Új hozzászólás Aktív témák
-
titán
válasz gyapo11 #1570 üzenetére
A penge anyagát nem találom. Tulajdonképpen szinte mindent fel lehet keményíteni 60 HRC-re, csak kérdés, hogy akarom-e. De ha nagyon akarja valaki, akkor egy VG-10 kést is le lehet gyártani ennyiért, és akkor az pont az acél optimális tartománya. Szóval bármi lehet, és annak az ellenkezője is. Mindenestre az azért gyanús, hogy nem írták ki, miből van.
[ Szerkesztve ]
evDirect villanyautós töltőhálózat
-
Digitalpimp
senior tag
válasz gyapo11 #1570 üzenetére
Én ilyenből vettem most egy 5"-ost, hajtott a kíváncsiság. Ha megjön és kicsit "teszteltem" majd írok róla. Mondjuk VG 10 mennyire lesz, majd elválik, de hogy, az talány.[link]
"...a popszakmában sokminden fontosabb, mint maga a zene. Azt a legjobb kikapcsolni." Ford Fairlane kalandjai "Vihar előtti csend, nem jó itt senkinek, csak az a pár szemét érzi jól magát, aki a képernyőről felém integet, az a sok nagy magyar, az a sok jóbarát!" PiCsa
-
betyarr
veterán
válasz gyapo11 #1612 üzenetére
és vajon egy ilyen lanskyhoz mennyi gyakorlás kell,amíg jó eredményt ér el a júzer?
illetve,ami még gondolkodóba ejt,az az,hogy azt honnan lehet kiötölni,hogy hogyan kell befogatni a kés lapját a tartóba?értem ezalatt,hogy pontosan ott csiszoljon a kő,ahol kell,ne pedig a penge oldalát karistoljuk össze,vagy ne a kés élét tegyük tönkre?
illetve,konyhakésekhez teljesen alkalmas ez a lansky,vagy azért van vele probléma a méretek miatt?mod.:amúgy az említett késnél,amivel tegnap este próbálkoztam,szerintem elég lapos lehet az élszög.ezt onnan gondolom,mert egy mezei gépi köszörűvel lett élezve.ott szerintem inkább csinálnak lapos élszöget.vagy nem jól gondolom?
[ Szerkesztve ]
-
betyarr
veterán
válasz gyapo11 #1626 üzenetére
valami ilyesmin én is gondolkodtam már,hogy a kés hegye felé tuti nem lehet az ilyen spyderco féle élezőkkel ugyanolyan élt kicsalni.lehet ezért van az,hogy a tegnapelőtti próbálkozásomnál a kés inkább már szakította a papírt,mint vágta.lehet berendelem a lansky élezőt is,hogy legyen összehasonlítási alapom,aztán ha kitapasztaltam,hogy melyikkel megy könnyebben/jobban,akkor a vesztest áruba bocsátom.
-
-
Ezekiell
veterán
válasz gyapo11 #1631 üzenetére
Ez jogos.. Csak ahogy nézem, a 20k-t karcolják a 20 centis kések - van esetleg valami olcsóbb ajánlott?
Aki mibennünk nem bízik, az önmagában sem bízik. Aki mibennünk nem bízik, az a mi fényes békénkben sem bízik. És aki a mi boldog, fényes békénkben nem bízik, az áruló.
-
betyarr
veterán
válasz gyapo11 #1660 üzenetére
köszi szépen a választ!
mindenkinek: van egy régebbi rugós késem (nem hordom magamnál,csak tetszik),még az asszonytól kaptam kapcsolatunk kezdetén (amúgy,már gyerekkorom óta kés őrült vagyok-persze jó értelemben véve) és gondoltam egyet majd nekiugrottam a spydercoval.végig vittem az összes lépést,jó sokszor.egész jó lett az eredmény,de nem volt tökéletes.utána gondoltam egyet és a bőrövem hátán csaptam a késsel jópárat.teljesen tökéletes így sem lett,de már erősen megközelíti.majdnem olyan jól viszi a papírt,mint az ikeás késeim.a szőrt viszont lazán lehántja a karomról
lehet mégsem válok meg tőle viszont nagyon elkezdett hajtani a kíváncsiság a lansky iránt...
schawo: írsz majd véleményt?
[ Szerkesztve ]
-
titán
válasz gyapo11 #1682 üzenetére
Igen, keménységtől függ, hogy érdemes-e 800 (japán számozás szerint 1000) fölé menni. Az európai gondolatmenet az, hogy csináljunk puhább acélból (<55 HRC) kést, ami masszív, robosztus, és bármit kibír, élezzük mikrofogazottra, majd fenővassal rendszeresen egyengessük a csorbulatot. Ezzel szemben a japó gondolatmenet az, hogy csináljunk baromi kemény (<60 hrc) kést, ami óvatosságot, törődést igényel (gyakran nem is rozsdamentesek), és ha durván bánnak vele, akkor kipattog. Az élezést csináljuk ritkán, de akkor nagyon alaposan (a kipattogás miatt időnként fel kell újítani, akkor nagy meló), élezzük nagyon finomra (ez nem ugyanaz, mint felpolírozni, az csak látvány, és a keményet nem.is olyan egyszerű), és sokáig ne nyúljunk hozzá (olyan kemény, hogy fenni nem igazán lehet, nem csorbul, hanem pattog, ha durván bánnak vele). Mindkét gondolatmenet működik. Kinek milyen kései vannak, ahhoz kell igazítani a többi felszerelését, és használati szokásokat is. Én a japó vonalat kedvelem.
[ Szerkesztve ]
evDirect villanyautós töltőhálózat
-
titán
válasz gyapo11 #1685 üzenetére
Kemény anyaghoz (csont stb) puha kés (vagy inkább bárd) való. Egy kemény kés szétmegy a csonton. Minél puhább egy anyag, annál jobb hozzá a kemény kés. Kemény késsel csak színhúsok és zöldség szeletelhető, nagyon kemény késsel (>64) csak hal.
Kerámia kések nem jók semmire. Legfeljebb egy olyan konyhán, ahol nincs idő élezni, és inkább eldobálják a késeket. Amíg nem pattogott ki, addig viszonylag jól vág, aztán kuka. Nem otthonra való.
Muttermak adtam egyik nakiri késemet ajándékba, és a lelkére kötöttem, hogy nagyon óvatosan, mert kinyiffan, széttörik. Egyszer megyek hozzá, és hallom a konyhából a nagy püfölést. Kezdd gyanús lenni, mert lehet hallani a kemény kés csengő hangját, kimegyek megnézni, hát, csirkecsontot kalapál vele. Megállítottam talán, ha ötöt ütött vele, de már mindegy volt, centis darabok hiányoztak a pengéből. Ment is a kukába. Azóta kapott másikat, és azokra már vigyáz, de az elsőt azért szét kellett vernie. Nem hitte el, vagy mittudomén
[ Szerkesztve ]
evDirect villanyautós töltőhálózat
-
Digitalpimp
senior tag
válasz gyapo11 #1689 üzenetére
Szerintem a japán vonalon ilyen bontási melóra vannak kitalálva a deba kések. Vastagabbak, egyoldalú leélezéssel, így marad anyag az élben, hogy bírja a kiképzést, de mégis elég éles az egyoldalas élezés miatt.
"...a popszakmában sokminden fontosabb, mint maga a zene. Azt a legjobb kikapcsolni." Ford Fairlane kalandjai "Vihar előtti csend, nem jó itt senkinek, csak az a pár szemét érzi jól magát, aki a képernyőről felém integet, az a sok nagy magyar, az a sok jóbarát!" PiCsa
-
titán
válasz gyapo11 #1689 üzenetére
Nagyon jó, japó jellegű kés nagyon, nagyon olcsón: [link] (mármint a minőségéhez képest) Vicc, hogy amcsi fejlesztésű, kínai gyártású, ráadásul különleges amcsi acélból. Szóval japánhoz van a legkevesebb köze, csak annyi, hogy japán gjútó (gyuto) típusú kés. Tudom, sajnos nem szállít Magyarországra. De gyorsan hozatok egyet viabox-szal, amíg akciós. Meg is rendeltem Oregonba.
[ Szerkesztve ]
evDirect villanyautós töltőhálózat
-
titán
-
titán
válasz gyapo11 #1768 üzenetére
Száraz deszkát kell olajozni, akkor nem kerül bele víz, ami aztán beszoruljon Minden oldalát olajozom és vakszolom. Valószínűleg kissé túlzsába viszem az olajozást, de egy új deszkát sokáig szoktam olajozni, legalább 5x átkenem minimum 2-3 óra szüntekkel. Nagyjából ennyi, míg az IKEA Skydd vágódeszkaolajt (ez is egy parafinolaj) beszívja egy deszka. A gyógyertári parafinolajat kicsit tovább tart, 3-4 óra.
Mindig vízzel mosom, és mosogatószert is használok.
De tényleg írok ma egyet képekkel, lehet, hogy egy kis videó is lesz hozzá.
[ Szerkesztve ]
evDirect villanyautós töltőhálózat
-
Digitalpimp
senior tag
válasz gyapo11 #1768 üzenetére
Igen, minden oldalát. Érdemes az olajokat kicsit meglangyosítani, úgy jobban szívódik és könnyebben terül. Én az első réteg olaj után, ha esetleg kicsit kiszálkásodik a fa, akkor finomabb csiszolópapírral körbecsiszolom, utána kapja a következő rétegeket.
Így készül egy profi vágódeszka: [link]
Ez se rossz, a végén olajozzák rendesen. [link][ Szerkesztve ]
"...a popszakmában sokminden fontosabb, mint maga a zene. Azt a legjobb kikapcsolni." Ford Fairlane kalandjai "Vihar előtti csend, nem jó itt senkinek, csak az a pár szemét érzi jól magát, aki a képernyőről felém integet, az a sok nagy magyar, az a sok jóbarát!" PiCsa
-
jookomak
őstag
válasz gyapo11 #1778 üzenetére
Professzionális környezetben azért használnak műanyag "deszkát", mert mosogatógépben mosható, nem kell kezelni, és mivel fogyóeszköz, csak vesznek egy másikat, és megy minden tovább. Meg ugye azok színesek a különböző ételekhez. Piros a húshoz, zöld a zöldségekhez, fehér, sárga a többihez. Gondolom haccp szabvány is van rá, éttermek szerintem nem is használhatnak fa deszkát. Illetve jellemzően európai puhább acélos késeket használnak (japánokkal szemben), így a pengét így is úgy is acélozzák, nem tompul az éle.
Nekem egy nagy bambusz deszkám van, egy kis fa, és egy kis műanyag. Ahogy schawo is írta a bejegyzésben, egy szendvicshez nem veszem elő a nagyot, olyankor jön a kis fa. Műanyag akkor, ha végképp nincs kedvem, még törölgetni sem. De nagyon nem szeretem használni, egyszerűen érzem, hogy nem jó a késnek, mikor hozzáér a felülethez, és kopog. -
titán
válasz gyapo11 #1778 üzenetére
Láttad, 7 perc volt beolajozni a deszkát. Tovább tartott beállítani az állványt és a gépet a felvételhez, mint maga a folyamat, pedig ez kábé 3x annyi ideig tartott, mint a többi, annyira szívta. Most az előbb bevakszoltam, és a másik 2 nagyobb deszkámat is átkentem, ha már összetrutyiztam a kezem, úgyis nagyjából ideje volt már. Összesen 10 perc volt a 3 deszka. Ennél sokkal több időt pazarolok abszolút hülyeségekre. És ez a paraffinos méhviasz kiváló kézápoló is közben
[ Szerkesztve ]
evDirect villanyautós töltőhálózat
-
Digitalpimp
senior tag
válasz gyapo11 #1778 üzenetére
Hivatalos ételfeldolgozó helyeken még a kés nyele sem lehet fa. HCCP előírás, sőt azért vannak a különböző színű műanyag nyelű kések, hogy mivel mit kell vágni. Még a különböző húsféléket (sertés, csirke, hal) is külön késsel kell feldolgozni.
A deszkák ragasztását vízálló faipari ragasztóval kell csinálni. Festék-háztartási boltban tudsz venni.Schawo: Jó lett a leírás és a videó is! Grat!
[ Szerkesztve ]
"...a popszakmában sokminden fontosabb, mint maga a zene. Azt a legjobb kikapcsolni." Ford Fairlane kalandjai "Vihar előtti csend, nem jó itt senkinek, csak az a pár szemét érzi jól magát, aki a képernyőről felém integet, az a sok nagy magyar, az a sok jóbarát!" PiCsa
-
titán
válasz gyapo11 #1791 üzenetére
A fa más. Ott meg kell fizetni a kézimunkát, a szépséget, az egyediséget. 8000-ért egy 2 másodperc alatt egy géppel fröccsöntött műanyag rohadt drága, amikor egy ilyen bütüs deszkát megcsinálni 2 óra, legalább négyféle gép kell hozzá.
evDirect villanyautós töltőhálózat
-
Digitalpimp
senior tag
válasz gyapo11 #1791 üzenetére
A fa eszközök használatát hozza magával az ember, mint örökséget. Régen nem volt műanyag, a fa meg elérhető volt mindenütt, sokan megéltek a faragásból, fonásból. Van nekem is olyan deszkám, hogy fogalmam sincs hány éves, már igen régen megvan. Mondjuk arra egy nagy generál ráférne, mert kicsit teknős, de azt is megszoktam már, nem zavar a vágásoknál. A műanyag, meg műanyag. Fillérekért gyártják és horribilis haszonnal árulják. Dolgoztam műanyagosba is.
"...a popszakmában sokminden fontosabb, mint maga a zene. Azt a legjobb kikapcsolni." Ford Fairlane kalandjai "Vihar előtti csend, nem jó itt senkinek, csak az a pár szemét érzi jól magát, aki a képernyőről felém integet, az a sok nagy magyar, az a sok jóbarát!" PiCsa
-
-
gyapo11
Topikgazda
válasz gyapo11 #1844 üzenetére
Miért lehet ez, hogy a gagyi kés nem lesz elég éles ugyanazzal a mozdulattal? Szerintem azért, mert a kaszakő elég durva szemcsés, és a gagyi kés meg nagyon puha. Ezt a kést én már egyszer megéleztem, tehát az élszög a szokásos, és akkor éles is volt, de akkor a 800-as kövön fejeztem be, ami sokkal finomabb mikrofogazást ad. A kaszakövön viszont a nagy szemcsék durva fogazást adtak, és ez abban is megnyilvánult, ahogy tapadt a deszkára az él.
menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet
-
titán
válasz gyapo11 #1873 üzenetére
Ez hogy lehet? Ugyanolyan keménység mellett.
Jó kérdés. Talán a nagyon abrazív anyagokra máshogy reagál, mint a puhább anyagokra.
Erre tudnál valami hétköznapi példát mondani, hogy milyen művelet az, amikor már hajlamos kipattogni?
Megnézed 2 hónap múlva, és látod az apró folytonossági hiányt. Olyan fél milliméter mély háromszög hiányok. Nem tűnt fel, hogy pontosan mikor történik, biztos én sem kezelem még megfelelően. De másnál is jellemző. És attól még jól vág, egy-két ilyen nem vehető észre azonnal.
60+-2 az nagyon nem mindegy, hogy 58 vagy 62
Nem azt állítom, hogy hatalmas a különbség, vágok egy húzást egy kenyérben, és rávágom, hogy 59 vagy 60. Élezésnél lehet inkább érezni, hogy hogyan jelenik meg az élen a kis hajszálvékony perem. Minél keményebb, annál vékonyabb ez a kis peremesedés. Amikor a kínait éleztem, akkor még egy éldrót is létrejött, amit külön kezelni kellett.[ Szerkesztve ]
evDirect villanyautós töltőhálózat
-
Digitalpimp
senior tag
válasz gyapo11 #1873 üzenetére
Szerintem a különböző anyagok szerkezeti eltérésében lehet különbség. Mert attól, hogy a keménység megegyezik, - mivel annak a mérését egy szabvány szerint végzik - attól az eltérő anyagokban eltérő kristályszerkezetek alakulnak ki.
Schawo: A Qing késnek nézegettem egy jó erős nagyító lencsén át a mintázatát, és úgy is látszik, hogy ahol összekapcsolódnak, van egy nagyon finom árkosodás, illetve a különböző anyagok szemcséi finoman keverednek a határoknál is. Az élét nagyon jól tartja, mióta megjött használatban van. Ma is össze lett vágva vele vagy 1.5kg csirkemell kis csíkokra, még viszi a papírt tolásra.
[ Szerkesztve ]
"...a popszakmában sokminden fontosabb, mint maga a zene. Azt a legjobb kikapcsolni." Ford Fairlane kalandjai "Vihar előtti csend, nem jó itt senkinek, csak az a pár szemét érzi jól magát, aki a képernyőről felém integet, az a sok nagy magyar, az a sok jóbarát!" PiCsa
-
Digitalpimp
senior tag
válasz gyapo11 #1879 üzenetére
Ha jól értelmezem, a Rockwell- keménységgel az anyagok felületi keménységét mérik és a kopásállóságot határozza meg. [link]
Viszont a megmunkálás szempontjából szerintem nem mindegy, hogy milyen atomok kapcsolódnak egymáshoz, illetve mekkora távolságra vannak ezek egymástól. Nemhiába a finom porkohászati acélokkal érik el a legjobb éltartást és a legnehezebb élezhetőséget."...a popszakmában sokminden fontosabb, mint maga a zene. Azt a legjobb kikapcsolni." Ford Fairlane kalandjai "Vihar előtti csend, nem jó itt senkinek, csak az a pár szemét érzi jól magát, aki a képernyőről felém integet, az a sok nagy magyar, az a sok jóbarát!" PiCsa
-
titán
válasz gyapo11 #1882 üzenetére
Mondom, másként viselkedhet olyan anyagokkal szemben, amik nálánál puhábbak, hasonló keménységűek vagy keményebbek. Lehetséges olyan, hogy egy anyagot a nálánál puhább anyagok a vártnál kevésbé koptatják, míg a nálánál keményebb, vele szemben abrazívként viselkedő anyagok a vártnál jobban. Ha megnézel egy keménység-abrazív kopás táblázatot, egy csomó szórást találsz még összetétel alapján nagyon hasonló anyagokban is. A lényeg a szemcseméret és -szerkezet.
Mondhatnám úgy is, hogy attól, hogy a gyémánt benyomja, a korund még nem biztos, hogy könnyen el tudja távolítani belőle az anyagot. A másik anyagból meg igen (pl finom szemcsés szénacél), pedig a gyémánt egyformán nyomja be őket.
Például a Mohs és a Rockwell skála sem feleltethető meg egymásnak.
[ Szerkesztve ]
evDirect villanyautós töltőhálózat
-
titán
válasz gyapo11 #1885 üzenetére
Tehát el lehet képzelni egy olyan pengét, ami az élnél nagyon kemény, és pár tized mm-rel hátrébbtól már puhább.
Nem, nem erről van szó.Mindössze annyiról, hogy a kopás nem egy egzakt fizikai jellemző. Az ötvözetek bonyolult szemcsestruktúra miatt kiszámíthatatlanul viselkednek.
evDirect villanyautós töltőhálózat
-
Digitalpimp
senior tag
válasz gyapo11 #1885 üzenetére
Van a YT-on ez a kötélvagdosós-tesztelő srác. [link]
Különböző anyagú késeket hasonlít össze, hogy mennyi darab kötelet tud úgy elvágni, hogy még vigye a penge a papírt. És van egy ilyen összesítő táblája is: [link]
Amennyiben feltételezzük, hogy a különböző pengeacélok Rockwell keménysége között nem számottevő az eltérés, mégis a VG10 és az Aogami között majdnem kétszeres a vágások száma. Nem hinném, hogy az 1-2 Rockwell eltérés ekkora különbséget hozna. Tehát csak az anyagszerkezeti eltérésben keresendő a dolog nyitja. És ez megmutatkozik az élezhetőségben is.1886: Az ujjadat azt tuti.
[ Szerkesztve ]
"...a popszakmában sokminden fontosabb, mint maga a zene. Azt a legjobb kikapcsolni." Ford Fairlane kalandjai "Vihar előtti csend, nem jó itt senkinek, csak az a pár szemét érzi jól magát, aki a képernyőről felém integet, az a sok nagy magyar, az a sok jóbarát!" PiCsa
-
jookomak
őstag
válasz gyapo11 #1923 üzenetére
Az első öttel egyetértek, bár a kenő kicsit kakukktojás, az azért mindenkinek van az evőeszköz készletben. A bárd számomra egy olyan darab, hogy kb évente 1-2 alkalommal kéne, szeletelőnek ott a séf kés, filézőnek szintén nem látom értelmét. Nagyritkán jól jönne, mondjuk csirkecombhoz, de részemről ennyi. Azt is megoldom a nagykéssel. Halat előkészítve veszem, máshoz meg nem látom szükségét. Sajtot szintén a naggyal vágom csakúgy, mint a tortát is.
-
peestike
senior tag
válasz gyapo11 #1923 üzenetére
legtöbbet az 5 collos kínait használom, enni, hámozni, kenni nekem jó. (van kenő és sajt kés is, de ezek helyettesíthetőek szerintem.) még egy 8 coll körüli séf kés kellene, a maradék kettő meg opciós.
kenyeret nem is tudom mikor vettem nem szeleteltet utoljára, bárdot sem használnám ki. panelban azért fél disznóba nem kezdenék bele.42 - Nincs is jobb, mint egy kis kötöttség, ami ellen az ember kényelmesen lázadozhat.
-
Digitalpimp
senior tag
válasz gyapo11 #1947 üzenetére
Teljesen fellendítettük a boltot. Azért a 420 acélhoz képest érezni, hogy másképp harapja a kő. Nekem egy bő hónapja van használatban, de a fénymásoló papírt még vitte, a szőrt már nem. Ezért húztam rajta vagy 20-30-at. Most borotva megint.
"...a popszakmában sokminden fontosabb, mint maga a zene. Azt a legjobb kikapcsolni." Ford Fairlane kalandjai "Vihar előtti csend, nem jó itt senkinek, csak az a pár szemét érzi jól magát, aki a képernyőről felém integet, az a sok nagy magyar, az a sok jóbarát!" PiCsa