-
GAMEPOD.hu
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
HÁZIGAZDA
válasz ronin s8 #32401 üzenetére
csillog a réz belül, nincs fekete. de amúgy az meg rézoxid, idővel visszakerül rá szépen
de amit én látok alul feketeséget, az vagy árnyék, vagy esetleg inoxolva volt ott talp/bojler alja és a citromsav már félig leszedte és azért olyan... (ez a két eset nem érdekel)
...vagy repedt fűtőszál miatti fekete trutymó (ettől félnék)
valami endoszkóppal meg kell dugni, hogy kiderüljön
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
-
ronin s8
senior tag
Szerintem a réz-oxid inkább zöld. A fekete az valami vízipari dzsuva lehet rézbojlerben főzve.
Nálam mindig csak a bojler teteje ilyen (vízkőtelenítés után🙀). Esetleg rézre kikötött (!) vízkő maradvány, savazás után...? Sajnos csak fizikálisan (ujjal) lehet eltávolítani.[ Szerkesztve ]
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ
tag
válasz Xabi78 #32382 üzenetére
én köszönöm a vendéglátást!
1. én sem állítottam, h az kell a lista elejére! az cs úri huncutság, ami jó, egyértelműen jó, cs kérdés, h megéri-é a 10k-t... (én összességében nem bántam meg!)
2. pontosan így látom! azzal a kiegészítéssel, h én nem vesződnék a Keriparral!
3. hiába no, kell a PID! ('nemzeti minimum! ')
4. a Nemox Lux örlővel (de a Super Jolly-val is, természetesen! és az ipari felsőszűrővel) 100ból tényleg 1-2, ami pisil oldalra...az árnyékbokszolás érdekes volt, élveztem!
(az vízterítő/felsőszűrő-tartó lesz, amire gondolsz, a réz! és ott elsősorban, az anyagminőség, tartósság, és a higénia a lényeg, sztem! nézz meg egyet, ami már pár éve rohad... ott érvényes sztem az alu-para! és ESETLEG ad vmi pluszt a hőstabilitásban is!)
árnyalattal jobb, kicsit (najó sokkal ) szebb a Primo, hátrány a fix gőzkar, PID cs külön házba!
kétségtelen további előnye, a nagyobb bojler! (valószínű hőstabilabb, ami pont az én ízlésemnek jobb lenne, 18g, kb 35-40mp kb 40ml, természetes ez nem áll jól minden kávénak...)mindenképp tanulságos, kellemes, hasznos volt, köszönöm!
-
HÁZIGAZDA
válasz ronin s8 #32406 üzenetére
mindig vannak vmi fekete szarok vízkőtlenítéskor, arról fogalmam sincs, hogy a (valóban) zöld rézoxid citromsavazás után milyen színű lesz. igazából minél többet pucolom ezeket a gépeket, annál jobban elmegy a kedvem tőlük, bojlerben napokig poshadó víz stb., pfujj!
a megoldás egy qm 0650, friss víz a tartályba, egyet úgy is hűtőcsapolsz vele, nem pang a víz sehol. már csak rá kéne fordulnia a fórumnak az élén fragolával: pid, manométer és a többiek
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
killerjohn
addikt
nos, meg van az approve, lesz a melóban (hármunknak) eszpresszó
Sajnos a sarki Molinari ezzel alsó hangon bukik havi 30.000-et...- nemethsza, Iberital
- weinmaker, GC
- paljoc, kv
Reggel végigkóstoltuk nálam a babyvel a Get Up, Choco Madness, Spicy Italian sort, és egyöntetű volt a döntés, hogy ki lesz a 'beszállító'[ Szerkesztve ]
-
HÁZIGAZDA
válasz killerjohn #32410 üzenetére
mindegy, már rég nem dolgozik ott luigi
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
-
zolnagy
őstag
válasz killerjohn #32412 üzenetére
Én meg a Brasilia Ladyt. Nagyon korrekt srác.
-
zolnagy
őstag
válasz mester6 #32419 üzenetére
Van helyette Silvano.
De amúgy, ha nem használnám a családnak a gőzölést, akkor tökéletes lenne a Brasilia is, el sem adtam volna. Azóta az új tulaj nem is jelentkezett, valószínűleg megelégedéssel használja.
Ugyanúgy 3dl-es rézbojlere volt, mint a Silvanonak, tehát a kávé minőségében nem lehet különbség és nem is volt. Szerintem nagyon jól eltalált, praktikus gép volt a Lady is (ebben mondjuk a silvano az etalon nálam).Neked megvan még a Lady?
[ Szerkesztve ]
-
mester6
tag
-
HÁZIGAZDA
válasz Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ #32425 üzenetére
oké
kell hozzá forró csoki. ez gyakorlatilag kakaó. én szántó tibortól vettem egy ilyen sokelemű csomagot, azokat próbálgatom. érzésre nem a legjobbak, egy van, ami nagyon frankó, vmi karibi cucc. ez is azért, mert marha jó fűszeres azon túl, hogy csoki. de a lényeg, hogy legyen valami (igazi) csoki
kell még kukoricakeményítő
és valamilyen édesítőszer (cukor)
én úgy szoktam, hogy 3 ek. csoki, 1 ek. kukikeményítő és 1 ek. cukor. ezt por formájában összekeverem, forralok egy kevés vizet, majd nagyon keveset hozzáadok, épp csak annyit, hogy közepesen folyékony masszává tudjam keverni. utána öntök hozzá hideg tejet a hűtőből, annyit, hogy így egy 6 decis tejgőzölős edényben pont jó mennyiség legyen (bő félig tele legyen)
összekeverem egy hosszú kanállal, aztán megpörgetem a kávégéppel (gőzölöm, a légbevitel annyira nem fontos, kicsit az elején lehet, de aztán forogjon izomból inkább). első körben meleg és forró közé engedem csak felmelegedni így, aztán elzárom a gőzcsapot és a kanállal kevergetem, "hűtöm". egy idő után mégegyszer megpörgetem, ekkor már elkezd sűrűsödni. akkor jó, ha épp csak elkezd, ha már érezhetően sűrűbb, akkor túlhúztam. mert hogy némi kanalas kevergetés után harmadszorra is megpörgetem, ekkor ugrik össze a cucc, ez már csak egy rövidebb gőzölés.
ha túlhúzom, akkor pudding állagú lesz. ha alulhúzom, akkor sima tej-állagú marad. ha bénán gőzöltem, akkor már az első körben felforr az egész.
ilyesmi. jobb lenne amúgy valami saját receptet kikísérletezni a csokihoz, akkor akár sima étcsokival és a megfelelő fűszerekkel is működik. azért a szántó tibcsí csoki is kb. 10e ft/kg, szóval elég combos.
ja, és ez totál utánaolvasás-mentes módszer, szóval lehet, hogy állatira nem így kell csinálni. azt tudom, hogy rocketeer elég zenész a témában, mert egyszer lőtt egy olyat az antikváriumban a nagygéppel, hogy nóra olajat engedett. nekem ez eddig itthon egyszer sikerült, a többi olyan semmiextra volt. próbálkoztam sokat tej helyett vízzel, mert a mumusom, hogy a sok küzdés vége egy sima kakaó , de nem működött egyelőre, vizes csokiíze volt
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
ronin s8
senior tag
-
HÁZIGAZDA
válasz ronin s8 #32428 üzenetére
nemrég kezdtem. csináltam már hatszor mondjuk, ebből egy lett olyan (az utolsó előtti), hogy nóra azt mondta, hogy ilyen szintűt nem kapni kb. sehol, a többi sima forrócsoki lett. a kávégép valószínűleg nem kell ehhez, bár próbálom minimalizálni a keményítőt és kiváltani gőzöléssel
de az csak jó, ha ti is nekiugrotok, gyűljék csak a tapasztalat!
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ
tag
kukikeményítő... persze rossz, aki rosszra gondol!
lehet láma kérdés, de ez mitcsinál, miért kell bele... (miért nem tudom értelmesen megkérdezni?! nem ittam még ilyet elkészítve, bár lehet csináltam is már hasonlót a hotelban, ahol pincérkedtem, cs nem tudtam, h keményítő is van benne...)
Rocketeert akkó meginterjúvoljuk a témában! és akkor pl a sima 'holland kakaóporral' is működhet? tényleg nem tudom elképzelni milyen lehet a cucc, rá kell kóstoljak az E-ben!
azt hittem, h ez a Sz.T. csoki ez már eleve forró csokinak való por...ez az aláírás, teljesen kész vagyok!
-
HÁZIGAZDA
válasz Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ #32430 üzenetére
sűrítő, ettől lesz ilyen csurgós massza az egészből és nem sima kakaó. igen, holland kakaópor is jó. amúgy ezek a szántó tiboros cuccok eleve forró csokinak való porok, de nincs bennük keményítő például, ha összekevered tejjel, mint ahogy rá van írva, kapsz egy spéci kakaót. a forró csokinak - szerintem - másról kell szólnia, legyen kicsit "rumos", sűrű, csokis, kb. mintha "folyékony sportszeletet" innál
ja, az aláírást én is loptam, mert ugyanúgy kész voltam tőle
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
ronin s8
senior tag
Nekem ez meg ez tetszik elsőre, de ki fogom próbálni máshogy is (annál is inkább, mivel nálunk nagyon nehezen lehet valódi tejszínt kapni, és amúgyis leszokóban vagyunk róla és a tejről). A kukorica keményítő se tűnik eurokonform megoldásnak, helyette gondolnám a zabtejszínt.
Sűrítő nélkül pedig ez a legszimpibb.
[ Szerkesztve ]
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
ronin s8
senior tag
-
ronin s8
senior tag
A fő érvet kifelejtettem: minden keményítő, liszt, krumpli, kukorica, stb. elfedi az ízeket, csökkenti az intenzitást. Ezekkel szokták pl. a sós ízt csökkenteni. Gondolom, a finom csoki ízeit is leveszi egy kicsit...
[ Szerkesztve ]
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
eXtguy
csendes tag
Amúgy tök egyszerűen elkészíthető, legalábbis én így készítem a kócerájomban:
Monbana forrócsokipor, 20-25 g/1,25 dl tejhez. A tejet langyosítom, majd belekeverem a port. Ezután szakaszosan melegítem tovább, egy-egy melegítés után bőszen kevergetem, amíg szépen be nem sűrűsödik. Ez olyan 4-5 "rágőzölés". Itt is vigyázni kell, hogy ne gőzöljük túl, mert nem lesz homogén, "szétesik" az ital.
Egyébként tűzhelyen sokkal egyszerűbb elérni a kívánt eredményt, folyamatos kevergetés mellett.
A Szántó-féle porok alapvetően nagyon magas kakaótartalmúak (szemben a Monbanaval, ami mindössze 32%-os), ezért valószínűleg több és alaposabb munkát igényelnek a jó végeredményhez.Rocket for everyone!
-
ronin s8
senior tag
-
nagyúr
Ronin! Mesélj légyszives a zabos lisztesről, hogy állsz vele. Én a tejről leszoktam, de a gluténnal is vannak gondok. Rizstej a Joyától (lidlben olcsó is!) nagyon bejött, kókusztejpor, tej is jó.
Zabliszttel szivesen kakaóznék.
Zabot alkalmanként megengedi a paleo.Surface Book és egy Csúz a körtefán!. Pentax-szal fényképezve!
-
ronin s8
senior tag
válasz Polarstar #32443 üzenetére
Rizstej jó, de nem sűrítésre. A zabot évszázadok óta használják a konyhatechnikában (meg gyakorlatilag az összes kézműipari szakmában, ahol valamit keményíteni kell). A jó gyümölcslevesek nyáron, a mártások, alternatív megoldásként mind ezzel készülnek. Nagyon egyszerű a használata. Én is használom otthoni főzéshez.
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
tucsok.
senior tag
Sziasztok!
Automata kávéfőzők közül mit ajánlanátok?
"So say we all"
-
Kávé Kálmán
tag
Brikka porbléma kipipálva (legalábbis azt hiszem).
2015-ben 2 Brikka "jött vissza" hibásan hozzám, amit cseréltem, és visszavittem az importőrhöz. Mindez totál problémamentesen történt. Egy ideje sima vízzel "tesztfőzök" kiszállítás előtt. Egy hibás és egy olyan példányt sikerült kiszűrni így, amelyik csak emberesen összecsavarva működött jól. Minthogy az importőrnél, nem volt készleten, így nem bonyolítva az ügyintézést (rohantam), azt mondtam, hogy cseréljük, ha lesz. Korábban én a túl vékony tömítésre gyanakodtam, mert egy hibás példányt voltam kénytelen bevetni az enyémmel párban egy nagy pikniken. A hibás dupla gumigyűrűvel tökéletesen működött.
Volt aki a szűrő és a bojler illesztését találta pontatlannak (nálam ilyen példány nem fordult meg).
Alább az a példány, amelyik megtépve sem működött.
A vékony karcolást a kazán peremén nem képes áthidalni/tömíteni a gumigyűrű.
Lásd a cserélt tömítésen hagyott nyomot.
Ezen a példányon a karcolás/sérülés nem ér át a teljes tömítendő keresztmetszeten. Normál összecsavarás mellett szivárog, megtépve tömít.
Nyilván a megmunkálás során a kazán és a szerszám közé került sorja okozhatja az ehhez hasonló problémákat. Amúgy síkba csiszolással, akinek erre van kedve a probléma gyorsan orvosolható. Ez persze nem jelenti azt, hogy egy ilyen hiba elfogadható lenne.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- HBO Max & OD topic
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Bambu Lab X1/X1C, P1P-P1S és A1 mini tulajok
- OpenMediaVault
- Amazon Fire TV stick/box
- Autós topik
- ASUS routerek
- Androidos tablet topic
- További aktív témák...