- Akciófigyelő - Epic Store ajándékozás 12. nap: REDACTED
- 2025 - Melyik játékot várod a legjobban a következő évben?
- Call of Duty: Black Ops 6 - Napokon belül indul a Squid Game event
- Akciófigyelő - Epic Store ajándékozás 11. nap: Orc Must Die 3
- Akciófigyelő - Epic Store ajándékozás 10. nap: Kill Knight
-
GAMEPOD.hu
Hobby rádiós topik, téma összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
cog777
senior tag
Lenne egy kicsit nem ide vago kerdesem, de meg is ide tartozo, mert radios .
A kerdesem: lehet "egyszeruen" atalakitani egy sima teleszkopos v bot antennat atalakitani hogy iranyerzekeny legyen (yagi?) - akkor ha az eleted mulna rajta?
Ugyanis akarok irni egy tulelos jatekot, ahol a jatekos az erdo ḱozepen van. Veletlenszeruen generalt taj lenne, erdokkel, hegyekkel stb. A tavolsag miatt, csak a hegyek tetejerol fogna radioadast kezdetben, a volgyekbol es az erdobol ertelemszeruen nem.
A kerettortenet az lenne hogy lezuhan a repulo-elteved a kirandulo stb es csak egy radioja lenne. Ezt atalakitana iranyerzekennye es ezzel hatarozna meg nagyjabol az iranyt. A terepet felhasznalva egyre pontosabban tudna meghatarozni a menekules iranyat ahogy kozeledik a radioado forrasahoz. A jatekban tudok generalni magassagterkepet es ezt hasznalnam fel a radiojel minosegenek modositasahoz.
Bocs, ha nem ide tartozik a tema, de talan a radiozas resze becsusszanhat egy kerdes erejeig...
HP ZBook Studio 15.6 G8 Mobile Workstation - Windows 11
-
Kicsirics77
Topikgazda
válasz t72killer #3298 üzenetére
akkuval sosem fogsz olyan teljesítményt, vagy tartósságot elérni mint mondjuk egy eliminátorral,vagy stabil asztali táppal, én esetleg még futnék egy kört valami powerbankal is, hátha....
ott azért egy 20000mAh már egész vállalható lenne. bár nemtudom létezik-e ilyen aminek 12V kimenete van nem csak simán 5V usb..... .- --... -.- ..-. . -.- .-. .- ..-. - .-- . .-. -.- .-. .- -.. .. --- .- -.-. - .. ...- .. - -.--
-
t72killer
titán
közben az akkupakk-kérdésben is futottam pár kört, úgy tűnik valami közös szabvány lehet a hordozható cb-rádiók talpazata, mert a német fórumozók szerint az Albrecht 9xAA-s cucc is felmegy a pni rádióra.
Mondjuk a NiMH forrással még egy gondom van: messze nem fix a feszültsége.
A pni hp62 adóteljesítményére pedig ezeket mérték:
régebbi variáns, több feszkó-lépésselidei, hardveresen-szoftveresen változtatott revízió:
A piac kb legjobb NiMH akksijából meg 9db feszkója ~a kapacitás első 15%-ának leadása után 13-ról 11,5-11,2V-ra csökken / a több helyen kapható 8elemes midland táppal meg ugye mégrosszabb (<10V) a szitu, ami már esélyesen érezhető.
30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)
-
MODERÁTOR
válasz Kicsirics77 #3296 üzenetére
Tudom, hogy van, csak arra reagáltam, hogy nem az swr méréssel mérjük a teljesítményt, mert ugye az volt a kérdés. Na de mindegy is, túlbonyolítottuk már...
-
Kicsirics77
Topikgazda
válasz Intruder2k5 #3295 üzenetére
van abban power mérő is, de egyébként egy normális power/swr mérőt mindenképpen vegyen.
.... .- --... -.- ..-. . -.- .-. .- ..-. - .-- . .-. -.- .-. .- -.. .. --- .- -.-. - .. ...- .. - -.--
-
MODERÁTOR
-
t72killer
titán
válasz Intruder2k5 #3293 üzenetére
á, jogos, swr
-
t72killer
titán
A valós adóteljesítményt milyen műszerrel lehet mérni? Ha beszereztem a pni hp 62-est, kíváncsi leszek rá, hogy autóra/egyéb 13V-os forrásra kötve tényleg 4W felett sugároz-e ?
#3291:
[ Szerkesztve ]
-
t72killer
titán
válasz Kicsirics77 #3289 üzenetére
. Megnézem az octaviánál, talán a csomagtartóajtóval nem nyírom ki az rg8x-et.
-
t72killer
titán
válasz Kicsirics77 #3287 üzenetére
. gyönyörű darab, nálunk viselhető, 60£ körüli áran van és sokkal szállíthatóbb, mint egy egybehosszú drót.
A mágneseshez (ill bármilyen állandóan a kocsin lévő cucchoz) hol vezeted ki a kábelt? Fúrni kellett a tetőt?
[ Szerkesztve ]
-
Kicsirics77
Topikgazda
válasz t72killer #3286 üzenetére
A tetősínre szerelt alá kell valami ellensúly,a mágnestalpas ennyiből jobb mert ott maga a tető az ellensúly alatta,
Összecsukhatóbol meg jó alternatíva lehet a sirio gpe27 félhullámú antenna,egy farab botra rá lehet fogatni és valós 5,5m a hossza ami félhullám lesz 11m sávon..... .- --... -.- ..-. . -.- .-. .- ..-. - .-- . .-. -.- .-. .- -.. .. --- .- -.-. - .. ...- .. - -.--
-
t72killer
titán
válasz Kicsirics77 #3285 üzenetére
, nem tudtam, hogy ilyen "laza, pármenetes" is elég. Akkor az antenna még nyitott kérdés, olyan 130centis bumszlit nem akarok, ami csak placebó szinten jobb pl az 50centis gumisnál.
Apropó autós antenna: youtube <<
(Viccen kívül nomád, skót felföldi utakhoz elgondolkodtam egy alkalmanként tetősínen (van) felállított ml201-ben - de végülis ilyet úgyis csak álló helyzetben használ az ember, ha meg letáborozol, ott egy összecsukható/teleszkopikus cucc is teljesen jó lehet)[ Szerkesztve ]
-
t72killer
titán
válasz Kicsirics77 #3283 üzenetére
Tekercs sajna még a legtöbb autós cuccban sincs . A rugó, amit némelyik kamionos példányban látok alul vagy középen, nem tudom kvalifikálható-e tekercsnek az eladók persze esküsznek, hogy a középen rugós milyen szupi - tesztet erről még nem láttam.
[ Szerkesztve ]
-
Kicsirics77
Topikgazda
-
t72killer
titán
válasz Kicsirics77 #3281 üzenetére
10-11méteres CB-n én csak olyat olvastam, hogy a gyári λ/40 körüli vackok katasztrófa szint, kell a nagyobb hossz. 2méteres urh egész más asztal.
Amit már kezdenek használhatónak mondani CB-n a gumisok közül az az 51centis.
[ Szerkesztve ]
-
-
t72killer
titán
válasz t72killer #3272 üzenetére
A teleszkópos antennáknak mennyi értelme van a mai világban? Sorry, de antenna témában lemaradtam a kora 90es években
Lassan alakul a bevásárlócsomag:
>2db PNI HP 62 alapegység autós tyúkbéllel (=tápáram+külső antennacsati)
>2db komolyabb teljesítményű, de hátizsákosként hordozható-applikálható antenna - pl a fenti jelölt?
>2db elemtartó. Itt meg vagyok kicsit lőve, lévén a következő lehetőségek vannak:
- USA szállítással drága (kb 20£/db!) totál üres nagy elemdoboz, amibe esélyes, hogy bele tudok varrni 3db 18650-es akksit/ha nem, akkor elegendő, 8db AA-s elemet
- Helyi (UK árus) Midlandhoz való, de tudtommal(?) kompatibilis 8xAA-s elemdobozt - ezzel kidobtam a lítiumra fejlesztés lehetőségét
- Feladva a 4W-os adóteljesítményt, megelégszem a gyári, 6xAA elemtartóval, esetleg ezt megbuherálom 3db 17500-as lítiumakksíval. <-leginkább erre hajlok, mert totál stock megoldás reverzibilisnek tűnő cserével és kisebb-könnyebb, mint a 8xAA-s doboz. Előnye, hogy instant rendelkezésre áll és működik.
- gyári lítiumos cucc 24£/db áron (használhatatlan kacat antennát adnak vele csomagban, anélkül nem adják) - nem szimpi: idővel minden akksi tönkremegy = kukázható az egész táp.> 2db kanócos gyári headset pl bringás, autós setuphoz
> esetleg 2db kínai bluetooth headset próbaszerencse alapon
> autóba szerelésen is elgondolkoztam.Nem lesz óccó, de az akciós PNI alappal, gazdaságos 6xAA-s elemtokkal (akksik vannak) esélyesen megáll 200£ körül a rendszer.
[ Szerkesztve ]
-
t72killer
titán
Gyorseszteltük a NatGeo pmr walkie talkiet szvsz jó eredménnyel: anyuka földszinti konyhában, falak mögött, mi 500méterre házak után erdőben, egy dombgerinc alatt kb 5-6 méterrel és érthető volt a kapcsolat. További 5méterrel lejjebb a völgybe a kapcsolat létrejött, de már nem értettük egymást.
Nyílt terepi teszt még hátra van + kíváncsi vok milyen lesz nyáron fullos lombozat mellett.
-
Hauptmann
addikt
Kellemes Ünnepeket.
Megjött az RSPdx, egyelőre csak az ablakba rakott mágnestalpas URH anrtennával szórakoztam. Majd tavasszal tervezek a tetőre rendes RH, meg URH antennát feltenni, és egyúttal az FT-100-at is beüzemelni. -
t72killer
titán
válasz Kicsirics77 #3275 üzenetére
+#3274: nem megoldhatatlan probléma ha a "nyelvezet" azonos és nem csak az audió hanem a ptt is műxik. De azért nem kis hisztire adna okot nálam, hogyha az elegáns BT dugót böszme kábelekkel kéne a készülékhez passzítani .
Programozókábel szükségességéről/bármiféle használatáról a modellnél nem találtam egyelőre semmit, azt kihagyom. A bolti kanócos headset-ekből sztem veszek: 0 hozzáadott postaktg-el darabja 4£-ért nem tűnik soknak.
A "fenékkábel" vesztesége, amiről a hosszú youtube vidi is beszél, kicsit beleültette a bogarat a fülembe, hogy autós használatnál lehetne-e eten vmit reszelni, de ilyen kicsi frekinél lehet nem is a kábelben van a kutya elásva, hanem a készülékben van gond
-
Kicsirics77
Topikgazda
Boldog Karácsonyt Mindenkinek.
Arra azért figyelj,hogy a kenwood csatlakozók lába között nem egyforma a távolság a kínai meg a minőségibb kábelnél.
Tapasztalatból mondom..... .- --... -.- ..-. . -.- .-. .- ..-. - .-- . .-. -.- .-. .- -.. .. --- .- -.-. - .. ...- .. - -.--
-
MODERÁTOR
válasz t72killer #3273 üzenetére
Elvileg kéne, ez az úgy nevezett "Kenwood kábel". Azt tudom, hogy az anno még Baofeng UV-5R-hez vett programozó kábel működött az ugyanilyen csatlakozóval bíró Midland CT-590s rádióval is.
-
t72killer
titán
válasz t72killer #3272 üzenetére
Bocsánat a spamelésért: a 2pines csatik vajon követnek valami szabványt? A pni hp62-t pl fel lehet csinosítani Baofeng BT-adapterrel+headsettel? (saját ptt headsetje van, de 2022-t írván elfelejthetnénk lassan a kanócokat)
-
t72killer
titán
válasz t72killer #3269 üzenetére
Re kézi CB: olvasgatom-nézegetem a teszteket, az eddig kinézett, 140£-ról induló Midland 42 eléggé bukdácsol kibocsátási teljesítményben, a PNI HP62 viszont extra matatás nélkül (ld első hozzászólást) túllő még a legális 4W-on is autós forrásból (járó motor kb 13+V) használva - 12V-on már nagyjából jó, de az erős oldalon.
+egyáltalán nem elhanyagolható szempont, hogy a PNI-ból 2db-ot kapok 140£-ért, házhozszállítással. (antenna és akkupakk nélkül - de előbbiből minden kézi CB-hez ultasz.rt adnak, utóbbit meg magam tervezem megfabrikálni). Ezt lehet tényleg lecsapom, mert a használtpiac is agyrém errefelé, 80£ alatt csak ütött-kopott régi kacatokat adnak.Ez lesz a kedvenc valami combosabb de még cipelhető (teleszkopikus?) antennával, ha kitalálom, hogy tovább lépnék. Nem az adóteljesítmény-hajhászás miatt, hanem azért, mert ha az elektronikát úgy tervezték, hogy 7W adóteljesítményt is kibírjon, akkor vidáman sokáig el fog ballagni újratölthető AA-s vagy saját hekkelésű 3S 18650 tápról.
Hasznos gondolatok kb 27percnél: a Watthajhászás nem lineáris, hanem logaritmikus lépcsőkben működik, azaz a 3 és 4W között minimális a hatótáv-különbség, azaz a Midlandot se kell azért temetni.
[ Szerkesztve ]
-
t72killer
titán
válasz t72killer #3269 üzenetére
Szerk: rádiófás boldog karit mindenkinek :
Nekünk a Bresser natgeo pmr játékcucc került a fa alá, egyelőre az egész család oda van érte: a kis 3éves 2perc alatt megtanulta alapszinten (ptt benyom, utána beszél) használni, anyuka holnapi teendői közé már fel is vette a CTCSS és vox beállítások kitanulását. Egyelőre a hozzá adott kínai elemeket végezzük ki, nagyon erőltetni kellett, h beleférjenek - rendeltem Tronic aaa akksikat, nagyon remélem, h belemennek...30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)
-
t72killer
titán
Mit tudhat egy 54centis antenna egy kézi cb-rádión ? Még így is λ/20...
(Rákeresés oka: ebayen találtam egy antennáját vesztett példányt, lehet így elindulnék már a cb-vonalon.
-
cog777
senior tag
válasz t72killer #3266 üzenetére
Fu de erdekes a tema, kicsit szoktam tinkerezni ilyen cucokkal. Vettem par adovevo modult, az egyszeru modulok eseten az atviteli modulalast sajat magadnanak kell biztositani. Nem volt valami jo meg a szoftveres modulalassal sem. Vettem dragabbat is, ahol van standard soros be-kimenet.
Viszont ez nem radiozas - hanem eletronika, inkabb at kellene mennunk mashova - ha gondolod.
-
t72killer
titán
válasz Beniii06 #3264 üzenetére
"inkább LoRa megoldást keresnék." +#3265 (ez uaz az asztal):
Lehet ez lesz, házilag ez is gombokból összedobható .
Adatforgalomról a mi frekigazdálkodónk (ofcom) ezt írja amúgy: "Additionally, Digital PMR446 facilitates the transmission of data, and has an automatic transmission
timeout of 180 seconds." [link]Szóval egy rövid, nem titkosított (Morze vagy nmea 0183) adatküldés úgy tűnik belefér.
[ Szerkesztve ]
-
Kicsirics77
Topikgazda
válasz t72killer #3263 üzenetére
TTGO cuccokat nézegess.Github tele van hozzávaló projektekkel,de arra nagyon jelle figyelni milyet veszel, mert a freki nagyon nem mindegy, hol akaroad majd használni.
pmr nem szerencsés erre a jeladó vagy aprs dologra. Az aprs-nek van kijelölt frekije :144,8 MHz.... .- --... -.- ..-. . -.- .-. .- ..-. - .-- . .-. -.- .-. .- -.. .. --- .- -.-. - .. ...- .. - -.--
-
Beniii06
addikt
válasz t72killer #3263 üzenetére
"ami a készülék jack-jébe "morzézza" a koordinátákat"
Nem ismerem a kinti szabályozást, de pmr-en nem hinném, hogy engedélyezett az ilyesmi és talán nem is szerencsés a környezet miatt.
Én inkább LoRa megoldást keresnék. Jeladónak és jelzőnek tökéletes, itthon sík terepen akár 20-30km is lefedhető vele.
"Got any other secret weapons?"
-
t72killer
titán
válasz Beniii06 #3262 üzenetére
A telefon jó, ha van térerő. Az nálunk hézagos történet . Épp emiatt az egymásközti nempánikolós kommunikációra is érdekes a walkie talkie.
Jeladó megoldáson is dolgozom, arduinós GPS-es kütyü a terv, ami a készülék jack-jébe "morzézza" a koordinátákat (pl a gps-ek szokásos nmea0183 formátumában) - akár automatikusan is, ha be van kapcsolva.
Nomád felhasználással kapcsolatban most ugyebár felszálltam egy nemnomád készülékkel a vonatra, használ valaki vízálló szütyőt a kézi rádiójának? Ezek elég bumfordinak néznek ki, cirkuszban még elmegy, de túrázni nem hiszem, hogy ilyenben szivesen mennék:
"azt írja termék helye UK" - jogos . bár még így is a legjobb pmr cuccok duplája az ár. Viszont érdekesség, hogy autóba szerelhető/bázisállomásnak beállítható "dobozos" cb-ket aprópénzért be lehet már szerezni.
[ Szerkesztve ]
-
Beniii06
addikt
válasz t72killer #3261 üzenetére
"Ez mondjuk amcsi Ebay, mire ideér drágább lenne."
Az lényegtelen, azt írja termék helye UK. "Helyszín: wa14 5 hb, Egyesült Királyság"
"adapterrel, aktivált VOX-al felhúzom a walkie-talkie-t a fára"
Az úgy 3-4 óránál többet üzemidőben nem fog bírni szerintem.
Nem is tudom már melyik szolgáltatónak(Three?) de van korlátlan beszéd vagy sok GB-os internet csomagja, így egy nyomógombos telefon korlátlan beszéd csomaggal vagy zoiper/POC rádió lenne neked megfelelőbb.
Ha csak akkor hívnak amikor bajban vannak a gyerekek, akkor nem is kell korlátlan beszéd, csak prepaid kártya.
Ha már nyugaton kolbászból van a kerítés, akkor teljen a házon belüli telefonálgatásra is. Házon belülre ott a wifis kaputelefon mondjuk.
Egyébként lehetne más megoldás is a "bajba került a gyerek" helyzetre. Beszéd nélkül lehetne jeladó + nyomkövetőt csinálni, ami gomnyomásra aktiválódik.
-
t72killer
titán
válasz Beniii06 #3260 üzenetére
Ez mondjuk amcsi Ebay, mire ideér drágább lenne. Errefelé kb 140£ újonnan (bolt is, ebay is, pöccre mint a DND-s ár). Hozzávéve, hogy ez egy darab készülék = értelmes családi tereferéhez minimum 2 kell és/vagy pluszban egy bázisállomás, akkor már igencsak vaskos büdzsé áll össze. Szóval ja, a CB-től a méret mellett az ár is visszart. Használtban lehet kb félár környékén összeguberálni, ha valamikor is csinálok CB-s rendszert, akkor azt ilyen ebayről/marketplace-ről lepotyogott darabokból rakom össze.
Első körben megpróbálom PMR-ből kihozni a maxot, pl BT->jack adapterrel, aktivált VOX-al felhúzom a walkie-talkie-t a fára (van egy kb 8méter magas) á'la Tuskó Hopkins. Ez még ha trükkös is, 100%-ban legit, a Bluetooth adaptert csak elő kell vakarnom a 95.rejtekhelyről ahova eltüntettem, a pozícióba emeléshez pedig van ruhaszárító kötél+vmelyik régi telómhoz vett vízálló tok.
[ Szerkesztve ]
-
t72killer
titán
válasz Beniii06 #3258 üzenetére
Vevőként használni jogos, adóként tényleg csunya dolog. +teljesen korrekt a csereantennás modell is erre persze, csak jó vevőáramkörrel rendelkezőt kell kifogni. Arra jó, hogy az elcsavargott gyerkőcök a mini walkie talkie-jukon be tudjanak jelentkezni, ha baj van és xy helyre kell értük menni.
Aztán lehet CB lesz ebből a végén, ebayen figyelgetek egy-két midland Alan 42 aukciót: arra aztán akkora antennát köthetek, mint egy ház (kell is neki a 11m-es hullámhosszal...). viszont fentebbi dilemma, hogy abból nem akasztok a gyerekre tuti, elemekkel kb fél kiló az Alan...
Errefelé amúgy nem játszanék illegális cumókkal, van a környéken reptér, katonai bázis, stb - mindenféle népek, akik szemöldököt ráncolhatnak (£££) ha telerádiózom őket vmi nem odaillővel...
[ Szerkesztve ]
-
t72killer
titán
Kézi CB hatótáv-teszt: elég gatya a kézi adó oldalán, ilyet kb hoz egy jobb PMR is 0.5W-on, kisebb készülékkel, olcsóbban..
-
t72killer
titán
A motorola t82-esen aktiválható a 9-16-os csatorna. a T80-as kézikönyvében ilyet nem láttam, vajon azon is működhet? (pdf 6.oldal)
-
t72killer
titán
Tudom csak engem érdekel az adóteljesítmény csökkentése , kínai LPD433/10mW-kompatibilis walkie talkie, Retevis RA36/RA636. Éjszaka rákeresek, tesztelte-e bárki .
Ingatlanon belüli kommunikációhoz, ha nem akarjuk, hogy a falu túlvégén szkennelgető tudja, mikor sült meg nálunk a pizza, ideális lehet.
Alin kapható is 3as kiszerelésben. Vajon a "pmr" részt lehet érdemben tuningolni egy antennacserével? 1db review ír részletek nélkül 1km-es hatótávot, ami nem rossz-nemistúljó infó.
[ Szerkesztve ]
-
t72killer
titán
Igen, <10 és <<<10 , telefonjuk nincs. Amúgy ha lesz, majd elviszem őket 100km-rel odébb, ahol nincs térerő .
Menők azért ezek a kézi CB-k, kicsit beleásom magam, bár azt máris látom, hogy újonnan ezek még a prémium pmr-ekhez (t92...) képest is minimum dupla áron mennek.
[ Szerkesztve ]
-
cog777
senior tag
-
t72killer
titán
Istenments . Főleg, ha valóban 5+W (adóteljesítmény!), akkor autóakksiról is csak beinditott motornál lesz érdemes üzemeltetni . És természetesen vmi senkiföldjén, ahol nincs frekigazdálkodás .
Reálisan: ha LoS limitáció nincs, akkor még az LPD-s 10mW is csodákra képes, ha van, akkor Paks sem ment meg a nagyobb hullámhosszaktól.
Annyi, hogy kézi CB-vel valószínű egyedül maradnék a családban, mert a gyerekekre nem valószínű, h ekkora ketyerét tudjak ráakasztani úgy, hogy egy darabban veszem le róluk
[ Szerkesztve ]
-
t72killer
titán
Gondolkodtam, de nagyon kevés modell van és a hosszabb hullámhossz miatti nagy antenna+ 4W adóteljesítmény akksiigénye igencsak bumszli készülékeket eredményez. Kétségtelen, a 10-11méteres hullám terjedési tulajdonságai jobbak, mint a 70centisé - csak pöppet másképp néz ki a kettőhöz azonos paraméterekkel méretezett antenna
[ Szerkesztve ]
-
cog777
senior tag
válasz t72killer #3247 üzenetére
Engem is erdekel ilyen teszt, annak idejen apammal kezi cb radioval egesz jo hatotavot ertunk el az erdobol (5-10km, dombok), de az mas frekvencia, mas terjedes.
Talatam egy ilyet: CB + PMR RADIO (
meg nem neztem meg) - megneztem az elejet, es a cb savot csak veszi.Talan hordozhato CB radioban gondolkodnek, ha nagyobb tavolsag kellene. 2022-es modellek
-
t72killer
titán
ON: olyan készüléket ismertek, ami olcsóbb a Midlandeknél (70+£, 30k+Ft) és ismeri az LPD sávokat + civilizáltan, 10mW-ot ad le rajtuk minimál akksihasználattal? Lehet kínai is
kieg: tud valaki adóteljesítmény kontra erdei/kisvárosi"hatótáv tesztről? Kíváncsi lennék, az ilyen mértékű energiaspórolás mellett hány métert-kilométert kell feladni, illetve a kínai 1-2-5(!)W-os illegál adók elérnek-e bármit az ordibálásukkal egy minőségi pmr készülékhez képest. Laikus hasonlat, de ha egy nagyon sűrű bozótos lefogja a zseblámpám fényét, akkor autóreflektorral se fogok sokra menni
[ Szerkesztve ]
-
Kicsirics77
Topikgazda
válasz t72killer #3243 üzenetére
Minden országban mások a pmr szabványok,a helyi hírközlési hatóság osztja ki a sávot,itthon ez szűk 200kHz lett 6,25 lépéssel,a motorola ezt megduplázta a dpmr szabvánnyal ami csak komolyabb készülékeken érhető el ott a 200kHz sávszélességbe belepaszírozott 32 csatornát digitálisan.
.... .- --... -.- ..-. . -.- .-. .- ..-. - .-- . .-. -.- .-. .- -.. .. --- .- -.-. - .. ...- .. - -.--
-
t72killer
titán
apropó csatornák. Hogymi ?
"Midland XT60, a dual band walkie-talkie that guarantees communications up to 10 km over 69 LPD and 24 PMR446 channels" [link]
Én eddig 16ról tudtam...[ Szerkesztve ]
-
t72killer
titán
válasz t72killer #3241 üzenetére
lejárt a szerk idő: A decathlonos "kacat" amit linkeltem korábban, garantáltan tudja - csak jó lenne, ha a bolti review-k mellett látnék még róla tesztet. Lehet +nézem milyen az itteni Decathlon return policyje és leteszteljük
-
t72killer
titán
válasz Kicsirics77 #3240 üzenetére
UK detto. Vegyes érzelmeket táplálok eziránt, mert ugye addig jó, amíg mások kezében csak 8 csati van, de magamnak meg szeretnék 16osat .
-
Kicsirics77
Topikgazda
-
t72killer
titán
válasz Kicsirics77 #3235 üzenetére
majdnem vettem ma egy cobra am1035-öt ebayen, ritka kivételesen emberi áron kínálták mert "csak" az övcsatija volt letörve az egyiknek. Lemaradtam végül az aukcióról, de így utólag nem bánom: ha a kis natgeo cucc nem jön meg, akkor valami 16csatornásat keresek. A játékok 99%-a az 1-8-at tudja csak, így marad némi magánélet - ha már nem lehet teljesen privát a beszéd.
A t92 ha jól látom, valahol (Oroszo.) csak 8 csatornás, azt lehet tudni, mely országokban 16?
[ Szerkesztve ]
-
Beniii06
addikt
válasz Dinomano #3236 üzenetére
Ha valóban van rajta dc csatlakozó, akkor ilyen adapterre gondoltak a leírásban: link
Majdnem drágább mint a rádió és nem tudjuk mekkora teljesítményű kell hozzá, én biztosan elemmel kezdenék, azután meglátnám hogy milyen gyakran kell benne cserélni használattól függően. Ráadásul az adapter a hálózati zajokat is átviszi a rádióra. Szerintem az elem jobb megoldás.
-
Dinomano
senior tag
válasz Beniii06 #3228 üzenetére
Nem adnak hozzá kábelt, de DC csatlakozó van. Ami nem egyértelmű, az az, hogy kell-e üzemi táp, vagy elég a kábel?
Ezt találtam közben:
"Működtethető a tetején található DC aljzathoz csatlakoztatott 4,5 V egyenfeszültségű adapter, napelem stb. tápforrás csatlakoztatásával is. Ez esetben az elemeket el kell távolítani."/(^_^)____7=--- - - >|
-
Kicsirics77
Topikgazda
válasz t72killer #3232 üzenetére
Akkor inkább vegyél most használtan valami motorola tlkr sorozatot, mindenképpen jobban jársz.
Nekem Forclaz-ból csak egy tölthető fejlámpám van, mondjuk az pont minőségi és a fényereje is kiváló..... .- --... -.- ..-. . -.- .-. .- ..-. - .-- . .-. -.- .-. .- -.. .. --- .- -.-. - .. ...- .. - -.--
-
MODERÁTOR
válasz Kicsirics77 #3231 üzenetére
Először be akartam írni, de aztán mégse írtam be, hogy bár vannak a topikban kínai alsópolcos megoldások (baofeng és társai), de ennyire toy cuccok azért nem szoktak lenni.
-
t72killer
titán
válasz Kicsirics77 #3231 üzenetére
. 1-2 év múlva lehet használtban felveszek egy párost. Ahhoz képest, h noname, valóban drága.
-
t72killer
titán
válasz t72killer #3229 üzenetére
Floureon FC200 óccóság tesztje, erdőben 1mérföldet simán hozott, mezőn 2+mérföld is jött.
-
t72killer
titán
Érdekesség: Decathlon "Forclaz WT900" vízálló pmr walkie talkie készlet
(először a brit decathlonnál találtam, de látom nálatok is van . Olcsóbb, mint a Cobra AM1035 és a a Motorola T92, amik ebben a kategóriában játszanak.A 16 csatorna külön szimpatikus, mivel a "zöm" csak 8at tud. (a Natgeo párosra várok még mindíg, beragadt az itteni postássztrájkba )
[ Szerkesztve ]
-
-
Dinomano
senior tag
válasz Kicsirics77 #3225 üzenetére
Akkor a SAL RPR 6 lesz a befutó. Viszont azt nézem, hogy nem adnak hozzá hálózati adaptert, kábelt.
/(^_^)____7=--- - - >|
-
Kicsirics77
Topikgazda
válasz Dinomano #3224 üzenetére
SAL RPR7
ebben van BT kártyaolvasó, ha ez nem fontos akkor SAL RPR6 legyen, ha tényleg csak rádiót akar hallgatni.
De hogy mennyire lesz dobozhangja azt senki ember fia meg nem tudja neked mondani..... .- --... -.- ..-. . -.- .-. .- ..-. - .-- . .-. -.- .-. .- -.. .. --- .- -.-. - .. ...- .. - -.--
-
Dinomano
senior tag
válasz Beniii06 #3222 üzenetére
Köszönöm az infókat. SAL RPR 6-ot, SAL RPR7-et találtam neten. Ezekről tud valaki infót? Érdemes valamilyen világvevő rádiót vennem esetleg? Az, hogy digitális világvevő rádió, pontosan mit jelent? (Egy LCD kijelzős készüléknél láttam. Csak a kijelző miatt vonatkozik rá a "digitális" jelző?
/(^_^)____7=--- - - >|
-
Beniii06
addikt
válasz Dinomano #3220 üzenetére
Ez az ami szerintem neked megfelelne, de már nem kapható. ~3000 Ft-ot bőven megért anno. Szinte minden kontinensről hallottam már vele kereskedelmi rádiót.Kicsit nagyobb, de góliát elem+beépített akkuról működtethető rádióval csak ezzel van tapasztalatom, ami jó, de ez jóval drágább és nagyobb is: [link]
Ha külföldi rendelés és kockázatvállalás sem kizárt, akkor a Tecsun rádiókat is dicsérik, de azt is hamisítják már és nincs tapasztalatom vele. Abból a drágább fajta tudomásom szerint tud SSB-t is, így alkalmas CB adások vételére is, persze azért már szép összeget elkérnek.Gyors keresés után a legolcsóbb Tecsun is 7-9 ezernél kezdődik és a ~22 ezres(PL-380) + 3 ezerért külső antennásra mondanám, hogy az már komoly szett AM hallgatásra is. Persze a szállítási díj + áfa ezekre még rájön.
Ezek persze mind többe kerülnek, mint 5000 Ft, szóval én inkább gyűjtenék hozzá és később vennék egy Tecsun-t vagy bármi komolyabbat.
-
Kicsirics77
Topikgazda
válasz Dinomano #3220 üzenetére
Magyarországon AM sugárzásban csak kevés adó van(Kossuth)
legfőképpen FM műsorszórás van már csak,létezik rá antenna,kül és beltéri is, de amit írsz olyan nem létezik..... .- --... -.- ..-. . -.- .-. .- ..-. - .-- . .-. -.- .-. .- -.. .. --- .- -.-. - .. ...- .. - -.--
-
Dinomano
senior tag
válasz Kicsirics77 #3207 üzenetére
Szia! Sima kereskedelmi adásokat hallgatna. Szerintem a szempont az, hogy viszonylag sok mindent be lehessen fogni vele. (Gondolom, ezért gondolkodott az AM antenna booster-ben.) Olyan, hogy hordozható, olcsó és nagy hatótáv, gondolom nincs, és ez a három kritérium "kilövi" egymást.
/(^_^)____7=--- - - >|
-
Kicsirics77
Topikgazda
válasz Intruder2k5 #3211 üzenetére
hát igen a dnd nem a legolcsóbb...
-
modflow
veterán
Értem, köszi nektek.
-
MODERÁTOR
válasz modflow #3215 üzenetére
Ez nagyban függ a környezettől, ahol használni szeretnéd. Mivel a PMR rádiók azonos szabvány szerint készülnek, közelítőleg azonos az ilyen irányú tudásuk is. A hivatalos kimenő teljesítményük 0.5W, ez nagyvárosi környezetben vagy sűrű erdőben legfeljebb néhány száz méterre elég, de ahogy tisztul a két végpont közti terep és az éter, illetve van egymásra közvetlen rálátás, akár 20-25 km-t is át lehet beszélni vele. Átlagosan azt mondanám, hogy 1-2 km körül számolj, de ez sosem szentírás.
-
modflow
veterán
válasz Kicsirics77 #3210 üzenetére
A hatótáv milyen?
-
doberman
senior tag
válasz Hauptmann #3213 üzenetére
Mérés nélkül..minden relatív.. - mihez képest..
Több gyártó van, többféle erősítővel... ( a "felső" dobozka, az alsó a bias-tee -tápfeladó) az erősítő kialakítása, az alkalmazott erősítő elem nagyban befolyásolja a szélessávú erősítő
működését.
Azt hiszem amatőrök játszva készítenek jobbat mint a gyári. Persze az is megér egy misét, hogy a hurok anyaga tömör acél...( ) és nagyon vékony... (előnyösebb réz cső alkalmazása vastagabb formában... ) sok remek fórum tárgyalja a házi Magnetic loop antennákat.
Van egy klón Malachit vevőm. Ha nem működik az erősítő átlagos vételjellemzőkkel, ha az erősítő megy akkor úgy mondanám, hogy egész jó - a 20 MHz feletti tartományokban is.[ Szerkesztve ]
8lnu
-
doberman
senior tag
szia.
a chirp-et elindítva felül menüsor -> rádió -> letöltés rádióról/feltöltés rádióra.
(természetesen adatkábel és megfelelő eszközmeghajtó program legyen telepítve, no és persze jó ha tudod, hogy melyik COM portra telepedett a kábel)ja: bár a program figyelmeztet de adat fel/le töltéskor max hangerőre kell csavarni a rádiót...
hmmm semmit nem hallasz... mentsd le a rádiót csv-be, majd reset. ezután egy üres rádióra beállítanék 1 frekit ami van a másik rádión, majd felküld a rádióra.. próba..
tehát elsőre egy frekin működjön normálisan, ha ezt elérted akkor jöhet a többi frekvencia átemelése a lementett csv-ből. kb így csinálnám...
uv-5r...uv-6r baofeng..pofung. a franc se tudja mi van belül.. még ha ua hw, az sw-ben még lehetnek különbségek..8lnu
-
MODERÁTOR
Hmm, eMAG oldalát böngészve találtam Midland CT590S rádiót 23415Ft-ért, nagyjából 10000Ft-al olcsóbban mind a DND-ben árulják most. Ezt csak így itt hagyom...
-
modflow
veterán
Gyerekeknek szeretnék venni walkie-talkiet.
Tudnátok ajánlani valami oldat, ami jól is működik? -
Kicsirics77
Topikgazda
válasz Dinomano #3206 üzenetére
szia.
először is mit szeretne hallgatni???
ha sima műsorszórót(kereskedelmi) akkor én valami tunert néznék de ez 5000ft-ból nemigen jön ki.
Videoton RT6303S , van amikor ki lehet fogni használtan patika állapotút.
5k-ból kapsz valami műanyag vackot 1 év garival.
Tényleg érdekelne mire szeretné használni..... .- --... -.- ..-. . -.- .-. .- ..-. - .-- . .-. -.- .-. .- -.. .. --- .- -.-. - .. ...- .. - -.--
-
-
w.miki
veterán
válasz doberman #3188 üzenetére
CHIRP-ről kérdezhetek még?
Hogy van ez a lementés, visszatöltés?
Az lehet, hogy azért nem hallják, amit mondok, mert aki feltöltötte nekem a Pofung UV6R-re a frekvencia.csv fájlt, rossz (UV5R, ami neki van) interfészt választott a programban, és ezért az megzavarodott?
Ilyenkor én hogyan tudnám visszacsinálni?[ Szerkesztve ]
Olcsó kütyük: http://tiny.cc/fbkutyu
-
whbear
senior tag
válasz Kicsirics77 #3201 üzenetére
Az alap igazság ismét, hogy a legjobb erősítő egy jó antenna :)
Arch Linux, Void Linux, Network Radios, VoIP, HAM
-
doberman
senior tag
válasz Dinomano #3200 üzenetére
szia.
A linkelt antennát nem ismerem - de tudok ajánlani másikat... nekem van és megvagyok elégedve az MLA30+- antennával. már szoba antennaként is megteszi, de ha kikerül ablakon kívülre, párkányra akkor mutatja meg, hogy mennyivel jobb mint egy beépített teleszkóp antenna...8lnu
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest