Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Hobby rádiós topik, téma összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
MODERÁTOR
Azok ott vannak az igaz, csak azokon meg ott vannak azok az emberek, akik nem akarván okj-s szerelőkké válni, nem vizsgáznak le, nem használják az amatőr sávot és a pmr csatornákat ptt-zik telibe wide beállításon, 5-10-15 wattal. Nem egy igazi win-win helyzet.
[ Szerkesztve ]
-
-
MODERÁTOR
Az a helyzet, hogy ha “valami történik” és a GSM-et és a netet lekapcsolják, akkor kb egyetlen ismerősöm sincs akivel a rádiómmal tudok kommunikálni, mert a teljes ismeretségi körömben egyedül nekem van. Egyébként árát és hasznosságát tekintve lehetne sokkal elterjedtebb. Például ha csak hozzáteszem hogy a kereskedelmi fm rádiót is lehet rajta hallgatni. Bár ez is korosztályos dolog, ma már nagyon sokan idejétmúlt dolognak tartják mint tévét.
-
BalanceR
addikt
Egyébként milyen gyakran, mennyire alaposan vizsgálja felül a hatóság a korábbi szabályzásokat?
Csak mert egyre inkább afelé megy a világ, hogy minden átterelődik az internetre. Jelenleg már sokkal olcsóbb, biztonságosabb, egyszerűbb egy kommunikációs appot használni mint rádiókat beszerezni, átjátszókat kiépíteni, egedélyeztetni, felprogramozni, kabantartani... (autómentők, fuvarozócégek, telephelyek, gyárak, örző-védő szolgálatok...)
Így egy csomó freki felszabadul, amit aztán simán szabaddá lehetne tenni.
Az egyik haver pl egy elég nagy raktárat üzemeltet, ahol komissiózók dolgoznak androidos adatgyűjtőscannerrel, és kellett nekik valamilyen kommunikációs megoldás.
Először rádióban gondolkodtak, de az akkor minden usernél +1 eszköz, amit hordani kell, tölteni / karbantartani kell... Javasoltam nekik a Slide2Talk appot ami androidon keresztüli PTT app, ráadásul a lokális hálózaton megy, nem kell neki még internet sem, és már fél éve elégedetten használják. Nem kellett új eszköz, bármilyen androidos eszközön elfut, és úgy működik, mint egy adó-vevő. Támogatja a csoportokat, sőt akár vissza is hallgathatóak a beszélgetések, ha szükséges.[ Szerkesztve ]
#Raspberry #Orangepi #HassOS #Esp32
-
MODERÁTOR
-
MODERÁTOR
Igen biztosan, és a 30-as programhelyen jön be. Mármint nekem.
Egyébként erről van szó: http://www.cobratelecom.hu
[ Szerkesztve ]
-
MODERÁTOR
Egész Budapesten nagyon jól vehető erős az adás, kivéve a Budai hegység által árnyékolt nyugati, dél-nyugati részeket, de ez csak munkanapokon és munkaidőben (reggel 6-7 órától délután 4-6 óráig) aktív, mert a környékbeli fuvarozók használják. Amúgy még egész jól vehet Vácon is, bár ott autóban, menet közben, kézi rádióval már néha kicsit alapzajos, de azért jól érthető. A déli, délkeleti részekről 5-ös és 51-es út környéke rengeteg szó esik rajta, Ócsa, Dabas, budapesti dél-keleti ipari parkok, Bilk, Coca-Cola, stb. Bp. Hungária krt., hidak, belváros, Óbuda és, környéke fő témák, de ugyanúgy M3, M2, Szentendre, Solymár, Pilisakármik... szóval az egész környékről vannak infók.
[ Szerkesztve ]
-
MODERÁTOR
-
Kicsirics77
Topikgazda
Nekem ez kínai, párszor próbálkoztam a dmr használattal, mivel forgalmazás sosem volt vagy csak mindig ugyanazok voltak, így hagytam is, azt hiszem a 2 dér id-m még megvan meg aktív is, de legalább 1 éve nem használtam, meg készülékem sincs.
.... .- --... -.- ..-. . -.- .-. .- ..-. - .-- . .-. -.- .-. .- -.. .. --- .- -.-. - .. ...- .. - -.--
-
Kicsirics77
Topikgazda
iPhonenal kínlódtam tavaly vagy tavaly előtt, ott volt cc1-cc32 viszont ott meg a voocodert kellett külső alkalmazásból betölteni.
Ha van dmr rádiód én nem kínlódnék vele, mert egyrészt nyűgös, másrész meg zabálja az akkut is..... .- --... -.- ..-. . -.- .-. .- ..-. - .-- . .-. -.- .-. .- -.. .. --- .- -.-. - .. ...- .. - -.--
-
Kicsirics77
Topikgazda
Uhhhh ez most fogós lesz mert 12 éve iOS felhasználó vagyok,de mindjárt körbenézek gyorsan.
[itt nézelődj, de konkrétan nincs tapasztalatom egyikkel sem]
[ Szerkesztve ]
.... .- --... -.- ..-. . -.- .-. .- ..-. - .-- . .-. -.- .-. .- -.. .. --- .- -.-. - .. ...- .. - -.--
-
MODERÁTOR
Ne beszélj csúnyán, tiltja az ÁSZF!
De viccet félretéve, sajnos fogalmam sincs, én itt az amatőrök között is amatőr vagyok. Adásban csak minimálisat, de vételben viszonylag sokat használom, nem ritkán órákat is megy naponta a kamionos frekin, én elégedett vagyok a hangjával. Annyit tudok, hogy a megelőző mindkétféle Baofeng-hez képest jobb a hangminősége, és hangosabb is.
[ Szerkesztve ]
-
MODERÁTOR
-
Kicsirics77
Topikgazda
-
Kicsirics77
Topikgazda
Már régen nincs ilyen,a cept novice fokozatnál van a klasszikus amatőrsáv és max 200W kimenő, a harec fokozatnál nincs sávmegkötés és 1,5kW a max kimenő kivétel az 5MHz ott minden esetben 15W pep.
-
Kicsirics77
Topikgazda
Igen az is megoldás lenne ha van gsm, de ugye kell vagy 5-6 készülék meg mindegyikhez előfizetés. Jobban körbe kellene járni az adott témát, tudni a pontos helyszint, illetve a gsm hálózati lefedettséget.
-
Kicsirics77
Topikgazda
-
Kicsirics77
Topikgazda
Nem kell leadni,elektronikai hulladéknak minősül,nem tart rá igényt az OMSZ, ez pusztán szótakozás,mint a rókavadászat.
A pesti déli szondát nem találtam meg,pedig rádió is volt nálam..... .- --... -.- ..-. . -.- .-. .- ..-. - .-- . .-. -.- .-. .- -.. .. --- .- -.-. - .. ...- .. - -.--
-
doberman
senior tag
Analóg 2m és 70cm gyakorlatilag semmi forgalom már. Még nyomkodósok sincsenek.
én vélek egy kis új-régi érdeklődést felfedezni ezekben a sávokba, talán épp ezért. (mióta nem megy az R4 azóta egy egész jó kis csapat jön össze V44 (leánykori nevén s22) -ön.) Még 1-2 nap és visszaviszem az új helyére a nagygenerálon átesett átjátszót is.
A DMR mint olyan érdekes, de fenntartásaim vannak mind az üzemmód mind a tapasztalt forgalommal szemben. - de gondolom ezzel nem vagyok egyedül. egyébként lehet használni - aki akarja, szidni nem kell - a legszebb ebben, hogy elkapcsolok, de sokszor inkább röhögök.. már elnézést... - mellesleg ismerek személyesen amatőrt aki minden este körberádiózza a világot dmr-en - irigy is vagyok rá- főleg a nyelvtudás miatt..8lnu
-
Beniii06
addikt
"Saját szerver vs. Valaki valamit valahol üzemeltet loggol, figyel."
Erre írtam a teamspeaket, ott is saját szervert tudsz üzemeltetni, amin csak akarsz. Pont pont kapcsolattal nem hallgatja le senki sem, főleg ha vpn mögött van a szerver és a kliens is.
"Amúgy ennek megvan a célterülete, aki nem tudja mire jó annak leginkább nincs is rá szüksége."
Valószínűleg igazad van, nekem az általad leírtakból egy az egyben teamspeak ugrott be. Nagy PTT gomb a kijelzőn és szintén voip, saját szerver lehetőségével.
"Got any other secret weapons?"
-
doberman
senior tag
Nyilván ahány ember (ham, swl, hobby rádiós, stb..), annyi féle megközelítés..
Magán vélemény: rádiózni rádióval kell.
Ha már bevonunk a kommunikációba külső szolgáltatót, technológiát, előfizetést stb.. , hogy az info átmenjen A-ból B-be akkor az már nem csak rádiózás.. ez inkább kommunikáció egy hibrid formája. (talán ezért is "fáznak" az öreg OM -ek minden ilyesmitől..) Még mielőtt megköveztek, igen én is ki szoktam próbálni ezt-azt, van amit egész jó dolognak tartok, de számomra is a rádiózáshoz rádió kell..8lnu
-
Beniii06
addikt
"És ha nem a publikus interneten használjuk hanem egy saját mesh hálózaton keresztül akkor már meg is érkeztünk a rádiózáshoz a 21. században."
Ezek a megoldások miben jobbak mint bevált üzenetküldő appok amivel lehet telefonálni is és discord, ts3, skype stb. ?
Szerintem ha már voip-on megy a kommunikáció, ott már véget is ért a rádiózás, csak egy "sima" half-duplex telefonhívás lesz az egész.
"Got any other secret weapons?"
-
farkas-j
őstag
Tapasztalat még nem sok van, mert pl. a hatótávolságot még nem teszteltem. Azért választottam ezt mert bringázáshoz vettem és kicsi kellett. Ha ketten megyünk a párommal, akkor az Androidos Talkie Pro mobiltelefon appot használjuk, mert ez ragyogóan működik full duplexben. Nem kell adásgombot nyomogatni és nem kell hozzá mobilnet sem. Egy hibája van, hogy ha két eszköznél több csatlakozik össze, akkor használhatatlanul halk lesz a beszédátvitel. Emiatt vettem próbából a 2db BF-T1-et. ezekhez ráadásul fülesek is vannak. Ha beválnak veszek még kettőt, így a családnak vagy a csapatnak elég lesz. Egy csalódás már ért (bár túl sok reményt azért nem fűztem hozzá), a VOX üzemmód. Nem úgy működik ahogy szeretném. Ahogy olvastam, az olcsó kategóriában nem igazán van jól működő WOX-os rádió. Jó lett volna, mert pl. a párom egy kézzel nem igazán tud bringázni, miközben az adásgombot nyomogatja.
Segédletek LG TV-khez: http://goo.gl/Brr7V4
-
Bucek01
csendes újonc
Oké, persze , ezt értem, hogy kell egy vivő ,amit modullálnak , hogy tudjon információt hordozni és annak aplitudóját , frekvenciáját vagy a fázisszögét változtatják vagy elnyomják az am egyik oldalát stb... Az is tiszta, hogy csak közérthető nyelven és nem titkosított jelekkel, kódokkal stb.. lehet kommunikálni.
A kérdés, akkor viszont az lenne , hogy ezek a pmr rádiók frekvencia modulációt használnak és ezt demodulálják vételben vagy fázismodulált vivőt használnak, esetleg ide akartál kilyukadni ? Én ennyire nem értek hozzá ... ill , amikor ezt írtad: " Örömmel látom hogy te is írod a Motorola modulációt. Mikor én írtam róla a személyes tapasztalatomat és a forgalmazó véleményét nem kicsit néztek tudatlannak ezen fórumon." , akkor pontosan mire gondoltál , szerinted mi lehet a különbség ezekben a kis fm-es adóvevőkben? Érdekel engem is. Én nem nagyon értek hozzá csak használom , de azért kíváncsi vagyok. Köszi -
Kicsirics77
Topikgazda
Rh sávon nemtudok digitális fóniát,sajnos amivel lehetne forgalmazni készülék az több mint 500k magyar forint,egyébként nyilván terjedésfüggő lenne,10méteren lenne értelme kipróbálni mondjuk 28500kHz c4fm.
Dmr nem fekszik próbáltam de eddig nem igazán fogott meg a dolog..... .- --... -.- ..-. . -.- .-. .- ..-. - .-- . .-. -.- .-. .- -.. .. --- .- -.-. - .. ...- .. - -.--
-
Bucek01
csendes újonc
Bár nem tőlem kérdezted , de írok én is , mert használom. Digit módokból , ahogy én látom , bár csak pár hónapos tapasztalat.
RH sávokon van egy halom digit mód , de , ami igazán megy és nekem tetszik is az FT8 és az FT4 , én úgy veszem észre itt vannak a legtöbben , használnak mást is , de én azt baromi lassúnak találtam. SAjnos , ami nekem tetszene igazán ( PSK) azt már nem nagyon hallani. SSTV-t szoktam még hallani/látni rendszeresen 14230-on.
Nekem ennyi tapasztalatom van. Kicsirics-nek azért ennél jóval több.
-
Bucek01
csendes újonc
Igen, én is írtam , mert tapasztaltam, hogy , Motorola pmr nem tudott kommunikálni rendesen a bao-val , de a yaesu-val sem . Én , akkor azt a magyarázatot találtam, hogy a motorola más hangkódolást használ és azért. MOdulációba nem hiszem , hogy mást használhat pmr rádiónál.
-
Kicsirics77
Topikgazda
tudni tudja,gyakorlatilag a 8,33 kiosztást a kisgépesek sem használják, napi szinten hallgatom a katoniat és a kisgépest is itthon egy ftm-400-al minden gond nélkül, a kis ft60 is tudta.
-
MODERÁTOR
Szerintem azért érdemes a kétsávost nézni neki, mert abban vannak az olcsó kínai rádiók, a legelterjedtebbek, és be tudja úgy állítani hogy csak a PMR sávokon legyen adás, igaz általában az alacsony teljesítmény is (névleg) 1W az 500mW helyett, és az antenna is cserélhető, így szigorúan véve nem felel meg a szabadon használható PMR rádiónak, de szerintem 1W-tal nem lesz belőle probléma.
A környezetemben sokan 5-50W között beszélgetnek PMR sávon. Azt nem csinálnám már. -
Kicsirics77
Topikgazda
-
Kicsirics77
Topikgazda
-
doberman
senior tag
Nekem van dmr képes rádióm, de a 216-ot hallgatva elment a kedvem tőle.. maradok "analóg".. (kb olyan mint 3615-öt hallgatni néha).. csalódás.
Apropó: tudtok olyan beszerzési forrást Lime sdr mini vagy Adalm Pluto -ra ami nem nem tengerentúli? vagy legózzak hackrf one-al? van vele tapasztalatok?8lnu
-
Kicsirics77
Topikgazda
-
Alien4
tag
Én teljesen megértem az indokaitokat... egyet is értek vele valahol.
De a világban két irányú minden. Átmehetsz 99szer megkérni az unintelligens szomszédot, teljesen tesz rá. Nem mellékesen már volt szerencsém "az ellentáborhoz" is, amikor a másik szomszéd elégelte meg a dolgot és az bőgette. Hát valami csodás volt két oldalról kapni szüleimnél az ívet. Ez olyasmi mint a szemetelés az én szememben (vagy élhetnék akármelyik példával) csak mert szerinte neki "szabad" attól más ne csinálja. Igen, meg lett kérve elégszer, hogy ha kimennek szüleim a kertbe és végre nem a tákolt gépek armadájának a hangzavarát kell hallgatni (vagy esetleg ezek beindítása közben tett szitok szavakat)... szóval had élvezzék a csöndet. Mi fiatal családként panelban vagyunk ahol azért összeér az emberek valaga, mégsem annyira rossz, mint amit letol a szomszéd. Persze, hívjak rendőrt... tudjátok ti is mennyi értelme lenne :/ nem, a gondolati játszadozásom sem helyes, de van az a pont... Ti is tök nyugodtan tudtok a hobbitoknak élni (amit remélem élveztek) senki nem megy oda hozzátok, hogy nehaarpoljatok. Élni és élni hagyni szvsz.És ha valami oltári oknál fogva mégis megvalósulna a történet, természetesen max 50 méter lenne és csak az adott állomás, ahonnan szól. Mert emberünk még csatornát sem képes váltani a rádióján... miközben a bontott ablakokat darabolja egész nap a tákolt asztali körfűrésszel... majd azzal fűt... meg macskával... meg motorolajjal.
Bocs, hosszú lett. kiírtam, befejeztem. Elnézést ha borzoltam a kedélyeket kérdésemmel
-
Bucek01
csendes újonc
Igen , adatvédelmi szempontból nem a legjobb a Zello még társai.
Abszolút modern megoldásnak gondolom és így elsőre van is benne fantázia főleg cégen bellüli kommunikáció esetén. Voip mobil rendszerrel volt szerencsém dolgozni kb 20 évvel ezelőtt, már az is nagyon hatékony volt. A videó csoportos hívás, ami igazan érdekessé teszi még és ezt igazan most lehet majd értékelni, amikor a személyes kontakt korlátozva van. A nagy kérdés, hogy mennyire költség hatékony, amellett , hogy rugalmas, gyors és sok oldalú . -
Bucek01
csendes újonc
Akkor , ha sikerült jól értenem, ehhez a típusú voip vagy poc kommunikációhoz szükséges közvetlen net elérés vagy gsm hálózat?. , de ebben az esetben én inkább az üzleti területen látom, hogy előnyöket nyújtana. A privát felhasználóknál, szoftver és a szerver igény miatt a költségek magasabbak , mintha pl zello-t használnak vagy sima analog adóvevőt..? A gdpr részét persze értem 😀 minden estre érdekes, pont mostanában láttam a pmrradio.hu-anico copr-ban készült poc zte tesztet jó dolognak tűnik.
-
-
Kicsirics77
Topikgazda
Ez egy remek kérdés.Én úgy látom ezt a dolgot,ha valaki rádióamatőr akkor nem libatojásért kapta az igazolványt, plusz ugye ha már ott forgalmaz,mint jogtalan felhasználó, akkor szerintem jogsértést követ el, főleg ugye,hogy a rádióamatőr jogszabályok meg vastagon vonatkoznak ránk.
Itt meglátásom szerint az adott frekvencia használónak kellene feljelentést tenni,és akkor lenne valami foganatja a dolognak.
No ne offoljunk..... .- --... -.- ..-. . -.- .-. .- ..-. - .-- . .-. -.- .-. .- -.. .. --- .- -.-. - .. ...- .. - -.--
-
Kicsirics77
Topikgazda
80-40,igazándiból majd az első próba fogja bizonyítani hol fog menni rendesen,de ugye nyilván qrp-be nem fog leolvadni egyik sávon sem,egyébként egy külföldi oldal szerint 160-10m használható.
[ Szerkesztve ]
-
Kicsirics77
Topikgazda
Elsőre akkor nem is lett rossz,még nincs kész mert banán aljzatos lesz az antenna sugárzó szálak csatlakozása,illetve még a karabínerek meg a kötélszivek sincsenek összerakva.
-
Kicsirics77
Topikgazda
Anytone 878 de abból is csak az amelyik a 3100mAh akkuval van,na azzal megvoltam elégedve minden tekintetben,érzékeny volt,szolnok külterületről mágnestalpassal meg 500mW kimenővel forgalmaztam átjátszón mobilban,kb mintha az ftm100 üzemelt volna,beállítás után pofon egyszerű a kezelése is mind analógon mind dmr hálózaton.
-
Kicsirics77
Topikgazda
Nemtudom,én erről sosem hallottam még,nekem semmi gondom nem volt eddig a sajátommal,kellőképpen jó a füle,én momentán pont az ft-70d rádióval nem voltam megelégedve,főleg nem az üzemidejével.De mi t mondani szokták ahány ház annyi rádió.
-
Kicsirics77
Topikgazda
Ipari rádióra igaz,dp1400 ugyanazt produkált illetve a ht750 készülék is,szaggatott volt a hang mikor nem motorola rádióval beszéltem illetve ha nem narrow-ba volt az ellenállomás.
-
MasterMark
titán
Illetve a Topcom TwinTalker 1300-al is ugyanúgy működik. Azon állítani sem lehet semmit. A PMR szabvány, a Motorola PMR rádiói biztosan mennek mindennel.
Ott esetleg igaz lehet ez, ami nem kifejezetten PMR rádió, csak működik azon a sávon is. Ott vannak ilyen egyedi dolgok.
Switch Tax
-
Kicsirics77
Topikgazda
Semmi gond,a nick nevedből nem derült ki,hogy hívójeles vagy,volt anytone 878 készülékem,nagyon szerettem,szolnokról a hg9ruc simán ment vele,de eladtam én nem is foglalkozok a dmr-el egyelőre mivel volt 4-5 ember aki folyamatosan a 216-on fost@ a szót,nem lehetett beleszólni úgy,hogy valamelyik ne lett volna ott az üres fecsegésével.
Néha fónia valamelyik átjátszón ha pesten vagyok,vagy itthonról a kiskőhát.esetenként echolink..... .- --... -.- ..-. . -.- .-. .- ..-. - .-- . .-. -.- .-. .- -.. .. --- .- -.-. - .. ...- .. - -.--
-
Kicsirics77
Topikgazda
Remek móka a dmr de nem a pmr sávon,ugyanis ott csak a 2 rádió hatósugarában tudsz beszélni rendesen,a magyarországi dmr hálózaton van értelme mert ott nyíregyháza tud péccsel vagy sopronnal beszélni vagy azzal aki éppen a 216-on van fent.
Egyébként remélem összejön valami a free sávon is..... .- --... -.- ..-. . -.- .-. .- ..-. - .-- . .-. -.- .-. .- -.. .. --- .- -.-. - .. ...- .. - -.--
-
MODERÁTOR
Ez volt a PMR topik, és ide írogattál régebben (bár nem sokat), csak át lett nevezve, illetve a CB-s topikot is bezártuk, és ide irányítottunk mindenkit (mondjuk az meg még kihaltabb), mert sajnos együtt is kevesen vagyunk akik érdeklődünk a téma iránt.
-
Kicsirics77
Topikgazda
-
Kicsirics77
Topikgazda
-
MODERÁTOR
A CB sávokon mennyire van forgalmazás itthon? Értem ezt arra, hogy ha nem párban akarom használni adott célra, hanem rádióamatőr póttevékenységnek.*
Nézegettem pár típust, nem tetszett bennük, hogy jellemzően ceruzaelemmel mennek, tehát nem tölthető li-ion akksisok.*Egyébként van egy kétsávos rádióm, azon szoktam hallgatni a közeli átjátszókon a forgalmat. Többször találkoztam olyannal, hogy a határon átjövők használják a helyi átjátszót, folyamatosan beszélnek adásonként perceket. Kb tutira veszem, hogy semmilyen vizsgájuk nincs, nem közvetlen egymás között beszélnek hanem átjátszón keresztül, vhf sávon, és autóból az egyik, fixen telepítetten a másik, és a kutya nem foglalkozik velük, még a helyi amatőrök is udvariasan engedik hogy foglalják akár 30-40 percet a csatornát. Valahogy úgy érzem megint hogy ez a legyen engedélyed mert lecsap rád a hatóság dolog az átlag kisembert fenyegeti, aki meg nagyban tesz rá annak nem lesz semmi baja.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Információbiztonság, kiberbiztonság, adatvédelem
- Elemlámpa, zseblámpa
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Nyaralás topik
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Eredeti játékok OFF topik
- Spórolós topik
- Windows 11
- Gaming notebook topik