Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Téma összefoglalónk újra és újra megújul, reméljük, elnyeri mindenki tetszését és segít a könnyebb tájékozódásban ! Az alábbiakban DSLR (digitális tükörreflexes) és MILC (tükör nélküli cserélhető objektíves) fényképezőgépek vásárlásában szeretnénk tanácsot adni, figyelembe véve az aktuális piaci trendeket, felhasználói szokásokat és technológiai újításokat.
Új hozzászólás Aktív témák
-
k1csi
senior tag
válasz Stauffenberg #18196 üzenetére
Az Olymus olyan apróságok miatt (csupa SW funkció) gyenge videóban, hogy nincs 25p, gyenge a bitrate (codec) még a csúcs vázukban sem használják videóra a szenzor fázis AF-et, hogy rossz nézni.
Pedig a szenzációs szenzorstabi (+tuti EVF ami még a DSLR-kből hiányzik és ha lesz is akkor a hibrid mivolta miatt kétséges mennyire lesz jó) miatt óriási piacot tudnának szakítani most .Amit a fotózásról szeretnél tudni Chuck Gardnertől: http://super.nova.org/DPR/
-
xXxian
senior tag
válasz Stauffenberg #18196 üzenetére
Nagyon jók, hasznosak az ilyen összefoglalók!
Sony / Pana koncepció érthető. Talán a Nikon is úgy gondolja legyen jó a kép, videó másodlagos. Canon "hozzáállása" a leghajmeresztőbb....gondolom a ML nem made by Canon, lelkes amatőrök írják. Ez esetben számomra érthetetlen hogy a gyártó - látva mit lehet kihozni a hardverből - nem állt még a dolog mellé (Official ML, etc.)
[ Szerkesztve ]
Eladó ASUS RT-N53 Router (9k)
-
k1csi
senior tag
válasz xXxian #18193 üzenetére
A peaking annyira SW funkció, hogy talán van olyan külső monitor is (konrétan nem tudom, akit érdekel googlizon) amit a HDMI kimenetre téve tudja. Nem értem miért nem alap az összes videós vázba.
A 70D szenzor fázis AF-je az HW dolog és vsz. nagyon igéretes. Egyébként se rossz váz, pl. a normál fókuszát a 7D-ből örökölte (némi marketinges butítással). Szóval a 70D fókuszánál tényleg minden téren nagyon odatette magát a Canon.
Amit a fotózásról szeretnél tudni Chuck Gardnertől: http://super.nova.org/DPR/
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz xXxian #18185 üzenetére
Nem kötelező manuálisan fókuszálni videózás közben, hanem erősen ajánlott. Használhatod az AF-et is, de azzal pont olyan lesz a felvételed, mintha egy olcsó kézikamerával készült volna. Nagyon olcsóval.
A Pentax egyike azoknak a gyártóknak, mely csak alibiből rak videófelvételt a gépeibe, csak azért, hogy legyen, mert a piac megköveteli. De vannak még ilyenek, mint mondjuk az Olympus vagy a Fujifilm. Ők mind a lehető legjobb fénykép minőségre és fényképezési élményre koncentrálnak és nem a videósok igényei szerint terveznek.
Ha videózni akarsz, akkor:
Canon: Ők voltak az elsők akik sikerre vitték a DSLR videózást (pedig a Nikon adta ki az első videós DSLR-t a D90-et, de az nem lett sikeres ezen a téren). A kezdetek óta azonban nem igen változott a formula, nem nagyon kerültek be új funkciók. Teljesen manuális vezérlést kapsz, de nincs focus peaking, zebra, élő hisztogram meg ilyesmi gyárilag. A Magic Lantern firmware (amit nem kell a kamerára telepíteni, hanem a memóriakártyáról töltődik be) viszont nagyon keményen felokosítja a videózást (sőt a fotózást is). Belépőtől a nagy gépekig nagyjából ugyan azt kapod.
Sony: Ez a gyártó próbál a legjobban arra koncentrálni, hogy ne csak a videó minősége legyen jó, de már gyárilag a lehető legtöbb funkciót belepréselje. Teljesen manuális vezérlést és focus peakinget is kapsz, ráadásul utóbbiból a legjobb minőségűt a piacon, kellően érzékeny és jól paraméterezhető. Belépőtől a nagy gépekig nagyjából ugyan azt kapod. A NEX-ek esetén viszont túlmelegedési gondok vannak a régebbi típusoknál (például a népszerű NEX-5N-nél vagy a NEX-7-nél is), ami gyártótól függetlenül minden gépet érint, mert míg a rendes mozikamerák szenzorai mögé léghűtést tesznek, addig a DSLR, MILC, SLT gépeket nem így tervezik. Azért ez nem olyan vészes, még a nagyobb DSLR-ek esetén is megeshet, hogy ha már 7-8 perce forog a kamera, akkor egyszerűen leáll a felvétel, talán a gép is kikapcsol.
Panasonic: A Pana nagyon rámegy arra, hogy gyárilag a lehető legjobb minőséget hozza ki. A videók részletgazdagsága bámulatos (ezt a Canon csak RAW videó mellett produkálja, ha egyáltalán...), a bitráta extrém. Igazán jó kis videós gépeket készít, DE! Az itt leírtak főleg csak a drágább GH sorozatra igazak, ott nagyon rámegy a kiváló videóra, míg az alacsonyabb szinteken kisebb-nagyobb megkötésekkel él.
Nikon: Nagyjából azt tudja, mint a Canon DSLR-ek Magic Lantern nélkül. Nem is nagyon van rá "okosító firmware", szóval van egy viszonylag jó minőségű H.264 videód, mikrofon bemeneted aztán viszlát. A Canon-ok alapvetően jobb minőségű tömörített videót köpnek ki, de drasztikus különbség nincs. Fapados, de azért jó, csak arra kell figyelni, hogy normális videó csak az újabb modellekben van (D3200, D5200, D7100, D800, D4 és újabb).
Azért ez sem szentírás, az egyes modellek eltérhetnek a leírtaktól, de nagy általánosságban ezekre a márkákra ez igaz. Akinek fontos a jó videó, az ne vegyen Pentaxot, Olympust meg Fujifilmet.
[ Szerkesztve ]
-
xXxian
senior tag
Tudom hogy jó kis masina.
A számok, a paraméterek alapján döntöttem e mellett. Ámbár, hi-fi cumóknál gyakran van olyan, hogy egy készülék minden MÉRHETŐ paraméterben jobb a másiknál, meghallgatva azonban alulmarad. Nem tudom van-e erre példa a fényképezőgépeknél...
-
xXxian
senior tag
Köszönöm az infókat!
Már vettem gépet (K-500), nekem a videó msáodlagos.
De annak aki még fontolgat ez mind hasznos infó.
Tehát a hardware tudná, lehetne akár Pentaxban is követő AF videó alatt megfelelő software-rel...
(amúgy néztem, van frissebb firm a honlapon, de számomra semmi pluszt nem ad, nem is töltöttem le)
-
k1csi
senior tag
Canon esetén nincs gyárilag peaking. SD kártyáról betölthető firmwarekegészítő (magyarán hack) Magic Lantern tudja. Én annyira nem tartom jónak, mert van egy kis fáziskésése. Viszont van kép a képben belenagyítás felvétel alatt is (szintén ML). Ez szerintem brutáljó. Viszont ettől még mindig nem lesz camcorder a DSLR, álványról tervezett/tervezhető felvételekhez jó (azaz DSLR filmezésre).
Követő videó 70D-vel van (erre nincs ML, nem tudni mikor lesz, ha egyáltalán), még mindig nem camcorder, de azt legjobban közelíti. Sajnos igazán jó fényerős STM (stepping motor) zoommal lenne, az meg még nincs. Canonról többet megtudhatsz a Canon topikokban.
-
Wa2x_
veterán
"Sajnos néhány kompromisszumot is kötnünk kell videofelvételkor. Egyrészt a hang terén, mely mono, és külső sztereó mikrofon csatlakoztatása sem lehetséges. Másrészt a folyamatos AF hiánya miatt. Videó módban is kontraszt alapú rendszert használ a készülék, de a felvétel megkezdése után csak az AF.S mód működik a hátsó AF gomb lenyomásakor. Sebessége és pontossága azonban kiábrándító. Sokkal lassabb mint normál élőkép módban. Szerencsére kézi élességállításra akár közben is átkapcsolhatunk, és a szemünkre hagyatkozva finomíthatunk rajta.
Felvétel alatt folyamatosan működik a fénymérés, így a készülék mindig korrigálja a kép világosságát, de ezt magunk is megtehetjük +/-2 Fé tartományon belül. A videó menüben programautomatika, rekesz előválasztás és teljes manuális mód is választható, de csak névleg, ugyanis az utóbbi kettőnél csak a felvétel megkezdése előtt állítható a rekeszérték, közben már nem." - pixinfo.com
[ Szerkesztve ]
..: Old Honda's never die - they just get faster :..
-
-
xXxian
senior tag
válasz Stauffenberg #18181 üzenetére
Szia,
K-500 videóval kapcsolatban. Elmítetted hogy videózni csak MF mellett (hacsak nem értettelek félre). Nem kellene MF, LV esetén felvétel alatt is mennie a foucs peaking-nek? Mert a felvétel indítása előtt ok, csekkoltam. De közben nincs visszajelzés. Ez így ok?
-
Wa2x_
veterán
válasz Ipadipad #18175 üzenetére
Ennyiért max. a 18-55-ös kit obival tudod megvenni őket.
Igazából mind a három masina jó, mindegyiknek megvannak az előnyei és hátrányai. Használhatóak a megjelölt területekre.
Kicsit gyűjts még sztem és akkor ott a Nikon D3200 + 18-105 159 ezerért. Az az üveg jó lesz emberekre és épületekre kezdésnek, igazi kirándulós obi.
600D a 18-55 + 55-250 IS II kittel érdemes venni ezekre a területekre.
Sony-t nem ismerem annyira, de az is egy remek gép. Dönteni neked kell, menj el MM-be és fogd meg őket, vedd kézbe és ne felejts el a Pentax K-500-nak sem utána járni.
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz BiriBum #18178 üzenetére
Ez most mellé. A Pentax K-500 kifejezetten rossz minőségű videót készít és a felsoroltak közül ez az egyetlen amelyik nem rendelkezik mikrofon bemenettel.
Amúgy videó minóségben mindhárom másik gép jó. A Sony A58 kicsit szívás az AVCHD miatt, de ez az egyetlen amiben gyárilag is van focus peaking.
-
jjeahh
nagyúr
válasz Fujis2950 #18173 üzenetére
dslr: ha használt is jöhet, d90+18-105 kezdésnek, ha új, d5100+18-105, később egy 50/1.8, makró nem tudom mi van olcsóért nikonra
milc: ha használt is jöhet, oly e-p1, e-p2, e-pm1, e-pl1 váz és mondjuk 12-50 kitobi, így nem lesz teléd, de lesz makród + egy fényerős manuál a bokehes családi képekért , később esetleg egy 40-150 olcsóért, vagy manuál 135mm még olcsóbbért ha kell a hosszabb gyútáv, meg egy 45/1.8 vagy 20/1.7 igénytől függően
más használt milc: pana g1, g2, g3, gf1, gf2, gf3 + kitobi, később az oly-kra is ajánlt fixek...vagy valami sony nex kit, pl nex-3, 5, f3 + manuálok, később 50/1.8
ha új milc: e-pl3, e-pm2, pana gf5, sony nex-3n
amúgy manuálokból a makrót is meg lehet oldani, de csak akkor, ha nem akarsz pl pillangókat, vagy mozgó dolgokat fotózni, szal inkább növényekre, gombákra buksz..
tuti nem soroltam fel az összes kínálatot, szal az okosabbak majd kiegészítenek(#18175) Ipadipad: attól függ videózás alatt mit értesz, szal alapszinten videózni ma már bármelyik fgéppel lehet
[ Szerkesztve ]
Fb: facebook.com/n.barni | Insta: instagram.com/n_barna/ | Strava: bit.ly/2HvMboG
-
Ipadipad
tag
sziasztok
most szeretnék majd fényképezögépet venni
130-135.000ft a keret
3 tipust néztem ki
Sony SLT-A58
Nikon D3200
Canon EOS 600Damire használnám:
Videózás
macro fényképek
emberek fotozásaszeretném kikérni a véleményeteket melyik miért jobb a másiknál
előre is köszönöm szépenL26bKz
-
ccs2929
senior tag
válasz HollyBoni #18170 üzenetére
Nikonos obik/gépek terén nem vagyok otthon, és nem is vitatkozok 1 percig sem, hogy vannak rá Af-es obik viszonylag olcsón /sajna nekem az említett 50-e ft-os ár is magas/ És nem állítottam, meg nem is fogom, hogy bármelyik Nikon "szarabb" lenne akármelyik másik gyártó azonos kategóriájú gépénél, csak ez az egy "hátránya" van, és nálam ez szempont, ettől nyilván másnál nem feltétlenül az, de nem árt, ha ezt is tudja gépvásárlás előtt.
PeaceFlickr: http://goo.gl/V53ntj Ha korrekt volt az üzlet,akkor várom az értékelést!
-
Fujis2950
tag
válasz schawo #18169 üzenetére
persze ,szeretnék mf-et, de nem élethalál kérdése. Autodidakta módon tudok tanulni de szeretem ha segítenek. Egyenlőre gépválasztás előtt vagyok. mit lenne érdemes, mennyiért , mivel lehet megtanulni fotózni. hisz más mint egy ultrazoom gép a Dlsr is meg a milc is...a Fuji Finepix S2950 már kicsit kevés...
-
HollyBoni
veterán
válasz ccs2929 #18167 üzenetére
Hát nemtom, én is használok 3 manuál obit, elég olcsók. De Nikonra ott az 50 meg 35 1.8G, ami újonnan 50-55 körül mozog, ami azért nem egy nagy vagyon, használtan sokkal olcsóbban beszerezhetőek. Elég jó üvegek, és van AF. Oké hogy a manuál obik olcsók és nagyjából jó a képminőségük, de egy normális ott is drága, akkor már miért ne egy 50 vagy 35 1.8G egy picit többért? Nagylátót pedig nem kapsz manuálból csak nagyon drágán, általában elég rosszak és fényerőtlenek. Meg ugye tükrössel más manuálozni mint EVF-el.
[ Szerkesztve ]
-
ccs2929
senior tag
válasz HollyBoni #18161 üzenetére
Nem kötekedésként, de mi hülyeséget írtam? Nálam szempont a manuál obik használata.
@Fujis milc, vagy dslr, nehéz kérdés, személy szerint én a dslr/slt vonalon maradtam, mert már voltak cuccaim az előző gépemből, plusz, ami nekem még szempont volt, a külső vaku használata, ami az általad is említett árkategóriában a Sony Nexeken nem volt megoldva, mondjuk más milcekről nem tudom, hogy megoldott-e!? Amúgy aSony Slt A58K 120000ft a MediaMarktban.
[ Szerkesztve ]
Flickr: http://goo.gl/V53ntj Ha korrekt volt az üzlet,akkor várom az értékelést!
-
Fujis2950
tag
válasz jjeahh #18165 üzenetére
köszi, esetleg lenne konkrét ajánlatod is? kezdetnek olyan 120-150- ropit szánnék rá. Aztán jöhetnek a többi " extrák" fix obi, esetleg valami makro üveg, vaku, normálisabb táska, stb...
hát az tuti nem egy kompakt ,de a minőség is ezerszer jobb.... kezdhetek gyűjteni... -
jjeahh
nagyúr
válasz Fujis2950 #18162 üzenetére
ha manuálozni is akarsz, dslr fronton pentaxra felmennek a k bajonettes obik elvileg, meg asszem m42 üvegek is adapterezhetők...vagy canon, magic lantern-el lesz focus peaking-ed, m42, om bajonettes obik ráaplikálhatók, a többi nem tom..milc fronton, ha jó af üvegeket is akarsz, és manuáloznál is valamilyen m4/3 váz, ha meg a natív üvegek annyira nem izgatnak, inkább teljesen manuálba mennél át, akkor nex a tuti választás sztem, elvileg a sony peaking-je az egyik legjobb, ha nem a legjobb...
az utóbbi két rendszerre adapterrel kb. bármi felmegy[ Szerkesztve ]
Fb: facebook.com/n.barni | Insta: instagram.com/n_barna/ | Strava: bit.ly/2HvMboG
-
Fujis2950
tag
válasz ccs2929 #18160 üzenetére
Annyit hozzátennék, ha esetlegesen később elkap a gépszíj, és szeretnél pl. manuális obikat használni /olcsók, és jó képminőségük van/, akkor a Nikonnal meg leszel lőve....ezenkívül nincs kifogásom a Nikonok ellen
Nikon helyett szerinted mi lenne jó? akár Dslr akár milc terén? hobbifotósnak. -
ccs2929
senior tag
válasz barrasz #18158 üzenetére
Annyit hozzátennék, ha esetlegesen később elkap a gépszíj, és szeretnél pl. manuális obikat használni /olcsók, és jó képminőségük van/, akkor a Nikonnal meg leszel lőve....ezenkívül nincs kifogásom a Nikonok ellen
Flickr: http://goo.gl/V53ntj Ha korrekt volt az üzlet,akkor várom az értékelést!
-
barrasz
aktív tag
Köszönöm nektek a válaszokat a D3200 egész szimpatikus.
-
Wa2x_
veterán
válasz barrasz #18155 üzenetére
Legjobb választás most ez a kettő, kezdésnek, ha újat keresel:
Nikon D5100 + 18-105 VR kit - 165e
Nikon D3200 + 18-105 VR kit - 159e
[ Szerkesztve ]
-
Balinov
titán
-
barrasz
aktív tag
Sziasztok!
Már elég régen gondolkozom egy cserélhető obis gép megvételén,de mindig közbe jött valami.Most viszont nincs semmi akadálya a dolognak és ezért szeretnék tanácsot kérni.
Természetesen szóba jöhet DSLR és MILC is a lényeg az lenne,hogy a fényképezési területek a család,kirándulások,városnézés.múzeum,tájkép és makró.
Tudom,hogy erre majd mindegyik megfelel de ha lehet szeretném ha max 3 obival megoldhatnám a dolgokat.
Ezért szeretnék úgy kérdezni,hogy ezekre a dolgokra milyen átfogású obik kellenek,hogy aránylag az összes részt meg tugjam oldani.
Ha lehetek szemtelen akkor Nikon és Canon vagy Milc vonalon is javasolhatnátok komplett rendszert.
Ha gondoljátok lehet privátban is.
Előre is köszönöm. -
zsoltee10
addikt
600d esetén mi a különbség a 18-55 IS és 18-55 IS II kitobik között? Edigitalnál 5k-val drágább a sima IS.
-
98bja
senior tag
D5100 18-105
vagy
650D 18-55?
-
xXxian
senior tag
Akció az ED-ban:
http://www.edigital.hu/foto-sp2668.html?utm_source=hirlevel_20140123&utm_medium=hirlevel&utm_campaign=foto_kupon&utm_content=fotolink
hátha jól jön valakinek, nem vagyok érdekelt, remélem nem minősül reklámnak
[ Szerkesztve ]
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz Drughi #18138 üzenetére
Micro Four Thirds topik kell neked.
"Ezek szerint az olyhoz nincsenek obik olcsón?"
Akkor azt kell eldönteni, hogy akarsz-e később (gyári) objektívekkel bővíteni vagy sem. Mert az MFT rendszerhez alapvetően olcsóbbak az üvegek, mint NEX esetén. De akinek már ezek is drágák, azok általában manuáloznak, ebben meg a Sony verhetetlen, mert neki van a legjobb és leghatékonyabb focus peaking rendszere.
Az E-PL3 egy koros és elavult gép. Véleményem szerint a NEX-3N szenzora van annyival jobb, hogy megérje a képminőség miatt, de te tudod, hogy végső soron ér-e +20 ezer pénzt a gép.
-
jjeahh
nagyúr
válasz Drughi #18136 üzenetére
"Főként családi fotózás, nyaraláson használnám"
erre az e-pl3 is pont olyan jó, mint a nex, sztem a sony előnye gyengefényes helyzetekben jön igazán elő, ha vakuzni nem akarsz, és tolni kell felfele az érzékenységet mondjuk iso800 fölé
"Ha mégis obi vásárlásra adom a fejem, akkor valami olyat akarnék, amivel nagyobb távolságból fotózhatok (zoom). Ilyet hol találok?"
ha később fejlesztesz, akkor az olympus jobb választás
Stauffenberg-el egyetértek, hogy nex-en jobb lehet manuálozni, ha ez a cél, akkor ott jól jöhet a focus peaking, de az oly-ra is ugyanúgy felmegy bármilyen régi manuális filléres üveg, csak nem kapsz semmilyen fókuszsegédet a belenagyításon kívül. Amúgy én is oly-t használok manuálokkal, az aláírásomban lévő linken megkukkinthatod, amatőr fejjel kb mit lehet kihozni belőle
ha viszont úgy gondolod soha nem fogsz rajta a kitobin kívül semmi mást használni, akkor én inkább a nex-et venném helyedben, ha csak a vázat nézzük, és nem az egész rendszert, akkor tényleg kiforrottab az oly-náloly e-pl3 tulajokat talán itt találsz: [link]
[ Szerkesztve ]
-
Drughi
addikt
válasz Stauffenberg #18137 üzenetére
Köszi,
Elsősorban e-pl3 tulajokat keresek, hogy nekik mi a véleményük a gépről, mert amire nekem kellene, arra az is bőven elég lenne. Csak ilyen topicot nem találok
Ha lebeszélnek róla, akkor megyek a NEX topicbaEzek szerint az olyhoz nincsenek obik olcsón?
[ Szerkesztve ]
Xiaomi 14T
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz Drughi #18136 üzenetére
1.) Szerintem a NEX-3N egy érettebb és jobb gép, mint az E-PL3, jobban bírja magasabb érzékenységen és mivel árérzékeny vagy, ezért bővítheted a rendszert filléres manuális objektívekkel (ha lesz valaha ilyenre igényed) és közben nagy segítség lenne a focus peaking funkció. Én azt venném inkább, mint a PL3-mat.
2.) Szerintem ne privátban beszélgess. Van Sony NEX és MFT topik is, ahol kérdezhetsz. Ha valaki privátban butaságot mond, akkor senki nem javítja ki. Tapasztalat, hogy attól mert valaki birtokol egy gépet, nem feltétlenül ért is hozzá.
[ Szerkesztve ]
-
Drughi
addikt
Sziasztok!
Szeretnék magamnak végre egy normális fényképezőt, mert a kompaktok helyett a telefonom is szebb képeket csinál.
Sok olvasgatás után rájöttem, hogy a MILC kategória ami nekem való.
Mivel a pénzkeret véges, ezért elsődlegesen az Olympus E-PL3 az elsődleges kiszemeltem. Edigitálban 80e ft, de ebből kapok még 5e ft kedvezményt, mint törzsvásárló.
Ennyiért sejtem nem kapok jobb gépet, sehol újonnan.
Megérne erre még rátennem 15-20e-et mondjuk egy Sony Nex3-ra? Tud annyival töbett?Az biztos, hogy nem szeretnék sem obit, sem semmit venni hozzá, csak az alap kit-et használnám.
Főként családi fotózás, nyaraláson használnám.Erre gondolom az alap Oly is megfelel maradéktalanul, mert így is agyaonveri a kompaktokat képminőségben.
Ha mégis obi vásárlásra adom a fejem, akkor valami olyat akarnék, amivel nagyobb távolságból fotózhatok (zoom). Ilyet hol találok? (és mennyiért)?
Ki rendelkezik olyan géppel? (Oly e-pl3)? Beszélnék vele privátban.
Köszönöm a segítséget!
[ Szerkesztve ]
Xiaomi 14T
-
Stauffenberg
nagyúr
Na azért a nyaralást nem hagyom ki, csak mondjuk szerényebb kivitelben ejtem meg. Amúgy sem voltam már 2 éve nyaralni úgy klasszikus értelemben, mert összebútoroztunk a párommal és mindig kellett valamire a pénz, bútorokra, konyhagépre, mosógépre, stb. Kezdem megszokni, hogy nyáron minden hónapban egyszer lemegyünk egy hétre a vidéki házba (csendes, apró, nyugodt falu), ahol ki lehet kapcsolni (szó szerint, mert a mobilom térereje a nullára esik vissza, se telefon, se internet). Nyekergős Csepel bringával kitekersz a patak partra, a söröd még hideg, leülsz a fűzfa alá és órákig hallgatod a békákat, aztán ahogy lemegy a nap hazakergetnek a szúnyogok. Este meg grillezel vacsorának egy halom zöldséget amit a kertben szedtél és ennél frissebb nem is lehetne.
Olyan mint gyerekkoromban. Bár városi gyerek vagyok, de a szüleim az öcsémmel együtt mindig lepasszoltak falura az egész nyári szünet idejére.
Aztán csak a vidéki/falusi fotósokat hallom mindig, hogy ebben a környezetben nincs mit fotózni.
-
k1csi
senior tag
válasz istvan170 #18127 üzenetére
hogy emberek 18-55-el, meg 18-105-el "fecsérlik az idejüket"
Lehet, hogy őket nem érdekli mélyebben a dolog, nekik már az is elég, ha jobb mint amit a kompakt kiköpött. Vagy anyagilag ennyit tudnak rászánni.
Nem mindenki van Stauffenberg hozzáálásával, hogy évekig zsíroskenyéren hajlandó élni egy obiért vagy kihagyja a nyaralást (ami eleve nem biztos, hogy jó ötlet mert egy távolabbi helyen lehet sokkal több érdekes dolgot lehet találni fotós szempontból is).
Aki teheti persze miért ne vegye a jobb cuccokat, viszont kétlem, hogy érdemes a végletekig elmenni. Sok érdekes téma van amit meg lehet lőni csúcs 1.2-es obi nélkül is.Amit a fotózásról szeretnél tudni Chuck Gardnertől: http://super.nova.org/DPR/
-
FEDman
addikt
válasz Stauffenberg #18129 üzenetére
A roadmap azért ilyen szempontból nem szentírás. Indulása óta figyelem a rendszert és XC obi előzetesen még sose szerepelt a listában.
Így nézett ki például a lens roadmap 9 hónappal ezelőtt. A jelenlegi két XC obinak nyoma sem volt, aztán egyszer csak mégis bejelentették őket a semmiből.
Azaz attól hogy a következő évre vonatkozóan nincs a listán XC obi még nem azt jelenti feltétlen, hogy nem is lesz. Ettől függetlenül én se nagyon hiszem, hogy a közeljövőben bejelentenek majd kedvező árú XC fix obikat, no de a remény hal meg utoljára!
[ Szerkesztve ]
-
k1csi
senior tag
válasz Lassú Víz #18128 üzenetére
Persze, hogy jobb kép esik ki a pro vázból, mert a használója tudatosan használja (a kevésbé butított kezelhetőség is persze előny a használhatóságban), jobb obikkal, szükség szerint vakuval vagy álvánnnyal stb és nem mellékesen rendesen utómunkázva (pro ritkábban használja a vázból kieső JPG-t).
Viszont pl. szenzort, JPG motort stb. nem szoktak butítani.
-
jjeahh
nagyúr
akkor végülis az obik miatt tetszenek a nex és fuji képek? utóbbit megértem, de az előbbi?
másik dolog: milyen képeket hasonlítasz? ha raw sztem tökmindegy, a színek, képi világ tőled függ, ha jpeg, abban a fuji tényleg jó...de a nex-6? sztemFb: facebook.com/n.barni | Insta: instagram.com/n_barna/ | Strava: bit.ly/2HvMboG
-
Stauffenberg
nagyúr
A Fujifilm X rendszerrel az igazi gond, hogy már az X-M1 sem volt beleillő, hát még az X-A1. Ezt csupán úgy értem, hogy aki ilyen belépő vázakat vesz, az ritkán költ objektívek darabjára ezer dollárokat. Még akkor is, ha azok világklasszis darabok. Több XC jelölésű objektív kellene ahhoz, hogy a rendszer tényleg népszerű legyen.
Ha az amerikai fórumokat olvasgatja az ember (ahol híresen ostobák és előítéletesek minden MILC rendszerrel szemben), akkor ott is főleg a Fujifilmre mondják sokan, hogy "jó-jó, ez tényleg tetszik, de iszonyú drága etetni egy ilyen gépet". A Fuji most az "elérhetőbb Leica" imázsra gyúr és a 2014-es lens roadmap-re fel sem kerül egy darab XC objektív sem. Szóval leghamarabb 2015-ben jöhetnek új, megfizethetőbb objektívek.
Felülről és nagyon tudatosan építi a rendszert. Nem alulról, hogy előbb a kis pénzű amatőrökkel kedveltesse meg magát, meg nem össze-vissza, hogy se a kis pénzű amatőrnek, se a profinak ne legyen elég jó. Inkább elkezdi kiépíteni a profik és tehetősek számára, amivel együtt jön az elitizmus imázsképe, aztán ha ez megvan, jöhetnek az olcsóbb fogások. Lassabban megtérülő üzletpolitika, de van benne nem kevés ráció, hogy beválhat.
-
Lassú Víz
addikt
Azért előfordul, hogy ugyanazt a szenzort használó pro vázból szebb kép pottyan ki. De az többnyire tudatos szoftveres butítása az alacsonyabb árszintű termékeknek. A jelentős különbség a használati kényelemben és többnyire az anyagminőségben, strapabíróságban van.
Egy másik nagy előnye a pro váznak, hogy megjelenéskor megveszed és kb. 3 évig nyugton vagy ha nem akarsz rendszert váltani.
A mérnökkel már egy órája vitatkozol valamin, mire rájössz, hogy ő ezt élvezi.
-
istvan170
aktív tag
Ezzel egyet értek, nálam a képek milyensége miatt jött szóba a Fuji. Azok pedig az obijaiktól olyanok. A vázak közt tényleg nincs nagy különbség. Ez a Fujinál különösen látszik az xa1-xm1 vonalon, x-trans ide vagy oda. A Nikonnál jöttem rá, amikor elkezdtem fixekkel fotózni, hogy érthetetlen számomra, hogy emberek 18-55-el, meg 18-105-el "fecsérlik az idejüket". Ezzel nem vitát akarok generálni, ez az én véleményem. Az ár-érték arányra pedig rátérve nincs semmi baj a Fuji-val. A többiek is annyiért adnak jó cuccokat. 1-2 kivétel persze minden rendszerben van.
-
k1csi
senior tag
válasz istvan170 #18121 üzenetére
Ha neked a Fuji tetszik vedd azt.
A valóságban a fotózásban nincsennek hatalmas különbségek. Az, hogy valami 2x annyira drága nem biztosan 2x jobb (10x árfaktorra még jobban igaz).
Ezzel sokan akkor szembesülnek amikor megveszik a méregdrága cuccot aztán kiderül, hogy nem lesznek a képeik annyival jobbak (aztán egy idő múlva magy a használtpiacra féláron).
Tipikus közhiedelem, hogy az ugyanolyan szenzoros pro váz azért kerül a többszörösébe mint az amatőr váz mert a szenzor jobban bírja az ISO-t...
Persze egy fényerős obi mindig jobb mint egy fényerőtlen, egy újabb váznak mindig kicsit jobb szenzora, jobb JPG motorja lesz stb.Amit a fotózásról szeretnél tudni Chuck Gardnertől: http://super.nova.org/DPR/
-
istvan170
aktív tag
Hát akkor köszönöm. Átfáradok a Fuji-s topicba.
Közben irányjelzős Nex fórumon írták, hogy a várt Sony 20/2.8 fix sem valószínű, hogy lesz.
Tin_Shield hiányolta a teszteket róla. Ha beírod a google keresőbe, hogy "sony 20 f2.8 rev"
akkor nagyon sokat találsz: mondjuk nem tudom neked mi számít komolynak. -
FEDman
addikt
Az X-E1 most újonnan 250e. Ha 350-ért veszed akkor meg már adnak mellé egy XF 18-55/2,8-4-es obit is. Ez nem elhanyagolható, főleg, hogy egy durván jó csupa fém/üveg obiról van szó. Sony vonalon ha valami ehhez hasonló építési és optikai teljesítménnyel rendelkező obit szeretnél, akkor a Zeiss 16-70/4-ig kel elmenned. Utána lehet nézni azzal Zeiss obival együtt mennyibe kerül egy NEX-6-os.
A Fuji X-A1 meg elsősorban azért tud sokkal olcsóbb lenni, mert ahhoz már más, olcsóbb kit obit ad a Fuji. Ami egyébként még mindig nem rossz, de fényerőben már csak átlagos és a fém helyett is már "csak" műanyag borítást kapott.
-
Stauffenberg
nagyúr
Nem tudlak hibáztatni, hogy ennyire tetszik a Fujifilm képe. Én minden racionális érvet félredobva ugrottam rá erre a rendszerre. A legfájóbb pont, hogy videóban nulla, nekem pedig fontos lett volna (bár tudom máshogy pótolni, de akkor is). A másik meg, hogy nálam ez másod rendszer (elvileg ), így nagyon sajnálom, hogy nincsenek olcsóbb objektívek. De amikor megnéztem, hogy mit művel az XF 23mm f/1.4R vagy az XF 56mm f/1.2R objektív, akkor végleg le lettem győzve. Ha emiatt két-három évig nem megyek nyaralni, meg több zsíroskenyeret eszek, akkor is kellenek azok az üvegek. A gépből kieső JPEG fotók egyszerűen.... egyszerűen nincs szó rá, hogy mennyire karakteresek. Olyan ez a találkozás, mint a filmes korszakban, mikor befűztél egy addig sosem használt típust és aztán tátott szájjal bámultad a papírképeken a színeket, kontrasztot vagy magát a szemcsésedést magasabb érzékenységnél. Pedig én nem is X-Trans szenzoros gépet vettem, de ez (meg már anno az X100) igazolja, hogy nem az X-Trans adja ezt az egyedi karaktert, hanem egy másik woodoo mágia.
[ Szerkesztve ]
-
istvan170
aktív tag
Senki nem mondta, hogy a Fujinál nincs keresős váz. De ebben az árfekvésben nincs.
Azért adja a Fuji a keresőt drágán, mert az X-e1 350e Ft. Az Xa-1 160e Ft. kitben.
A Nex-5 195e Ft. A Nex-6 285e Ft. kitben.
Tehát amíg a Sonynál 90-et fizetnék a keresőért, a Fuji-nál 190-et. A többi szolgáltatást, meg az obikat most hagyjuk, csak leegyszerűsítettem a dolgot. Úgyis kéne vennem egy Pancake obit.
Az X100 nagyon jó, ezt tudjuk, de lentebb már leírtam, hogy nem akarom még a lehetőségét is elveszteni egy esetleges obi cserének.
Lehet, hogy tévedek.
A plussz alatt azt értem, hogy amikor ránézek egy Pana vagy optikás fényképre, akkor semmi. Kép.
Az Oly egy fokkal jobb, de még mindig semmi. A színek nem rosszak.
Ha egy Sonyra, akkor látom benne azt, ami miatt megvettem a Nikon DSLR-t. Tetszik összességében.
Amikor egy Fuji képet nézek, akkor meg ámulok és bámulok. Nem tudom, hogy zaj, színek, élesség, vagy mi okozza ezt, de ezt érzem. Nagyon sok kép megnézése után jutottam ide, elfogulatlanul. Vakteszten valószínűleg nem menne. -
Tin_Shield
őstag
-
Byk01
őstag
Szerintem kár győzködni. Egyéni szempontjai (amiket nem tiszte senkinek vizsgálni) alapján eldöntötte, hogy vagy Nex-6, vagy X-A1.
E 2 között nem tud dönteni, ebben kért segítségen, nem abban, hogy jobb-e ezeknél az MFT, vagy Samsung, vagy Hasselblad, vagy akármi más."Az obi, amivel lelátsz a víz alá halakat fotózni a halszem (halszemlélő objektív rövidítése)." - .mf "A jövő mi vagyunk: a fiatalok és az emberek." - Drotár Adrienn
-
FEDman
addikt
válasz istvan170 #18116 üzenetére
Nem egészen értem a logikádat, a Fujinál miért ne lenne keresős váz?
Ami a méretet illeti, ezek a gépek már tényleg nem az a farmerzsebbe vágom kategória, még palacsinta obival se. Ellenben egy DLSR-hez képest tényleg sokkal kisebbek. Ennek megfelelően sokkal kevesebb helyet foglalnak és mondjuk egy nagyobb (kabát) zsebben, vagy akár egy övtáskában már tényleg nem gond őket hordani.
Viszont ilyen szempontból meg a leglényegesebb paraméter a váz + obi vastagsága. Na ilyen téren meg az általad nagynak tartott X100 vékonyabb, mint bármelyik általad eddig említett Sony vagy Fuji váz palacsinta obival. -
jjeahh
nagyúr
válasz istvan170 #18116 üzenetére
megint tévedsz sztem, már bocs inkább sony-nál adják drágán a keresőt, kezelőszervet, mft fronton ott a panasonic g széria. és képminőségben mit értez "az a plusz" alatt? egészen biztos vagyok benne, hogy két azonos körülmények, beállítások, gyútáv, stb. mellett készült sony és mondjuk oly képet ha eléd tenne valaki, nem mondanád meg melyik a sony. ne haragudj, ezzel én is így voltam, könyökből elítéltem az egész mft rendszert, annó pentax dslr-t akartam venni, itt aztán lebeszéltek... így lett nekem is olympus-om, és egyáltalán nem bánom pedig az enyémben aztán elég ősöreg szenzor van. most nemazért, én is nézegettem a nex-6-ot sokáig, de én csak a focus peaking miatt...
-
istvan170
aktív tag
válasz Stauffenberg #18115 üzenetére
A zsebgépet természetesen idézőjelbe tenném. DSLR-hez képest jóval kisebb, maradjunk annyiban. Ráadásul jobban állnak kezelőszervekből, mint a szintén említett MFT-k. Kereső a Sony-nál ott van egy kicsit drágább gépben, Fuji-nál meg nincs, azért várom el a Sonytól. Képminőséget keresek leginkább, meg egy tárcsát legalább, a többi másodlagos. MFT-k nem érdekelnek, mindenhol nyomatják, de nekem nem adják a megnézett képek azt a plussz-t, ami a Fuji-ban meg a Sony-ban megvan. A vázak sem nyújtják (csak a nagyon drágák, nagyobb méretben) a kezelés lehetőségét. DSLR után nem akarok a másik végletbe esni. Egyedül az em-5 -tel lennék jóban, de akkora sem kell.
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz istvan170 #18111 üzenetére
Nem akarlak kiábrándítani, de sem a NEX-ek, sem a Fuji X-A1 nem zsebgép, akármilyen palacsintát is raksz rá. Mindkettőt testközelből ismerem, X-A1-em van is.
A NEX-6 jó gép, de ha a Fuji esetében nem fontos az EVF, akkor a Sony-tól miért várod el? NEX-5R vagy 5T van olcsóbban is. Ugyan az, csak EVF nélkül.
A Fuji X-A1-et nagyon kedvelem, mesés a Jpeg motor, hát még a magas érzékenységen produkált alacsony zajszint és annak a mintázata. Viszont akinek fontos a gyors AF az ne ezt válassza (meg a Sony-t sem). Illetve el kell fogadni, hogy a Fujihoz nincsenek olcsó objektívek.
-
jjeahh
nagyúr
válasz istvan170 #18100 üzenetére
van, ilyen van a gh3, e-m5, e-m1, e-pl5, e-p5, e-pm2-ben, ezekből e-pl5, e-pm2 igazán pici. A képminőség nem csak dxo szerint jobb mint egy canon aps cucc-é, hanem szerintem is..mostanában nálam tanyászik egy 60d, volt alkalmam tesztelni...ami talán mondanom sem kell, nem éppen belépő kategória...+tegyük hozzá azt is, hogy az mft fix obik nagyon jók, tényleg nyitva is használhatóak, amin nem kevés múlik ugy-e. Szerintem komolyan nézz szét egy picit mft fronton, mert később nagyon megbánhatod a vásárt tájékozatlanság miatt
[ Szerkesztve ]
-
Tin_Shield
őstag
Az abszolút zsebgép a Pana GM1 duplakit a 12-32-es palacsinta zommal és a 20 f1.7-tel. Mindkét objektív penge, a gép masszív fémházas, a szenzor az újabb Olympus-okkal kb pariban van.
Tudom írtad alul, hogy ez a gép meg nem teszik...van ilyen, olyan gépet nem szabad venni amit nem használnál szívesen -
Tin_Shield
őstag
Abszolút penge a Pana 20-asa, van aki szerint túlzottan is...
Olyan kitet nem találtam. a hazai boltokban hogy XA-1+27 f2.8, csak árlista alapján tudom összerakni, közel 300e, igaz van hozzá egy kitobjektív is. Mondjuk alternatíva lehet egy Pana GX7+20 f1.7, kb. tíz százalékkal több, nincs kitobi, van viszont jó kereső, dönthető LCD, magnézium gépváz stb.
Azt a Sony objektívet látta már valaki? A nagyobb tesztoldalak sem ismerik, egy ephotzine-ost láttam, aszerint elmegy, de nem egy karcolóbajnok. -
istvan170
aktív tag
válasz Tin_Shield #18108 üzenetére
Ez attól függ. A Pana mennyire nyitva penge?
Egyébként mit ajánlanál alternatívaként mondjuk egy Fuji X-a1+ 27/f2.8 helyett?
Ami szerinted hozza azt a minőséget állóképből, kezelőszervekben és árban is nagyjából ott van.
A Sonyhoz (elvileg) van SEL 20/f2.8, azzal nekem azért bejönne. Lenne kereső, zsebben lehetne, szolgáltatásai jók. -
titán
válasz Tin_Shield #18106 üzenetére
Basszus, most komolyan a köztudottan tetülassú XE1-hez hasonlítod? Legközelebb tényleg a Helioshoz viszonyítunk, ahogy Lassú Víz is említi .
evDirect villanyautós töltőhálózat
-
Tin_Shield
őstag
válasz istvan170 #18096 üzenetére
Nem is mondtam hogy jobbak, csak azt hogy képminőségük ugyanaz mint az OM-D-nél.
A Sony Nex-ektől én nem vagyok hasraesve, hiába a jók a vázak, kevés az értelmes objektív hozzá. Amit te keresel (ekv 30-40 körüli fix) konkrétan csak a Zeiss 24 f1.8 van, ami szuper, csak böhöm nagy és aranyáron mérik. Na meg a Sigma 19 és 30 f2.8 de ezeknél meg a fényerő karcsú a fixségükhöz és a méretükhöz képest.
A Fuji szimpatikusabb rendszer, jók a vázak, világbajnok a jpg motor és jók az objektívek. Mondjuk a 18 f2 palacsinta nem nagy durranás (egy átlagos NEX objektív színvonalát azért így is hozza ). A 23 f14 egy álom, sajnos az ára is. A 27 f2.8 jó is, kicsi is, de amit nyersz az APSC szenzorral, azt rögtön el is veszted dofban és zajban egy m43-as váz+Pana 20 f1.7-tel szemben
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Tamron SP 70-200mm f/2.8 Di VC USD G2 objektív ( Nikon ) -Újszerű-
- Gopro Hero 12 Bundle + 2x256gb sd, garanciális
- Canon EOS M50 Mark II sok kiegészítővel! Hozzá vagy külön megvásárolható Canon EFM 22mm STM obi!
- Canon EOS 90D + 18-135mm + 50mm f/1.4
- Sigma 35mm f/1.4 DG HSM Art objetkív + táska ( Nikon )
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest