Új hozzászólás Aktív témák
-
zsiga68
senior tag
Lassan lehet szüretelni
-
zsiga68
senior tag
Én igy készítem a chili krémet:
A darálásnál csak só kerül bele, ami a paprika súlyának egyötöd része. Aztán szűrőbe kerül ahol a felesleges víz kicsöpög. A végén pedig mikróba kerül megmelegítésre. Tavaly is igy készítettem és még most is van belőle,nem romlott meg. Persze nem árt hűtőben tartani.
[ Szerkesztve ]
-
zsiga68
senior tag
Ha ledaráltad sóval együtt akkor kicsit nem árt lecsöpögtetni és ha már üvegben van akkor mikróban lefóliázva megmelegíteni majd lezárva hagyni hogy kihüljön. Ettől a színe is szebb lesz. Olajat nem tennék bele. De izlés szerint lehet benne más paprika is. Pici kápia vagy sima zöld erős. A lényeg hogy a magház és a magok benne legyenek mert attól lesz erős.
[ Szerkesztve ]
-
zsiga68
senior tag
Az a legtisztább ha egyfajta paprikát tudsz elrakni egy üvegben. Csak ahhoz meg egyfajta paprikából kell több tő. Én tavaly több fajtát külön-külön szárítottam és öröltem le. Ebben az volt a szerencsém hogy volt olyan örlemény ami nagyon csípős volt és lett olyan ami egyáltalán nem. Még jó hogy nem kevertem össze
Lassan érnek:
http://www.kepfeltoltes.eu/view.php?filename=273DSC_4382.jpg[ Szerkesztve ]
-
zsiga68
senior tag
Idei palánta még itt járt pár napja:
http://www.kepfeltoltes.eu/view.php?filename=241DSC_4353.jpg -
zsiga68
senior tag
válasz Digitalpimp #6609 üzenetére
Ilyet a lidlben lehet kapni rendszeressen. Én is ott vettem. Éretlenül lila, aztán pirosodik be.Ilyen pici növény marad mint a képen. Viszont áttelel egy konyhaablakban is.Persze a belső oldalon..
[ Szerkesztve ]
-
zsiga68
senior tag
Remélem finom lesz
[ Szerkesztve ]
-
zsiga68
senior tag
válasz energy4ever #6621 üzenetére
Biztos érdekes íze lehet. Bár annyi mindent adtál hozzá hogy elvész a paprika íze. Fagyasztani én sem javaslom.
[ Szerkesztve ]
-
zsiga68
senior tag
válasz energy4ever #6621 üzenetére
Most látom hogy kimagoztad a csilit. Szerintem nem jó a magokat kihagyni mert azoktól lesz erős. Ha kihagyod gyengébb lesz..
-
zsiga68
senior tag
Tavaly kaptam pár magot és ez lett belőle. Milyen paprika lehet ez?
-
zsiga68
senior tag
Csak egy kérdés: Honnan lehet tudni hogy mikor ért be az Orange habanero? Szedném is meg nem is..
-
zsiga68
senior tag
Pár tipp:
Készítsen fokhagyma spray-t:Öntsön 2 bögre vízbe (500ml), 4 teáskanál szárított fokhagymaport, és keverje fel jól az oldatot. Az elkészített oldattal kezelje le az ablakpárkányokat, külső falszakaszokat az ablak körül, és egyéb olyan területeket, amit gyakran látogatnak a mezei poloskák. A fokhagyma szaga sok esetben sikerrel távol tartotta a mezei poloskákat az érintett felületről. Egyeseknek sikerült a napi 20-30 címeres poloskát néhány darabra szorítani. Fokhagymaport bármely élelmiszerüzletben fog találni a fűszerek között.
Miután elkészítette az oldatot pár óra elteltével már használhatja is. Az oldatot öntse egyszerű virágpermetezőbe, melyet szinte bármely virágosnál meg tud venni 500-700 Ft-ért, majd permetezze le az érintett külső falszakaszt az oldattal. Párkányokat, redőnytokokat szintén.
Vagy használjon mentaolajat/levelet:
A menta illatát is sok helyen említik meg a mezei poloska távol tartására. 10 csepp mentaolajat, vagy 2 teáskanál őrölt mentelevelet kell összekeverni 500 ml vízben.
Próbálta már a teafaolajat?
Szintén sikereket értek el a mezei poloska távoltartására a teafaolajal. Ebből a szinte bármely drogériában beszerezhető olajból kb 2 ml-t (kb 60 csepp) kell elkeverni 500 ml (0,5l) vízben. Majd jól összerázott állapotban alaposan be kell permetezni a mezei poloskák által gyakran látogatott területeket.
Ha vegyszer, akkor biokill.
Ha az illóolajak, különböző házi praktikák közül egy sem válna be, vagy nem szeretne ezekkel próbálkozni, és inkább a vegyszerre bízná a munkát, akkor a háztartás számára megvásárolható szerek közül a biokill készítményt tudjuk javasolni. Sajnos a szigorú biocid szabályozás végett meglehetősen kevés a szabad forgalmú irtószerek száma, így sok készítményt nem tudunk javasolni.
A biokill-el hasonlóan a fent említett különböző oldatokhoz, szintén az érintett falszakaszt kell lekezelni. Érdemes vagy a megjelenésükkor, vagy az előtt közvetlenül kijuttatni a készítményt.
-
zsiga68
senior tag
válasz szokeherceg #6685 üzenetére
Nekem is ilyen volt. Késsel kivágtam a területet és megoldódott a gond.
-
zsiga68
senior tag
[ Szerkesztve ]
-
zsiga68
senior tag
válasz tzimash #6734 üzenetére
Ha kevesebb fény éri őket akkor megnyúlhatnak. Keresik az ablakot meg a kinti fényt. Nekem tavaly az emeleti ablakban plusz fény nélkül áttelelt. Több ág elszáradt,de a növény túlélte. Viszont volt olyan ág amire azt hittem hogy elhalt viszont a kiültetés után magáhoztért a melegben.
[ Szerkesztve ]
-
zsiga68
senior tag
https://femina.hu/hazai_sztar/vujity-tvrtko-chili/
-
zsiga68
senior tag
Szombaton bevittem a lakásba a paprikákat. Aki teheti tegye védett helyre a töveket.
-
zsiga68
senior tag
válasz gyurica úr #6886 üzenetére
Biztos hogy ne vidd ki,lakásban áttelel. Ha jó helyen van , fény is éri akkor szerintem csak locsold és csak tavasszal a meleg beköszöntekkor rakd ki ismét. Csak ellenőrizd ne legyen levéltetves.
[ Szerkesztve ]
-
zsiga68
senior tag
A mai szüret: http://www.kepfeltoltes.eu/images/2018/11/310DSC_4932.jpg
-
zsiga68
senior tag
Nálam már üzemel a melegház:
[link][ Szerkesztve ]
-
zsiga68
senior tag
válasz bbubby00 #7098 üzenetére
Szerintem ha a magok csak szárítva vannak akkor semmi akadálya hogy kihajtson. Egy üveg csészébe tegyél egy simklemosó lapos korongot /hölgyek használják,csak van valakinek/ és picit vizezd meg, tegyél rá pár magot és fóliázd le. Kb egy hét körül láthatod ha megindul a növekedés. Ekkor körbevághatod és óvatosan elültetheted a kis lap darabbal együtt.
Próbáld ki,bajod nem lesz[ Szerkesztve ]
-
zsiga68
senior tag
válasz bbubby00 #7101 üzenetére
Egyébként az első magokat egy multiban kapható chili paprika mix nevű csomagból szereztem. Ebben volt pár paprika amit szétvágtam és a magokat kiszárítottam aztán elültettem. A többi részét meg elfogyasztottam. Ha valaki csak pár jó erős paprikára és egy kis tapasztalatra vágyik akkor ilyen forrásból is lehet magokat szerezni. Ha pedig beválik akkor lehet venni garantáltan eredeti magokat is
-
zsiga68
senior tag
Szerintem félbe kell vágni a termést és ugy kiszárítani. Akkor nem lesz penészes.
-
zsiga68
senior tag
[ Szerkesztve ]
-
zsiga68
senior tag
válasz Digitalpimp #7842 üzenetére
Csak sóval,lecsöpögtetve egy kis levet, aztán üvegbe, majd mikróban felforrósítva. Van régebbi /Nagyon erős és lassan fogy../ ami 2-3 éve is jó és nem romlott meg. Mondjuk én hűtőben tartom.
Ha túl erős lenne akkor egy kis kápiát is teszek hozzá. Persze nem mindig..
UI: A képen azért van fólia mert úgy melegítem, pár lukat készítve hogy a nevesség kijusson..[ Szerkesztve ]
-
zsiga68
senior tag
-
zsiga68
senior tag
válasz tasiadam #8008 üzenetére
#6474 Át kell nézni a paprika termést és ha bármi elváltozás/elszineződést látsz azt ne használd fel a szószba. Nekem van pár éves darálmányom és semmi baja.
Kis javaslat:
Chilikrém elkészítése:
A paprikákat alaposan mossuk meg. A kápia paprikákat csumázzuk ki, azoknak nem fog kelleni a magja, de a chili paprikában hagyjuk benne a magokat is, mert az erejének igen nagy része a magokban, és a paprika ereiben lakozik. A megmosott paprikákat húsdarálón, vagy zöldségaprítón daráljuk le. Ezt követően mérjük meg, és a darálmány minden kilogrammjára számítsunk 20 dkg sót. Nekünk a fenti mennyiségből pont egy kilónyi darált paprika lett, ezért mi pont húsz dekagramm sót adtunk hozzá. Ez a végére 16% sótartalmat eredményez majd, amely még pont ehető, és eláll tartósítószer és hűtés nélkül akár évekig is. Természetesen, aki biztosra akar menni tartósítószert is adhat hozzá, de mi már évek óta készítünk paprikakrémet csupán csak sóval, még sosem ment tönkre.
De hogy visszatérjünk a recepthez: a darált paprikát keverjük össze a sóval, majd hagyjuk állni egy órát legalább, hogy a só elkezdje kivonni a vizet a paprikából. Egy óra elteltével tegyük az egészet apró lyukú szűrőbe, és hagyjuk kicsepegni. Amikor kicsepegett, kanalazzuk üvegekbe, majd mielőtt lezárnánk, hőkezeljük. A hőkezelés ebben az esetben nem a tartósítás miatt kell, hanem azért, mert a paprikának van egy olyan tulajdonsága, hogy a hő hatására megélénkül a színe, és sokkal szebb, sokkal kívánatosabb lesz. Mi a hőkezelést úgy végeztük el, hogy az üvegeket (kupakok nélkül) betettük a mikróba, majd amikor már forró volt, kivettük, és lezártuk. Ha kihűltek, mehetnek a kamra polcára...
Ezt a chilikrémet a paprikakrémekhez hasonlóan bármilyen étel ízesítéséhez felhasználhatjuk, de akár önmagában is ehetjük. Én személy szerint libazsíros kenyéren szeretem a legjobban. Kellemes chilikrém készítést kívánunk mindenkinek. :-)[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- Milyen TV-t vegyek?
- Kés topik
- Alig egy nap múlva végre bemutatkozik az Assassin's Creed Shadows
- Filmvilág
- Overwatch 2
- Információbiztonság, kiberbiztonság, adatvédelem
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Milyen egeret válasszak?
- Esik a hóóó!!
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- További aktív témák...
- AKCIÓ! Szépségápolás, Haj - és Szakállápolási márkás gépek - BOLTI ÁR FELÉÉRT!
- Bomba! HP EliteBook 1040 G7 x360 Érintős Hajtogatós Ultrabook Tab 14" -70% i7-10710U 16/256 FHD LTE
- BONTATLAN Új Iphone 15 és 15 Plus 128-512GB 1év APPLE garancia gyári független Deák AZONNAL Átvehető
- BONTATLAN Új Iphone 13 128-512GB 1év hivatalos Apple garancia gyári független Deák Azonnal Átvehető.
- ÚJ BONTATLAN Apple Watch Series 8 S8 41-45mm Azonnal Átvehető DEÁK TÉRNÉL 1 Év Apple Garanciával.
Állásajánlatok
Cég: Alpha Laptopszerviz Kft.
Város: Pécs
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen