-
GAMEPOD.hu
Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
TomMusic
őstag
válasz D1Rect #129104 üzenetére
Ez élethelyzet függő. Ha nincs kocsid, távhős panellakásban laksz (csak az előző hozzászólásoknál maradva ), egyedül. Akkor eléggé beszűkül az a kör, amire kellhet több százezer forint. Főleg karácsonykor. Gyakorlatilag 0.
De az általad említett példában szerintem abszolút indokolt.
Egyébként nekem volt olyan pár éve, hogy az albiban (társasház) bedöglött a kombikazán (lakáson belül volt), és napokig (de lehet hetekig) tartott mire újra jó lett. Hát én azonnal vettem egy kis (talán 15 literes) villanybojlert, pár méter ötrétegű csövet, fittingeket, és megoldottam magamnak. Azóta már máshol is használva volt.Állítólag az egyetemen töltött évek a legszebbek. Ezért a képzési időt próbáltam a lehető leghosszabbra nyújtani.
-
TomMusic
őstag
válasz axioma #128876 üzenetére
a hiteltorleszto nominalis osszege inflalodhat, ellenben ez nem a hiteltartozas inflalodasa
Én máshogy értelmezem:
A tőketartozás és havi törlesztő és minden, a hitelszerződés megkötésekor rögzül (feltéve hogy végig fix a kamatperiódus). Tehát ha induláskor van pl. 30 millió tőketartozásod, akkor azt (illetve az annuitásos törlesztő által csökkentett értéket) nem korrigálják évente az inflációval, vagyis annak a reálértéke az inflával csökken. Ezt próbálja a bank ellensúlyozni azzal, hogy belövi a kamatszintet induláskor valamilyen értékre, plusz az annuitás miatt próbál a pénzénél lenni: először inkább a kamattartozást szedi be.
Bár amúgy most lehet elbeszéltünk egymás mellett.Állítólag az egyetemen töltött évek a legszebbek. Ezért a képzési időt próbáltam a lehető leghosszabbra nyújtani.
-
TomMusic
őstag
válasz axioma #128870 üzenetére
A valódi infláció mértéke szerintem kb. meghatározhatatlan, hisz attól függ mikre költesz. Szóval a 3.7% helyett simán lehet 20% is reális, de a 3.7% is (bár ez utóbbit én se gondolom alapvetően validnak ).
Egyébként azt sokan elfelejtik, hogy ilyenkor a hiteltörlesztők is inflálódnak (amit persze próbálnak beárazni a bankok).
De lehetne úgy is, hogy a mostani hiteállományt (vagyis hát azthiszem annak kb. 10%-át) az emberek helyett az IMF-re bízza az ország, és akkor még ez a lehetőség se lenne.
Szerk.: nagyon off, de azt borzasztó nagy hibának tartom, hogy a mai napig nincs pénzügyi/gazdasági célú valid oktatás az iskolákban. Max pár száraz értelmetlen h*lyeséget beletömnek a diákok fejébe, amitől a lehetséges kedvük is elmegy az egésztől.
Szerintem akik itt a topicban vannak, azok mind maguktól, önszorgalomból szereztek tudást a témában.[ Szerkesztve ]
Állítólag az egyetemen töltött évek a legszebbek. Ezért a képzési időt próbáltam a lehető leghosszabbra nyújtani.
-
TomMusic
őstag
válasz Enrico77 #128788 üzenetére
Szia,
Én úgy látom, hogy az elsődleges piacon N2030/M1-et csak 2025.01.31-ig lehet vásárolni.
Tehát január vége után már nem lehet növelni a névértéket, hanem annyival ketyegne 2030-ig, amennyi véve lett addig belőle (+ az éves kamatok).
De azt valaki azért még erősítse meg.Állítólag az egyetemen töltött évek a legszebbek. Ezért a képzési időt próbáltam a lehető leghosszabbra nyújtani.
-
TomMusic
őstag
válasz torma99 #128257 üzenetére
Hát, nem hiába mondják, hogy a FIRE inkább egy életmód. A mindsetet, mindent át kell alakítani. Bár Balázs szerint nem kell remeteként élni. A kiszámolós link meg kb. azt sejteti, hogy végtelen pénzre van szükség már az induláshoz is.
Hát fene tudja. Balázs ugye feltett mindent egy lapra (részvények), és bejött neki. És azóta is bejön neki. Én tuti nem merném utána csinálni, de hát ilyen ez a popszakma, ahogy szokás mondani.
Előbb én is gyors excelben megnéztem, és havi 400ezer Ft kamathoz (amiből meg lehet élni, ha csak kajára meg a szokásos dolgokra kell költeni) 3% reálhozam kell, 160millió induló tőkével. Lehet kevesebb a reálhozam, csak ugye akkor nagyobb tőke kell. Vagy kevesebből kell akkor megélni. (Direkt írtam reálhozamot, hogy kiküszöböljük az inflát, így idővel nominálisan a kamat is emelkedik).Állítólag az egyetemen töltött évek a legszebbek. Ezért a képzési időt próbáltam a lehető leghosszabbra nyújtani.
-
TomMusic
őstag
Nem nézted a kiszámoló első részt sem?
De, az összeset megnéztem.
És igen, hallottam/olvastam, hogy nagy francok ezek a befektetési alapjaikkal.
Csak a gyakorlati tapasztalatom 0, és kíváncsi voltam.
Továbbá, ahogy írtam is, nincs szándékomban ilyenbe fektetni, főleg nem az Erste-nél.
Mondtam is ismimnek, hogy a következő évre leszek kíváncsi, amikor az állampapír már jóval 10% alatt hoz.Állítólag az egyetemen töltött évek a legszebbek. Ezért a képzési időt próbáltam a lehető leghosszabbra nyújtani.
-
TomMusic
őstag
Ismerősöm Erste TBSZ-en fektetett be, ha jól láttam, befektetési (talán saját Erste nevű volt) alapokba, amit ajánlottak a bankban. Én ott olyan 12-16%-os hozamot láttam.
Kérdésem, hogy mi van ha lejt a piac? Akkor ott is bukovári van ugye?
Nem akarok oda menni, csak kíváncsi vagyok, hogy ennek van-e kockázata, és ha igen, akkor az meg is jelenik az ügyfélnél?
Tudom ez nagyon naív kérdés, de eddig csak ETF-ekről informálódtam az állampapíron kívüli világban.Állítólag az egyetemen töltött évek a legszebbek. Ezért a képzési időt próbáltam a lehető leghosszabbra nyújtani.
-
TomMusic
őstag
válasz Mat86 #128008 üzenetére
Eleve K&H-t néztem ki magamnak TBSZ-re, így még csábítóbb.
Közben van olyan összeesküvés elméletem, hogy a nagyok tudnak valamit, és próbálnak még a nagy zuhanás előtt minél több embert behúzni.Állítólag az egyetemen töltött évek a legszebbek. Ezért a képzési időt próbáltam a lehető leghosszabbra nyújtani.
-
TomMusic
őstag
válasz CragON #127918 üzenetére
Ezt most nem teljesen értem. Ez végig fix 6.5% lesz.
Március 31-ig lehet venni.Állítólag az egyetemen töltött évek a legszebbek. Ezért a képzési időt próbáltam a lehető leghosszabbra nyújtani.
-
TomMusic
őstag
válasz nort_on #127878 üzenetére
Próbálok rátok hallgatni.
De mondom, ezekkel már tisztában vagyok, csak kicsit skizo, de az agyam nehezen akarja elfogadni.
A legjobb stratégia talán az, hogy végig (túlzás nélkül írom: egész életen át) a piacon tartani a lóvét (mármint, befektetésben (akár legyen az ETF)), és csak annyit kivenni, amire épp szükség van (ingatlan, autó, kerékpár, stb. vásárlás).
Szóval a portfóliómból elkülöníteni egy x százalékot, amit berakok mondjuk ETF-ekbe, és ahhoz aztán többet nem nyúlni, esetleg százalékarányosan rakni bele a megtakarításokat.
Na most tartok ott, hogy meghatározzam ezt az x százalékot. Viszont egyelőre most kicsit vékonyabb vagyok, mert volt egy nagyobb kiadásom, így egy jópár hónapig nagyobb biztonságban érezném magam a MÁK-ban. De mellette meg furdal a türelmetlenség, hogy az az idő, amíg a pénzem (egy része) nem a részvénypiacon van, addig az elmaradt haszon.Állítólag az egyetemen töltött évek a legszebbek. Ezért a képzési időt próbáltam a lehető leghosszabbra nyújtani.
-
TomMusic
őstag
válasz forumpista #127876 üzenetére
ilyen helyzetekre par zsak krumpliva tobbre mesz
Na azzal vigyázni kell.
Első albérletben ahol laktam, volt egy néni, aki a társasház pincéjében/tárolójában tartott pár zsák krumplit, amit szerzett jóáron valahol. Na nem tudom mióta tartotta ott, de egyszer megkért engem meg lakótársam, hogy segítsünk felhozni. Na az kegyetlen volt. Nem tudom mi történt a krumplikkal, de rettentő undorító állapotban volt, szottyadt, büdös, ork létformává változtak.Állítólag az egyetemen töltött évek a legszebbek. Ezért a képzési időt próbáltam a lehető leghosszabbra nyújtani.
-
TomMusic
őstag
Ezt már eldöntötte az agyad hogy veszel, csak te még nem tudod
Amúgy igen.
Igazából nekem az elsődleges célom a TBSZ-szel az lenne, hogy szintet lépjek az állampapír után, amiben pár éve már vagyok.
A TBSZ-be csakjátékpénzt
raknék, a fő irány maradna az állampapír.
Viszont szeretném, hogy a TBSZ infláció feletti hozamot adjon (most leszámítva az utóbbi rendkívül magas inflációs időszakot). Tudom, zöldfülűként örüljek ha kijövök veszteség nélkül, de nah..#127853 Gigicuci
Igen sajnos ettől tartok.Igazából azt is tudom, hogy hosszútávon (évtizedek) kell gondolkodni, a matek is ezt hozza, de a makacs agyam ezt még egyelőre nem akarja befogadni.
Állítólag az egyetemen töltött évek a legszebbek. Ezért a képzési időt próbáltam a lehető leghosszabbra nyújtani.
-
TomMusic
őstag
Ha K&H-nál nyitok egy TBSZ-t, és mondjuk veszek pár ETF-t, mennyire jó taktika az, ha lejtmenetnél eladom őket?
Tehát ha mondjuk még 3 évig megy felfelé, aztán a 4. év közepén azt látom hogy már x hónapja zuhanás van.
Tudom erre mondják a tapasztaltak, hogy tipikus kezdő mentalitás, de ha csak 5 évre tervez az ember, akkor nem akarom elégetni azt a pénzt amit nem muszáj.Állítólag az egyetemen töltött évek a legszebbek. Ezért a képzési időt próbáltam a lehető leghosszabbra nyújtani.
-
TomMusic
őstag
Szia!
Hiteltörlesztőre szánt pénzt én tuti nem raknám csak kockázatmentesbe. Tehát marad az állampapír. PMÁP-ból ha nem lesz valami extra infláción felüli prémium (ez majd ezután derül ki), akkor FixMÁP, vagy valami hasonló.Állítólag az egyetemen töltött évek a legszebbek. Ezért a képzési időt próbáltam a lehető leghosszabbra nyújtani.
-
TomMusic
őstag
válasz kovaax #127797 üzenetére
Amúgy most nézem, ez alapján úgy tűnik, hogy a nagyobb bukók után viszonylag hosszabb emelkedő időszak jött. Amúgy az AI lufi még csak pár éve fújódik, szerintem bőven van még benne néhány év, rengeteg benne a lehetőség.
Valamelyik nap azt hittem megvilágosodtam, mert hát mondom venni kell inverz S&P 500-at, és akkor az kiment a bajból. Aztán gyorsan leesett, hogy ugyanott vagyok, még ha be is szakad az S&P 500 Sőt sanszos hogy még rosszabbul járnék.Állítólag az egyetemen töltött évek a legszebbek. Ezért a képzési időt próbáltam a lehető leghosszabbra nyújtani.
-
TomMusic
őstag
Tudom, ezt attól függetlenül írtam.
Az elmúlt időszakban matekozok hogy nyissak TBSZ-t vagy ne, de nem igazán adja ki a matek, illetve nem látom hogy jobb lenne mint a kaszinó.Állítólag az egyetemen töltött évek a legszebbek. Ezért a képzési időt próbáltam a lehető leghosszabbra nyújtani.
-
TomMusic
őstag
válasz Steve_Brown #127780 üzenetére
Na ez viszont hasznos volt nekem is.
-
TomMusic
őstag
Ez a film is kedvencek közt van.
Apropó, tegnap megnéztem a Hazárdjátékot.
Bár nem az én műfajom, de jó volt, tetszett.Állítólag az egyetemen töltött évek a legszebbek. Ezért a képzési időt próbáltam a lehető leghosszabbra nyújtani.
-
TomMusic
őstag
válasz petike2014 #127760 üzenetére
Egyelőre nekem nincs gyakorlati tapasztalatom TBSZ-ben, csak az összeszedett infók alapján tudok írni bármit is.
Amit eddig tudok, hogy ajánlott ETF-eket venni, amiben szerepel a UCITS jelölés, illetve ne osztalékfizető, hanem újrabefektető (accumulating) típusú legyen. Az S&P 500 szerintem alap része egy TBSZ portfóliónak, én tuti veszek ha odajutok. Illetve, nemrég írták, hogy ajánlatos lehet rövid lejáratú, 0-1 éves amcsi államkötvénybe fektető ETF-et venni, pl.:Vanguard U.S. Treasury 0-1 Year Bond UCITS ETF (USD) Accumulating
De a profibbak írnak majd bővebben.
Szerk.: azt érdemes még fejben tartani, hogy gyanúsan szárnyal egy ideje minden. Ez jelentheti azt, hogy 1 év múlva zuhanórepülés lesz, de lehet hogy csak 7 év múlva. A részvénypiac szépségei...
Szerk2.: ja és az utolsó év decemberében el kell adni az összes ETF-et meg mindent, hogy a számlán csak pénz legyen. És akkor nem kell adózni.[ Szerkesztve ]
-
TomMusic
őstag
válasz petike2014 #127740 üzenetére
Szia,
Na úgy látom erre senki sem reflektált.
Jól értem, hogy tavaly nyitottál K&H értékpapírszámlán egy TBSZ-t, amin van 5 misi?
Még annyit tennék hozzá, hogy szerintem csak akkor vegyél bármit is (nyilván kivéve magyar állampapír, de azt meg a MÁK-nál kell), ha legalább ugyanennyi megtakarításod már van biztonságos helyen. Egyébként pont most volt arról szó, hogy kinek/mekkora vagyon mellett érheti meg akár a TBSZ, és ennek mik a kockázatai.Állítólag az egyetemen töltött évek a legszebbek. Ezért a képzési időt próbáltam a lehető leghosszabbra nyújtani.
-
TomMusic
őstag
válasz Paxker315 #127715 üzenetére
De azt is mondja a kiszámolós előadásban, hogy kis összeggel is neki lehet vágni, mert legalább tapasztalatot gyűjt az ember. És inkább a kis összeggel bukjon, mint a naggyal. Na persze a kis összeget úgy kell érteni, hogy a teljes vagyonunkhoz képest legyen kicsi.
-
TomMusic
őstag
válasz Steve_Brown #127691 üzenetére
A tudatosság mögött én feltételeztem a tájékozottságot és ismereteket.
+ #127690 [CS]Blade2
Bár egyébként, lehet idén nyitok egy TBSZ-t.Állítólag az egyetemen töltött évek a legszebbek. Ezért a képzési időt próbáltam a lehető leghosszabbra nyújtani.
-
TomMusic
őstag
Kérdés, hogy mennyire tudatosak és kockázattűrőek az emberek.
Szerintem nagy részük inkább marad az állampapírban (én is).
Nekem az túl horror, hogy ha pl. 10 évnél rövidebb ideig fektetek be tőzsdén, akkor van rá jelentős esély, hogy jóval kevesebbet fog érni a végén a pénzem, mint ha befőttesüvegben tároltam volna. És szerintem a legtöbb ember így van vele. Szóval marad az ingatlan. Na oda szerintem már inkább mennek az emberek. Viszont akkor az eddigi drágulást is túl fogja szárnyalni az elkövetkezendő pár év. Kemény lesz.
De ez csak az én szubjektív véleményem.[ Szerkesztve ]
-
TomMusic
őstag
2-án (csütörtök) késő este vettem FixMÁP-ot, de még mindig elszámolás alatt van.
Ez normális?Állítólag az egyetemen töltött évek a legszebbek. Ezért a képzési időt próbáltam a lehető leghosszabbra nyújtani.
-
TomMusic
őstag
-
TomMusic
őstag
válasz Blaymoira #127560 üzenetére
Köszi!
Azthiszem értem. Tehát ha a lejárat év (2030) decemberében azt nyilatkozom, hogy bontok, akkor 2031.01.01-én az összes ETF-em akkori árának megfelelő pénz kerül az értékpapírszámlára? Amit aztán adómentesen kiutalhatok, felvehetek, stb?Állítólag az egyetemen töltött évek a legszebbek. Ezért a képzési időt próbáltam a lehető leghosszabbra nyújtani.
-
TomMusic
őstag
+ #127556 Steve_Brown
Köszi!
Igen azt mondja mindenki, és már én is úgy látom, hogy főleg hosszútávon éri meg a tőzsde, és a lejtmenet abszolút a velejárója. Csak ugye ha van egy nagy beesés, és mondjuk a befektetett 100 egység lemegy a felére, akkor utána már nem a 100 alapján ketyeg a hozam, hanem az 50 alapján. Vagyis sokkal lassabban kapja vissza az ember a pénzét, és amikor visszakapja, akkor lesz nullán.
Na jó, nem aggódom itt túl a helyzetet.
Most próbálom a mindset-emmel azt megértetni, hogy először ki kell próbálni játszós pénzzel. Aztán pedig mindig csak olyan pénzzel, ami nem fáj, és hosszútávon.
Gondolom ez jó lehet egy taktikának.Szerk.:
[Ez] *vajó![ Szerkesztve ]
-
TomMusic
őstag
válasz UberMutant #127259 üzenetére
Ezzel a kicsit régebbi hozzászólással kapcsolatban lenne kérdésem.
Ezt én úgy értelmeztem először, hogy akkor nem kell fizetnem adót meg semmit, hogy ha a TBSZ lejárta előtt eladom az ETF-eket (tehát csak a tőke + hozam pénz lesz a számlán), és a TBSZ lejárta után kiveszem a pénzt.
De ez helytelen (legalábbis gondolom én).
Hanem ha idei a gyűjtőév, akkor pl.:
2025: Gyűjtőév, 1 millió Ft befektetés.
2026.01.01: 1. év kezdete.
2030.12.31: 5. év vége.
2031.01.01: Adómentes pénzkivétel lehetséges. Ekkortól eladom az ETF-eket, és kiveszem a pénzt ami az ETF eladásból lett. Ezután ezt jelentem a NAV felé is. Viszont nem kell fizetnem semmit.
Ezt így akkor jól gondolom?Állítólag az egyetemen töltött évek a legszebbek. Ezért a képzési időt próbáltam a lehető leghosszabbra nyújtani.
-
TomMusic
őstag
válasz nort_on #127548 üzenetére
Ú most nézem, hogy 1968 és 1991 között bukó volt az S&P 500. Az 23 év
Bár ahogy nézem, volt ott minden. Infláció, olajválság, vietnámi háború, aranyfedezettől elköszönés...Állítólag az egyetemen töltött évek a legszebbek. Ezért a képzési időt próbáltam a lehető leghosszabbra nyújtani.
-
TomMusic
őstag
válasz csemege86 #127549 üzenetére
Sajnos nem, ahogy #127550 nort_on is írja, pont fordítva. Tehát ha ma veszel 2 gramm aranyat, és holnap eladod, akkor buksz 2350 Ft-ot.
Egyszerűsítve, ez a kereskedő profitja, valamiből neki is meg kell élnie.
Ez ellen úgy védekezel (ha befektetésként tekintesz az aranyra), hogy megvárod, míg felmegy az arany ára annyira, hogy már megérje eladnod.Állítólag az egyetemen töltött évek a legszebbek. Ezért a képzési időt próbáltam a lehető leghosszabbra nyújtani.
-
TomMusic
őstag
+ #127539 Steve_Brown
Köszi!
Számomra, aki egyelőre kockázatmentes befektetéshez van szokva, egyelőre még nagyon ijesztőek ezek a befektetések (arany, tőzsde, stb.)
Szóval pl. a linkelt oldalról egyik fizikai aranynak az árfolyama 2020.08 - 2024.11 között csak hullámvasutazott egyet. Vagyis ha jól értem, 4 év alatt nullára jöttél ki. Illetve mínuszba, mert ugye infláció és/vagy elmaradt haszon.
Nekem ez egyelőre horror.Állítólag az egyetemen töltött évek a legszebbek. Ezért a képzési időt próbáltam a lehető leghosszabbra nyújtani.
-
TomMusic
őstag
válasz Blaymoira #127393 üzenetére
Köszi!
Más:
Nézegetem az ETF-eket, és főleg az utóbbi 1 évben amiket random néztem, szignifikánsan íveltek felfelé.
Most pl. ezek elég tetszetősnek tűnnek:
[iShares Nasdaq 100 UCITS ETF (Acc)]
[iShares Physical Gold ETC]
[iShares Core S&P 500 UCITS ETF USD (Acc)]
Tudom hogy ember nincs a világon, aki megmondaná mi lesz holnap, nemhogy x év múlva. De nekem van egy erős félelmem, hogy az elkövetkezendő <10 évben itt esések lesznek, tehát pont nem most kéne beszállni, ha az ember rövid távra (mondjuk 1db TBSZ) tervez.
Egyébként az normális, hogy az arany is felfelé megy úgy, hogy minden más is emelkedik?[ Szerkesztve ]
-
TomMusic
őstag
Szia,
Mindenre igen a válasz, viszont feltöréskor eladási árfolyamon tudod eladni, tehát fizetsz egy kis "büntit". De erről valaki erősítsen meg, illetve ennek mértéke nem tudom hogy szokott alakulni.Szerk.: ja igen és ahogy #127385 Drizzt írta, a negyedévente kifizetett kamat felett Neked kell rendelkezned, tehát nem fekteti be automatikusan. Sőt sanszos, hogy nem is lehet már később venni belőle:
Az értékesítés kezdő és várható záró időpontja:
2025. január 2. – 2025. március 31.
[ Szerkesztve ]
-
TomMusic
őstag
válasz KIA Ceed #127369 üzenetére
Hát nekem még elég sok a homály, olyat meg nem akarok írni, amiben én se vagyok biztos
Szóval én még informálódok a témában. Van még rá szűk egy évem.[ Szerkesztve ]
-
TomMusic
őstag
-
TomMusic
őstag
válasz TomMusic #127347 üzenetére
Most nézem, jelenleg 100.053%-on van az árfolyama. Gondolom holnap lesz 100%-on.
És most nézem ha mondjuk 3 misi névértéket akarok venni, akkor 3001590Ft-ot kell érte fizetni. Ez azt jelenti, hogy 1590Ft ilyenkor megy a levesbe? Mert a végén majd a kerek 3M-t kapom vissza (vagyis a névértéket).Állítólag az egyetemen töltött évek a legszebbek. Ezért a képzési időt próbáltam a lehető leghosszabbra nyújtani.
-
TomMusic
őstag
Na igen.
Én is csak egy részét képezném TBSZ-ben a portfóliómnak, lehetőleg annyit, amit ha bukok sincs hatással az életemre.
Szerk.:
Más: az új FixMÁP 2028/Q1-et holnaptól lehet venni?[ Szerkesztve ]
-
TomMusic
őstag
válasz nort_on #127338 üzenetére
Jah tényleg az infláció ebből valamennyit megesz.
Az 1M egyelőre csak egy irányadó összeg. Tehát mondjuk hogy 2026 január 1-én lenne 1M forintom a fentebb linkelt ETF-ben (illetve ez az 1M forint oszlana meg 2-3 hasonló ETF között).#127339 Llew
Igen, azért is írtam hogy kicsit elbizonytalanodtam.#127340 aujjobba
Na ez meg a másik, amitől tartok...Állítólag az egyetemen töltött évek a legszebbek. Ezért a képzési időt próbáltam a lehető leghosszabbra nyújtani.
-
TomMusic
őstag
válasz Blaymoira #127335 üzenetére
Köszi!
Most utóbbi hozzászólásokat olvasva kicsit elbizonytalanodtam a TBSZ-t illetően.
Azért lelkesedtem be eredendően, mert pl. ezt az S&P 500 ETF-et nézve felcsillant a szemem, hogy az 5 év alatt lehet duplázni, tehát gondoltam akkor az 1M-ből lesz 2M. Nyilván kevesebb, a számla díjak miatt. Illetve tudom, hogy attól hogy az elmúlt 5 év ilyen volt, lehet a következő lejtmenet lesz. Bár ahogy nézegettem, 5 éves távon ezek nem nagyon szoktak negatívba menni.Állítólag az egyetemen töltött évek a legszebbek. Ezért a képzési időt próbáltam a lehető leghosszabbra nyújtani.
-
TomMusic
őstag
válasz Ixion77 #127310 üzenetére
Köszi!
És ugyanúgy nincs semmi babrálás a NAV-val, ha az 5. év vége előtt eladom az újrabefektetős ETF-emet?
Illetve, mondjuk egy KBC-hez képest mennyivel nehezebb/könnyebb a kezelése?#127311 tototos
Köszi Neked is!
Pont előbb futottam bele, csak elég sok változó van, és gondoltam gyakorlati tapasztalatokra is rákérdezek.
Idén nyitni akarok egyet, és belerakni egyelőre csak egy kis összeget, mondjuk 1M körül. Habár most hogy belegondolok, ezt lehet év végén kéne. Ú tényleg, idekapcsolódó kérdésem: a gyűjtőévben vásárolt pl. ETF utáni kamatra is vonatkozik az adómentesség? Vagyis a gyűjtőévben vásárolt tételek utáni kamatra is ugyanazok vonatkoznak, mint az 1. évtől kezdődőkre?[ Szerkesztve ]
-
TomMusic
őstag
válasz Steve_Brown #127307 üzenetére
Tehát én a helyedben az IBKR és a Lightyear között döntenék.
És a KBC?
Tudom az IBKR olcsóbb díjakkal operál, bár a havidíj a KBC-nél olcsóbb.Állítólag az egyetemen töltött évek a legszebbek. Ezért a képzési időt próbáltam a lehető leghosszabbra nyújtani.
-
TomMusic
őstag
válasz st6969 #127263 üzenetére
Szia, BÚÉK!
Én is hasonló cipőben járok, és arra jutottam, hogy egy TBSZ lehet a portfólió másik eleme. Ott pedig ETF-e(ke)t venni. Pont ezzel kapcsolatban kérdeztem itt pár dolgot, amiben kaptam is választ.
Az állampapírhoz képest egy-két plusz infó van, de ez még laikusként szerintem kezelhető.Állítólag az egyetemen töltött évek a legszebbek. Ezért a képzési időt próbáltam a lehető leghosszabbra nyújtani.
-
TomMusic
őstag
válasz UberMutant #127259 üzenetére
Uhh, köszi, ez azért elég fontos infó! Mert akkor a végefelé eléggé észen kell lenni, ha az ember ki akarja venni.
-
TomMusic
őstag
válasz kovaax #127233 üzenetére
Na akkor még informálódnom kell, egyelőre még homályos nekem ez a téma.
Bár végülis le tudom egyszerűsíteni a kérdést: miket tudok venni TBSZ-en úgy, hogy az 5 év lejárta után semmiféle adó jelentési/fizetési kötelezettségem ne legyen?Állítólag az egyetemen töltött évek a legszebbek. Ezért a képzési időt próbáltam a lehető leghosszabbra nyújtani.
-
TomMusic
őstag
válasz robag93 #127226 üzenetére
Ja már barátkozok ezeknek a díjaival.
#127228 Hmmz
Igen ez csábító, hogy full ingyenes, meg mindenhol jókat írnak róla (felhasználói felület, full magyar, stb).Állítólag az egyetemen töltött évek a legszebbek. Ezért a képzési időt próbáltam a lehető leghosszabbra nyújtani.
-
TomMusic
őstag
válasz zsola400 #127223 üzenetére
Na ez lett volna a következő kérdésem, hogy akkor mit érdemes venni, de így már értem, köszi!
Közben most ért agyat nálam, hogy még csak 1 éve van TBSZ a LY-n, szóval ez még nagyon nagyon friss, lehet nem fogok merni még belevágni.Állítólag az egyetemen töltött évek a legszebbek. Ezért a képzési időt próbáltam a lehető leghosszabbra nyújtani.
-
TomMusic
őstag
válasz hellan #127208 üzenetére
Hát lehet.
Más:
Ha nyitok TBSZ-t, és lejár az 5 év (+ 0. gyűjtőév), és kiveszem a lóvét, akkor semmilyen adófizetési kötelezettségem nem lesz? Tudom az szja meg szocho lemegy 0-ra, de valami olyasmit láttam valahol, hogy amerikai részvények után van valami adózás, de nem igazán találtam egyértelmű leírást vagy magyarázatot, hogy akkor hogy is van ez.
Szemezgetek a Lightyear TBSZ-szel, de kicsit még félek tőle, mert annyira új, hogy ha jól sejtem, az alakulása óta le se telt az 5 (6) év. És van egy ilyen paranoid félelmem, hogy nehogy bedőljön az egész, és valakik meg jól járnak.Állítólag az egyetemen töltött évek a legszebbek. Ezért a képzési időt próbáltam a lehető leghosszabbra nyújtani.
-
TomMusic
őstag
válasz bigdady #127206 üzenetére
Sziasztok,
Jól sejtem, hogy a DKJ hozama le fog menni a béka feneke alá? Gondolom ez előre nem tudható, mert az aukción derül ki, hogy melyik bank mennyit ajánl az államnak a kincstárjegyekért. De úgy tűnik, hogy utóbbi időkben eléggé megy lefelé. Gondolom ez is a kamatkörnyezettől függ.Állítólag az egyetemen töltött évek a legszebbek. Ezért a képzési időt próbáltam a lehető leghosszabbra nyújtani.
-
TomMusic
őstag
válasz velizare #125058 üzenetére
Mindkettő
Lesz egy számlám, amihez nem tartozik kártya meg semmi, csak a hitel ketyeg róla. Viszont arra érkezik minden. Aztán a maradékot el kell juttatni a másik számlámra, amihez tartozik kártya (meg egy csomó jó dolog, ami nincs a hitelt fizetős banknál).
Ha fizetős lesz, akkor lehet jobban megéri visszatérni az utalásra. Persze kérdés hogy mennyi lesz, de ez rémálom lenne nekem.
Egyes számlacsomagoknál már most brutál magas utalási díjak (pl. most amivel most szemezek 1%) vannak.#125059 Llew:
Na ja, ettől tartok. Most így belegondolva lehet nem mondogatom ezt az ismerősöknek.Szerk.:
#125062 Llew:
Ú na ez hasznos infó, köszi![ Szerkesztve ]
-
TomMusic
őstag
Valószínűleg nem sok embert érint, de ma szembesültem vele, hogy a MÁK-nál a készpénzfelvétel díja (vagyis szakszerű nevén tranzakciós illeték) 0.3% helyett 0.45%, elvileg augusztus óta.
-
TomMusic
őstag
Sziasztok!
Államkincstárnál értékpapírszámláról ha vissza akarok utalni pénzt (miután lejár a DKJ) a bankszámlámra, annak van költsége?
Előre is köszönöm!Állítólag az egyetemen töltött évek a legszebbek. Ezért a képzési időt próbáltam a lehető leghosszabbra nyújtani.
-
TomMusic
őstag
válasz PredatorZoli #110050 üzenetére
Tényleg, ez párszor már szembejött velem a témában, de még nem ért agyat hogy adómentes.
Köszi!
Van esetleg valami kiindulási ökölszabály, vagy bármi, ami alapján érdemes elindulni?Állítólag az egyetemen töltött évek a legszebbek. Ezért a képzési időt próbáltam a lehető leghosszabbra nyújtani.
-
TomMusic
őstag
Sziasztok,
Kezdő kérdés.
A magyar állampapírokon kívül még milyen befektetési formák vannak, ami után nem kell adózni? Ha van egyáltalán...Állítólag az egyetemen töltött évek a legszebbek. Ezért a képzési időt próbáltam a lehető leghosszabbra nyújtani.
-
TomMusic
őstag
válasz tobias40 #109931 üzenetére
Nem kell kiutalni, befektetheted bármi másba is, ami elérhető (DKJ, BMÁP.. stb) az államkincstárnál. Ha ezekkel nem akarsz élni, akkor ki lehet utalni a bankszámládra, de akkor vagy elköltöd valami hasznos dologra, vagy befektetsz valami másba (ami nagyobb kockázattal jár, mint az állampapírok). Parkoltatni nagyon nem érdemes pénzt sehol, mert csak veszít az értékéből. Ez szerintem a legfontosabb pénzügyi szabály. Persze azért csak úgy szabad befektetni, ha tisztában vagy azzal, amit veszel (ezt írták előttem is).
Más:
Ha idő alatt akarok eladni állampapírt, akkor mi határozza meg, hogy mennyiért veszi meg tőlem az államkincstár? Van a "Aktuális eladási bruttó árfolyam", ami gondolom ezt jelentené, de ezen kívül van még valami "büntetés" ?Állítólag az egyetemen töltött évek a legszebbek. Ezért a képzési időt próbáltam a lehető leghosszabbra nyújtani.
-
TomMusic
őstag
Sziasztok!
Július 1 után se kell adózni a magyar állampapírok után. Ebbe beletartozik a diszkont kincstárjegy is ugye? Tehát azt se érinti a változás?Állítólag az egyetemen töltött évek a legszebbek. Ezért a képzési időt próbáltam a lehető leghosszabbra nyújtani.
-
TomMusic
őstag
válasz mgoogyi #97363 üzenetére
Köszönöm!
Más:
Az létezik, hogy a ma kibocsátásra kerülő DKJ már mind elfogyott?
Vettem volna de ez az üzenet fogad:
"Sikertelen tranzakció!: Jelenleg nincs elegendő névérték, kérjük próbálja meg később."Állítólag az egyetemen töltött évek a legszebbek. Ezért a képzési időt próbáltam a lehető leghosszabbra nyújtani.
-
TomMusic
őstag
válasz mgoogyi #97360 üzenetére
Köszönöm!
Az általad írt példánál maradva, a 2. kamatfizetéskor az már 10500Ft * 5% = 525Ft lesz, vagy ugyanúgy 500Ft lesz a kifizetett kamat?Szerk.: közben azthiszem #97361 hellboy megválaszolta szerintem a kérdésem, illetve végülis #97358 Oppenheimer is ezt írta. Csak értetlenkedtem még kicsit.
Szóval akkor úgymond a kamat alapja, amiből számítódik a kamat, nem változik sose, csak a százalék, amivel szorzódik.[ Szerkesztve ]
-
TomMusic
őstag
válasz Oppenheimer #97358 üzenetére
Ja, tehát akkor a PMÁP kamat alapja nem változik, mert az az az érték, amit kifizettem érte a vételkor? Csak a kamatszázalék értéke változhat?
-
TomMusic
őstag
Éves kamatozású PMÁP (4 éves).
Tavaly ősszel vettem, majd januárban került a pénzszámlára egy időarányos kamat érték. Illetve már most lehet rendelkezni a jövő januári kamatkifizetésről,ami lehet pénzszámlára kerülés vagy banki átutalás. Más opciót nem látok a (mobilos) webkincstárban.
De akkor hogy lesz ebből kamatos kamat? Szerintem nem jól értelmeztem ezt a PMÁP kamatozást.Állítólag az egyetemen töltött évek a legszebbek. Ezért a képzési időt próbáltam a lehető leghosszabbra nyújtani.
-
TomMusic
őstag
Sziasztok,
Laikus kérdésem lenne:
DKJ-t kibocsátás előtt lehet vásárolni? Vagy csak a kibocsátás napjától kezdve?Állítólag az egyetemen töltött évek a legszebbek. Ezért a képzési időt próbáltam a lehető leghosszabbra nyújtani.
-
TomMusic
őstag
Sziasztok!
A webkincstárban van állampapírom, aminél nemsokára letelik az első negyedév, és van egy ilyen hogy "Következő esedékességfizetés" ami ha jól értem a kamat kifizetése, illetve egy "Rendelkezés" gomb.
Erre mindenképp rá kell nyomni és rendelkezni, vagy ha nem nyomok rá, akkor automatikusan hozzácsapódik?
Tehát ha én nem akarok kivenni semmi összeget, csak szeretném hogy szépen ketyegjen tovább az állampapír a kamattal, akkor van vele teendő?
Illetve ha kivenném, akkor mi történne?
Kicsit most összezavart ez.Állítólag az egyetemen töltött évek a legszebbek. Ezért a képzési időt próbáltam a lehető leghosszabbra nyújtani.
-
TomMusic
őstag
Nálatok is lassú a webkincstár mobilos alkalmazás?
-
-
TomMusic
őstag
-
TomMusic
őstag
Sziasztok!
A 3 és 12 hónapos diszkont kincstárjegynek is 13% körüli hozama van. A 3 hónapos most indult, a 12 hónapos még decemberben. Ha én most berakok (pár misit) 3 hónaposba, majd kifizetéskor átrakom a 12 hónaposba, akkor végülis olyan mint ha most vettem volna a 12 hónaposat? (Nyilván 1 havi kamatot (a 12 havi decemberét) bukok).
Ennek az lenne az értelme, hogy a 3 hónap után ha meggondolom magam, akkor tudok máshogy dönteni.Állítólag az egyetemen töltött évek a legszebbek. Ezért a képzési időt próbáltam a lehető leghosszabbra nyújtani.
Új hozzászólás Aktív témák
- Külföldi rendelések: boltok, fizetés, postázás
- Synology NAS
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Villanyszerelés
- Samsung Galaxy Felhasználók OFF topicja
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Fujifilm X
- PlayStation 4
- Spórolós topik
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- További aktív témák...
- DJI RC Pro drón távirányító (RM510)
- DJI FPV Fly More Kit - 2 akku - 3-as töltő
- AKCIÓ!!! GAMER PC: RYZEN 9 5900X + Új RTX 4070 12GB + Új 16-32GB DDR4! GARANCIA/SZÁMLA!
- DJI Mavic 3 / Cine / Pro / Classic drón akkumulátor
- DJI Mavic 3 Classic drón RCN1 távirányítóval - 4/3" Hasselblad kamera +táska +töltő