Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
Eugene Roe
őstag
válasz Danecay #34232 üzenetére
20-30 éve sokkal kevesebb hal volt az ajánlás, manapság a fő probléma a növények stresszbomlási folyamata, aminek megelőzése rengeteg tapasztalatot igényel (fény, co2 +3 tápanyag közel tökéletes egyensúlya), illetve a többségében magas hőmérséklet. 21-23 fok egy versenyakva ideális vízhője. Ha 25 fölé mész a fejedre is állhatsz
It'll hurt... a lot, but you'll be better - you say?!
-
-
bringasisti
őstag
válasz Danecay #34220 üzenetére
[link] én erre gondoltam. Figyelembe kell venni ha csak alga akkor kisebb teljesítmény ha parazita akkor nagyobb teljesítmény. Az nem megy hogy a medencébe öntjük a sok szerves anyagot és nincs alga! Velencei tó most mutatja meg mi a következmény
BENEFON DELTA--------N8
-
Alg
veterán
válasz Danecay #34217 üzenetére
Olló.
Ami vegyszer az algát megöli, valószínű a mohának sem tesz jót... Kivenném az egész mohát, megmentenék egy kis adagot ami egészséges és azt telepíteném csak vissza miután egy nagy vízcserével leszívtam az összes kékalgát.
A jövőben pedig jobban figyelj a nyírásra+áramlásra hogy át tudjon rendesen forogni a víz - elég dzsungeles az akva ha jól látom, lehet ráférne némi ritkítás."I love not man the less, but Nature more" // Giant TCR Adv. '16 Di2 // Fenix 7 SS // FiiO BTR3 + Truthear ZERO
-
Alg
veterán
válasz Danecay #34044 üzenetére
Ha már tisztázzuk a kérdést akkor csináljuk pontosan, mert féligazságokból butaságot fognak összerakni az emberek:
Növényeknek co2 kell, igen, de az oxigéntől nem lesz semmi bajuk.
Növényes akváriumban azért nem ajánlják az erős levegőztetést, csobogást, mert "kihajtja" a vízből a CO2-t, de ez csakis akkor érdekes, ha külön co2 beoldással dolgozol. Ha nincs CO2 adagolás, akkor ilyen szempontból lényegtelen hogy mozgatod a vizet.[ Szerkesztve ]
"I love not man the less, but Nature more" // Giant TCR Adv. '16 Di2 // Fenix 7 SS // FiiO BTR3 + Truthear ZERO
-
Eugene Roe
őstag
válasz Danecay #33957 üzenetére
Növényesről volt szó ott 22 alatt kellene lenni, ha a cél a versenyakvák szintje heti 100-200% alatti vízcserével.
Kicsit bánom most, hogy ez nem volt elég transzparensen kommunikávla akkor inkább 400l lowtechre mentem volna, nem 180l high, és még pénzem is maradt volna
Mondjuk a co2 kit legalább tartja az árát.
Hyundaikia: szegény halak nem kegyelmezel nekik!
[ Szerkesztve ]
-
bringasisti
őstag
válasz Danecay #33943 üzenetére
Aki ezt komolyan akarja csinálni vegyen egy karcos 50 literes medencét egy leharcolt szűrővel és ott tegye rendbe a vett halakat. Másik megoldás talaj sütőbe, minden hipó, növény fürdetve, és valamelyik fb csoportból vegyen egy embertől halat mert kicsi a valószínűsége hogy beteget kap mert senki nem akarja hogy rá írjanak nyilvánosan hogy döglött halat árul.
BENEFON DELTA--------N8
-
Alg
veterán
válasz Danecay #33927 üzenetére
Az Ehemim 2213-nál külön pikantéria az, hogy a szívóágat csak úgy lehet takarítani, hogy az egész szűrőrendszerből leengedjük a vizet
Kell rá egy duplacsaap, és meg van oldva."I love not man the less, but Nature more" // Giant TCR Adv. '16 Di2 // Fenix 7 SS // FiiO BTR3 + Truthear ZERO
-
oszy
veterán
-
oszy
veterán
válasz Danecay #33919 üzenetére
Bomló növény, túletetés és ilyesmik.
Nekem a második vízcsere után szerencsére eltűnt. Nagyon szeretem azt a kis 50 litereset.
Az bántam meg, hogy belső szűrőt (2402-es Eheim) tettem bele. Bár nagyon jól teljesít. A hely miatt lenne jobb. Lehet majd eladom, ha lesz egy jó külső ehhez jó áron.Szinte ÚJ Seagway Ninebot F2 PLUS eladó ! !
-
Alg
veterán
válasz Danecay #33839 üzenetére
Ezt senki nem fogja tudni megmondani.
Eleve a carbo hatékonysága is erősen kérdéses, van akinek használ, van akinek szinte semmit - én pl. kizárólag csak helyi célzott kezelésre használom szakállalga ellen.
Viszont tekintve hogy fény hatására igen gyorsan bomlik a hatóanyag, kétlem hogy akár csak 1-2 nap után már bármi hatása lenne.
"I love not man the less, but Nature more" // Giant TCR Adv. '16 Di2 // Fenix 7 SS // FiiO BTR3 + Truthear ZERO
-
Darksool
kezdő
válasz Danecay #33361 üzenetére
Nem én voltam. Próbálkozhatsz ioncserélt vízzel is, praktikusság miatt javasoltam az RO-t.
Régebben én is cipeltem haza az ioncseréltet, de egyszerübb ha csak a csapot kell megnyitni. Vannak ph/KH csökkentő/növelő szerek is, de szerintem ár/érték arányban RO-val jobban jársz. -
bringasisti
őstag
válasz Danecay #33192 üzenetére
Az anci az egy olyan hal hogy amikor a 300 méter szeles folyó kiszárad és 1 centi víz marad benne akkor az iszapba fúrja magát hogy az esős évszak megmentse az életet. Ha dobálják a pacskert az betegség és nem víz probléma. Nyilván törekedni kell a tiszta vízre, már a látvány okán is de ezek a halak bírják a gyűrődést.
BENEFON DELTA--------N8
-
fjudors
aktív tag
válasz Danecay #33150 üzenetére
veszel 4-8 helenat, majd elszaporodnak, ne aggódj.
nekem a mostanival is így volt, és az összes többivel így.azért tudtam régen százasával árulni.őket is
nincs jobb módszer, csak az, ha tönkreteszed a vízminőséget, mert akkor felmennek a felszínhez.de a peték megmaradnak. -
Alg
veterán
válasz Danecay #33150 üzenetére
Csigákat esetleg csapdázni lehet.
Nagy növényekről nyugodtan levághatod a tövénél a túl nagy, régebbi leveleket, egy idő után "bonsaiosodni" fognak és inkább több kisebb levelet hoznak... elvileg..."I love not man the less, but Nature more" // Giant TCR Adv. '16 Di2 // Fenix 7 SS // FiiO BTR3 + Truthear ZERO
-
Alg
veterán
válasz Danecay #32779 üzenetére
Én úgy hallottam mindenhol hogy nyomóágon kell.
Ha a szívóágat fojtod, könnyen falsot szív, elkezd levegősödni, a motornak sem jó.
Mivel a szűrő az akvárium alá van tervezve úgy hogy gravitációsan kapja a vizet a szívóágon és a nyomóágon kell a motornak dolgozni, az a logikus hogy a nyomóágon zárj rajta (kb. olyan mintha magasabbra kellene felnyomnia a vizet).
-
Alg
veterán
válasz Danecay #32634 üzenetére
Ez a Profito most makro vagy mikro tápanyag?
Csak mert ezt látom:
" nitrát és foszfát mentes"Ecsetalgát több dolog okozhat - nekem most valószínű a mikro táp túladagolás miatt van, mióta leálltam és szinte csak makro (azaz általános makro táp) megy extra mikro nélkül, javul a helyzet.
-
Janou
őstag
válasz Danecay #32657 üzenetére
Nekem is fekete bazalt van... Tegnap mostam át az egész aljzatot mert az egész akváriumot ellepte valami trutyi és semmi nem segített már.
Én is rendszeresen porszívózgatom de... Nem hinnéd el, hogy mennyi kosz jött ki belőle olyan volt mint a saras víz... Nem látszik az aljzaton, hogy koszos, de az. -
jegenye77
addikt
válasz Danecay #32650 üzenetére
Jaj! Hát ott van nem kevés alga
Az a kavicsos aljzat szerintem nem túl jó választás. Rengeteg trutyi megmarad közte. Hiába van jó szűrőd, onnan nem fogja kiszívni. Egy olcsóbb növény talaj is jobb ennél.Sok ember azt hiszi, hogy az anyukája méhéből csúszott ki, mint valami szépséges medúza, de a bajnokok tudják, hogy az apjuk t?kéből jöttek!
-
jegenye77
addikt
válasz Danecay #32648 üzenetére
Azért írtam, hogy én mennyit szoktam cserélni. Heti kb 40 % vízcsere.
Tápozást én nem szoktam ajánlani mert ezt szerintem nem lehet táblázat alapján adagolni. Attól függ mennyi növény van és persze milyen. Gyártó által ajánlott mennyiség egy jó kiinduló pont lehet.
Világítást nálam 7 órát megy naponta. Sok növénnyel és erős lámpával.
Uv szűrőt lehet ez : [link]
Van belőle nagyobb is.
Vagy Eheim ami még ajánlott. Olcsóbb rosszabb minőséget nem szabad venni mint, ahogy írták tönkremegy és eláztatod a lakást.
Erős áramlásnál is előfordulhat az alga. Én most azzal is játszok, hogy lejjebb vettem mert nálam elsősorban a befolyóval szembeni oldalon jelentkezik az ecsetalga.
Lehet nincs is akkora baj és ilyen esetben nagyon jól jön az UV szűrő.Sok ember azt hiszi, hogy az anyukája méhéből csúszott ki, mint valami szépséges medúza, de a bajnokok tudják, hogy az apjuk t?kéből jöttek!
-
jegenye77
addikt
válasz Danecay #32634 üzenetére
Igen az UV-C szűrő nagyon sokat segít. Amíg használtam soha nem volt gondom az algával. Max zöld volt az üvegen de azzal nem tudtam soha mit kezdeni. Foszfátot lehet nyomatni de nekem elég erős lámpa vol g van és a zöld alga mindig is megjelenik. De ezt a heti takarításnál és 40 % os vízcserénél egyszerűen egy régi bankkártyával lehúzom az üvegről.
UV - C szűrőt hamarosan újra be fogok szerezni mert nálam is megszokott jelenni az ecset alga. Carboval szépen lekezelem ilyenkor. Én simán többet használok a napi adagnál. Felhíhítom vízzel és jut mindenhova belőle. Pár nap után újra megcsinálom és utána el is tűnik szépen.Sok ember azt hiszi, hogy az anyukája méhéből csúszott ki, mint valami szépséges medúza, de a bajnokok tudják, hogy az apjuk t?kéből jöttek!
-
Danecay
addikt
válasz Danecay #32633 üzenetére
Gondolok itt pl. a növénytáp adag csökkentésére vagy ideiglenes elhagyására. Easy-Life ProFito tápot használok és ezen kívül gyakorlatilag csak folyákony CO2-t. Előbbinek már csökkentettem az adagját, utóbbinak pedig egy picit növeltem. A világítás időtartamát is visszább vettem abból kiindulva, hogy van aki sötétkúrával próbál megszabadulni az algáktól, ill. a sok fény is vezethet algásodáshoz. Én nem akartam drasztikus lenni de lecsökkentettem a megvilágított órák számát 8-ról 6 órára, viszont olyat is olvastam, hogy a világítás azért segíthet az alga elleni harcban mert minél tovább megy a világítás, a növények annál hosszabb ideig tudják felvenni a tápanyagot a vízből ami által kevesebb marad az algáknak. Na most akkor melyik? Olvastam olyat is, hogy a nem megfelelő szűrés és a gyenge áramlás is okozhatja, meg persze ennek az ellentettjét is, egyik munkatársam pl. éppen ezért vett Lily Pipe-t az esőztető helyett. Én is kb. 2 hete cseréltem le a 2213-as Eheim szűrőmet egy JBL e901 CristaProfira mely által remélhetőleg megoldódik a heti rendszerességű szűrőtakarítás és melynek köszönhetően jelenleg biztosan nincs gond az áramlással. Olyan mélyre van a vízfelszín alá tolva az esőztető amennyit annak a kiképzése enged és srégan felfelé irányítva több centivel a víz alól is megdolgozza a víz felszínét. Az algásodásom már a régi szűrővel is jelen volt. Szerencsére más fajta algám nincs, szerencsétlen alganyaló próbál az üvegre rácuppanva valamit begyűjteni de látszólag nem nagyon van mit. Vettem egy mágneses üvegtisztítótis, már meg van egy ideje de csak kipróbálva volt mert szerencsére nem nagyon van mire használni. Próbáljam meg esetleg gyakrabban cserélni a vizet? Ha igen akkor milyen időközönként és mennyit? Nincs akkor baj szerintem, majd csinálok képet is de jobb lenne ha algamentes lenne az akvárium.
-
Danecay
addikt
válasz Danecay #32457 üzenetére
Közben vettem egy infrás hőmérőt és eszembe jutott, hogy korábban szó volt itt a világítás hőmérsékletéről amit ezköz híján nem tudtam lemérni. Nos 7,5 órás használat után 30C°+-0,5 fokot mértem a burkolat különböző részein ami szerintem nem olyan rossz. Talán ez sem indokolja az alumínium burkolatot még amennyiben az méginkább erősíti a minőségi termék érzetét.
[ Szerkesztve ]
-
fwolfy
újonc
válasz Danecay #32452 üzenetére
Sziasztok, megneztem a linket es cseppet ertelmezhetetlen szamomra. A szinvisszaadasi index igen gyatra, bar azt tudjuk,h csak nekünk, embereknek lenyeg. Ami zavarobb (vagy csak en voltam bena) nincs feltüntetve lm/W vagy összfenyaram. A spektralis eloszlasban egyet ertünk...sokszor mese habbal!!! A 14860K tette cseppet teljesen hiteltelenne az eladot... Mondjuk ahogy irtad...ennyiert mit var az ember. Azert kivancsi lennek, kinek hogyan jött be.
-
Silentfrog
Topikgazda
válasz Danecay #32522 üzenetére
Nem, nem ugyanaz ,mindkettő útálatos fajta, amig az szakállaglát jobb szűréssel, és vigyázva arra hogy ne etesünk túl tudtam eltűntetni az ecsetalgát csak a nitrátszint drasztikus lecsökkentése után sikerült visszaszorítani. Én az ecsetalgával évekig bajlódtam semmi de semmi nem használt ellen ami le van írva a "nagykövben" . sajnos nálam nincs semmi ami megeszi, pl sisakcsiga így kémiai szűrőanyagot kellett használni. 1hét alatt megszűnt és több éve alig látok egy két pici pamacsot.
-
-
-
Alg
veterán
válasz Danecay #32465 üzenetére
Jó hogy eszembe juttattad, dobtam be nekik én is pár szelet forrázott ubit
Mondjuk nálam csak a garnélákat meg az oto-kat érdekli, a neonok meg a cory-k rá se pipálnak.
-
Alg
veterán
válasz Danecay #32457 üzenetére
Nyilván ha nincsenek nagy igények, csak meg kell világítani a medencét és tetszik a fénye akkor ok.
Neked van 74 centire 18w, az mondjuk legyen olyan 2000lm, erős jóindulattal (valószínű az 1500hoz van közelebb). Ezen a hosszon bő 100 literes akváriumok vannak, szóval kb. 15-20lm/l-el mész
Nekem a Chihiros lámpában van összesen 2 méternyi 95+CRI V-TAC, az már kapásból 36W és valami 5000lm, fele hosszra mint a tied. Kb. 60-70% körül használom, így a fém ház még éppen meleg, de nem forró. 60 literre ez a tiednek 3szorosa lm/l-ben, viszont tele vagyok növénnyel, nem győzöm hetente nyírni, megy a co2. Teljesen más felhasználásról beszélünk.
Ráadásul a chihirosban ha tönkremegy az egyik szalag pillanatok alatt kicserélem másikra (DIY ugyanez), a te lámpád esetén vagy használod a kiégett SMD ledek nélkül vagy kidobhatod az egészet.
Ezt csak azért írtam le hogy tiszta legyen annak aki esetleg olvassa, növényeshez nagyon nem mindegy a lámpa.
[ Szerkesztve ]
-
-
Alg
veterán
válasz Danecay #32452 üzenetére
Mondjuk ez baromi jó, azt se tudod milyen LED van benne, nem írja melyik hány wattos, illetve ez van:
Brightness : 2300
2300 mi? Lumen, gondolom, de mire vetítve? lm/méter? lm/darab?
A 8500K ha igaz akkor nagyon hideg, nekem még a 8000k is sok volt, most vegyes 6000K/4000K van, ez kellemes a szemnek.Amúgy a LED panelt ki lehet ebből bontani valahogy? Háza miből van fém vagy műanyag? Ha fém ház és szétbontható akkor még DIY alapnak jó lehet...
Szerk: ja, plastic van írva... hát akkor sokat nem kell várni tőle.Mondjuk ha nagy igények nincsenek csak valami adjon fényt, arra biztos jó
[ Szerkesztve ]
-
Alg
veterán
válasz Danecay #32447 üzenetére
Nézegettem anno én is a kínaiakat, de egyedül a Chihiros volt ami fényerő/m-ben tudja azt ami egy növényes akváriumhoz kell.
Ráadásul ezek a random olcsó kínai lámpák nem csak gyengék, de a bennük lévő ledek sem túl acélosak színösszetétel szempontjából, és egybeépítettek, nem lehet bennük szalagot cserélni.
A chihiros ledjei se a legjobbak a 8000K baromi hideg fényükkel, de legalább fél óra alatt cserélhetők bármilyen 12v szalagra...
Mondjuk mai fejjel szerintem inkább magamnak építenék, nem egy nagy durranás összevásárolni az alkatrészeket és összerakni ha nem akar valaki fényágyút...
[ Szerkesztve ]
-
bringasisti
őstag
válasz Danecay #32382 üzenetére
A henger 200 milliméter átmérőjű és 400 magas PVC az anyaga, peremes cső lett hozzá csinálva és bele ragasztva, és erre van a tömlő rögzítve. Kerámia cső és szivacs. Amit beraktál szűrőt az akkor fog rendesen működni ha a szűrő és az akvárium között minimális a cső hossza.
BENEFON DELTA--------N8
-
dobolan
senior tag
válasz Danecay #32373 üzenetére
Heti rendszerességgel tisztítod a külső szűrőt? Az meg a ló túloldala... szerintem. Én fél évente kimosom a szivacsokat, cserélek perlont és kb. ennyi. 12-es szívócső amúgy nagyon vékony szerintem. Nekem gyárilag 19-es, nem tud benne annyi trutyi lerakódni, hogy lefojtsa.
-
Eugene Roe
őstag
válasz Danecay #32371 üzenetére
Ezen gondolkodtam én is, de a 3db derékszögű törés benne szerintem (!) nagyon megterheli a pumpát (bár még nem próbáltam). Illetve ez a szivacs túl sűrű, és kimosni is nehéz lesz. Ide pont jó a legolcsóbb kerámia / üveg karika.
[ Szerkesztve ]
-
bringasisti
őstag
válasz Danecay #32371 üzenetére
A szívó ág is azért koszosodik mert a tartály téli van bomló anyaggal és ami a csőbe van az baci telep. Ha előszűrő a cél akkor tudom ajánlani hogy lefolyó cső és akkor a méret se akkora mint amit beraktál, és olcsóbb mert oda meg kell pár csatlakozó alkatrész. Egyébként a csapvizet pont ilyen szűrő segítségével tisztítom mikor a medencét töltöm föl
[ Szerkesztve ]
BENEFON DELTA--------N8
-
Danecay
addikt
válasz Danecay #32331 üzenetére
Mint fentebb is írtam kevésnek gondolom a megvilágítást. Jól gondolom, hogy a barna alga megjelenése lehet ennek a megerősítése? Kb. milyen teljesítményű megvilágítást lenne érdemes beszerezni, 65W-os megfelelő lenne? Tudom, az sem jó ha túl erős. Ill mennyi időn keresztül hagyjam felkapcsolva a világítást?
[ Szerkesztve ]
-
ooloo
őstag
válasz Danecay #32230 üzenetére
Még egy észrevétel az akváriumvíz szagára vonatkozólag ... az Alföldi ivóvíz lehet az oka akár az opálosságnak és/vagy a szagoknak is . Természetesen ez is csak feltételezés . Sorkatonai szolgálatom alatt jártam Mezőtúron ... az ivóvíz( csapvíz ) ott opálos és enyhén bűzös volt .
Semmi sem olyan veszélyes a "demokráciára" , mint amikor az emberek szabadon választhatnak!
-
ooloo
őstag
válasz Danecay #32225 üzenetére
Ahogyan dugynok olvtárs is írta ... olyan megoldást kell keresni , ami az akvárium többi lakójára a legkisebb hatással van . Azaz a természetes ellenséget kell az elszaporodott csigák ellen bevetni . Vannak csigák és halak is , amik előszeretettel fogyasztják az elszaporodott , és így kártékony csigabigákat ... Rövid időn belül a csigakérdés nem lesz kérdés . Miután elvégezték a dolgukat a csigagyilkosok , ki is szedheted őket . Szerintem ez a legtisztább és környezet közeli megoldás .
Használsz szűrőt ? Az opálosság általában az aljzatból felkavarodott szennyeződésektől van , de ezt rövid időn belül az intenzív szűrés megoldja . A pocsolyaszag soha nem jó jel .... gondolom gázok vannak jelen , de ezt majd a többiek megerősítik vagy cáfolják .
[ Szerkesztve ]
Semmi sem olyan veszélyes a "demokráciára" , mint amikor az emberek szabadon választhatnak!
-
ooloo
őstag
válasz Danecay #32214 üzenetére
Azért érdemes valami rugalmas anyagot az akvárium alá rakni , mert a bútor egyenetlenségeit - ha van - felfogja . Kvázi , az üveglapon jobban eloszlik a nyomás és nem koncentrálódik kis területen .
-
Eugene Roe
őstag
válasz Danecay #32214 üzenetére
Hogy hogyan mixeled össze, az a te dolgod, az elvet én leírtam :) ebben az elrendezésben az a lényeg, hogy lentről felfele kell egyre jobb minőségű médiát használnod, majd a tetején lefedni egy vékony, sűrűbb réteggel (perlon, tm20, tm30 szivacs)
-
Eugene Roe
őstag
válasz Danecay #32211 üzenetére
Havi? Nekem 3 havi van :D én előszűrőt takarítok hetente és külsőt 3 havonta.
Vízcsere hetente 1* 30-40% de csak azért mert a tápolást még nem sikerült eltalálnom, éppen valami újat találok ki, mert véletlenül túltelepítettem kicsit az akváriumot.
Nekem 180 literes akváriumom van egy eheim 2075-tel, és egy négyes eheim biopowerrel.
Töltetnek én full matrix tropot, mert a mechanikai és biológiai szűrést is elvégzi. Ebből annyit, hogy a felette lévő kosár allja, és a töltet között maradjon 1cm távolság.
Ha spórolni akarsz, vagy imádod a szivacsot, akkor a legalsó kosárba tegyél TM10-es, a legfelsőbe pedig fele matrix trop, fele TM20-as szivacsot. TM30 az felejtős, illetve én nem használok vatelint, mert pazarló és környezetszennyező megoldásnak tartom.
Én törekednék a minimum 60% matrix trop, 20-20% TM10-TM20-as szivacs összeállításra. Ha van Purigen, az mehet a TM20-as szivacs alá, vagy félbevágva a szivacsot, közé.
[ Szerkesztve ]
-
Eugene Roe
őstag
válasz Danecay #32187 üzenetére
Nincs ellentmondás. A hangos már sérült, csak a nyálkás szmötyi gépzsírként funkcionálva korlátozza a ~kotyogást, ennyi.
A másik meg az, hogy takarításkor (nálam jó az előszűrő, ezért kb 3 havonta egyszer) nem kell patyolat tisztára pucolni mindent. A tömítést is egy vizes mosogatószivaccsal (puha oldal), vagy vizes pamut ronggyal kell megtörölni, majd rá a szilikon, és kész. Én eheimnél a nagytömítést ki is veszem félévente, hogy mindkét oldalát bezsírozzam, de amik a fejen belül vannak kicsik, azokat még nem vettem ki egyszer sem. Ahogy néztem, nem is tudnám sérülés nélkül. Ja igen, egy teljes tömítésszett nyugodtan lehet a fiókban gyári csomagolásban, egyszer úgy is kelleni fog, és 3-4 nap is szívás szűrés nélkül.
-
bringasisti
őstag
válasz Danecay #32181 üzenetére
Anci kérdéshez szöknek hozzá . Amit a betegségről olvastál az nem helytálló!!!! Ha egy hal beteg akkor azt az élőhelyén kezeljük mert ami miatt beteg az bent marad a vízben és két nap után más hálón jelentkezik !!! Olyan hogy alacsony vízszint mint gyógymód az .....) Az úszó hólyag gond ha egyáltalán az, azt nifurpirinol gyógyítja a parakill az parazita de abból is csak a külső megjelenésű.
BENEFON DELTA--------N8
-
fjudors
aktív tag
válasz Danecay #32171 üzenetére
az a 0,5 W/l régi szabály. igazából hagyományos izzóra szól...nem mindegy, miyen az a világítótest, hiszen más-más a fényhasznosítás...
a tető előnye:
hőszigetel
nem ugranak ki a halak/garnélák
csökkenti a párolgást
elrejti a technikátamit nem értesz:
az akvarisztika az egyensúlyról szól.irányelvek vannak, amit szem előtt tartva megfigyeljük az akváriumot, és folyamatosan igazítunk rajta. hiszen folyamatosan változnak a körülmények
sokféleképp lehet pl világítani az akváriumot.cakk a többi változót is hozzá kell igazítani.
pl egy 80 cm-s akváriumot van, aki egy csővel világít meg, van, aki hattal.mindegyik működik/működhet, de az egyensúly miatt a többi változót is igazítani kell.
azt már halkan jegyzem meg: növények szempontjából fontosabb a vízmélység, mint a vízmennyiség. jó dolog a w/l arány, csak nem mindegy, hogy 30 vagy 60 centi a vízmélység...ha azt várod, hogy valaki leírja pontosan, mit hogy kell csinálni, és mi a 100 éves tuti recept, akkor ez nem a te hobbid.
[ Szerkesztve ]
-
Alg
veterán
válasz Danecay #32171 üzenetére
Kevés fénnyel is lehet szép akváriumot csinálni, a kérdés inkább az hogy mennyire szeretnéd erőltetni a növények fejlődését.
CO2-es, erős fényes akvárium viszonylag kevés növénnyel indítva is hamar dzsungel lesz, szóval többet kell vele foglalkozni.
Lehet a mostani fényeddel, anubiasokból és hasonlókból is tök szépet építeni, csak ott sokkal több növénnyel kell indulni (jobban jársz ha nem boltban veszed a növényt hozzá hanem próbált ritkításból keresni Anubiast, Microsorumot, mohát esetleg).
El kell dönteni mit szeretnél és ahhoz igazítani a technikát. Szerintem abba a tetőbe egy diy ledes kiegészítés elég lenne.
-
Alg
veterán
válasz Danecay #32168 üzenetére
Kifejtem kicsit
Az akváriumot dísznek veszi általában az ember, tehát szeretné ha jól nézne ki. Ezeket a növénynövesztő lámpákat meg azért hogy nőjenek alatta a növények a pincében vagy a garázsban.
Valószínű a növényeknek jó lenne, de tényleg szeretnél egy full lilára világított akváriumot amiben semmi színt nem látni? Nem véletlen hogy mostanában a magas CRI-s LED-ekre esküsznek a legtöbben, egyszerűen azért mert ez adja vissza a laegjobban a növények/halak színét. (meg a széles spektrumú fénycsövek, ahogy lent írták)
-
Eugene Roe
őstag
válasz Danecay #32162 üzenetére
Növények szeretik, és nekem is tetszik :P
De igen, ha pirosas halak-növények vannak, én bepróbálnám, ha nem, akkor nem fontos.
Jhonny: jó az a cső, amit említettél. Ha érdemi különbséget szeretnél, akkor 2 cső kellene, de ahhoz új tető kell.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Elektromos rollerek/tabletek eladók kiváló áron (500/750/5600 Watt)
- Irodai forgó szék - Kékeszöld Delight (Beliani) Eladó!
- Romet Rambler R9.3 MTB Vadi új, 0 perces, Garanciás!
- Volkswagen Passat Variant 2.0 TDI DSG LED facelift, új vezérlés, sérülésmentes
- Delonghi Autentica Cappuccino (ETAM 29.666.T) magyar nyelvű automata kávéfőző
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest