-
GAMEPOD.hu
Vásárlási segédlet - Karbantartás - Egyéb hasznos dolgok
Mielőtt kérdeznél olvasd el a téma összefoglalót, vagy használd a keresőt
Új hozzászólás Aktív témák
-
Jester01
veterán
válasz parandroid #312354 üzenetére
Yep, annyi az előnye az spd-nek, hogy könnyebb benne járni, plusz a pánik-stoplival gyors a kicsatolás.
Meg hogy nem kopik olyan gyorsan meg nem esik szét hirtelen darabokra.
Egyébként én is fulton kolléga cipő + stopli + pedál kombóját használom megelégedéssel.[ Szerkesztve ]
Jester
-
Lajmund
őstag
Jó sok hozzászolás lett kis idő volt elolvasni. Köszönöm mindenkinek a pro kontra érveket jó volt olvasni nagyon hasznos. Nem gondoltam volna hogy ennyire belenyulok ezzel a darázsfészekbe.
Igazából nekem ami miatt szimpatikusab az sl az a stabilitás. Tuti nem lötyög erre arra tekerés közben hanem a helyén van. Engem a wattok nem érdekelnek nincs is watt mérőm. Szeretnèm megadni a módját a bicozàsnak ha már vettem egy ilyen számomra szuper ürhajot. Nekem nem ide oda mászkálni van ez a bico hanem szorakozásra a szabadsàg megélésére és kardio mozgásra. Felülök és tekerek 1-2 órát leszállok és ennyi. Ez lesz az esetek többségében. Jobb időben tervben van nagyobb tàv mondjuk 100km és ennyi. Aztán persze ez modosulhat idővel de egyelőre ez igy teljesen jo. Szerintem ennél többet nem is szeretnèk menni. 1-2 ora kardio is bőven elég nekem hetente kétszer a 3 sulymellénnyes edzés mellett ami szintén fárasztó. Igy hétfőtől péntekig megvan a mozgás legalább. Igazából ehez a felhasználáshoz tökmindegy hogy spd vagy sl de ha az sl erre van kitalálva akkor inkább azt választom. Ettől függetlenül teljesen megèrtem az spd mellett is az érveket. A sárkány a megvètel napján csak ha valaki nem tudnà miről van szo.
És a sztár pedál amivel jelenleg használom sportcipővel. A legszebb az egészben hogy így is k.rva jó.[ Szerkesztve ]
Lapierre Pulsium SAT 5 /Asus tuf rtx 3080/ lg 65" c2/ Samsung Z fold 5 / galaxy watch c6 47mm/ Adam audio 8"/ Fyne audio F3 12"/smsl do 100/ seeaudio bravery/ fio lc bt2/
-
Fall-N
veterán
válasz Mezga Aladár #312393 üzenetére
Hagyd rá, szeret kötözködni, nem volt meg a virtuális box adagja még meg. 😈
-
parandroid
félisten
válasz Ringman #312394 üzenetére
“csak többször előjött már, hogy csaka3furatos patentpedál outira, pedig egyáltalán nem biztos, főleg, ha valaki most kezd bele”
Minden alkalommal elmondjuk, hogy optimálisan igen, az a jobb, de full egyéni, meg attól függ, hogy hogyan használja, meg miket csinál közben. Csak én leírtam már százegyszer, hogy át kell gondolni, mind a kettő jó lehet, meg azt is, hogy én is használok a mai napig is aktívan országútit spd-vel (ráadásul hibriddel, mert nekem azt adta ki a felhasználás). De tudod mit, ott az imént linkelt bike radaros cikk, tökéletesen össze van benne szedve a dolog, akkor ezentúl linkeljük azt, ok.
p
I talked to that computer at great length and explained my view of the Universe to it and then... it commited suicide.
-
parandroid
félisten
válasz Ringman #312389 üzenetére
Jó, hát kinekmi az edzés. Nekem az, hogy igyekszem kizárni minden zavaró tényezőt, és lehetőleg optimális feltételeket teremteni a célzott terheléshez. Ezért is nem szívesen edzek kint, közúton. A cipő is olyan, mint a gatya, meg a felső, aki igen top kondiban van, az nyilván a susogós melegítő szettben, meg a strandpapucsban is odaver, de az adott felhasználáshoz nem véletlenül alakult ki egy optimális viselet. És itt nem csak a wattokról van szo, hanem a komfortról, meg a funkcionalitásról. És akkor ez után jönnek az egyéni rigolyák, meg a kompromisszumok.
Maradjunk annyiban, hogy egy karbon országútin, az elektromos váltás, meg a vaxolt lánc (opcionálisan borotvált láb, megszivárványszínűcsapat designos bib short + mez) mellett az spd szandál elég perverz dolog, de még az spd-s cipő sem igazán odaillő, és itt most nem is az esztétikáról van szó.Szóval ja, ha már minden másban közelítjük az optimumot, akkor edzeni a merevebb kötésű rendszerrel ‘kell’. Legalábbis ha már komolyan kezd valaki országútizni, akkor előbb-utóbb jó eséllyel ide jut el.
p
I talked to that computer at great length and explained my view of the Universe to it and then... it commited suicide.
-
Ringman
nagyúr
válasz dom1n0 #312392 üzenetére
persze, egyéni, a topik 95%-át lsebestyen lenyomná csepel camping+lábujjközös papucs kombinációval is
csak többször előjött már, hogy csaka3furatos patentpedál outira, pedig egyáltalán nem biztos, főleg, ha valaki most kezd bele,
Eladó használt nyergek: SQLab 611 Ergowave CrMo 14 cm: 30e | Ergon SR comp men road S/M 22e | Pro Turnix Perf. AF 275x132 mm 25e || Használt Cane Creek eeSilk 27.2 x 350mm Road 20 mm 63e
-
dom1n0
senior tag
válasz Ringman #312389 üzenetére
Teljesen egyeni mindez szerintem.
Van olyan ismerosom, 95kg egy alap felnifekes bicoval megy spd-vel, 10/10x leszakadnek mert egyszeruen erosebb meg jobb a kondija
Lenyeg annak aki hasznalja kenyelmes/komfortos legyen, eros meg bika kondija nem ettol lesz senkinek, hanem a heti 8-10+ oranyi tekerestol, akar gorgon akar nem -
Fall-N
veterán
válasz mauimagic #312381 üzenetére
Amatőr! OpenAI a minimum. Viccet félretéve nem szólok hozzá olyan dolgokhoz, amihez 0 közöm és tapasztalatom van. Ez az SPD sem érint, nekem nem lenne városban annyira hasznos. Google-t meg ilyenekhez nem használok. Szoktam olvasni témákban. Azt, hogy ki hogy értelmezi félre, hogy lehessen kötözködni az más téma.
fulton: legalább szépnen égne a kazénban. Monnyuk rákkeltő a füstje, így nem javasolt.
[ Szerkesztve ]
-
Ringman
nagyúr
válasz dom1n0 #312380 üzenetére
na ez már relevánsabb, h ugyanaz a bringa, ugyanaz a cipő
---
#312379 parandroid
onnan indultunk, hogy edzeni sdp-sl-ben *kell*, most ott tartunk, hogy személy szerint melyik a kényelmesebb.Eladó használt nyergek: SQLab 611 Ergowave CrMo 14 cm: 30e | Ergon SR comp men road S/M 22e | Pro Turnix Perf. AF 275x132 mm 25e || Használt Cane Creek eeSilk 27.2 x 350mm Road 20 mm 63e
-
mauimagic
senior tag
Micimackóéknak már semmi nem szent!!4
10 rongyért adják akatessli...folyami rákos...homáros trikót. 19-ért pelenkás gatyával (19D betét ) együtt.
Fulton, dobjam a linket? -
monster95
tag
Mai zwift Z2 megint kicsit hosszúra sikeredett.Mondjuk ezt már kicsit megéreztem
-
fulton
addikt
válasz dom1n0 #312380 üzenetére
Volt egy elödje az es600 nak. Mégpedig ez
Itt még nagyobb felülettel érintkezett a talp de aztán fejlesztés címszóval (gondolom a grammok ) levágták.Mindig a grammok a wattok es a pulzus errol szól az outizás minden másra ott a waxx[ Szerkesztve ]
-
INTELligent
senior tag
válasz parandroid #312379 üzenetére
Teljesen egyet ertek, igazabol csak erdekesseg keppen linkeltem, ha mar utana neztem a dolgoknak (nem ugy tunik a valaszodbol, hogy annak vetted volna, de ha en nem lettem volna egyertelmu, akkor a hsz-em nem kritika/tamadas volt). En is SPD-SL-t valasztanek, abban a legjobb erzes tekerni, bar a kek stoplit meg nem szoktam meg hosszabb utakon (lehet nincs 100%-osan beallitva, mert asszimetrikus a ket labam mozgastartomanya), viszont szimpatikusabb, mint a sarga, pont amiatt, amint irod. Eddig ket NW cipot volt alkalmam hasznalni SL-lel, na a kemenyebb talpu meg meg tudja nyomni a labam.
Nekem a kombi nem jott be XC-n (amikor maszos osvenyen vissza kellett csatolni, nehezen talaltam be), viszont nyaron pl SPD-SL-lel ingaztam, el is koptattam ket par (rossz minosegu) stoplit.
[ Szerkesztve ]
Blog: https://path2phd.substack.com/ || https://500px.com/photofan96 || Strava: https://bit.ly/2QzLnok
-
baltasar
csendes tag
Kaptam egy korosabb,de jó állapotú biciklit. De az első kerék agya tárcsafékes, csúnya. Ezért szeretném kicserélni.
-
mauimagic
senior tag
válasz Ringman #312378 üzenetére
Mongyuk a zigazsághoz hozzátartozik az is, hogy sosem próbáltam SL-t, így 0 tapasztalattal gógle alapján okoskodom, mint Fa-lenn kolléga...ez abszolút engem minősít
Mentségemre csak a mai zékettő utáni furcsa szénhidrátpótlás választásom szolgál: Édelválysz Lyégerrel lefojtva -
dom1n0
senior tag
Nekem tortenetesen ugyanaz a cipom van spd es spd-sl kivitelben (Shimano 702), kiprobaltam mindkettovel (kenyszerbol) gorgon maszos etapokat, szamomra tartos nagyobb eroleadas kozben aterzodik a sima spd kisebb kontaktfelulete (assioma pedal) a szelesebb es nagyobb magpedevel szemben, ez az spd-sl-es pedal.
Amit fullton ir, miszerint ha olyan spd pedallal nyomja valaki ahol nagyobb a kontaktfelulet eroleadas kozben, abszolut elkepzelhetonek tartom hogy ugyanolyan erzes.
Eddig kint elesben ez nem zavart, teny nem is mentem olyan montis kort mint mondjuk Matraban az aszfalton fol-le 3x -
parandroid
félisten
válasz INTELligent #312377 üzenetére
Én végigjártam a szamárlétrát a taposótól az egyoldalas, majd kétoldalas spd-n át az spd-sl -hez érkezve, nekem messze ez a legkomfortosabb. Ezzel együtt párhuzamosan használom a két rendeszert az egyéb tényezők miatt, mostanra ahol spd volt, azokon átálltam hibrid pedálra, ilyen volt az MTB-n, ilyen van a cross trekkingen, de a magyarországi országútimon is. Sőt, ugye nemrég szereltem át a görgős bringát is sl-re, korábban azon is sima spd volt, mert épp olyan volt rajta, amikor a görgőre költözött, és nem foglalkoztam vele.
A dologhoz hozzátartozik, hogy én az spd-t is karbon talpú, 'boás' nw cipővel használom. Van egy túracipő jellegű Scott spd-s MTB félcipőm is, de nem szeretem igazán, nagy, nehéz, ormótlan (igaz, messze az a legolcsóbb cipőm, de eleve a felépítése, kialakítása miatt is ilyen). Ha rá kell böknöm, hogy melyik a legkényelmesebb, és a legkellemesebb tekerni, azaz melyiket venném fel, ha választanom kell, akkor valamelyik spd-sl lenne, igaz, mindkét cipőm, ami van, viszonylag komolyabb modell, tehát eleve minőségiek, kényelmesek.
Spd-sl stopliból is a kéket használom, próbáltam a sárgát is, de nekem még az a mozgás is sok volt, ez jobban tetszik, hogy fixen tart, tényleg egy sokkal direktebb kapcsolat a merev kötés miatt.
Nem vágok eret magamon, ha az spd-sl cipővel kell mennem valahova, nem is hisze, hogy ezen múlnának a csúcs wattjaim, vagy a kom-ok, de komfortban, tartásban tényleg teljesen más, pláne, ha tényleg edzés jelleggel teker az ember. Kirándulni, túrázni, ahol sok a mocorgás, nagy a táv, lassabb a tempó, no meg pláne, ha le kell szállni néha, akkor inkább spd, nem is kérdés.
Nem vagyok elvakult egyik rendszerrel kapcsolatban sem, mindkettőnek megvan a maga helye, az előnyeivel, hátrányaival, nyilván felhasználásfüggő, és van olyan, akinek kb sose adódik úgy, hogy átbillen az egyik felől a másikra a mérce, de ne olyan valaki meséljen már erről, aki zsigerből utasítja el az egyiket, miközben még sosem próbálta.
p
-
Ringman
nagyúr
válasz mauimagic #312375 üzenetére
amúgy az lehet attól is, hogy a kisebb kontaktfelületű spd az nyom, az spd-sl meg nem (bár ahhoz ugyanaz a karbontalp kellene, pl. lake cx219 vs. mx219 - ahonnan kiindult ez a szál) hogy valakinek nem elég erős/ellenálló a talpa (én is szívtam ezzel), nyár vége óta meg direkt emiatt van taposó az egyik bringán, hogy ne csak becsatolva menjek.
Eladó használt nyergek: SQLab 611 Ergowave CrMo 14 cm: 30e | Ergon SR comp men road S/M 22e | Pro Turnix Perf. AF 275x132 mm 25e || Használt Cane Creek eeSilk 27.2 x 350mm Road 20 mm 63e
-
INTELligent
senior tag
válasz parandroid #312364 üzenetére
En leszek az elso, aki (kutatokent) leirja, hogy az ilyen tanulmanyokban az ordog mindig mindig a reszletekben rejlik, de mivel nagyon izgatta a fantaziamat, rakerestem.
Van ez a tanulmany, ami azt mondja, hogy "Shoe-pedal attachment and stiff soles independently and positively improve cycling performance during high-power, uphill sprints."
De erdekes modon, vannak olyanok egyeni szinte, akiknel ez nem igaz. Az egyik tanulsag, hogy ezek a cikkek az atlagot nezik, de a bringast az erdekli, hogy szamara jobb-e.Es hogy lassunk ellenkezo eredmenyt is: ez a masik azt mondja, hogy egy altaluk definialt hatekonysagi metrika (gross efficiency) statisztikailag szignifikansan nem kulonbozik puha es kemeny talpu cipo kozott. Viszont van egy olyan reszhalmaz, akiknel kisebb volt a terheles a terdben (alacsonyabb bringasok nagyobb max avg. powerrel).
Mindket esetben nagyon keves bringast vizsgaltak (8 vs 12).
En maradok outin az SPD-SL-nel, XC-n pedig az SPD-nel, es mindenkire ra bizom, hogy merje ki a kulonbseget es/vagy legjobb belatasa alapjan dontson.
----
Ugyanitt ha valaki megtalalja a cikkeket, amit ez a bikecyclingreviews cikk hivatkoz, azt megkoszonom (se google, se google scholar nem dobott fel semmit ).[ Szerkesztve ]
Blog: https://path2phd.substack.com/ || https://500px.com/photofan96 || Strava: https://bit.ly/2QzLnok
-
mauimagic
senior tag
válasz parandroid #312372 üzenetére
De kb az egész cikket tudnám idézni, tényleg érdemes elolvasni, jó találat volt, csak nem azért, amiért kerested.
Ehelyett inkább idézz bármilyen cikket, ahol arra a következtetésre jutottak, hogy számít a cipőtalp merevsége. -
mauimagic
senior tag
válasz Mezga Aladár #312373 üzenetére
Ezek szerint Mezga Aladár szintén egy elemes kutatása teljesen más eredményre vezet. Értem
Gondolom bike fit volt SPD és SPD SL-el is... -
-
parandroid
félisten
válasz mauimagic #312370 üzenetére
"Sports scientists measured the mechanical power outputs, velocities, and cadences of 19 healthy male cyclists during a series of 50m flat-out sprints."
That's so much science!!!!!!444!!!!!!!44!
"Before you ditch your stiff cycling shoes in favour of some stylish SPD sandals, consider these points
Before you cancel your order for those stylish stiff-soled Giros and opt for your old-school plimsolls, it’s worth remembering that this is also only one trial, among a small group of trained riders focused upon ‘longitudinal sole stiffness’ and its impact upon a few seconds of all-out sprinting."“Sprint performance normally isn't the main reason for selecting a stiffer shoe, at least not from a bike-fitting perspective,” suggests Innes Ogilvy of Edinburgh-based bike fitter Bramblers Cycling. “And the findings of this study probably won't help people find the right shoe still." "The latest study has raised a few eyebrows among the creators of cycling shoes. “If their argument was true, you could easily race in a pair of running shoes, which is obviously not the case at all,” insists Istvan Nemeth, CEO at Bont Cycling."
De kb az egész cikket tudnám idézni, tényleg érdemes elolvasni, jó találat volt, csak nem azért, amiért kerested.
p
[ Szerkesztve ]
-
Fall-N
veterán
válasz baltasar #312357 üzenetére
Nem hiszem. Fűzött kerekekből már elvétve találni olcsóbb fajtát (legócskább kategóriában van), mert nincs rá kereslet. Aki fejleszteni akar, az jobbat vesz (pl. Mavic, DT stb.). De amúgy sem volt egy nagy eresztés. Alexrims (Merida matricával sokszor) felnikbe voltak fűzve Shimano agyak, azok közül is maximum az olcsóbbak. Ha megnézed a gyári adatlapját, tudsz bármilyen boltba hasonlót fűzetni.
Ez csak a trekking, MTB-ből meg szinte már csak a legolcsóbb kínai van, a többi boostos. Így ott is a fűzés marad. A trekkingbe is passzoló kerék (28") már sokszor gravel kategóriában van, jó nagy felárral, szintén boost vagy 100/142 mm papucstávhoz.
Egyébként mi baja van a gyári keréknek? Lehet érdemesebb lenne átfűzni. Ha az agy rossz akkor azt kell cserélni, ha a felni akkor azt.
Esetleg elvétve találni Merida kereket, ahol forgalmazzák a márkát.
[ Szerkesztve ]
-
mauimagic
senior tag
válasz Ringman #312358 üzenetére
Nem szeretném megkérdőjelezni a PH SPD-SL szakértőinek 1 elemes kutatását, de itt egy másik study a témában, a Kolorádói Műszaki Egyetem dilettánsai készítették
"We found no difference in performance between less stiff and stiffer road cycling shoe soles during short uphill sprints in recreational/competitive cyclists,”
Azt azért tegyük hozzá, hogy Pro Peloton szintén nyilván előjönnek a különbségek, szal ha Pogi vagy Jónás babérjaira törne valaki, akkorzsebbe kell nyúlnia szponzor által adott high end cipőben tekerj...[ Szerkesztve ]
-
addikt
-
fulton
addikt
válasz Dark Archon #312366 üzenetére
a wax él és élni fog tovább
nincs szürke massza? idővel azért szerintem az is befeketedik majd.(?) 300-400 km után.[ Szerkesztve ]
-
addikt
Upgrade
Így már pár perc alatt felolvad a viasz, nem sokkal tart tovább, mint Smoove-ozni. Cserébe szürke massza sincs. Puszta kézzel vettem le a láncot ~90 km után, főztem meg, és raktam vissza: a kezeimen semmi nyoma. Alig várom, hogy megjöjjön a Molten Speed Wax, csak megrendeltem.
[ Szerkesztve ]
Dark Archon | i5-12600KF - RTX 3070 | Canyon Endurace 7
-
fulton
addikt
válasz fulton #312362 üzenetére
Le kell kopogni mert a múltkorában úgy jártam, megálltam a szokásos módon, csatolnám ki, és baszki a bal láb nem csatolt, majdnem elborultam volt adrenalin. De aztán ki tudtam tépni időben dőlés közben a lábam.
A shimi cipő+pedál kombóval megtett 9800km alatt, egyszer fordult elő ez, de akkor is, elég ha egyszer megvan a baj..sajnos. Valamiért akkor szorult az a láb nem tudom.. lehet homok volt a sotopliban(?)..pas.
#sh56nemcserélnémle[ Szerkesztve ]
-
parandroid
félisten
Ok, meggyőztél, tényleg semmi értelme az spd-sl nek. Kicsit még sírok, aztán kibaszom az összes pedált, meg cipőt a picsába. Shit, mindig így járok, beleélem magam, hogy basszus, ez tényleg jobb, aztán jön valaki, aki sosem próbálta, de látatlanba megmondja, hogy faszság, mert #csakazspdszandal.
p
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Ringman #312352 üzenetére
önmagában nem sokat, de a kerékpársport egy ideje a marginal gainsről szól.
2-300 kmes távokon pedig más annak az optikája, hogy mennyi watt nem megy el felesleges dolgokra, pl. cipőtalp hajlítgatása, sarok forgatása a stabilabb kötésben, stb.Tudod, mit jelent az, hogy nemezis? Az érintett, erősebb fél kinyilatkoztatása a méltó büntetés mértékét illetően. Az érintett fél jelen esetben egy szadista állat... én.
-
fulton
addikt
Én SPD vel tolom shimi SH RX801 cipővel, ez karbon talp, 10 merevség. (a 12 ből).
Előtte corsair az 4-es volt.
Igen, jobb tekerni (kényelmesebb is) a shimivel, úgy gondolom az erő átadás is jobb ezzel a cipővel, a kiállás is kényelmesebb, ebben benne van az is hogy a felfekvési felülete kb SPD SL egyenértékű az én pedál kombómmal. járni is tudok benne, ez nekem nagyon sokat számít.
Ha csak felszállok-ride-leszállok céllal venném is ezt venném. Szerintem nem lennék hatékonyabb SPD SL -el - sőt hátrány lenne a járás szempontjából, ezt én nem áldoznám fel. A másik amit szeretek az SH56 stopli - jobb kicsatolni. + némi mozgás szabadság is van benne becsatolva - tudtommal az SL nél ez kisebb tartomány. (ott is van 3 stopli de még így is). Jól tart becsatolva az én felhasználásomhoz. (kopkopkop)[ Szerkesztve ]
-
rétisün
veterán
válasz Dark Archon #312343 üzenetére
lehet, hogy alsópolcos, mégis kedvenc lett. (Canyon a második)
mégis a Canyonnal megyek ha nem is többet (km-ben), de többször.
sőt a karbon tárcsás Canyonomat egy az egyben odaadtam volna ezért a Merida vázszettért.
[ Szerkesztve ]
war...war never changes.... hol kezdődik a valóság, és hol ér véget a képzelet.....Ron Swanson for president !!
-
batagy
őstag
Sziasztok!
Életemben először ezen videó alapján szétszedtem egy Nexus 3-as agyváltós agyat, takarítás, karbantartás céljából.
A video nem mond semmit a tiszításról és a kenésről.
1)
Mivel érdemes tisztítani az alkatrészeket?
WD40 van itthon.
Van speciális zsíroldó ilyen célra?2)
A kenésre mit használjak?
Mennyire kell zsírozni?
Hova tegyek zsírt? -
Ringman
nagyúr
válasz parandroid #312354 üzenetére
Nem tudom van-e ilyen tanulmány, biztosan, de én mindenféle tanulmány nélküls is megmondom neked.
van wattmérőd és ki lett mérve, esetleg alacsonyabb a pulzusod ugyanolyan tempó mellett? vagy érzésre könnyebb tekerni? pont ugyanazzal a cipőmodellel/talppal nézted mind2 esetben a hatékonyságot?esetleg ugyanolyan, mint a pattogósra fújt keskeny gumi, hogy jobban gördül, aztán érzésre igen, valójában meg nem?
az hogy a profik mit meg nem tesznek minimális javulásért, az irreleváns, majd lehet a karbontalp merevségén gondolkozni, ha
btw karbontalpú cipőha edzeni mész, spd-sl (vagy valami analóg akternatívája) kell
nem kell.
és kipróbálni sem kell a véleményhez, ott van a 2 merevségű cipőm (és korábban volt más spd-s merevebb cipőm is, nincs érezhető különbség. lehet sprintben lenne, de őszintén szólva az átlag topiktag menniy max effortot megy, hogy megérje neki?
#312356 fulton ja, hát biztos számít a teljes cda-ben vagy 1%-ot, a teljes légellenállás nagy részét maga a tekerő jóember, azon lehet a legtöbbet fogni, csak az melós. az oké, hogy dylan johnson gravel-versenyen spd-sl-lel teker, de a topik nagy része nem kap pénzt azért, hogy bringázzon.Eladó használt nyergek: SQLab 611 Ergowave CrMo 14 cm: 30e | Ergon SR comp men road S/M 22e | Pro Turnix Perf. AF 275x132 mm 25e || Használt Cane Creek eeSilk 27.2 x 350mm Road 20 mm 63e
-
baltasar
csendes tag
[kép] Sziasztok! Merida crossway 28 as első kereket keresek. Szerintetek van rá esély, hogy itthon találok? Köszi: baltasar.
,[ Szerkesztve ]
-
avl
senior tag
nem allasfoglalaskent spd-sl vs. spd kerdesben (nekem csak spd-sl van a sok ev klipsz utan), de van stoplivedö is, pl. [link]
-
parandroid
félisten
válasz Lajmund #312351 üzenetére
Yep, annyi az előnye az spd-nek, hogy könnyebb benne járni, plusz a pánik-stoplival gyors a kicsatolás. Az spd-sl meg összehasonlíthatatlanul jobban tart, itt nincs véletlen kitépés sem, cserébe ha le kell szállnod, az szívás. Kicsatolni ezt sem nehezebb, kicsit határozottabb a mozdulat, de ha megszoktad, egykutya. A becsatolás néha nagyobb macera, legalábbis nekem a mai napig gondot tud okozni néha, hogy elsőre eltaláljam a pedált.
Re #312352: Nem tudom van-e ilyen tanulmány, biztosan, de én mindenféle tanulmány nélküls is megmondom neked. A karbon talp megint nem ízlés kérdése, minél merevebb a talp, annál jobb a hajtashatékonyság. Itt nincs talpbetétezés, ha elkezded megint puhítani egy betéttel, akkor minek vettél karbont? Látatlanban ne is pörögj ezen, tipikusan olyan dolog, hogy ki kell próbálni egyszer, és megérted, nem lesz több kérdésed. Kirándulgatni, hétköznapokra jobb az spd (lazábban tart, jobb benne járni), ha edzeni mész, spd-sl (vagy valami analóg akternatívája) kell, ennyi.
p
[ Szerkesztve ]
-
Ringman
nagyúr
válasz Lajmund #312351 üzenetére
Késöbb fáradsz, nagyobb eröt tudsz átadni
erről láttál adatsort is vagy vmi studyban volt mérhető különbség?
az, hogy stabilabb, az szerintem teljesen egyénfüggő, van aki puha talpú cipőben szeret sétálni, meg van, aki kemény talpúban, esetleg olyanban, ami megtámasztja a lábat, vagy pont azt szereti, hogy szabadon mozog benne.
-
Ringman
nagyúr
válasz parandroid #312350 üzenetére
és az jó? hatékonyabb? ha igen, akkor van vmi tanulmány vagy adatsor erről, hogy érdemben mennyit számít?
nekem van egy spd-s szandálom és egy lake mxz120-as téli cipőm, ami jóval merevebb talpú, de ez szerintem nem előny v hátrány, hanem más élmény (utóbbiba persze lehet tetszőleges talpbetétet is rakni).
-
Lajmund
őstag
válasz Ringman #312348 üzenetére
Ahogy én kivettem az irományokbol és youtube videokbol az hogy stabilabban van a lábad a pedálon. Késöbb fáradsz, nagyobb eröt tudsz átadni. Direktebb a kapcsolat. Igaz ezért pontosabb beállitást is kiván de ha ez megvan utána jobb aszfaltra és gondolom ezért lettek kitalálva. Föleg nekem aki kb csak egyenesekbe fog menni alföldön bico uton. A stopnikkal tudsz variálni hogy mennyi holtjáték legyen és ezeket ha kopnak tudod cserélni. Spd cipöknél nem egyforma a talp vastagság és ezek idövel kopnak ami plusz befolyásolo tényezö. És mivel csak arra használnám az sl cipöt amire kitalálták igy nem sok érvet látok az spd mellett azon kivül hogy egy fokkal kényelmesebb lemenni vele a lépcsön és bemenni a cukiba. Kezdöknek tudom hogy jobb az spd de elég drágák ezek a bicos cuccok midnenbol jót akarok egyszer megvenni vagy sok idöre nem akarom cserélgetni fél év mulva hogy csak jobb lenne az sl stb. Kinézet nem érdekel csak a funkcio. Senki nem lát. Nincsenek bicos barátaim ismeröseim de ha lennének se érdekelne ez senkit szerintem de egy biztos engem nem.
Lapierre Pulsium SAT 5 /Asus tuf rtx 3080/ lg 65" c2/ Samsung Z fold 5 / galaxy watch c6 47mm/ Adam audio 8"/ Fyne audio F3 12"/smsl do 100/ seeaudio bravery/ fio lc bt2/
-
parandroid
félisten
válasz Ringman #312348 üzenetére
Sokkal merevebb. Nem hiszem, hogy van erre egy fix szám, de ha próbálod mindkettőt, eszedbe sem jut többet összehasonlítani.
Lajmund: Lehet járni az spd-sl cipőben, de szétcseszed az alját, meg főleg az adaptert, mert az itt teljesen kilóg a cipő síkjából, és jgye full műanyag. Elsőről lejönni épp elég benne, pláne lépcsőn, mert az fokozottan kellemetlen. Pumpából van olyan, ami tud patront is fogadni, lezyne biztos van ilyen, de nem egy gyilkos összeg egy jó minőségű minipumpa, és ha szükseg van rá, mindjárt meg is hálálja magát a befektetés. CO2-s verziónak én nem éreztem szükségét, de biztos praktikus, ha nem kell pumpálgatni… Ellenben jóval drágább, plusz patronokbol nem árt vagy kettő. Multitool is inkább valami márkás legyen, ne baszd vele szét a csavarfejeket, ha véletlenül használnád is. Ami meg fontos, az a gumileszedő, ebből is van sok, filléres vacak, de ne akarj rajta spórolni, mert ha rögtön eltöröd, akkor szívás lesz leszedni a külsőt a felniről (nekem 3 darabos schwalbe szett van). Lakatból csak az abus, de mind nehéz, amelyik megbízható is, az pláne, a megoldás az, higy bringát sosem hagyunk felügyelet nélkül. Vagy legalább ketten menjetek, és valaki maradjon kint vele, vagy told be a cukrászdába, pékségbe, benzinkútra. Vagy akár a tescoba, olyat is láttunk már, bár az kicsit azért meredek.
p
[ Szerkesztve ]
-
f_sanyee
senior tag
válasz Lajmund #312347 üzenetére
Kiváncsiságból vettem egy spd-sl pedált és cipőt, a cipő ugyanolyan mint az spd cipőm, csak sl-hez való. Gondoltam télen görgőn megtanulom használni, és ha bejön, akkor majd használom kint is. Egyelőre a kicsatolás az spd-hez képest nehezen megy , spd-vel kb bármikor kirántom a lábam, itt nem, szóval jó sokat kell még gyakorolni, hogy ki merjek menni vele az utcára, max marad benti cipőnek...
-
Ringman
nagyúr
válasz Lajmund #312347 üzenetére
én nem tekertem még spd-sl-lel, de mivel vagy előrébb, mint az spd-vel? hogy mittudomén 12%-kal merevebb? érdemben ez mit befolyásol?
persze ha esztétikai kérdés, az más
-
Lajmund
őstag
válasz Ringman #312345 üzenetére
Igen ezért sokáig az spd felé hajlottam a kényelem miatt de csak aszfalton fogok tekerni jó bico uton. Séta annyi lesz hogy lemegyek az elsöröl és feljövök. És féluton max cukrászda ha messzebb megyek. Esetleg valami könnyü szivacs papucsot elrejteni valahol feltekerve vagy nem tudom
Ja amit még kérdezni akartam. Van valami bevált outis könnyü lakat ami csak arra lenne hogy lezárjam addig amig bemegyek egy boltba valamiért? Elég ha annyit tud hogy a kis Fáreo Ármáni Ricshike ne tudja eltolni a bicot ha arra jár abba a pár percben.
-
f_sanyee
senior tag
egyre jobban tetszik az offroad tekerés. terdes:
-
Ringman
nagyúr
válasz Lajmund #312344 üzenetére
Szerintem atlagembernek a sima spd sokkal jobb megoldas.
lake mellett bont meg az, aki ertelmes mereteket ad meg es van szeles cipojuk
-
Lajmund
őstag
Nézegetem a cipöket. 270mm hosszu és 114 mm széles a lábfejem. Szerintem ez nem extra méret europában mégis korlátozottak a lehetöségek. Ahogy nézem csak a fizik ad erre megoldást és a lake. Utobbi felé hajlok a Lake cx219 wide lenne a kiszemelt. [link] A piros illene a bicohoz és képeken tetszik de kicsit olyan mint a zsiráf otthonra hosszu évekre nem kéne Igy valoszinüleg a fehér lesz a befuto. Konkrétan olyan széles a cipö mint a lábfejem. Érdekes hogy a többi gyárto nem ad megfelelö lehetöséget a normális lábu embereknek. Pedig tele van vele az internet hogy igény lenne rá. Van rendes méret táblázat a Lake oldalán és mindenröl rendes informácio. Többi gyárto ebben se szerepel dicsöségesen. Simano egyenesen vicc kategoria a méretei alapján is de a többi se erölteti meg magát talán még a speciális ad rohadt drágán elfogadhato méretü cipöt. Nw se ad rendes megoldást elérhetö formában a középkategoriában. Arrol nem is beszélve hogy a sima kicsi cipöiböl sincs semmi készeleten rendes méretben. Szóval nem tudom mireföl nyomatják ennyire itthon a simanoval együtt ugy hogy utobbi kicsi kinai emberek lábára jó a másikbol meg nincsen semmi sehol. Ugyhogy marad az észak amerikai márka ami rendesen tud szállitani mindent hozzánk is eu raktárrol majdnem minden méretben és szinben. Nem is erröl akartam irni csak már nagyon bennem volt.
A kérdés ami megfoglmazodott bennem az spd sl cipöket nézegetve hogy mi lesz ha defektet kapok egy ilyen cipövel? Mert egy biztos tolni nem szeretném merev karbon talppal.
Belsö gumibol (28" és 28mm) mi a bevált és pumpa vagy co2? Vagy olyan pumpa ami tud co2-t is fogadni? A co2 önmagában elég biztonságos tuti megoldás? Mert az van bennem ha valamilyen szerencsétlen együtthato miatt ellövöm az egyetlen patront akkor mi a fk lesz? Ki mit használ? Jó lenne valami best buy aranyközéput. Nem akarok csilliádért pumpát csak olyat ami elfér a nyeregtáskában és müködik rendesen ha kell.
Bestbuy 2023-as karbon outihoz valo hordozhato kulcs készlet is érdeklene ha van valami jó tipp ami nem gagyi de nem is nagyon drága.
Feljebb állitottam az ülést és kicsit lejjebb dönöttem és igy sokkal jobb volt menni a bicoval. Szerintem még emelek feljebb ha megjön az uj nyereg és csö. Elöre hátra távolság még nem teljesen tiszta hogy lenne jó most közép állásban is jo volt az eddigi tökig elöréhez képest. Néztem youtube videokat hogy mire kell figyelni kéz fáradás vagy hogy hátratett kézzel mennyire van meg az egyensuly de ugy érzem ezek az én 1-2 orás eddigi turáimnál nem nagyon számitanak az alföldön. Majd ha meglesz az uj cipö pedál akkor merülök el ebben jobban addig meg csak tesztelgetem a poziciokat hogy legyen valami minimális tapasztalat.
-
addikt
-
dom1n0
senior tag
válasz Ringman #312336 üzenetére
Remeljuk nem fog A Cannondale montimon is UDH van, pedig ugye Shimanos volt gyarilag
A mai ido meg megtrefalt, Windfinder kis szelet igert, kertbe kinezve se tunt nagynak, elindultunk Hatvan fele, elso 3 kilin mar az eletkedvemet is kiuzte a szel, fiam szerint nem veszes, mondom jo akkor menj elore, na azt mar nem akarta persze
Satnya 30 kilit mentunk, megmondom oszinten mar az elso 5 utan az jart a fejembe mikor erunk haza, 0 kedvem volt tekerni. Ilyen napok is vannak 🥲 -
Ringman
nagyúr
válasz Mezga Aladár #312339 üzenetére
köszi, majd lehet aktuális lesz.
a giant jó néz ki![ Szerkesztve ]
-
Ringman
nagyúr
válasz rétisün #312338 üzenetére
igen, de már gyak. minden új bringa átütős és tárcsafékes, ami nem alsópolcos.
gyak. nincs már felnifék, maradt egzotikumnak. (illetve az alsókat. megmaradt, de azok meg jellemzően nem patkófékesek)azt sem tartom kizártnak, hogy a shimano már nem is hoz ki új gen. felnifékes dura ace/ultegra váltószettet.
max valami anniversary editiont mondjuk ezüstszínből - gyűjtőknek.Eladó használt nyergek: SQLab 611 Ergowave CrMo 14 cm: 30e | Ergon SR comp men road S/M 22e | Pro Turnix Perf. AF 275x132 mm 25e || Használt Cane Creek eeSilk 27.2 x 350mm Road 20 mm 63e
-
Ringman
nagyúr
korábban már kérdeztem, Mo-n egyedi acél villát ki készít? (és kb mennyiért? - ha van tapasztalat)
---
#312334 dom1n0
#312335 Fall-N
valóban, a sram már csinált egyet. itt az idő, hogy a shimano is csináljon egy tök más dizájntEladó használt nyergek: SQLab 611 Ergowave CrMo 14 cm: 30e | Ergon SR comp men road S/M 22e | Pro Turnix Perf. AF 275x132 mm 25e || Használt Cane Creek eeSilk 27.2 x 350mm Road 20 mm 63e
-
Ringman
nagyúr
válasz Mezga Aladár #312331 üzenetére
igen, önmagában, az előzmények nélkül a hsz félreérthető: a váltótartó fül fogadófelülete nem különbözik elektromos és mechanikus váltásnál.
a váz gyártói meg bekaphatják, pár standardizált megoldással lefedhető lenne a piac, csak úgy nem lehetne 10ezret elkérni egy kis alufülért, meg fordulna elő az a helyzet, hogy mondjuk egy 10 éves vázat kukázni kell, mert a gyártó már 3× változtatott az elemgeometrián. (vagy egyedit maratni)
-
Friczy
senior tag
válasz Mezga Aladár #312331 üzenetére
Ez így igaz. A kérdés viszont az volt, hogy ha valaki váltót cserél Di2-re, akkor kell-e másik fül. Erre - pont az alapján, amit te is írsz - az a válasz, hogy nem.
-
Mezga Aladár
veterán
válasz Ringman #312328 üzenetére
a váltótartó fülből szerintem sincs külön típus
Ez így elég zavaros. Minden vázhoz van váltótartó fül. Az esetek nagy részében nem kompatibilisek egymással.
Tehát nem a váltó típusa határozza meg hanem a váz gyártója hogy milyen fül kell. -
Ringman
nagyúr
válasz Hasaggymeg #312327 üzenetére
a váltótartó fülből szerintem sincs külön típus, a különböző váltók b-csavarja viszont nem mindig ugyanoda esik a v.tartó fül külső síkjától mérve.
[ Szerkesztve ]
-
Fall-N
veterán
válasz SteveAd #312324 üzenetére
Arra jó volt a teszt, hogy van benne kép és ott tisztább waxnak néz ki. Igazság szerint a BikeWorX is nagyon jó, gyorsan beszívódik, halk vele a lánc és átlátszó bevonatot képez. Még nem tudtam letesztelni mennyit bír, az első adagot le kellett mosnom a sár miatt. Most 100 km körül tartok és még semmi hangsodás, csörgés nincs a lánccal. Egy baj van a BikeWorX-szel, mostanában nehéz beszerezni. Ezért ha lesz több helyen Motorex akkor be tudom dobni más mellé a kosárba pl. lánc (kéne egy pót, a forgatásra, még nem vettem meg). Egyelőre a Boneshaker forgalmazza csak, bár nem néztem még meg a többi webshopban van-e már.
Nem tudom milyen lehet, a Weldtite waxot is dícsérik, nekem olajban nem jött be a márka.
[ Szerkesztve ]
-
SteveAd
tag
válasz Fall-N #312322 üzenetére
Hm, eleg jokat ir Vizdi (azert a promo kategorian belul en megbizom benne). Bar egy ZFC kaliberu osszehasonlitas alapjan okosabbak lennenk, de tenyleg annyira uj a cucc, hogy meg nem sok helyen olvashato barmi info.
Azt hiszem meghirdetem jo aron a Flower Powert, hiaba magasan a legjobb drip wax (a Silca SS-et es az Ufot is veri).
UGYANITT EFFETTO MARIPOSA FLOWERPOWER 500ml ARON ALUL ELADO
-
SteveAd
tag
válasz Fall-N #312316 üzenetére
Mondjuk a teszteket is óvatosan kell kezelni. A Flower Powert mindenhol agyondicsérik, és valóban tartós még szépen fut vele a lánc, csakhogy eléggé "koszol" (fekete lesz a lánc és a sor tőle). Nem száraz trutyi mint a Squirt, de majdnem olyan ronda vizuálisan mint az olajos kenés egy idő után.
Sajnos vettem egy fél literes flakont is belőle a ZFC ajánlás alapján de gondolkodom hogy eladom és vagy visszatérek a Squirthöz, vagy Silca drip, esetleg ez a Motorex -
avl
senior tag
válasz -=RelakS=- #312304 üzenetére
köszi
persze, nezegetek, hatha valamelyikbe befektetek -
(ex)Cat
senior tag
Nem rég volt itt téma a kell alsó, vagy sem. Nem emlékszem, ez volt-e linkelve, de tessék az ultimate [megoldás]
-
dom1n0
senior tag
Sracok, 18-19 fokos idot igernek ebed utanra, mindenki bringara
-
vallas
őstag
válasz parandroid #312310 üzenetére
Okés... nem gond alszunk a kutyákkal...
.............IHB-MBM............. Let's Go MAVS!
-
vallas
őstag
válasz parandroid #312293 üzenetére
Hé.... hol fogunk aludni tavasszal....
Mondjuk asszonynak biztos bejönne................IHB-MBM............. Let's Go MAVS!
-
Hasaggymeg
Topikgazda
válasz rétisün #312300 üzenetére
Nem tudom ki hogyan kezdi de ahhoz hogy mind2 droppon feszüljön mikor kifelé fordulnak szorító ökleid, és mind2 toppon (vagy hogy hívják fent az egyenes részt a stucni 2 oldalán ) szintén feszüljön, és ne lazuljon mikor markaid magad felé csavarják, így kell álljon.
"Végy egy kerékpárt,nem fogod megbánni...feltéve ha életben maradsz."Samuel Langhorne Clemens link: https://cdn.rios.hu/dl/upc/2024-02/02/91209_d2j2gi0v6zwls7lx_1000006503.jpg
-
fulton
addikt
Egyre jobban szeretem ezt az átmenetit. 15 fokban indultam felénél rám esteledett, 9 fok alja.
Tök jó volt a ruha(átmeneti hosszú alá+hosszú mez, unico átmeneti nadrág, átmeneti kesztyű. Wool zokni - 135bpm/32km/h átlag mellett. nem fázott semmi, baromira bejön hogy ennyire közvetlen érzem a környezetet az egész testemmel, rengeteget ad a bringázás élmenyéhez👌
Holnap megkapom az XL vastag télit. Kivancsi leszek rá..jó lenne ha a betét ugyan akkora lenne mint az L ben...na meg nem tul laza lenne.
Szek: kipróbáltam multkorába h alsó huzok a nadrág alá, nekem nem jott be. Sokkal jobb anélkül sztem.
Hasaggymeg[ Szerkesztve ]
-
Ringman
nagyúr
-
rétisün
veterán
válasz Hasaggymeg #312302 üzenetére
fulton befelé tekerte a bandázst (a bal oldalon az órajárással megegyezően) de általában kifelé kezdik. én legalábbis a videók kisebb részében láttam így tekerve.
de ez végü is részletkérdés, mert így is szépen van bandázsolva.más: lehet különbség a Di2-hoz és a 'normál' bovdenos hátsó váltóhoz való váltótartó-fül között? ami miatt nem ugyanoda esik maga váltó?
[ Szerkesztve ]
war...war never changes.... hol kezdődik a valóság, és hol ér véget a képzelet.....Ron Swanson for president !!
-
-=RelakS=-
veterán
Keresel még erős lámpát?
A hátsó lámpa szinte pontosan 150 perc után halt meg, az első még világít (arra 3 órát ígérnek), viszont ezen a fokozaton nagyon rossz belenézni. A gyengébb fokozatra 6 órát ígér a leírás.
A hátsó lámpa külön jó. Van egy automata módja, ami lekapcsolja, ha világos van, vagy ha nem mozogsz, és ha fékezel (bizonyos irányba gyorsulsz), akkor erősebben világít, illetve auto módban bekapcsol.Van még egy rakás buta lámpám amit most összerendeltem, némelyik meglepően erős.
Itt streamelek játékot időnként: https://www.twitch.tv/relaks__
-
nagyúr
válasz attiss66 #312295 üzenetére
b...szott nagy hajókürt kéne leginkább, csak azt a kompresszort nincs kedvem cipelni, amivel működik.
Tudod, mit jelent az, hogy nemezis? Az érintett, erősebb fél kinyilatkoztatása a méltó büntetés mértékét illetően. Az érintett fél jelen esetben egy szadista állat... én.
-
Hasaggymeg
Topikgazda
válasz rétisün #312300 üzenetére
Hogy fordítva? ...így az átfedés és a markolás-csavarás iránya is pontos, vagy nem jól látom?
[ Szerkesztve ]
"Végy egy kerékpárt,nem fogod megbánni...feltéve ha életben maradsz."Samuel Langhorne Clemens link: https://cdn.rios.hu/dl/upc/2024-02/02/91209_d2j2gi0v6zwls7lx_1000006503.jpg
-
ParadoxH
tag
válasz ParadoxH #312299 üzenetére
A másik pedig amit kinéztem kb ebben az árkategóriában az egy 2020-as ROSE Count Solo 1-es:
A srác azt írja, hogy a villát meg kell nézetni mert a jobb oldali zár de manuálisan kell kinyitni.
Szerintetek ennek mennyi lehet a javítási költsége optimista és pesszimista becslés szerint?[ Szerkesztve ]
Ha vannak felesleges bamu-s boostjaid kérlek támogasd bármelyik modellemet: https://makerworld.com/en/@ParadoxH