Hirdetés
- Akciófigyelő - Epic Store ajándékozás 6. nap: Dredge
- 2024 - Békés, boldog karácsonyt kívánunk minden olvasónknak!
- Akciófigyelő - Epic Store ajándékozás Dark and Darker: Legendary Status
- Jövőre érkezik az új Agatha Christie: Death on the Nile játék
- Alig két nap múlva konzolokra is befut a Star Trek Legends
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- EAFC 25
- EA Sports WRC '23
- Nintendo Switch 2, vagy amit akartok (találgatós topik most még)
- Steam topic
- Need for Speed: World Online
- 2024 - Békés, boldog karácsonyt kívánunk minden olvasónknak!
- Teljes verziós játékok letöltése ingyen
- Android játékok topikja
- Xbox Series X|S
Új hozzászólás Aktív témák
-
Folpakk nem kell, az csak azért szokott kelleni, hogy kellően párás környezetet biztosítson, ezáltal hatékonyabb legyen a kelés. Ha rajt hagyod akkor könnyebben megnyúlik és később szenvedni fog mert nem lesz elég erős a szára.
Nap-os részt tapasztalni kell. Fény kell neki a fejlődéshez, de ezt úgyis látni fogod ha nagyon nyúlik akkor kevés a fény, ha egy irányba nől akkor én forgatni szoktam..A tudást mástól kapjuk, a siker a mi tehetségünk - Remember: Your life – Your choices!
-
veterán
Gondolom, hogy nincs kerted, így nem kérdés, hogy csak beltérbe, cserépbe tudod majd ültetni a palántát.
Ha lenne választási lehetőséged, akkor viszont azt mondanám, hogy mindenképpen a kertbe, a szabad földbe ültesd ki.
Raktam kisérletképpen pár palántát balkonládába, mert a földbe is. Az eredmény egyértelmű, a szabadföldbe kiültetett palántákon 2x - 3x annyi virág és termés van, mint a balkonládába ültetetteken, pedig ezek viszonylag nagy balkonládák
Minden jó, ha a vége jó. Ha nem jó, akkor még nincs vége.
-
Digitalpimp
senior tag
Na, én ezzel sose foglalkoztam a 14 év alatt.....Ami ki akar jönni, úgyis kijön.
"...a popszakmában sokminden fontosabb, mint maga a zene. Azt a legjobb kikapcsolni." Ford Fairlane kalandjai "Vihar előtti csend, nem jó itt senkinek, csak az a pár szemét érzi jól magát, aki a képernyőről felém integet, az a sok nagy magyar, az a sok jóbarát!" PiCsa
-
veterán
Én lefelé szoktam, mert úgyis lefelé megy tovább. Amire figyelni kell, ha kijön a földből a magház, akkor azt figyelni kell, hogy ledobja-e? Ha nem bír kijönni a magházból a levél, akkor bukta van. Én ezért szoktam rá tenni egy-egy csepp vizet, hogy puha maradjon.
Ha fordítva rakod, abban is lehet logika, hogy a magházat nem kell maga előtt tolnia felfelé, hanem csak kihúzza belőle a kis leveleket még a föld alatt.
[ Szerkesztve ]
http://www.flickr.com/photos/4ceberg
-
Met
nagyúr
Még egy kérdés, kaktuszföldbe mehet vagy jobb lenne virágföldbe?
Mindenféle ph mérés, savasság mérés nélkül,
Nem akarok túl nagy feneket keríteni a dolognak, csak mondjuk ha a kaktuszföld nem annyira jó mint a virágföld pl. nem tartja annyira a vizet"If in doubt, flat out!" Colin McRae
-
Digitalpimp
senior tag
A 8 év tuti sok, paprika nem őrzi meg addig a csíraképességét. A paradicsom tovább bírja. Paprika már 3-4 év után is ritkán indul meg.
"...a popszakmában sokminden fontosabb, mint maga a zene. Azt a legjobb kikapcsolni." Ford Fairlane kalandjai "Vihar előtti csend, nem jó itt senkinek, csak az a pár szemét érzi jól magát, aki a képernyőről felém integet, az a sok nagy magyar, az a sok jóbarát!" PiCsa
-
biker
nagyúr
asszony ültetett cayenne pepper magokat, három hét is beletelt mire kibújtak. már én is néztem, lesz-e valami
Direktben tőzegkockába mentekElektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Próbálkozz a Cheyenne csilivel. Az egy két oldalon keresztül taglalt gyógynövény, különösen gyomor panaszokra és nem méreg erős.
csucsu21: a millió éves tengeri sónak is van szavatossági ideje, ne törődj vele.
[ Szerkesztve ]
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
Exian
addikt
Hát nagy szél esetén biztos leengedjük teljesen én nem hagyjuk teljesen fent, hiszen akkor semmi értelme, pont ezért csináltattuk
De igazából pont azért lett 4 osztású, mert így akár még félig leengedve is (jobban) bírja, nem tud annyira belekapni a szél. De persze nem kísérletezek majd vele, inkább leengedjük teljesen.
-
Exian
addikt
Nem nem, direkt úgy kértük, de a redőnyös fickó gyakorlatilag kérés nélkül is rögtön azt javasolta, hogy ne a megszokott, általában mindenhol látható 3 osztású redőny legyen, hanem 4 osztású, tehát 4 részre van osztva, 4 gurtnival. Így az egyes redőny részek rövidebbek, nem tud annyira belekapni a szél, pont ez a lényege.
Érthet a fickó hozzá, mert ahogy kiment az erkélyre, körülnézett és magától mondta, hogy ez biztos huzatos rész, legyen inkább 4 osztású a szokásos 3 helyett. Így nem tud annyira belekapni a szél és kirángatni a léceket. REMÉLJÜK!
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Persze, az első nyilván jobb ebből a szempontból, csak akkor kétszer kell főzni, hogy neked is jusson.
jansky1: nem tudom, de szerintem fölösleges. A paprikákat nem szokták ellepni a tetvek, így ha nem muszáj szerintem ne használd azt a cuccot.
sisu2: szépek!
A szálas meg a legjobb ebből a szempontból, de akkor már vehetsz matcha port is, azt még főzni sem kell.
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Na így néz ki az én kis "rettenetes" csilim ablakos verziója:
Ennek nem nagyon tetszett, hogy a paprika "társas növény" és ültettem 2-2 tövet a ládába, visszavetették egymást a fejlődésben. Végül 3 tő maradt meg, de ezek meg rogyásig vannak paprikával. Valamikor október-november körül bújtak ki, mert decemberben már értek a paprikák, ezt a jó szokását azóta is tartja.
*a képek nem adják vissza, de az átlag magasság mindössze kb. 20 centi. Tavaly ilyenkor volt olyan csilim az ablakban, ami már túllépte az egy métert, 3 egyenes oszlopot képzelj el.
[ Szerkesztve ]
-
escape
aktív tag
Öcsém szerint (mg mérnök) megfáznak a levelek. Ahogy párolog a földből a víz, lehűl a felső réteg és hideget kap. Erre az alulról locsolás lehet a megoldás, de azt meg a paprika nem szereti.
Ez csak feltevés, nem kell készpénznek venni.Azért kell sportolnunk, hogy szép, izmos halottak legyünk. - Egyelőre hadjárat...
-
Exian
addikt
Nekem egy bajom szokott lenni ezzel és a hasonló fajtákkal, hogy kvázi lehetetlen szárítani őket. Nekem sosem sikerült. Amíg bármelyik másik fajta normálisan szárítható, ezek a fajták nekem mindig nagyon hamar rothadni, penészesedni kezdtek. Díszpaprikának viszont szuper. Meg ha nem cél a szárítás, akkor frissen felhasználva nem rossz. Én is szeretem, szoktam ilyet is ültetni (bár idén elmaradt), csak a szárítást feladtam, legutóbb több komplett füzérnyi ment a kukába, mert megpenészedett.
Érdekelnének tapasztalatok, hogy másnak sikerült e szárítani?!
-
bzoley
veterán
Három pár igazi levél előtt nem nagyon kell, de utána sem illik túltápozni. Amúgy szokott szólni, ha szüksége van valamire. A teázást én nem tartom egy komoly dolognak, maradok a Volldüngernél, plusznéha egy kis Ca.
jansky1:
Olyan van, ami sokaknak bevált, és nincs rá panasz. Ez a Florimo általános virág. Ezt használom én is. Ültetéshez, átültetéshez is.Kurzuh:
Nálam is volt nem rég egy fél napos karbantartás, addig sötétben voltak. Nem történt semmi. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Én egy fél literbe raktam, hamar sárgára színezi a vizet, aztán abból a vízből locsoltam egy keveset. Ha lehet nem használok ilyesmit mert a precíz adagolása kis tételben lehetetlen, a fene tudja mi lesz vele később.
Azt hiszem még azt csináltam, hogy a porból a gomba gócra szórtam egy keveset, hogy biztos működjön a dolog.
-
-
Balákka
tag
megtaláltam a tuti megoldást... kis tálkába vastagon tőzeg, bele a mag, rá egy fél centi de meg sem kell nyomkodni.
vizet rá és folpackot majd gumival rögzítsd.
5 nap alatt 100%-os kikelési arány, míg a jiffy korongos szerencsétlenkedéssel jól megszivtam...Tanuló apuka, mérnök, couchgamer, souls fan
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
A szürke szösz az gomba szokott lenni, ami a palánta körül összpontosul, majd megöli azt. Fényképezd le ha tudod és tedd fel ide.
Amúgy az említett dithane szerből kell egy késhegynyit kell feloldani vízben, majd azzal meglocsolni a földet, az megöli a gombát. De ne várj ezzel, mert annyi lesz a palántáidnak. Ezt a dithane-t kapni minden kertészeti / gazdaboltban, kis fehér zacskó.
bzoley: én csak akkor adok dithane-t a földnek, ha látom a gombásodás nyomát. Nem szeretem feleslegesen megbolygatni a talaj mikrobiológiáját.
[ Szerkesztve ]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Addig nem kell fény, amíg nincs nekik zöld levelük, tedd rá a radiátorra őket. Max valamit tegyél alá, hogy ne közvetlen legyenek a meleg felületen.
Miután kicsíráztak, már nem túl érdekes a hőmérséklet, ott a sok fény kell. Ilyen időben kevés az ablakból jövő fény.
*egyébként mint érdekesség, a legtökösebb Cheyenne magjaim 16 fokban indultak csírázásnak, de az még nem volt elég a sikerhez.
[ Szerkesztve ]
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Nézd meg a logouton a csilis cikkemet, ott utánajártam ennek a napfény-uv dolognak, mert eléggé megszívtam vele, elővigyázatlan voltam. De röviden a lényeg a fokozatosság, pont úgy működik a növények külső felülete, mint az ember bőre mikor lebarnul. És pont úgy le is tudnak égni.
-
sisu2
aktív tag
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Hmm, hát ez csili függő. De tapasztalataim szerint inkább lefelé legyen mély, mint széles, akkor jobban el tud menni a gyökérzet a földben.
17*38-as hasznos felületű (tetején mérve) virágládában ami 13 centi magas jól elvan 2, maximum 3 tő nem túl nagyra növő csili. Ebből már tudsz számolni valamit.[ Szerkesztve ]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Nézd meg a googleben a Thai hot és a Bolivian Rainbow vagy a Tanakotsume csili képeket, azok elég jól elvannak egy cserépben is.
Amúgy persze a csilik sem teremnek állandóan, tartanak pár hét pihit egy adag termés után, míg újra virágozni nem fognak.Balákka: Én a keltető tálcát szeretném kihagyni a képletből. Elég vacak, kényes meló onnan kiszedni és áttenni a végleges helyükre őket a palántaföldbe. Igazából azt meg lehet kevernem kellene virágfölddel, mert a palántaföld meg nagyon laza, alig tartja meg a növényeket.
Ha nem viszi el őket gombásodás, vagy nem ölöd meg őket túlzott napfénnyel mint én tavaly, akkor igen szép termésed lesz. Gy.k. minden mag kihajtott nálam amit vettem és a palánták is rendben voltak. Nézd meg a csilis cikkemet, két nagy katasztrófa is sújtotta az állományt, mégis szép termésem lett.
[ Szerkesztve ]
-
Balákka
tag
Szerintem kipróbálhatod a Numex Twilight-ot.
Kicsi a növény, baromi látványos, apró termésű viszont jól nevelve terem rendesen... Nekünk itthon 2 évig bírta bent, elsőnek nagyon szépen hozta, utána már kevésbé de megtartottuk mert jól nézett kiTanuló apuka, mérnök, couchgamer, souls fan
-
Balákka
tag
Standard chilikrém, két kápia, ízlés szerinti chili vegyesen 20% só, kevés citromsav és nátrium benzoát + 1 kanál olaj a tetejére... több évig is eláll így Húsleveshez tökéletes
Ez pedig a jó kis Jalapeno savanyúság, de van amelyik tök vegyes.
Ennél az alaplé 1l víz 2 dl ecet (almaecet) kanál só és cukor. igazából ízlés dolga az arány... ami elengedhetetlen szerintem az a szemesbors babárlevél koriander mustármag és egy pár szem gyöngyhagyma plusz 1 gerezd fokhagyma
Hidd el isteni![ Szerkesztve ]
Tanuló apuka, mérnök, couchgamer, souls fan
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Nincs ilyen. A kapszlicin tartalomtól és az mennyiségtől függ a tüzes gatya faktor, valamint kisebb mértékben az adott egyén emésztésétől.
Ha jó a paprika akkor úgy is eszel még belőle, aztán ez el is dönti az aznap estét vagy a másnap reggelt, szóval elővigyázatosan meg kell tervezni a dolgokat.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest