Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
M1995
aktív tag
válasz laaceee98 #1526 üzenetére
Az még racionális valamilyen szinten, bár iszonyú nagy üzlet a kiegészítők kategória. Tokok, Watch szíjak amit akarsz. Az igazi luxus: Hermès AirPods bőrtok 930 USD
-
M1995
aktív tag
Azok a két app pont olyan, hogy a jó ég tudja mit művelnek. Próbáltad úgy használat után bezárni teljesen? Persze függ attól hogyan használod, 30 percet délelőtt egyben, 30 percet este egyben, akkor közte bezárhatod, hátha kiderül valami. Ha gyakran megnyitod folyamatosan napközben 5-10 percekre, akkor nincs értelme kilőni, mert akkor mindig nulláról tölti újra.A background app refresh engedélyt is elveheted.
-
M1995
aktív tag
-
M1995
aktív tag
iOS 18 teljesen elfelejtette az Apple, hogy van kisebb kijelzős készülék is a kínálatban. Egy hányás ahogy kinéz. CC, Photos, Settings, Calendar mind felesleges clutter és csúnya, a CC konkrétan mint valami kínai klón design, én amíg lehet maradok 17-nél, ha ez most az új design irány... felesleges ikonok és szöveg kiírások, gyengébbek kedvéért kirakott plusz gombok, felesleges extra érintések ami korábban gyorsan megvolt, évek muscle memory-ja kukába, letisztultság helyett csicsa...
Összehasonlító képek magukért beszélnek:
Control Center icons too small in iOS 18?
vicc ahogy kinéz Minin vagy SE-n
The photos app were fine Apple, why did you have to change it into this cluttered mess
itt meg a letisztult alsó menüsáv helyett lett ronda csicsa kör alakú elemekkel
-
M1995
aktív tag
válasz tuzpenge #2134 üzenetére
Úgy lett testre szabható, hogy nem lehet visszacsinálni olyanra, amilyen volt. A gyengébbek kedvéért kirakott kikapcsoló gombot nem lehet elrejteni, mégis hányan kapcsolják ki a telefonjukat ennyire gyakran, hogy ilyen látható gomb kelljen rá fő helyre?
Egyszerűen olcsó bazári a kinézete, vegyes kör és négyzetes, Mini és SE méreteken még inkább bután néz ki és mivel napi harmincszor megnyitnám így zavaró lenne. (el tudom képzelni idősebb rokonok talán majd segítséget kérnek, mert eltapicskolták valamelyik vezérlőt)Settings és Photos kinézete se tetszik, felesleges plusz érintések kellenek. Settings/Apps alá beszórták vegyesen a gyári Apple és 3rd party appokat ömlesztve egy ABC listába, az eddigi kategóriák helyett, muscle memory-nak lőttek és minden plusz érintés. Hiába 90% spotlight-ban keresem az adott beállítást, valamikor nem tudom pontosan a konkrét opció nevét de tudom melyik almenübe kell elnavigálni, most eldugták egy szinttel mélyebbre.
Nagyító 17-ben [kép] Nagyító 18-ban [kép]
gyengébbek kedvéért szöveggel is oda kell írni a fogaskerék = settings. Naptárban is gyengébbek kedvéért külön sorba nagy betűkkel a hónap neve, mert a letisztult fent a sarokban nem volt jó? Fotókból a letisztult alsó sáv tabok helyett, tartalom felett lebegő kör gombok. Egyszerűen szar a videó vezérlés.
iCloud menüben [link] az a kör alakú "subscriber" logó mint valami rossz vicc, dedó design.Üzletileg már Androidról érkezők kedvére is dolgoznak, onnan lehet már csak új vevőket fogni, nekik meg minden mindegy, elég nekik az újdonság varázsa, SJ pedig halott, Ive távozott, opciókért sírnak a neten, a design és átgondoltság már csak másodlagos sajnos. Rakják bele a rengeteg opciót, feloldják a régi Jobs, Forstall, Ive féle korlátokat és az "attention to detail", átgondoltság kirepült az ablakon.
Kb. egy-két dolgot láttam ami igazi Apple jópofa design, amikor Safariban az új zavaró elemek eltüntetése funkcióval az animációval "elszáll" a cucc és a másik ahogy a telefon gombjaira "benyomódik" a képernyő is.Mindegy, Apple megszoksz vagy megszöksz, majd lesz valahogy. Viszont amíg támogatott a 17, addig maradok azon.
-
M1995
aktív tag
Ja, nem jó érzés, hogy megnyitom az iOS subredditet és ilyen címek jönnek szembe:
iOS 18 - Viewing Photos & Videos Full-Screen
Some users really hate iOS 18’s revamped Photos app
The photos app were fine Apple, why did you have to change it into this cluttered mess
Remélhetőleg az alverziókban vagy legkésőbb 19-re kipofozzák.
-
M1995
aktív tag
Gesztusokkal gyorsan lehet: all photos részen ugye ott vagy az alján alapból, ami a legutóbbi képeket mutatja, válts kijelölés módba, utolsó legfrissebb képtől ujjaddal húzd visszafele a régebbei képekre felfele, ne engedd el és akkor másik ujjaddal érintsd meg az iPhone felső sávját ahol óra, notch, DI van sor és ezzel felugrik a fotók app tetejére ahol a legrégebbi képed van, közben kijelölt mindent. Huhh remélem érthetően írtam le, de tényleg könnyű mozdulatok, próbáld ki. Egyébként a kijelző tetejének megérintése rendszerszintű dolog, bármi hosszú lista aljáról, weboldalon, pdf-ben rögtön vissza tudsz ugrani a tetejére, elejére egy érintéssel. Sőt, pl. a megboldogult reddit kliens Apollo még azt az API-t is használta, ha ismét megérintetted a felső sávot, akkor visszaugrott oda ahol voltál, oda-vissza működött.
-
M1995
aktív tag
Tele van gesztusokkal a rendszer, hiszen érintőkijelző... de sajnos az embereknek az kell ki legyen írva és ki legyen rakva gomb mindenre. Nagyon rossz irányba megy az UX/UI szerintem, mint aki a letisztultságot kedveli.
Példa 1: a Spotlight kereséshez főképernyőn lefele swipe gesztus mióta világ a világ, 1-2 éve gyengébbek kedvéért inkább kirakták a Search gombot főképernyőre. Szerencsére el lehet rejteni.
Példa 2: az iPhone kikapcsolása az oldalsó gomb hosszan vagy Sirivel, már egyáltalán aki kikapcsolja, mert felesleges. De ez sem volt elég, gyengébbek kedvéért iOS 18-ban kiraktak vezérlőközpontba egy OFF gombot, ezt sajnos nem lehet elrejteni, számomra teljesen felesleges szemét ott. CC bal felső sarok új + gomb is felesleges, hiszen régóta köztudott, hogy nyomvatartással jön elő a jiggle mód, mint főképernyőn ikon rendezéskor
Példa 3: a Számológépben mióta világ a világ, a visszafele swipe mozdulat törölte a számjegyeket ha elírtad, iOS 18-ben ezt kivették és az AC gomb helyére (mert a gyengébbek az AC gomb működését se értik?) berakták a visszatörlő gombot
Példa 4: a Naptárban eddig szépen fejlécben volt a hónap neve letisztultan, most iOS 18-ban külön sorban nagybetűkkel kiírták gyengébbek kedvéért akik azt se tudják milyen hónap van
Példa 5: a Beállítások képernyőn eddig szépen kategorizálva voltak a gyári appok csoportokban, tehát például Music, TV, Photos, Camera, Books, Podcasts stb. egy kupacban kvázi média csoportban és akkor a Settings alján voltak a 3rd party appok ABC-ben. Az iOS 18-ban ez egészet berakták felesleges plusz érintés alá egy "Apps" almenübe és ott vegyesen gyári és külső appok ömlesztve kategória nélkül, csak egy mezei ABC lista. Agyhalál design.
Aztán sok apróság van, amit nem tudnak az emberek: hosszú weboldalon, dokumentumban akárhol a scroll csúszkát meg lehet "fogni" és lehet gyorsan rángatni.
Home bar swipe: gyorsan tudsz váltani appok között
A hosszú nyomással sok mindent el lehet érni a rendszerben, pl. Beállítások legalsó rétegéből balra fent a vissza gomb hosszú nyomása feldobja a beállítások főoldalát is. Ikonokon hosszú nyomás főképernyőn akárhol gyors "jobb klikk" menü.
Hosszú nyomás billentyűzeten, az 123 gomb swipe csúsztatás módszer.Nem csodálom, hogy a 3D Touch hardvert kivették, az embereknek magas volt és már egy sima hosszú nyomás is varázslat.
Most iOS 18-ban örülnek van végre T9 a tárcsázóban, de kontaktok között keresőben eddig is be lehetett írni számjegyeket és feldobta a hozzátartozó nevet.
A share menü lehetőségeit se használják ki sokan, lehet Safariból Notes-ba linkelni dolgokat, Mailből Reminders-be és ott lesz a link a Reminders appban is, onnan megnyitva odaugrik az adott levélhez.
Amúgy ha már kijelölés téma volt, a Mailben is két ujjal lefele gyorsan ki lehet jelölni sok levelet. (erre is csodálkoztak páran a fő iPhone topikban, hogy miért nincs rá külön gomb)
Szóval ezek ilyen design filozófia kérdések, sajnos a többségnek az arcába kell tolni a lehetőségeket és mindenre gomb, különben megáll a tudomány. Sajnos a többség kedvére és tervezik a rendszert, így egyre dedósabb lesz minden. Az Androidról váltók kedvéért pedig egyre több opció és ezzel együtt egyre több bug. Pl. Wallpaper kezelés 1-2 éve bugos és úgy is maradt.
(nem szép dolog, de tömegközin néha lesem ki hogyan használja a telóját, alap gesztus dolgokat nem tudnak fiatalok se, csak böködik a vissza gombot például, meg minden egyes üzenet megírása után kilövik a messengert és a válaszra újra megnyitja, hát pont ezzel veszít akkuból)
[ Szerkesztve ]
-
M1995
aktív tag
Amúgy szerintem bár csak tippelem, azért nincs külön összes kijelölése gomb, mert 1-2 rossz érintés és valaki álmosan, figyelmetlenség miatt könnyen törölhetné az összes képét. 1,5 milliárd iPhone user 8 éves is és 80 éves is, szóval nehéz mindenkire szabni a rendszert. Valaki alap dolgokat nehezen használ, más a Parancsok appban csinál mindenféle varázslatot.
Amióta van fókusz mód is, rá kell kérdezni segítségnyújtáskor nem aktív valamelyik fókusz mód és azért nem csörög, nem pittyen értesítés, stb. helyzetek.
-
M1995
aktív tag
Az élet sok területén szép dolog az ahány ember annyi szokás elv, viszont bizonyos dolgokban nem. Vannak szubjektív dolgok és vannak objektív dolgok. Képzeld el országonként más közlekedési táblák lennének, vagy mondhatnám millió indokkal miért rakás szar fos design, hogy az új autókon már csak touch screen igazi gombok és vezérlők helyett, engem nem érdekel valakinek tetszik a touch screen, az autóban objektívan szar design, mert millió indok van rá. Sok ember jár szandál+zokni+rövidujjú ing cuccban, attól még ne dobjuk ki a jóízlést az ablakon.
Hogy szoftverben megváltoztatnak valamit egy dolog lett új opció valamire és más dolog, ha a régi módszert kidobják és megy vele a kukába sok év muscle memory is.
Mondtam a példát, hogy semmi bajom a Search gombot kirakták a főképernyőre lássa mindenki, mert van rá opció elrejteni, hogy aki tudta a tizenvalahánysokéve ismert gesztust, annak felesleges a gomb. De most 18-ban másra, pl. CC-ben az új OFF és + gombra nincs ilyen elrejtés lehetőség.
Az világos 1-2 milliárd usernél a közös nevező a hozzá nem értő többségre szabják a rendszereket, de azért közben a "haladóbb" dolgokat nem kellene kivenni, hogy csak a "dedó" legyen minden user arcába tolva. Pl. tök jó számítógépen egy szövegszerkesztőben egérrel is lehet kijelölni, de én anyáznék ha csak úgy lehetne és billentyűzettel nem.
Ha a dedó felé megy a design, hogy mindenre gomb kell és extra érintések, akár lehetnének gyengébbek kedvéért popup feliratok hello itt lehet hosszú nyomás, hello itt van olyan gesztus, hello itt két ujjal húzd lefele kijelöléshez, hello a share menüből tudod másik appba küldeni stb. akkor legyen egy normál mód is, hagyják meg a korábbi design elveket is, akiknek a letisztultság tetszik jobban. (írtam a példákat a Settings, Calendar, Calculator, Photos el lett cseszve és ez nem szubjektív nem tetszik kérdés, hanem objektíven megindokolva miért lett rosszabb)
Ráadásul megfigyeltem az utóbbi években, ahogy hoznak be új opciókat, közben úgy romlanak el dolgok és hiányzik az átgondoltság, egyre több ellentmondás, pár példa:
A Wallpaper kezelés a 2-3 évvel ezelőtti változtatás óta rossz. Záróképernyőn feleslegesen rakták be hogy hosszú nyomásra feljön a wallpaper menü, elég lenne csak beállításokban, hiszen olyan gyakran nem vált hátteret az ember, hogy záróképernyőre is kelljen gyors elérés, és emiatt kivették a live photo lehetőséget... persze arra nem lett opció, hogy nem kívánt gyári háttereket törölni lehessen, valamint a Wallpaper választó oldalon azóta durva lag ahogy kirajzolja a háttereket 8 GB RAM 15 Pro flagship telefonon is.
Pár éve behozták a főképernyőre is a widget lehetőséget, évekbe telt lépésenként ha már van widget akkor legyen interaktív is és csak most 18-ban lehet a méretét változtatni élőben, korábban csak úgy távolítsd el és add hozzá a másik formát, ez annyira unApple volt.
De most is ha a régi Today View oldalon kiveszel minden widgetet, mert ha már lehet a főképernyőre is tenni, akkor a Today View oldalt nem lehet kikapcsolni.Másik szélre behozták az App Library-t, de nem lehet manuálisan kategorizálni kedvedre, nem lehet alapértelmezetté tenni az ABC app listát.
iOS 15-ben behozták a Fókusz módokat, de csak iOS 16-ban lehetett appot, személyt tiltani is, nem csak engedni.
Másik példa az új opciók vs átgondoltság témában:
Most már iOS 18-ban levehető a záróképernyőn a kamera ikon. Van már action gomb az újabb telefonokon ami állítható kamerára is, van már dedikált kamera gomb is a legújabb telefonokon, régóta lehet hátoldali koppra funkciókat tenni akár a kamerát is, Sirinek is lehet szólni, tehát már millió módon elindítható a kamera, mégis az átvariálás közben nem jutott eszükbe, hogy a záróképernyő swipe to camera funkcióra berakjanak egy opciót, hogy nem kell, ha zárt a kijelző akkor ne csináljon semmit még véletlenül se csússzon el zsebben és kapcsoljon be a kamera. Régen ezt azért betonozták be a rendszerbe, mert nem volt más opció gyorsan elindítani a kamerát, de azóta már lett sok. Erre az új Számológépből viszont kikerült a swipe to delete mozdulat, ennyi erővel az egész rendszerből kivehetnék a swipe to back funkciót, nyomogassa mindenki a kirakott vissza gombot...
iOS 18-ban most behozták, hogy kicsit nagyobbra állítható a főképernyő ikonok mérete és úgy eltűnik a nevük is, de ezt normál állapotban nem lehet, ott nem lehet kikapcsolni a nevet. Gondolom kell feature jövőre is...
Behozták, hogy szabadon pakolhatod az ikonokat ide oda a főképernyőn és a vezérlő központban is, viszont a záróképernyőn továbbra is csak fix helyre rakható widget.Már évek óta Max, Plus méretű tepsik is, de a szoftver nem követte le a méretet, ugyanúgy csak annyi ikont rakhatsz egy sorba ahogy régen 4" kijelzőn.
Cserébe most Mini és SE kijelző méreten a 18-as vezérlőközpont úgy néz ki mint egy hányás, mert az átgondoltság és részletekre figyelés kirepült az ablakon, elfelejtették nem csak tepsik vannak a kínálatban.Elhiszem, hogy sok embernek ezek lényegtelen dolgok, design dolgok nem érdeklik csak funkciók, de az Apple-től design, UX/UI terén is többet vár el az ember, most meg iOS 18.0 legalábbis úgy néz ki mint valami kínai koppintás, két kedvenc kommentem angol fórumokról:
you can ugly up your home screen in unprecented ways
iOS 18 made my iPhone look like fakeNekem nagyon sok iOS 18 funkció tetszik (iOS 18 All New Features), csak a design problémák miatt pályafutásom óta először kikapcsoltam az automatikus frissítést és 17-nél maradok amíg lehet.
[ Szerkesztve ]
-
M1995
aktív tag
válasz #93362944 #2158 üzenetére
Mindenkinek más az igényszintje. Szerintem Mini és SE kijelzőn hányás a CC ahogy kinéz és ez csak egy dolog. Mindenki szeme más, én attól kiakadtam 18 számológép gombjai mintha nem szabályos kör, hanem mintha inkább ellipszis. (mint amikor tanultuk a Föld nem szabályos labda, hanem geoid alakú) És akkor a működésbeli problémákat ismét nem fejtem ki.
-
M1995
aktív tag
válasz #93362944 #2162 üzenetére
Nézőpont kérdése, vagy neked alacsony.
“kinezet masodlagos”Fontos a design, ez alap.
“a telefon iranyitasa a legfontosabb, ha korulmenyes vezenyelni, akkor a tobbi nem szamit”
Úgy látszik egyetértesz velem, hiszen pont azt magyaráztam több konkrét példával, hogy iOS 18.0-ban évek muscle memory-ját dobták ki több helyen a rendszerben és több helyen felesleges extra érintések kellenek, tehát “korulmenyes vezenyelni“ sajnos.
-
M1995
aktív tag
válasz laccy88 #2165 üzenetére
Ide szoktam vinni. (Keleti és Blaha között)
Új hozzászólás Aktív témák
- Autós topik
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- World of Tanks - MMO
- Elülsőtápos E-ATX toronyházakkal jelentkezett a Geometric Future
- Call of Duty: Black Ops 6
- Motoros topic
- Abarth, Alfa Romeo, Fiat, Lancia topik
- AMD Navi Radeon™ RX 6xxx sorozat
- Google Pixel topik
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- További aktív témák...