Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
kk831228
addikt
Üdv!!
Lehet lesz egy Iberital, ha valakit G. MDF érdekel szinte zsírúj késekkel, priviben...
"Legjobb lesz ha elverem egy kis csalánnal... Az lesz a legjobb... " by Dallas parody az örök klasszikus!! : ----> https://youtu.be/HL7Wp9ltweo?t=317
-
soldier2
őstag
Létezik, próbáltam, nálunk senkinek sem jött be. 80-130 ft-ert volt értékelhető ízű. Így is olcsóbb az illynel. Abból is van pod egyébként 100 ft körül.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
-
zolnagy
őstag
válasz Xabi78 #32649 üzenetére
Gratula, ügyes vagy! Így már tényleg reprodukálhatóak lesznek a csapolások.
A gyári termonál nem is olyan sok az a 6-7 fok. Van itthon egy másik kapiláriscsöves állítható termo. Először kicseréltem a babydnél a gyárit azzal, mert annak tekerőgombja is van, így egyszerűbben állítható. De ment vissza a gyári, mert az sokkal érzékenyebb, mint ami nekem volt. -
Xabi78
aktív tag
válasz kk831228 #32653 üzenetére
kk831228, zolnagy: köszönöm
Az eddigi tapasztalatok:
A kókányolás meghozta a várt eredményt, szépen szörfölhető lett a Gaggia Baby Primo. Azt tudom mondani, hogy az állítható termosztáttal együtt tudja azt a szintet így (még ha a kényelmet nem is), mintha PID lenne benne. Nyilván előbb utóbb erre is sor kerül, de most karácsony előtt ez fért bele a keretbe (meg ugye pusztán a tudományos érdeklődés is vitt, hogy egyszerű/olcsó eszközökkel meddig lehet eljutni).
Mivel a szonda nagyon közel van a kazánnak ahhoz a részéhez, ahová a hideg víz beáramlik, így csapoláskor szépen lehet látni a hőmérsékletesést, ami viszont így ijesztően nagy (85->77°C pl.). Amíg nem gondoltam ezt át, kicsit aggódtam, hogy van gond a hőstabilitással, de a crema nagyon szépen mintázódott, vagyis rettenetes nagy gond azért nincsen. Olyan szempontból is jó ez, hogy amikor ezen a területe fix a hőmérséklet, akkor már beállt a rendszer. Két kávé között 2-3 felfűtési ciklus kell, amíg ismét stabilizálódik a kazán, ez kb. 5-8 percet vesz igénybe (ezt valószínű lehetne rövidíteni PIDdel). Ha nem akarok ennyit várni, kicsit rá lehet segíteni a gőzkapcsolóval (manuális elektronikus szabályozás )
Mindenesetre most remek móka lett a kávéfőzés, a végeredmény reprodukálhatósága szinte tökéletes (kicsit fölélő a termosztát, majd ahogy csökken a hőmérséklet, az kívánatos hőfok elérésénél indítom a csapolást).
Mikor szétszedtem a gépet, akkor néztem, hogy a termosztát patronja csak be van rakva a helyére. Azon gondolkoztam délután, hogy ha élelmiszeripari szilikonnal körbekenem és úgy rakom vissza, lehet, javulna a hőátadás, és így a hőmérséklet kilengése is kisebb lenne. Hővezető pasztával nem próbálkoznék, mert ha az kiszárad, soha többé nem lehetne kiszedni a patront...
Cave canem!
-
HÁZIGAZDA
na, paljoc spicy italy, indian choco, yirga és tanzania inda house, jöhetnek az ünnepek!
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
fricc_
tag
válasz Kávé Kálmán #32539 üzenetére
Persze hogy érdekel, írtam üzit.
-
-
noss
tag
válasz Xabi78 #32649 üzenetére
nagyon pöpec, alacsony költségvetésű megoldás! grat!
hozzáláttam (meglehetősen szűkös forrásokkal) az eszpresszó eszkábálásnak:
pár hete beszereztem egy Philips/Saeco Poemiát (HD8325/79).
azon lehet vmi hasonlót művelni vajon? thermoblokkja van (ha jól sejtem), annak valamely részére érdemes ilyet rakni?amúgy eddig (tavaly ilyenkortól kezdve) aeropress-szel tanulgattam. kérdésem az itt jelenlévőktől, hogy a "fine" able szűrőm után milyen változásokra számíthatok, ha pl
-egy 35 mikronos vagy
-egy 150 mikronos ims szűrőt, vagy
-egy 250-es mesh szűrőt alkalmazok?
joker kérdés, hogy mi a különbség a 35 és 150 mikronos ill. a mesh között? (tipp: az első kettő lyukacsos, a mesh meg hálós?)noss
-
killerjohn
addikt
hehe, nálam az ünnepi leosztás: Choco Madness, Lady Paljoc helyett valami módosított Spicy vagy decaff, Indian Choco. A GetUp először nagyon bejött, 4 nap alatt megittam a 250 gr-ot a feleségemmel, de aztán rájöttem, hogy furcsán odavág az agyamnak, és az egekben van tőle a vérnyomásom. Gondolom az se segített, hogy duplát ittam belőle
Azért nem kicsit van itt a fórum rákattanva paljoc kávéira... Mondhatni, hogy nagyon.
Az egy dolog, hogy én, noob, imádom az ízét is ( ), és azt is, hogy nem 9000 Ft egy kiló ( ), de így, intimben, ahol senki se hallja, hadd kérdezzem meg: Ti, nagy szakik, ízlelőbimbó-mesterek, és kávéguruk, hova tennétek, kizárólag minőséget tekintve? Vagy ez már olyan magas minőség, hogy csak egyéni izlés kérdése, hogy ki mit iszik? Amikor fél éve erre jártam, akkor itt jobbról-balról röpködtek a 10-12e Ft-ba kerülő kávénevek, ma meg már csak gyakorlatilag paljoc X, paljoc Y, paljoc Z az ajánlott. Ami nagyszerű dolog, csak érdekelne, hogy ENNYIRE DÚRVÁN jó szakmai szemmel nézve?
más: van valaki aki gaggia baby-vel főz paljoc termékeket, és esetleg tudna tippet adni, hogy melyiket hány fokon kell (PID szerint) főzni?
[ Szerkesztve ]
-
Gravity1234
tag
Megmertem a vizkemenyseget nalunk.
Csapviz: 14 nemet kemenysegi fok
Csapviz, szurokancsoval (ebbol iszunk kavet, teat, stb) 8 nemet kemenysegi fok.Valakinek van tapasztalata, hogy ezzel a 8-as ertekkel mennyi idonkent kell vizkotleniteni?
Sajnos teljesen eltero infokat hallottam, ezert lenne jo egy pontos. (Van aki azt mondta 6-os kemenysegig eleg 2-3 havonta, 6-os felett, 2 hetente)Koszonom!
G.Olympus OMD-EM5 + Mzuiko 12-40 Pro 2,8
-
Surda-
őstag
válasz killerjohn #32668 üzenetére
Indian choco PID 89
Javamix 92-93
El salvador 92
Yirga 92
Choco madness 86
Decaf 96
Black XLR 92
Panama 91"Ha kicsi a tét, a kedvem sötét!"
-
lagoon79
tag
válasz adriankoooo #32670 üzenetére
megtehetem, de miert is?
a kepen egy kapus csesze lathato, crema attol vekonyodik, mintazat nekem meg siman belefer amig izben nem erzem, h keseredne, laposonda illetve lefolyasba csatornasodna. -
HÁZIGAZDA
válasz killerjohn #32668 üzenetére
annyiért azok a kávék zseniálisak, ennyi. egyáltalán nem szeretek rangsorolni, így inkább azt mondom, hogy szerintem a casino mocca kávék is megérik az árukat (pedig jóval drágábbak paljocnál), más kérdés, hogy nekem az abszolútértékben már kicsit a fájdalomküszöb fölött van. illetve ott a pacificaffé, aki meg inkább a szegmens alsóbbik felében villant időnként best buy cuccokat (a malabarjukat én is kedveltem, de paljoc árban már sosem venném meg).
de all in all nálam a paljoc kofik nagyon működnek
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
soldier2
őstag
válasz killerjohn #32668 üzenetére
Etióp Sidamo/Yirga - 96-98 C, daráló 0
Spicy Italy - 93-95 C, daráló 0
Guatemala - 92-93 C, daráló 0
Honduras - 94-97 C, daráló +
Choko Madness 80-86, daráló ++
Panama 103-105Nálam itt voltak a legjobbak. Persze gép-gép között is lehet eltérés, és nem is mind ugyanazt keressük.
[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
Xabi78
aktív tag
And06: thx!
noss: köszi! Biztosan lehet hasonlót művelni, mivel a termosztátok elég sok mozgásteret adnak, a szörfölést segíti a dolog. Tudtommal kazános, nem thermoblokkos. A tetejére vagy oldalára biztos rá lehet szerelni a hőszenzort. Szerintem kb mindegy, hogy hova rakod, nem az a lényeg, hogy mennyi a hőmérséklet, hanem látod a hőingadozást, és mindig azonos ponton tudod indítani a csapolást. DE! Nagyon kicsi a kazán, tehát a vége mindenképpen szőkül és keseredik, sajnos... ez van, ezek a gépek sajnos ennyit tudnak, a leggondosab beállítás mellet sem fognak az elfogadhatónál jobb eredményt produkálni. gyakorló-tanuló gépnek viszont jó. Aeropress témában annyit tudok segíteni, hogy a 35 mikornosnál nyilván sokkal kisebb szűrő lukaknak a mérete (35mikorméter), mint a 150-250es szűrőnél. Szerintem ez a végeredményre csak annyiban lesz kihatással, hogy mennyire tiszta vagy zavaros lesz a kávéd.
kk831228: a Gaggia Baby korai modelleknek (primo modello) a termosztátja állítható volt, vagyis egy csavarral tudod állítani a hőmérséklettartományt lejjebb vagy feljebb, ahol szabályoz. Analóg, sajnos emiatt elég nagy a hőingadozás, kb. 8°C, de legalább szabályozható, így könnyebben megy a szörfölés.
Cave canem!
-
ronin s8
senior tag
-
soldier2
őstag
válasz ronin s8 #32680 üzenetére
Kis túlzással ez van a Creminával is. Bár az a hőmérő csík jól jön abban, hogy mindig ugyanolyan legyen.
Kicsit az az érzésem úgy vagyunk, mint a viccben, hogy Iván is odaszarik a Lenin mauzóleumába, és John is lepisili a Fehér Ház kerítését, csak épp a gatyájukat nem tolják le - húzzuk, ahogy jön, de azért tudjuk mikor kell húzni, hogy jó legyen )Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ
tag
válasz lagoon79 #32667 üzenetére
milyen arányokkal szoktad húzni a nedűt? hány g, hány mp, hány g ital? mondjuk egy paljoc sidamo? (azt épp ittam ilyen hullámosabból... v akár épp ez?) amúgy nagyon széééép! miért voltál ilyen sanyarú sorsra ítéltetve?
bocs, közben olvasom, és beszéltünk is, h költözés, meg miegyéb...
[ Szerkesztve ]
-
lagoon79
tag
válasz Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ #32683 üzenetére
kávéja válogatja, de a fő vonal renekában 16-18 gramm között, ebből kb. 40 gramm ital. 30-40 mp között. egyébként pont a P&Y sidamo volt, amiből egyszer a Mesternél ittunk egy kb. 50 mp-es ristrettót ami ütött.
Parci: igen, emlékszem, h nemrég Nektek is kijutott. Nálunk még a külső munkák nagy része hátra van, de legalább bent nagyjából megvagyunk.
Egyébként az elmúlt hónapok automatás időszakához nagyon jó társ volt a MM-ben kapható Corsini (ezüst zacsis) kávé. Erősen robis cucc, egy jó beállított automatában muzsikál. Ára pedig asszem 3 ezer/kg, tehát sztem ilyen vonalon ajánlott.
-
Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ
tag
válasz lagoon79 #32685 üzenetére
koszonom! nekem is alt ilyesmi aranyok jonnek be, az atlagnal lassabb lefolyassal...
annyi a diffi, h perpill fix 18g-ra teszem az adagot a konnyebb viszonyithatosag erdekeben! (van meg igy is eleg 'szabad parameter' jatekternek; um: homerseklet, szemcsemeret (lefolyasi sebesseg), ital hossza (tomege)
3valtozo es 3fix (tomorites ereje, az adag, es a nyomas a fix) -
HÁZIGAZDA
-
minas
aktív tag
Ha valakit érdekel gáztűzhelyen, vagy kempingfőzőn használható új kézi kompakt pörkölő, privátban tud érdeklődni. Régebb óta kávéfórum tagoknak elérhető néhány darab
-
HÁZIGAZDA
peter.szabonak köszönhetően az öreg pavoni fiatalos lendülettel megújult és hadra fogható, mindjárt húzok egyet a még túl friss szpejsziből
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
Szyszko
tag
válasz killerjohn #32668 üzenetére
Úgy látom sokan betáraztunk Paljoctól karira, nekem is most jön meg a csomag
Nálam így váltak be a baby twinen, ahogy nézem hasonló értékeket írunk (meglepő )
Choko madness: PID 87
Indian Choko: PID 88
El Salvador: (ezt tegnap bontottam és nagyon bejön) PID 91 jaaa és ezt 2x 3x finomabbra kell őrölnöm, hogy jó legyen ez másnál is így van?[ Szerkesztve ]
"Aki meg akar tenni valamit, talál rá módot, aki nem, az talál kifogást."
-
lagoon79
tag
-
Wolfy999
tag
válasz lagoon79 #32692 üzenetére
Szerintem olyan szempontból van értelme, hogy legalább irányzékot ad. Ha látom, hogy neki az egyik kávé mondjuk 87 fokon muzskikált, nekem ugyanaz meg 84 fokon mondjuk, akkor amire ő 93-at mond azt nem 84-ről indítom, hanem 90-ről. Így már egy kicsit közelebb keresem a célhoz, nem kell vakrepüléssel indítani ismeretlen kávénál.
-
noss
tag
válasz Xabi78 #32679 üzenetére
"Nagyon kicsi a kazán, tehát a vége mindenképpen szőkül és keseredik, sajnos"
köszi! csésze alá pakolt mérleg (és szerencsésebben megválasztott őrlési finomság) óta azért jelentős az előrelépésjelenleg két ajánlat között őrlőlödöm:
- Iberital Challange akciósan 36700-ért újonnan (dec23-ig)
- Bezzera BB005 időzítővel használtan 60000-értelőbbi mellett alapvetően az ár ( -érték arány) szól,
utóbbi mellett halkabb, kultúráltabb működés, fém csőrben nem marad őrlemény (bár majdnem a duplája),
viszont cserekéseket nem találtam hozzá (neten), pedig jó lenne tudni, mennyibe fájnak...ezügyben is szivesen fogadok tanácsokat, szempontokat
noss
-
HÁZIGAZDA
nem a csőrben, hanem a garatban marad őrlemény és ez alól a bezzera sem kivétel sajnos. ha belefér az árba, válaszd azt, ha szűkös a keret, akkor meg nyugodt lehetsz abban a tudatban, hogy a kávé tekintetében igazán jelentős különbség nincs a kettő között. a bezzera sem az örökkévalóságnak készült...
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
killerjohn
addikt
válasz lagoon79 #32692 üzenetére
Azért, hogy a lúzerek, mint én kapjanak legalább egy irányt. Nálam például simán látszik, hogy a Choco Madness-el ugyanazon a hőn kapok jó eredményt, mint a többiek, és ebből ki tudom sakkozni, hogy a Decaffot nem 80 fokon kezdem el ha mindenki 96 fokot ír rá.
szerk: látom Wolfy999 már leírta
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Ingatlanos topic!
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Okos Otthon / Smart Home
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- CURVE - "All your cards in one." Minden bankkártyád egyben.
- DIGI internet
- Házimozi belépő szinten
- Új információk a Galaxy A36 és Galaxy A56 kameráiról
- Víz- gáz- és fűtésszerelés
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest