Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
M1995
aktív tag
Az élet sok területén szép dolog az ahány ember annyi szokás elv, viszont bizonyos dolgokban nem. Vannak szubjektív dolgok és vannak objektív dolgok. Képzeld el országonként más közlekedési táblák lennének, vagy mondhatnám millió indokkal miért rakás szar fos design, hogy az új autókon már csak touch screen igazi gombok és vezérlők helyett, engem nem érdekel valakinek tetszik a touch screen, az autóban objektívan szar design, mert millió indok van rá. Sok ember jár szandál+zokni+rövidujjú ing cuccban, attól még ne dobjuk ki a jóízlést az ablakon.
Hogy szoftverben megváltoztatnak valamit egy dolog lett új opció valamire és más dolog, ha a régi módszert kidobják és megy vele a kukába sok év muscle memory is.
Mondtam a példát, hogy semmi bajom a Search gombot kirakták a főképernyőre lássa mindenki, mert van rá opció elrejteni, hogy aki tudta a tizenvalahánysokéve ismert gesztust, annak felesleges a gomb. De most 18-ban másra, pl. CC-ben az új OFF és + gombra nincs ilyen elrejtés lehetőség.
Az világos 1-2 milliárd usernél a közös nevező a hozzá nem értő többségre szabják a rendszereket, de azért közben a "haladóbb" dolgokat nem kellene kivenni, hogy csak a "dedó" legyen minden user arcába tolva. Pl. tök jó számítógépen egy szövegszerkesztőben egérrel is lehet kijelölni, de én anyáznék ha csak úgy lehetne és billentyűzettel nem.
Ha a dedó felé megy a design, hogy mindenre gomb kell és extra érintések, akár lehetnének gyengébbek kedvéért popup feliratok hello itt lehet hosszú nyomás, hello itt van olyan gesztus, hello itt két ujjal húzd lefele kijelöléshez, hello a share menüből tudod másik appba küldeni stb. akkor legyen egy normál mód is, hagyják meg a korábbi design elveket is, akiknek a letisztultság tetszik jobban. (írtam a példákat a Settings, Calendar, Calculator, Photos el lett cseszve és ez nem szubjektív nem tetszik kérdés, hanem objektíven megindokolva miért lett rosszabb)
Ráadásul megfigyeltem az utóbbi években, ahogy hoznak be új opciókat, közben úgy romlanak el dolgok és hiányzik az átgondoltság, egyre több ellentmondás, pár példa:
A Wallpaper kezelés a 2-3 évvel ezelőtti változtatás óta rossz. Záróképernyőn feleslegesen rakták be hogy hosszú nyomásra feljön a wallpaper menü, elég lenne csak beállításokban, hiszen olyan gyakran nem vált hátteret az ember, hogy záróképernyőre is kelljen gyors elérés, és emiatt kivették a live photo lehetőséget... persze arra nem lett opció, hogy nem kívánt gyári háttereket törölni lehessen, valamint a Wallpaper választó oldalon azóta durva lag ahogy kirajzolja a háttereket 8 GB RAM 15 Pro flagship telefonon is.
Pár éve behozták a főképernyőre is a widget lehetőséget, évekbe telt lépésenként ha már van widget akkor legyen interaktív is és csak most 18-ban lehet a méretét változtatni élőben, korábban csak úgy távolítsd el és add hozzá a másik formát, ez annyira unApple volt.
De most is ha a régi Today View oldalon kiveszel minden widgetet, mert ha már lehet a főképernyőre is tenni, akkor a Today View oldalt nem lehet kikapcsolni.Másik szélre behozták az App Library-t, de nem lehet manuálisan kategorizálni kedvedre, nem lehet alapértelmezetté tenni az ABC app listát.
iOS 15-ben behozták a Fókusz módokat, de csak iOS 16-ban lehetett appot, személyt tiltani is, nem csak engedni.
Másik példa az új opciók vs átgondoltság témában:
Most már iOS 18-ban levehető a záróképernyőn a kamera ikon. Van már action gomb az újabb telefonokon ami állítható kamerára is, van már dedikált kamera gomb is a legújabb telefonokon, régóta lehet hátoldali koppra funkciókat tenni akár a kamerát is, Sirinek is lehet szólni, tehát már millió módon elindítható a kamera, mégis az átvariálás közben nem jutott eszükbe, hogy a záróképernyő swipe to camera funkcióra berakjanak egy opciót, hogy nem kell, ha zárt a kijelző akkor ne csináljon semmit még véletlenül se csússzon el zsebben és kapcsoljon be a kamera. Régen ezt azért betonozták be a rendszerbe, mert nem volt más opció gyorsan elindítani a kamerát, de azóta már lett sok. Erre az új Számológépből viszont kikerült a swipe to delete mozdulat, ennyi erővel az egész rendszerből kivehetnék a swipe to back funkciót, nyomogassa mindenki a kirakott vissza gombot...
iOS 18-ban most behozták, hogy kicsit nagyobbra állítható a főképernyő ikonok mérete és úgy eltűnik a nevük is, de ezt normál állapotban nem lehet, ott nem lehet kikapcsolni a nevet. Gondolom kell feature jövőre is...
Behozták, hogy szabadon pakolhatod az ikonokat ide oda a főképernyőn és a vezérlő központban is, viszont a záróképernyőn továbbra is csak fix helyre rakható widget.Már évek óta Max, Plus méretű tepsik is, de a szoftver nem követte le a méretet, ugyanúgy csak annyi ikont rakhatsz egy sorba ahogy régen 4" kijelzőn.
Cserébe most Mini és SE kijelző méreten a 18-as vezérlőközpont úgy néz ki mint egy hányás, mert az átgondoltság és részletekre figyelés kirepült az ablakon, elfelejtették nem csak tepsik vannak a kínálatban.Elhiszem, hogy sok embernek ezek lényegtelen dolgok, design dolgok nem érdeklik csak funkciók, de az Apple-től design, UX/UI terén is többet vár el az ember, most meg iOS 18.0 legalábbis úgy néz ki mint valami kínai koppintás, két kedvenc kommentem angol fórumokról:
you can ugly up your home screen in unprecented ways
iOS 18 made my iPhone look like fakeNekem nagyon sok iOS 18 funkció tetszik (iOS 18 All New Features), csak a design problémák miatt pályafutásom óta először kikapcsoltam az automatikus frissítést és 17-nél maradok amíg lehet.
[ Szerkesztve ]
-
-
Laslow
senior tag
Bár személyes tapasztalatom alapján a többséget ezek egyáltalán nem zavarják, én maximálisan osztom a véleményedet mindenben amit leírtál. És még hosszasan folytathatnám a sort, hogy mi minden hogyan lehetne jobb az iOS-ben.
Annak idején engem megvett a marketing (és a kis készülékméret), hogy iPhone-on ugyan kevesebb dolgot lehet állítani mint Androidon, de ez nem baj, mert minden sokkal felhasználóbarátabb, eleve már olyan minden, amivel elégedett a user. Hát vettem iPhone-t, és nem ezt tapasztalom. Néhány dolog tényleg tök jó, de ugyanannyi meg... És a legtöbb esetben azt érzem, hogy programozás tekintetében semmivel nem lett volna nagyobb munka olyanra elkészíteni a rendszert, ami szerintem kiváló, mint amekkora munka volt megcsinálni olyan átgondolatlanra és nem felhasználóbarátra, mint amilyen lett.
Ugyanezt tapasztalom mondjuk a Waze esetében is, ahol 10 éve százak által kért apró változtatások/funkciók azóta sem valósultak meg, helyette érzésre frissítésről frissítésre egyre bénább a szoftver (most pl. feldobálja a képernyő közel harmadát elfoglaló sávban hogy fekvőrendőrhöz közeledek, és ettől nem látszik, hogy hol vagyok a térképek, mert kitakarja.... baromi zavaró, főleg ismeretlen helyen autózva, és komolyan, az az érzésem, hogy aki fejleszti életében nem használta még valós körülmények között, vagy akár sehogy sem).
"A Bijou olyan, mint mikor egy gyönyörű, csillagos nyáréjszakán nagyon-nagyon szomorú vagy, és közben mézes epret eszel" - http://bijoumusic.hu
-
Rage47
veterán
Na nektek milyen a performance ios 18-on? Ma mar kezd sok lenni, hogy lassabb a telefon lathatoan. Mintha elfogyna a ram, várni kell, akadozik, stb. Akkor volt ilyen élményem, mikor a 6s az akksi miatt throttlingolt. 100%-os az akksim a miniben.
[ Szerkesztve ]
-
M1995
aktív tag
válasz #93362944 #2158 üzenetére
Mindenkinek más az igényszintje. Szerintem Mini és SE kijelzőn hányás a CC ahogy kinéz és ez csak egy dolog. Mindenki szeme más, én attól kiakadtam 18 számológép gombjai mintha nem szabályos kör, hanem mintha inkább ellipszis. (mint amikor tanultuk a Föld nem szabályos labda, hanem geoid alakú) És akkor a működésbeli problémákat ismét nem fejtem ki.
-
M1995
aktív tag
válasz #93362944 #2162 üzenetére
Nézőpont kérdése, vagy neked alacsony.
“kinezet masodlagos”Fontos a design, ez alap.
“a telefon iranyitasa a legfontosabb, ha korulmenyes vezenyelni, akkor a tobbi nem szamit”
Úgy látszik egyetértesz velem, hiszen pont azt magyaráztam több konkrét példával, hogy iOS 18.0-ban évek muscle memory-ját dobták ki több helyen a rendszerben és több helyen felesleges extra érintések kellenek, tehát “korulmenyes vezenyelni“ sajnos.
-
laccy88
senior tag
Sziasztok!
Biztosan volt már téma, de az aktuális tapasztalatokra lennék kíváncsi.
18 érkeztével számomra használhatatlan szint alá csökkent a üzemidő (előtte is határeset volt, akku 80%)
Érdekelne, hogy melyik megbízható szervízben cserélik az akku-t gyárira.
Köszi előre is! -
M1995
aktív tag
válasz laccy88 #2165 üzenetére
Ide szoktam vinni. (Keleti és Blaha között)
-
laccy88
senior tag
-
tuzpenge
őstag
-
Salamander
tag
Ma történt a 13 minimmel és másnak is hasznos lehet:
Apple Device (iTunes utódja) futott a gépen és felajánlotta a 18.0.1 frissítést. Természetesen engedtem. Mikor már újraindult a telefon, akkor a közepén leállt az update és a Devices is hibát jelzett.
https://support.apple.com/en-us/116940 alapján recovery módba tettem és újra megpróbáltam, de sajnos ugyanez történt. Végül megint recoverybe tettem és 3utools visszatette a 18.0-át, majd magán a telefononon frissítettem 18.0.1-re. Szerencsére még a fotók is megmaradtak, semmi sem veszett el.Ami tapasztalat ebben, hogy 3utools nélkül most tartaléktelefont használnék és mehetnék a szervízbe.
iPhone 13 Mini + SE3 + SE1 + 7 + 4S | #StopPutin
-
aktív tag
válasz Salamander #2170 üzenetére
Nem vagy egyedül.
Több esetben is gond nélkül tudtam iPhone-okat frissíteni az Apple Devices segítségével, ám egy esetben velem is pontosan az történt, mint veled. Nálam évek óta alap, hogy fenn van a PC-n a 3uTools, így nem estem kétségbe, tudtam, hogy az fog kisegíteni (így is lett).
Olyan 6-7 esetben volt sikeres az Apple Device, erre esett 1 db kudarc... nem jó, de nem is vészes.
Tanulság: tessék több lábon állni, legyen "B" terv is kéznél, ha frissít az ember.
-
-
domerator
veterán
Az enyém most lesz 2 éves novemberben és 92%... kevesebbre számítottam már ilyen korára.
Reggae ‘till I die ... iPhone 13 mini, MacBook Air M1, Homepod (sztereó)
-
fain89
csendes tag
válasz perge666 #2173 üzenetére
A munkám miatt sokat fotózok, dokumentálok, internet megosztás, illetve hívás hegyek,
No meg a waze, na az úgy csipegeti az akksit mintha nem lenne holnap
Nektek is piszkosul felmelegszik tőle a telefonotok? Olyan tartót vettem amit az autó szellőzőnyílására lehet fogatni és nyáron a klímát nyomatom a hátára a toknak...Az akksi csere után, lehet beszerzek egy 6s-t hogy a waze arról menjen a kicsiről meg osztom a netet, hátha segítek neki
-
laccy88
senior tag
Szia!
Care Center lesz, csak eddig nem tudtam összeszervezni, hogy a három telefont (ezek akksi cserére szorulnak) egyszerre elküldjük 1-1,5 hétre.
Az azonnali szervíz sajnos nem opció, mert nem nagyon tudom összehozni vidékről.
A héten körvonalazódik a dolog, ideiglenesen lesz egy SE 3, amit tudok használni még a mini távol van.
Én privát és vállalati ügyekre is (2 Sim) a minit használom, ezért nem csodálkozok az akku elhasználódásán.
Ha lesz tapasztalat, itt megosztom veletek. -
válasz laccy88 #2178 üzenetére
Az én tapasztalatom az hogy az összes Iphone telefonnak az akku a gyenge pontja. 2-3 év használat után mindnek drasztikusan elgyengül mind1 hogy használod.
Van a szekrényben egy majdcsak 10 éves Samsung mobil,az még most is többet bír ( az akkuja ) mint a 3 éves 13 minim.
Ez ilyen,együtt kell vele élni,én mindig abba reménykedek mikor kiadnak egy új szériát hogy végre rágyúrnak az akksira,de hiába……..
Nálam minden másban NR1. az Iphone.
[ Szerkesztve ]
-
milszab
senior tag
Az alap fotó alkalmazásban, nem lehet megcsinálni hogy ne kelljen mindig átállítani hogy 16:9-ben tudjak fotózni? Hiába nyomok rá a beállításokban, hogy jegyezze meg a beállításokat, mindig átáll 4:3-ra.
Vagy nincs valami profi/profibb fotós alkalmazás, még ha fizetős is?
-
metju
tag
18.1 is out. Control Center elforgatott képernyővel egy fokkal értelmesebben néz ki mostmár, és megjelent a wi-fi kapcsoló is.
-
milszab
senior tag
A főképernyőn, mikor megnyomod a telefon kijelzőjét alul lent baloldalt ott a lámpa ikon jobboldalt a kamera ikon. Ezeket nem lehet módosítani másra? Már nézegettem de nem igazán találtam ilyen lehetőséget csak a fényképet hogy lehet állítani
-
-
zzz03
őstag
Érdemes már felrakni az ios 18-at?
Üzem időben hasonló mint a 17? -
laccy88
senior tag
Sziasztok!
Ahogy ígértem leírom a tapasztalatomat a Care Center-rel és az akku cserével kapcsolatban.
Kb. három hete megrendeltem a futárt. Múlt héten szerdán vitte el a kettő telefont. Ez azután történt, hogy felhívtam őket, majd közölték, hogy elnézést kérnek de a futár rendelő rendszerük addig nem működött. Érdekes egybeesés, hogy a hívásom után másnap már jött is a futár és elvitte.
Ma érkezett vissza a kettő készülék (1.gen Se és a mini).
Szomorúan tapasztaltam, hogy az eddig féltve őrzött és szinte karcmentes minin a kijelző széle körül több helyen kis mértékben ugyan de sérült a ház, látszik a fém szín. (Gondolom miközben a kijelzőt szedték ki alányúltak)
Email-es reklamációmra gyorsan válaszolva felajánlották, hogy küldenek futárt érte és megvizsgálják.
Nem éltem a lehetőséggel, nem ér annyit, hogy megint utaztassam, mellőzzem..
Remélhetőleg csak nekem sikerült velük negatív tapasztalatot szereznem (az ilyenekhez szerencsém van )
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest