Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Okos Otthon összefoglaló:
Új hozzászólás Aktív témák
-
polyszi2013
csendes tag
válasz layerke #2799 üzenetére
Ezzel egyetértek, hogy ideális esetben, ha meglévő a 0, akkor ezt vagy hasonlót vegyetek és használjatok.
És az is igaz, hogy nem mondtam, hogy én panelban lakom, ahol ez nem opció, mert egy lámpakapcsolónál sincs 0 vezető.
Tehát igen, akinek ott van, az fölöslegesen ne szívassa magát.Viszont egyáltalán nem nevezém a megoldásom gányolásnak...
Ezt pedig általánosan szeretném megjegyezni:
És buzdítani sem szeretnék senkit, hogy mindenfajta villanyszerelési ismeret nélkül, kezdjen el, ilyenekkel játszani, mert életveszélyes is lehet! Ha fém a lámpa és nem megfelelően vannak szigeltelve az alkatrészek az veszélyes! Leéghet a lakás egy rövid zártól vagy áramütést okozhat takarítás közben stb.! Tehát arra kérek mindenkit, hogy csak úgy a 220V-al ne játszon![ Szerkesztve ]
-
layerke
aktív tag
Szép és üzembiztosan visszajelző fali kapcsolónak ezt ajánlom.
Nem igényel utólagos gányolást, természetesen a nulla vezeték megléte szükséges ehhez, de ezen felül nem kell figurázni, hogy megjelenik-e a wifin vagy nem, vagy fényerő alapján adjunk visszajelzést, vagy nem tudom milyen módon. Ezzel meg van oldva gyárilag. -
polyszi2013
csendes tag
válasz Jamesch #2784 üzenetére
Viszont másfél évvel ezelőtt még olcsóbb volt, így már úgy nézem kb 3000Huf egy szoba kapcsolóval.
Wemos d1 minit, használok erre a célra, mert azon van micro USB csatlakozó, amin keresztül megtudom táplálni. Még régebben vettem 1$-ért 5v-500mA-os töltő fejet, amit szét szedtem és bekötöttem a lámpához. Annyira kicsi együtt minden, hogy nekem simán elfért a lámpa mögött.
(#2785) Petikeje:
Broadlink binding az OpenHAB2-höz:
[link]
Egy lelkes srác csinálta és remekül működik.
Itt vannak items, things, rules, sitemaps megoldások, példák.
De ha majd otthon leszek akkor megfogom tudni veletek is osztani, hogy nekem pontosan hogyan nézki.Az RPi3-am távoli elérésben nem tudom konfigurálni, így nem tudok kivenni pontos példákat.
Annyi a lényeg, hogy kell egy string item, ami eléri a broadlink.map file-t(ebben vannak az IR jelek rögzítve/ezt neked kell magadnak beírni).
Ide viszont adnék egy kis segítséget, mert sokan a legbonyolultabb módon nyerik ki ezeket az adatokat....
Szóval, ha már minden távirányítód meg van a broadlink app-ban konfigurálva, akkor feltelepíted A boradlink RM Plugin-t (Originally US). Ebbe behívod a broadlinkban elmentett összes beállítást, majd telefonon keresztünk engedélyezed a http:// elérést. Innen pedig már http-n keresztül látod az összes eszközöd IR, RF kódját, amit egyszerű copy/paste-vel be tudsz a .map file-odba másolni.[ Szerkesztve ]
-
itanczos
senior tag
Akit érint az új 0.62-es Mi Robot és Philips izzós dolog, megvan a megoldás!
Frissíteni kell egy python csomagot:
pip3 install construct==2.9.23
Persze aki docker-ban futtatja, vagy hassio-s image-t használ, annak az adott konténerben kell kiadni a parancsot.
Utána HA újraindítás!
Ha így sem megy, akkor kell egy 4 soros patch a python-miio modulban.
Használd a keresőt! | iPhone 13 Pro 256GB | 3D: Tevo Tarantula | NAS: HP MicroServer Gen8 - Proxmox/XPenology | Okos otthon: HomesAssistant - HomeKit - Hirdetéseim (ha van): https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/itanczos/index.html
-
itanczos
senior tag
válasz BullZeye #2794 üzenetére
Nem mindegyik wifi-n megy át a WOL!
Próbáld kábellel!Nekem Wifi-n amúgy is sokkal lassabban ment a kommmunikáció HA-val! Sőt, sokszor nem is volt elérhető!
2 RPi3-al is próbáltam!
A mikrotik router-rel nem kellene gyengélkednie...Egyébként az olvasást nem erre, hanem a HA frissítésre értettem!
[ Szerkesztve ]
Használd a keresőt! | iPhone 13 Pro 256GB | 3D: Tevo Tarantula | NAS: HP MicroServer Gen8 - Proxmox/XPenology | Okos otthon: HomesAssistant - HomeKit - Hirdetéseim (ha van): https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/itanczos/index.html
-
BullZeye
veterán
válasz itanczos #2793 üzenetére
Olvastam, nem erről a fórumról beszélek: HomeAssistant fórumán javasolták , ezért tettem egy próbát, miután a hivatalos megoldás nem működött.
De sajnos se így, se úgy nem akar sleepből feléledni a HTPC ezzel a kapcsolóval. Ezért kérdeztem, hogy valamit kell e még telepíteni, vagy kell e tudnom róla, amit nem írtak le, vagy ami felett elsiklottam valahol.
Próbáltam broadcast IP 255.255.255.255-t simán az IP-t a HTPCnek és az utsó jegy 255-et is.
MAC címet próbáltam kettősponttal ami eredetileg írva volt, és kötőjellel is ahogy javasolták. Próbáltam aposztroffal és anélkül.Cookbookból is szedtem ki végül példát, de az alapján sem működik, hibaüzenet nincs, így kiindulni se tudok miből.
"Szűz" Raspbian telepítés, és wifin lóg csak, nincs ethernet kábel. Ezek jelenthetnek problémát? HTPC és PC is kábelen csüng.
szerk.:
Érdekesség, hogy a Samsung TV-t se tudom sleepből feléleszteni, pedig ott is meg van adva az IP és a MAC cím, ahogy a hivatalos írás szól, innen volt gyanús, hogy esetleg máshol kellene keresnem a problémát, HASS-on kívül.[ Szerkesztve ]
Eladó Yuka 1000 robotfűnyíró + sweeper!
-
itanczos
senior tag
-
BullZeye
veterán
válasz itanczos #2791 üzenetére
Igen, ezt próbáltam először, aztán fórumon írták ezeket, de úgy sem működik. Mind1, próbálkozom még, bár most updateltem home assistot, eredmény, hogy nem ismeri fel a porszívót és a légszűrőt.
Meg persze grafana és influx se indul automatikusan, és már nem emlékszem mivel indítottam őket ami működött is -.-
-
itanczos
senior tag
válasz BullZeye #2790 üzenetére
Persze, hogy nem megy!
mac address byte-okat kettősponttal kell elválasztani!11:22:28:81:ab:cd
Meg persze a broadcast címet is érdemes átnézned! Az általában a hálózat utolsó címe, mondjuk 255.
Semmiképp az adott gép ip címe![ Szerkesztve ]
-
BullZeye
veterán
válasz itanczos #2788 üzenetére
Kellett hozzá telepíteni bármit is, hogy működjön? Windows alól felélesztem HTPCt simán, de raspberryPI-ről nem éled. Simán tudom altatni, de nem éled vissza.
media_player:
- platform: kodi
host: 192.168.1.120
port: 1234
name: Kodi
username: kodi
password: !secret password
turn_on_action:
service: wake_on_lan.send_magic_packet
data:
mac: "11-22-28-81-ab-cd"
broadcast_address: 192.168.1.120
turn_off_action:
service: media_player.kodi_call_method
data:
entity_id: media_player.kodi
method: System.SuspendEladó Yuka 1000 robotfűnyíró + sweeper!
-
itanczos
senior tag
HomeAssistan 0.62-nél eltűnnek a Xiaomi Philips okos ízzók és a Mi Robot porszívók!
Többen is írják a fórumokon, nekem is sajnos ez van...
Akit érint és még nem frissített 0.61.1-ről, várjon kicsit!Akinek esetleg 0.62-vel is működnek, kérem jelezze!
[ Szerkesztve ]
-
itanczos
senior tag
-
BullZeye
veterán
KODI wake on lan működik valakinek? PC-ről simán felélesztem a HTPC-t, de az ITT leírt módszerrel meg se nyikkan.
Lehetséges, hogy Raspberry PI-ben valamit be kell kapcsolnom?
-
Petikeje
tag
válasz polyszi2013 #2781 üzenetére
Hello,
OpenHAB2 -t hogy tudtad összelőni Broadlinkkel? PaperUI és BasicUI alatt is működik?
Tudsz linkelni leírást, ami alapján sikerült?
Vagy esetleg items meg a things fájlokat?
MegaTHX:
P! -
Jamesch
tag
válasz polyszi2013 #2781 üzenetére
Nemrossz ötlet
Küldj egy linket légyszi milyen kapcsolókat használsz!?ESP-t búra alatt hogy tápolod?
Ja és |V|etal !!! |,,|¸
-
ajtofelfa
újonc
Sziasztok!
Pár hete kezdtem ezzel a témával foglalkozni, egyelőre nem kritikus eszközöket (pl. díszfény) vezérlek Sonoff kapcsolókkal Domoticz alatt. Próbálok egyre több tudást felszívni, például sosem gondoltam volna, hogy Midnight Commandert fogok nyomkodni és linux parancsokat irkálni beputtyolva a Synology NAS-omra.
Most egy olyan problémám van, ami ugyan nem vészes, de szeretném rá megtalálni a megoldást: az egyik sonoff kapcsoló ki- és bekapcsolásához a Domoticzban rendeltem Pushbullet értesítést, ami működik is, viszont duplán érkezik meg. Belenéztem a logba, és ott is kétszer jelenik meg mindkét parancs. A kapcsolás egy dummy switch alkalmazásával, http paranccsal megy el az ESPEasynek, ami a sonoffon fut. Az ESPEasyben beállítottam a relét (GPIO 12) device-ként és hozzárendeltem a Domoticz device idx-ét. Azt gyanítom, hogy a http parancs elküldésére és a device státuszának visszajelzésére is elmegy a Pushbullet notifikáció. Csináltam egy másik dummy kapcsolót, ugyanazokat a http parancsokat beírtam on illetve off actionként, viszont ennek más az idx-e, és így csak egy értesítés érkezik.
Ez lehet egy Domoticz bug, vagy valamit én csináltam rosszul? Lent egy részlet a logból. Itt időzítő kapcsolta be, de ugyanúgy viselkedik, ha rányomok a kapcsolóra az UI-n.
2018-01-30 16:30:02.921 Schedule item started! Name: Sonoff1 (Nappali díszfény), Type: After Sunset, DevID: 1109, Time: 2018-01-30 16:30:01
2018-01-30 16:30:03.494 Notification sent (pushbullet) => Success
2018-01-30 16:30:02.922 (ESPEasyk) Light/Switch (Sonoff1 (Nappali díszfény))
2018-01-30 16:30:04.138 User: Admin initiated a switch command (1109/Sonoff1 (Nappali díszfény)/On)
2018-01-30 16:30:04.724 Notification sent (pushbullet) => Success
2018-01-30 16:30:04.139 (ESPEasyk) Light/Switch (Sonoff1 (Nappali díszfény)) -
H.M's V.
csendes tag
sziasztok
sonoff G1-gyel próbálkozott már valaki?
nekem telekom és telenor kártyával sem sikerült életre kelteni. -
polyszi2013
csendes tag
válasz itanczos #2644 üzenetére
Sziasztok srácok,
Az összes külföldi fórumon és mindenhol, mindenki ezen pörög, hogy tök jól nézki, de nincs visszajelzés és így nem jó meg értelmetlen. És jelenleg nincs rá megoldás...
Hát szerintem van és nyugodtan meg lehet venni ezeket(nekem is ilyen van ).
Én RF-Toucht olcsó kínai kapcsolókat vettem, amiket egy RM Proval tudok kapcsolgatni.
Vissza jelzésre pedig egy baromi egyszerű dolgot alkalmazok:
A lámpabúra alá betettem egy ESP8266-ot, amit pingeltetek. Ha áram alatt van és működik, akkor pingel( status-ON), ha nincs áram alatt, nem pingen(Status-OFF).
Ennyire egyszerű az egész és a két kütyü együtt kb 2000Huf volt.Az igaz, hogy én openhab2-ot futtatok egy RPi3-on, de nekem működik így minden úgy, ahogyan én szeretném.
Szóval megoldható.
Domoticz vagy HA-val kapcsolatosan nem tudok nyilatkozni ( habár Domo-val kezdtem, de nekem egyáltalán nem jött be, így ehhez nem értek.)
UI.: Nekem is hónapok kellett még erre a baromi egyszerű megoldásra rájöttem, de így utólag visszagondolva nem is értem, hogy nem jutott előbb az eszembe.
-
AcCEsS
senior tag
válasz layerke #2779 üzenetére
A közvetlen vagy értékváltozásos adatküldéssel kapcsolatban nekem is ez volt a feltételezésem, de jó volt egy megerősítés, köszönöm! Most átállítottam mindet az értékváltozásos módra, hagyom egy napig és így lesz összehasonlítási alapom, csakúgy mint az adatbázis méretnövekedésével kapcsolatban. Már csak a Sonoff témára keresgélek megoldásokat, de hátha valaki írni fog ötletet. Köszönöm a segítséget!
AcCEsS (https://www.metalenciklopedia.hu)
-
layerke
aktív tag
Megpróbálom sorba megválaszolni,
Közvetlen vagy értékváltozás: egyértelmű szerintem, vagy minden esetben küldi az influxdbbe az értékeket vagy csak akkor, ha változott. Ha egész nap 10 valamit mér valami 10 percenként, akkor csak egyszer kerül bele értékváltozáskor, ha közvetlenre állítod, akkor meg 10 percenként.
Ha percenként vannak adataid, az percenként íródik bele az adatbázisba. Nem vészes a mérete, nekem egyszer majdnem egy évig ment és volt 7 olyan hőmérő, ami 10 másodpercenként íródott be, egy 32 gigás ipari kártya szerintem évek alatt se telik meg. Beállíthatsz archiválást is, szóval nem fog megtelni. Jelenleg olyan 50-60 adatot küldök minden értéket (nem csak változást, akár másodpercenként is) és így kb 1 MB-ot ír nekem a kártyámra most óránként. Szerintem nem gáz, nyilván lehet rajta állítani hogy ne írjon ennyit vagy rárakni hdd-t és akkor fér örök életre.
Sonoff powra nem tudok mit írni, nincs ilyen eszközöm.
-
AcCEsS
senior tag
Tegnap nekiálltam a Domoticz-ot és az InfluxDB+Grafana párost összehozni. A dolgok nagy része működik is, de azért van néhány apró gondom:
A Domoticz-ban, ahol az InfluxDB felé történő küldést lehet beállítani, eszközönként meghatározható, hogy a céltípus "Közvetlen" vagy "Érték változása" legyen. Ezt melyikre kell állítani? Nem igazán tudom értelmezni, hogy melyik mi!?
A Sonoff POW kapcsolók percenként küldik MQTT-n a Domoticznak a Volt / Amper / Watt infókat, ezek ugyanúgy percenként kerülnek át az InfluxDB-be. Ez jó pár plusz kapcsolót figyelembe véve, és jelenleg 8 darab hőmérő hőfok/páratartalom adataival kiegészülve, elég sok rekordot generálhat bele az adatbázisba. Idővel nem lesz túl nagy az InfluxDB adatbázis? Ti milyen időközönként küldtök adatokat?
Ja, és a Sonoff POW amper adatát nem tudja átküldeni a Domoticz. Amikor hozzáadom az eszközt, csak egy "Current" nevű érték választható ki a küldéshez, viszont ekkor a log-ban a "Error: Could not determine data push value" hibaüzi jelenik meg. Ez mi lehet? Van rá valami megoldás?
A segítséget előre is köszi!
[ Szerkesztve ]
AcCEsS (https://www.metalenciklopedia.hu)
-
Norby-007
tag
válasz Petikeje #2720 üzenetére
Szia,
Sajnos a Let’s Encrypt! rész nálam nem megy.
Ezt írja ki, pedig az első rész sikeres, mert be tudok lépni a HA-ra duckdns.org-al, mégis azt írja hogy nem jó a domain. Mi lehet a gond?Failed authorization procedure. norbyha.duckdns.org (http-01): urn:acme:error:connection :: The server could not connect to the client to verify the domain :: Fetching http://norbyha.duckdns.org/.well-known/acme-challenge/iqbLHt860_HvfCcBa8nendcijVZ0466sDhsY3CHb8q4: Timeout
IMPORTANT NOTES:
- The following errors were reported by the server:Domain: norbyha.duckdns.org
Type: connection
Detail: Fetching
http://norbyha.duckdns.org/.well-known/acme-challenge/iqbLHt860_HvfCcBa8nendcijVZ0466sDhsY3CHb8q4:
TimeoutTo fix these errors, please make sure that your domain name was
entered correctly and the DNS A/AAAA record(s) for that domain
contain(s) the right IP address. Additionally, please check that
your computer has a publicly routable IP address and that no
firewalls are preventing the server from communicating with the
client. If you're using the webroot plugin, you should also verify
that you are serving files from the webroot path you provided. -
S.Milan
csendes tag
Sziasztok,
Van valakinek valamilyen tapasztalata okos zárral kapcsolatban, ami együtt működik Domoticzal is?
-
itanczos
senior tag
-
itanczos
senior tag
válasz BullZeye #2769 üzenetére
Találsz akku template-t a példák között!
-
BullZeye
veterán
válasz hoodoo86 #2768 üzenetére
Nem tudom milyen gyorsan fejlesztenek, de inkább nem várom meg lehet csak 2-3 hét, de általában hónapok míg legtöbb proginál eljut fejlesztésre egy ilyen dolog.
Akkumulátor ikonhoz csinált már valaki valami templatet, hogy % alapján legyen az ikon? Megintcsak nem szeretném nulláról kezdeni, ha nem muszáj
-
hoodoo86
tag
válasz BullZeye #2767 üzenetére
Jelenleg igen.
Figyeld ezt az oldalt. Ha elkeszul, es bekerul valamelyik release-be, akkor onnantol tisztabb lesz a kodod
[ Szerkesztve ]
-
BullZeye
veterán
válasz hoodoo86 #2766 üzenetére
Grafana-hoz pl akkor az összes battery-s attribútomot definiálnom kell (nem tart sokáig, csak szeretem annyira tisztán tartani a kódomat amennyire lehet), ha szeretném kiíratni őket?
Vagy lehet használni ezt az atribútumot linkestől valahogy?Próbálta már valaki?
-
BullZeye
veterán
válasz BullZeye #2764 üzenetére
Sztornó, meg kellett várni 3 frissítést, utána megjött. Köszi!
Ha szeretnék bármilyen attribútomot használni, akkor minden alkalommal definiálnom kell az előbb megadott módon? Szóval nem tudom csak úgy használni azt, amit amúgy logol a rendszer?
Pl Air Purifier 2-nek a pormennyisége...meg ilyenek?
[ Szerkesztve ]
-
BullZeye
veterán
válasz hoodoo86 #2672 üzenetére
Beraktam, syntax error nincs, hőmérsékletet nem látok, szóval várok most ahogy írtad.
Konfig része emigyen néz ki:
configuration.yaml
sensor:
- platform: template
sensors:
temperature_xiaomi_fan:
value_template: '{{ states.fan.xiaomi_air_purifier_2.attributes.temperature }}'
unit_of_measurement: 'C'groups.yaml
Nappali:
control: hidden
entities:
- sensor.temperature_xiaomi_fanSzerk.:
Nem úgy néz ki mintha menne, de legalábbis a csoportban és a states részben nem jelenik meg, pedig már 2x is frissült az értéke.[ Szerkesztve ]
-
layerke
aktív tag
válasz hoodoo86 #2758 üzenetére
Csak egy technikai jellegű megjegyzés, hogy a YAML nem saját nyelvük, más területen is használatos. Nyilván előnyük az említett python és java, ezért kb egy karórára is lehet telepíteni ezt a kettőt. Nekem sajnos nem tetszik egyiknek sem a felhasználói felülete, pedig jó kis program mind a HA mind az openHAB.
A Domoticzhoz képest mindkettő nehezebben konfigurálható, de üzembiztosak. -
félisten
-
vampire17
addikt
Sziasztok!
Nm tudom mennyire ide tartozik, de ezt ereztem a legkozelebbinek.
Akarok venni Xiaomi smart kapcsolot, ami elv 86x86-os negyzet alaku falba sullyesztett kotodobozt igenyelne... Ezt talaltam, szerintettek ez jo hozza?
ez a kapcsolo:
Ez a doboz:
[ Szerkesztve ]
-
hoodoo86
tag
válasz MaCS_70 #2754 üzenetére
Belekavarodtam a sok névbe Igen a Home Assistant épül python-ra. Ezt csak azért írtam, hogy mindkét rendszer elfut olyan eszközön, amin lehet java-t, vagy python-t futtatni. Szerintem mindkettő eléggé elterjedt és egyformán sok eszközön/op rendszeren futtatható.
A konfigurálás és automatizálások írásához meg nem java-t, vagy python-t kell tudni, mert nem használják tisztán azt. A dokumentációkból gyorsan elsajátítható saját "nyelvet" használnak.
Építeni az eszközt / kész (al)rendszert integrálni kérdés: szerintem csinálhatod mindkettőt is, aztán meglátod majd melyik irány jön be. Lehet egy alrendszered, amit te építesz, de mellé beintegrálhatsz már kész termékeket is.
-
itanczos
senior tag
Kicsit árnyalnád a problémát?
De persze csak akkor, ha segíthetünk.Használd a keresőt! | iPhone 13 Pro 256GB | 3D: Tevo Tarantula | NAS: HP MicroServer Gen8 - Proxmox/XPenology | Okos otthon: HomesAssistant - HomeKit - Hirdetéseim (ha van): https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/itanczos/index.html
-
itanczos
senior tag
válasz MaCS_70 #2754 üzenetére
Csak írom, amit olvastam: openhab a java miatt több erőforrást igényel.
Ha te már expert vagy, lehet, hogy neked jobban bejön.
En kb 7-8 hónapja ismerkedem és használom a HA-t már ez idő alatt annyit fejlődött, hogy fantasztikus.
Szinte minden otthoni dolgomat kezelhetem, felügyelhetem vele, minden különösebb bűvészkedés nélkül.
(Synology nas, Torrent letöltés, ups, kamerák, 3D printer, robot porszívó, stb...)Használd a keresőt! | iPhone 13 Pro 256GB | 3D: Tevo Tarantula | NAS: HP MicroServer Gen8 - Proxmox/XPenology | Okos otthon: HomesAssistant - HomeKit - Hirdetéseim (ha van): https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/itanczos/index.html
-
veterán
Én most elakadtam a HAval mqtts easyesp adatait nem tudom fogadni
-
félisten
válasz hoodoo86 #2753 üzenetére
Nagyon köszönöm a kimerítő, részletes tájékoztatást!
Jelenlegi állapotom jelenleg:
"openhab java alapú, openhab meg python." Mármint a HomeAssistant a python, ugye?
Ez mennyiben bír jelentőséggel a felhasználás során? Jelenleg C#-ot tanulok, hamarosan jön a Java is -- a python nincs tervben, bár állítólag nagyon jó.A NodeRED-del úgy vagyok, hogy a "mesterem" (tényleg vérprofi, nagyobb komplex létesítmények automatizálását tervezi) le akar beszélni ezekről a kész termékekről, és arra buzdít, hogy magam írjam meg az egészet, amibe jó belépő a NodeRED. Én viszont egy kicsit csalnék, és csak belekóstolnék egy kész rendszerbe.
Köszönettel: MaCS
Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!
-
hoodoo86
tag
válasz MaCS_70 #2752 üzenetére
Sokat OpenHAB-oztam, főleg az 1-es verzióval. Aztán olyan lassan jöttek ki az új verziók, javításokkal, hogy kezdett elegem lenni belőle (és tele volt bug-okkal). Még egy évet adtam neki, közben a 2-es verziót is kipróbáltam és elment a kedvem az egésztől (továbbra is bug-osok voltak a bindingok amik nekem kellettek).
HomeAssistant-ra tértem át, és a kezdeti konfigurációs sokk után úgy érzem, hogy megtaláltam azt, ami nekem kell.
openhab java alapú, openhab meg python. Mindkét környezet futtatható sok operációs rendszeren. Openhab felkonfigurálása talán könnyebb volt az elején, de pl. automatizálások terén szerintem jobb a HomeAssistant kezdőknek. Openhab automatizálásnál nagyon sok dologra kell figyelni és lekezelni a speciális eseteket, amik HomeAssistantban egyszerűen a design miatt elő sem fordulnak (pl változók kezdeti értékei újraindításnál).
HomeAssistant-ba az elején sok időt bele kell tenni a rendes megismerésére, utána meg viszonylag egyszerű és logikus bővíteni szerintem.
A másik, hogy a HomeAssistant out-of-the-box (számomra) hasznos funkciókkal van ellátva. Pl: nem kell több oldalnyi tutorialt megcsinálni ahhoz, hogy a múltbeli értékeit egy eszköznek lásd, mint az openhab-nál.
Lassan több, mint egy éve rá sem néztem az openHAB-ra, lehet, hogy azóta minden panaszomat javították. Viszont ez idő alatt a HomeAssistant-tal teljesen meg voltam elégedve a kezdeti nehézségek után.
Szerkesztés: NodeRED-et nem ismerem. Lehet, hogy neked az openHAB lenne a nyerő választás, ha az kommunikál jól a NodeRED-del.
[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz itanczos #2751 üzenetére
És miért ajánlanád inkább a HomeAssistantot?
Reggel még a Domoticz és a HomeAssistant között vacilláltam, délre a Domotoczot elvetettem, estére a HomeAssistant helyett bejött az OpenHAB.
Mindez kb. 50 fél éven belüli teszt és sok száz fórumbejegyzés alapján.
Nekem az jött le, hogy az OpenHAB ugyan sokkal nehezebben konfigurálható be, de ha már fent van, akkor rugalmasabb, sokkal stabilabb, robusztusabb a kódja (ami ráadásul JAVA) és jóval tisztább és kézben tartottabb a fejlesztési iránya. A HomeAssistant közösségi támogatása ugyan szélesebb, de az OpenHAB-é szakmaibb, összességében hasznosabb.buherálható együtt a NodeRED-del, ami nekem fontosnak tűnik.
Az OpenHAB ráadásul jobbanMindezt persze úgy, hogy teljesen fogalmatlan vagyok ezekből a rendszerekből.
-
itanczos
senior tag
válasz MaCS_70 #2747 üzenetére
Nem akarlak lebeszélni, vagy rábeszélni semmire.
Szerintem inkább a HA!Használd a keresőt! | iPhone 13 Pro 256GB | 3D: Tevo Tarantula | NAS: HP MicroServer Gen8 - Proxmox/XPenology | Okos otthon: HomesAssistant - HomeKit - Hirdetéseim (ha van): https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/itanczos/index.html
-
Yoshida
aktív tag
válasz MaCS_70 #2749 üzenetére
Itt van milyen home automation progik támogatják a mysensorst: [link]
Itt meg hogy milyen gatewayeket lehet csinálni: [link]
PC-hez, RPI-hez az usb-s a legegyszerűbb szerintem: [link]
Én direkt nem akartam wifin működő "rendszert" (2 hőmérőt, meg egy relét ami itthon van nem neveznék rendszernek ), nem egyszer van, hogy a telefon leesik a wifiről, majd kézzel újrakonnektálva ismét működik, előző telefonnál csak a reboot segített ilyenkor, stb. Túl bonyolult szabvány ahhoz hogy pár (k)byte adatot átküldjünk vele.
-
Yoshida
aktív tag
válasz MaCS_70 #2745 üzenetére
a mysensors egy arduino program gyűjtemény, leírás gyűjtemény, protokoll gyűjtemény, minden fityfenével.
Ha feltöltöd az usb-s arduinora a gateway progit, meg összekötöd egy rádiós egységgel, onnantól már kész vagy fogadni a mysensors node-okat, pl. okosított relét, hőmérőt, kapcsolót, stb. Igazából nekem összeolvasni volt vagy 10 óra, utána megrendelni 10 perc a cuccokat, összedugni leírás alapján fél óra max. Igaz még csak a tesztelésre ajánlott dupond kábelekkel vannak összedugva a cuccok, de van ami már lassan egy éve üzemel gond nélkül.
-
itanczos
senior tag
válasz MaCS_70 #2745 üzenetére
Próbálkozni jó a NAS-on futtatott HA, de docker-ben.
Ha már kikristályosodott és (majdnem) minden eszközöd már csak a HA-n keresztül működik, akkor szigorúan külön saját eszköz!Használd a keresőt! | iPhone 13 Pro 256GB | 3D: Tevo Tarantula | NAS: HP MicroServer Gen8 - Proxmox/XPenology | Okos otthon: HomesAssistant - HomeKit - Hirdetéseim (ha van): https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/itanczos/index.html
-
félisten
válasz Spuri2000 #2744 üzenetére
Köszönöm!
Éppen ott tartok, hogy OpenHAB2 és/vagy NodeRED lesz a vezérlésért felelős. Eleddig kifejezetten RaspberryPI-ben gondolkodtam, de szöget ütött a fejemben ez a NAS, mint lehetőség -- egy mindig üzemelő számítógép.
Lenne viszont még pár zöldfülű kérdésem:
Mi ez a MySensors Gateway? A MySensors eddig úgy élt a fejemben, mint egy közösségi katalógus, ami rendszerezi a nagyvilág eszközeit, illetve eszmecserének a fórumot.A másik, a Docker. Ez végképp zavaros nekem.
-
Spuri2000
senior tag
válasz MaCS_70 #2741 üzenetére
Jelenleg most külön Rp-n futtatom a HA-t és a NAS-on fut a Domoticz. Eddigi tapasztalat hogy önálló rendszerben jobban működnek. Egy példa hogy a NAS +Docker+HA futtatásakor sehogy sem tudtam felismertetni a MySensors Gatewayt.
Eddig a HA jobban bejön. Több vele a szívás de eddig mindent meg tudtam oldani ami szembejött.
-
félisten
válasz itanczos #2742 üzenetére
Igen, köszi, megfordult a fejemben, hogy akár USB-s csatolás is lehetséges lenne, de a wifi nyilván adja magát.
A kérdésem mindazonáltal eléggé általános: ha RPI-n fut, akkor ugye ott van egy sor GPIO-csatlakozás, amire dróttal kapcsolódhat jópár szenzor és relé. Ennek a wifis kiváltására helyből mondjuk egy NodeMCU-t képzelnék el, de nyilván vannak más megoldások is.Köszönettel: MaCS
-
itanczos
senior tag
válasz MaCS_70 #2741 üzenetére
Kérlek fogalmazd meg jobban a kérdést!
Milyen hardver?
Valami USB-s illesztőre gondolsz?
Nekem hálózaton kommunikálnak az eszközök. Nagyrészt wifi-n.Használd a keresőt! | iPhone 13 Pro 256GB | 3D: Tevo Tarantula | NAS: HP MicroServer Gen8 - Proxmox/XPenology | Okos otthon: HomesAssistant - HomeKit - Hirdetéseim (ha van): https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/itanczos/index.html
-
félisten
-
sepsi0
őstag
Sziasztok!
Alexa-t szeretném összehozni a Domoticz-al.
Raspberry pi zero w-n fut a a domoticz. Ugye ehhez kellene nekem HA bridge.
Ezt a raspberryre telepíteném. Látom java is kell hozzá.A kérdésem az lenne, hogy elbírja a raspberry pi zero w a domoticzot és a HA bridge-et? Nem tudom a HA-nak mekkora az erőforrás igénye.
Sőt akkor megkérdezném, hogy mennyit bír a w?
Idővel érdemesebb lenne beruházni agy pi 3-ra,vagy el leszek vele az otthon automalizálásban?
Világítás vezérlés
Xiaomi Smart Home
Sonoff switsek
Xiaomi IR távirányító
AlexaEzek vannak most tervben.
Köszönöm![ Szerkesztve ]
-
Petikeje
tag
válasz BullZeye #2731 üzenetére
Hello,
OH2-t nem próbáltad véletlenül? Mi a véleményed/véleményetek a HA-val összehasonlítva?
HA-t már nagyjából tudom kezelni, OH2-t is feltettem, de nagyon nehezen boldogulok vele (pl.: Broadlink-hez nincs binding, sztem...), de a felülete sokkal jobban néz ki mint a HA.
A másik témáddal kapcsolatba (alarm - gondolom riasztó), az én személyes véleményem, hogy ne a HA/OH2/DOM-ban bízz, egy otthon "barkácsolt" rendszerrel. Ha ezzel valami baj van, és betörnek, akkor több százezer bukó lehet a vége. Énszerintem egy jó szolgáltatónál elő kell fizetni, akinek olyan szerződése van, hogy anyagi felelősségel is tartoznak, ha valami "hiba" történik. Általában ezek hw-t is adnak.
Üdv:
P![ Szerkesztve ]
-
BullZeye
veterán
válasz itanczos #2732 üzenetére
Sok cuccal szívtam az elmúlt pár évben, ezért nyafiztam az elején, mert nem volt türelmem megint nulláról elkezdeni, és kellett volna legalább egy alap konfig, amiből kiindulhatok, 1-2 napot megspóroltam volna az életemből, de hát ez van.
Alapok kész vannak, most jön az advanced rész, bár az ALARM résztől irtózok, mert magam se tudom mit szeretnék.
-
félisten
válasz Norby-007 #2726 üzenetére
A TeamViewer máshogy működik. Egy okosotthon-megoldásnál jellemző, hogy magát a házad hálózatát érd el kívülről, a TeamViewer viszont belülről néz kifelé, azaz a két fél belülről épít kapcsolatot, ami a TV szerverén találkozik, és a szerver összeköti a két kapcsolódási igényt.
Ez okozotthon-megoldásoknál is működhet, csakhogy itt jön be ugye a "kínai szerver" problémája.De nincs akadálya annak, hogy saját megbízható szervert üzemeltess, csak tudja kezelni a rendszered!
MaCS
-
itanczos
senior tag
válasz sambenez #2729 üzenetére
Javaslom, az ilyen dolgokat inkább privátban oldjátok meg, hogy elkerüljük a szőnyeg szélét.
-
itanczos
senior tag
válasz BullZeye #2731 üzenetére
Gratula!!!
Látom, azért csak belejössz! Sőt!!!
Nekem is ez a véleményem. Kevésbé GUI barát a config, de nekem után jobban tetszett, mint a DOM.
-
BullZeye
veterán
Srácok, ez a home assistant baromi jó Domoticz után. Sokkal nehezebb konfigolni, de miután megadja magát, onnantól gyorsan megy a dolog
Végre sikerült egy online felületet létrehoznom, ahol Flexgetet, Kodit, routert tudom használni, és nem kell 5-6 portot fejben tartanom, mert egy helyen ott az összes.
-
layerke
aktív tag
válasz sambenez #2729 üzenetére
Köszönöm szépen. Nyilván tisztában vagy a fórum szabályzatával, kértem valamit, nem követeltem, ha erre a kérésre te szarkazmussal tudsz csak válaszolni, akkor inkább ne válaszolj. Nyilván nem volt szerencsés neked címeznem, mindenkinek szólt, hiszen többes számot használtam. Más topikokban is él az a szabály, hogy témába vágó beszélgetések legyenek, különben semmi értelme témákra bontani a fórumot.
[ Szerkesztve ]
-
layerke
aktív tag
válasz sambenez #2727 üzenetére
Szeretném felhívni a figyelmeteket, hogy ez nem a "Hogyan állítsuk be a routerünket?" topik. Teljesen általános szolgáltatói vagy port továbbítási kérdésekkel ne az okos otthont offoljátok szét. Bármelyik routeres topikban meg lehet találni a választ kb 24 másodperc alatt.
-
sambenez
addikt
válasz Norby-007 #2723 üzenetére
Benne van a user guide-ban, a 80. oldalon.
Csak le kell tölteni, és problem solved. -
-
Norby-007
tag
válasz Petikeje #2720 üzenetére
Köszi, kipróbálom, bár egyelőre azt sem tudom mit jelent forwardolni a portot és fogalmam sincs, hogy kell csinálni, de valahogy kipróbálom. És ez a többi beállításra is hatással lesz gondolom, nem használtam jelszót a ha-hoz eddig, ha azt is megadok akkor azt is pár helyen be kéne írni, de fogalmam sincs hol vannak ezek a helyek.
-
Petikeje
tag
válasz Norby-007 #2719 üzenetére
Szia,
Először az IP címhez a külső címedet kell bírni, de ez változhat (amit a szolgádtatótól kapsz) úgyhogy ez csak tesztelésre jó. Van leírás hogyan lehet duckdns szolgáltatással elérési net felöl a HA-t. Ha ez megvan, akkor majd használnod kell jelszót, ez kell az API_password után az aposztrofok közé írni. Asszem ez alapján csináltam:
https://community.home-assistant.io/t/guide-how-to-set-up-duckdns-ssl-and-chrome-push-notifications/9722
A push notifications sztem nem szükséges, de egy lépést a legvégén lehagytak: a 443as portot a routereden forwardolni kell 8123-ra a HA-t futtató eszközre. Ha végigcsinálod a fenti, akkor tudni fogod hogy kell. Így az általad mutatott linkről elhagyatott a portot is.
Üdv:
P! -
Norby-007
tag
-
Norby-007
tag
válasz BullZeye #2716 üzenetére
Az jó lenne, mert én is ezt tervezem, de egyelőre Alexával küzdöm.
Dobtam a haaska skillt, mert havi díjat kellen fizetni érte az Amazon developer regisztráció miatt.
Viszont az IFTTT-t már sikeresen applikáltam a HA alá, és kifelé működik is, viszont befelé nem tudok küldeni információt, ami működésre bírná a HA-t
Ebben tud valaki segíteni? -
BullZeye
veterán
Home Assistanthoz van valakinek kész alarm systeme? Xiaomi Gatewayhez kéne, és nem szeretném ezt is nulláról kezdeni.
-
Norby-007
tag
Sziasztok,
Abban kérném a hozzáértők segítségét, hogy az alábbi hibaüzenet mit jelenthet? Az Alexa adapter skillt szeretném a HA alá betenni és a leírás alapján nem sikerül, mert már a zip file elkészítésénél az alábbi hibaüzenetet kapom. Más azt írta neten, hogy a HA 0.57-el sikerült neki de előtte neki is ezt írta, nos a probléma az, hogy nekem már a 0.61.1 van fent, de mégsem készíti el.
Tehát ezt mit jelenthet?:Exception:
Traceback (most recent call last):
File "/usr/lib/python2.7/dist-packages/pip/basecommand.py", line 215, in main
status = self.run(options, args)
File "/usr/lib/python2.7/dist-packages/pip/commands/install.py", line 360, in run
prefix=options.prefix_path,
File "/usr/lib/python2.7/dist-packages/pip/req/req_set.py", line 784, in install
**kwargs
File "/usr/lib/python2.7/dist-packages/pip/req/req_install.py", line 851, in install
self.move_wheel_files(self.source_dir, root=root, prefix=prefix)
File "/usr/lib/python2.7/dist-packages/pip/req/req_install.py", line 1064, in move_wheel_files
isolated=self.isolated,
File "/usr/lib/python2.7/dist-packages/pip/wheel.py", line 247, in move_wheel_files
prefix=prefix,
File "/usr/lib/python2.7/dist-packages/pip/locations.py", line 153, in distutils_scheme
i.finalize_options()
File "/usr/lib/python2.7/distutils/command/install.py", line 289, in finalize_options
raise DistutilsOptionError("can't combine user with prefix, "
DistutilsOptionError: can't combine user with prefix, exec_prefix/home, or install_(plat)base
Makefile:10: recipe for target 'haaska.zip' failed
make: *** [haaska.zip] Error 2 -
balibatyo78
csendes tag
válasz balintka23 #2694 üzenetére
Szia! Áramból hő = Peltier elem.
-
veterán
válasz Norby-007 #2706 üzenetére
Köszi ez nagyon hasznos
én ott tartok, hogy a broadlinnk tudja kezelni a redőny motorokat... (fel-le-stop) most jön pont ez a rész, hogy egy pis HA-n keresztül tudjam kezelni...
Alexa sajnos nem jött meg ... ebayről most visszakapom a pénzt... Honnan érdemes rendelni?
-
Norby-007
tag
válasz layerke #2705 üzenetére
Oké.
Adott ez az oldal:
[link]
Ennek alapján beállítjuk a Broadlink Ip és mac címét.
Aztán nekem a learn móddal nem ment, pedig neten sikerrel jártak, így ezt dobtam.
Ami kell, az ennek a lapnak az alján lévő "USING E-CONTROL REMOTES" rész.
Ezt végig kell csinálni és kapunk txt fileokat azokról a távirányító kódokról, amiket már az android eszközön az e-Control broadlinkes appal már megtanítottunk a broadlink számára. Ezekből a text filokból lehet a kódokat kinyerni Base64 formátumban amire szüksége van command_on után következő résznek.
Tehát ezekkel a kódokkal lehet elkészíteni a ha config file-jában a szükséges beállításokat. Jelenleg még csak a projektort kapcsolom be és ki vele, valamint a vásznat engedem le és húzom fel, ehhez az alábbi sorokra van szükség:switch:
- platform: broadlink
host: IP_cím
mac: '........................'
name: broadlink
timeout: 15
switches:
projektor:
friendly_name: "Projektor"
command_on: 'JgBYAAABJpEUEBQRFBAUNRQRFBAUEBQRFDUUNRQRFBAUNRQRFBAUEBQ1FTUUNRQQFBEUEBQQFTUU
EBQQFRAUNRQ1FDUVNRQQFAAFvgABJkgUAAxEAAEnRxQADQU='
command_off: 'JgBYAAABJpEUEBQRFBAUNRQRFBAUEBQRFDUUNRQRFBAUNRQRFBAUEBQ1FTUUNRQQFBEUEBQQFTUU
EBQQFRAUNRQ1FDUVNRQQFAAFvgABJkgUAAxEAAEnRxQADQU='
projektor_vaszon:
friendly_name: "Vaszon le-fel"
command_on: 'sgAuAa4TFgYIExcFCBMJEwgTFgUXBggTCBMJEwgTCBMJEgkTCBMXBQkSCRMIEwkSFwUJEhcFFwUX
BRYGCBMJEhcFCRMWBggTCBMJEwgTCBMJEgkTFgYIEwkSCRMIEwkSCRMIEwgTCRMWBQkTCBMJEwgT
FgYWBRcGCBMWBQkTFgUXBRcFCRMWpq8TFgUJExYGCBMIEwkTFgUXBQkTCBMIEwkSCRMIEwkSCRMW
BQkTCBMJEwgTFgYIExYGFgUXBRcFCRMIExYGCBMWBggTCRIJEwgTCRIJEwgTFgYIEwkTCBMIEwkS
CRMIEwkSCRMWBQkTCBMJEgkTFgUXBhYFCRIXBQkTFgYWBRcFCRIXpq8SFwUJEhcFCRMIEwgTFwUW
BggTCRIJEwgTCRIJEwgTCRIQAAXcAAAAAAAAAAAAAA=='
command_off: 'sgB2Aa4TFgYIExYGCBMIEwkSFwUXBQkTCBMIEwkTCBMIEwgTCRIXBQkTCBMJEgkTFgUJExYGFgUX
BRcFCRIJExYFCRMWBggTCBMJEwgTCBMJEgkTFgYIEwgTCRIJEwgTCRIJEwgTCRIJEwgTCBMXBQkS
FwUXBQgTFwUXBRYGCBMWBhYGCBMWp64TFgUJExYFCRMIEwkSFgYWBgkSCRMIEwgTCRIJEwgTCRMW
BQkTCBMIEwkSFwUJExYGFgUXBRYGCBMJEhcFCRMWBggTCBMJEgkTCBMIEwkSFwUJEwgTCRIJEwgT
CBMJEwgTCBMJEgkTCBMWBggTFwUWBggTFgYWBhYGCBMWBhYFCRMWpq8TFgUJExYGCBMIEwkSFwUX
BQkSCRMIEwgTCRMIEwgTCRMWBQkSCRMIEwkSFwUJEhcFFwUXBRcFCBMJExYFCRIXBQkTCBMJEgkT
CBMIEwkTFgUJEwgTCRIJEwgTCBMJEgkTCRMJEwkTCRMPAAXcAAA='
projektor_vaszon_stop:
friendly_name: "Vaszon allj"
command_on: 'sgASAq4TFgYIExYGCBMJEgkTFgYWBggTCBMIEwkTCBMIEwkTCBMWBggTCBMIFAgTFgYIExYGFgYW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'Viszont még alexaval nem tudom működésre bírni. Alexán be lehet hozni a HA felhőn keresztül a HA-ban lévő kapcsolókat, csoportokat, de nem tudom, hogy lehet őket hanggal irányítani. Remélem rájövök erre is.
A fenti távkapcsokból az egyik IR a másik RF, tehát mindkettőt lehet HA alól irányítani. -
Norby-007
tag
Viszont valamit nem értek, azzal a pár sorral amit betettem a HA alá irányítom a Broadlinket látom, mert ha kapcsolok a ha-ban akkor kigyullad a led a Broadlinken, de a parancs amit kiad nem kapcsol semmit, pedig azt a kódot a HA-ban adta amikor megtanítottam neki a távirányítót, nem értem mi lehet a gond.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Path of Exile 2
- Milyen videókártyát?
- Éjszakai műszak
- Akvarisztika
- Feháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasgatni
- Path of Exile (ARPG)
- Horgász topik
- Internet Rádió építése (hardver), és programozása
- World of Tanks - MMO
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- További aktív témák...
- Eladó vagy Csere Ebike Fully-ra a képen látható 2023-as Cube Stereo one77 pro kerékpár
- Xiaomi Electric Scooter 4 Pro Max DE (Gar: 2027.08.13-ig)
- Eladó ÚJ BONTATLAN Philips FC6725/01 SpeedPro vezeték nélküli porszívó közel 2 év garancia
- Eladó ÚJ BONTATLAN Philips HD9285/90 XXL Forrólevegős Wi-fi sütő 7,2L, 2000W ,2 év garancia
- Xiaomi Electric Scooter 4 Pro Gen2 (Gar: 2026.08.16-ig)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest