-
GAMEPOD.hu
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
HÁZIGAZDA
válasz ronin s8 #33950 üzenetére
apám mondta mindig, hogy ő ezt a kesernyét szereti a kávéban
ám ez akkor volt. amióta nála volt a pavoni egy fél évet, most meg hónapok óta a kis quick mill, megtáltosodott. pacificaffé malabar és hasonlókból húz, de teljesen jó kofikat, már szívesen iszom nála egyet, ha ott vagyok. mondtam is neki, hogy nagy utat tett meg , elismerte, hogy igen, azért így (égett kesernye és füst nélkül, de ugyanúgy klasszik vonalon) tényleg jobb a kofi
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
Upo
addikt
válasz Bazsee71 #33945 üzenetére
És alul az ajánlóban kiadta ezt a csipeszes kanalat.
Blogom: https://logout.hu/blog/upo/index.html | "Az átlagember alvásigénye még 5 perc"
-
mufi
senior tag
válasz Peti...(16v) #33941 üzenetére
400 km-re van tőlem szóval bukta az utazás...
Creed Aventus 500 ml splashre keresek jelentkezőket.
-
Riegerr
tag
Sziasztok!
Kávéfőzőt szeretnék cserélni és ebben szeretném kikérni a véleményeteket.
Az első gépem egy Delonghi EC190-es volt, majd lecseréltem egy Philips Saeco HD8423-re. Egyik géppel sem volt semmi bajom.
Szeretnék egy Hario Mini Mill-t is, hogy be tudjam állítani a finomságát a kávénak. Eddig csak téglás kávét használtam, előre őrölve.
Kávéfőzőből pedig a Krups XP5210 néztem ki. Esetleg más gép? Mit ajánlotok.
Nagyjából iható kávét szeretnék, nincsenek óriási elvárásaim a lefőtt kávéval kapcsolatban.
Előre is köszönöm a segítséget! -
Daneeka
senior tag
Filterhez milyen palócot vegyek? Yirgre gondoltam a száraz feldolgozás miatt. (gyümőlcslé ízvilág előnyben pl. CM Alemu, Nefas)
-
mester6
tag
Ismeri valaki a "csomagbroker" cég szolgáltatásait? Van pozitív tapasztalata valakinek?
Kösz minden infót! -
BURN28
tag
Sziasztok!
Nem tudom mennyire on/off, de 100% ara.. kávés téma.
http://kaphatoittkave.blogspot.hu/
Itt érhető el ezentúl a blogom, a másik oldal megmarad, minden egyéb témának.
Még nincsen minden feltöltve régebbről, de az újabbak igen. De igyekszem tartalommal feltölteni, tavalyra visszamenőleg.
[ Szerkesztve ]
http://kaphatoittkave.blogspot.hu/
-
celf
őstag
Pár tapasztalat az Aeropress kevésvé felhigított kávé + vízhővel kapcsolatban:
Sajnos a 92 fokos víz azonnal lehűl 7-8 fokot, amint az AP-be beleöntöm. Így kb. 82-85 fokos, majd pár másodpercen belül 78-79 fokos vízben "fő ki" a kávé, hacsak nem öntöm föl utólag még forróvízzel.
Az aeropress műanyag falán kívül maga a 17-18g darált kávé is lehűti a direkt, tervezetten kevesebb, 7-9 cl, 92 fokos vizet. Abban az esetben, ha 2 személynek csinálok kávét, 34g kávéból, már jobbak az arányok, viszont így is sokat hűt a vízen a kávé. De mondom, utóbbiból jobb végeredmény született.
Ha meg lobogó vizet öntök a darált kávéra, akkor először túlfőzi a kávét, aztán hirtelen lehül, és a maradék kávét nem főzi ki.
Ez így sehogysem jó
[ Szerkesztve ]
-
zolnagy
őstag
Többen úgy csinálják, hogy előtte a műanyag cső falát forró vízzel átmelegítik, így nem hűti le annyira a bele töltött 85-90 fokos vizet. Kávélaborban pl. így csinálta a barista hölgy.
Szerintem biztosan számít, bár én nem csinálom így melóhelyen, arra már végképp nincs idő/hely/lehetőség. -
W78
csendes tag
Megkaptam a Paljoc csomagot, és találtam benne egy MIO-nak olvasott, (de később kiderült) M10-es zacsit. Már az első húzásnál bejött!! Kicsit más mint a többi, de pont ezért jó! Lehet tudni bővebbet is?
-
celf
őstag
válasz Deadzone41 #33966 üzenetére
igen, az időn kell növeljek végül, kérdés, hogy mennyivel.
zolnagy: előmelegítve csináltam én, pont ezért, sajnos nem elég ezt elvégezni, ha a fokokat nézem így is 6-7 fokos csökkenés van.
az a vicces, hogy ilyen alapon a rezsón is csinálhatnék kávét egy alumínium csajkában, amit legalább folyamatosan a kellő hőmérsékleten tudnék tartani, és miután lefőtt, önteném csak bele az aeropressbe.
és így a v60 is érthető, hogy miért "jobb" amúgy sokak szerint, hiszen ha azt nézem, hogy állandóan utánaöntik a kellő hőmérsékletű vizet, sokkal egyenletesebb körülmények között fő le a kávé..
-
jolti
senior tag
Paljoc.
Nálad láttam az egyik képen a Pacific forrócsokiját ami most akciós, egész jó áron van a honlapjukon, így vettem is egyet gyorsan. A kérdésem az lenne, hogy te hogy csinálod? Tejbe felgőzöl és kész? Vagy vízben? ( a tej az szimpatikusabb.)
A Parci által ajánlott házi forrócsoki receptet megcsináltam, egész jókat készítve vele, de rájöttem, hogy kéne valami jóféle kakajó'. A szencsit valahogy kevésnek érzem. Sajna erre nagyonvidéken' meg nincs semmi más. Így gondoltam ennyit megér most a pacifictől és vettem egyet a malabar mellé. De majd akarok valami minőségibb kakaóport is rendelni valahonnan majd. -
fricc_
tag
válasz Bazsee71 #33945 üzenetére
Én is küzdök még a nemrég vásárolt Brikka-val. Nekem is ugyan olyan őrlöm van mint neked.
Még nem találtam el a kellő finomságot. Nem tudom neked mik a tapasztalataid, én jelenleg úgy vélem, hogy a zárt állapotból kiindulva 180 foknál kevesebb fordulat kell.Ha ennél többet tekerek a kávé túl híg lesz. Te milyen fokozaton őrlöd?
A youtube-on van egy csomó videó, többféle elkészítési módszer is lehetséges, legalábbis a videók alapján.
Nézzél meg párat.Nálam szinte mindig volt robbanás, még a túl durva őrlésnél is, illetve akkor is ha nagyon picit megkocogtatom, hogy ne legyen benne "levegős üres" terület.
Mi még a kikísérletezési fázisnál tartunk a párommal :-)
[ Szerkesztve ]
-
Bazsee71
őstag
válasz fricc_ #33972 üzenetére
Köszönöm a tanácsokat, megnézem!
Szüleimnél van a készülék, nem tudom mennyi fordulaton van most, de én úgy állítottam be nekik, hogy darált omniához néztem, és annál durvább örlést céloztam meg. Aztán ha túl keserű volt a kávé, akkor még durvábbra állítottam, mikor már túl híg lett, akkor kicsit vissza, és most próbálom a többi paramétert hozzáigazítani.
-
-
celf
őstag
válasz Bazsee71 #33973 üzenetére
Nekem az a tapasztalatom a Brikkával és a kéziőrlővel, hogy ha mindíg más fajta kávét vesz az ember, az őrlő is mást fog produkálni, ugyanazzal a fokozattal.
A legutóbb vásárolt kávét a legfinomabb fokozatra állítva sem tudta átfőzni a Brikka. De a Bialetti rozsdamentes kotyogós sem.Szerintem Brikkához elengedhetetlen a megfelelő méretű őrlemény és a homogenitás, különben teljesen kiszámíthatatlan az eredmény. Tehát (szerintem) a legjobb, ha egy ismert kávét előre leőröltetsz egy profi őrlővel, esetleg boltban vagy kávézóban. Igaz, így nem lesz a legfrissebb a kávé.
Vagy esetleg veszel a 10-15k-s Brikkához egy 1000 dolláros őrlőt otthonra... :S[ Szerkesztve ]
-
celf
őstag
Vicces pohár brewed kávékhoz, vagy tripla-espressohoz
-
Bazsee71
őstag
Tudom itt szinte eretnekség, de én otthon egy szuperautomatát használok, ott is ugyanígy játszanom kell az örlési finomsággal. Az elmúlt 3 év tapasztalatai alapján a visszatérő fajtákat szerencsére már sokszor sikerül előre beállítani.
És akkor egy kapcsolódó kérdés, mert játszok a gondolattal: egy elfogadható minőségű, paraméterezhető kávéfőző, és egy jó örlő nagyjából milyen árszintről indul? Jelenleg egy Saeco Incanto Deluxe van szolgálatban, de egyre többször érzem, hogy egyes kávékból sokkal többet is ki lehetne hozni.
-
HÁZIGAZDA
én ha nem figyelek, konkrétan pudding lesz belőle
jól megpörgetem (kb., mint egy rendes cappuccinóhoz gőzölés), aztán kevergetem fél percig, aztán megint gőzölés (ez már rövidebb), megint keverés stb.
de igazából ez csak játék: az kell a keményítőnek, hogy a meleg folyadékot sokáig kevergesd. hogy mivel melegíted, az a te bizniszed. ha felforr, akkor viszont szét tud esni.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
soldier2
őstag
A gaggiaval és a Creminával is gond nélkül fel tudom (tudtam) forralni a forró csokit (pedig állítólag egyik sem egy gőzbajnok). Két kis kávéskanálnyi keményítővel bögrénként jó volt, de 1x kicsit több ment, az gyakorlatilag puding lett, mondjuk a gyerek élvezte . Legközelebb kipróbálom a Parci féle keverke/gőzölök, keverek stb módszert is. Eddig csak 1x felgőzöltem, és kész. Tűzhelyen melegítve +1 edényt kell a kissé mindig letapadt tejtől elmosni, inkább gőzölök, ha néha kell a forró csoki, de azért nem túl gyakori.
Celf: Brikkához bőven elég egy 10-15000-be kerülő (HUF nem USD) DeLonghi, Krups stb daráló. Azzal is jobb mint a boltban előre darált.
[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
jolti
senior tag
Köszi.
Ma dolgozom, de holnap kiprobálom így.Szoldzsör neked is köszi!
Szerintem sincs semmi baj a Gb gőzével! Én még sosem éreztem, hogy elfogyott' volna, pedig szinte mindig dupla caput csinálok, ha caput csinálok.
Ja és én is majdnem pudingosat szeretnék, mert a hígabb az olyan snassz kakaó nekem.[ Szerkesztve ]
-
adriankoooo
senior tag
PY Kilimanjaro: MEGVAN A CSERESZNYE!!!!!!!
-
meander
tag
válasz adriankoooo #33994 üzenetére
...és utólag hogy értékeled mi volt a titok?
-
tariattila
veterán
válasz adriankoooo #33994 üzenetére
Naaaa! lerázódott a zacsi aljára mi?
Parci: de! egyetlen ökölszabály van: ne vegyél ha jót akarsz magadnak!
-
adriankoooo
senior tag
válasz tariattila #33999 üzenetére
meander, tariattila:
Szűkebb őrlő állás + picit magasabb hőfok Gaggia pid 88C - épphogy nem égett meg. Nagyon szép lefolyással sikerült elkapnom, biztos a megfelelő páratartalom/időjárás/holdállás miatt.
Szürcsölve - püffögtettve a szájban (ez aztán a szakkifejezés) egyértelműen érezni a cseresznyét.
Király, de nem a kedvenc még mindig. Az a Yirga.
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Robot fűnyírók
- Gran Turismo
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Otthonfelújítási program (2024.)
- Kupon kunyeráló
- GoPro Topic
- Hearthstone: Heroes of Warcraft - free online CCG
- Bambu Lab X1/X1C, P1P-P1S és A1 mini tulajok
- Kormányok / autós szimulátorok topicja
- Vallás
- További aktív témák...