Hirdetés
- Akciófigyelő - Epic Store ajándékozás 6. nap: Dredge
- 2024 - Békés, boldog karácsonyt kívánunk minden olvasónknak!
- Akciófigyelő - Epic Store ajándékozás Dark and Darker: Legendary Status
- Jövőre érkezik az új Agatha Christie: Death on the Nile játék
- Alig két nap múlva konzolokra is befut a Star Trek Legends
Új hozzászólás Aktív témák
-
Mercutio_
félisten
Jah, képminőségről, meg 18-105-ös obiról D7000 vázon
Mr.Csizmás: Ha igaz, hogy ugyanolyan gyér lesz az AF-je mint az X100-nak, akkor az még nagyon messze van a tökéletes megoldástól
Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek (Terry Pratchett majdnem összes, egyebek), Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
madgie
titán
válasz Messer22 #6790 üzenetére
Ér annyit a mostani cuccom, hogy bármikor lecserélhetném egy az egyben egy D7000-es szettre (két-három fix-szel). Csak ugye a hajamra kenhetem a képminőséget, ha a pöpec gép otthon áll majd a polcon (így jártam évekig a Canon/Nikon/Minolta/akármi tükrösökkel). Az átlag MILC sem fér el a zsebedben, de most például ebben a táskában járok, itt van benne a GH1, a 20/1.7, a 7.5/3.5 és a 45/1.8, mellé még befér erengeteg lom (pótakku, töltők, távkioldó, pár BD lemez) és a komplett ebédem (kukoricás rizs + négy szelet csirkemell, ha fontos ) A 40D-s rendszeremből beleférne a váz, meg két objektív (kaja nem) és kétszer ennyit nyomna (meg a lom). Kösz, nem, elég Lowepro Nova 3/4 méretű krumplis-zsákot vonszoltam már magam után.
Parci: erről volt szó:
"Azért a D7000 ha fényképezésről van szó nagyon elkeni a GH2t." Elkeni, mindenben? Nem hiszem. Már leírtam, live histogram, élőkép, multiaspect, mittomén, Nem egy előnye van, mint ahogy nem egy hátránya sem.
[ Szerkesztve ]
-
FEDman
addikt
válasz Messer22 #6787 üzenetére
Nálunk is az asszony markolássza a nagyobbat..
-
HÁZIGAZDA
képminőségről volt szó, és ott épp a 16 mp-es sony lapka a legjobb. több nagyon jó tükrös épül köré, meg a nex-5n, amihez nincs obi. szóval abban van igazság, hogy összességében nincs még univerzális milc. ha lenne, mindenkinek az lenne itt a topikban is.
más kérdés, hogy amiket csiripelnek a madarak az om-d-ről, még mázlink is lehet, és révbe érhetünk.........
ne csüggedj, ha egy kapu bezáródik: máshol nyílik egy új. sérvkapu.
-
madgie
titán
Nem értem, miért nem esik le a kollégának, előfordulhat, hogy valakinek nem előny a tükrös felépítés, ellenben az élő nézőkép és live histogram igen (esküvőre pont jobb, mint tippelni az OVF-ben), vagy épp' a multi aspect szenzor. Vagy a méret ugye.
Én elhiszem, ha valakinek a vakuvezérlés miatt kell Nikon. Miért ne, ők ebben a legjobbak. Vagy a régi objektívjei miatt. Vagy mittomén , Máté Bence is azzal lő.
De az nonszensz, hogy minden MILC sz*r a D7000-hez képest, ha állóképet nézünk...
[ Szerkesztve ]
-
-
HÁZIGAZDA
nyugodjunk meg, emberek, ha kérhetem. mégegyszer: ezek eszközök, most azon vitáztok, hogy csak A vagy B kalapáccsal lehet-e beverni egy szöget. mindkettővel be lehet, legfeljebb az egyikkel könnyebb a százas szöget, a másikkal a másikat.
a d7000 sem megoldás mindenre egyébként, bár elismerem, hogy iszonyatosan erős versenyző, pedig a d90-en sem lehetett sok fogást találni. néha el is gondolkodom rajta, hogy szarozás helyett kéne egy, de aztán megfogom az asszony d200-asát, és rájövök, hogy nem akarom cipelni. inkább a kis kompromisszumok.
-
madgie
titán
válasz Dare2Live #6779 üzenetére
Mert a Nikon 50/1.8 összehasonlításod a Zuiko 45-tel (portéobjektívek) nem kognitív disszonancia? Vagy az, hogy neked a D7000 a nonpluszultra, más meg a kompromisszumot látja abban? Sportfotóra teljesen alkalmatlan a MILC, mi? Próbáltad valaha az AF Tracking-et vele? Esküvőre nem elég jó? Nevetséges... mi alapján? Több esküvőt végigcsináltam már DSLR-rel, mint MILC-cel, annyira emlékszem az egészből, hogy mindenről hármat kellett lőni, mert akkor talán volt egy olyan képed, ahol rendben van az élesség. Profi vakuzás? Már leírtam, a saját esküvőmön nyögvenyelős volt a híres Speedlight, Pocket Wizard-dal is. Szóval nincs mit hozzáfűzni a dologhoz, ami szerinted nem szubjektív vélemény, szerintem pont az. Szerintem fotóra pont jobb a kontraszt AF, pont elég objektív beállításom volt már a tükrösnél.
Már Parci leírta, hogy a fotózásban sincs olyan, hogy XY csak a jó, mindenkinek. Nem tudom, mit kell még mindig ugrálni... nincs elég jó rangod, hogy hozzászólásokat szülsz, vitákat generálsz?
-
Tulku
veterán
válasz Dare2Live #6779 üzenetére
Nézd...kogn.dissz. az is ha a saját JÓL BEVÁLT rendszerünket védjük. Azt mondod; neked az a jó, mert annak tudod egyedül elfogadni a minőségét. Ez is az. De nem baj, ez ebben az értelemben egy teljesen épeszű reakció. Madgie-é is (minek ennek a jóembernek illen nicknevet választania, még a ragozása is nehéz...azért baró ember )
És persze, ha tágabb értelemben nézzük, az enyém is, aki megnéztem az mft-t (nagyon tetszett!) most kóstolgatom a nex 5n-t (ez is nagyon tetszik) de (mint talán te is) mindenben észre veszem a hibát, egy ideig nem veszek róla tudomást, elnyomom, aztán váltok.Nyilvánvalóan nálad is eljött annak az ideje, hogy kifelé kacsingass. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy leváltod jól bevált nikanyon rendszeredet, de elgondolkodsz azon, hogy jó (is) lehetne egy ilyen-olyan mft-milc-mittoménmi, ami tán egy leheletnyit kisebb. (elnézést, de nem tudom másként értelmezni a kitekintésed, mert ha csak a minőség számít, akkor nem nézelődnél...tehát következik ebből a méret csökkentés iránti vágy)
Persze másodgépnek...mert a rendszereddel meg vagy elégedve.
És a kisördög megszólal: másodgépnek nem elnézed az illen-ollan hibáit? (kisebb szenzor, kisebb DOF...stb)Parci, Fattyú: Jobban van, de a kétlábú szarvasnak nem lesz abból börtön...hallani fogtok kis falunkról, nem megy az sehová, legfeljebb kissé lejjebb...
-
Dare2Live
félisten
Egyértelmű, hogy ott van madgie.... érvelése mögött a kognitiv diszonancia.
Csak minek. Felnött emberek vagyunk. Látjuk a dolgok előnyeit, hátrányait. Nem azzal jöttem, hogy neki jobb lenne a dslr. Hanem, hogy másnak akinek mások a prioritásai ala fotok minősége a legföbb cél annak jobb. Akkor meg mért akarja megmagyarázni? Értem én, hogy neki nem baj az, hogy innen onnan minimálisat/kicsit áldoz azért mert kicsi/könnyű a rendszer, ő mért nem tudja más érvelését, szempontjait megérteni?
És nem is ez lett volna a hszeim értelme, nem is erre akartam utalni, nem erről vitázni.... hanem, hogy mért van az, hogy mindegyik milces rendszernél vmi miatt húzom a számat. Miből állt volna a GX1be egy kicsit nagyobb puffert rakni, mennyibe kerül manapság egy db 256mbs ram chip? 80cent? Igen bosszant.
Ehelyett egy ilyen felnöttek flame lett belölle. Rosszabb mint anno 5+éve a Canon Nikon flame, mert itt azért érthetőek az előnyök ott meg...
Jobbulást a barátodnak.
[ Szerkesztve ]
don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...
-
nord_
veterán
Kíváncsi leszek erre az OMD-re, hogy mit fog tudni... mivel úgy néz ki, a szenzor már adott, főleg kialakítás, ergonómia, evf, ami érdekel.
-
Mercutio_
félisten
válasz Messer22 #6773 üzenetére
Ez esetben lehet, hogy marad a G3 még legalább 1 évig aztán akcióban majd megveszem az OM-D-t 130-ért
nord_: Az AF-ről se feledkezzünk meg
[ Szerkesztve ]
Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek (Terry Pratchett majdnem összes, egyebek), Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
Messer22
senior tag
OM-D várható ára: 1000-1100 Dodo/Eur
43rumors.com
viszont erős a gyanú, hogy legjobb esetben is G3 szenzort kapMesser
-
fattyu
veterán
"a barátod nagyon sajnálom, és remélem, hogy az elkövetőt elkapják és példásan meg is büntetik, valamint rohadjon meg az ilyen."
ami jottányit sem enyhít az érzéseken... Csak mondom mert tudom mit érezhet most... és nem is kívánok többet ehhez.
Tulku nem írtad de remélem a jobbulást kívánhatunk stádiumban van a barátod...a hülyeséget, az embereket, a dugót, az időjárást, a késést, és a várakozást leszámítva szinte mindent jól viselek
-
HÁZIGAZDA
nagyon off: de, érthető reakció ennek fényében, illetve ez az egész cigánykérdés egy nagyon bonyolult, és legfőképpen nem szép dolog. ugyanúgy torz szemlélete a bp-i eltés-liberális-emberijogos mindenáron hozzáállás, ahogy a militáns kopasz fehéremberes is. ami nem vita tárgya, hogy óriási probléma.
viszont ez a fórum tényleg nem lehet kerete ennek, sokáig mindenről szabadott beszélni, de egy idő után megölte a szakmaibb beszélgetéseket. sőt, mindent megölt. épp ezért vallás, politika, faji kérdések stb. tiltott. biztos, hogy van igénye az embereknek, hogy beszéljenek róla, itt nem lehet, ez marad szakmai berek.
a barátod nagyon sajnálom, és remélem, hogy az elkövetőt elkapják és példásan meg is büntetik, valamint rohadjon meg az ilyen.
-
Tulku
veterán
válasz Dare2Live #6765 üzenetére
Szerintem mindenki érti (valamennyire) a másik álláspontját.
Szerintem fel is fogja.
Vannak dolgok, amelyek azonban túlmutatnak azon, amikről írsz.
Ilyen pl a kognitív disszonancia (tkp a saját választás pozitív oldalát kiemelni, azt figyelembe venni) és ezzel nem az mft-s társaimat szólom le, és nem is téged. Az efféle ügyeknek többféle olvasata lehetséges. A fotó mint olyan szubjektív. Egy lencse élessége, nagysága nem.
Ennek a kettőnek szinte kibékíthetetlen ellentéte csapódott le az elmúlt napban posztok formájában. Azt mondom nem baj, kell ez is, kulturált formában (mondom én!...) egymás érzéseit tiszteletben tartva építő jellegű lehet egy ilyen nap (legalább is nekem, bár néha ez rajtam nem látszik...).Most a kifújási szakaszban vagyunk, de jó volt egy-két beírást elolvasni...mert hogy erről (is) szól a topik.
Parci: Bocs, és mindenkitől elnézést kérek, ez egy nyilvános topik, ez itt megengedhetetlen.
(Ez alól az sem mentesít, hogy a napokban szúrták le az egyik barátomat...) -
Dare2Live
félisten
válasz Mercutio_ #6714 üzenetére
"Sem te, sem Dare2Live nem értitek, vagy nem akarjátok megérteni, hogy van egy egyre szélesebb olyan DSLR tulaj réteg, aki vagy teljesen, vagy a hétköznapokban bizony marhára nem akar 5 kilós felszerelést cipelni...."
Te vagy képtelen felfogni hiába írtam többször le, hogy ha a méret/súly nem prioritás. Sehol se vitattam a méretsúly előnyeit. Ettől még akármelyik milc rendszert választja is az ember ha még az anyagiaktól el is tekintünk bezony kompromisszum fotós szemszögből.
Egyszerűen ledöbbent, hogy ijk, parci... meg még pár emberen kívül ennyire nem bírja a topic nagyja értelmezni amit írtam. lletve nem, nem bírja, nem akarja.
[ Szerkesztve ]
don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...
-
HÁZIGAZDA
takarítottam. ne kelljen megint.
-
Gondwana
addikt
Hátulról előre haladva kb. ez volt a sorrend: orrom, GH1, 14 f/2.5, Hama 46mm LinPol, Pana DMW-LW46 0,75x, illetve legelöl meg ez. Tény, hogy közel nem egy Pana 7-14 f/4, de úgy saccolom, az Oly 9-18 szintje kb. megvan (ekvivalens 10.5 azaz 21mm-en).
(a Canon 20-35 f/2.8 L se karcolt szebben, pedig volt, hogy egész lagzit kellett megcsinálnom azzal meg egy 70-200 f/2.8-cal, semmi köztessel - még az EOS 1v előtt)Szerk.: van még ilyen is, a jobb széle kicsit szúrja a szemem, de szódával elmegy. A dinamikai átfogás az kb. az, amit elvártam - nem egy PhaseOne, de oldalzsebben elfér.
[ Szerkesztve ]
... megy a csiga hazafelé ... (One World One Dream One More Thinkpad, Please [ o] )
-
fattyu
veterán
Azon a 135 2n még én is agyaltam... Jelen állás szerint a 135 sonnar bár lassabb másfél stoppal de mégis imádom mindenét uh nem igazán költenék rá meg előbb egy mpe65
Nem katzeye csak a finomabb EG-S canon mattüveg... Nem könnyű. főleg a 135ösön nehézkes sötétebb témáknál.
35 1.4et nem próbáltam de per pill 18 28 50 135 sorral egész jól elvagyok. Egy prakticar 80 1.8 kéne még de ilyen euró mellett akinek sok édesanyja volt... Meg ha őszinte akarok lenni akkor a 85ös canont se használtam annyit ( ami nemtom mennyire volt amiatt a tonna purple fringe miatt... ) hogy megérje... egy mpe65 ellenben nem sokat pihenne a fiókban tavasztól...
a hülyeséget, az embereket, a dugót, az időjárást, a késést, és a várakozást leszámítva szinte mindent jól viselek
-
nord_
veterán
Fullfrémre még talán el is csábulnék, ha valaki megdobna egy 35 F1.4 / 135 F2 párossal.
Manuálfókuszhoz Katzeye mattüveget használsz?85 1.8: Nikonnál is ilyen... azt mondják, ezt portréobi, ne akarj vele nyitott rekeszes, nagy kontrasztú tájképet csinálni. Olyat nekem is játszott a Nikkor, hogy a háttérben lévő fekete szárítókötél az alumínium garázsajtó előtt az egyik felén kék volt, a másikon pedig zöld... fekete egy darab se.
[ Szerkesztve ]
-
HÁZIGAZDA
válasz sebgutkopf #6742 üzenetére
számoljátok már ki, srácok!
9 mp lenne kb.ne csüggedj, ha egy kapu bezáródik: máshol nyílik egy új. sérvkapu.
-
fattyu
veterán
válasz Mr.Csizmás #6749 üzenetére
attól függ kinek...
Lenne pár. Megfizethető kategóriában? Na ott nem sok. Canon 28as akkora trágya hogy ihaj. nem L 35ös szintén. Én az 1.4 50est sem nagy örömmel használnám amikor feleannyiért ott a planarom. Volt ez azom canon üveg. A 200 2.8 L kivételével ment mind a fenébe.
24-105 jó volt. 50ig karcosan éles fölötte is emészthető. IS pöpec. Keveselltem az f4 és nem vagyok zoomos :S 50 1.8 jó volt egy darabig, de rusnya bokeh meg az 5ös blende.... nem beszélve f4 alatt ótvarlágy ha nem a középső 20 pixelt nézed... 85 1.8 Éles gyors pontos. Ellenben nyitva ocsmány ca és annyi purple fringe amit el nem hittem létezik. Lehet az enyém volt egy hibás darab de ott elég lett...
Amugy egy TS/e 90 est még elnézegetnék itthon persze az sem a megfizethető kategória...
a hülyeséget, az embereket, a dugót, az időjárást, a késést, és a várakozást leszámítva szinte mindent jól viselek
-
SpongyaBob
veterán
válasz szőröscica #6750 üzenetére
Hagyd a táskában egy-két órát miután hazaértál a fotózásból és akkor nem lesz baja a masinának..
i11 White 64GB, AirPods 2, Lumix GX7
-
szőröscica
addikt
Gyakorlati kérdésem lenne. Hideg-meleg változással mennyire kell vigyázni? A héten lesz egy kis időm, kimennék lövöldözni a szabadba. Ha hazaérek a meleg szobába, akkor gondolom ne az legyen az első, hogy bekapcsolom a gépet.
Elnézést, nekem ilyen amatőr kérdéseim vannak, nem tudok a dslr-milc témához hozzászólni.
-
nord_
veterán
Azért az obipark és a Nikon / Canon mellett érvelők egy nagyon fontos dolgot elfelednek... Ennek a két nagy böszme cégnek lassan tíz év is kevés volt ahhoz, hogy egy nagylátó fixet kihozzanak a croppos vázaikra! Bezzeg a pár éve létező m4/3 szemében a szálkát is, mi?
-
Ijk
nagyúr
Na egy ilyen tényleg zsebrevágható fényerős fix obis fényképezőnek igazán örülnék, szerintem tuti hogy beneveznék egyre, egy amolyan mindig nálam van fényképezőként.
Egyébként a mirrorless is tetszik, hogy folyton kritizálom az pont azért van mert látom benne a potenciált, de még túl sok kompromisszumot jelent, főleg árban.
Úgy érzem hogy kell neki még pár év hogy kiforrja magát, hogy beinduljon a használtpiac.
Szeretek hosszútávra venni vázat, mivel nekem ez csak hobbi, van hogy hónapokig porosodik a váz a táskában, és néha le se teszem hetekig.nord_: Ebben egyet értek. Régóta várok már egy DX 16 f2.8-ra, de le se szarja a gyártó az aps-c vonalat. Az is vicc, hogy milyen ütemben hozzák ki a G-s obikat, ugye a 85 f1.8G-re jó 4 évet kellett várni
Arról meg már nem is beszélve hogy a DX-es profikat is nagyívben leszarják, mert a 17-55-öt nem frissítették, és kifejezetten DX-es fényerős tele, kisebb mérettel és valamivel enyhébb árral a mai napig nincs.[ Szerkesztve ]
/人◕ ‿‿ ◕人\
-
nord_
veterán
Első látásra persze a Nikon 35-ös is egy kifejezetten kicsi obinak tűnik, de..
...aztán megnézi ezt a képet és rádöbben, hogy a legkisebb Nikon/Nikkor páros is milyen bumszli nagy.
---
Hát nem semmi, amit ma termeltetek!
-
Tulku
veterán
-
Mercutio_
félisten
válasz Messer22 #6736 üzenetére
Nem, de ha AF-ben utoléri a G3-at, akkor a szenzorstabival együtt nem elszállt áron már érdekes lehet. Persze, kérdés, hogy mikor jönnek ki vele egyáltalán...
Tulku: Valszeg valami retrós feelinget akarnak adni, és utalni (a képen is látható) analóg elődre, aztán, hogy ez milyen végeredményt szül még nem lehet tudni.
[ Szerkesztve ]
-
Messer22
senior tag
válasz SpongyaBob #6737 üzenetére
Ja, de már megint nem új szenzor, és még csak nem is GH2
croppolják már bele azt a nyamvadt 16-os sony cuccot, azt se bánom, ha 10-12 mpix lenne, de jó dinamikával.Messer
-
Messer22
senior tag
Kap egy jobb evf-t meg a G3 szenzorát, hát nem sok...
Messer
-
Messer22
senior tag
-
FEDman
addikt
Jaja, igazán zsebrevágható cuccot normális cserélhetőobis rendszerből nem egyszerű kihozni.
Már biztos leírtam párszor, de nekem zsebrevágható kategóriában egy LX3 méretű 43 szenzoros fixen beépített 20/1,7 lencsével szerelt cuccot tudnék elképzelni, ami az obiját kompaktosan a vázba tudja húzni.
-
Mercutio_
félisten
Én mocskosul tudtam élvezni nyáron, hogy csak egy GF1 van a nyakamban a 20-as palacsinttal, a derekamon meg az övtáska, benne iratok, pénz, DCR-250 és a kitobi (idén majd 45/1.8)
-
sebgutkopf
őstag
Egyébként mi történt itt az elmúlt napokban?
Dslr vs milc hitvita
Nem kapott senki ínhüvelygyulladást a sok gépelésről? -
-
sebgutkopf
őstag
válasz Messer22 #6720 üzenetére
A 12-35 az nem annak az obinak a szellemi utódja. Ha a 12-50 a végén 4 vagy akár 4,5 lenne az tetszene és akár az is elérhetett volna nálam is egy akkora lájkot, hogy esetleg megmozdulok az mft felé.
Most meg várom az áprilist, vagy a németek februárját, hogy legyen 50/1,8-am. Vagy mi lesz az a nagy teljesítményű G pontos standard zoom. -
FEDman
addikt
A 35/1,8 G egy nagyon jó kis obi, nagyon kellemes árral, ha Nikonos lennék tuti vennék is egyet magamnak.
Ezzel szemben a Lumix 20/1,7 tényleg elég rendesen túlárazott. Ugyanakkor tud valamit amit amit a Nikon 35-ös ha megfeszül se, mégpedig, hogy a nagyon pici.
Első látásra persze a Nikon 35-ös is egy kifejezetten kicsi obinak tűnik, de..
Az ilyen összevetéseknél mindig kimarad maga váz és ez pedig nagy hiba.
Kiszámoltam egy mFT vázzal együtt a 20/1,7-es durván 58mm vastag.
Ezzel szemben egy Nikon D3100 + 35/1,8 G meg már 124mm.Ez azért elég nagy különbség. Persze a m43 se az a könnyen zsebrevágható kategória, ezt én soha nem is állítottam, viszont azt azért nehéz lenne vitatni, hogy egy több mint fele olyan vékony szett sokkal kisebb helyen is elfér.
-
madgie
titán
válasz Mercutio_ #6725 üzenetére
"Itt szerintem az mFT-sek többsége is low budget megoldásokkal apránként rakta össze a felszerelését, hónapokig várt 1 jó vételre, vagy adott esetben lemondott a pillanatnyilag nélkülözhető obijáról egy jó árajánlat esetén és aztán elvolt adapterezett öreg manuál obikkal, dehát nem hajtott a tatár"
No igen, a régi 50/1.5-ös Jupiter... milyen élvezettel használtam fekete fehér képeknél, amióta meg itt csücsül a 45/1.8, azóta a Canon 35/1.2-vel együtt nyugdíjaztam. Akkoriban nem is volt másik fényerős obim, sőt a kiten kívül más rendszerobi sem. Aztán szép lassan felépült az egész, egy 20/1.7, később Sami halszem, 45/1.8... még egy 14/2.5 van tervben egyszer, de sanszos, hogy inkább egy Tulku-féle olcsó GH2-re ugranék rá, de hát a forint...
Nem baj, lesz az még olcsó, "türelem tornaterem" -
Mercutio_
félisten
Egyébként pedig nincs a nikonnak kifejezetten 60mm-es f1.8-as portréobija.
Erre próbáltam finoman utalniIgen, a 45/1.8 egy jó árú, kicsi, könnyű, nagyon szép rajzú obi, van minden rendszerben 1-2 ilyen, az mFT-sek ennek örülnek, a Nikonosok meg az 50-es, 85-ös fixüknek, ennyi.
A 20/1.7 hangos és lassú, de a rajza szvsz nagyon rendben van, az árával kapcsolatban már sokszor kikötöttünk ott, hogy a kis méret/súly ennyibe kerül, nomeg CaNikon/SoPentax felirattal lehet, hogy még többe is kerülne
14/2.5 amíg nem volt fosh a forint e-bay-ről 45-60 között megvolt, de GF2-vel kitben ahogy lentebb linkeltem is kb. ennyi és akkor van rá hazai gari is.
A kényelmes fogás szerintem DSLR-nél a súly miatt is lényeges, ha valakinek munkára kell a felszerelés az más, de amennyit kézben van az mFT annyi időre a "rosszabb" fogás nem gond. Az is hozzá tartozik a dologhoz, hogy amíg Pentax mellett használtam a GF1-et kevésbé állt kézre, de amikor elkezdtem csak azt használni néhány hét után már kényelmes volt, mert nem kellett a kezemnek a 2 váz között "váltogatni"
Itt szerintem az mFT-sek többsége is low budget megoldásokkal apránként rakta össze a felszerelését, hónapokig várt 1 jó vételre, vagy adott esetben lemondott a pillanatnyilag nélkülözhető obijáról egy jó árajánlat esetén és aztán elvolt adapterezett öreg manuál obikkal, dehát nem hajtott a tatár
madgie: Pentaxon én is a 40k alatt megvett 35/2.4-et, meg a manuális 50/1.7-et, 135/2.8-at használtam sokat ha kellett a fényerő, kis DOF, vagy mögé egy pár ezer forintos közgyűrű és megvolt a low budget makró
[ Szerkesztve ]
-
madgie
titán
Mindannyian portréztunk már 50/1.8, vagy hasonló variánssal. Nem lesajnálás az, inkább kompromisszum. Lehet vele dolgozni, én jópár éve is inkább a Minolta 50/1.7-et raktam fel a nővéremék esküvőjén, mint a "beercan" 28-135-öt, pedig akkor még volt mellé wireless vakurendszerem is, nem voltam a fényerőre szorulva.
-
Ijk
nagyúr
Komolyan nem értem ezt a 45-ös obi hasonlítgatásod. A nikon 60 f2.8 egy makróobi, m43-on az 1-1-ben megfelelője a 45 f2.8, ami 100k-val drágább. Egyébként pedig nincs a nikonnak kifejezetten 60mm-es f1.8-as portréobija. Vannak az 50-esek, amelyek jóval rosszabbak mint a 45-ös oly, viszont a D-s verzió fele annyiba kerül. APSC-re kifejezetten portréobi a 85 f1.8-1.4 páros, ami ugye más gyújtótáv, más árkategória. Mellesleg az a 45-ös az m43 legjobb ár-érték arányú üvege.
Viszont a legtöbb fix túl van árazva. A 20-as pana kissé túl lett már értékelve, valamivel jobb mint a nikon 35-öse, viszont dupla annyiba is kerül. A 14-es ugyanannyiba kerül, tehát az sem épp ár-érték bajnok.Számtalanszor leírtam a rendszer előnyeként hogy kisebb, könnyebb, jobb videóra. Tegnap éppen jómagam küldtem át ide a nikonos topikból valakit aki D7000-et akar, de fontos a videó, hogy érdeklődjön a GH-2 felől.
Nyilván mindenki elfogult a saját rendszere felé, nyilván volt oka is hogy miért azt választotta. Nekem fontos a kényelmes fogás, jó kezelőfelület és a legtöbb milc egyszerűen sehogy nem áll kézre. Másfelől kinek mennyit ér ez a hobbi. Én biztos nem veszek 200k-ért soha az életbe vázat, számomra egy nikon d7000 ugyanúgy túlárazott mint egy epl-3. A mostani nikon rendszerre még egyszer valahogy kiköhögöm a 85 f1.8 árát, addig is igen, a sokak által lesajnált 50 f1.8-al portrézom. Hidd el én lennék az első aki szaladna egy 90k-s oly 45-ös nikon analógért, ami hasonló bokeh-t produkál
/人◕ ‿‿ ◕人\
-
Mercutio_
félisten
"Hiánycikk", jelenleg 3-4 hetet kell várni rá, + az "erős forint", szóval esélytelen olcsóbban
-
Tulku
veterán
"Nézd meg, Parci, madgie, vagy akár a neten 1-2 nagy név m4/3-dal készült képeit, aztán mutasd meg mi az a te, vagy Dare2Live fotói közül amihez feltétlenül DSLR kell"
Na te mán kapisgálod jó Mercutióm mit is akartam kérdezni, mikoron reggel felkavartam a .....bablevest.
Tehát nézzük a képeket...különöst 1024x768 vagy 10x15 papírkép nagyságig.
Merthogy így nézi az emberfia a képek 80-90%-át.
És akkor a különbség...elillan.
De az a bitang egykori 20d-m a 24-105 L is usm-mel, markolattal (neaggyisten vakuval), mint egy AK annyit nyomott, most meg menek a zsebemben a nex-szel...ennyiElnézést, ha bárkit bántana betűim ilyedtén összeállítása:
Egy bevallottan laikus...
-
Messer22
senior tag
válasz sebgutkopf #6718 üzenetére
HI
Nem az a kérdés, hogy lesz e, hanem ki fogja megfizetni az elborult árát?
12-35F2.8 lesz, nem occóértMesser
-
Mercutio_
félisten
válasz sebgutkopf #6718 üzenetére
Jaja, azt - ahogy korábban írtam - érdemes lett volna adaptálniuk a 9-18-hoz hasonlóan, és senkinek egy szava nem lehetne Nem lennék meglepve, ha kijönne az 1-2 év múlva, csak addig még a 12-50-ből el akarnak adni néhány vagonnal
-
FEDman
addikt
Még az pici C/Y Distagon 28-as 5x nehezebb, mint egy Lumix 14/2,5-ös palacsinta.
Plusz nem AF-es és ráadásul ahhoz hogy ez tényleg nagylátó legyen ahhoz nem árt alá tolni egy FF vázat is, ami szintén se nem kicsi/könnyű, se nem olcsó.
És itt ugye most a relatíve kevés pénzből összedobható rendszert próbáltam vázolni. -
Mercutio_
félisten
Jogos lenne, ha az m4/3 tulajok lovagolnának mindig azon, hogy "de az az F1.8 az APS-C/FF vázon valójában csak...."
Szóval, ha máskor ez egy érv, akkor tessék szépen olyan 45mm-es m4/3 obihoz viszonyítani ami a kis szenzor miatt közel F2.8 lesz APS-C-n, jaaa, hogy ez épp egy olyan gyutáv amiben az m4/3 egy ütős megfizethető obival jött ki, hát az bizony pech
Sem te, sem Dare2Live nem értitek, vagy nem akarjátok megérteni, hogy van egy egyre szélesebb olyan DSLR tulaj réteg, aki vagy teljesen, vagy a hétköznapokban bizony marhára nem akar 5 kilós felszerelést cipelni, és - már elnézést, de - lesz*rja, hogy más élvezi.
Nézd meg, Parci, madgie, vagy akár a neten 1-2 nagy név m4/3-dal készült képeit, aztán mutasd meg mi az a te, vagy Dare2Live fotói közül amihez feltétlenül DSLR kell. És ha még lesz is ilyen, akkor is csak az derült, ki, hogy
igen ti mind egyéniségek vagytok"igen nekted kell a DSLR", amit itt senki nem is vitatottDare2Live:
"Ettől még nincs olyan rendszer ami képminőségben, fpsben, dinamikában... képes lenne azt hozni mint egy D7000 18-105Vr..."Elsősorban ajánlanám ezt a videót , másodsorban írd már le mi az amihez a fényerőtlen 18-105 + D7000 jobb páros, mint a sokkal olcsóbb D5100 - azonos szenzor - ugyanazzal az obival, vagy neadjisten a különbözetből megvett fényerősebb obival?
fattyu: Az csak FF-en ekvivalens
-
HÁZIGAZDA
minden rendszer kompromisszum. eszközök ezek, mindegyik ugyanazt tudja: fotót készíteni. mindenki eldöntheti, hogy melyik eszköz az, amit a legszívesebb használ ehhez.
autóból sem a mondeo a legjobb, hanem jó ebben, a nissan micra jó abban, egy lexus ls meg jó amabban. mások a szempontjai egy három gyerekes apukának, egy fiatal kissrácnak stb. az apuka sem hülye, mert kombit vesz, a kissrác sem hülye, mert kisautót vesz. nálunk például van egy öreg lexus ls és egy öreg nissan micra, az egyik utazni jó, a másik a mindennapokban. egyik sem ér sokat, viszont remekül ellátják a feladataikat (és szarok, ha másra akarjuk használni, mint amiben jók).
-
HÁZIGAZDA
válasz Dare2Live #6707 üzenetére
nem, így együtt nincs.
de egy d90 + 18-105 vr kombónál már sok esetben jobb képi végeredményt ad egy e-pl1 + 14-150 kombó. például iso 400-ig. dinamikában nem, de ugye sok képnél nincs is rá szükség, viszont a d90 grízes égboltját akkor is megkapod, ha kéred, ha nem.
szóval azért maradjunk annyiban, hogy van, akinek a milc a logikusabb választás. például nekem.
-
madgie
titán
válasz Dare2Live #6706 üzenetére
A Pentax Q sokkal kisebb, mint akár a 4/3, akár az APS-C. Az utóbbi kettő között azért közel sincs akkor méretkülönbség, sőt.
De egyébként igen, az összes MILC kompromisszumos. De tudod mit? A tükrös is, nekem legalábbis (nem hiszem, hogy másnak nem). Már leírtam fentebb, miért. Remélem lassan kihal a mechanikus zár is
Mercutio_: a Nikon 50/1.8-ról is szó volt, mint portréobjektívről. Persze használható annak is, de elég messze van attól, hogy konkrétan portréobjektívnek nevezhessük, akár APS-C-n.
[ Szerkesztve ]
-
Mercutio_
félisten
válasz Dare2Live #6696 üzenetére
Az, hogy ide mennyi hozzáértő és mennyi laikus ír csak egy dolog, olvasni nagyon sok laikus olvas, csak vagy nem regisztrál, vagy nem szól hozzá a témához, ez nem fikció, hanem tény.
Semmi gond a 60/2.8-as Nikkorral, az, hogy mellesleg tud makrót is, még nem jelenti azt, hogy nem való portréra, és nem én voltam, aki azon lovagolt, hogy mit mihez kellene hasonlítani, de bármelyik más 60mm-es Nikon bajonetes obit is hozhatsz amivel össze akarod mérni
Az, hogy olcsóbban lehet valamit gyártani, és hogy olcsóbban fogják-e adni két külön dolog, nem hiszem, hogy a CaNikon vagy bármely más cég csak mert megteheti lemond a profitjáról, miért várnánk el ugyanezt rögtön egy olyan kategória létrehozóitól akik azzal, hogy ebbe belevágtak kockázatot vállaltak?
Egyébként úgy tűnik átugrottad amit korábban írtam az 1 éves vagy régebbi m4/3 vázakkal kapcsolatban, ott azért elég szépen látszik az áresés, de ha mutatsz olyan belépő DSLR-t amit fix obival újonnan 130k-ért megkapsz vagy kitobival 80k-ért...de írhatnám a nemrég akciósan 150-ért Oly 14-150-nel árult E-PL1-eket is példának, ahol lényegében az obi mellé ingyen adták a vázat.Mindenki fel tud sorolni szinte bármelyik rendszerben olyan 1-2 obit ami vagy árával, vagy átfogásával, vagy ár-érték arányával nincs meg más rendszerekben, de ha ez az egyetlen érv az adott rendszer mellett, akkor...
Aki most vesz rendszert, az vagy kezdő és e-péniszt akar olcsón , vagy lelkes amatőr és már tisztában van azzal mit fotóz, milyen elvárásai vannak - váz, üveg, súly,méretek, stb. - és ez alapján eldönti, hogy neki egy régi FF kell egy fényerős fix 35/50-essel, egy kicsi m4/3 és adapterrel manuális fixeket akar rátenni, neadjisten egy öregecskedő APS-C Canon, de 70-200/F4 obival mert kimondottan olyan dolgokat fotóz, és lesz*rja a magas ISO-t, fontosabb számára a jó üveg. Ezzel csak arra céloztam, hogy rengeteg féle szempont van, és azok nem biztos, hogy egybeesnek a te szempontjaiddal, nomeg - bár ezt már párszor leírtam - elég sokáig se a váz, se az obi nem a legszűkebb keresztmetszet, csak szeretik arra kenni az emberek a technózást
Egyébként, úgy látom te itt "győzni" akarsz, én meg inkább beszélgetni szeretek, szóval szerintem itt le is zárhatjuk ezt az eszmecserét
-
FEDman
addikt
válasz Dare2Live #6701 üzenetére
Ne húzd fel magad, senki se vitatta itt, hogy a m43-as cuccok nagyrésze túlárazott.
Ugyanakkor azért a helyzet napról napra javul.
Például a saját igényeimet és vékony pénztárcámat tekintve ha most lépnék be a m43-ba akkor vennék bagóért valami használt, vagy épp kifutó vázat, egy valaki által elkotyavetélt 14/2,5-öt 65-50k-ért, plusz egy Oly 45/1,8 ami jelenleg 90k körül mozog, de később használtan ez is biztos lesz majd olcsóbban.Ez a három így együtt még mindig emészthető áron beszerezhető már ma is és baromi jó képminőséget nyújt extrém pici méretben. És kezdésnek én már ezzel a két obival is piszkosul ellennék.
Ugyanezt Canonba, Nikonba összahozni már nem olyan egyszerű. Árban még igen, de méretben..
A 14/2,5-re csak zoomos alternatívákat tudnék így hirtelen mondani, de akkor máris ott vagyunk, hogy méretben brutális a két rendszer között a különbség.Viszont megint olyanról vitázunk itt amiről nem biztos hogy van értelme, nem vagyunk egyformák, mindenkinek mások az igényei, van akinek a DSLR, van akinek a mirrorless felel meg jobban.
Ezt szerintem mindenki döntse el maga, mert így nagyáltalánosságban nincs értelme kijelentei, hogy melyik a jobb a másiknál. -
Dare2Live
félisten
"figyu, megfordítom: némi érzékenység / mélységélesség kontroll elvesztéséért cserébe sokkal kisebb és könnyebb cuccokat kapsz. akinek kritikus az elóbbi, nem jár jól. akinek nem, az jól jár."
teljesen igaz. Csakhogy nekem az alaptézisemben ott volt, hogy akinek fontosabb a minőség, gyorsaság mint a méret.
A többiben is teljesen egyet értünk. Ettől még nincs olyan rendszer ami képminőségben, fpsben, dinamikában... képes lenne azt hozni mint egy D7000 18-105Vr...
-
Dare2Live
félisten
"Kábé egy fényérték előnyről beszélünk, de legyen másfél."
meg a dinamika. meg a... nem kezdem el újfent sorolni. Amúgy mi van így, hogy a Pentaq Qt hozom pldanak hirtelen mégis fontos lett?"Asszem ez fontosabb egy nyaraláskor, kiránduláskor, mint az egy plusz fényértéknyi zaj."
És hogy indult amiről beszélek? Hogy fotozás területén a milcek mindegyike kompromisszum. Ha a Sony+4/3+Fuji+... rendszert összeraknánk akkor jönne össze egy jó milc ami versenyképes lenne egy D7000el. A méretet meg úgy indítottam, hogy akinek nem számít hanem a fotzás a prioritás. De hiába írom le nem jön össze.[ Szerkesztve ]
-
madgie
titán
válasz Dare2Live #6701 üzenetére
Úgy van. És? Nem lehet Zuiko 50/2-t használtan venni? Vagy mondjuk fordított esetben az nem számít, hogy harmadakkora egy nagylátó milc-re ,mint akármelyik dslr-re? Vagy a halszem? Muti egy Samyang 7.5-es méretű és élességű halszemet APS-C-re... köszi.
De ott van a szidott 20/1.7 is. Drága, drága, de nem kell egy fényértéknyit rekeszelni, hogy nagyjából éles legyen (lásd 35/1.8G)
Ijk: nyaralásra régebben a komplett Canon szettet vittem, az egyik legnagyobb Lowepro Nova táskában, állványostul. Most egy váz, három obi volt nálam, egy szimatszatyorban (amibe belefért még a Gorillapod is)
[ Szerkesztve ]
-
HÁZIGAZDA
válasz Dare2Live #6696 üzenetére
figyu, megfordítom: némi érzékenység / mélységélesség kontroll elvesztéséért cserébe sokkal kisebb és könnyebb cuccokat kapsz. akinek kritikus az elóbbi, nem jár jól. akinek nem, az jól jár.
14-80/3,5-4,5 tényleg piszkosul hiányzik, sőt, inkább egy 12-60/3,5-4,5. az oly sajnos kihagyta a ziccer most az új obijával, bár annak is vannak előnyei.
viszont nézd meg a 14-150-es zuikót, aztán tegyél mellé egy (ráadásul optikailag sokkal rosszabb) nikon 18-200-ast. szóval azért vannak gyöngyszemek.
14-150, 9-18 (7-14 profiknak), 20/1,7, 45/1,8, méret + videó miatt a 14-42 X. ezek azért nagyon erős érvek szerintem. a többi obi kb. tényleg semmi extra, sőt.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Nubia Flip 5G - kagylót, jó áron
- Telekom mobilszolgáltatások
- Apple asztali gépek
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Reklámblokkolók topikja
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Töltőtoll kedvelők/használók topicja
- Kezdő fotósok digitális fényképei
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest