, utána futtattam, semmi baja nem lett. Túl van misztifikálva ez is. Arch híreket (akár RSS-ben) követi kell, ha valami fontos van, oda úgyis kikerül.
-
spammer
veterán
válasz _Dumber_ #4361 üzenetére
Szerintem elég egy ~/.config mappa átnevezés első körben (mondjuk .config.bak). Akkor kiderül, hogy a felhasználói beállításokban van-e a hiba (értelemszerűen átnevezés után ki kell lépni és újra be kell jelentkezni, ekkor lehet, hogy létrehoz magának majd egy másik .config mappát, de az nem lényeg).
[ Szerkesztve ]
-
spammer
veterán
válasz Bucsi13 #4352 üzenetére
A fórumukon volt szó hasonlóról, fusd át:
[SOLVED] No Single Touch Response With xf86-input-synaptics 1.8.99.1-1
Touchpad stop working after update / Laptop Issues
Reporting bug guidelines szerint is első körben utána kell nézned, hogy nem lett-e már jelentve.
[ Szerkesztve ]
-
spammer
veterán
Jobb persze, ha van fallback, csak én lusta vagyok a tetejére rakni a Hungary-t Mert ugye sorrendben megy végig, és fallbacknek meg Austria lenne nálam (közeli, gyors). Amúgy nem szokott gond lenni, ha meg ilyen előfordult, addig belövök egy másik mirrort neki. De majd lehet, hogy belövöm rendesen.
(#4334) korobi: reflector tud sebesség meg egyéb opciók alapján generálni (én nem használtam).
[ Szerkesztve ]
-
spammer
veterán
sudo nano /etc/pacman.d/mirrorlist
Szedd ki a komment jelet mondjuk az osztrák mirror elől és már megy is a frissítés, és ahogyan már előttem is írták, lesz új mirrorlist is, abban meg ki kell szedned az új magyar mirror elől a komment jelet.
szerk: mármint ha máskor ilyesmi előfordul, de persze ki lehet cserélni az új magyar mirrorra a címet egyből, de máskor lehet, hogy nincs README a régi mirroron ezzel kapcsolatban.
[ Szerkesztve ]
-
spammer
veterán
válasz Siriusb #4325 üzenetére
Nekem is csak "másodlagos", néha kellhet, amikor az elsődleges nem funkcionál, mert annyira be van korlátozva (js, cookie, proxy) és nincs kedvem állítgatni rajta.
(#4326) colomb2: yepp, én sem nézek böngészőben semmit, max csak ha ilyen pár másodperces vagy épp csak belepillantok valamibe. Az mpv+youtube-dl viszont sajnos nem elég gyors, jó pár másodperc, mire lekéri az infókat és elkezdi lejátszani a videót.
[ Szerkesztve ]
-
spammer
veterán
válasz Siriusb #4323 üzenetére
Azt nem használtam, de ahogy látom, lényegében hasonló céllal született. Illetve van még az iridium browser is, az aktívnak tűnik. De az inox lényegében csak egy patch set, nem egy újabb fork, tehát más tekintetben nincsenek módosítások illetve hozzáadott dolgok.
-
spammer
veterán
Itt még nem volt róla szó, hátha érdekel valakit: privacy tudatos felhasználóknak vanilla Chromium helyett: inox
bináris (gtihub)
bináris (aur)
forrásból fordítás (aur)[ Szerkesztve ]
-
spammer
veterán
AUR/kdenlive-git hibás, törli a HOME könyvtárat.
[warning] possible kdenlive-git issue deletes /home/user data
Azért ez nem kicsit durva.
[ Szerkesztve ]
-
spammer
veterán
Ha valaki használ valamilyen AUR helpert és esetleg nem ismeri ezt a táblázatot: AUR_helpers#Comparison_table
-
spammer
veterán
Nem bántásnak szántam, de ebből kiindulva lehet, hogy göröngyös lesz az út. Nyilván mindenkinek el kell kezdenie valahol, szerintem pl. olyan alap dolgokkal, hogy hogyan kell elindítani egy programot a terminálból.
-
spammer
veterán
válasz Felesbandi #4303 üzenetére
Biztos, hogy az Arch-ot akarod használni, ha ennyire alap dolgokkal nem vagy tisztában?
-
spammer
veterán
válasz Felesbandi #4297 üzenetére
Kezd azzal, hogy terminálból indítod el, akkor valószínűleg kiköpi, mi a baja.
-
spammer
veterán
Symlinkelte valaki a /bin/sh-t /bin/dash-re. Ha igen, voltak-e problémák?
-
spammer
veterán
Én a hdparm-ot használom:
Beállítás:
sudo hdparm -B255 /dev/sdaCsekollás:
sudo hdparm -I /dev/sda | grep level
Advanced power management level: disabled+ van egy service, hogy ébresztéskor is beállítsa az értéket (mert nálam visszaállt alapértelmezettre ébresztés után).
A többi power saving cuccra meg powertopot használtam.
-
spammer
veterán
Én nem csinálok belőle nagy ügyet, frissítés után újraindítom, így utána rögtön látom, hogy valami elszaródott-e.
Nem szerver ez, hogy nem állhat le.
[ Szerkesztve ]
-
spammer
veterán
Passzolom, nem használok DE-ket. Lehet, hogy az a gond, hogy alvó módban lekapcsolja az usb-t és ébresztéskor nem érzékeli rendesen (nem tölt be valamit). dmesg paranccsal nézd meg, ír-e valamit az usb-s eszközzel kapcsolatban ébresztés után.
-
spammer
veterán
Csak egy gyors tipp, sosem használtam usb-s hangkártyát: gondolom lehet valamilyen paranccsal eszközt választani, alsa vagy pulseaudio biztos tud ilyesmit (nem tudom, melyiket használod), de ha van egy működő eszközválasztó parancs, akkor azt ébresztéskor automatikusan le lehet futtatni.
Illetve alsa esetén fusd át a dokumentációt: Asoundrc + arch bbs thread
-
spammer
veterán
Lényegében ugyanaz. Amúgy az Architect körül most volt egy csúnya balhé, mert állítólag bugos volt a friss(ebb) telepítő, amit a fejlesztője nem ismert el, ment a parádé a G+ oldalukon, amit törölt is, meg hasonlók. De azért próbáld ki, én régebben Virtualbox alatt próbáltam ki, akkor nem volt vele gond.
-
spammer
veterán
A hiba nem mostanában került elő, a githubos bugreport is már fél éves. Ettől függetlenül lehet, hogy működik a downgrade, de hosszabb távon az sem megoldás, mert a rendszer egyik fő komponense, így nem lehet (nem ajánlott) letiltani a frissítését.
-
spammer
veterán
A stop job bugról egy reddit thread [link], benne linkek a githubos és archos bugreportokkal.
-
spammer
veterán
A /tmp a RAM-ban van. Arch Wiki:tmpfs
Egyébként de, a böngésző cache-t szokták még áthelyezni, lásd: Chromium/Tips and tricks
szerk: vagy Firefox on RAM, profile sync daemon
[ Szerkesztve ]
-
spammer
veterán
Valami systemd-s módszerrel szebben is megoldható biztos (service/unit módszer), de egy ilyen egyszerű bash script is működhet, amit meg tudsz hívni poweroff/shutdown helyett:
#!/bin/bash
check_viber=$(pgrep viber)
if [[ ! -z $check_viber ]]; then
pkill -SIGTERM viber && systemctl poweroff
else
systemctl poweroff
fiMondjuk az a rendszer feladata lenne, hogy normálisan leállítson mindent és ne kelljen ilyenekkel foglalkozni.
-
spammer
veterán
Nálam a Firefox és/vagy Spotify volt a gyanús, de máshol olvastam már Chrome/Chromium, Skype is hasonlókról is. Próbáld ki, hogy poweroff/reboot előtt kilövöd a Vibert, böngészőt meg hasonlókat kézzel, és csak utána lövöd le a rendszert. Talán kiderülhet, melyik akasztja meg.
-
spammer
veterán
válasz ubyegon2 #4198 üzenetére
De megnéztem a képet, azon csak egy login prompt van, ezért csak sejtem, hogy a stop job bugról van szó, mert újraindításkor/leállításkor olyankor szokott várni. Sőt, ismerős gépén (Thinkpad) van olyan is, hogy amíg visszaszámlál, nem ad képet, majd amikor letelt az idő, újra lesz kép, aztán 1-2 mp alatt lelövi a rendszert.
Valami systemd-s nyűg okozza, de, hogy konkrétan mi, az passz.
[ Szerkesztve ]
-
spammer
veterán
Leállításkor a stop-job running 90s... bug, ha erre gondolsz, ahogy olvastam itt-ott, ki szerint ez, ki szerint az okozza (xy folyamat nem áll rendesen), logban nincs nyoma, nálam régebben néha előjött, ismerősnek mostanában is gyakran előjön.
-
spammer
veterán
válasz jimmy399 #4189 üzenetére
A pip egy pythonos csomagkezelő, amit pedig hiányol, az egy pythonos modul:
Service Identity Verification for pyOpenSSL — service_identity 16.0.0 documentation, installation
De valószínűleg nem kell ezt használnod, mert megtalálható a hivatalos repóban a csomag: python2-service-identity 16.0.0
Ha ez sem segít, akkor a fentebbi oldalon csekkold a további csomagokat, hogy mik kellenek még neki (Requirements).szerk: Elvileg elégnek kell lennie, mert a kellő csomagokat húzza magával (lásd Dependencies).Viszont az Arch felé jelezni kellene, ha még nem jelezték, hogy fel kell venni a a deluge dependenciái közé.
[ Szerkesztve ]
-
spammer
veterán
Hetente frissítek, azelőtt 2 hetente frissítettem, ismerős meg 2-3 hetente frissít, mikor hogy... Szerintem akkor sem lesz bajod, ha havonta 1x frissítesz. A főoldalon megnézed, volt-e fontos változtatás, bele kell-e nyúlni, azt' kész. Ha esetleg valami sürgős, akkor időben ráfrissítesz, normál esetben meg kb. tökmindegy.
-
spammer
veterán
Ha valakinek nem menne a yaourt, ne lepődjön meg, frissíteni kell a package-query csomagot.
Download snapshot -> kicsomagol -> majd a package-query könyvtárban: makepkg -si
szerk: yaourtból is lesz frissebb verzió majd, de egyelőre működik a jelenlegivel is.
Persze ha valakinek fel van véve az archlinuxfr repó, akkor elvileg nincs teendő, de nálam pl. nincs beállítva.
[ Szerkesztve ]
-
spammer
veterán
A böngészőknél azért nem csak fejlesztés van, hanem visszafejlesztés/elkefélés is, pl. Firefoxban a Pocket, Hello meg a többi szarság integrációja (érted, egy olyan böngészőnél, ami bővíthető...), meg opciók kiszedése vagy nem működővé tétele (about:config bejegyzések). Szóval nem kell beszarni a folyamatos frissítésektől sem, mert vannak azért programok, amiket csak elszarnak idővel.
De azért szeretjük az Arch-ot, mert pacman rulz, meg makepkg rulz meg AUR rulz.
[ Szerkesztve ]
-
spammer
veterán
Hátránya annyi, hogy ha esetleg nincs rendes net elérésed és downgrade-elni kellene éppen, akkor szívás lehet. Egyébként meg lehet downgrade-elni, ha van net, nem szükséges a cache, csak egyszerűbb, ha helyben vannak a csomagok.
Érdemes a paccache nevű parancsot használni, ami alapból a legutolsó 3 verziót tartja meg, a többit pucolja. De meg lehet neki adni azt is, hány verziót tartson meg cache-ben.
Lehet "szimulálva" is futtatni (dry run). Bővebben: paccache -h
szerk: amúgy a pacman -Scc pucolja le teljesen. [link]
[ Szerkesztve ]
-
spammer
veterán
válasz alvarezlopez #4111 üzenetére
Tehetsz egy próbát ezzel, nem használom, de mirrorlist frissítésre/generálásra van: reflector | hivatalos oldal | videó
[ Szerkesztve ]
-
spammer
veterán
Nézőpont kérdése. Én kényelmes vagyok, azért használok tilingot (meg vim környezetet).
[ Szerkesztve ]
-
spammer
veterán
válasz tamaszen #4099 üzenetére
Érdekes, telepítés közben jó volt és egyszer csak elromlott? locale és keymap beállításokat fusd át újra, hátha történt valami. Esetleg fusd még át ezt: [link]
Nálam hasonló csak akkor volt, amikor mondjuk ssh-n keresztül rossz $TERM állítódott be, de nálad a $TERM és a $SHELL is rendben van.
[ Szerkesztve ]
-
spammer
veterán
Ha nem írsz a topikba (és így más sem), akkor nem is fog pörögni.
Ha bizalmatlan vagy, nézd meg a PKGBUILD-et, hogy mit csinál. A google-chrome esetében látszik, hogy a guglitól szedi le a csomagot, majd a cuccokat a helyükre rakja, illetve beállítja a desktop fájlt, tehát lényegében semmi kártékony.
A szándékos károkozásnak szerintem kicsi az esélye, maximum a rosszul megírt vagy elavult PKGBUILD miatt lehet kisebb-nagyobb gond, éppen ezért a kommenteket is érdemes átfutni az AUR csomagoknál.
[ Szerkesztve ]
-
spammer
veterán
Én a urxvt-re szavazok, mert van daemonja így alig fogyaszt valamit, ami előny, ha terminálos cuccokat futtat az ember. Plusz nagyon jól konfigolható. Viszont nem egy "out of the box" cucc. Ha olyan kell, ami gyorsan beállítható, akkor mondjuk Termite vagy Xfce4-terminal vagy LXTerm. Esetleg Terminator, ha még több feature kell.
Grafikus task manager? Kevesebbet tudnak általában, mint egy htop, cserébe többet esznek. Ha gui-s kell, akkor ezekből is elég szerintem az xfce vagy lxde cucc: lxtask vagy xfce4-taskmanager
Fontok: ttf-freefont, ttf-droid, ttf-dejavu, ttf-liberation + fontconfig és jó napot.
-
spammer
veterán
-
spammer
veterán
Te is offoltál most, csak te legalább nem is rakod off-ba, ahogy kellene. Amúgy sem a folyamatosan köszöngetéstől lesz valaki normális vagy illedelmes, pláne válaszok (azaz egy társalgás, thread) esetén. De mindegy, nem offolok. Szia neked is!
-
spammer
veterán
Amúgy van Manjaro topik is.
-
spammer
veterán
válasz _Dumber_ #4010 üzenetére
Hardware acceleration (settings), GPU beállítások (chrome://flags alatt). Nézd meg, pörgeti-e a CPU-t, emeli-e a loadot. Pluginok letiltása is megérhet egy próbát, ha van valami (chrome://plugins).
Ha esetleg megcsináltad ezeket a beállításokat [link], próbáld ezek nélkül is.
Bár ha az Opera is csinálja, akkor necces. Elvileg ugyanaz a motor hajtja őket, lehet, hogy valami bug került bele és úgy frissültek a böngészők.
-
spammer
veterán
Már több, mint 1 éve cserélte.
-
spammer
veterán
Csak egy tipp: nem szükséges a touch parancs előtte, a nano a megadott névvel létrehoz egy buffert, gépelsz bele, aztán Ctrl+O-val már menti is fájlba a megadott néven.
_Dumber_: Jobb megoldás, de egyébként sem kell beírogatni parancssoroshoz sem, erre van az alias:
alias chrome='google-chrome-stable --disk-cache-dir="/dev/null" --media-cache-dir=”/dev/null"'
[ Szerkesztve ]
-
spammer
veterán
válasz _Dumber_ #3993 üzenetére
Nem kell minden indításkor beírni. Már leírták a .desktop módszert. Openbox menübe vagy billentyű kombók közé is berakható ezzel a paraméterrel, de akár alias is írható rá terminálos indításhoz. Ahogy tetszik.
[ Szerkesztve ]
-
spammer
veterán
Köszi, de közben megtaláltam (linkeltem is) a guideline-t, miszerint a home-ba nem pakolunk cuccot. Persze magamnak ettől még csinálhatnám, ahogy tetszik, de jobb követni a szabályos utat, már csak azért is, mert ha később meg akarja osztani az ember (akár githubon, akár AUR-ban), akkor ne kelljen újra variálni vele.
-
spammer
veterán
Van valaki, aki jártas PKGBUILD/pacman csomag készítésben? Lényegében kész vagyok, pár darab python fájlt installálok egy HOME-on belüli könyvtárba, plusz megcsinálom vele a konfigot, működik is, csak a probléma az, hogy a makepkg/pacman miatt a root lesz a tulajdonosa ennek a könyvtárnak illetve a benne lévő fájloknak. Lehetne sudo chown-olni, de az nem túl elegáns megoldás. Más módszerről tud valaki? Vagy rakjam /opt alá?
-
spammer
veterán
Frissítés lement, nálam 139 csomag volt (persze nem mind ABI miatt), egyelőre nincs probléma.
Viszont ez WTF a főoldalukon?
Mi a franc az a ... a végén? Így le sem fut, értelmetlen.
szerk:: a hír linkjén már jól írja a scriptet: [link] Ha korlátozva van a code box karakterszáma a főoldalon, akkor meg lehetett volna oldani valami lenyíló cuccal, hogy mutassa az egész kódot, és jelezze, hogy van tovább is, csak nem fér ki. Ez ebben a formában így gáz.
2 csomagot listázott nálam:
jmtpfs
ncurses5-compat-libsNa akkor ez ennyi volt.
[ Szerkesztve ]
-
spammer
veterán
Elvileg amik hivatalos repókból vannak, azok simán frissítésre kerülnek (azaz lecseréli őket a pacman). De én még a scriptet sem futtattam, szóval okosságot nem tudok mondani, KDE ügyben meg pláne nem. Viszont a hivatalos fórumon lehet, hogy van téma erről, illetve a redditen is van egy thread [link]. KDE esetén akár több, mint 300 csomag is érintett lehet most, és lehet, hogy lesznek gebaszok, szóval olyankor frissítsetek, amikor van időtök foglalkozni vele, ha netán nem menne minden flottul.
[ Szerkesztve ]
-
spammer
veterán
Winter is coming.
Arch Linux - News: C++ ABI change
Na majd hétvégén szerintem. Most valahogy nem vagyok yolo hangulatban.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- LED világítás a lakásban
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- Windows 10
- DIGI internet
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Asszociációs játék. :)
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
- Autós kamerák
- PlayStation 5
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- További aktív témák...
- Game Pass Ultimate előfizetések 1 - 19 hónapig azonnali kézbesítéssel a LEGOLCSÓBBAN! AKCIÓ!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - 1190 Ft-tól!
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Új, bontatlan Borderlands 2 Ultimate Loot Chest Limited Edition PC ELADÓ
- Diablo IV! Battlenet GIFT! + Vessels of Hatred
- Surfshark Starter VPN 1 év / Végtelen eszköz / Előfizetés hosszabbításra is alkalnas Kupon
- Office Professional Plus 2013, 2016, 2019, 2021, 2024 licenckulcsok - MEGA Akció!
- Surfshark Starter VPN 3 hónap / Végtelen eszköz / Előfizetés hosszabbításra is alkalnas Kupon
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest