-
GAMEPOD.hu
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
DVB-T
tag
a PID-et alapból szinte mind tartalmazza és a rézbojlert, illetve a gőzkar, pont arról volt szó, hogy egy kv főző nem annyira bonyolúlt szerkezet..
de itt a Gaggiát az Annával és Anitával hasonlítják, pedig a 041QE-vel kellene, az felel meg neki és ehhez képest fejlesztés a PID a bojlerméret, valszeg a bojler, manométer ugyanakkor a Gaggia ezeket nem csinálta..erre értettem...
[ Szerkesztve ]
-
nemethsza
tag
Egyszerűbb az automatával? Igen.
Jobb a kofi a karos géppel? Igen.
Te észreveszed-e a különbséget? Passz.
Tartósabb-e a ros gép, mint az automata? Igen.
Olcsóbb-e szükség esetén szervizel/tet/ni a karost, mint az automatát? Igen.
Csak te tudhatod, mi ned a fontos minőség/kényelem/ár viszonylatabn? Igen.Nekem volt szuperautomatám (illetve van is, csan pihen), egy Talea Ring. Jó kávét adott. A mostan MSJ+GCpid páros jobbat ad. Más liga. De. Valóban, én is szivesen szöszölök reggel/délben/este, hogy jót igyak.... de az a gombnyomás a Taleánál..... utolérhetetlen. És persze, amennnyivel kényelmesebb, annyival gyengébb a minőség, és drágább a tervezhető avulás és horror szervíz miatt.
"Tanútt embernek párlya nincs!"
-
HÁZIGAZDA
te sem fogod soha megérteni (szándékosan, gondolom, hiszen tegnap írtam le utoljára), hogy a gaggia bojlere miért olyan, amilyen, ugye?!
komolytalan ilyen 2,5-3,0 decis bojlereket, mint fejlesztést előadni, mert réz, meg mert nagyobb. semmi gond nincs azzal, hogy valaki valamit rosszul gondol, tud, csak ne terjessze tényként.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
mi a kérdés? manométer nem fontos egy ilyen gépnél, hiszen van opv és nem tudod szabályozni a nyomást. jópofa dolog és mondjuk segít az opv beállításában. a pid az kell és a mai napig nem értem, hogy miért nem teszi bele minden gyártó a gépébe, minimális költség.
nézd, én simán elhiszem, hogy A gaggia helyett egy B lelcsi gép jobb, egyedül a valótlanságot és az ávéx-féle nyomulós gerillamarketinget (és emailes brazil szappanoperát) ki nem állhatom. sajnos céla fullba tolta és tolja néha a mai napig, onnan meg nincs visszaút, hiába ekéz helyetted mást és haverkodik minden harmadik emailjében. épp ezért viszont itt a bizniszének reklám többet nem lesz, akkor sem, ha ezzel jogtalanul tiltok ki egy-egy témát a topikból. részemről megéri a veszteséget.
szóval le lehet szállni a gaggiáról, aki mégegyszer leírja, hogy xy gép jobb nála, mert réz a bojlere és nagyobb is (egy decivel...), azzal... nem történik semmi!
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
nemethsza
tag
Lelitről fogalmam sincs. Én inkább régigép párti vagyok 😊
Rendes daráló... Kinek mi az? Egy belépő szint, szintén használtban 25-30, újban cca. 45-től. Határ a csillagos ég, mondjuk szvsz. legtöbbünknek egy használt Mazzer untig elég (örök élet +két nap), azt cca. 80-tól ki lehet fogni."Tanútt embernek párlya nincs!"
-
Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ
tag
egy használt Nemox/Imat Lux-ot (a lelit fred is ugyanez), merek jószívvel ajánlani! (fokozatmentesítéssel természetesen!)
bőven megéri a kb 30k-t! az új ára, 45k (49k a lelit, az mondjuk gyárilag fokozatmentes, de psze, nem nagy mutatvány a fokozatmentesítés, lehet is alkatrészt kapni hozzá!) tényleges élettartamról nem tudok beszámolni, de kés kapható hozzá, és vszínű jópár évig ez is elketyeg! mondjuk annyiért már kezdene bújkálni bennem a kisördög, h hátha ki lehetne fogni nem nagyon sokkal többért egy JÓ iparit! (én 65k+5k postáért vettem a SJ-t!)(és az én szubjektív véleményem: HA egy árban lenne egy felújított, pidelt (by fragola/simi) GC egy új lelittel (legyen mondjuk 75 v 80k) nekem AKKOR SE kéne az új lelit (igen, láttám, igen, próbáltam! ))
használt vs új: nem az új ellen vagyok! de egyszerűen na... sokszor leírtam, leírtuk...
btw: én is újat vettem, GC-t, majdnem 'vakon'! (szinte semmit nem olvastam utána! Olaszo-ból hoztam haza, 240€-ért, egy régebbi gyártású GC-t, kb 270es árfolyam lehetett akkor... nem bántam meg! de 100ért most se vennék újat, még GC-ből se! )[ Szerkesztve ]
-
nemethsza
tag
Az nem kevés, indulni a fele is elég lehet.... Használt/új, ezerszer kitárgyalva. Kinek mi. Mondjuk én nem emlékszem olyanra, hogy bárki is fórumostól vett volna használt gépet, őrlőt stb., és probléma lett volna. Aki itt van, nem tűnik el... Persze, van, akinek fontos, hogy ő készítse az első adag kofit a cuccain, neki az (is) fontos. Nekem csak a Lali-tampereim voltak újak 😃 .
Mindenki úgy költi a saját pénzét, ahogy akarja. Mondjuk "zöldként" nem lehet egyszerű dönteni... Ami szcsz biztos: a megfelelő használt cucctól nem kell félni."Tanútt embernek párlya nincs!"
-
mufi
senior tag
Nem fontos, hogy új legyen. Sőtt, egy itteni fórumozótol vásárolt, felújított, kitakarított, tuningolt gépet bármikor előbb vennék meg, mint egy újat a boltból. De ha rövidítéseket írtok az nekem sajna spanyolviasz. Bátran írjatok itt, vagy privátot, hogy mit vegyek és kitől!
Creed Aventus 500 ml splashre keresek jelentkezőket.
-
nemethsza
tag
Saját tapasztalat részleges, de itt sokan vettek/újíttattak fel gépet fragola.6035 olvtárstól/sal, illetve simi.esp.28 olvtárstól/sal. Nem emlékszem elégedetlen ügyfélre, sőt. Így hirtelen ők jutnak eszembe, szerintem keresd meg őket privátban.
[ Szerkesztve ]
"Tanútt embernek párlya nincs!"
-
noss
csendes tag
válasz paljoc #33285 üzenetére
1-2 hónapja néztem utána jobban az alu témának.
vizsgálták sokáig és arra jutottak, hogy a kávépogácsa annyira megszűri a vizet, hogy kevesebb alutartalommal rendelkezik egy (alu bojleres géppek készült) kávé, mint mondjuk a csapvíz...bár az elmúlt 33+ ezer hozzászólásban biztos megelmítették már ezt is,
így eléggé megkérdőjelezhető az értetlenkedők értetlenkedése...paljoc: az acél bojleres géped miféle szerzet?
noss
-
paljoc
tag
Én is így tudtam, nem is aggódtam a gaggia miatt míg az volt. A mostani a catler, az acél.
Őrlő: ez magister, lehet u.az mint az obel, de azt még nem fogtam kézbe. Mondjuk a nagy breville meg a catler9010 is elvileg ugyanolyan, aztán mégis az előbbin nincs bojler leeresztő, szóval én már óvatosan bánok ezekkel a "biztos, hogy..." kezdetű kijelentésekkel, amíg ténylegesen nem tapasztaltam/láttam/fogtam kézbe/használtam valamit...
-
ronin s8
senior tag
válasz paljoc #33285 üzenetére
A "rozsdamentes" acél, ugye nem rozsdamentes, csak kevésbé rozsdásodó, mint a vas. Praktikusan króm, nikkel, esetleg vanádium, meg ki tudja, mi fene az ötvöző anyag ilyenkor, amik ugyanúgy kioldód(hat)nak mint pl. a réz, de legalábbis belekerülhetnek a folyadékba. Nem tudom, a króm,- nikkelallergia mennyire kíméletesebb, mint pl. a rézallergia..? Aluról nem tudok... Az otthoni háztartási eszközökön, gépeken is kialakulat rozsdafolt a "rozsdamentes" felületeken, bár nyílvánvalóan elhanyagolható mennyiségben, de víz, vízkőoldó sav hatására előfordul. A fürdőszobai fém alkatrészek soha sincsenek ezért rozsdamentes acélból, mindig nikkelezett, krómozott rézből vannak. A kávébojlerek se véletlenül készülnek 100 éve rézből, és nem vasból. Ez csak egy modernkori spórolós trükk...
[ Szerkesztve ]
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
kaligula
tag
-
adpeter
tag
válasz Gravity1234 #33261 üzenetére
Ez az írásom több, mint 1 éves. Akkor jött be az országba, ha jól tudom.
Csak a Barista forgalmazta akkoriban. Semmi okom nincs fikázni,se őket se a Lelitet.De láttam amit láttam és az a példány pontosan ilyen volt,pontosan ennyiért.
A te írásodból fröcsög inkább az elfogultság. Gondolom Bélabá adott kis kedvezményt.
Nem kérek privátot! Köszönöm!
Üdv SZEGED!"-De nem én vagyok a messiáááááás!!!" "-De te vagy a messiás, hidd el, én csak tudom, követtem már egy párat."
-
-
And06
aktív tag
atyaég, mivoltmaitt!!!
-
And06
aktív tag
válasz Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ #33332 üzenetére
átmeneti hely csak, a következő állomás a pince/tároló, majd a szemetes
-
Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ
tag
jóvanna... most lombozzá le! (am nincs se pince, se tároló!) de már cs a képért megérte, nem? (amúgy, amíg ronggyá nem mállik/el nem porlad... addig marad! )
(pince lehetne, lehet a házban bérelni, de filozófiám, h amit a pincében/garázsban/tárolóban tárolnék, arra igazából már nincs szükségem... így is túúúúl sok mindent tartok meg, mozdulni se tudok a kacatjaimtól... )
[ Szerkesztve ]
-
Surda-
őstag
válasz Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ #33332 üzenetére
Ejha. Hario poharat hol vettél?
"Ha kicsi a tét, a kedvem sötét!"
-
paljoc
tag
válasz ronin s8 #33327 üzenetére
Ehhez nem tudok hozzászólni, én ennek kapcsán szinte kizárólag TAPASZTALATOKAT írtam, ezirányú ismeret híján nem tudományos oldalról közelítettem.
Hogy mi miért meg merre oldódik, meg milyen láthatatlan molekulák hova kerülnek melyik anyagból arról fogalmam sincs, nem vagyok kémikus.:-)
Viszont az is tuti, hogy most gyorsan megnéztem itthon, az összes evőeszközön a solingen 18/10 germany, míg az edényeken multy-ply18/8 usa felirat van, de rozsdát még nagyon halvány foltokban felületi jelleggel sem láttam soha egyiken sem. Érdekes, hogy réz meg alu edény nincs itthon, de lehet hogy csak a spórolás miatt. :-)
Viccet félretéve, tényleg nem ismerem kémiai szempontból, meg kioldódás szemponjából ezt az acél témát, hogy őszinte legyek nem is nagyon érdekel, de az tuti, hogy az acél kávéfőző kar olyan amilyet fentebb írtam, meg a többi is. Ezt tapasztaltam. Nem mondom hogy jobb, mint a réz, de az említett okok miatt nekem jobban bejön ez az anyagválasztás így hogy paralel használom egy réz bojleres La Scala géppel.
Ha esetleg majd egyszer megműtenek, azt is inkább orvosi acél szikével tegyék, mint rézzel vagy aluval. :-)Az még érdekes lehet, hogy maga az anyag mint olyan réz esetében drágább mondjuk, de profin megmunkálni,a csöveket hajlítgatni, vagy egy bojlert készíteni belőle melyik anyag esetén macerásabb?
[ Szerkesztve ]
-
And06
aktív tag
válasz Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ #33334 üzenetére
van benne valami. nálunk most rend van lent, de volt olyan, mint a tom&jerryben, hogy kinyitod az ajtót, és rádborul 3m^3nyi kacat
-
Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ
tag
válasz Surda- #33335 üzenetére
sztem mindegyik baristamotyós bótba lehet kapni...
de megspóroltam Neked a gúglizást, most itt a legolcsóbb (most akciózva van egy kicsit... én a Barista bótba vettem, kicsit drágábban...)and06: nemaztmondom, h nem lehet értelmesen használni a tárolót, pl befőzött befőttek, bicikli (ha úgy zárható), és nyilván, ha prüntyőke is van, megint más a helyzet...
[ Szerkesztve ]
-
HÁZIGAZDA
ezért most húzunk szépen egy vonalat, és innentől tabu a lelit és az ávéx. elegem van ebből az ilyen-olyan gerillamarketingből, én sem gondolom, hogy mindenki céla szekerét tolná, de ezzel együtt is zavar, hogy az alig pár hónapja létező (és külföldiában sem egy 80 éves), pont általuk forgalmazott márka valahogy mindig előkerül, újabb és újabb emberek által ajánlva, amikor gépkeresés van.
ez itt a vonal:
__________________________________________________________________[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
noss
csendes tag
válasz paljoc #33336 üzenetére
paljoc: a családi ezüstről bezzeg méllyen hallgatsz...
a kávépogácsa jól szűri a dolgokat, de kimaradt a gondolatmenetből a gőzölő.
meg sem fordult a fejemben, de az alábbi képénél koppantam:
kép és cikk: olaszpresszo.hu/alubojler.
azt mondja: "gőzzel távozó apró, homokszem méretű darabkák biztos jelei az alu korrodálódásának. Senki nem akar a tejhabban ilyet"
hát itt elég nyilvánvalóan kimarad a szűrő jótékony hatása.(a magam részéről amúgy sem eröltetem a kis vacak gépemen a gőz funkciót, mechanikusan állítom elő a tejhabot...)
noss
-
noss
csendes tag
válasz Surda- #33335 üzenetére
énis megimádtam a duplafalú üvegpoharat, ám sznobizmusomat ügyesen kombináltam a takarékossággal, így végül olyan 1000 Ft / pohár áron jöttek ki a szerzeményeim. igaz, nem hario és nem hullámos, de a kávé nemcsak jól mutat benne, hanem tovább marad meleg is. (szóval annyira nem is sznobizmus.)
noss
-
Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ
tag
mellette ott az ikonikusnak számító Bodum Pavina doboza is! (az sem olcsóbb, sőt! azt még nem is lehet itthon kapni! legalábbis én nem láttam sehol, a sima átlátszó üveg verziót!)
a Duralex (és különböző koppintásai, pl a 'magyar presszóspohár', v pl a Duravit (ez talán csehszlovák műremek, talán mégszebb, mint a klasszik Duralex... tudom, tudom ez már betegség... )) ha jók lesztek, -és senki nem lelitelget nekem itt össze-vissza - teszek fel képet a kollekschön-ből! -
ronin s8
senior tag
válasz Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ #33332 üzenetére
Jóvann, látom azé viszkikóstoló poharad is van...
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
paljoc
tag
válasz ronin s8 #33344 üzenetére
Tegnap megkérdeztem SID mestert is erről a réz/acél témáról a karok meg a felsőszűrők esetén /ugyan nem bizonytalanítottál el a beírásoddal, hisz az nincs semmiféle hatással arra amit az orrommal érzek :-)/, és azt mondta hogy valóban, lényegesen kevésbé tapad meg a kávés dzsuva az acél alkatrészeken és nem büdösödik, de takarítani azért persze kell azt is. A másik, hogy a krómozott rézkar belső krómozását is megisszuk elég hamar, mielőtt a réz fogyasztásának nekiállnánk. :-)) Ugyanis az a pogi alatt van, nem szűri semmi, megy a pohárba egy része, a többit meg ledörzsizzuk a sikamikával.
Nyilván ettől sem lett még bizonyítottan semmi baja senkinek, csakúgy mint az alubojleres gaggiáktól sem, de mindenesetre nem mondtam/éreztem hülyeséget, az acél használata a kávéfőző kar meg bojler terén és ez orral is érezhető. /ezentúl bárki jön hozzám meg kell szagolnia mindkét kart, már ameddig nálam van a la scala, különben nem kap kávét :-)Ettől függetlenül valóban ezer éve többnyire rézből gyártják mind a nagy HX vasak bojlereit, mind a portafiltereket, ennek nyilván oka van, ezért említettem a megmunkálás kérdését, de de lehet inkább az anyagok "hőkapacitás"-beli különbsége az ok...?!
Itt lehet amúgy olvasgatni a témáról:
http://www.home-barista.com/espresso-machines/stainless-steel-vs-copper-boilers-t25626.html
"the problem is with testing the thesis that "steel tastes cleaner" -- it would require building identical machines except using copper boilers in one and steel in the other.
That being said, I believe there are reasons to doubt this thesis in many instances. Most traditional machines are HXs. The HX needs to be copper since it needs to absorb heat from the boiler, but water spends very little time in it, a few seconds at most to reach the group. When HXs were introduced in the early 1960s, they were advertised as providing cleaner water than the boiler water that was used previously for coffee. It could be that double boiler manufacturers went to steel brew boilers for this very reason."
-
Upo
addikt
válasz kaligula #33316 üzenetére
Tegnap délután jött meg a kitem, nemsokára megyek összevásárolni az apróságokat. Vezetékek, csatlakozó saruk, zsugorcsövek.
Az M6-os menetű K hőérzékelő volt hozzá, de egy kis nyomás a fogóval a krimpelésnél, és már ki is csúszott az érzékelő. Csak úgy simán bele volt dugva, semmi paszta! [link]
Be lesz rendesen fúrva egy M4-es csavarba, paszta+ragasztás, olyan lesz, mint amiket árulnak ebay-en horror árakon...Az SSR hűtő lapján nem jelenik meg ugye semmi feszültség? Elvileg nem szabadna, meg rá is mérek, biztos ami biztos.
A hőfokot mire szokták kalibrálni? Elvileg forrásban levő vízzel be tudom állítani a pid-en az offszettel hogy olyankor 100-at mutasson (SC paraméter a rexen), akkor az érzékelő hőfokát fogom látni. De olvastam olyant is, hogy van aki a kifolyó víz hőfokára lőtte be a mutatott értéket. Amiket itt írtatok a fórumon hőfokokat az a hőérzékelő hőmérséklete vagy valami korrigált érték?
Milyen dobozba teszed a pidet? Azért nem árt, ha hátul a csavarokhoz nem lehet hozzáférni...
Ha kész lesz és beválik, akkor rendelek még egy SSR40AA-t is a gőzhöz, AC bemenetes, a gőzkapcsolóról+alarm kimenetről simán lehet vezérelni.
Blogom: https://logout.hu/blog/upo/index.html | "Az átlagember alvásigénye még 5 perc"