-
GAMEPOD.hu
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
soldier2
őstag
válasz Deadzone41 #33550 üzenetére
Ez kb olyan espresso mint amit kotyogóval készítenek [link]. Sajna a youtubon mindenki úgy állítja be a videóját, ahogy akarja, nincs ellenőrzés.Az egyetlen kotyogó szerű készülék, ami espressonak már talán nevezhető italt ad, az a Bacchi espresso [link], de azért az árért már lehet rendes gépet is venni (300 euro kb.)
[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
Deadzone41
őstag
válasz soldier2 #33551 üzenetére
egyszer kísérleteztem sima kotyesszal, nekem nem jött be, vagy csak béna voltam, nem tudom. az a baj szerintem, hogy nehéz nem megégetni a kávét vele. viszont ezzel az aeropress-es módszerrel olyan hőfokú vizet raksz bele amilyet akarsz. nyilván nem lesz meg a megfelelő és egyenletes nyomás, esni fog a hőmérséklet, stb, de nekem ízlett a kész ital.
-
Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ
tag
válasz soldier2 #33551 üzenetére
hát akkor már inkább a ROK... de attól sem voltam épp hanyattvágódva...
de mondjuk meglepően széles a piaca az espresso-szerű italokat készítő masináknak, nem? (Brikka, handpresso, ROK, v akár a nyomifoki, mint olyan... btw: az AP-nek a dobozára is ez van írva: "1-4 cup coffee and espresso maker"... sztem elég láma. ) -
Xabi78
aktív tag
válasz paljoc #33555 üzenetére
Ebből látszik, ez a műfaj mennyire ízlések és pofonok. Nálam a sorrend: 1. Yirga 2. Sidamo 3. Choco madness, 4. Spicy Italy
Az ízlésem most úgy tűnik, kezd elmozdulni ebbe a gyümölcsös-virágos-játékos vonalba. Halkan teszem hozzá, a Spicey is nagyon rendben volt, de egyszerűen nem tudtam elkapni a megfelelő hőfokot, szerintem lehet, hogy följebb kellett volna mennem, mint ahol próbálkoztam, de mire eljutottam 92°Cig, addigra elfogyott...[ Szerkesztve ]
Cave canem!
-
paljoc
tag
Ma reggel a darálóban a mosott Yirgacheffe, megkóstolom, majd mondom a feleségemnek, hogy egy gyerekkorunk üdítőjének nevét kérném a megízlelése után. Belekortyol, majd gondolkodás nélkül: "Traubisoda". És igen!
De nem tudtam maradéktalanul örülni, mert lelkesedéstől csillogó arcomra nézve folytatta: "De Jocó, most komolyan, szerinted ki az Isten akar Traubisoda ízű kávét inni...?"
Persze ízlett neki is, de ez így spontán hozzájött az íz beazonosításhoz. Szóval "kicsit" leegyszerűsítve: száraz Yirga epres Milka, mosott Yirga Traubi.
Szerencsére a tapasztalat azt mutatja, hogy sokan szeretnek traubi meg eper ízű kofit is inni. :-) -
paljoc
tag
Nem tudom, de egyik jobb mint a másik! :-) Amikor életemben először beleillatoztam egy bontott zsákba, már akkor eldőlt, hogy ez a fajta lesz a kedvencem, független attól hogy dolgozták fel, aminek zölden ilyen édes illata van, komolyan mintha egy szőlőprésbe szagolnék bele.
-
Xabi78
aktív tag
válasz paljoc #33560 üzenetére
No, akkor nem az én készülékemben volt a hiba, én is Traubisodának éreztem, nem is értettem, hogy lesz ebből epresmilka. Most már tudom, sehogy, csak én már az újból kaptam
Nálam eddig magasan a favorit az összes eddig kóstolt kávéhoz képest (ami mondjuk nem sok itteni viszonylatban, azért, de az átlaghalandó többszöröse). Hülye szinesztéziával "csilingelt a nyelvemen". Marha gyorsan elfogyott...
Cave canem!
-
Wolfy999
tag
Van arra valami best practice, hogy ha hosszabb ideig nem használom a Gaggia-t akkor miként érdemes elrakni? Úgy döntöttem nem adom el, jó lesz az még, de szeretném úgy elrakni, hogy ne ártson neki az állás.
-
Surda-
őstag
válasz killerjohn #33567 üzenetére
Ajánlott olvasmány Kávészenvedély c. könyv.
"Ha kicsi a tét, a kedvem sötét!"
-
norbika06
újonc
válasz paljoc #33555 üzenetére
Nekem a legkevésbé a Java mix ízlett. A Choko Madness is kifejezetten kellemes. Természetesen a Yirga finom volt, de én nem igazán tudom a sötétebb és a világosabb pörkölésű kávékat egy lapon említeni. Nálunk inkább a feleségem issza capuccino formájában. Én maximum délután vagy este iszom, a reggeli rituálémhoz nem tudom elképzelni. Mondjuk az én véleményemet azért fenntartással kell kezelni, nem vagyok egy nagy szakértő. (3 éve még kapszulást ivó Lelit tulajdonos vagyok )
-
Ábi
tag
válasz killerjohn #33567 üzenetére
-
ronin s8
senior tag
válasz Surda- #33568 üzenetére
Megkaptam karira. Nagyon jó könyv, a legmodernebb eszmék terjednek benne. A Squarre Mile pörkölő alapítója írta.
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
noss
csendes tag
válasz Deadzone41 #33550 üzenetére
nem kétlem, hogy finom eredmények produkálhatók AP-vel, eszpresszót mímelve, de a görcsös "REAL Espresso" címkéket hanyagolhatnák.
megnéztem pár hete egy csomó ilyen videót, egy rakat hibát és bénaságot kiszúrtam rajtuk.
leginkább e srácok módszere hasonlított eszpresszóra: [link]
fából tákoltak egy jó kis nyomásfokozó szerkezetetnoss
-
noss
csendes tag
válasz Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ #33553 üzenetére
egész jópofa ez a Bacchi Espresso, márcsak a nyomásmérő meg a PID hiányzik róla
ROK kávéfőző eszközével mi a baj? ha vki kitanulja a használatát, egész jó dolgok sülhetnek ki belőle, nem?
még nem hallottam róla elég meggyőző ellenérvet, pedig szivesen venném mindet, mielőtt bevásárolnék belőlebónusz kérdés: milyen a ROK kávéőrlője, akár a HG-1-hez, akár a OE Pharos-ához hasonlítva?
(az áraiktól inkább eltekintve, az örlemény egyenletessége és a működés, működtetés, kényelem szempontjából)noss
-
Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ
tag
ittam, több helyen, többek által elkészített espresso-t, belőle, sőt volt nálam kölcsönbe kb egy hétig egy, de -engem- nem győzött meg! nagyon vékonyka az eredmény... pedig nagyon hinni akartam benne egy időben! ultra hordozható kategóriában keresgéltem. meg geek, meg jól is néz ki... persze, attól függ, h mi az amit überelnie kellene! egy nespesso-t v szarvasit, nyilván lazán überel ha van egy normális őrlőd hozzá, és aránylag kiismerted... 15-20k-t érne meg számomra, de úgy sem lenne sztem sokat használva... (utazó-szettként a Pavoni lett a befutó, a (fokozatmentesített) Nemox Lux-al; tudom nem egy (ár)kategória, csomagméret, stb... )
-
soldier2
őstag
Roc örlő: nem egy kategória a két említettel, a tesztek szerint. Személyes tapasztalat nincs.
[link] majdnem 9 bar a Bacchi.Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
mufi
senior tag
Sehol egy Breville kávégép...
Creed Aventus 500 ml splashre keresek jelentkezőket.
-
Deadzone41
őstag
Ezek a módszerek nem a high-end koffi mágusoknak valók, viszont halandóknak hordozhatósnak, espresso alapú tejes italokhoz teljesen ok szerintem. A hosszú kávékba nem való tej, viszont egy ilyen aeropress-es rövidkávé tök jól működik latte-nak pl. Real espresso címke tényleg ferdít picit, viszont ha espressonak nevezheti az a kismillió pocsék kávét adót vendéglátó hely a felszolgált fekete levest, akkor had legyen már ez is az.
Másodkézből beszereztem egy ikeás maghőmérőt, viszont van egy olyan gondom vele, hogy 130fok fölött nem hajlandó mérni, azt írja Hi. A riasztó hőfokát se engedi 130 fölé állítani. Viszont leszedtem a használatiját és ott meg 250fok szerepel maximumként. Van itt valaki akinek ilyen hőmérője van? És tud ebben segíteni?
[ Szerkesztve ]
-
celf
őstag
Találtam egy érdekes cikket a víz lágyításával kapcsoltban. mármint azért érdekes, mert egy részen a forralást mint vízlágyító eljárást említi. Ez igen érdekes, mert így az AP-hez nem is kéne lágyítani a vizet, hiszen ott a vízforraló ezt megteszi helyettünk...
Táblázatot most nem fogok tudni csinálni, időhiány miatt (vizsgaidőszak), de amúgykb valahogy így néz ki:
IMS 200 mikronos
IMS 150 mikronos
IMS 35 mikronosS-filter 60 mikron körül
Mesh Filter ? szerintem 40-70 mikron között lehet, vagy talán ugyanaz mint az S-filter
Papírfilter 20 mikron
Ja és az Able Standard és Fine megint nincs info, de a Standard ránézésre kb. egy Brikka filteréhez hasonlít, a Fine meg az IMS 200 mikronos filtere felett lehet, ha saccolnom kéne.
[ Szerkesztve ]
-
celf
őstag
válasz Deadzone41 #33581 üzenetére
Az íz miatt lenne fontos természetesen
A birtás részhez ami még érdekes, hogy vajon azért kell cserélni a szűrőt, mert nem szűr egy idő után, vagy mert felszaporodnak benne a mikrobák. Én már az 1 hónapig magában álló, nedves filteren sem folyatnám át az ivóvizemet. Ugyanakkor, ha felforralja az ember, a mikroba gond megoldódik. Viszont akkor felmerül a kérdés, hogy miért is kéne egy hónap után cserélni a szűrőt.
[ Szerkesztve ]
-
soldier2
őstag
válasz norbika06 #33548 üzenetére
Bocsánat, elfelejtettem megmérni a Renekát, ha még aktuális akkor:23 mm mély és 66 mm az átmérő - tolómérőm nincs, vonalzóval mértem.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
celf
őstag
válasz Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ #33582 üzenetére
Nincs mit
Amit még elfelejtettem, hogy sok helyen azt írják, a Mesh és az S filter a kialakításuk miatt könnyebben tisztítható. Ugyanez igaz kell legyen az IMS 35 mikronos filterjére is, mert az is fémszálakból van szőve, tehát a kialakítását tekintve inkább egy háló, mint perforált fémlemez. Állítólag könnyebben le/ki lehet mosni róla a zaccot, viszont a lyuggatott fémlemezekbe bele tudnak szorulni szemcsék. Ez utóbbit a brikka szűrőjével kapcsolatban tanúsítani tudom. Néha a fürdőszobai zuhanyrózsa fejét "vágó üzemmódra" átállítva tudtam csak kiverni a szemcséket a szűrőből. Az Able, stb. AP szűrős infókat viszont csak olvastam.
[ Szerkesztve ]
-
Keresztapper
senior tag
-
killerjohn
addikt
na, Paljoc elhozta a mai adagot, bevonultunk a srácokkal a konyhába, és 3 olyat húztunk, hogy az eszünk megállt Az irodában mint a futótűz terjed, hogy van új kávégép, de sunyi (jogos) módon teleragasztottuk a GC-t és az IC-et is "Only for private use - do not touch!" feliratokkal Plusz a kart magunknál tartjuk, így még ha akarják se tudják használni... Az asztalunkon meg hegyekben áll a PY coffee
-
Illesvik
csendes tag
válasz killerjohn #33587 üzenetére
Szaglászhatják a babtartályt.
-
bl4ze
veterán
válasz killerjohn #33587 üzenetére
ez kicsit azért félre is érthető
bevonultunk a srácokkal a konyhába, és 3 olyat húztunk, hogy az eszünk megállt
.:. bl4ze .:.
-
killerjohn
addikt
segítség! Otthon a K6-tal minden passzentos, minden kávé egyforma. De ez az iberitál nagyon random. Egyik adagot ledarálja tökéletesre, egy perccel később meg a másik adagon átzuhan a víz (túl dúrva). Ugyanúgy tamperolom, minden paraméter konstans. Vagy a GC, vagy a daráló inkonzisztens...
[ Szerkesztve ]
-
Xabi78
aktív tag
válasz killerjohn #33592 üzenetére
Első körben vidd haza a darálót, és próbáld össze a kávéfőződdel, akkor kiderül, a daráló a ludas vagy a benti kávéfőző. Ilyen tünetet produkálhat akár az OPV is, vagy ha a darálókések nincsenek normálisan berakva.
[ Szerkesztve ]
Cave canem!
-
paljoc
tag
válasz killerjohn #33592 üzenetére
Van ilyen iberital hiba h ossze vissza orol. A bronz csuszocsapagy mozdul ki a musnyag hazbol. Vissza kell ragasztani pillanatragasztoval. Pont ilyen jelenseget okoz, nalam is volt ilyen. Nem 100% de lehet h ez a baj. Indexen yeahhh leirta anno a javitas menetet, de evekkel ezelott.
-
vendingo
veterán
válasz killerjohn #33594 üzenetére
Ugyan én nem ismerem ezt a darálót, de az én őrlőm akkor szokott nagy szórást csinálni, ha kevés kávé van a tartályban.
Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!
-
soldier2
őstag
válasz vendingo #33596 üzenetére
Nem tudom milyen darálód van, de nálam az Imat Lux (aminek a daráló része Iberital úgy tudom) gond nélkül megbirkózott az adagonkénti darálással.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
vendingo
veterán
válasz soldier2 #33598 üzenetére
Ezért is írtam, hogy én nem ismerem az említett őrlőt.
Az enyém amikor kevés bab van a tartályban elkezd egyre durvábbra őrölni, ezért mindig figyelnem kell, hogy legyen benne elegendő. Ezt már valamelyest kiküszöböltem a babtartály kiiktatásával, a helyére pedig szereltem egy pvc csövet amiben elfér 100-150g bab.Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.