-
GAMEPOD.hu
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
gorbep
senior tag
A mai nap állás, beesési szög, időtartam január végének felel meg, nem tavasznak! Nézd meg az első termeléseidet, és ahhoz hasonlítsd!
Dec 21. a napforduló, a napállási azonosságok arra szimmetrikusak...
[ Szerkesztve ]
- Micimackó! Hogyan betűzik azt, hogy szeretet? - Sehogy Malacka, azt érzik .......
-
koti
tag
Olvasgatom a hozzászólásokat, de nem találtam választ a kérdésemre. Január közepétől van egy 6,5-es rendszerem Fronius 5-ös inverterrel. Nyáron vágott is sokszor. A csúcs amit termelt 42 kWh/nap. Most októberben ezeken a szép napos időkön amikor azért nincs olyan meleg nem képes 27 kWh/nap többet termelni. Ennél tavasszal a hasonló jellegű napoknál többet termelt. Mi lehet a visszaesés oka? Leállást nem tapasztaltam. Tudom a nap beesési szöge most nem olyan jó, de tavasszal is az volt. Mit kellene vizsgálnom? Köszönöm a segítő ötletet.
-
senki68
senior tag
válasz Öregecske #54696 üzenetére
Túl nagy a szórás. Mindkét sorban.
Neki kellene állni elemezni, panel feszültséget opti feszültséget áramot, teljesítményt.
Amit te látsz most az napi termelés . Az kWh.
Nem pillanatnyi teljesítmény. Az amúgy se lenne kW egy 400 Wp-s panelnélMikor ilyen jelentős különbség van felmerülhet a bypass dióda hibája is. Ha zárlatos az magyarázná ezt a termelést.
-
Öregecske
lelkes újonc
válasz axioma #54695 üzenetére
Köszönöm Axioma! Engem az is bánt, hogy néhány napelem rosszul termel, pedig ott nincs árnyék Fusion Solar alkalmazással ez az adott napon megfigyelhető: Ha kinagyítod a képet látható, hogy az 1.1.4 és az 1.1.5 számú napelem termel kevesebbet (ezek az árnyék miatt). De vegyes a felső sorban (DK.-i oldal) a panelban a felső fehér számok által mutatott KW. teljesítmény. Különösen bosszant az 1.1.13 panel 0,53 Kw. teljesítménye (az 1,27 Kw.-hoz képest). Az alsó sor (É-NY.-i oldal) gyakorlatilag egyöntetűen az egyharmadát adják a 9 db legjobbaknak. A jó oldalon 4 panel nem éri el a 0,9 Kw. termelést. Ez rendszeresen minden nap kísértetiesen megegyezik, tehát ez panelhiba. Kérdés, hogy igazam van-e? Üdv.
-
axioma
veterán
válasz Öregecske #54694 üzenetére
Nyugi, en 17-es rendszerem [SE17K, 16.9kWp], bar igaz hogy K-DK tajolasu, de max kiugro [15p atlag] teljesitmeny 15.4kW, a szep full napos gorbek jellemzoen 12-13 kozott tetoznek, napi max negy ev [ebbol 3 mert] alatt 85kWh, eves kb. 15MWh hozott. Kicsit tobb kene papiron legyen [fa is van ami arnyekol alacsony napnal], de nem keresek mas hibat. Nem jartam a topikban amikor keszult, akkor mas lenne az inverter/kWp ara'ny.
[ Szerkesztve ]
-
edeleny
őstag
válasz szabog74 #54691 üzenetére
Nem tudom.
A Huawei t is csak azért tudom, mert nekem az van, és az agyában az van, hogy maximum 6600 W.Öregecske:
Ha megnyugtat én is úgy vagyok, hogy
6 kWh inverter, max 6,6 kWh termelés
6,8 kWp napelem.
Amit termelt csúcs, 5,8 kWhAz interneten előtt is ugyan ennyi hülye volt mint most, csak a világ nem tudta róluk, hogy azok.
-
Öregecske
lelkes újonc
válasz edeleny #54690 üzenetére
edelény! Köszönöm a választ. Július 7 óta termel a rendszerem, ezt az értéket meg sem közelíti. Ha a család úgy dönt, hogy átállítunk mindent elektromos fogyasztásra, pl. indukciós tűzhely, hőszivattyús bojler stb. (mert megpróbálunk hinni az éves szaldó tartósságában), akkor komoly bővítési lehetőségeim vannak. A két sztring már 22 A bemenő áramot terhel, tehát párhuzamos kötésű bővítés nem jöhet számításba (azt hiszem négy bemenet van, ha ez igaz). Viszont a most kb.623 V bemenő feszültség még 1080 V.-ig növelhető. Hasonló panelekből még kb. 13 db.-ot (+5,2 Kw) ráköthetnék ( ennyi a tetőre biztosan nem fér), az épületünk mögött lévő meredek domb oldalt kellene horribilis költséggel beteríteni. Jó egészséget!
-
K_L_
csendes tag
válasz #94522368 #54688 üzenetére
Olyan cégnél dolgozom, ahol joghatályos méréseket (is) végzünk;
Van jónéhány műszerünk, de kettő sincs, ami pontosan egyformán mérne, és nem 1-2%-ról van szó!
Pedig ezeket évente hitelesítik, természetesen jegyzőkönyvvel igazolva!
Akkor érdekes a dolog, amikor a visszatérő áram nagyobb, mint a tápoldal!Én csináltam rengeteg "alternatív" mérést, aszerint minden rendben a fogyasztóknál;
mégis sok a havi fogyasztás!Az órán van egy "fogyasztásmérő" LED, ami a terhelés függvényében villog.
Nemrég figyeltem meg, hogy este és reggel - mikor "alszik" a ház -, csak néha-néha villan fel (ez a normális)
Viszont nappal sokkal sűrűbben villogot, de a házban szintén nem volt fogyasztás!!!
Az óránál lekapcsoltam az egyik fázist és rögtön lecsökkent a villogásszám!Így pedig csak az inverter kapcsolt le!!!
De természetesen nem sz inverter által megtermeltet méri pluszban!Sajnos tovább nem jutottam, mert két lakáselosztót is "szét kellene robbantani" a további kereséshez.
De rajta vagyok a dolgon, csak sajnos nekem már márciusig nem nagyon lesz értékelhető termelésem (nyugati fekvés). -
törölt tag
válasz tomi07 #54676 üzenetére
Egy ideje nem nem hitelesítik a mérőket, az EU bevezetett valami MID: 2014/32/EU a mérőműszerek forgalmazására vonatkozó tagállami jogszabályok harmonizálásáról (2014. február 26.) rendeletet, akit érdekel a MEKH honlapján megtalálja. Tehát elég, ha a kínai gyártó tanúsítja a mérő hitelességét.
Régebben, az OMH idejében, az itt gyártott és az importált mérőket is hitelesítették és ellátták magyar OMH zárópecséttel.
Aki szeretné, kérheti a hálózati engedélyestől a mérő bevizsgálását. A helyszíni vizsgálat talán még ingyenes, da a laboratóriumi fizetős, ha kiderül, hogy megfelel a mérő a pontossági osztályának. Lakossági mérőnél +-2% eltérés lehet.
[ Szerkesztve ]
-
Frankie50
tag
válasz Öregecske #54681 üzenetére
Üdv!
Én már túl vagyok a bővítésen, úgyhogy ez nálam már tapasztalat, nem elképzelés. Az itteni információk, társalgások segítettek a saját kivitelezésben. Február közepe, vége írásait visszanézed fényképekkel illusztrálva van a folyamat. Az eredeti 4,1 kW rendszer nekem nyugati tájolású, 40˙-s tetőn van. Ehhez raktam még a déli falra 2,3 kW panelt 60˙-s tartóra. Rendesen elnyúlott a napi termelés, és most is jó értékek jönnek amikor épp nem esik Én a kiegészítést pont a téli termelés fokozása miatt csináltam, mert akkortájt már beszéltek havi, meg napi, 15 perces szaldóról.
Ez a görbe a déli oldalra tett 2,3 kW egy jó napja e hónap elsejéről. Azóta sajnos nem nagyon volt annyi napsütés mint akkor. 2000 W fölé ment picivel a napai csúcs, és nem csak a tüskében. A nyáron 1700-1800 W környékén voltak a csúcsok. Tehát a 60° most teszi a dolgát.
Ez egy szép júliusi napnak a görbéje. Nekem ez így jó, fedezi nyáron a fogyasztást, téli majd kiderül, de ebben a hónapban már 2x a tavaly novembernek, és majdnem 2x a tavaly előttinek. -
Öregecske
lelkes újonc
-
senki68
senior tag
válasz Öregecske #54681 üzenetére
"Minden hálózatra töltő inverter a névleges teljesítménynél vág. Egy 12 KW.os inverter nem táplálhat a hálózatba pillanatnyi érték szerint többet mint 12 KW."
Azért ezt gondold át még egyszer.
Az inverternek a műszaki adatoknál általában megvan adva, mennyi a max teljesítmény. Nagyon kevés az az inverter ami a névleges teljesítménynél vág. A kínaiak általában 10% pluszt engednek, huaweii is, de ez nem általános a gyártókra, az egyik többet a másik kevesebbet enged.
Nincs ezzel semmi gond, így kapta meg a magyarországi engedélyt, tehát az áramszolgáltató ebbe nem tud belekötni. -
senki68
senior tag
válasz ftamas0201 #54675 üzenetére
Sokan jártak így, főleg akiknek a régi forgó-morgó volt, és hát az a megállapítás, hogy a régi mért igen keveset.
Nekem digitális volt a régi, az új smart, de nem érzékelek különbséget a mérés pontosságában.
-
Öregecske
lelkes újonc
válasz Frankie50 #54678 üzenetére
Frankie50! Szerintem napelem, akkumulátor, és elektomos autó meg még egy sor vonatkozásban Kína a világ elsők között van. Minden hálózatra töltő inverter a névleges teljesítménynél vág. Egy 12 KW.os inverter nem táplálhat a hálózatba pillanatnyi érték szerint többet mint 12 KW. Nekem a 12Kw.-os inverter 14 KW. napelemmel csak 8 kw pillanatnyi teljesítményt produkált (az elmúlt 4 hónap alatt, amióta működik). Egy egész tömeg reklamált, hogy ez kevés (másoknak több lehet, tájolás és egyéb miatt). Bátran lehet túl-panelezni, ha a max. Ube és Ibe nem haladja meg az előírtat. Nálam Huawei 12KW. esetében ez 1080 V és 22 A. Ha a bővítő paneleket a stringbe sorba kötöd, a feszültség nő, ha párhuzamosan, akkor az áram. Ha olyan szerencsés vagy, hogy sokszor sikerül a pillanatnyi névleges teljesítmény fölé menni a termeléssel, akkor azt mindíg levágja (naponta1-2 óra), de más időben jelentős mértékben nő a termelésed a túl-panelezéssel. Remélem nem téves eszme ez amit elővezettem, (ha mégis kiderül, hogy igen, akkor egy rozsdás ollót vágok az alsó fertályomba)! De TI tévedés esetén ne kövessetek!
-
Jolida
tag
"És így is átlag 600 a havi fogyasztás "
Átlagos háztartásnál az nagyon sok.
Nekem lightos klímafűtéssel (4*2.5+3.5) van ennyi, családi házban.
Én biztos, hogy felraktam volna alternatív teljesítménymérő/ke/t, kiszűrni a "nagyfogyasztókat". -
Frankie50
tag
válasz senki68 #54673 üzenetére
Tudod ez a hitvány kínai minőség miatt van, semmit nem tudnak normálisan megcsinálni
Eszerint akkor én is vesztek valamennyit, hogy a névleges értéknél vág. Éves szinten már egy szabad szemmel is jól látható mennyiség lehet. Majd ha cserélni kell az invertert akkor ez is belemegy a képletbe. Az eredeti rendszernél nem is tűnt volna fel, mert soha nem jutott a vágásig. A bővítéskor már várható volt, hogy lesz ilyen. Egyenlőre jó lesz ez így -
tomi07
tag
Tudomásom szerint a régi mechanikus órák az évek során az elhasználódás miatt lassultak.
Az összes mérőt mielőtt felszerelnék hitelesítik.
Ezek alapján szó sincs róla, hogy az új digitális mérők többet mérnének a ténylegesnél.
A régi mért rosszul. Ezért a szolgáltató érdeke legfőképp az időszakos csere. -
ftamas0201
senior tag
válasz senki68 #54654 üzenetére
Nem vagyok nagy paranoiás, de én nem bízom ezekben a digitális okosórákban. Egyre több embertől hallom hogy mióta a tárcsást digitálisra cserélték, azonos szokások mellett, semmi új berendezés és semmi, nőtt a fogyasztás 100-200kW-al legalább. Nálunk is így van ez, nem vagyunk itthon csak este 6 órától, akkor nézzünk két tv-t, PC megy és annyi, két fagyasztó lecserélve energia takarékosra, szuterénben vannak ami 15 fokos szóval még meleg helyen sincsenek hogy sokat menjenek. És így is átlag 600 a havi fogyasztás a "semmire" jóformán. Vagy a tárcsás mért keveset vagy ezeket a szarokat úgy manipulálják ahogy akarják. Mióta a napelem van azóta mintha hozzájött volna a fogyasztáshoz még 100kW pedig nem változtattunk semmin, sőt felújítottuk még az elosztó szekrényt is a három fázis rendes szétosztásához is. Szóval lehet összeesküvés elmélet de ez nekem nagyon sántít.
-
tomi07
tag
válasz senki68 #54672 üzenetére
Az akkukezelés már annyit jelentene, hogy a megtermelt energiának nem 20-30%-át használnám fel, hanem 70-80%-ot. Mondjuk ennek a szaldó megszűnése után lesz jelentősége. A keringető szivattyú nálam szünetmentesre van kötve ami kb 6-7 órát áthidal. Télen ez a legfontosabb, a többi nélkülözhető.
-
tomi07
tag
Pedig egyedül az van 2,5-ös 2 munkapontos hibrid. Bár ahogy multkor írták az SE-hez egyszerű akkut illeszteni, 2 munkapontos csak kár, hogy 2,2-es. De ha ezeket februárban tudom akkor azt választom.
Most már mindegy majd tíz év múlva foglalkozok vele ha megszűnik a szaldó. -
Frankie50
tag
Amikor terveztük a rendszert havi 360 kWh fogyasztással számoltunk, így lett 4 kW a rendszer, mert hallgattunk az üzletkötőre, és nem jártunk utána jobban a dolognak, csak utána kezdtem olvasni a fórumot. Az nagyságrendileg 4300 kWh fogyasztás. Tavaly lecseréltük a már többször említett gázos bojlert, és két fürdő fűtést villamosra. Most 6500 kWh volt az októberben elszámolt év. A villanybojler sokat dob a fogyasztáson nálunk. Van elektromos sütő, 3+1 tv, 4 számítógép, de nem bányászok 3 hűtő, egy fagyasztó. Minden izzó már régóta takarékos, asszony tungsramos volt, minden karácsonyra kaptunk egy szatyorral. Szóval nem vagyunk túl takarékosak, de ez van Sajnos a bojler+fürdőfűtés többlet fogyasztását, ami október vége, és február vége közt keletkezett nem tudta a bővített rendszer október végéig visszatermelni.
Ez a 3 év eddigi termelése. Jól látszik mennyit jelent a túlpanelezés. Az első év február utolsó hetében indult, a második teljes év, az ideiben pedig szintén február utolsó hetében indult a bővített termelés. Eddig úgy érzem nem volt hiábavaló a rendszer bővítése. -
nimfas
addikt
Lehet jó megoldás lenne egy villanyautó munkásautónak. Inkább "eltankolom" mint hogy 5 Ft-ért eladjam. Csak a tankolás a kocsiba 7-800eFt évente benzinből.
Március végén lesz az elszámolás, de szerintem addig nem fog elfogyni a termelés.
Pedig megy a villanyos padlófűtés, folyamatos 23-24 fok, klíma, villanybojler.
Meglátjuk milyen lesz a tél, ha fogyóban a villany bekapcsolom a gázkazánt a fűtés és melegvízre.[ Szerkesztve ]
-
nimfas
addikt
Én is erre tippelek, vagy a kötődobozban véletlenül a földelésre lett rákötve a lámpa nulla vezetékje.
#54618H-Mano: igen, erre jó a Fi-relé, elég sokat szoktunk szopni mikor pár helyen össze van kötve a nulla és a föld, ez ugyanis tilos!
#54620senki68: Fürdőszobába esetén kötelező lenne a 102-es kétsarkú kapcsoló használata, ami a fázis és a nullát is megszakítja. De mivel Magyarországon élünk..... ;-)
#54622senki68: Ez lesz a megoldás!
Esetleg még az lehet, hogy a lámpa csavarja elérte a vezetéket és az csinál galibát.....
-
asdf_
veterán
5500-on vág, kínaiaknál jellemző, hogy névleges+10%-on vág. A Huawei-nél is recommended érték van, tervezőn jó legyen és kész.
Egyszer véletlen elkeveredtem egy Huawei-es oktatásra, ott mondta is a csóka, hogy őket tökre nem érdekli mennyi panelt rak rá az ember, max feszültségen belül legyél, az a lényeg. -
asdf_
veterán
Nemtom, nálunk is megvan az évi 3000 kWh simán. A sutő villanyos, a főző része gáz. 1 nagy hűtő (pár éves) meg egy kicsi (ez 10+, önmagában évi 4-500-at megehet szerintem). Villanybojler ezen felül (még B-n évi 1600 kWh). TV+set top box kapcsolós elosztóval, tehát nem megy éjszaka meg délelőtt fölöslegesen.
Nekem is kevésnek tűnik az évi 2200 kWh. -
4D4M
senior tag
válasz senki68 #54656 üzenetére
Szüleim nyugíjasok, nincs elektomos tűzhely, meg 2 fagyasztó, nem hegesztenek, barkácsolnak, nincs kamerarendszer, mégse jönnek ki ennyiből.
~
Az mondjuk bravúros. Régi hűtő? 4 új hűtő? Egész napos migránshíradó a 65"-os plazma villanypásztoron?
(nekem 3100 kWh és nincs gázzal üzemelő eszköz a kazánon kívül)...mit teszel ma, ami holnap is számít ?
-
tomi07
tag
válasz senki68 #54656 üzenetére
Miért gondolod, hogy nem használjuk? Én nem vezettettem be a gázt, csak azzal megy a sütés főzés. Viszont az is energiatakarékos.
A szüleidnél nézd meg milyen izzókat használnak! Sokat tud jelenteni. Na meg a tv sem mindegy, hogy milyen. Egy plazma tv tud fogyasztani rendesen![ Szerkesztve ]
-
tomi07
tag
válasz senki68 #54654 üzenetére
Pedig elektromos tűzhely is van, 2 tv beltéregységek, kamerarendszer, router 0-24-ben, a fiam laptopja kb napi 12 órában megy plusz 2 fagyasztószekrény. Éves szinten kb 8-10 óra hegesztés, kb 20-30 óra egyéb elektromos szerszámgép, 10 óra fűrészelés. A fogyasztóknál mindenből az energiatakarékosat választottam, így kijövök évi 2300 KW-al.
-
senki68
senior tag
válasz tomi07 #54652 üzenetére
Alapban????
Nekem nincs elektromos autó éves fogyasztásom 12.000 kWh
Sajnos nincs olyan jó rendszerem mint egy ismerősömnek akivel ma futottam össze. Elektromos radiátort vett, mert a villany olcsón van.
Van egy 5kW-os Symo invertere 5.6kWp panellal, és a lakás fogyasztása mellett van évi 6.000 kWh !!!!!!! feleslege.
Állítja , neki ez a rendszer évi 10.000 kWh-t!!!!!! termel.
Kicsit hitetlenkedtem, mondtam elnéztél valamit, de állítja, hogy az annyi ő figyeli meg írja, meg egyébként is mit értek én hozzá -
senki68
senior tag
Néhány invertergyártónak az a véleménye, / akiket jobban ismerek/ ha a tervező engedi akkor ok.
A Symo-ról tudni kell, hogy 2 fajta van. Kicsi és nagy. A kicsi az 8kW-ig, a nagy 10kW-tól.
Valóban hardveresen ugyanaz a kicsi, szoftveresen van lebutítva.
SE az 10kW-ig ugyanaz 12.5kW-tól más. / 3K inverterek/
Mondjuk az SE-nél most nagy változások lesznek. -
tomi07
tag
Alapban ha nincs elektromos autó egy háztartásnak elég az is. Nekem éves termelésnek 3300 KW-ot számoltak a 2910 KWp panellal. Az éves fogyasztásom A tarifán 2300 KW volt, a B tarifán pedig 1200 KW. Április elején van az elszámolás, utána a bojlert is átteszem az A tarifára. 200 KW körüli éves villanyszámla nekem megfelel. Ha véletlenül mégis majd veszek elektromos autót a melléképület tetejére elfér kb 20 panel, természetesen külön szigetüzemű inverterrel. De ez legalább 10 év múlva esedékes. Addig sok minden történhet.
-
asdf_
veterán
Meg annyit tennék még ehhez hozzá, hogy aki annyira aggódik, pár tizezer forint különbségek vannak az eggyel nagyobb teljesítményű inverterek között (elismerve persze, hogy van jó és rossz határ ugrásra, Symonál maradva 5-ről 6 kW-ra ugrani nem fáj -hiszen valószínű ugyanaz a belseje- 6-ról 7 kW-ra már viszont fájni fog, mert az már más vas és 100e feletti a különbség), a nagyobbat kell venni, és akkor nincs túlpanelezéspara (az én kezem az egyfázisú 2,5 kW limit idióta módon történő alkalmazása miatt kötve volt).
[ Szerkesztve ]
-
asdf_
veterán
Természetesen beadod ugyanazt javítva szélsebesen, hogy helyben kerül felhasználásra, így mivel szeptermber előtti az igényed, még szaldós leszel. Aztán mire a megvalósításig jutsz, már sehol nincs a stop, és már csak az a kérdés, hogy normálisan, vagy fafejűen állnak hozzá (tehát pl. van egy stopos engedélyed, akkor hiába van feloldva a stop, csak kitáplálásmentesen veszik át, amiből neked utána kell kitáplálósat csinálni, és nem magától, automatikusan lesz az, ahogy normáliséknál lenne. Vagy esetleg a stoposról kitáplálósra váltáskor azt mondják, hogy na ez új szerződés és ott veszted el a szaldót, én ezekről már mindent el tudok képzelni).
-
asdf_
veterán
válasz senki68 #54647 üzenetére
Vagy tudják (hibáztam, általánosítani, hogy mindegyiknél csak ajánlás, ez nem feltétlen igaz):
Vagy meg sem adják (legyél határon belül oszt jól van):
Vagy eleve a névleges kétszeresét írják, abba meg belefér minden is.
Meg persze vannak nem kevesen ahol150%-ot írnak és azt is maxnak.
De természetesen mindig klikkelje végig az ember a gyári tervezőn a konkrét invertert a konkrét panelekkel. Ha aszerint oké, akkor oké.
Én le is screenshotoltam az enyémet, pont emiatt, mert papíron csak 3750 lenne a vége (és ez nem az ajánlós, hanem ők pl. max-nak írják), hogy ha valaha is probléma lenne ebből, hogy ugyan, miért van ennyi panel rajta, akkor lehessen lobogtatni, hogy azért, mert a webes tervezőtök szerint ezzel semmi baj nincs, és mehet. Ez mondjuk amúgy vicc, hogy az adatlap és a tervező ellentmond egymásnak...Meg ebbe azért vegyük bele azt is, hogy egy rakás különböző teljesítményű inverter belseje az utolsó csavarig tökugyanaz, és a teljesítménye az csak szoftveres limit. Tehát mondjuk az 5 kW-os és a 6 kW-os Symonál szemmel jól látható összeget tennék rá, hogy ez a helyzet. Így amikor egy 5 kW-ost túlpanelezel, akkor valójában egy 6 kW-os panelezel túl. Persze a gyártói hosszú gari miatt nem húzkodjuk a cica bajszát, és a gyártó tervezőoldal és annak eredménye az isten.
[ Szerkesztve ]
-
Öregecske
lelkes újonc
válasz #94522368 #54637 üzenetére
Kedves iwd! Jól megizzasztottál, de megtaláltam. A You Tube.-n Ordasi Gábortól láttam ezt az előadást. Érdemes több videóját végig nézni. Olyan gyakorlati szakember, akinek az elmélet is a kisujjában van. A témakörben én mindent elhiszek, amit állít. Ime: (https://www.youtube.com/watch?v=Po5Px1Z-T78) Mennyi napelemet bír egy inverter? Rezsicsökkentés napelem bővítéssel. Sok sikert!
-
asdf_
veterán
Én írom ugye, hogy (nem Solaredge-nél, mert ott más a történet) addig rakja az ember, míg az inverter elektromosan elbírja. Meg hogy a gyártói x% túlpanelezés az nem egy engedélyezett érték, hanem egy ajánlás. Nagy különbség. De mindig hozzá is teszem (legalábbis remélem, hogy megtettem), hogy ettől még ne rohanjon mindenki kétszer annyit felrakni, mert attól hogy lehet, még egyáltalán nem biztos, hogy érdemes, helyzetfüggő a dolog és értelmetlen pénzégetés is lehet belőle.
Dél fele néző 30 fokos tető? 20-25% fölött értelmetlen bármi is, pénzkidobás
Fullra keletre VAGY nyugatra néző tető? Tippre legalább 40%-ig még van pénzügyi rációja a dolognak.
Fullra keletre ÉS nyugatra néző tető? 50-60%-kal többet hasra simán mernék mondani, nyilván ha a sajátom lenne, ki is számolnám, de ez legyen annak a gondja, aki ilyen tetőre telepít.Nálam következő lesz a szitu. 2,5 kW-os inverter, amiről tudjuk, hogy 2,75 kW-nál vág (ez legalábbis).
8 panellel 1,25-szörös lenne a túlpanelezés (a 2750-hez viszonyítva). Úgy 15 fok híján totál keletre néz a tető. Ez ide halálbiztosan kevés még, ha délre nézne, itt meg is álltam volna.
9 panellel 3870 kWp lenne fent, 1,40-szeres. Ez kb. jó lenne. Na de az esztétika Hogy néz az ki, hogy 9 panel két sorban, felül 5, alul 4? Csúnyán. Fekve 3x3-ban felrakni? Kösz, nem.
Nézzük meg 10-zel. 4300 kWp, 1,56-szoros túlpanelezés. Hááááát. A kettő közt lenne valószínűleg (és inkább a 9 panel fele hajlóan) az igazság, na de az nem lenne szép. Mit mond a gyári tervező?
A DC bemenő teljesítmény magasabb mnt a mi ajánlásunk erre az értékre, de amíg a napelemek feszültsége és árama határértéken belül van, semmi gond, működik.Ez alatt ott a táblázat, bőven bőven minden érték alatt vagyok, zöld az összes pipa. Tehát mehet.
Lehet, hogy fölösleges a 10. panel oda és pénzkidobás? Úgy 70% eséllyel igen. Így lesz szép? Igen. Akkor ez lesz. Ennyi (azt az 50 ezer forintot, amit ezzel a plusz panellel esetleg elbukok, azt meg ott egye meg a fene, ha úgy nézem, már most azonnal elbuktam, mert ma ennyivel lenne olcsóbb lenne megvenni a napelemeket, mint kb. másfél hónapja volt).
[ Szerkesztve ]
-
4D4M
senior tag
-
piddy
csendes tag
Tanácsot kérnék. Az alábbi választ kaptam ma az EON-tól (ELMÜ terület).
Tájékoztatjuk, hogy 2023.07.04 napjával beérkezett igénybejelentését nem áll módunkban befogadni,
mivel a 413/2022. (X. 26.) Korm. Rendelet értelmében a 2022. október 31-ét követően tett
igénybejelentés esetén a háztartási méretű kiserőművek közcélú hálózatba történő feltáplálásának
lehetősége ideiglenesen felfüggesztésre kerül. A rendelet értelmében új igénybejelentését csak
hálózatra nem tápláló rendszer esetén tudjuk érdemben vizsgálni.
Amennyiben igénybejelentését továbbra is fenntartja, kérjük, szíveskedjen javított
igénybejelentésében a „A megtermelt energia helyben felhasználásra kerül, a közcélú hálózatba
visszatáplálás nem történik” lehetőséget megjelölni.
Érdemes ilyenkor újra beadni nem visszatáplálóként vagy várjak még jövő évig ameddig újra lehet betáplálni? Azt leellenőriztem hogy a körzetemben elvileg lehetséges lesz... -
Frankie50
tag
válasz senki68 #54635 üzenetére
Üdv!
Nem vagyok szakértő, sőt Én úgy gondolom, hogy mivel a feszültség nagyjából állandó a két stringben csak az áramerősség változik a napfény erősségével, beesési szögével. Elképzelésem szerint amikor a panelekről lejövő teljesítmény eléri az inverter határértékét akkor történik valami. Szerintem első körben csak lekapcsol a rendszer, de biztos van az a helyzet mikor feladja. A vágást konkrétan nem tudom hogyan csinálja, de ezt szerintem hamarosan leírják a témához értő szakemberek. -
tomi07
tag
válasz senki68 #54639 üzenetére
Nem tudom, hogy mennyi abban az igazság amit nekem a szerelők mondtak amikor felrakták a rendszert. Tapasztalatuk szerint a felrakott 2,91 kwp paneltől kb 80% csúcstermelést lehet várni.
Még nincs nyári tapasztalatom amikor magasabban jár a nap, de eddíg a görbe csúcspontja mult hónapban 2,38 kw, ebben a hónapban 2,2 kw volt. Természetesen olyan napokon amikor nem volt zavaró felhő. Ez eddig alátámasztja amit mondtak.
Ez alapján az inverter enged 10% plusztermelést, valamint a paneleknél van 20% termelés eltérés, kb 30% túlpanelezés célszerű. -
senki68
senior tag
válasz Öregecske #54636 üzenetére
Valóban nem gond, a topiknyitó Geresics fórumtárs, ezt le is vezette anno, azt is leírta 20-30% túlpanelezés az egészséges.
Nem is ezzel volt problémám.
Általában a gyári ajánlás is 30%. /persze vannak kivételek, de ezt a 30%-ot azért igen minden invertergyártó engedélyezi. /.Na csak visszakerestem neked.
[link][ Szerkesztve ]
-
gorbep
senior tag
JinKo Solar 425W JKM425N-54HL4-V 69 EUR
- Micimackó! Hogyan betűzik azt, hogy szeretet? - Sehogy Malacka, azt érzik .......
-
senki68
senior tag
válasz Frankie50 #54634 üzenetére
"de szerintem ez csak az 1 tájolásra tett mennyiség korlátja. "
De ez csak szerinted van így, azért a doksiban az össz panelmennyiség korlátja van megadva.
Szerinted mi lesz azzal amit "levág" ?
Igazából nagyon nem merültem bele string inverternél, azért SE esetében mikor vág, jelentősen megemeli a stringfeszültséget.
De semmi gond, mindenki annyira panelezi túl a saját inverterét, ahogy akarja, felőlem a világ összes paneljét is rátehetitek.
-
Frankie50
tag
válasz senki68 #54604 üzenetére
Üdv!
Én a tavasszal kicsit túlpaneleztem a rendszeremet. A 4 kW inverterre rápakoltam a meglévő 4140 Wp panel mellé még 2300 Wp új panelt. A két tájolás közt van 90° eltérés. Eddig szuperül működik a rendszer. A doksi szerint 4800 W helyezhető fel, de szerintem ez csak az 1 tájolásra tett mennyiség korlátja. Az inverter 4000-nél vág, tehát csak számolgatni tudom a két string teljesítménye alapján. Kb 4500-4600 W volt csúcs, ahogy számoltam. Írogattam itt a dologról volt pár építő hozzászólás is. -
cOxeR
Ármester
2 hónap alatt csak sikerült kifizetni ennek a galád szolgáltatónak a túltermelésemet... kb 7-8 panaszlevelet írtam és mutatom a konklúziót, ami mindent is elmond erről az egész önkényuralmi helyzetről:
" Pest Vármegyei vagy Érd Vármegyei Jogú Városi Kereskedelmi és Iparkamara
mint illetékes hatósághoz fordulhat. Tájékoztatjuk, hogy Társaságunk a fogyasztói jogvita
rendezése érdekében igénybe veszi a békéltető testületi eljárást, de nem veti alá magát
döntésének." -
4D4M
senior tag
válasz wik_406 #54629 üzenetére
Ha a
jó annak
-ot úgy érted, hogy mit lehet felhasznalni védővezetőnek, akkor természetesen a válasz: semmi mást mint a védővezetőt. De egyébként jó esetben minden vezetőképes dolognak földpotencialon kellene lennie a házban.[ Szerkesztve ]
...mit teszel ma, ami holnap is számít ?
-
H-Mano
tag
válasz BB9000 #54624 üzenetére
Talán az alábbiak jelentenek valamit...
Két fázisceruzát használtam, a középső érintkezőn van a fázis és azt szakítja meg a kapcsoló.
De.
Az egyik fázisceruza csak halványan, a másik egyáltalán nem jelzett, viszont amikor a foglalathoz rögzített alu. lemezt (hővédő?) IS megérintem a kezemmel, mindegyik fázisceruza teljes fényerővel világít (és egy kicsit ráz... )[ Szerkesztve ]
-
BB9000
senior tag
válasz H-Mano #54614 üzenetére
Azért veri le az ÁVK-t , mert ott szivárog az áram valahol. A hibakeresés nulladik lépése az égőcsere, de írtad, hogy ezt már próbáltad. Első lépésben végig kell nézni a kötéseket és a vezetékeket a teljes áramkörön. Ha üresen -tehát izzó nélkül- felkapcsolva nem veri le, akkor vagy az égőben, vagy az áramkör azon részén van a szivárgás, ami az égő után van.
Ezt úgy kell érteni, hogy ha a kapcsoló a fázist kapcsolja, akkor a föld vezetéken szivárog el valahol az áram.
A szivárgást okozhatja:
- hibás fogyasztó, (az égő sz@r)
- rossz kötés,
- rovar, (pók, lepke betelepedett a kötéshez),
- rágcsáló, (megrágta a kábelt valahol az egér)
- pára, víz (beázás, vizesedés a falban)
- szigetelés sérülése, elöregedése, elégése stb.[ Szerkesztve ]
-
Busi02
csendes újonc
válasz H-Mano #54616 üzenetére
Szia, én már jártam úgy, hogyha betekertem az égőt, kapcsoláskor egyből levert. Ott a foglalat aljában az érintkezőt a betekeréskor az izzó úgy nyomta/billentette, hogy zárlatba került az érintkező másik vége a foglalat alatt. Persze leszerelve a falról már pont nem, így addig szórakoztam vele, amíg egyszer más kapcsolta és közben hallottam, hogy perceg/szikrázik egy pillanatra - szóval gyári hibás volt.
-
H-Mano
tag
Ha van benne izzó, akkor mindig lekapcsol.Ha nincs, és felkapcsolom, akkor nem.(Eddig 2 egyforma LED-del és egy halogénnel próbáltam.)
Nem használjuk a fürdőt most, nincs "plusz" pára.Egy szintén u.abban a helységben lévő másik lámpa (E14) rendben működik.
kb. 1995-ös családi ház, úgy tudom réz a vezetékezés...
IP védelemről nem tudok, jön a két vezeték a "sima" E27porcelán foglalatba....[ Szerkesztve ]
-
4D4M
senior tag
-
H-Mano
tag
Üdv!
Off a témám, de remélem egy szakember segít...
A HMKE óracsere előtt ki lett cserélve a lakás főelosztója és beépítésre került egy 30mA-es érintésvédelmi relé is.(Schneider, ha jól tudom, A-s)
Hetekkel később, az első használatnál vettük észre, hogy az egyik fürdőszoba két világítótestjéből egynél lekapcsol a Fi relé.
(Néhány W-os LED, de halogén izzónál is u.ez.E27-es foglalat)
Mi lehet a probléma?
Köszi.[ Szerkesztve ]
-
BB9000
senior tag
válasz kanyi51 #54595 üzenetére
Az EON távleolvasó portálon a mezők nevében vannak ezek az azonosítószámok: ( 1.2.8.0 - 1.1.8.0 ). Nyilván az óra méri, de én nem szoktam direktbe az órát leolvasni, csak a portált nézem. Az órán, - ahogy Senki68 fórumtárs is írta- ezek a megfelelői: 1.8.0 és 2.8.0
[ Szerkesztve ]
-
Reggie0
félisten
válasz MrZed001 #54607 üzenetére
De nem az Isc-t adtak meg korlatnak. Azt kisebb teljesitmenyen is tul lehetne lepni.
Mindamellet elektronikailag sem igazan ertheto szamomra, hiszen kapcsolouzemu az MPPT, az aramot az induktivitas es a kitoltesi tenyezo fogja meghatarozni, nem az, hogy mire lenne kepes a PV. -
MrZed001
tag
válasz molnartibor #54587 üzenetére
Csak annyit tudok, hogy egyik telepítő eljátszott vele egy ügyfelénél, és megosztotta a fogyasztás diagramot.
Amit kifelejtettem és fontos, hogy aksi is volt a Huawei-re kötve.
Új hozzászólás Aktív témák
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Okos Otthon / Smart Home
- Milyen TV-t vegyek?
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- Lexus, Toyota topik
- Budapest és környéke adok-veszek-beszélgetek
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Mindent a StreamSharkról!
- További aktív témák...