Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Tőzsde és gazdaság:
Hasznos információk az összefoglalóban!
Új hozzászólás Aktív témák
-
PredatorZoli
senior tag
Hogy mi olcsóbb az egy dolog, az meg hogy milyen élet az amikor testőr nélkül nem mersz kimenni az utcára vagy elengedni valahova a gyereket, az meg egy másik. (Még nem tartunk itt, de azokban a társadalmakban ahol nagyon sok a lecsúszott meg a szegény, ez egy valós problémává válik)
-
axioma
veterán
Asimov: A hivatas [The profession]
Ebben pont nem AI van, de szerintem rahuzhato a sztori (rovid novella)
Azt ne felejtsd el hogy az AI az "csak" matrixszamitas. Es pattern matching-ben jo (=tanitasi adat alapjan josolja a kovetkezo megteendo lepest). Tehat akkor jo, ha 1. jo az inputja 2. a feladat megoldasahoz eleg az inputban levo adatokat "siman" utanozni.
Masreszt, en me'g jartam szombaton altalanos iskola elejen. Azota fix 5 munkanap lett, ennyivel csokkent a tarsadalom "elomunka-igenye". Semmi nem gatolja, hogy tovabb csokkenjen...
Persze szakmak siman halhatnak ki. Egyesek miatt (pl. kubikus) sztem nem hullajtunk konnyeket. Masreszt viszont ha ezekre a szakmakra nem kell eroforras, akkor tobb maradhat a kutatasra [ott se csak a profnak van dolga, kell kulimunka is].[ Szerkesztve ]
-
-
addikt
Amiben a Magyar Kormány (és nemcsak Nagy Márton) hibázott, az az, hogy egy lapra tett fel mindent
Az EU tett fel egy lapra mindent azzal, hogy kizárták a technológiák versenyét és gyakorlatilag betiltották a belsőégésűeket. (Innen kezdenek most visszakozni). A magyar kormánynak sok választása már nem volt, csak az, hogy vagy ki- és lemaradnak vagy beugranak a kútba a többi után, aztán lesz, ami lesz.
#10498 Dluinet
Stellantis a Daciaba meg egyszerűen berakta a Android Autot és az Apple CarPlayt,
Mi van?? A Dacia nem Stellantis konszern...[ Szerkesztve ]
-
Shadowbull
addikt
Annyit nézz meg csak, hogy mit tud egy Tesla, és mit tud mondjuk egy európai csúcsmodell. Utóbbiakban olyan extrák és szolgáltatások vannak, amikről a Teslánál nem is hallottak,.ráadásul azok sokkal komplexebb környezetben működnek, megbízhatóbban. Jól hangzik hogy a Tesla nem akarja beengedni az Androidot meg a Apple-t, de ez valójában nem beengedés, hanem egy plusz szolgáltatás. Ha működik az Android Auto, az nem veszi át az autó fedélzeti rendszerének a feladatait, hanem egyszerűen a gyártó ezzel nekem egy plusz szolgáltatást kínál, ha akarom használom, ha nem akkor nem.
A Tesla mindent olcsón és egyszerűen akar megoldani, ezért nincs a fenti két szolgáltatás, meg egy csomó más sem.
Mellesleg a navigációja konkrétan Google Maps alapú, nem is túl okos.
A kínaiak pedig még hátrébb vannak, nézz meg bármilyen kínai autó tesztet, az összes tesztelő megemlíti, hogy a szoftver gyenge.Adatokat meg már a hagyományos gyártók is nagyon régen gyűjtenek, már több mint 20 éve is volt ilyen jellegű adatbázis, persze akkor még nem online alapon, manapság meg persze az is online megy, igaz az autógyártók nem adják el ezeket, hanem saját maguk használják.
Fun fact: a világ legnagyobb utakon lévő full OTA frissítésre alkalmas flottája pont nem a Tesláé.
https://marharepaszerint.blogspot.com
-
Shadowbull
addikt
Ezek ilyen szenzációhajhász hülyeségek, minden héten jelenik meg ilyen kettő. A VWt különösen szeretik piszkálni.
De ha megnézzük hogy konkrétan mi történik a VW háza táján, akkor teljesen más a kép. 2015ben jelentették be a MEB platformot, 2019ben jött az első erre épülő autó, az ID.3, azóta pedig több mint egy tucat MEB alapú autó van szériában. Emellett megcsinálták a PPE platformot, abból az első két típus már kapható, fejlesztés alatt van a MEB+ és a MEB Entry, és készül az SSP is (utóbbiról minden héten megjelenik valami baromság). Ja és van Porsche Taycan meg Audi eTron GT egy külön platformon, meg néhány Audi megint egy teljesen más platformon.Ezalatt az állítólag baromi gyorsan fejlesztő Tesla mit rakott le az utakra? A TM3 kész volt már 2017ben, a TMY 2020ban, tavaly meg nagy nehezen, félkész állapotban utcára küldték a Szájberizé-t. Aztán ennyi.
https://marharepaszerint.blogspot.com
-
Vesa
veterán
"Én azt hallottam, hogy szoftverben vagyunk nagyon lemaradva"
Ki az a vagyunk? Nézz rá a Mercedes rendszerére (MBUX néven fut és a harmadik generációnál tart)! Nekem is ez van. Messze felette áll kb. mindennek, egyedül a Tesla van hasonló szinten.
[ Szerkesztve ]
A tudomány a valóság költészete!
-
PredatorZoli
senior tag
Egy konjunktúrális időszakban mindenki nyer, csak mindenki a maga szintjén, más nagyságrendben. Tény, hogy ilyenkor a tőkések sokat gazdagodnak, de ne felejtsük el, hogy ilyenkor az alsó társadalmi rétegek is nyernek vele valamennyit, hisz például munkaerő hiány idején még az is kap munkát aki nem jó munkaerő, az átlagos munkaerő pedig jobb fizetést kap, mint amikor nincs munkaerőhiány mert nincs konjunktúra.
-
Pá
addikt
Attól függetlenül, hogy te mit gondolsz róla, ha valakinek infláció felett nőnek a bevételei az definíció szerint azt jelenti, hogy jobban él. Konkrétan azt jelenti, hogy több dolgot tud venni a havi fizetéséből, mint korábban.
A példád sem állja meg a helyét. Ha szeretnéd, továbbra is használhatnád a net nélküli gombos telefont, senki sem tiltja meg neked és olcsóbb is. Persze te is okostelefont szeretnél inkább, mert sokkal többet tud és ennek megfelelően drágább. Nincs ebben semmi átverés. Sőt, arányosan jóval kevésbé drágább, mint amennyivel többet tud. Másképp mondva, az inflációval korrigált 30 ezredből, ma sokkal jobb telefont tudsz venni, mint amilyen anno az 5110 volt ugyanannyiért.
''Annyira vagyunk egészségesek, amennyire a gondolataink humánusak.''
-
Pá
addikt
Ezzel egyet tudok érteni.
Ugyanakkor az sem eltagadható, hogy az emberek nagy többsége jelentősen jobban él most, mint 100 éve, szóval azért mindenképp van fejlődés.
Lehet, hogy telefonra nagyobb részét költöd most a bevételednek,, mint régen, de ezt azért tudod megtenni, mert pl kajara meg rezsire meg arányosan jóval kevesebbet költünk, mint 100 éve.''Annyira vagyunk egészségesek, amennyire a gondolataink humánusak.''
-
avl
senior tag
"ez lényegileg különbözik a magánnyugdíjpéztárak lenyúlásától. Ott egyszerűen fogták a pénzeket, és berakták a költségvetésbe, és onnantól ök rendelkeztek vele, most meg a szabályozók állítgatásával akarnak rávenni engem, hogy máshogy használjam a pénzem mint eddig."
nekem ebben még a "lényegileg" szó is túl kevés
összehasonlithatatlanul (persze minden összehasonlithato :-), teljesen más, semmi hasonlóság
"akarnak rávenni engem, hogy máshogy használjam a pénzem " -> ez kb. "semmi" egy kicsit is gondolkodó embernek, olyan, mint a sok reklám, vegyél ezt-azt stb. ha kell és jók a kondíziók, akkor igen, ha nem kell vagy gyenge a kínálat, drága a minöséghez képest, akkor nem ....a "kell" eldöntésében résen kell lenni
Warren B.: “If you buy things you do not need, soon you will have to sell things you need.”
-
Ixion77
Topikgazda
"Annak idején én maradtam Magánnyugdíjpénztár tag (mert ne felejtsük el, hogy választási lehetőség ott is megvolt), de mire eljutok nyugdíjjig, addigra az utolsó MANYUP is tönkremegy, mert a szabályozás olyan amilyen."
Hasonló logikával hagytam anno én is hogy elvegyék a pénzem. Úgy voltam vele, hogy még azzal is kár fárasztanom magam hogy kitaláljam mit és hogyan kellene intézni, mert mire én nyugdíjas lennék, már úgysem fog létezni nyugdíj. Elég volt már akkor is ránézni a korfára hogy egyértelmű legyen, hogy a nyugdíjrendszer (a jelenlegi formájában) nem maradhat fenn 2040 után. Mindegy mi lesz is helyette, ha nem akarok 100%-osan kiszolgáltatott lenni az állam kénye-kedvének, akkor magamnak kell megoldani a problémát. Az a megoldás pedig nem a (szintén az államtól függő) MNYP rendszer lesz.
[ Szerkesztve ]
"Seems like humanity needs war and famine to correct itself."
-
PredatorZoli
senior tag
Ha minden igaz, pont ugyan annyi állami nyugdíjjat kapok majd így hogy maradtam nyugdíjjpénztár tag, mintha nem maradtam volna.
Nem teljesen. Azokat a járulékokat amik a manyupba mentek, nem fognak beleszámítani az állami nyugdíjad kiszámításakor, így alacsonyabb életpálya átlagkereset fog kijönni. Egyik kollégám szülője most mente el nyugdíjba és volt manyupja, és bizony volt ez miatt korrekció benne jócskán. Számolgatnia kellett ,hogy nem-e éri meg jobban lemondania a pénzről és inkább a teljes állami nyugdíjat kérni.
-
PredatorZoli
senior tag
Még néhány hónapig lesz egyensúlyban a dolog, aztán elszabadul a pokol:
[Kiszivárgott: hatalmas költekezésre készül az Orbán-kormány]
Jövőre jön megint az eszeveszett pénzszórás és az elszálló költségvetési hiány, államadóság, a forint pedig jócskán leértékelődik majd.[ Szerkesztve ]
-
aAron_
őstag
Igen, ez fontos kontextus.
Azt viszont nem látom miért kéne kamatvágási ciklus végével erősödnie HUF-nak, maximum akkor, ha külföldi jegybankok jelentős vágásba kezdenek, ami által nő a relatív kamatelőny (minden más változatlansága mellett).
Középtávon meg már sajnos kell azzal számolni, mint amit #10733PredatorZoli is írt. Sok jóra nem számítok, és a podcast szereplői sem voltak olyan bizakodóak. Új jegybankelnök is ez után jött szóba.
What is your ikigai?
-
Ringman
nagyúr
azt a kínaiak is nyilatkozták, hogy a 40-es évekre olyan mértékben fel akarják futtatni az újrahasznosítást, hogy ne legyen szükség bányászatra.
(hogy Mo-n ez mennyire lesz környezetszennyező, az más kérdés)
Eladó használt nyergek: SQLab 611 Ergowave CrMo 14 cm: 30e | Ergon SR comp men road S/M 22e | Pro Turnix Perf. AF 275x132 mm 25e || Használt Cane Creek eeSilk 27.2 x 350mm Road 20 mm 63e
-
ngaba
aktív tag
A 2022 előtti osztogatás levét isszuk nagy részben. Ha elő tudnak keríteni reptérre meg Vodafonra pénzt (akár hitelből), akkor a pénzosztást is megoldjákost is, ha ezen múlik a hatalmuk szvsz.
Szerintem arra játszanak, hogy a piac mostanában magasabb államadósságokat tolerál (pl. az USA-é is fenntarthatatlan), mi is elég olcsón refinanszírozunk. Ha netán beúszik egy black swan, akkor lesz fejvakarás.
[ Szerkesztve ]
-
buherton
őstag
Nem azt mondtam, hogy OV nem csinált olyan dolgot ami hosszú, vagy akár középtávon káros az országnak, csak annyit mondtam, hogy nem csinált olyan dolgot ami nyilvánvalóan tarthatatlan volt.
Szerintem az elmúlt években a következő nyilvánvalóan tarthatatlan dolgokat csinálta:
- Gyerekeseknek járó extra adókedvezmény -> nagyban hozzájárult, hogy kilőtt az infláció és egyébként hülyeség volt.
- Különadók sokasága -> piactorzítás, infláció.
- A reptér, MBH, Vodafone és egyéb nem kis pályás cégek felvásárlása -> áremelés a semmire, a verseny megszüntetése, stb.
- A DIGI kigolyózása -> ezt remélem nem kell elmagyarázni
- Benzinár stop -> a benzin bizniszben résztvevők most szedi vissza az elvesztett profitot és még rá is játszanak mert ki tudja hogy mikor találják ki újra?!
- Alapélelmiszer árstopok -> a tejesek és a vágóhidak azóta is nyögik ennek a hülyeségnek az árát
- Rezsicsökkentés -> rengeteg lakossági korszerűsítés maradt el emiatt, ami előbb-utóbb megbosszulja magát. Olvastad esetleg, hogy a vízművek milyen állapotban vannak emiatt?!Szerintem a fórumtársak még jó sokat tudnának sorolni, de nekem hirtelenjében csak ennyi jutott az eszembe.
tely, baly, fojó, mennyél, mingyárt, telyföl, tolyás, malyd, kapú, egyenlőre, ejsd, jáccani, ahoz, fúj, hüje, muszály, alat, álok, lasan, fojtatás, ál, fontós, költsön, eggyüt, lyob (jobb?), mek, mongyak, milyért - !!! Tanúlyunk már meghejjessen irni... !!!
-
Hi!King
őstag
Szerintem Matolcsy soha nem ment szembe Viktorékkal, csak szövegeket adott elő, mint ha szembemenne, ami elsősorban a nemzetközi befektetőknek szól.
Szerk.:
Varga meg nem tudom, talpnyalónak ő ugyanakkora talpnyaló, viszont sokkal hozzáértőbb Matolcsynál, de nem hiszem hogy bármit látnánk a hozzáértéséből, mert kormányérdekeket tud csak kiszolgálni.[ Szerkesztve ]
-
Hi!King
őstag
-
aAron_
őstag
"Ha elkezdenek "hagyományos" bankként dolgozni, akkor költségszintben elég lesz a "hagyományos" bankokat megverniük."
Ezzel nem értek egyet. Revo felhasználók többsége a legtudatosabb ügyfelek közé tartozik. Átmennek majd másik fintech céghez.
Ha a fióktelep plusz költségeit a hitelezési üzletág nem fogja fedezni, az egésznek semmi értelme nem lesz.
What is your ikigai?
-
avl
senior tag
szerintem is; sajnos
termeszetesen egyetertek #11043Shadowbull -lel is:
"létezik minőségérzet is, de ettől függetlenül létezik minőség is"és fontos benne a "független" szó is; epp ezt is tartom parasztvakitasnak, a szokasos vasarlok emiatt szivhatnak, hogy az érzet, a felszín alapján tulsagosan befolyasoltak lesznek, a minösegérzettel megvezetödnek, a valos minösegi tartalom meg független attol (..nekem, bennem, nálam: kicsit epp ellentetes, ahol a minösegerzetre sokat adnak, az gyanusabb, ott nagyobb esellyel sikkad a minöseg, a valos "core" lényeg; lehet ez marketingduma, kinezet, "müpuha anyagok", csillogo felületek, ... : egyszerüen ha X emberböl több dolgozik azon, akkor kevesebb a másikon; ha meg több, mint X dolgozik, akkor feleslegsen dragabb csak az "érzethez" ..ami persze hamar kipukkano lufi a legtöbb/sok esetben)
#11031challo : nekem ez is egy ilyen eset: menö, modern, trallala, mindenki bukik a kepernyöerintesekre, jaj de cuki ...aztan közben ergonomiailag rosszabb, x almenü, több gondot is okoz, szoval szarabb
-
User_2
tag
bárcsak tudnám a pontos jogi helyzetet.
de szerintem határon átnyúló szolgáltatásként a vállalkozás telephelye a mérvadó adók és illetékek szempontjábólszolgáltatás szabadsága elv ->
ami a fizikai termék és a szolgáltatás exportját azonos módon rendeli figyelembe venni.
azaz, ha a tömbös gauda sajt előállítására hamburgban kell megfizetni az előállításhoz kapcsolódó adókat, akkor a szolgáltatás előállításához is az előállítás helyszínén kell megfizetni.
kivéve az áfát, amelyet EU-s direktíva ebből kiemelt és a szolgáltatást igénybevevő telephelye a mérvadó.
ha a vállakozás majd Mo.-i telephelyről szolgáltat akkor lesz aktuális az illetékfizetés.
bárcsak jól érteném. szóval szerintem a hangosan beszélő bácsi téved ebben a kérdésben[ Szerkesztve ]
-
korcsi
veterán
Ez alapján működhet a matek.
referencia és MSI gaming X 5700(XT) plexi ARGB-s blokkok eladóak!
-
Worm40000
csendes tag
Ha már fogyasztás, kíváncsi voltam a KSH-féle átlagkosárra, és erre jutottam (MVM árai és MJ-> m3 számításai alapján):
KSH Vezetékes gáz 1m3 - 140 Ft -> havi ~160 m3 fogyasztás = 22400 Ft/hó
Az áram rohadt jó kérdés, mivel a vezérelt és a sima összfogyasztására vonatkozik a rezsicsoki, szóval legyen 50-50%, azaz 105 kWh rezsicsökkentett fogyasztás per adatsor
KSH Sima: 445 Ft -> havi 138 kWh, 6141 Ft
KSH vezérelt: 329 Ft -> havi 117 kWh, 3849 FtÖsszesen 32390 Ft, ami a KSH szerint a havi átlagfogyasztás 4.754%-a, tehát egy átlagos bevásárlói kosár havi 681 327 Ft
Ugyanezt végigszámoltam anno amikor kijött az első durva adat ('22 szeptember, gáz 238 Ft/m3, villany 470/354 Ft/10kWh), ha az akkori számításaim jók voltak, majdnem kerek egymillió Ft volt a havi kosár.
Tegyük hozzá, hogy a fenti számításban csak maga a díj van benne, hálózathasználat és egyebek nincs, így a valós végeredmény maximum pártízezer Ft-tal kevesebb ennél.
Azért ha valamit nagyon benéztem volna a számolásnál, akkor szóljatok
[ Szerkesztve ]
-
Ixion77
Topikgazda
Van ebben ráció, csak az a kérdés hogy minden tételre alkalmazzák-e. Mert azért a tételekbe belenézve van néhány számomra érdekes adat, ami nem tudom hogy forgalmazási adatokból származik-e.
Pl.
"Cukor, lekvár, méz, csokoládé, és cukorka" ugyanakkora súlyú mint a "Gyümölcs"
Tényleg ugyanannyit költenek az emberek erre a kettőre?
"Ásványvíz, üdítőital, gyümölcs- és zöldségivólé" pedig másfélszer akkora mint az előzők."Szeszes italok, dohányáruk" majdnem ugyanannyi, mint a " Lakásszolgáltatás, víz, villamos energia, gáz és egyéb tüzelőanyagok" összesen.
Tehát majdnem annyit ver el a nép alkoholra és dohányra mint lakbérre, rezsire, közös költségre, lakásjavításra összesen?! "Egészségügy"-re meg csak feleannyit mint italra és dohányra?
Lehetséges persze hogy csak a körülöttem élők élnek egy teljesen más fogyasztói kosár szerint mint az átlag magyar."Seems like humanity needs war and famine to correct itself."
-
Dare2Live
félisten
Mindenki tévedhet... de ezen a szinten ez ritka, meglepne. Ő se a hasznos idióta szintje.
A célokat a NER belső köre adja ki. A megvalósításhoz, propagandához pedig nagyon pro csapataik vannak. Barabási se poénból költözött BPre Bostonból. Nála sok nagyobb név azért nincs hálózatkutatás vonalon.
Propaganda/agitprop vonalon amit a Fidesz/NER felépített pro csapata csinál az szerintem tényleg a világ egyik legjobbja.Hamár Barabási egy podcast. Mindenkinek ajánlom. Zseniális [link]
[ Szerkesztve ]
don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...
-
Dare2Live
félisten
"Én el tudok képzelni pl. egy olyan scenáriót hogy azért lépünk ki az EU-ból/NATO-ból, mert sikerült véletlenül annyira behergelni a népet, hogy politikailag már a kilépés éri meg jobban, pedig szerintem a kilépésre nincs valódi szándék a vezetésben."
30+éven keresztül akár Tory, akár munkáspárt, akár... a legjobb volt minden hibát, gondot Brüsszelre/EU ra fogni.
Aztán Cameron hogy az 5% szélsőség rá szavazzon azt mondta ha nyer kiírja a referendumot. Nyert. Kiiírta. És a lakosság fele meg volt gyöződve arról, hogy pl a halászat azért döglődik mert EU regulációk. Ismerős? betiltják a mákot, akácot...
A pl fishing industry meg összedölt 30-40%os visszaesés lett.Azért a kedvencem a fishing vonal mert az abban dolgozók 90%+ a BREXITre szavazott.
Szóval mi is szépen lassan tologatva vagyunk Oroszország felé. Mindenért rosszért a hibás Brüsszel, EU. És sztem ez nem az mint UKnél. MInket direkt tologatnak.don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...
-
buherton
őstag
Egyetértek. Egy gondolatom van az AKG-ról. Tavaly 20 millió fölött a limit. Szerintem ez már a szülők részéről hülyeség, mert ha akkor ott volt min. ennyi pénzük + minden évben a tandíj, akkor más - szerintem - sokkal jobb iskolákba is lehetne írattatni a gyereket, pl. olyat, ahol nincs NAT...
Fun fact: tavaly amikor a lányom iskolázását kellett eldönteni, akkor volt szabad hely az akkori első osztályba.
Fun fact2: az AKG gimnáziumi része, ami a Raktár utcánál van, ők nem veszik át az általános iskolából jövőket. Az AKG gimnáziumi része tavaly országos dobogós volt.
#11905 emvy: kötődöskkel töltik fel. Tipikusan 1-4 hely szokott maradni az újaknak, ami nem licites.
----
Szerintem jó szellemiségű az iskola és nagyon sok gyakorlatot vehetnének át az állami iskolák, amivel mindenkinek csak jobb lenne. Nekem a legfontosabb azok az alapkészségek tanítása. Az írás, olvasás és számolás nagyon fontos készségek, amiket nem lehet úgy megtanítani, hogy januárig lezavarjuk az összes betűt...
Nekem vélelmezhetően a szülőkkel lennének problémáim. Amikor pl. ügyvéddel jön a szülőire... Nyilván valakinek az észt is kell képviselni .
Végül másik iskola lett és egyelőre nem bántam meg, aztán majd látjuk.
[ Szerkesztve ]
tely, baly, fojó, mennyél, mingyárt, telyföl, tolyás, malyd, kapú, egyenlőre, ejsd, jáccani, ahoz, fúj, hüje, muszály, alat, álok, lasan, fojtatás, ál, fontós, költsön, eggyüt, lyob (jobb?), mek, mongyak, milyért - !!! Tanúlyunk már meghejjessen irni... !!!
Új hozzászólás Aktív témák
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Villanyszerelés
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Kimaxolta az Apple az M4-as SoC-családot
- Jókora telepet kapott a OnePlus 13 is
- Helyenként instabil lehet az Arrow Lake, de ez eleinte normális
- Real Racing 3 - Freemium csoda
- Moderátort keresek a fórumhoz!
- Windows 10
- iPhone topik
- További aktív témák...
- Hoppá! Dell Precision 7550 Tervező Vágó Laptop -70% 15,6" i7-10875H 32/512 Quadro RTX 3000 6GB FHD
- Honor Magic6 Lite 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Dell 7390 13,3" FULL HD/i5-8250U/DDR4 8Gb/256GB M2 SSD/HDMI/4G/CAM/BT/Wifi/Új AKKU 1 Év Gari!
- Aszta! Dell Precision 7550 Tervező Vágó Laptop -70% 15,6" i9-10885H 64/512 Quadro RTX 5000 16GB! FHD
- Thrustmaster racing clamp kézifék tartó
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest