Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Téma összefoglalónk újra és újra megújul, reméljük, elnyeri mindenki tetszését és segít a könnyebb tájékozódásban ! Az alábbiakban DSLR (digitális tükörreflexes) és MILC (tükör nélküli cserélhető objektíves) fényképezőgépek vásárlásában szeretnénk tanácsot adni, figyelembe véve az aktuális piaci trendeket, felhasználói szokásokat és technológiai újításokat.
Új hozzászólás Aktív témák
-
80hun
addikt
válasz tomboy0013 #50897 üzenetére
Egyformán gyors és pontos mindkettő.
A sok fókuszpont jó dolog.
Az a5100 helyett mindenképp ajánlott az a6000.Tapizd meg nézd meg az obikinálatot . Amelyik tetszik vedd meg.
[ Szerkesztve ]
-
Mr.Csizmás
Topikgazda
"Szólítson csak Cirminek." | B&B XI | 3D nyomtatás Bp és környéke |
-
p_adam
addikt
válasz jaanoo89 #50896 üzenetére
Ok, csak az előbb még onnan indultunk hogy ez teljességgel használhatatlan, nincs semmi rá, kukázni kell mindent ami adapteres stb.
És én mondtam hogy erre a célra ez a m43 jó, hogy ilyen könnyű, csak a normál dolgokra meg nagyobb lehet a kompromisszum, márpedig elsősorban az általános használat lenne a fő cél, ha jól értettem. Ami meg a természetfotózást illeti, én szerintem még a ~600 is rövid sok helyre vagy kisebb célpontra, a 150-600 APS-C-n kezd az a jól használható átfogás lenni, és annak ellenére hogy már 2kg körüliek az objektívek (meg persze lényegesen drágábbak is) szerintem simán lehet kézben tartani, de ehhez képest a 100-400 már tényleg a kifejezetten könnyű kategória, az a fél kg már nem sokat számít, max. az első nap. Itt egyébként végig van vezetve, hogy mi számít könnyűnek, és mi nem, mondjuk elég hamar irrelevánssá válik azóta történt nagy fejlődés a méregdrága fényerős dolgoknál, de az olcsóbb, könnyebb darabok továbbra sem lépik át azt a 'kellemetlen' határt (és akkor még nem is láttunk rendes tükör nélküli APS-C gépre való telét)[ Szerkesztve ]
-
tomboy0013
veterán
Meg mindig kérdezem hogy autofocus-ban melyik a pontosabb és gyorsabb? M100 VS A5100.
Az 5100-ban közel négyszer annyi fókusz pont van mint az M100-nál, az M100-nál viszont ott a Dual Pixel. Nem tudom ezek a gyakorlatban mit jelentenek, ezért érdekelne a véleményetek. -
jaanoo89
aktív tag
válasz p_adam #50893 üzenetére
Szerintem sincsen, el kell mondani neki képminőségben, fókuszban kb. mekkora a difi, meg meg kell mutatni neki ezt a képet és majd ő dönt. Azt nem éreztem teljesen egésznek, hogy mindenki saját magából kiindul és mindenki szerint teljesen rendben van mindenféle méret, súly, nem számít, majd gyúr. Én elbírom a középformátumot is, de ez ugye most lényegtelen, mert nem én fogom cipelni, használni, hanem egy kis kezű nő.
Egyébként ne nézd le azt a Pana 100-300 II-t, mert egyáltalán nem rossz azért az árért. Ha az olcsóbbik Canon 70-300-al hasonlítod össze amiből még vágnál is... hááát... No meg ez megint csak olyan dolog, hogy egy teljesen kezdő majd neki áll úgy komponálni, hogy vágdossa a kép közepét, ebben megint kicsit túl sok extrák érzek.
Na mindegy, én is leszállok erről a vonatról, majd dönt, ahogy jónak látja.
[ Szerkesztve ]
-
tvamos
nagyúr
válasz bigaatis #50881 üzenetére
Persze, mind a ketto dual pixel, de en ugy olvastam, hogy mas a firmware az M100-on, mint az M50-en, ezert nem ugyan olyan a fokusz. (Az M100-on talan Powershot firmware van, az M50-en meg EOS.)
Magiclantern forumon olvastam, csak nem tudok oda ramenni.
M50, M and M2 have EOS firmware.
M3, M100, M10, M5 and M6 have Powershot firmware. CHDK exists for M3. Feel free to install it https://chdk.setepontos.com/index.php?topic=12542.0
Magic Lantern is already working with M50 https://www.magiclantern.fm/forum/index.php?topic=19737.50
Vagy valami ilyesmi...[ Szerkesztve ]
"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János
-
p_adam
addikt
válasz jaanoo89 #50892 üzenetére
Ok, és mi van akkor ha az ember feladja ezt a dolgot a súlyért (ha ez ennyire fontos meg persze drágább is), és pl. csak egy 70-300-at használ jobban megvágva? Az is egy járható út ám és nem valószínű hogy nagy lesz a különbség, mivel a 100-300 esetében a súlyért a minőséggel fizet az ember.
De egyébként nekem mindegy. Szerintem nem ez volt az eredeti kitétel, hogy ~600mm meglegyen, már régen is azt írtam és elismétlem, hogy nekünk mindegy, ő kipróbálja a felsoroltak egy részét - mondjuk ami képről tetszik - és amelyik tetszik neki azt használja, és annyi.
Emiatt ezeknek az elmélkedéseknek már sok foganatja nincs, ha kezdő lennék, biztosan csak jobban összezavarodnék ebben a topikban, és csakis azt látnám, hogy mindenki mást mond, meg összevissza vitatkozik[ Szerkesztve ]
-
p_adam
addikt
válasz jaanoo89 #50887 üzenetére
Ha az ember leveszi azt a napellenzőt, akkor én olyan nagy méretbeli különbséget nem látok.
De tény, hogy ha lenne hozzá gyári tele opció is, akkor még ennyi se lenne...
Meg amit az m43 ebben "megnyer" súlyban, azt a "normál, hétköznapi" tartományban képminőség tekintetében vissza is veszti (ha nem kompenzálja az ember a fixekkel, amik nagyon jók, de azért elég drágák is).[ Szerkesztve ]
-
PuMbA
titán
válasz jaanoo89 #50887 üzenetére
"Nem tudom elképzelni, hogy jó a fogása a Canonnak azzal a semmi markolatával és rajta az 1200 grammos objektívvel, de lehet, hogy csak rossz a képzelőerőm."
Ha az objektív súlyosabb, mint a kamera, akkor nem igazán a kamerát kell fogni, hanem az objektívet. A 900g-os 5D Mark IV-nek szerinted milyen a fogása a 3kg-os 600-as fix obival? Majdnem ugyanolyan, amilyen a 400g-os M50-en az 1200g-os obi, hiszen ugyanúgy 3x nehezebb az objektív, mint a váz. Persze nem ideális, de ilyen batár objektívekhez nem M50-eket vesz az ember. Akinek van pénze ilyen nagy és drága objektívekre, annak van pénze vázra is, szerintem.
[ Szerkesztve ]
-
80hun
addikt
válasz bigaatis #50881 üzenetére
Az m50-nek jobb az af redszere mint az m100-nak.
Az adapterel sincs irdatlan mennyiség.
A canikon cropos dslr obiparkja erősen hiányos.
A sigma meg a tami próbálta pótolni de mi el zárt a canikon bajonett igy nem lesz olyan az af mint gyári obikkal.Persze FF ből találsz obikat rendesen de azok alá minek cropos váz, meghát nem olcsók
[ Szerkesztve ]
-
jaanoo89
aktív tag
válasz p_adam #50884 üzenetére
Nekem igazából mindegy, én csak leírtam a véleményemet erről. Azért ezt megmutatnám a kis kezű női ismerősnek. Képminőség ide vagy oda, azzal sokra nem fog menni, ha többször marad otthon a gépe a kelleténél, mert kényelmetlen / nagy. Nem tudom elképzelni, hogy jó a fogása a Canonnak azzal a semmi markolatával és rajta az 1200 grammos objektívvel, de lehet, hogy csak rossz a képzelőerőm.
[ Szerkesztve ]
-
bigaatis
csendes tag
-
jaanoo89
aktív tag
válasz tvamos #50864 üzenetére
Azt írtam, hogy 8 natív AF-es Canon objektív van rá. Végig néztem a listát és szinte kizárólag csak manualis objektívekkel bővebb. Az AF pedig erős feltétel volt.
Sony-ra szoktak itt Sigma fixeket ajánlani, igen, azok jók is, AF-es Sigma fixekről van szó, amik egyébként nem jelentek meg EOS-M-re, csak Sony-ra és MFT-re.
-
p_adam
addikt
válasz jaanoo89 #50883 üzenetére
A Sigma 100-400mm C probléma nélkül fog működni a vázon és kezelhető is (de akár még egy 150-600 is használható és tök szép képeket tud gyártani), a legtöbb ember azért panaszkodik, mert nem ehhez van szokva, de ha magán a kamerán jó a fogás, akkor nem probléma, ez a lényegesebb, ha maga az objektív nagy akkor a súly is jobban eloszlik rajta.
-
jaanoo89
aktív tag
"Az M50 tulajok 0.01%-a Valljuk be, aki komolyabban tele fotózni akar, az lecseréli az M50-et."
Őszintén szólva nem tudom hova tenni ezt a hozzászólást. Ez a szál arról szólt, hogy van egy kezdő női ismerős picike kezekkel, akinek dupla kites gépet néznek. Na erre ajánlották az M50-t, amire én reagáltam, hogy szerintem nem valami jó ajánlás (csak akkor jó, ha garantáltan nem lép túl a két kitobin), mert ha csak picit is ráérez a telefotózásra, még csak profinak se kell lennie ahhoz, hogy egy sötét ekv. 300-600 kelljen neki, csak még az SINCSEN Eos-M-re. Innentől kezdve jön az adapterezés, amivel buktad a kis méretet.
"Ezért találták ki a nehéz objektívekre az objektív támaszt, hogy ott kell rögzíteni vagy fogni"
Szintén nem értem. Női kézbe te adnál jó szívvel adapterezett megoldást és elmondanád neki, hogy hogy kell fogni, amikor más rendszerre natív teleobjektíveket adnak pár száz grammért?
Az adapterezés arra nagyon jó, hogy ha régi rendszerekből vannak objektíveid, azokat továbbra is tudod használni az új gépeden. De hogy valaki 2019-ben teljesen új belépőként amikor van 3 komplett MILC rendszer (MFT, Fuji és Sony FF) vegyen egy negyediket, amire adapterezni kell, az fura.
-
p_adam
addikt
válasz tvamos #50880 üzenetére
Ami újdonság, azt általában rendesen meg kell fizetni és nem lesz már az elején best-buy ez mindig is így volt (csak ugye a Sony-nak pár éve semmi alternatívája nem volt, így mindenki azt vette meg adapterezte, most meg van belőle sokféle modell meg objektív, meg persze az A7III is kissé felrúgta ezt a trendet, ezért panaszkodik mindenki)
Fotóban azért annyira nincs lebutítva(amit egy 6D II tud DPAF módban kissé továbbfejlesztve, az is rettentő sok mindenre elég), meg persze van olcsó gyári adapter meg hozzá 35/2 IS 50/1.8 STM 85/1.8 v. 100/2 stb.
-
tvamos
nagyúr
válasz Mirman #50871 üzenetére
En is pont igy, de vegul vissza vittem az M50-et is. Tobbet vartam tole, nem voltak olyan elesek a kepek, mint szerettem volna.
(#50879) tomboy0013
Ha esetleg megis beleferne az M50, szerintem az hegyertelmuen hamarabb megfogja a temat, mint az A6000, nagyon jo az az DP AF.(#50878) 80hun válasza PuMbA (#50877) üzenetére
Voltam a heten megfogdosni az RP-t, nekem is tetszik. Csak szerintem erosen le van butitva, (szoftveresen,) es meg draga is. Ne keruljon mar tobb penzbe, mint a Sony A7II. Pane ne ennyivel. Meg IBIS sincs benne. (Oke, hogy van amiben meg jobb... de akkor is!)[ Szerkesztve ]
-
tomboy0013
veterán
Autofocus pontosságban és sebességben melyik jobb? M100 vagy A5100 (vagy itt még érdekel az A6000, hogy ebben egyezik-e az 5100-zal?).
-
PuMbA
titán
Igen, hát a 80D-vel nehéz versenyezni Az évek / évtized alatt csiszolt és népszerű Canon DSLR kialakítás és fogás "utolsó verziója". Kíváncsi vagyok, hogy hogy fog kinézni a Canon profi MILC-e és ebből mit fognak kihozni évek alatt lejjebb, amikor lesz elég sok MILC gépük minden szegmensben. A Nikon Z6, Z7 jelenleg valamivel jobban néz ki, mint az EOS R és nagyon kényelmes.
[ Szerkesztve ]
-
tomboy0013
veterán
válasz bigaatis #50867 üzenetére
Az 5100-nek is olyan jó az autofocus? Mert ha a vaku nem szempont akkor a felhajtható érintőkijelző miatt lehet lemondok az EFV-ről. Múltkor volt nálam tesztre egy Canon 1200D és végülis az EFV-t csak kipróbáltam de nem voltunk haverok. Az érintőkijelző viszont eléggé hiányzot. De ennyi erővel már az újabb M100-ra is visszatérhetek. Jáááj de nehéz ügy Mert az meg 115-ért nem lenne rossz vétel.
-
bigaatis
csendes tag
válasz tomboy0013 #50865 üzenetére
és se a memkártya, sem az állvány nem ócó
nem rossz az a sony, csak már 5 éves gép, én biztos sajnálnék annyi pénzt érte adni újonnan. már inkább akkor az 5100-as, úgyis vaku lesz a legutolsó amit megveszel rá, ha egyáltalán megveszed mert sok rendezvényen nem is szeretik - tiltják a használatát -
Mirman
őstag
válasz tomboy0013 #50865 üzenetére
M50-et sem vetnem el . Igaz hogy kevés a natív, de az adapterezett Canon obik tökéletesen működnek és az EF-S obik egyáltalán nem nagyok . Később eladasnál pedig az EF / EF-S obiknak van a legnagyobb hasznaltpiaca.
Mindenképp fogdosd meg a vázakat . Az A6000 meg se közelíti a későbbi Sony vázak építési minőséget , rettentő "olcsó" érzése van .
-
tomboy0013
veterán
válasz bigaatis #50861 üzenetére
Az innen onnan összeszedett infó alapján úgy gondolom, hogy a Sony a nagy objekít kínálat miatt tovább is építhető, illetve a jó ar-érték arányú széria miatt túl nehéz eladni sem lehet. De sajnos jövőbe nem látok, lehet beleunok az egészbe, de lehet tovább viszem a dolgot és akkor már nem okoz majd gondot venni egy jóval fejlettebb vázat és jó obikat hozzá. De ehhez azért idő kell. Használtat 2 okból nem szeretnék venni, egyrészt nem értek a gépekhez így simán belefuthatok hibás példányba, kettő pedig a full garancia idő megléte is fontos.
Mobiltelefon minőséghez van szokva a szemem egyébként, a kitobi gyanítom ahhoz képest is ég és föld különbséget mutat, tehát nagy csalódás ezen a téren nem érhet az elején. Ha tetszik a dolog meg úgyis beleinvesztálok több pénzt és olyan irányba is el tudok menni vele ahol kereshetek is egy kis zsebpénzt amiből telik obikra (vagy új vázra).
A lényeg az, hogy a felvázolt igények és szempontok alapján az A6000 jó lehet-e számomra vagy keresgéljek még? Végülis az M100-tól viszonylag messzire jutottam pár nap alatt Bár a büdzsé most már tényleg ki lenne maxolva ezzel a 160-nal amibe kitobival kerülne a gép. Egy memóriakártyát és állványt mindenképp be kell szerezzek hozzá, még azzal is kalkulálni kell. -
tvamos
nagyúr
válasz jaanoo89 #50839 üzenetére
Lehet, hogy csak 8 nativ EF-M bajonetes Canon objektiv van, de a Sony PAS-C-re is allandoan Sigma fixeket szoktak itt ajanlani. Canon EF-M-re is van itt egy lista nativ EF-M bajonetes obikrol: [link] NEm 3 db 3-rd party van raja!
300mm folott meg ugyis nagy lesz, tok mindegy, hogy nativ EF-M, vagy egy EF-S uveg az.Szerintem!
[ Szerkesztve ]
-
faki_
senior tag
válasz Mr.Csizmás #50841 üzenetére
Csak a pontosság kedvéért: az induló Fujinon szentháromság a 18/2, 35/1.4, 60/2.4 volt.
-
bigaatis
csendes tag
válasz tomboy0013 #50860 üzenetére
sonyra van szerintem sok olyan objektív ami megfizethető és jó áron van.
nem akarok beleszólni, de a sony kitobik eléggé rontják az egyébként egész jó minőségű gép élvezhetőségét, inkább egy jó minőségű, akár használt objektív javasolt.érdemes figyelembe venni, hogy vagy olyanba kezdj bele amit sokáig tudsz építgetni, vagy olyanba amitől a tanulási folyamat után könnyen meg tudsz tőle válni - tovább adni, és befektetni egy erősebb kategóriába
*vagy eleve egy jó használt szettet megveszel, mert sok olyan van amit hamar megunnak, vagy hamar kinőnek. azzal járnál a legjobban pénzügyi szempontból
[ Szerkesztve ]
-
tomboy0013
veterán
válasz bigaatis #50859 üzenetére
A lehető legnagyobb szenzort szeretném, FF-re nincs keret így marad az APS-C, az alá nem nagyon akarom adni. Az éritnőkijelző hiánya az fájó pont, de végülis kompromisszumot kell kötni ha vannak fix igényeim ezen az árszinten.
Az A6000 fotózási képességeiről elég jókat olvasok, még 2018-ban is ajánlott kategória volt.
Érdekelne ti itt a csoportban mit gondoltók róla, esetleg van-e itt A6000 tulaj vagy aki régebben használta.
A kitobjektív használhatóság is érdekelne, mert eleinte a tanulgatás alatt nem hiszem, hogy külön objektívre lesz keret. -
bigaatis
csendes tag
válasz tomboy0013 #50858 üzenetére
próbálkozhatsz MFT vonallal is,
az érintőkijelző jócskán megkönnyíti a fotózást egy kezdő számára sőt bárki számára
MFT-n is ott a rengeteg objektív, ennyi pénzért már lesz EVF, papucs, érintős kihajtható kijelző, meg valószínűleg stabilizálás is -
tomboy0013
veterán
Az A6000-et én is néztem. Elsősorban hobbi célra venném, de később lehet belevágnék rendezvények fotózásába és a vakupapucs és EVF miatt nem lenne érdemes alább adni. Egy jobb objektívvel úgy gondolom erre a célra is használható lenne kezdetnek. Mit gondolsz erről?
Eddig Canon M100, Fuji X-A3 és Sony A5100 volt a palettán, de végülis érdekel hosszú távon a rendezvényfotózás és abból némi plusz bevételhez is juthatok (amit aztán objektívekre költhetek ). Az érintő kijelző hiánya kicsit zavar (főképp a tapi fókusz miatt), de eddig ettől jobb ajánlatot 160-ért nem láttam. Erről azt hiszem le tudok mondani az EVF és Vaku bővíthetőség miatt ami lényeges lehet rendezvények esetén.
Tudom, hogy egy fullframe-es gép lenne a legjobb erre a célra, de nem lehet rögtön repülni, előbb járni kell megtanulni -
Neck
veterán
válasz PR0JECTNR56 #50852 üzenetére
Én bátran javaslom az A6000-et, a gyors autofókusz meg az EVF miatt könnyű használni, a szenzora a mai nepig megállja a helyét, és Sigma objektívekkel olcsón bővíthető.
Azt nem írtad, milyen téma érdekli jobban? Tájkép, vagy beltéri családi fotó, esetleg sport, vagy természetfotók (makró, vagy madarak) ezekhez mind más obi kell - és adott esetben más lehet az ajánlott rendszer.
Üdv:
NeckAn α beta user... "A pokol szerintem egy végtelen IKEA áruház, az örökkévalóságig bolyonganak a kárhozott lelkek a Boysenbar alátétek és az Almaröd tükrök közt"
-
vond
MODERÁTOR
válasz Mr.Csizmás #50855 üzenetére
De azért olyan is előfordulhat, hogy vársz két hétig a kiszállításra, majd egyszer csak közlik email-ben, hogy törölték a rendelést, mert csak.
Ebből a listából választhatsz magadnak indokot (holott minden rendben lement, a pénzt is levették a számláról):
1) As per you request – We do understand your concerns and look forward to have you back.
2) Incomplete payment – Please place your order again, we are waiting.
3) Unavailability of stock – We didn’t want you to wait for longer time.
4) Unable to complete security verification within 5 working days.
5) No response to our emails – We’d love to hear back from you!Ez idő alatt végig ott vírit a webshop-ban az "In Stock" felirat, és nyugodtan adhatsz le újabb rendelést is.
A vásárlásoddal kapcsolatos email-re nem válaszolnak, de ha potenciális új vevő vagy, egyből jön a reakció.
[ Szerkesztve ]
VOND.HU // DESIGN • PHOTO • VIDEO • WEB • IT
-
kovsol
titán
válasz Mr.Csizmás #50853 üzenetére
Azt azért érdemes megemlíteni, hogy ez egy szürke importos üzlet.
May the Force be with you!
-
Mr.Csizmás
Topikgazda
válasz PR0JECTNR56 #50852 üzenetére
ha nem akar sokat utómunkázni: XT100 + 15-45 kitobi: 430€ + 50-230 tele 142€
-
PR0JECTNR56
addikt
Sziasztok!
Barátnőm kezdő fotósként szeretne gépet vásárolni, nagyjából 150k-s értékben (indokolt esetben +25k), általános hobbi fotózás lenne a cél (videó funkció nem számít).
A hosszútávú felhasználás miatt egy megbízható, cserélhető objektíves gép kellene, ha később esetleg szeretne szintet lépni és más objektívet használni.Preferált márkaként a Sony, Canon gépek érdekelnék első sorban, de természetesen a megjelölt áron belül más gyártók ajánlásai is jöhetnek.
A gépet lehetőleg itthonról vennénk, de ha van megbízható EU-s eladó, akkor az is jöhet. Elsősorban új vagy alig használt, garanciális modellek kellenének.
Különleges igények nem igazán vannak a géppel szemben.
Mivel a fotózásban személy szerint nincs tapasztalatom ezért kérném ajánlásaitokat, a segítséget előre is köszönöm!
[ Szerkesztve ]
-
vihartigris
őstag
-
80hun
addikt
A canon simán marketing okoból nem csinál/gyárt bizonyos dolgokat. Nem azért mert mincs rá igény
Ott a dslr széria szted a cropos gépekhez nem lenne igény fényerős fixekre és telékre? Mert nincsenek ilyen obik canon felirattal(#50847) PuMbA
Ezek szerint cropos dslr obikra sem volt szükség azért nem gyártott a canon normális obisorokat rá[ Szerkesztve ]
-
Mr.Csizmás
Topikgazda
sorozatban a 16. évben tartják az első helyet a cserélhető objektíves gépek esetén. Üzletileg nem hülyék ülnek ott. Ha valamire nagy igény van, azt ki fogják szolgálni.
mivel az eladások 50+%-át alkotják a 350D, 550D, 1x00D plasztikfantasztik olcsójancsi mutációk, nem meglepő. témától függetlenül a legolcsóbb megoldásra mindig nagy kereslet van, lásd suzuki swift, olcsó xiaomi telefonok, stb.
[ Szerkesztve ]
-
PuMbA
titán
válasz vihartigris #50846 üzenetére
Nem, csak sokan nem kalkulálják bele a fotózásba az üzleti részt Fotós szempontból lehet elmondani dolgokat gyártókról, de üzleti szempontból megnézve valamivel világosabbak a dolgok, hogy mi miért van és mi miért nincs. Üzleti szempontból van kevés natív objektív EF-M-re és ez a felhasználók nagy részének tökéletesen elég. Aki a fotózásban mélyebb vizekre evez az nem M50-et vesz és nincs szükségese több EF-M objektívre.
[ Szerkesztve ]
-
PuMbA
titán
válasz vihartigris #50844 üzenetére
"Ezt melyik statisztikai szaklapban olvastad?"
Ha olyan sokan lennének, akkor a Canon már csinált volna több natív obit. Tudjuk, hogy a Canon akkor csinál valamit, ha tisztán látja benne a profitot és vennék a cuccot, addig nem mozdul meg. Nem rég jött ki a 2018-as jelentésük és sorozatban a 16. évben tartják az első helyet a cserélhető objektíves gépek esetén. Üzletileg nem hülyék ülnek ott. Ha valamire nagy igény van, azt ki fogják szolgálni.
[ Szerkesztve ]
-
Mr.Csizmás
Topikgazda
újabb cucc, újabb súlynövelés a meglévőhöz. vagy laposföldén élünk, és nem létezik a gravitáció?
"és esetleg komolyabban telefotózni"
Az M50 tulajok 0.00001%-aazért ne becsüld le, újabban elég sokan fotóznak madarakat, repülőgépet, háziállatot...rájöttek hogy kevés nekik a kitobi által adott közelről virágot fotózni kreativitás (ezt csak az fb feedben látottakra alapozom)
[ Szerkesztve ]
-
PuMbA
titán
válasz jaanoo89 #50839 üzenetére
"Az igaz, hogy milliónyi Canon tükrös üveget rá tud majd adapterezni a pici gépére, csak összességében orrnehéz"
Ezért találták ki a nehéz objektívekre az objektív támaszt, hogy ott kell rögzíteni vagy fogni A Sony A6xxx sorozat is orrnehéz lesz, ha ráteszel egy komolyabb obit és ott nem merült fel ez eddig ebben a topikban.
"és esetleg komolyabban telefotózni"
Az M50 tulajok 0.01%-a Valljuk be, aki komolyabban tele fotózni akar, az lecseréli az M50-et.
(#50843) Mr.Csizmás: Akkor sem fog az emberek 98%-a 80k-nál többet kiadni egy tele objektívért, az pedig van natív obiként.
[ Szerkesztve ]
-
Mr.Csizmás
Topikgazda
válasz jaanoo89 #50840 üzenetére
+1
aki a fujihoz nincs obi mantrát hajtogatja, az is valszeg 2012 vége óta egy barlangban él, mert akkor volt a 23/1.4, 35/1.4 és 18-55 az induló obi, most valami 90 darab körül áll a flotta 3rdparty obikkal, 8-400 mm között mindenre van megoldás, akár több is. (ld. háromféle kitobi, amihez jön a 16-80 WR, két makró fix, red badge sor, stb)
[ Szerkesztve ]
-
jaanoo89
aktív tag
válasz Mr.Csizmás #50838 üzenetére
Ráadásul a natív objektív választékban még 7-8 év múlva is előrébb lesz, mint a Canon-M, egyszerűen azért, mert régebbi rendszer és két gyártó ontotta az objektíveket, míg a a Canon bár nagyobb cég, de első sorban a tükrösökre koncentrált, most pedig az új FF MILC-re, ők ezt az M Mountot nem veszik túlzottan komolyan, ez látszik is az objektív kínálatukon.
-
jaanoo89
aktív tag
válasz Damage #50836 üzenetére
Szerintem az M50 nem a legjobb választás egy most építkező fotósnak.
Van hozzá 8 natív (AF-es Canon) objektív, (ezt bármelyik másik gyártó az első 2 évében összerakta) így ha túl szeretne lépni a kitobikon és esetleg komolyabban telefotózni, akkor nemhogy fényerős tele nincsen, hanem semmilyen más sincs. Natív objektív választékban ekv. 300mm a vége, az pedig kevés. Ha esetleg portrézni is szeretne, nincs rá natív üveg. ekv. 100mm körüli macro sincsen, fényerős zoomok sincsenek de még nagyon fényerős fixek sem.
Az igaz, hogy milliónyi Canon tükrös üveget rá tud majd adapterezni a pici gépére, csak összességében orrnehéz, nagy lesz a szett így én ezért teljesen új tulajoknak nem ajánlanám vagy csak akkor, ha tényleg megmarad a 2 kitobinál és biztosan nem fog neki később se több kelleni. Amennyiben igen, csúnya buktával fog majd rendszert váltani vagy elfogadja azt, hogy az adapterezett megoldás miatt mégsem lesz kicsi felszerelése.
Én azt ajánlanám, hogy komolyan fontolja meg, amennyiben megtetszik neki a telefotózás és kicsit szintet szeretne lépni, mik a lehetőségek és ezt az adott rendszerekben mennyiért tudná meglépni, ugyanez portré, street foto stb. és ezek szerint, azaz a már meglévő nativ objektív parkok alapján válasszatok rendszert és így gépet is.
Kezdő fotós, nem fog pixelt számolgatni de szenzor méretek szóba jöttek. Ezt nem teljesen értettem, ma minden rendszer elegendő arra, hogy szépen elmossa a hátteret és emberi ISO beállításokkal zajmentes, vagy szinte zajmentes képet fog adni. Innentől kezdve az MFT-től a FF-ig mindegyik rendszer ajánlható.
-
Damage
senior tag
Köszönöm a tippet, megnéztem ezt a gépet is. 3rd party objektív gyártók szinte minden bajonettel vannak. Nem kell egyből F1,4-es fix sor (Sigma-tól). Itt is az objektív árak az elsődleges szempont. Szerintem marad az M50. m4/3-at már a szenzormérete miatt se ajánlanám. Minimum APS-C. Köszönöm a segítséged!
''Az ember a legkegyetlenebb állat.'' Nietzsche
-
Neck
veterán
válasz Damage #50826 üzenetére
Sony A6000 nem játszik? Van hozzá Sony 10-18 f4 ill. Sigma 16mm f1.4, a kittele ellát ekv 300mm -ig tűrhető minőségben. Van EVF, az AF kiváló, szerintem kezdőknek jó lehet.
Az egész Sigma 1.4 sor ár értek arányban bomba ajánlat.
Illetve, m4/3 gépek?[ Szerkesztve ]
An α beta user... "A pokol szerintem egy végtelen IKEA áruház, az örökkévalóságig bolyonganak a kárhozott lelkek a Boysenbar alátétek és az Almaröd tükrök közt"
-
p_adam
addikt
válasz Damage #50833 üzenetére
Nekünk meg egy A50 van valahol (bemutató darab volt a Metro-ban eredetileg, azt hiszem 170e körül lehetett), leejtés után behorpadt a kártyahelynél a fém váz, de valószínűleg még most is simán működik, az új kompaktok már nem ilyenek, hogy teljesen elrejtik az optikát. Egy múltkori keresés alatt sikerült fellelnem egy 8MB-os CF kártyát, rendkívül alacsony felbontású karácsonyi képekkel, legalább itt nincs ilyen kockázat, hogy vajon elő lehet-e még hívni
-
Damage
senior tag
válasz p_adam #50831 üzenetére
Előhoztad belőlem a nosztalgiafaktort! A legmókásabb az egészben: mai napig a tulajdonomban van a Casio Cassiopeia és a Canon A40 is! Minden papírjával, dobozában, kiegészítőivel! Szerettem volna egy PS S2 IS-t (14x zoom, sóhaj), de soha nem volt a tulajdonomban!
-
p_adam
addikt
válasz Damage #50829 üzenetére
Off, de nekem meg a legjobb fogású gép jó régről a PowerShot S2 IS volt, nem tudom mivel volt bevonva, jól megkopott idővel, meg ahogy látom még az utódai is hasonlók voltak, mostanság viszont képesek voltak az egészet rendkívül rideg és rossz műanyagra cserélni és az a beékelés szerű valami az expo gomb alatt rettentően rossz, egy csomó kamerával ugyanez a problémám. De elég eltérő hogy mi a jó, nem mondhatnám, hogy a mérettől függ a dolog, az 5D is jó meg a 6D stb. ezek között nem érzek nagy különbséget, az a kis bevágás ezeknél is ott van, de legalább nem annyira zavaró.
-
bigaatis
csendes tag
-
Damage
senior tag
válasz bigaatis #50827 üzenetére
Remélem ez nem cinizmus volt és nem rám értetted! Nem kérnék segítséget ebben a topicban, ha ismerném ezeket a gépeket!
"Régenmindenjobbvót" időkben én is könnyebben eligazodtam a gépek között. Az első tükrös gépem egy Olympus E-10 volt (4megapixel, 4x zoom, nem cserélhető objektív!). Azután jött a 300D, amire nagy nehezen összegyűjtöttem a pénzt. Akkor dobták piacra a 350D-t, amit le is cseréltem gyorsan. 18-55 kit-ben vásároltam meg. És azóta nem volt leállás... 3 évvel ezelőttig. Néha elolvasok 1-2 hírt, cikket, de közel sem értek már hozzá annyira! Se időm, se energiám, se kedvem hozzá!
Mondhatni napi látogatója vagyok a PH!-nak már nem is tudom, hogy mióta, de nem a hozzászólásokat gyűjtöm. Szívesen látogatom ezt az oldalt és rengeteg hasznos dolgot megtudtam, megtanultam. Ezt leginkább az itteni közösségnek köszönhetem! Remélem ez így is marad!(#50828) p_adam
Ennek is nagy igazságtartalma van! Én még egyik gépet se fogtam a kezemben (nem is láttam élőben). Tény, hogy fontos, hogy milyen funkciógomb hova esik. Én már hozzászoktam az EOS-hoz és ezek ellenére is sokszor meglepetés ért, amikor egy újabb vázat vásároltam. Néha kellemetlenül érintett! Utóbbi esetben megint fura volt egy régebbi vázat a kezembe venni. Méretre (portrémarkolat nélkül, leszámítva az 1-es szériát) az 5DmkI és 40D jött be legjobban![ Szerkesztve ]
-
p_adam
addikt
válasz Damage #50826 üzenetére
Akkor is ugyanezt tudom mondani Itt szerintem a képminőségbeli kicsinek mondható különbségek a legkevésbé fontosak, ha tetszik neki a fogása, kezelése bármelyiknek a felsoroltak közül, az pont elég (a Canon esetében pl. tényleg nagyon könnyű kezelni az egészet az érintőképernyővel, akár ha a keresőbe néz az ember, akár csak az kihajtható LCD-n, aminek elég jó a képe)
-
Damage
senior tag
válasz p_adam #50824 üzenetére
Nem említettem, hogy Hölgy ismerős és kicsi kezekkel!
Már a Canon 70D-t is nagynak találta, az 1DmkIII+70-200 F2,8 IS II legyőzte Őt! Nem súlyemelő! Összesen 3kg.
Négyszemközt: amennyiben ma kezdeném el hobbiból a fotózást és nem sajnálnám a pénzt, nagy valószínűséggel a SONY mellé tenném a voksom! Már nem nagyon érdekel, csak eladom, elajándékozom, ami összegyűlt!
Szerk.:
(#50825) Mr.Csizmás
Őszintén megmondom, hogy fogalmam sincs! Ahogy a MILC és a Fuji gépekhez sem! Természetesen örülök neki, ha bármi jobb alternatívát tudtok![ Szerkesztve ]
-
Damage
senior tag
Az 50 F1,8 sem újabb! (az mkII sem)
"Az a jó, ha egy rendszerhez minél szélesebb körben vannak obik, sok olcsó obi, de sok drága is és lehet válogatni kedvünk szerint"
Igen, ez egy nagyon fontos dolog! Emiatt nem is akarom rábeszélni egy olyan rendszerre, amihez csak "tökéletes", de cserébe drága objektívek vannak.
Kezdő hobbifotósnak kellene, relatív megfizethető áron (a 250 ezres 40-50-szeres bridge gépekről lebeszéltem). Inkább egy MILC + egy alapobjektív és mellé egy "közel tele". Kit-ben az X-A5 és az M50 obija is megfelelne kezdésnek (15-45). Mellé egy 55-200 közeli objektív és majd pár hónap alatt kiderül, hogy folytatni akarja, vagy sem. Én az 5D mkIII után leálltam az egésszel. Amennyit beleöltem?! (csak hobbiszinten fotózom)
A vázról még mindig nem mondott senki pro-kontrát az EVF kivételével.
-
Damage
senior tag
Tényleg egy kezdő, hobbifotósnak kellene segítenem!
AF fontos legyen. Relatív jó képminőség. Amennyiben ráérez az ízére, akkor legyen lehetősége fejleszteni az objektívparkját.(#50821) Mr.Csizmás
A 600mm-es (mkIII) fix F4-es se drága, ha azt nézzük, hogy nem nagyon van konkurenciája. Persze kicsit nehéz és vehetsz belőle egy új Suzuki-t és hülyén mutatna egy M50-esen adaterrel.Viccet félretéve: kezdő fotós. Nem fog pixeleket számolni. Valamilyen szinten lényeges a pénz (az M50 drágább, mint az általa preferált Fuji). Szerk.: az M50 és a Fuji is általa javasoltEddig a Canon felé hajlok. Fura, hogy a vázbeli különbségekről semmit nem hallottam, kivétel az EVS hiánya.
Gondolhatjátok, hogy aki ennyi pénzt ad vázra, nem fogja a többszörösét költeni (egyből) objektívre. Ezért fontos, hogy relatív olcsón legyenek, relatív jól használható objektívek. AF sebesség a vázaknál? Fókuszpontok? Sebessége? Fókusz követési módok és azok pontossága?[ Szerkesztve ]
-
faki_
senior tag
válasz Damage #50814 üzenetére
"Ismerem a Samyang-okat (pozitív értelemben), de az MF felejtős!"
Ezzel a Fujit ki is zártad ekv. 18mm környékéről. Van Fujinon 14/2.8, 10-22 és Zeis 12/2.8. Mind drága.
Szerk.: Vannak AF adapterek Canon EF-hez, de azok sem olcsók, inkább komoly Canon objektívparkhoz van értelme.
[ Szerkesztve ]
-
PuMbA
titán
válasz Damage #50818 üzenetére
Igaz, bár a 14-70L már egy elég régi 2003-as obi A helyén ma az EF 16-35mm f/4L IS USM van.
(#50816) p_adam: Jó meglátás, erre nem gondoltam.
(#50817) Mr.Csizmás: "egyszerűen nincs rossz obi a rendszerbe"
Az a jó, ha egy rendszerhez minél szélesebb körben vannak obik, sok olcsó obi, de sok drága is és lehet válogatni kedvünk szerint
[ Szerkesztve ]
-
Damage
senior tag
Szerintem nem volt 17-40 L üveged. Nekem volt hozzá "szerencsém" kit-ben. Nem sokáig maradt meg. Ellenpéldának felhozhatnám bármelyik 50mm f1,8-as fixet. Az mkI és mkII is szinte ingyen van/volt. Még a fémbajonett se kellett (az a pár g miatt?).
Szerk.:
(#50816) p_adam
"Akkor azt is hozzá kell tenni, hogy 18mm vs 16mm nem ugyanaz."
Ezekkel tisztában vagyok, de azért köszönöm!(#50817) Mr.Csizmás
A felhasználói élmény legyen fontos, ne a pixelszámolgatás! Persze fontos a képminőség, de mégis egy olyan embernek kellene, aki idáig csak telefonnal lőtte a képeket. Egy 200valahány ezer HUF-os nagyonsoktucatszoros zoom-mal rendelkező bridge gépről beszéltem le!Nem a lehető legjobb MILC kell, hanem egy kezdőnek ár/tudás arányában egy "belépőszintű" mirrorless, amihez relatív olcsó a relatív nagylátó és relatív tele (mindkettő lehet zoom, nem kell fix). Fontos az AF!
[ Szerkesztve ]
-
Mr.Csizmás
Topikgazda
válasz Damage #50814 üzenetére
lehet relatíve drágább a fuji obi, de UX-ben többet ér, egyszerűen nincs rossz obi a rendszerben, mindegyik éles, persze az árazásukhoz megfelelő (vagy kicsit felette lévő) képminőséggel. (a canon jogosan olcsóbb, trololo )
[ Szerkesztve ]
-
Damage
senior tag
válasz bigaatis #50810 üzenetére
"kereső nélkül fotózni olyan, mintha okostelefonnal fotóznál. jó vagy nem jó, mindenkinek mást jelent"
Ezzel tisztában vagyok! Azt nem tudom, hogy van késleltetés szempontjából jobb-e az EVF a kijelzőhöz képest! pentaprizmás vázakat használok Azt tapasztalatból mondhatom, hogy egy akár optikai vagy elektonikus keresővel mindenféleképpen könnyebb célra tartani 400 mm-nél egy mozgó madárra.
Adapternél a fő kérdés az AF. Főrumtársunk leírta, hogy Canon-nál működik és kövezzetek meg, de a 10-18 STM az árához képest nagyon jó képeket készít (így EOS M - EF-S adapterrel máris korrekt vétel). Nem egy "L"-es üvegem is van. Nem hozza azok minőségét és a Sigma Art-ét sem, de megnéztem a Fuji X obik árát és meglepődtem! + egy pont a Canon-nak.
(#50811) PuMbA
Nem ismerem az M 11-22-t. Az EF-S 10-18-as könnyű és az árához képest remek darab! Amennyiben adapterrel ugyanannyiba kerül, máris korrekt vételnek tűnik!Objektív ár és kínálat szempontjából már a Canon felé hajlok.
A vázakról lehet valamit tudni az EVS hiányán kívül? Miben erős, gyenge? (nem Mg-Al ötvözet érdekel, vagyis nem a felhaznált anyagok)Fuji használók is írhatnának valami szépet, mielőtt Canon lesz!
Köszönöm az eddigi válaszokat is!
Szerk.:
(#50812) faki_
Nem Magyarországon él az ismerősöm. Nem tudtam, hogy ilyen olcsón is van zoom-os Fuji tele. Ismerem a Samyang-okat (pozitív értelemben), de az MF felejtős!(#50813) Mr.Csizmás
Mindenhol vannak hulladékok! Amikor megjelent a Sigma Art 18-35 F1,8...aminek tényleg gyönyörű képe van, egyből megvettem. Hármat kellett visszavinnem, mert gyári hibásak voltak (Sigma dokkolóval sem lehetett orvosolni a problémát). Talán még nyoma is van a PH! oldalain belül évekkel ezelőttről![ Szerkesztve ]
-
faki_
senior tag
válasz Damage #50809 üzenetére
Fujira való Samyang 12/2 (manuálfókuszos) 70-80e Ft, Fujinon XC 50-250 45-55e Ft. Ezek kb. az itthoni használt és szürkeimportos új árak is. Minőséggel nem lesz probléma, a gép által készített JPG képek átlag felettiek, a további natív objektívek drágábbak, a használt piac szűkebb, mint a Canon cuccoké.
[ Szerkesztve ]
-
bigaatis
csendes tag
-
Damage
senior tag
Én az esetek 99%-ban OVF-et használom. Amelyik vázamon van LiveView, annál is az OVF már csak amiatt is, mert természetfotóznál, gyors akciónál a kijelzőnek van egy késleltetése (és "célozni" is könnyebb). Az EVS gyorsabb, mint a külső kijelző? Nekem is Canon felé húz a szívem, de én elfogult vagyok, mivel 2005 óta EOS rendszert használok. Köszönöm a segítséged! Várnámmég mások véleményét is, akiknek a Fuji-val kapcsolatban van tapasztalatuk, esetleg mind a kettővel.
Szerk: Egy EOS M 55-200 STM teljesen jó első alaptelének és az ára is barátságos. Hozza is a szintet? Már csak egy (relatív) nagylátó kell mellé.
Várom a Fuji-s véleményeket!
[ Szerkesztve ]
-
PuMbA
titán
válasz Damage #50807 üzenetére
" Az EVF mennyire fontos?"
Amennyire az OVF
"Pont emiatt is érdekel, hogy ár/minőségben melyikhez van nagyobb kínálat és érték/képminőség arányban jobb választék."
Canon-hoz ugye van minden, olcsó és jó, de jó drága és überbrutál is. Fuji-t nem ismerem, majd a többiek.
"Őszintén megmondom, hogy azt se tudom, hogy az M50-es pl kompatibilis-e az EF-s obikkal? Gondolom alapból nem, de adapterrel (ilyenkor van AF is)?"
Adapterrel minden obi működik tökéletesen, de EF-M-re is van 55-200mm-es tele obi.
[ Szerkesztve ]
-
Damage
senior tag
Ezt csak én írtam hasraütésszerűen. Gondolom először egy alapobjektívvel fogja megvásárolni. Magamból indultam ki, 10-18-as STM (APS-C DSLR-en ekv. 16mm-től indul) a 400-as fix telém meg 640mm. Őszintén megmondom, hogy azt se tudom, hogy az M50-es pl kompatibilis-e az EF-s obikkal? Gondolom alapból nem, de adapterrel (ilyenkor van AF is)?
Valamennyire számíthat az ár, mert a Canon felé húz a szíve, de a Fuji a 2/3 kb. árban.(#50806) PuMbA
Igen, tisztában vagyok vele, hogy hosszú távon az objektívek viszik el a sok pénzt. Pont emiatt is érdekel, hogy ár/minőségben melyikhez van nagyobb kínálat és érték/képminőség arányban jobb választék. Az EVF mennyire fontos? A kijelző sokkal lassabban reagál? (DSLR pentaprizmás keresőhöz szoktam, elnézést a buta kérdéséert)''Az ember a legkegyetlenebb állat.'' Nietzsche
-
Damage
senior tag
Sziasztok,
Ismerősöm MILC-et szeretne venni és két gépet nézett ki magának. Őszintén megmondom, hogy nem követem a MILC gépek fejlődését, ezért a segítségeteket szeretném kérni. Pro és kontrát A Fujifilm X-A5 és Canon M50-essel kapcsolatosan. Képminőség, szolgáltatások, objektív kínálat (és ár) stb. Leginkább természetfotózásra használná hobbi szinten (tájképtől az állatportrékig). Ezért nagylátó (ekv. 18mm) és későbbiek folyamán telére is szüksége lesz (ekv. 300mm vagy több). Idő lenne, amíg mindent leellenőriznék, bízom az itteni emberek tudásában és tapasztalatában (és egyszerűbb megkérdezni, ha már van egy ilyen topic).
Előre is köszönöm a segítséget!''Az ember a legkegyetlenebb állat.'' Nietzsche
-
kovsol
titán
válasz #73495296 #50798 üzenetére
Én most jöttem haza Thaiföldről. Szárazföldi részeken az apró milcek főként Sony A5000/6000 kit obival felszerelve volt jellemző, de láttam fuji és pana gépeket is. Nagyon sok embernél láttam RX100 valamelyik verzióját. Komolyabb látványosságoknál feltűntek a FF sony vázak is, meg láttam pár Canon, és Nikon gépet is, de azok drága L-es obikkal már. Szinte alig láttam embereknél belépő DSLR gépet.
A tengeri részen meg igazából a Gopro és a mobilok hódítottak főleg.
Én jómagam egy RX100, Gopro hero7 black és iPhone X kombóval utaztam. Mindegyiknek megvolt a maga szituációja ahol nagyon jól működött. Egyszer kétszer hiányoltam azért az A7III -t, de azt inkább itthon hagytam, mert elrontotta volna az utazásomat az, hogy mindig arra figyeljek. Az RX100 meg kb ahova a mobil befér, oda azt is el tudod rakni, ha sziget túrára mentünk ezt könnyen be tudtam dobni a dry bagbe. Még ilyen kis kompakt gépekhez való vízálló tokot is találtam hozzá. Komolyan elgondolkoztam, hogy lehet utazásra be kellene szerezzek valami még komolyabb kompakt masinát.May the Force be with you!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- EAFC 25
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Autós topik
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Politika
- Grand Theft Auto V - Látványosságok és érdekességek tárháza egy helyen!
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- World of Tanks - MMO
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest