-
GAMEPOD.hu
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
celf
őstag
megint aeropressel és úgy általában kávéfőzéssel kapcsolatban lenne pár kérdésem:
1: miért nedvesítik át előre a papírfiltert? hogy odatapadjon az kupakhoz?
2: ma megkérdeztem egy baristát az egyik újhullámos kávézóban, hogy szerinte mi a legkissebb mennyiség, amit AP-vel még el lehet készíteni, és azt mondta 2dl. szerintem ez úgy ahogy van hülyeség. de javítjsatok ki, ha tévedek. én kb. 8-9cl-t simán csinálok úgy, hogy jól extraktálódik a kávé.
3. ha a szemcseméret nagyobb, kb. mennyivel dobja meg a főzési időt?
4. 17g kávé a "standard" egy személyes adag?
5. most akkor tényleg, hány fokon kéne főzni a kávét. AP használatija 85 fokot mond, baristák 91-92 fokot mondanak. Olvasni olyat, aki 65 fok felett nem is főz mert keserű lesz.
-
paljoc
tag
válasz killerjohn #33597 üzenetére
Ha nem az adagonkénti őrlés az ok /én ilyen extrém elmászást amiatt nem tapasztaltam/, akkor ezt a két hsz-t olvasd el:
iberitalhiba2
iberitalhiba1 -
Balus
tag
válasz killerjohn #33597 üzenetére
Nem marad a garatban örlemény? Az is okozhatja, ha +/- 1-2 gramm jön ki belőle. Én anno az említett hibajelenséggel nem találkoztam.
-
vendingo
veterán
válasz killerjohn #33600 üzenetére
Szívem szerint én is mindig frissen pakolnám a darálóba a kávét, de nem lehetséges így a használata, a 4g pangó őrlemény meg a másik bánatom
Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!
-
killerjohn
addikt
válasz paljoc #33602 üzenetére
köszönöm, de az a gond, hogy nem kotyog bekapcsoltam üresjáratban, belenéztem felülről, és tökéletesen szimmetrikusan forog. Óvatosan rátettem az újjam a tengelyre felülről (hogy az ujjam azért megmaradjon), és minden irányba megpróbáltam megmozgatni, de nem ment (értsd: jónak tűnik).
(#33603) Balus: de maradt, csakhogy ugyanolyan kávéból, ugyanolyan beállítással, 2 perccel korábbanról...
(#33604) vendingo: az iberitalban 4 gr pangó őrlemény van? az dúrva, annyi szerintem még a K6-ban sem marad, pedig az egy hegy méretű dózeres ipari őrlő...
[ Szerkesztve ]
-
zolnagy
őstag
1.
2. sztem is hülyeség. Én is csináltam vele kevesebb vízzel és többel is. Pont azt hozta, amit vártam. Azaz kevesebb vízzel töményebb ital. Mondjuk ekkor finomabbra is őröltem. Épp az a jó benne, hogy a saját ízlésed szerint alakítod a mennyiséget, finomságot, hőfokot. Ezzel is el lehet játszani.
3. Sztem ez is változó, ki mennyi ideig hagyja ázni. Én egységesen 2 percet várok vele.
4. Na ez totál változó. Kinek mi. Én sokáig 14 g körül csináltam 1,5 dl-re. De egyszer ittam a Zalaegerszegi Kávélaborban az enyémhez képest jóval hígabb verziót és azt kell, mondjam úgy jobb volt. Akkor már a más filteres módoknál tapasztalt teaszerűen átlátszó volt a kávé és sztem nagyon finom gyümölcsös.
5. Én 85 fokon szoktam, Kávélaborban is ennyire állítják a hőfokot, úgy rémlik, de ez megintcsak egyéni izlés kérdése és ugye a kávé fajtájától is függ. Itt is más hőt kívánnak az egyes kávék, mint eszpresszónál. 65 azért nagyon kevés sztem.Szóval legalább annyi változó van, mint espressonál, vagy talán több. Kísérletezni kell.
-
And06
aktív tag
válasz killerjohn #33605 üzenetére
ha kikotrod a garatot minden őrlés után, meg párszor ráinditasz, akkor csak 2g pangó őrlemény lesz benne a kések körül, az viszont csak porszivózással tüntethető el, ergo kb 2gramm pangó őrlemény van a "forgásban"
-
paljoc
tag
válasz killerjohn #33605 üzenetére
Nekem már csak ködös emlékeim voltak erről, de az tuti hogy szét kellett szednem anno hogy lássam azt a helyén nem passzentosan álló bronzcsapágyat, kívülről, kést nézegetve meg mozgatva semmit se tapasztaltam. De ok, ha jó akkor jó, csak azért írtam lehetséges okként, mert halál pontosan ugyanez volt a jelenség, jó csapolás, aztán átzubog, aztán befullad, aztán megint jó és teljesen hektikusan adta elő eme színjátékot, ugyanazon kávéval, ugyanazon beállításon. Kíváncsi leszek nálad mi lesz a baj!?
-
Kávé Kálmán
tag
KORHATÁROS!
TAMPERPORNÓ
most jön a lakkpolírlakkpolírlakkpolír fejezet ...
-
killerjohn
addikt
válasz Kávé Kálmán #33610 üzenetére
bankszámlaszámot küldjél kérlek, árat, és már mondom is a postázási címet. csak hogy finoman fogalmazzak
-
HÁZIGAZDA
válasz Kávé Kálmán #33610 üzenetére
tényleg zsivány lett
(csak azokat a szörnyű naked feliratokat tudnám feledni, bár sejtem, hogy a filmhez kellettek)
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
nemethsza
tag
válasz killerjohn #33592 üzenetére
killerjohn-ék ibije tőlem van. Kb. fél évig használtam, mindig egy duplányit őröltem vele, soha nem volt több bab a tartályban. Nem csinált ilyet
"Tanútt embernek párlya nincs!"
-
soldier2
őstag
válasz Kávé Kálmán #33610 üzenetére
Nem tudtam elképzelni a ceruza minek kell. Eszem megáll. Gratula.
Parci: nekem tetszik a felirat, a naked portafilterre még fizettem is érte .
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
killerjohn
addikt
válasz nemethsza #33613 üzenetére
lehet, hogy az lesz, hogy hétvégére hazahozom az irodából, és megnézem, hogy a GB-vel is ezt csinálja-e. Elég könnyű leszt, mert a K6 99.99% konzisztenciával őröl, tehát azonnal észreveszek minden kilengést (pláne azt, amit most az irodában tapasztalunk, ami enyhénszólva dúrva. Egyszer 60 ml, egyszer 150 ml jön le 25 mp alatt.) Na mindegy, holnap nem leszek bent, csak a kollegák, majd megírják hogy mit tapasztaltak. Szerdán megtesztelem én is mégegyszer.
-
Kávé Kálmán
tag
Az ötlet távolról sem saját, de tampernyelet még nem hegyeztek eddig ceruzából. Pedig elég kézenfekvő :-).
-
soldier2
őstag
válasz Kávé Kálmán #33616 üzenetére
Akkor is te (ti) csináltátok először. A Ceruzák közti kis réseket gondolom valamilyen ragasztó tölti ki.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
Balus
tag
válasz killerjohn #33615 üzenetére
Az, hogy egymás után 2 teljesen más eredményt ad, a 4 g pangó örleményt figyelembe véve teljesen normális lehet. Egyszerűen ki lehet zárni, hogy ez-e a probléma. Mérlegeld a őrölt kávé súlyát.
Én egy kiskanál végével kapartam ki és rá-rá indítottam. -
killerjohn
addikt
-
bl4ze
veterán
válasz killerjohn #33619 üzenetére
Ez pedig gyanítom a paljoc által felvetett, és yeahhh kolléga által is ismertetett probléma lesz.
Nem újkeletű dolog, Nekem is volt Iberitalom, rémlik a sztori..:. bl4ze .:.
-
nemethsza
tag
válasz killerjohn #33622 üzenetére
Nálam biztos, hogy nem. Megvettem, betettem a pultra, használtam, eladtam.
"Tanútt embernek párlya nincs!"
-
bl4ze
veterán
válasz killerjohn #33624 üzenetére
paljoc linkelt yeahhh által leírtakat, ott minden le van írva úgy tudom.
ennél többet sem Ő, sem én nem tudunk.az indexen fel tudod vele venni a kapcsolatot, ha szükséges, de paljoc mintha kikereste volna neked a leírásait, fotókkal dokumentált volt az rémlik.
.:. bl4ze .:.
-
tariattila
veterán
válasz Kávé Kálmán #33610 üzenetére
Bekezdted az új évet rendesen !
na figyelj! most elsétálok a postára a Belardi magokért... utána kifosztom a gyerekek színesceruzakészletét!
-
soldier2
őstag
válasz Kávé Kálmán #33610 üzenetére
Tartiatti adott egy ötletet. A kölök ipari mennyiségben használ színes ceruzát, ennek kb egy tampernyélnyi része kuka, mert nem tudja megfogni Szóval ha nyersanyag utanpótlás kell, új Creminát beszámítok
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
meander
tag
Belefutottam egy videóba, amin átlátszó szűrő tartóval főzik a kávét. Láttatok már ilyet? Szerintem baromi jó....
[link] -
meander
tag
válasz meander #33628 üzenetére
Mi a véleményetek egyébként arról, hogy mekkora terület maradjon a tamperelt kávé felülete és a felsőszűrő között? Itt kicsit furcsának hat, hogy a bejövő víz "szétcsapja" a pogácsa tetejét. Másrészről viszont a vízterítés nem tud érvényesülni ha túl közel van, pl. hozzáér. Olaszpresszo.hu emlékeim szerint azt írja, hogy akkor jó, ha visszavéve a kart finoman látszódik a pogácsa tetején a felsőszűrő mintája, de ez a fentiek miatt nekem nem tűnik jó ötletnek?
Mi a véleményetek? -
killerjohn
addikt
úristen, tényleg traubiszóda!!!
-
Gosti
csendes tag
válasz killerjohn #33624 üzenetére
Látom, Paljoc belinkelt egy kis segítséget - itt a teljes történet:[link]
yeahhh
-
killerjohn
addikt
köszi! ma azt riportolták a kollegák az irodából, hogy teljesen jók lettek a húzások, kivéve egyet, de abban valószínűleg kevés volt az őrlemény. Remélem, hogy a tegnapi kilengés csak valami furcsa anomália volt. Holnap már bent leszek, és megtesztelem saját kezűleg, korrekt (egyenletes) mennyiségű őrleménnyel, és meglátjuk, hogy mi lesz az eredmény. Ha gáz, akkor pénteken haza hozom a darálót, szétszedem, és megpróbálom megfixelni...
-
Illesvik
csendes tag
Üdv!
Expolygonos gyantapatronba a cseréhez ez is jó gondolom: [link]
Nincs kedvem oda mos kimenni.
Üdv V.
-
noss
csendes tag
-
celf
őstag
-
Zewa
senior tag
Sziasztok!
Irodába szeretnék egy olcsó (30k) de relatíve finom kávét készítő masinát, havi 80-100 csészéhez.
Tudom, ez a kettő kizáró fogalom de a munkahelyi instant kávé után szinte bármi megváltás lenne. Az alábbi lehetőségek kínálkoznak; hagyományos kávéfőző+kézi daráló (tudom ez lenne a legjobb de kicsit macerás lenne minden főzés előtt frissen darálni a kv-t). ESE POD, automata kávéfőző. A szűkös keret miatt a használt gépek fele húzok. Haladó szintű elektrotechnikai ismeretekkel rendelkezem, így ha javítani kell a gépet akkor nem jelent különösebb problémát, ahogy a rézforrasztás sem gond. Melyek azok a típusok amelyeket szóba jöhetnek? Használt gép vásárlása miatt jó lenne ha akadna hozzá bőven alkatrész. Egy esetleges használatba vétel előtti felújítás is belefér.Itthon egy Philips Saeco HD8743 -t használunk és teljesen elégedett vagyok vele. A nagymamám Bialetti Brikka-t használ azzal már teljesen kibékülnék de sajnos nincs tűzhely. Tudom, itthon nagy tömegek skandálják a "vegyél Szarvasi me' az jó" szöveget de én köszönöm, inkább kihagynám. (darálhattam én finomabbra, durvábbra a kávét és ki próbáltam elég sok félét de soha nem volt az igazi)
"Táncolni kell, uram, a zene majd csak megjön valahonnan…"
-
Upo
addikt
EZ vajon miféle jószág??
Blogom: https://logout.hu/blog/upo/index.html | "Az átlagember alvásigénye még 5 perc"
-
mufi
senior tag
Breville gépet nem tudtok normális árban?
Creed Aventus 500 ml splashre keresek jelentkezőket.
-
mutyi
őstag
Milyen Breville-t akarsz? Van típus?
Új vagy használt?A többiektől azt kérdezném, hogy a Mahlkoenig vagy egyéb minőségi darálóban van-e olyan,amelyiken be lehet állítani grammra pontosan hogy mennyit szeretnék darálni és azt a portafilterbe bele is darálja?
Légyszi ajánljatok már 1-2 ilyen típust. -
Ábi
tag
válasz mester6 #33643 üzenetére
Úgy olvastam, hogy ez a gép csere darab, mert az első nem volt képes produkálni a 9 bart, csak 3-t 1 év után.
Ez nem túl bíztató. 😒
Gondolom ezért adja el 2 évesen gari lejárta előtt.
Néha már meginognék, de ilyeneket látva inkább pancsolok egy kicsit a rotos Bricolettaval még 5-10 évig gond nélkül, gyönyörködve benne és élvezve minden kortyot, míg a rézmérgezés el nem választ. 😂 -
Gosti
csendes tag
Az "on demand" (karba őrlős) darálók között már az egyszerűbbeknél (Iberital) is van állítható időkapcsoló, de itt még csak egy fix adagot (mondjuk: 11sec = 9g) tudsz beállítani. A komolyabbaknál - otthoni, megfizethető kategóriában pl. Mahlkönig Vario, Mazzer Mini Electronic, Fiorenzato F4 Nano - már két (három), egymástól független beállításra van lehetőség. Persze, adott őrlésfinomság mellett, hiszen ha nem változtatod az (őrlési) időt, de pl. durvítod az őrleményt, akkor több, ha finomítod, kevesebb őrleményt ad majd ki a daráló!
yeahhh
-
mutyi
őstag
A barátomnak ajánlok gépet meg őrlőt.
A gépnek QuickMill Silvano vagy Breville 900xl lesz, az őrlőben meg a Variot ajánlottam, bár ott úgy tudtam,hogy nem lehet a mennyiséget beállítani,csak digitálisa vezérleni az őrlés finomságát,de ezek szerint tévedtem.Ha jól értem akkor ezeknél az általad ajánlottaknál úgy működik, hogy 2-3 értéket el tud menteni és annak megfelelően darál mindig ugyanannyi mennyiséget?
-
vendingo
veterán
Én olyanról nem tudok, ami grammra pontosan karba darál. Ezek időre programozhatóak.
Az én darálómon 3 időprogramot lehet beállítani, de valahogy soha nem sikerül eltalálni a szükséges mennyiséget, ezért vagy rá kell nyomnom egy kicsit, vagy kiszórni a kosárból...
Szerintem az a legjobb, ami addig darál, amíg nyomod a kart a kapcsolónak, vagy amivel tudsz viszonylag pontos adagokat darálni.Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!
-
Gosti
csendes tag
Nem egészen: beállítod az őrleményfinomságot - a Variónál is manuálisan kell ezt megtenni, csak ott van két csúszka, az egyikkel (számjelölés) a "durva", a másikkal (betűjelölés) a finomállítást lehet elvégezn -, és tizedmásodperces lépésben hozzáállítod az őrlési időt (pl: 1 adag: 8sec; 2 adag: 15, 5sec). Innentől érvényes, amit az előbb írtam.
Az igazsághoz tartozik, hogy még a legdrágább őrlők sem adagolnak halálpontosan, 0,3 - 0,5g eltérés simán mutatkozhat az egymás után mért porcióknál - de ugyanez érvényes a hagyományos (őrleménytárolós; "pofozós") rendszerű őrlőkre is!yeahhh
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- DJI Air 2s FMC drón 7 akkumulátorral!!! - 5,4k video, 1" SONY CMOS
- Garmin Edge Explore 2 Kerékpár Computer, Bontatlan, Új, 0 Perces, 1 Év Garancia, Házhozszállítás
- Tidradio td-h3 akkumulátor
- FREEWELL 8/16/32/64 ND/PL szűrőkészlet - DJI Mavic 3 drónhoz
- DJI Mavic 3 FMC drón szett - 2 kamera, 4/3" CMOS - 3 akku, 2 táv, koffer