- Akciófigyelő - Epic Store ajándékozás 12. nap: REDACTED
- 2025 - Melyik játékot várod a legjobban a következő évben?
- Call of Duty: Black Ops 6 - Napokon belül indul a Squid Game event
- Akciófigyelő - Epic Store ajándékozás 11. nap: Orc Must Die 3
- Akciófigyelő - Epic Store ajándékozás 10. nap: Kill Knight
Új hozzászólás Aktív témák
-
pittlaren
csendes tag
válasz betyarr #10351 üzenetére
EZ olyasmi
Igaz, barna a markolat, a fekete ugyanitt, rövidebb pengehosszal van. Regisztráció/hírlevélre feliratkozás örve alatt,megdobnak egy 10%os kuponnal is.Milyen név az, hogy Azim? Cornwalli vagy ír? Mór...
-
gyapo11
Topikgazda
válasz betyarr #10351 üzenetére
Az enyém ilyen, csak nem 340 dolcsi volt hanem 3-4, de színre-formára pont ilyen. Csípem, határozott, férfias és nehéz mint a sár, van benne anyag.
menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet
-
gyapo11
Topikgazda
válasz betyarr #10348 üzenetére
Nekem egy egy pálcás kínai van, működik meg van biztosítója is, hogy zsebben ne nyíljon ki, de a minősége, szerelési pontossága csapnivaló. A keskeny penge miatt egy ideig levélbontásra használtam, de most inkább a markolatból kiugróst, az is ilyen olcsó kínai, de legalább massziv, határozottan csapódik ki/be és ha kint van akkor nem mozdul, nem lötyög. Kipróbáltam, hogy elég erős-e a kipattanó penge, hogy átszúrjon valamit, és nem. Nem tudom már mivel teszteltem, papírdoboz, hullámpapír valami ilyesmivel, de nincs akkora energiája hogy átmenjen, az meg hogy zsebben működjön kizárt, mert elég erős a rugó ami ellen nyitni/zárni kell.
menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet
-
veterán
válasz betyarr #10344 üzenetére
Vettem egy pontosan ilyen anyagból készült pengét, amiből én magam csináltam kést.
Összefoglalóan annyit tudok róla mondani, hogy a penge nagyon vacak, messze nem érte meg a befektetett fáradtságot a kés készítése.
A penge természetesen nem damaszkuszi (ezt mindenki kitalálhatja), de a minősége sem túl "acélos". Az idézett hsz-ben azt írtam, hogy a gyenge acél ellenére elég élesre lehet fenni, ami igaz is, csakhogy azóta kiderült, hogy nemnagyon tartja az élét, a leírásban írt 60-as HRC-t meg sem közelíti a keménysége.
Ha megér neked 14 eFt-ot egy díszkés, amit másra nemigen lehet használni, mint a vitrinben mutogatni, akkor vedd meg.
Minden jó, ha a vége jó. Ha nem jó, akkor még nincs vége.
-
MODERÁTOR
válasz betyarr #10344 üzenetére
Azért azokat az értékeléseket és kérdéseket nézd át még egyszer, hogy a fake írások kiszűrődjenek. Ahogy írják nem damaszkuszi hanem csak mintás (ez várható volt), és a képeken látottaknál a valóságban kisebb. Ezt nyilván csak spekulációként mondom de szerintem kisebb az esély hogy tényleg vg10 legyen. Így ránézésre ez olyasmi lehet amit első felindulásában megvesz az ember, de kiderül hogy nem azt vette amit gondolt, a használhatósága sem olyan, és végül a fiókban köt ki.
-
veterán
válasz betyarr #3972 üzenetére
Ezért mondtam, hogy ügyesebb ember biztosan ki tudja nyitni egy kézzel is, lám már itt is van egy ügyes ember
Nekem valószínűleg vastag a hüvelykujjam, sehogyan sem tudom felülről úgy rányomni a lyukra, hogy ki tudjam billenteni a pengét.
Próbáltam alulról a mutatóujjammal, de úgy se sikerül.
SZERK: Megpróbáltam egyszerre nyomni kifelé a pengét felülről a hüvelykujjammal, alulról pedig a mutatóujjammal. Így sikerült kinyitni a pengét, igaz, hogy letört a körmöm, a béna fogás miatt pedig az egész kés kiesett a kezemből
[ Szerkesztve ]
Minden jó, ha a vége jó. Ha nem jó, akkor még nincs vége.
-
gyapo11
Topikgazda
válasz betyarr #3383 üzenetére
Csatlakozom a kérdéshez. Nekem leginkább egy serpenyő kellene, amiről nem jön le a teflon, nem szűnik meg a kerámia tapadásmentessége, és nem vésővel kell egy hússütés után levésni a legfinomabb fűszeres lesült részeket.
-
peestike
őstag
válasz betyarr #2400 üzenetére
Szerintem átlagos használatra teljesen mindegy.
Annál a tevékenységnél, ahol estleg csukódhat a penge, ott már fix pengés kés kell.
Eddig nem is igazán gondolkodtam ezen...
Szerintem vedd azt, ami tetszik.42 - Nincs is jobb, mint egy kis kötöttség, ami ellen az ember kényelmesen lázadozhat.
-
peestike
őstag
válasz betyarr #2397 üzenetére
Pont ezzel konkrétan nincs, de az évek során jó néhány ganzo átment a kezeim között. Van most is, amennyibe kerül, azt a pénzt megéri. Egynek volt kisebb baja, axis lock-os volt. Ha felülről nézted, akkor lehetett látni, hogy a zár kissé keresztbe van. Egyébként mindegyiknél a penge szépen nyílt, nyitva nem lötyögött, középre zárt. Spyderco koppintás nekem f729 van, meg vagyok vele elégedve.
[ Szerkesztve ]
42 - Nincs is jobb, mint egy kis kötöttség, ami ellen az ember kényelmesen lázadozhat.
-
jookomak
őstag
válasz betyarr #2366 üzenetére
Nem vagyok benne biztos, hogy ez a legjobb forma általános késhasználatra.
Én ezt egyetlen dologra tudom elképzelni, mégpedig az elejtett vad zsigerelésére.
Hogy érted, hogy kintre kell? Túrázáshoz, túrabot, nyárs, szalonna, vagy kerti főzéshez?
A szokásos tippem: mora 860mg. Olcsó, jó. -
titán
válasz betyarr #2179 üzenetére
Én minden aznapi epizódot megnézek este, ez a kedvenc szórakozásom. Imádom az acélt és a munkát vele. Imádom az olajos acél szagát, a szikrákat. Sajnos az elmúlt 10 évben már nem foglalkozok acéliparral, úgyhogy amióta rátaláltam a kölök csatornájára, ezzel pótolom, fantasztikus képeket csinál a srác.
Azért ma is dolgoztam az egyik késemen egy-két órát. Csinálok az egyik relatív olcsó aogami szénacél konyhakésemból egy drágát Az egyik oldala már egyenesre és síkra van csiszolva és tükörre polírozva (két hét alatt és 8-10 óra munkával), még egy-két hét, ahogy az időm engedi, és teljesen elkészül, akkor csinálok róla képeket.
[ Szerkesztve ]
evDirect villanyautós töltőhálózat
-
titán
válasz betyarr #2130 üzenetére
[link] Esetleg, de szerintem a másik megéri a plusz 3 dollárt. Sok anyag van ám benne, egy kiló darabja, drága a szállítás. Amúgy meg tedd rá egy többszörösen összehajtott vizes rongyra, ami már nem kell többet. Sokáig én is így csináltam. Csak a gyémánthoz vettem ezt a tartót, mert azt nem lehet rongyon használni.
[ Szerkesztve ]
-
titán
válasz betyarr #2066 üzenetére
Nem volt szerencséd. Nekem több, mint 20 csomagomból egyet se fogtak meg, neked meg egyből egyet rögtön. Ki kell várni, az is átjön áfamentesen, ha végre felülre ér a kupac aljáról.
Hogy tovább bosszantsalak, nekem azóta több 50usd+-os japó csomagom is átjött.
[ Szerkesztve ]
-
gyapo11
Topikgazda
válasz betyarr #2039 üzenetére
Már pár evésen túl van a Qing, és még nem fentem újra. Érezhető az él gyengülése, de még használható. Az Icelt már biztos fentem volna, szóval kopásállóbb az éle. Papír szerint ugye 59+-1 HRC. A kérdésem az lenne, hogy még keményebb kés még éltartóbb lenne, vagy a keménységtől függetlenül milyen anyagú kést keressek, ami a legtartósabb éllel rendelkezik?
[ Szerkesztve ]
-
Snoop-y
veterán
válasz betyarr #2029 üzenetére
Kuzdelemben kest nem dobalunk. Ahhoz 100%-ra biztosra kell tudnod milyen messze van toled a celpont. Ha kicsit messzebb/kozelebb vagy mint gondolod akkor a nyelevel fogod eltalalni.
Krav maga edzo is mondta keses tamado elol el kell futni
New level... Advertising has us chasing cars and clothes, working jobs we hate so we can buy shit we don’t need
-
gyapo11
Topikgazda
válasz betyarr #1999 üzenetére
Nekem egy hasonló van gagyi kivitelben, tulajdonképpen jó, de amióta megvan a markolatból kipattanó pengés, azóta nem használtam, az sokkal bejövősebb. Ennél feszített állapotban van a rugó alapból, és gombnyomásra indul a penge. Idegesítő a tudat, hogy a zsebemben egy asztal széléhez nyomódástól kinyílhat. Igaz, hogy van biztosító zár, de az plusz kellemetlen, hogy minden használat előtt ki kell biztosítani. Ezzel szemben a kipattanó pengésnél nincs feszített állapot csak a nyitás vagy csukás idejére, és elég nagy erővel kell húzni-tolni, vagyis a véletlen működés szinte kizárt. Az oldalra nyíló nyitott állapotban a kézvédő kallantyúval oldható, munka közben is véletlenül megnyomódik és rácsukódhat az ujjakra, a kipattanósnál ez lehetetlen.
-
-
titán
válasz betyarr #1999 üzenetére
Ezért elég csúnya ejnyebejnye jár. Ez a különösen veszélyes kategória. Ezt még forgalomba hozni is bűncselekmény Ezek nem normálisak. Felnyomja őket valaki, aztán mehet az ügyvezető hidegre.
4. § (1) Dobócsillag, rugóskés, ólmosbot, gumibot, boxer, elektromos sokkoló, 20 gramm töltőanyag tömeget meghaladó gázspray csak a 3. § (2) bekezdésének a) pontjában meghatározott szervek részére forgalmazható.
3. § (2) a) a Magyar Honvédségre, a rendvédelmi szervekre, a Nemzeti Adó- és Vámhivatalra, az Országgyűlési Őrségre, a nemzetbiztonsági szolgálatokra, a Magyarország területén állomásozó fegyveres szervekre, továbbá azokra a szervekre és személyekre, melyeknek a közbiztonságra különösen veszélyes eszköz birtoklását, használatát jogszabály megengedi;
[ Szerkesztve ]
-
titán
válasz betyarr #1985 üzenetére
Bekerült a papírod a kupac aljára. Amikor felülre ér, akkor kapod meg...
gyapo
Nekem még csak meg se állítottak egyet sem. Péredig volt, hogy 5 kilós csomag volt 4 kővel (nem élező, hanem drága csiszolópaszta), sőt még a deklaráltan 500 dolláros, 20 kilós csalis csomagom is átjött, legnagyobb meglepetésére. Tiszta golyó. Összesen két csomagomat fogták meg valaha. Az egyik egy 40 dolláros élezőgép volt, amit utálok, és nem használom. Ezt természetesen továbbengedték egy hónap múlva. Külön gratuláló levelet küldtem nekik. A másik egy 80 dolláros, kis csalis csomag volt, azt meg is áfázták.[ Szerkesztve ]
-
gyapo11
Topikgazda
válasz betyarr #1981 üzenetére
Azt hiszem schawo írta, hogy minden kő és kés bejött áfa nélkül. Meg miért is hiszi egy vámos, hogy egy kő többe került, mint 45 $. Biztos van drágább is, de azok ritkán jöhetnek. Csak fölöslegesen terheli a vámhivatalt az eljárással, aminek a végén nem kapnak egy fillért sem.
-
ZolkoW
őstag
válasz betyarr #1967 üzenetére
mágneses tartóból biztos kapható olyan,ami bevonatos (műanyaggal), vagy pedig fa/bambusz burkolatú. nem tudnék fejből példát, de valaki itt a fórumon is linkelte saját munkáját,ha jól emlékszem.
[ Szerkesztve ]
Basszusműhely helyett: https://www.facebook.com/profile.php?id=61555669762786
-
gyapo11
Topikgazda
válasz betyarr #1960 üzenetére
Érdekes, én meg pont nem szeretem az ilyen pengetövet, hogy ott van egy bumszli fém. Törlésnél oda kell figyelni, az igaz.
Hogy milyen élesen kapod a kést a gyártótól, az nem sokat számít, mert úgyis tompulni fog használat közben, éz élezés/fenés megúszhatatlan.
A karcolódással meg ne foglalkozz, nem dísztárgy, hanem használati eszköz. A használathoz pedig a legfontosabb az él, tehát nem tesszük más fémtárgyak közé, nem ejtjük le, nem vágunk fémet, nem hagyjuk vizesen (a nem rozsdamenteset). Engem a fenésnél se érdekel, hogy jaj nehogy megkarcoljam az élszalagon kívül valahol, vágjon megfelelően, ez a lényeg.menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet
-
titán
válasz betyarr #1945 üzenetére
Ja értem. Én tartom mindenhogy, ahogy épp sikerül. Az a kérdés, hogyan nem sérül az ujjvédő vagy a bakni. A tegnapi molos késnek például ferde, közel 45 szögben fordítva, felfelé áll a bankija, emiatt fordítva, 45 fokos szögben tartottam, hogy az él végét is lehessen élezni. Amúgy meg tök mindegy, hogy tartja az ember, az acél ugyanúgy jön le róla
-
titán
válasz betyarr #1943 üzenetére
Ez hülyeség, ugyanolyan erővel mehet minden irányba, nincs kitermelt irány. Nem néztem a videót, nem hiszem, hogy 45 fokban tartaná. Inkább 15 lehet az. Ha később más szögben tartja, az megint jó nagy hülyeség, ne utánozd, akkor nem ér le az élszög, fölöslegesen csinál bármit, csak árthat, megkarcolja a kés lapját.
-
titán
válasz betyarr #1934 üzenetére
Bármivel, ami kéznél van. Széles cellux, széles maszkoló, széles szigetelő. Enyhén nedves késre szoktam felragasztani. Érdemes a kézvédőt is, akkor nem fogod összekarcolni a rutin hiánya miatt.
Pont tegnap éleztem egy x50crmov15 kést, a Suehiro nagyon jól viszi.
Ugye tudod, hogy 10-15 percet áztatni kell, és a felületen folyamatosan pótolni a vizet?
[ Szerkesztve ]
-
M@rdel
őstag
válasz betyarr #1908 üzenetére
Szerintem 20 dollár értékre semmi egyéb költség nincs.
Itt az összefoglalóban lévő pdf szerint ez a 20 dollár / 6000 Ft elhanyagolható értékű küldemény.[ Szerkesztve ]
-
-
peestike
őstag
válasz betyarr #1867 üzenetére
alin nézegettem ezeket a fajta késeket a múltkor, olvasgatva a visszajelzéseket is.
egyiknél volt, hogy 2 csillagot kapott, a vevő szerint se nem vg10, se nem damaszk. az eladó reagált, hogy a kedves vevő nem jól gondolja, mindkettő stimmel, az alapanyag japán, megmunkálás kínai.más: vettem egy ilyet: XINZUO 6 Japanese chef knife
(még nincs meg, de már továbbment belföldi feldolgozásra. holland posta, 7 nap alatt volt itt, 5 napot ült rajta a posta) annyit sikerült az 10Cr15CoMoV acélról kideríteni, hogy megfelelt a Takefu VG-10-nek.
meg remélem a 60 +-2 keménység inkább -2, mert nem tudom mivel húznám meg most a kisflex-en kívül.42 - Nincs is jobb, mint egy kis kötöttség, ami ellen az ember kényelmesen lázadozhat.
-
titán
válasz betyarr #1867 üzenetére
Elég valószínű, hogy VG10, élezni érzésre nagyon hasonló, mint a japán VG10-es késem. Kicsit puhábbra van edzve, olyan 58-60-nak saccolom a keménységet (a japó vg10 késem 60-61). De teljesen jó vele dolgozni, és közben kicsit könnyebb élezni, és talán nem kell annyit javítgatni. Mert 60 fölött a VG10 is már hajlamos kipattogni. Elég sokat használom a kínai hámozókat, és jól tartja az élét.
Onnan tudom biztosan, hogy nem rajzolt, hogy sokkal meredekebbre vettem a gyári 22 fokos élezést, olyan 12-13 fokra, és emiatt az élszalag a felső részén beleért a lamináló acélba, és az élszalag felső részén, amit én csiszoltam, ott is kirajzolódott a többrétegű minta.
[ Szerkesztve ]
-
Skillet
addikt
válasz betyarr #1810 üzenetére
Van bizony. De ahogy nézem, ZolkoW sem lakik hozzám közel
Ettől függetlenül fenntartom. Ha valakinek segítség kell, szóljon.
Nekem majd a 13 centis élezéséhez kellene kis segítség. Jómagam nem hiszem, hogy neki fogok állni, de ha tudtok olyan helyet, ahol értenek hozzá, szívesen veszem az infókat.Mess With The Best! Die Like The Rest! 8G GALANT VR4^ever
-
titán
válasz betyarr #1776 üzenetére
Helyzet az, hogy nem tudom Nincs másik darabom, csak ez a King. Se a Naniwának, se a Suehironak, se a Shaptonnak nincs normális méretű, olcsó polírozó köve. A Haidu HCA1500/2000 (japán 6000/8000-esnek felel meg) jó lehet, és nem veszedelmesen drága (de nem is olcsó), de nincs vele tapasztalatom. Kicsit (~20-30%-kal) olcsóbb, mint a japó kövek (kivéve a Kinget, ugye)
[ Szerkesztve ]
-
Digitalpimp
senior tag
válasz betyarr #1742 üzenetére
Nem, nekem teljesen jól kézre áll, normál kézméretem van, hosszú ujjakkal.
"...a popszakmában sokminden fontosabb, mint maga a zene. Azt a legjobb kikapcsolni." Ford Fairlane kalandjai "Vihar előtti csend, nem jó itt senkinek, csak az a pár szemét érzi jól magát, aki a képernyőről felém integet, az a sok nagy magyar, az a sok jóbarát!" PiCsa
-
Digitalpimp
senior tag
válasz betyarr #1739 üzenetére
Egy pár pucoláson, egy komplett pörköltön, zöldségzöld aprításon és egyéb konyhai vagdosáson már túl vagyok vele. A fénymásoló papírt még viszi tolásra. Eddig nagyon tetszik, jó a súlya, nekem jól kézre áll. Észrevettem, hogy a család is előszeretettel nyúl felé. Kb. 4E HUF-ért nem volt rossz vétel. Elkezdtem szemezni a többivel is, a kenyérvágó első látásra szerelem. [link]
"...a popszakmában sokminden fontosabb, mint maga a zene. Azt a legjobb kikapcsolni." Ford Fairlane kalandjai "Vihar előtti csend, nem jó itt senkinek, csak az a pár szemét érzi jól magát, aki a képernyőről felém integet, az a sok nagy magyar, az a sok jóbarát!" PiCsa
-
Digitalpimp
senior tag
válasz betyarr #1737 üzenetére
Mondjuk így: [link]
-
-
gyapo11
Topikgazda
válasz betyarr #1731 üzenetére
Én se, amíg nem tapasztaltam. Ez kaszakő, tehát elég hosszú ahhoz, hogy kézben tartva fenjem vele a kést. Konyhában meg sokszor még zsírosabb az ember keze, mint alapból, és hiába törlöd meg, marad rajta elég. A rendes kézmosásnál meg gyorsabb egy darab rongy. Biztos ki lehetne főzni valami lúgban a követ, meg lecsiszolni a felületét, de 100 Ft-os kővel nem éri meg ennyit molyolni. A rendes téglatest köveimet meg óvatosan fogdosom, leginkább csak az oldalát, és ritkán veszem elő, csak amikor komolyabb élezés van. De úgy veszem észre, hogy ha egyszer megéleztem egy kést, rákerült a kezemben levő élszög, onnantól már elég a kerámiacső, fenőacél, és ez a kaszakő, mikor melyik, és csak pár húzás. Puhák a késeim.
-
titán
válasz betyarr #1684 üzenetére
Egy kemény kést sokáig kell, puhát nem. Én két-háromhavonta szoktam élezni, ekkor még bőven élesnek tekinthető. Ilyenkor egy késsel 10-20 percet szoktam foglakozni. 5 konyhakés általában valamivel több, mint egy óra. Félévente, évente minden késre sor kerül, hogy felújítsam az élszalagot, ilyenkor arra kb kétszer annyi idő kell.
A legnagyobb szénacél konyhakésem élszalagja felújításra szorul, van rajta pár pici folytonossági hiány, ráadásul le is ejtettem két hete, és a hegyéből letört 1-1,5mm. És mivel most nincs kedvem megint majd egy órán át rüszülni, mint legutóbb tavaly nyáron, ezért vettem egy gyémánt készletet két lappal, remélem így maradok ennél a késnél a 20 perc körüli versenyeredménynél, és a többi kés részidőit is lejjebb tudom szorítani kicsit.
-
titán
válasz betyarr #1678 üzenetére
Ha Bp-i vagy, kölcsön tudok adni pár napra egy szettet Suehiro 1000, 3000, King 6000, szögsegéd (többféle is), rozsdaradír, hogy kipróbáld. És akkor nem kell össze-vissza vásárolni mindent. De akár a nagy élezőgépet is, hátha neked épp az jön be.
[ Szerkesztve ]
-
titán
válasz betyarr #1676 üzenetére
Nem kopik, egy nagyon kemény kerámiabetét van benne. Csak egyféle ilyen szögtartó van. Én olyan élszöget használok minden késen, amit ezzel az adott késen épp kiad. Egyedül a Buck Open Season Boning Knife késemet élezem a géppel, mert azzal sehogy sem jön ki jól a szögsegéd. Túl keskeny pengéje van a szögsegéd használatához. És mivel végig egyenletesen ível a pengéje, épp jól használható az élezőgéppel.
Szóval a szögsegédes megoldás sem 100%-os. Valószínűleg csak a kiváló kézügyesség és a pusztakezes élezés jó mindenre.
[ Szerkesztve ]
-
titán
válasz betyarr #1672 üzenetére
Van a lanskyhoz hasonló berendezésem, csak jóval nagyobb. Kis késeken elég bolondbiztos, de a szintén keskeny élező felület miatt nagyon sok meló, és azért igazán borotva élt nem tudtam vele csinálni, pedig van mindenféle kövem hozzá 10000-ig. És hosszabb (150<) késeken szívás követni vele a kés görbületét, elmászik az élszalag szöge. Pedig az enyémnek kb kétszer hosszabb a karja ennél, tehát könnyebben követ a tengelytől távol is. Tulajdonképpen arra használom a készletet (legalább 20 kövem van hozzá), hogy fogja a port a garázsban.
Igazán élezni csak rendes köveken tudok. Ilyen masinák is kisebb késekhez jók, mindig ilyeneken mutogatják a működést. Nem láttam még, hogy valaki jól megélezett ilyennel egy 25 centis kiricükét.
Ha nem tudod tartani az élszöget (én se tudom), használj szögsegédet [link], és gyerekjáték lesz a kövön élezés. A szögsegéd akkor használható jól, ha előtte felragasztasz egy ragasztószalagot a kés gerincén keresztül a kés két lapjára. Így nem sérti meg a kés felületét és nem is csúszkál rajta.
[ Szerkesztve ]
-
MODERÁTOR
válasz betyarr #1664 üzenetére
Nekem elsőre mikor próbálkoztam az élezést, nagyokat bénáztam, sőt régen még el is rontottam, írtam is. Kialakul! Megtanulja az ember. Egy idő után rájöttem, hogy jók ezek a beállított szögű élezők (az én lansky turn box-om, vagy ez a spyderco), de a legsokoldalúbb és a legjobban használható, és végső soron talán a legjobb eredményt adó az a sima fenőkő. Szerintem gondolkozz majd abban is (attól a meglévőt nem kell kidobni).
Az sem kell, hogy nagy legyen, pl: [link] [link]
Ez mind a kettő kombinált kő, zsebben, táskában is elfér, én a nem zsebkés méretű Mora késemet is ezen élezem, de az opinelt, a victorinoxot és a leathermant is. Gondold meg ezeket, csak hogy elültessem a bogarat a füledbe. -
gyapo11
Topikgazda
válasz betyarr #1636 üzenetére
Ezek nem: a sashimi egy 3 részes készletben van, abból a másik kettőt nem használom, az egyik egy kis kés, a másik egy santoku, a pengén 5-6 lyuk van, azt hittem milyen jó lesz nem rátapadósan szeletelni, de nem, tapad rá minden mint a nyavalya, a lukaktól függetlenül. Valamikor vettem egy séfkést valamelyik áruházban, de vastag és nehéz, én meg a vékony és könnyűt szeretem. Fiskars 5 darabos készlet, ebből kettő szeletelő, aminek nem olyan széles a pengéje, hogy a markolatot fogva ne verjem oda az ujjaimat a deszkához. Nekem a széles pengéjű séfkés jön be, a húst is azzal szeletelem, nem a szeletelő késsel.
Ami részben váltak be, egy Tramontina saválló séfkés, olyan vékony, hogy peng, zenélni lehet rajta mint a kétemberes fűrészen, nem is elég széles a penge, leér az ujjam, de olyan brutálisan éles, hogy paradicsomot-paprikát a lecsóba csak ezzel vagdosok, vagy húsvéti főtt sonkát hogy ne essen szét darabokra. Én fentem meg, kerámia csövön szoktam meghúzni szárazon, borotva. Pennys fehér kerámia bevonatos santoku és séfkés, a santokun mélyedések a pengén, valamivel talán kevésbé tapadnak rá a cuccok, de még igazából nem éleztem, a gyári él meg nem az igazi. 30 centis piaci késestől, vastag, brutális darab, talán az is Tramontina, nehéz, mindennapos munkára nem jó, viszont amikor kell az erő, akkor jó, sütőtök, szalonnabőr, ilyenekre.
A legmeglepőbb bevált az Lidl séfkés talán 300 vagy 500 Ft volt, egyszerű fekete műanyag markolat végig fut benne a fém, nincs a penge tövéig élezve, azzal szenvedtem egy sort, mire leszedtem a sok anyagot. Könnyű élezni, mégis tartja, 20 centis, mindennapos. Egy másik már nem tudom honnan, készletben egy séfkés meg egy kis kés, utóbbit asszony használja evéshez. Két jó tulajdonsága is van, gumírozott markolat, vizes kézzel se csúszik, és lejön a penge a markolat alá, a markolat tetején szépen lapított felület van, ahova jól lehet támaszkodni a kéznek, erősebb nyomást igénylő vágásokhoz. Jól élezhető, hagymát, petrezselymet, medvehagymát aprítani, húst szeletelni jó. Szintén olcsó, 1000 volt a két kés.
-
basaja
senior tag
válasz betyarr #1636 üzenetére
Bár nem én vagyok a címzett de én is vásárolgattam sokfelé. Az olcsóbb kések közül az IKEA késein kívül egy Thomas by Rosentahl group nevű valami lett állandó társam a konyhában. Könnyen élezhető, éltartóssága nagyon jó.
EDC: Xiaomi13,Leatherman Wave,T-rex,Giantmouse Ace Riv
-
gyapo11
Topikgazda
válasz betyarr #1618 üzenetére
A megégetett kést is meg lehet élezni/fenni, sőt még könnyebb is a puhasága miatt, csak nem tartja az élét.
Most értem az olvasás végére, ugyanazt írtam mint dantre.
[ Szerkesztve ]
-
MODERÁTOR
válasz betyarr #1615 üzenetére
“mert kilágyul az anyag egy pillanat alatt. Azt kell figyelembe venni, hogy az él mikronos mérettartományú, tehát ott az anyag már nagyon könnyen hajlítható, kitörhető, és nagyon hamar fölhevül a lágyulási pont“
Nem idézem tovább mert gyapo11 szerintem tök jól leírta. Még mielőtt olvastam volna, végig az járt az eszemben hogy gagyi az anyaga (mármint a késnek). De az olvasottak alapján már szinte biztos.
Szerintem ne add el azt az élezőt! Nekem ami van az ahhoz hasonló, csak annál egy-két kategóriával kevésbé komoly, és nagyon jól élez. Jó maga az elgondolás.
Próbáld meg egy normális anyagú késsel, meglátod egészen más lesz.
Én a borotvakésemet is eleinte rendes kövön éleztem aztán hagytam a fenébe és arra is a lansky kerámiarudat használom amikor élezni kell (csak nem szögben állítva a tartóban, hanem az asztal lapjára fektetve egy rudat). A spyderco rúd szerintem anyagában is és kialakításában is igényesebb mint az enyém, látatlanban mondanám hogy jobb eredmény érhető el vele!Szerk.: Ja, ezt még be akartam írni. Van egy késem. Kamaszkoromban kísérleteztem vele, hogy én majd még jobban “megedzem”. Ahogy azt Móricka elképzeli. Hevítettem gáz felett, majd vízbe. Párszor. Na azt a kést gyakorlatilag nem lehet megélezni onnantól fogva.
[ Szerkesztve ]
-
jookomak
őstag
válasz betyarr #1618 üzenetére
Nekiálltam szöszmötölni egy 6 éves spyderco delicával. Végigzongoráztam a lépéseket, a szokásos módon. Továbbra is szar volt. Na ezután nekimentem a 30 fokoson, már a hangja is más volt, szedte az anyagot rendesen. Nem számoltam, de biztos, hogy jóval több, mint 20-20 húzás volt oldalanként. Ezután vissza újra a 40-re, majd végig ismét a 4 lépésen. Az eredmény:
-
basaja
senior tag
Ne tántorítson el, menni fog. Lehet vágni a papírt(is)a megélezett késsel...
Jookomak segített nekem is,a Leatherman pengéjét sehogy sem tudtam megélezni. A köveket a másik lyukba rakva máris értékelhető lett az eredmény...[ Szerkesztve ]
-
betyarr
veterán
válasz betyarr #1617 üzenetére
ha szikrázva szárazon, akkor az az él már nem sokat fog érni, mert kilágyul az anyag egy pillanat alatt.
az egyik késsel ez lehet a baj.nem vizesen lett élezve,hanem szárazon.most olyan a kés éle,hogy ha akarnék sem tudnék vele vágni.tényleg mint egy kőbalta.a tegnap esti élezéshez használt kés is így lett élezve,de annak még van éle.valamilyen szinten viszi a papírt,de nem kizárt,hogy a száraz élezésnek köszönhetően tönkre ment a fém és már csak úgy lehet rajta javítani,ha leszedjük a jelenlegi,tönkre tett élszalagot.
-
jookomak
őstag
Te írtad, hogy ikea kést is vettél mellé? Esélyes, hogy gyárilag 30 fokosra van élezve, te pedig az alapértelmezett 40-esen próbáltad. Ugyanez igaz egy régi késre. A sharpmaker dvd-n van, hogy ha sokáig használjuk a kést, és élezzük 40 fokosra, akkor ugyanúgy eltompul. Ilyenkor kell a másik lyukba tenni, és a szürke kövek élét használni, hogy anyagot válasszunk le. Ezután tudod kialakítani a 40 fokost.
Próbáld ki, hogy lefekteted a követ a tartóban, és mintha egy lapos kövön éleznél, húzd végig rajta előbb 40, majd 30 fokon tartva. Hallani fogod, hogy melyik a jó. Adj a cuccnak egy újabb esélyt, illetve magadnak is. Véleményem szerint ha ezzel nem megy, a lansky szettel sem lesz jobb.
Mindjárt megyek, csinálok pár képet a konyhában, hátha segít.
A kolléga előbb linkelt ábrája nagyon jó. Pár hsz-emmel korábban linkeltem a spy videót youtube-ról, nézd végig.
Említett videó.[ Szerkesztve ]
-
gyapo11
Topikgazda
válasz betyarr #1613 üzenetére
A Lanskyvel mindenki tud élezni, csak arra kell figyelni, hogy a megfelelő lukba dugd a pálcát, ami az élszöget beállítja. Meg persze ne szárazon csiszold. A legnehezebb talán annak megállapítása, hogy mikor kész, tehát mikor ért össze a két oldal az élen, mikor tűntek el a hibák. Tovább fölösleges csiszolni, de eddig meg muszáj.
Befogni egyenesen kell, nem igazán lehet elrontani. Ha az ívelt hegyen is fontos az élszög, akkor kicsit kell geometriázni, hogy a csiszolás íve egyezzen a penge ívével. Ha hosszú a kés, akkor több fogásból érdemes csiszolni, minden fogásnál azonos nagyságú rész álljon ki a pengéből, így lesz az élszög azonos. Van egy kis csalás benne, mert az élszög pontos csak középen lesz, amint kezdünk távolodni, egyre kisebb lesz. De mivel 1-2 fokról van szó, a használat szempontjából nincs jelentősége.
Nem tudom hogy történt a gépi köszörülés, ha vizes kövön akkor OK, de ha szikrázva szárazon, akkor az az él már nem sokat fog érni, mert kilágyul az anyag egy pillanat alatt. Azt kell figyelembe venni, hogy az él mikronos mérettartományú, tehát ott az anyag már nagyon könnyen hajlítható, kitörhető, és nagyon hamar fölhevül a lágyulási pont fölé, az edzettsége csökken, késnek alkalmatlanná válik. Egy ilyen kilágyulás után jelentősebb anyagmennyiséget kell leszedni, hogy eljussunk a még nem kilágyult anyagrészhez, amiből az új élet kialakíthatjuk. Tehát flexszel meg száraz köszörűvel, meg száraz motoros konyhai élezővel nem élezünk csak vizessel. Lehet látni videókon a méteres átmérőjű tárcsákon nyomatják az élezést a szakik, közben csorog rá a víz.
Keress egy erős nagyítót vagy óráslupét, és azzal nézd meg. Először érdemes megnézni, aztán élezni, mert a használt élszalagon jól látszik az új fenés nyoma. Ha már fented, akkor nehéz meglátni, ilyenkor finoman át kell húzni durvább kövön az élszalagot, és ekkor már jól látszik a finomabb fenés nyoma, ahogy tünteti el a durvább kő csiszolásnyomait. Akkor jó a fenés szöge, ha egyenletesen az egész élszalagon koptat, ezt kell elérni. Ezután már minden fenés csak 1 perc lesz ugyanazzal az élszöggel, és ismét borotva a kés.menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet
-
gyapo11
Topikgazda
válasz betyarr #1611 üzenetére
Spyderco nem volt a kezemben, nem tudom mekkora erővel lehet rányomni, és mennyire szedi le az anyagot. A Lansky-féle az nekem is van, egyszerű különböző finomságú kövek, elég nagy erőt lehet átvinni, az tuti jó.
Ha passzol az élszög, akkor nagyon keveset kell lecsiszolni, szerintem erre való a Spyderco és a hasonló ferde köves élezők.
Az új késeken gyakran elég tompa az élszög, mert ez gyorsabban elérhető és kevesebb anyagot kell leszedni, valamint tartósabb az él, ezért szeretik a gyártók. Aztán jön a késmániás, szeretne jobb élet, ami a selyempapírt is viszi meg átesik a paradicsomon, ehhez viszont laposabb élszög kell, és elég sokat kell leszedni a gyári élszalag tövéből.
Két oldalon a két háromszöget kell leszedni a laposabb élszöghöz. Ha a használattól eltompul az él, akkor pár század mm kopik le az élből, ennek eltüntetésére a két élszalagból kb a felét kell lecsiszolni. Annak ez a két háromszög legalább a százszorosa. Tehát nagyon fontos, hogy a késnek milyen az élszöge, ahogy ezt pár hozzászólással előbb írtam.menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet
-
gyapo11
Topikgazda
válasz betyarr #1606 üzenetére
Meg kell nézni az élszalagot még fenés előtt, aztán pár húzás után megint, hogy honnan szedi le az anyagot. Ha az élszalag éléről, akkor jó, kevés anyagot kell leszedni, nagyobb lesz az élszög, ha az egész élszalagról, akkor is jó, több anyagot kell leszedni de pont jó az élszög, ha viszont az élszalag tövéről, akkor hosszas munkára kell készülni, mert a nagyobb élszöget kell kisebbé alakítani, és ahhoz elég sok anyagot kell lecsiszolni. Azt inkább kézzel nagyobb kövön érdemes, lehet akár kaszakő is 200-300-as, aztán mikor végigért az élszalag éléig, akkor jöhet a finomabb fenés.
-
titán
válasz betyarr #1600 üzenetére
Most megnéztem, mi a túró ez. Szemre bármilyen tompa kést fel lehet vele élezni, csak idő kérdése. Mivel kis felületen élez (egyszerre <1mm2 az érintkezés), ezért sokat kell rajta sikálni. Konyhakéshez nem optimális, annak nagyon hosszú éle van, azon tényleg sokat kell molyolni. És mivel a kőnek is csak nagyon kis felülete érintkezik, ezért a élező felület könnyen eltömődhet, nem tudom hogyan hogyan védekeznek ez ellen. Szóval amire optimális lehet ez, az bicskák, rövidebb vadászkések puhább acélból. Biztos megcsinálja a konyhakést is, csak ne add fel, addig kell húzni, amíg kész nem lesz.
-
jookomak
őstag
válasz betyarr #1587 üzenetére
Nem sokszor merült fel a topikban maga a késhasználat, de azért leírom. Csak fa, vagy bambusz vágódeszkán használjuk, esetleg műanyagon, bár én személy szerint nem szívlelem őket. Ne vágjunk vele csontot, kemény részeket, fagyasztott húst. Ne kalapáljunk vele, mint egy bárddal, használat után kézzel mossuk el, töröljük szárazra. Mosogatógépbe semmiképp se rakjuk a késeket, és ne dobjuk a fiókba a többi közé. Ha van fenőacélunk, akkor pár használatonként húzzuk meg rajta.
Ha ezeket az alapszabályokat betartjuk, akkor egy gyengébb kés is határozottan tovább fog tartani. -
-
basaja
senior tag
válasz betyarr #1541 üzenetére
Ahogy írta jookomak, simán a háromszögű kő csúcsán kell végighúzni a szerát pengét. A kiskönyv szerint három húzás után egyet kell ellenkező oldalon lehúzni, hogy levigye a sorját. A Leatherman szerát pengéjét húztam meg, ma ki is próbáltam műanyag rögzítő szalagokat vágtam vele.Mondanom se kell, vitte, mint Floki a lábtörlőt...
Jookomak: köszönöm
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest