Új hozzászólás Aktív témák

  • fo_di

    őstag

    sziasztok,
    új ház építése során az ethernet hálózat kiépítése kapcsán kérnék segítséget. jövőállóság keretében cat6a-t tervezek berakatni a falba, amit sima cat6 keystone-okkal terminálnék, így gigabitre jó lesz (nem is várható egy darabig nagyobb, mert a telekom koaxot húzott csak oda és nincs 10gigás eszközön egyébként se), de lenne lehetőség utólag upgrade-elni 10gigabitre kábelcsere nélkül csak az érintett keystone-ok és a switchek cseréjével.
    a házon belülre a szobákba és kültérre is (ip kamerának vagy kapucsengőnek) húzatnék kábelt, milyet vegyek? beltérre is vehetek-e kültérit, vagy külön ki kéne számoltatnom a kültéri kábeleket és a csak benti helyekre lehetőleg beltéri kábelt vegyek? árnyékolt vagy nem árnyékolt? ftp, utp vagy sftp? vannak-e ajánlott (bevált) és nem ajánlott márkák/típusok? ha jól nézem, sima betéri cat6a-ból 200-250 ft/m körül kapható a legtöbb fali kábel gurigában, kültériben ez 300-400 körülinek tűnik. a kábelek egy részén poe is lenne (a kamerákhoz és az access pontokhoz)
    a kérdés másik fele pedig, hogy van-e ajánlott/bevált cat6 keystone modul, ami barátságos árú és szerszám nélkül szerelhető? kb 13 beltéri kábelt húznék és kb 7 kültérit, vagyis a rackszekrényben kb 20 kábel futna össze, melyek közül kb 8-10 poe lenne (a kamerák és access pontok), így összesen kb 40 keystone kellene, melyekből néhány kültéren lenne
    (egyébként a fűthető garázsba tervezem a rackszekrényt rakni, ahol kb 12 fokot tartanék télen)
    köszi

Új hozzászólás Aktív témák