Hirdetés
- Akciófigyelő - Epic Store ajándékozás 6. nap: Dredge
- 2024 - Békés, boldog karácsonyt kívánunk minden olvasónknak!
- Akciófigyelő - Epic Store ajándékozás Dark and Darker: Legendary Status
- Jövőre érkezik az új Agatha Christie: Death on the Nile játék
- Alig két nap múlva konzolokra is befut a Star Trek Legends
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- EAFC 25
- EA Sports WRC '23
- Nintendo Switch 2, vagy amit akartok (találgatós topik most még)
- Steam topic
- Need for Speed: World Online
- 2024 - Békés, boldog karácsonyt kívánunk minden olvasónknak!
- Teljes verziós játékok letöltése ingyen
- Android játékok topikja
- Xbox Series X|S
Új hozzászólás Aktív témák
-
tmogyorosy
csendes tag
válasz tmogyorosy #3491 üzenetére
Két ujjamon ragtapasz, de a három fénycsöves armatúra már polcra szerelve. Mivel csupasz kábelvéggel jött (ócsó vót) így csoki, szigszalag, kötődoboz is kellett...megy egy 220-as kábel dugvillával. De kész, és még világít is.
-
tmogyorosy
csendes tag
Ha régebbi armatúra, szinte biztosan T8-as. Fénycső hossza 600, 1200, 1500 mm lehet.
Tájékozódásként az árakról, lehetőségekről:
[link]
Én a 8000K-s fénycsöveket tőlük rendeltem, mert az nem egy túlzottan járatos darab T5-ös 850mm-esben.
A régi T8-as azért talán még mindíg az elterjedtebb, abból lehet hogy könnyebb megfelelő színhőmérsékletű fénycsövet venni. -
tmogyorosy
csendes tag
A mai postával jön 3 db 18W-os 6400K-s T8-as fénycsöves lámpatestem, 3x1300 lumen.
Szállítással együtt 6500Ft.
Holnapra megmondom, milyen.Ami már van, az ennél jóval drágább volt, 3 db T5-ös 21W-os lámpatest, 8000K-s fénycsővel, 3x1700 lumen.
Nos, az biztos hogy bevállt, de annak az ára is 15 ezer volt... -
tmogyorosy
csendes tag
válasz tmogyorosy #3443 üzenetére
De az is lehet, hogy gombalégy, v. gyászszúnyog ami nálam van. Mindegy, ugyanazt a kárt okozzák, és ugyanaz ellenük a védekezés is.
-
tmogyorosy
csendes tag
Ha valakinek érthetetlen módon nem csírázott ki vmilye, ellenben látott apró muslinca szerű lényeket repkedni a föld körül - ne keresse tovább az okot. Ezeknek a mocskos kis tőzeglegyeknek a lárvája lezabálja a földben csírát is.
Ma belocsoltam mindent Mospilannal.
Hullanak mint a legyek. -
tmogyorosy
csendes tag
Fene tudja, ha friss a mag, én se áztattam, de ha nem az, ártani nem árt neki.
Siófoki vagyok, ezt írtam pár hsz-el lejjebb, szóval ha nem jársz épp erre, akkor egy felbélyegzett, megcímzett válaszborítékot tartalmazó levelet küldesz nekem, én meg beleteszem a magot grátisz. :-)
Szerintem így a legegyszerűbb.[ Szerkesztve ]
-
tmogyorosy
csendes tag
-
tmogyorosy
csendes tag
válasz Anathema67 #3401 üzenetére
A tápanyagellátásra sem árt még jobban odafigyelni, mert nagyon hasonló az igényük az egy családba tartozóknak, így nem csak az NPK, hanem a nyomelem pótlás is fontos.(Az azonos kártevők miatti talajfertőtlenítésen túl). Mindenképp macerásabb, mintha olyan területre ültetsz, ahol nem "családtag" volt az előző lakó.
Ezért találták ki anno a vetésforgót... -
tmogyorosy
csendes tag
válasz CPT.Pirk #3400 üzenetére
Tamásiról jut eszembe (a frankó cukrászdán túl ) :mivel mondhatni "szomszédok vagyunk" (Siófok, telek meg Ságvár), érdekelne mikor tervezed majd a szabadföldi kiültetést, illetve hogyan készíted elő az ágyásukat az idén (trágya, műtrágya, bakhátas vagy sima, mulcsozod-e...), ha lesz rá időd leírni. Kicsit aggaszt ugyanis, mire megyek majd velük ezen a somogyi agyagos-löszös talajon...
Köszönöm előre is! -
tmogyorosy
csendes tag
válasz nelsonmanian #3371 üzenetére
-
tmogyorosy
csendes tag
Tápozásról:
[link] -
tmogyorosy
csendes tag
válasz csucsu21 #3352 üzenetére
A 15 cm-es cserép kicsi. 22-24-es szerintem minimum kellene.
Én 10 literes vödörbe fogom őket idén átültetni. Most 9x9cm-es szögletesben vannak, előtte a keltetődobozban voltak, 2-3 pár rendes levélnél ültettem át őket palántaföldből perlites virágföldbe. Az lesz a 10 literesben is, némi tuninggal.:-) -
tmogyorosy
csendes tag
válasz jansky1 #3357 üzenetére
Ha én jól tudom, a palántaföldben leginkább foszfor van, a gyökeresedés elősegítése érdekében, de más alig. Ezért később már jobb az általános virágföld, amiben nitrogén, és kálium is van a foszforon túl. A "mesterhármas" NPK-n túl nagyon fontosak az egyéb ásványi anyagok, nyomelemek is, úgymint bór, vas, réz, magnézium, cink, mangán, mobildén, kalcium...2-3 pár rendes levélnél illik átültetni a keltetőből önálló edénykékbe. Ekkortól lehet a tápozást is nagyon óvatosan elkezdeni, inkább harmad-negyed dózisokkal az elején.
ÉS PERSZE FÉNY.
SOK. -
tmogyorosy
csendes tag
Mivel hirtelen csak ez volt, langyos cukros vizet tettem egy edényben a palánták közé. Már szépen potyognak bele.
-
tmogyorosy
csendes tag
Rákerestem, gombaszúnyog, gombalégy néven futnak itthon. Védekezés a spéci szereken kívül a túlöntözés elkerülése, szellőztetés, légypapír, cukros élesztős víz.
[ Szerkesztve ]
-
tmogyorosy
csendes tag
válasz tmogyorosy #3325 üzenetére
A zongorát kizárhatjuk...
-
tmogyorosy
csendes tag
Pár mm-es apró fekete szárnyas izék keringenek a paprikák körül. A palántaföldről/ből indulnak, úgy tűnik.
Mint egy mini légy, úgy néznek ki.
Mi a jónyavalya lehet ez? -
tmogyorosy
csendes tag
Köszönöm!
Nekem az ablak felé most nyitott a keltető polc, a másik három oldal pedig fényvisszaverővel ven ellátva, így kapják az extra fényt is napi 16 órában, (mivel keleti fekvésű a lakás, csak délelőtt jut be a fény, az se eltúlzott mértékben).
Az a terv, hogy amint olyan idő lesz, kiviszem majd őket a teraszra napozni naponta egy-két órára, hogy fokozatosan megszokják. -
tmogyorosy
csendes tag
Korán kezdtem aggódni... - azóta pár jalapeno már kibújt. Persze amiket legelsőnek ültettem el csírával felfelé , azoknál azóta is csend és hullaszag. Valószínűleg szó szerint. Megfizettem a tanulópénzt, és már nem tudom, ki írta itt, hogy fordítva kell elültetni - de ezúton is köszönöm. .
Amúgy vegyesen hajtanak, azok is amiket (immáron helyesen pozícionálva) csírázva ültettem, és azok is amelyikeket pár napos áztatás után csíra nélkül tettem "csak lapjával" a földbe.
Így összességében beáztatástól számított 11-12 napra jöttek az elsők, az ültetéshez képest pedig 6-7 napra.
Bezzeg a Naga Vipernek elég volt 9 (áztatástól) , illetve 3 (ültetéstől) nap is a 100%-os keléshez...nem hittem volna. -
tmogyorosy
csendes tag
illetve egy-egy tövem van ugyan a Jalapenoból - de hatot ültettem...
Valamit nagyon el..tam, nem kicsit... -
tmogyorosy
csendes tag
Segítsen valaki...
Lehet az, hogy a 30-32 fokos radiátoron kinyírtam a Jalapeno (TAM, Purple) magjaim? Egy se akar előbújni, pedig csírásan ültettem, közben pedig az összes ugyanígy kezelt Naga Viper kikelt...
Ti hogyan, hány fokon keltetitek a Jalapeno fajtákat?
Csak azért zavar, mert az összes 500e SHU feletti papreszem kikelt, de pont ami még ehető is lenne, az meg nem... -
tmogyorosy
csendes tag
Négyfajta előcsíráztatottból a Naga Viper a befutó, már szinte mind kikelt. Mutatóba már van Jalapeno TAM és Purple. A Moruga Caramel még pihenget...
-
tmogyorosy
csendes tag
Nektek csíráztatás utáni ültetéssel kb. hány napra bújnak ki a földből?
-
tmogyorosy
csendes tag
Ja, és van egy tucat átteleltetett papreszem is. Amiből van magom, de most nem ültettem: Habanero White, Medusa, Pequin. Trinidad Scorion Red, azt ültettem is. Ami nem termett, mert ősszel került hozzám, és eldobta a lakásban a virágot: Habanero Chocolate, Carolina Reaper. Carolinából dugványoztam is párat.
-
tmogyorosy
csendes tag
Nem is igazi kezdő chilis, aki nem méretezi túl...😃
Fajták, magboltból: Jalapeno TAM, Purple, Naga Viper, T.S. Moruga Caramel, Habanero Red, Yellow, Macska Sárga, Pepperóni.
Saját termésből: T.Scorpion Red. Ajándékba kapott chilitermesztőtől: Tabasco. Innen-onnan vásárolt termésekből mentett, általam nagyjából beazonosítani vélt fajták: Congo Trinidad Habanero, Habanero Chocolate, Cappuccino, Mustard, Orange, Peach, Scotch Bonnett Yellow, Burkina Yellow, Bolivian Bumpy, Aji Habanero, Aji Amarillo, Bhut Jolokia Red, Yellow, T.S. Moruga Red, Krishna Jolokia. Meg még Tescos Haba piros és narancs. Ja, és pár kápia is van. Asszem ennyi[ Szerkesztve ]
-
tmogyorosy
csendes tag
Nekem először 40 tő volt tervezve.
Most 120 a terv , ebből 70 már kikelt, a többi folyamatban, vagy még ezután jön (a sima kápia-félék).
Elkapott a gépszíj a fajtákkal, meg aztán több is kikelt, mint amire eredetileg gondoltam (azt hittem rosszabb kelési arányom lesz) - így az eredetileg a palántáknak tervezett helyet, világítást most upgrade-elem. :-) Mert sajnálnám őket megnyuvasztani.
Aztán nemtom mi lesz, ha nyáron mind beindul...
Bár addig még biztos lesz lemorzsolódás.
Igazából ez lesz az első "rendes" évem, ezért is a sok fajta, hogy kísérletezhessek, melyikekkel boldogulok a legjobban - és persze hogy melyik fog igazán ízleni. -
tmogyorosy
csendes tag
Nos, úgy döntöttem versenyt indítok. A zsepis, még nem csírás magok felét ma elültettem, a többi marad csírázásig zsepiben. Meglátjuk, ki nyer.😃
-
tmogyorosy
csendes tag
válasz jansky1 #3200 üzenetére
Én is most csinálom először a csíráztatást (eddig kifejlett töveket kaptam), de fél-egy cm-nél több földet nem ajánlanak sehol, és a legtöbb helyen félcentit írnak. Csírával én úgy voltam, hogy ahogy megláttam, ültettem, de biztos lehetett volna tovább is hagyni. Ha valakinek van erre vonatkozó tapasztalata, én is szívesen venném.
[ Szerkesztve ]
-
tmogyorosy
csendes tag
Arra azért számolni kell, hogy ez egy türelemjáték.
Van olyan fajtájú mag, ami már három-négy nap után csírázik, van aminek több mint két hét kell. Aztán ha a csírásat elülteted, van ami másnapra kidugja a fejét, van ami még dekkol - és még mindig előfordulhat, hogy ki sem kel.
Nekem azonos fajtájú magoknál, teljesen azonos körülmények között is volt, hogy kilenc nap telt el, mire a kelésben az elsőt követte a második. -
tmogyorosy
csendes tag
10 cm és felette, de elsősorban nem a hőhatás miatt (elég jó a ledjeim hűtése), hanem hogy a lehető legnagyobb területet megvilágítsam úgy, hogy még épp megfelelő legyen a megvilágítás mértéke is.
Amúgy van egy palántám, amihez az elején túl közel raktam a led reflektort, és "túlexponáltam". Zöldből szép lilára változott a levele, míg a mellette levők, amik már kevesebb fényt kaptak, megmaradtak zöldnek. Teljesen ugyanazok a fajtájú magok, ugyanabból a habaneróból magam szedtem ki. -
tmogyorosy
csendes tag
A fényforrás távolsága és a fényáram segítségével számolható a megvilágítás, írtam erről korábban itt is, azt hiszem. Ha olyan fényforrást használsz, ami tekintélyes menyiségű hőt is kibocsájt, akkor azzal viszont jobb ha kellő távolságot tartasz a növénykétől, ha nem akarod megpörkölni.
Ak ülönböző fényforrások színképéről, spektrumáról miegymás én nem értekeznék, mert nem értek hozzá, de a kérdéses fórumon ezt is kitárgyalták. Ár/érték arány miatt sokan a meglévő E27-es foglalatba betesznek pl. egy ilyet, és kész: PHILIPS TORNADO 32W E27 6500K HIDEG FEHÉR (2160 lumen).
Armatúrával egyenletesebb a fényeloszlás, és kapható hozzá 8000K-s skylight fénycső is, kompaktban viszont ilyen nincs. -
tmogyorosy
csendes tag
Azért a lényeget melegfehér témában változatlanul átemelném:
"Néhány adat, hogy könnyebb legyen dönteni, hogy ki, milyen világítást (színhőmérséklet) szeretne alkalmazni.
Mint ismeretes a fotoszintézis alapvetően a látható fény két hullámhossz tartományában történik:
400-500nm (kékes fény) ez alapvető növekedési szakaszban játszik szerepet
640-680nm (sötét vörös) ez a virágzás , termés, gyümölcs kialakításánál játszik szerepetNéhány adat az alkalmazható fénycsövekről:
Daylight (6500K színhőmérséklet)
A kibocsátott fényspektrumból:
kb. 35% esik a 400-500nm hullámhossz tartományba
kb. 5% esik a 640-680nm hullámhossz tartományba
Tehát a fényáram mintegy 40% esik a növények által hasznos tartományba.Coolwhite (4000K színhőmérséklet)
kb. 25% esik a 400-500nm hullámhossz tartományba
kb. 3% esik a 640-680nm hullámhossz tartományba
Tehát a fényáram mintegy 28% esik a növények által hasznos tartományba.Warmwhite(2700K színhőmérséklet)
kb. 10% esik a 400-500nm hullámhossz tartományba
kb. 3% esik a 640-680nm hullámhossz tartományba
Tehát a fényáram mintegy 13% esik a növények által hasznos tartományba.Ezeken kívül vannak 8000K--10000K színhőmérsékletű csövek ezeknél a hasznos tartomány már elérheti a 45-50%-ot. (igaz ezek horror árban vannak időnként)"
-
tmogyorosy
csendes tag
válasz CPT.Pirk #3156 üzenetére
Nem vitatkozom, mert én nem értek hozzá. Csak azt írtam le, amit máshol, nálam nagyobb tudásúak leírtak.
Azt mondjuk még én is tudom, mitől zöld a fű, - azt viszont én nem merném kijelenteni, hogy 100%-os a reflexió. Mert én még soha nem mértem meg.
Nem mondtam hogy nem jó a melegfehér fény, de kisebb részben hasznosul. Így relatíve nagyobb fényáramra, illetve megvilágításra van szükség, mintha ugyanezt a feladatot hidegfehérrel oldottad volna meg.
Ha érdekelnek a konkrét cikkek, hsz-ek, belinkelem. -
tmogyorosy
csendes tag
válasz tmogyorosy #3152 üzenetére
Ha találsz kék túlsúlyos világítást, az jó lehet palántára is. Azonban azt olvastam, nem csak és kizárólag a kéket hasznosítják már a növekedési fázisban sem, hanem némi pirost, sőt zöldet is. Ezért sokan vegyesen alkalmaznak fényforrásokat. A fehér fény ugye mindegyiket tartalmazza, viszont nem a legideálisabb arányban, ezért annak kicsivel kevesebb mint a fele hasznosul. Az index fórumon van egy mesterséges megvilágítás téma, ott alaposan kivesézték a kérdést, színképekkel, spektrumokkal, százalékokkal, miegymás.
[ Szerkesztve ]
-
tmogyorosy
csendes tag
válasz matuzolo #3144 üzenetére
A legtöbb növénynevelő ledlámpában a piros szín van túlsúlyban, ami inkább a terméshez kell. A növekedéshez kék szín a jó, ezért nyomul mindenki 6000K színhőmérséklet feletti fényekkel. Visszatérve a tapasztalati részre: a már kifejlett növények szépen átteleltek az én 1:4 arányban kék-piros ledeket tartalmazó led reflektorom alatt, sőt némelyik (pequin) még termést is hozott.
[ Szerkesztve ]
-
tmogyorosy
csendes tag
válasz matuzolo #3110 üzenetére
Értékelte, be is indult a legtöbb. Aztán pont emiatt ki is kapcsoltam az extra fűtést, nehogy nagyon megnyúljanak a már kikeltek. Ezért necces vegyes fajtákat rakni egy tálcába. A negyedik napon bújt ki az első, de még ma is, a tizenhatodik napon kihajtott kettő. Jellemzően a jolokia fajták lustábbak.
-
tmogyorosy
csendes tag
Én a radiátorra egy fémlapot tettem, kiszélesítve így a területet, egyben elvezetve és eloszlatva a hőt. A fémlap másik oldalát alátámasztottam, így kerültek rá a keltetődobozok. 22 fokra állított termosztát mellett így 25-26 fokos hőmérséklet volt a fémlapon. Tetszett a papreszeknek, igaz türelmetlenségemben én még kiegészítő fűtőfóliával is alájuk pörköltem pár napig, 29-30 fokra emelve a hőmérsékletet.
-
tmogyorosy
csendes tag
válasz CPT.Pirk #3098 üzenetére
Pequin (vagy piquin) fajtát én is ajánlom, szeptember elején ültettem 10 magot, egy hét alatt 100%-ban kikelt. Kell neki is fény, de meghálálja. Kát hónapja folyamatosan szüretelem.😃 100e SHU, ami a Carolinához képest nem sok, de a magyar fajtákat, erőspistit is így kenterbe veri.
-
tmogyorosy
csendes tag
válasz CPT.Pirk #3090 üzenetére
(Bár a kérdés nem nekem szólt) a legtöbb fellelhető "szakcikk" szerint a chilipaprikákat teleltetés előtt vissza kell vágni. Ugyanakkor több fórumon is előjött már, hogy ez nem jött be, szebb maradt/túlélte a telet a metszetlen. Sajna tapasztalat nélkül sokan belefutnak elsőre a metszéses katasztófába.
-
tmogyorosy
csendes tag
válasz tmogyorosy #3063 üzenetére
Persze nem a keltetődobozban csírázó palántáknál, hanem a már idősebb szétültetett töveknél.
-
tmogyorosy
csendes tag
válasz Balákka #3028 üzenetére
A hőtől a földjük biztosan jobban szárad.
Illetve ha használsz majd valamilyen szellőztetést (én kiszuperált PC ventillátorral oldottam meg, mivel nekem döntően DC 12V a rendszer, ugyanis 6000K-s 2000 lm/m-es LED szalagokkal világítok nekik) - az is rendesen szárítja a földet.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest