Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Milyen RAM-ot vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
ggg1
aktív tag
válasz
johnywalker #22441 üzenetére
Ó, nekem eszem ágában sem volt vitát kezdeni, és mivel úgy látom, hogy most jön a személyeskedős rész, ezért be is fejezném. Kár, hogy nem tudunk erről kicsit beszélgetni, örültem volna. :-( Na summa summárum, annyit írtam, hogy a magasabb frekisnek árult ramok eleve gyorsabb válaszidejűek, és ezért olyan alaplapokban, amik csak alacsonyabb órajel-frekvenciát támogatnak, sokkal jobb időzítésekkel fognak menni alapból, gyárilag, minden tuning nélkül, ezért van jogosultsága a magasabb frekisnek árult RAM-oknak a csak alacsonyabb frekit támogató alaplap-cpu konfigurációkban.
Ez volt a lényegi mondanivalóm arra, amit írtál, hogy szerinted nem érdemes 1866-nál nagyobb ram-ot venni vagy csak OC tuningba.
Ezek után hozzátettem, hogy nálam még ennél jobb időzítésekkel is szoktak menni ezek a RAM-ok, ez volt a tuning rész, de ez már szervesen nem kapcsolódik a föntebbi, lényegi hozzászólásomhoz.
Azt, hogy Te csak egy kis részére válaszoltál, egész pontosan úgy értettem, hogy csak erre az utóbbi zárójeles második részre, ami a tuningra vonatkozott. Az első, lényegi részre, ami a Te hozzászólásodra is a lényegi válasz volt, arra nem reflektáltál.
De itt most ki is szálltam, bocs, hogy meg mertem szólalni, minden jót, viszlát.
-
ggg1
aktív tag
válasz
johnywalker #22438 üzenetére
Hát, ha valaki a hivatalos SPD/XMP profilban leírtak szerint beállít egy memóriát, amit a RAM közöl magáról, mint hivatalos beállítási érték, mondjuk amennyivel egy 2000 MHz-es CL9-es RAM kedvezőbb időzítéseket ad 1333 MHz-en, mint egy 1600 MHz-es CL9-es RAM, ez mitől minősül tuningnak? Vagy most szándékosan csak az általam leírtak egy kis részére válaszoltál?
-
ggg1
aktív tag
válasz
johnywalker #22434 üzenetére
Én nem vagyok szakértője a témának, de azért talán nem butaság a magasabb órajelű ram-ok közül válogatni (pl. az 1866-nál gyorsabbakból), akkor sem, ha az alaplap/cpu esetleg nem támogatja, hiszen, ha magasabb egy ram elérhető órajele, ez csak annyit jelent, hogy gyorsabb, jobb minőségű.
Nekem van egy Brazos alaplapom, ami 1333 MHz-ig támogat memóriát, és tettem bele egy Kingmax Nano Gaming ramot, amit nagyon szeretek, 2000 MHz CL9-est. Hát kapaszkodjatok meg, az 1333 MHz-en CL5-öt sikerült elérni ebben a tuningra tökéletesen alkalmatlan "netbook" alaplappal, meg az összes többi időzítés is hasonlóan jó.
Szóval mi a baj az 1866-nál gyorsabb modulokkal?
Az SPD/XMP profilokból ki lehet olvasni, hogy alacsonyabb frekiken milyen időzítéseket támogatnak a modulok, és eddig nekem még azoknál is sokkal jobb értékeket sikerül általában beállítani. -
ggg1
aktív tag
válasz
MK VII #22411 üzenetére
Egyértelmű. Ezt már én is kitaláltam.
És eszem ágában nem volna a Skylake-et DDR3 RAM-mal használni, de most kaptam egy keretet, amit fel kell használnom, most, ram-ra. És akkor már, gondoltam, olyan legyen, ami megy majd a következő hardverrel, ha már egyszer lehet tudni, hogy mi lesz annak az igénye. Ezért néztem át a DDR4 kínálatot is, mert max megvenném most, és állna a fiókban, de alig van elérhető árban normális kit, és ilyen CL14 meg CL15, ilyeneket olvasok...
Tudom, ezek egy év múlva már jók lesznek, amikor 3 GHz felett lesznek az elérhető árú DDR4 RAM-ok, de most nem látszanak olyan jó vételnek. Emlékszem, a DDR2-DDR3 váltásnál is egy darabig a jó DDR2 RAM-ok jóval gyorsabbak voltak, mint a belépő DDR3-asok a sokkal rosszabb időzítésekkel... -
ggg1
aktív tag
válasz
MK VII #22407 üzenetére
Jaj, de jó, akkor most megnyugtattál.
Nagyon köszönöm Neked, hogy válaszoltál minden kérdésemre!Akkor lehet, hogy maradok ezeknél a típusú RAM-oknál úgy általában, mert ezek már nagyon beválltak, és nem megyek az 1,35 V-os modulok után.
Valószínűleg úgyis olyan hatalmas lesz rá az igény, hogy áthágják az Intel előírásait, és olyan alaplapokat gyártsanak a Skylake-hez, amik tudják majd az 1,5 V-os DDR3 RAM-ot, hogy lesz ilyen szép számmal.
Vagy az is lehet, hogy megpróbálom alulfeszelni ezeket a RAM-okat (ugye van ilyen szó?
), és megnézem, hogy mekkora teljesítményt tudnak 1,35 V-on. Még az is lehet, hogy megcsinálják az 1600 MHz-et, amit a Corsair? Vagy többet...
-
ggg1
aktív tag
Egyébként a Kingston ilyet tud tuning nélkül az XMP szerint DDR 1600 környékén:
@ 872 MHz 8-10-10-22 (CL-RCD-RP-RAS) / 40-140-2-6-14-7-7-27-8 (RC-RFC-CR-RRD-WR-WTR-RTP-FAW-WCL)
@ 763 MHz 7-9-9-20 (CL-RCD-RP-RAS) / 35-123-2-5-12-6-6-23-7 (RC-RFC-CR-RRD-WR-WTR-RTP-FAW-WCL)Az az érdekes, hogy az XMP szerint 1,65 V-on és 2180 MHz-en ezt kéne tudnia:
@ 1090 MHz 10-12-12-28 (CL-RCD-RP-RAS) / 50-175-2-7-17-9-9-33-10 (RC-RFC-CR-RRD-WR-WTR-RTP-FAW-WCL)Én fogtam, beállítottam ezeket az időzítéseket, tehát a 10-12-12-28-at és 2133 MHz-et, majd levettem a feszt az alap 1,5 V-ra, és tavaly nyáron a 35 fokos melegben rányomtam a memtestet pár napig, meg mindenféle stress testeket.
Ha ezt így tudja a RAM, akkor az jó teljesítménynek számít? -
ggg1
aktív tag
válasz
MK VII #22403 üzenetére
...igen. Én még láttam CL10-es 1866-osat is, de gondolom, az ugyanez csak pepitában.
Néztem a DDR4 frontot is, de most még nincs túl nagy kínálat, és az az érzésem, hogy nem is gyorsabbak még a DDR3-asoknál. No miondegy.
A sebesség maximalizálását úgy értettem, hogy a föntebbi feltételek mellett, tehát LP modulokkal és minél alacsonyabb feszen, tehát XMP nélkül. Maximalizálás alatt inkább itt a frekvencia kontra időzítés relációjára gondoltam, amikről olvastam már korábban itt a topicban is, hogy nem mindig a magasabb freki a jobb, de nem tudom, hogy van ez konkrétan ezeknél a konkrét moduloknál, tehát az én esetemben.
Sajnos nem találtam meg semelyik üzletben, ahol vásárolhatok, az 1,35 V-os modulokat, és erősíts meg, kérlek, ha a Savage 2133-on megy CL10-ben és 1,5 V-on, akkor az jóval gyorsabb lehet, mint egy ilyen Corsair 1600-on CL9-ben, ugye?
-
ggg1
aktív tag
válasz
MK VII #22401 üzenetére
Köszönöm szépen! Máris nézem.
Most sincs tuning és akkor sem lesz.
Most egy i5-4690-hez lesz, és szándékosan nem K-lett, mert nem tuningolom, és a fejlettebb virtualizációs lehetőségeket jobban kihasználom, amik a K-ból ki vannak tiltva.Az utódja ennek az i5-nek az utódja lesz. Ahhoz fogom tudni használni ezeket a DDR3 ramokat?
A sebességet hogy tudnám minél jobban maximalizálni tuning nélkül?
Inkább válasszak 1600-as modult jobb időzítéssel, mint a magasabb frekvenciájúakat? -
ggg1
aktív tag
válasz
Clickbait #22399 üzenetére
Hmm, de jó, ezt máris megnézem én is. Eddig a jelöltem nekem is a Savage volt. Persze szeretném, hogy minél gyorsabb is legyen, a 2x8 2400-as CL11-es csak 42e Ft. Egy gépben nekem egy ilyen páros 1,5 V-on, CL10-en és 2133 MHz-en nagyon stabilan megy vagy egy éve. (A 2400 MHz még a gyári időzítésekkel és 1,65 V-on se volt túl jó, és így még gyorsabb is.)
Azt nem tudom, érdemesebb-e tényleg 1600-as modult venni, aminek jobbak az időzítései, lehet az gyorsabb, mint a 2133 CL10-en?
-
ggg1
aktív tag
Sziasztok!
2x8 GB-os DDR3 kitet szeretnék venni, a keret 55 000 Ft.
Azt szeretném tudni, van-e hagyományos DIMM foglalatba való DDR3L, vagy ami stabilan megy 1,35V-on, és vélhetően fogom tudni használni majd a következő generációs Skylake alaplapokkal. Most azonban még egy jó ideig egy Z97-es alaplapban menne.Erről kérnék szépen tanácsot. Előre is köszönöm!
-
ggg1
aktív tag
válasz
3.Aragorn #17600 üzenetére
Hát ezt írtam én is a hozzászólásban, hogy valószínűleg a MemTest lehet a hibás. Csak bonyolultabban fogalmaztam meg, mert szerintem simán lehet, hogy nem minden chipsetnél jelentkezik, vagy csak AMD-nél jelentkezik és Intelnél nem...
Ezért kérdezem, hogy valaki találkozott-e már ilyennel.Ha esetleg van még valakinek 970-es AMD alaplapja, netán pont az Asus M5A97 r2.0, kipróbálhatná a MemTesttel a 11-es tesztet (bit fade test). A menüben kell kiválasztani, mert nem tartozik az alap tesztsorhoz.
-
ggg1
aktív tag
válasz
#63761920 #17597 üzenetére
Vagy 1333-on fog futni, vagy 1600-on, ha auton marad, ebben én nem vagyok biztos, alaplaptól is függ. Várd meg, amíg más hozzáértőbb is válaszol erre, de egyáltalán nem nehéz a BIOS-ban átállítani a megfelelő frekvenciára. Sem az időzítésekhez, sem a feszültséghez Neked nem kell nyúlnod, minden maradhat autón, és van egy darab beállítás, ami a DDR órajel frekvencia, ott kell kiválasztanod majd az 1600-at, ha auton nem annyi.
-
ggg1
aktív tag
válasz
#63761920 #17591 üzenetére
Nem, ha csak beleteszed, nem valószínű, hogy optimálisan kihasználja, pontosabban attól függ, hogy milyen frekvenciájú memóriát veszel. A legtöbb alaplap a magasabb sebességű modulokat is alapértelmezés szerint alap sebességen indítja el, hogy biztosan elinduljon a gép. Ha 1333-as, esetleg 1600-as RAM-ban gondolkozol, akkor jó esély van rá, hogy optimálisan működjön külön beállítás nélkül is. Ha viszont ennél gyorsabbakat tervezel, akkor könnyen lehet, hogy a gyorsabb RAM beállítás nélkül csak az alap frekvencián és időzítésekkel fog működni, tehát sokkal lassabb lehet, mint amit tényleg tud.
-
ggg1
aktív tag
válasz
frankdelgado #17592 üzenetére
Én épp most raktam össze egy ugyanilyen alaplapú gépet FX CPU-val, és 2x4 GB Kingston HyperX ment bele, ami 2400 MHz-es CL11 mellett.
Kipróbáltam alacsonyabb frekvenciákon is jobb időzítésekkel, pl. 2000-2133 MHz-en, ott 10-11-11-28-at tud, de 2400 MHz-en a 11-13-13-32-es időzítésekkel is kb. 8-10%-kal magasabb pontokat ért el, memread, memwrite, memcopy.
Egyébként az alaplapod nemcsak az 1800 és 2100-as ramokat támogatja, amiket írtál, hanem XMP profilokat 2400 MHz-ig, és fel is ismeri. Arra vigyázz, hogy a feszültséget mindenképp 1,65 V-ra kell emelni, de ezeket a modulokat erre találták ki.Viszont tapasztaltam egy nagyon furcsa dolgot: a legújabb MemTest86+ (5.01) a teljes alap tesztsorral tökéletesen fut akármeddig, de ha manuálisan kiválasztom az utolsó tesztet (bit fade test), akkor az folyamatosan hibát jelez, nem egy ponton, hanem mintha interfész gond lenne.
Ami még érdekesebb, hogy 3 db ugyanilyen gépről van szó, tehát kétlem, hogy mind a 3 kit ill. alaplap hibás volna, és mind ugyanezt csinálja. Egyébként a rendszer atomstabil. Lehet, hogy hibás a MemTest, vagy esetleg ebben az AMD architektúrában nem bírja ezt a tesztet?
Természetesen kipróbáltam az alap SPD profilokat is 1333 MHz-ig.
Tapasztalt valaki hasonlót? -
ggg1
aktív tag
Szia!
Az ára nem számít, de kb. egy árban vannak.
A garancia mindkettőre 10 év. De ilyenek, meg technikai paraméterek alapján én is tudnék dönteni, mert azokat én is látom az adatlapokon. Engem az érdekelne, hogy van-e valami olyan "közismert" tény vagy tapasztalat, ami alapján érdemesebb-e az egyik vagy a másik típust vásárolni, tudni-e olyan dolgot valamelyikről, ami miatt nem ajánlott, vagy kevésbé.DDR2-es Corsair ramokkal nekem is tök jó tapasztalatom van sok éves, de két-három éve benéztem ide a topicba, és akkor az volt az általános és erős meggyőződés, hogy a Corsair DDR3 téren nagyon pocsék, és semmi esetre sem szabad venni. Szóval ilyen dolgok érdekelnek.
Általában Kingston ramokat veszek, és azzal eddig még sosem volt hibám, de most mindenképpen ebből a két típusból kell választani.
-
ggg1
aktív tag
Sziasztok!
Abban szeretnék segítséget kérni, hogy ha a két alábbi memória kitből lehet választani, akkor melyiket vásároljam, Ti melyiket vennétek?
8GB 2133MHz DDR3 ADATA XPG kit (AX3U2133W4G10-DR) (2x4GB)
vagy
8GB 2133MHz DDR3 Corsair Vengeance Low Profile kit Blue (CML8GX3M2A2133C11B) (2x4GB)Előre is köszönöm szépen a segítséget!
Új hozzászólás Aktív témák
- Gaming notebook topik
- Kamionok, fuvarozás, logisztika topik
- Ukrajnai háború
- BestBuy topik
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Építő/felújító topik
- Gyúrósok ide!
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Kerékpárosok, bringások ide!
- További aktív témák...
- Gigabyte Z390ud + i3-9300!!! Beszámítok!!!
- G.SKILL Trident Z5 RGB 32GB (2x16GB) DDR5 7200MHz
- Kingston 8GB DDR4 3200MHz laptop memória, KVR32S22S8/8
- BESZÁMÍTÁS! 32GB G.SKILL Trident Z Royal 4266MHz DDR4 memória garanciával hibátlan működéssel
- Kingston FURY Beast RGB 2x16GB 3600MHz DDR4 memória (KF436C18BB2AK2/32)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest