Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Téma összefoglalónk újra és újra megújul, reméljük, elnyeri mindenki tetszését és segít a könnyebb tájékozódásban ! Az alábbiakban DSLR (digitális tükörreflexes) és MILC (tükör nélküli cserélhető objektíves) fényképezőgépek vásárlásában szeretnénk tanácsot adni, figyelembe véve az aktuális piaci trendeket, felhasználói szokásokat és technológiai újításokat.
Új hozzászólás Aktív témák
-
k1csi
senior tag
válasz Cyborg #26724 üzenetére
Vsz. simán vakszerencse, mivel bevallottan erőteljesen user erroral terhelten használtad mindkét gépet ebből sem kezdenék konklúziókat vonni.
Viszont mivelhogy a jelenlegi cuccod, ha jól értem már második DSLR-ed, kifejezetten javasolnám annak a hipotézisnek a felülvizsgálatát, hogy jobb képekhez egy másik gép (rendszer) kellene. Pláne, hogy ez egy 3. DSLR rendszer legyen (megint valami kitobival, külső vaku nélkül...).
Ezzel csak a kereskedők meg a nepperek járnak jól. Ha jót akarsz magadnak, akkor keresel egy hozzáértő ismerőst, vagy pl. elkezdesz fotóelmélet cikkeket keresni a neten.Amit a fotózásról szeretnél tudni Chuck Gardnertől: http://super.nova.org/DPR/
-
k1csi
senior tag
válasz Cyborg #26715 üzenetére
A helyedben megfogadnám jjeahh tanácsát. Nekem úgy tűnik a géptől várod a jó képeket. Csere helyett lehet jobban járnál egy külső vakuval (indirekt módon, pl. plafonra villanta) vagy. egy fényerős obival (valahol ekv. 50mm környékén) ill. ezek kombinációjával. Viszont ezeket is meg kell tanulni használni (a beépített vaku meg nem sokmindenre jó, jobb, ha elfelejted, vagy ha nagyon akarod használni a kitobival akkor fixen tedd magas ISO-ra a vázat pl. ISO3200-ra beltéren ill. kisérletezd ki mennyire tudod levinni a zársebességet; csak mielőtt elteszed a vázat ne felejtsd el visszaállítani).
Egyébként beltérre egy fix 2.8-as fényerős zoom is határeset vaku nélkül.Viszont pl. ha ki kell vinni a lakásból akkor az egyre több DSLR cucc egyre nagyobb nyűg lesz.
Ha e-miatt m43-ra adnán a fejed akkor obit tudok ajánlani. Beltérre Pana 20 1.7, 25 1.4 vagy Oly 25 1.8, kültérre/portréra Oly 45 1.8. Ezek fix obik és nem olcsók.
Vázakat annyira nem ismerem, inkább nem ajánlok, viszont ha lehet inkább újabb Oly vázat vegyél.Amit a fotózásról szeretnél tudni Chuck Gardnertől: http://super.nova.org/DPR/
-
jjeahh
nagyúr
válasz Cyborg #26715 üzenetére
Szvsz ezeket a hibákat a nikonnal is el fogod követni, cserébe lesz egy gyengébb minőségű/tudású vázad pici, sötét keresővel. Amiket leírtál egy fényerős obival vagy rendszervakuval, és egy kis olvasgatással korrigálhatóak lennének (főleg utóbbi fontos!), olyan érzésem van, hogy a gondjaid nagyrésze user error. Ismerek olyan emberkét, aki már ff gépnél tart fényerős fixekkel, és mivel mindíg is lusta volt megtanulni legalább az alapokat, még mindíg panaszkodik, hogy a legcsúcsabb géppel sem jók a fotói, el van keseredve teljesen.. Ne kövesd el te is ezt a hibát...
[ Szerkesztve ]
Fb: facebook.com/n.barni | Insta: instagram.com/n_barna/ | Strava: bit.ly/2HvMboG
-
jjeahh
nagyúr
válasz Cyborg #26707 üzenetére
mi a gond a k30-al, mi nem tetszik rajta? egy amúgy tök jó dslr-t ha leváltasz egy abszolút alap belépő dslr-re sztem 99,99%, hogy csalódni fogsz, fix ide vagy oda... ha nem a vázzal van gondotok, akkor én inkább a pentaxra vennék fixet, minthogy váltsak belépő nikonra
[ Szerkesztve ]
Fb: facebook.com/n.barni | Insta: instagram.com/n_barna/ | Strava: bit.ly/2HvMboG
-
k1csi
senior tag
válasz Cyborg #26699 üzenetére
Valójában az APS-C MILC és az APS-C DSLR szenzora kb. ugyanolyan méretű a tükör meg ugye nem vesz részt a képalkotásban. A m43 szenzorára ugyanolyan fényerőnél kb. 2/3 Fé-el kevesebb fény jut, de amíg egy kitobi fényerőtlen vége és egy fix között simán több mint 3 Fé lehet nem ez a meghatározó (meg ugye indirekt vaku is van a világon).
Elvileg a tükrös a dedikált AF szenzor miatt gyorsabb lehet, de a belépő tükrösök nem a legjobb fókuszrendszert szokták kapni és néhány MILC kevesebb fényben (-4 Fé) képes fókuszálni mint a legjobb top tükrös vázak.
Amiben ma még a legjobb MILC vázak is elmaradnak a tükröstől (de nem a belépő kategóriától) az a követő mód (gyorsan mozgó téma). Vsz. idő kérdése (és már nem olyan sok), hogy a MILC ebben is versenyképes lesz, hiszen a képalkotó szenzorra is lehet AF pontokat integrálni.
Ha nem megy az AF még mindig lehet manuálisan fókuszálni. Extrém helyzetben (nagyon kevés fény vagy gyorsan mozgó téma amiről egy kép kötelező) én a saját vázammal így szoktam tenni.Tükrös egyébként belépő kategóriában ill. használtpiacról építkezve olcsóbb lehet mint a jobb MILC cuccok, ez meg olyan ár érzékeny országokban mint nálunk sokáig meghatározó lehet (sajnos nálunk a MILC-ekből is az olcsóbbak a népszerűbbek, ahonnan könnyebb negatív tapasztalatot gyűjteni).
[ Szerkesztve ]
Amit a fotózásról szeretnél tudni Chuck Gardnertől: http://super.nova.org/DPR/
-
MC Pite
veterán
Igen. Egy pana af bőven elég jó, vagy enyémen a hibrid af is használható.
Követő af sztem ugyanolyan szarul használható olcsó tükrösön fényerőtlen kitobival, mint mondjuk az említett két gépen. (Mondjuk követő af-nek nem hiszem hogy nagy létjogosultsága van ilyenkor, tükrössel meg milccel is jobb eredmény hozott nekem az af-s.)jjeahh: Hobbistáról volt szó, aki érdeklődik a fotózás felől és próbálgatja. Hogy az a fényképező amiben tükör van egyeseknek, azzal nincs mit kezdeni, vegyen tükröst. Családi használatra szvsz jóval kényelmesebb egy milc (evf miatt előre látható expószimuláció, eredményt is látni egyből, súly - ha vkinek ilyet adunk először e kezébe, és utána tükröst nem érti hogy ilyen célra minek vesznek csattogót, pl mint a G6-700D).
Pixel 8 | C4 SpaceTourer 1.2 Pt '18 | 208 1.2VTi '18 | https://www.spritmonitor.de/en/user/MC_Pite.html | https://www.strava.com/athletes/99769725
-
jjeahh
nagyúr
Miért ne? sőt az evf-ben gyenge fényben látsz is valamit... persze ha beltéren kergetőző, szaladó gyerekekről akarsz követő af-el képelni, akkor dslr, de ahhoz sem fog ártani egy fényerős normál vagy nagylátó fix és/vagy plafonra irányított rendszervaku
Mondjuk ezzel, hogy hobbistáknak kényelmesebb egy evf-es milc teljesen nem értek egyet, a legtöbb hobbista ismerősöm lesz*rja az evf meg a kis méret előnyeit meg minden érvet ami egy milc mellett szólhat, egyszerűen mert az nem dslr... Az van, hogy ha mindenre jobb lenne egy milc (és nem így van), ők akkor is dslr mellett döntenének mivel általában az ekkora újításokra mint a mirrorless gépek, elfogultan szokás reagálni, ugyanez volt évekig pl. az érintős telókkal is.[ Szerkesztve ]
-
sasa134
addikt
válasz Cyborg #21890 üzenetére
A DA 35 2.4 egy remek rajzú, kicsi, könnyű, mára pofátlanul olcsóvá vált üveg - persze tudni kell , hogy mire jó ez a gyutáv, beltérben sokszor szűk lehet (attól függ, mi a téma nyilván), meg hát nem túl fényerős. Vaku, vagy valami fényerősebb objektív javasolt - de ez is helyzetfüggő, én fényképeztem karácsonyi vacsorát lakásban a 35 2.4-gyel és használható volt, ISO-t emelve. Gyere a Pentax fórumba ezzel kapcs.
[ Szerkesztve ]
Avanti Roma
-
Byk01
őstag
válasz Cyborg #21890 üzenetére
Nem feltétlenül kompaktra gondoltam (legyen az völgy vagy csúcs), de a MILC-ek jó része is jobban dolgozik automatán, mint egy tükrös gép.
De lehet, hogy csak téveszmék rabja vagyok, vagy rosszul emlékeztem.A Pentax obijait nem ismerem, így a 35/2.4 képéről nem nyilatkoznék, de gondolkodj el egy Tamron 17-50/2.8-on is. Az a kicsi fényerőveszteség a 2.4-hez képest szinte észrevehetetlen, viszont sokkal rugalmasabb.
"Az obi, amivel lelátsz a víz alá halakat fotózni a halszem (halszemlélő objektív rövidítése)." - .mf "A jövő mi vagyunk: a fiatalok és az emberek." - Drotár Adrienn
-
Byk01
őstag
válasz Cyborg #21885 üzenetére
Az autofókusz erősen függ attól, milyen objektívet teszel a gépre.
Ellenben, ha a "kutyás-autós" módok elérése a szempont, akkor nem biztos, hogy a DSLR a te kategóriád, aminek pont az a lényege, hogy te tartod kézben a paramétereket.
"Az obi, amivel lelátsz a víz alá halakat fotózni a halszem (halszemlélő objektív rövidítése)." - .mf "A jövő mi vagyunk: a fiatalok és az emberek." - Drotár Adrienn
-
sasa134
addikt
válasz Cyborg #21885 üzenetére
OK, a kényelmi részét te tudod, neked kell jó fogásúnak lennie. Az SD kártya dolog sztem nem releváns, formázd meg a kártyát, mennie kell. Másrészt meg nem kell állandóan ki-be tenni, ott a madzag.
De mondom, kereső...Nézz bele a Nikonba. Utána tudsz dönteni, pro-kontra.[ Szerkesztve ]
Avanti Roma
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest