-
GAMEPOD.hu
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ábi
tag
Sorry, rossz előzményt néztem.
120 tényleg jó ár lehet, csak kérdés az előélete.
Én is csak úgy ugrottam bő 60-nal többért a vibrás Bricoba, hogy tudtam SID hozta be és újította fel, állította be 2 éve egy általam ismert fórumosnak, akitől megvettem.A rotossal meg mákom volt, mert kb. 140-ben állt meg + extrákkal és nagyon újszerű állapotban van.
[ Szerkesztve ]
-
addikt
válasz fragola.6035 #33451 üzenetére
Expolygonban vettem a kartömítést.
Azóta van a probléma,mióta a leállításkor nem "prüszköl" a csövön.
Előtte hosszú évekig semmi gond nem volt."Aki ad,az nyer"
-
HÁZIGAZDA
válasz kaligula #33457 üzenetére
a gép jó, olyan, mint a többi e61-hx. az én bfc-m is 1,3 literes bojlerrel volt szerelve, elég az otthonra szerintem. ha gőzgépet keresel, hogy folyamatosan pörgesd a cappuccinókat, akkor mondjuk érdemesebb egy 1,8-2,0 literes gépet nézni. de egy 6 decis edényt fel tudsz gőzölni így is (bár jut eszembe, hogy én el vagyok kényeztetve: miután a gőzbojler nálam mást nem csinál, 1,5 baron van a nyomás, több a szufla. de hx gépnél ez nem megy, mert 1,5 baron lángol a kofi, amikor azt csapolsz).
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
Keresztapper
senior tag
válasz Peti...(16v) #33151 üzenetére
Pedig előfordult már velem is. Barátoknál nyaraltam pár napot és vittem magammal az egész szettet, gondoltam, lesz öröm, hogy jókat lehet kávézni. A házigazda feleségének csak egyet tudtam főzni, és a következő alkalommal látom, hogy beröffenti a szarvasit. Kérdezem a barátomat, hogy mi van az asszonykájával, fél kérni egy újabb kávét, nem akar terhelni? Azt mondta, hogy nem ízlett neki a reggeli csapolmány, mert "túl erős kávé íze volt". Hát nem erőltettem.
http://palscoffeetech.com/
-
vendingo
veterán
válasz Keresztapper #33459 üzenetére
Én is jártam már így. Extra finom extra drága kávéval kínáltam ismerőst, telelapátolta cukorral és kinyögte, hogy ez biztos a kancsó alja mert nagyon erőteljes íze van, meg túl sűrű. Nálunk vendégeknek van gagyi filteres kávéfőző, lefőzünk vele 10 adagot, aztán legyenek boldogok.
Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!
-
And06
aktív tag
Miskolc, "Egy kávé" kávézó. Újhullámos hely, majdnem a fő utcán. Kiváló kávét ittunk, a barista is hozzáértő, beszélgettünk is a kávékról kicsit. Az ára rendben van (újhullámos szinten). Ráadásként van alternativ tejük igy még az asszony is tudott kávézni
-
Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ
tag
válasz vendingo #33460 üzenetére
igen, ez a jellemző vélemény, h "ez tömény, nagyon erős kávé" ill nekem is mondták már, h "túlságosan kávé íze van" de vannak üdítő kivételek is: pl apám. nagyon érdeklődő volt, nagyon tetszettek neki a szokatlan ízek... CM Alemu II volt filterre, Kalitán és törökként, homokban, lombikban melegítve, AP-n átszűrve. ill még pár héttel ezelőtt a Manettiban voltunk és 100%A, és 60-40-es belndből ittunk espresso-t. és ő is azt mondta, hha cukrot/tejet/tejszínt tenne bele, akkor semmit nem érezne, ebből a szokatlan, de nagyon jó ízből! a cold brew-val viszont nem tudott mit kezdeni... (de erre is azt mondta, h nyáron itassak azért vele megint, lehet akkor jól fog neki azért esni! ) vagy ott van a szomszéd Erzsike néni, szoktam neki átvinni espresso-t (szomszéd lakás) na ő kotyogóson égeti oda minden reggel, lefőzi előre a délutáni adagot is a sárgacsíbóból... mégis nagyon ízlik neki, amit én viszek, sőt érez különbségeket is! ma pl megkérdezte, h ez milyen kv most, ez vmi nagyon különleges, nem? (Belardi volt! )
amúgy ez a Belardi fergeteges! nagyon jól áll neki a lassú lefolyás. ez már nem is lefolyás, szinte befulladásos csöpögés... 18,5g, őrlő nagyon finom álláson, naked karon is alig folyamatos, reneka, 93°C, 55mp, kb 35g ital... megyek húzok is gyorsan még1et! -
celf
őstag
Hi!
Esetleg vízhőmérőt nem tudjátok hol lehet a "legjobbat" venni, ami drótos, digitális, lehetőleg pontos, keveset késik a méréssel és a belvárosban kapható? Minél kedvezőbb ár/értékben.
Aeropresshez kéne. Egyenlőre csak érzésre öntögetem a forrás után 10-20 másodperccel a vizet.
Másik kérdés még aeropresshez: azért vettem ezt a kávégépet, 1.5 év Brikka után, mert nincs csak kézi őrlőm, és annyira nem konzisztens az őrlemény, hogy sokszor nem tud mit kezdeni a kotyogós vele. De a kávébabtól is függ, hogy a Rhino végül milyen őrleményt tud produkálni, aztán a sorban jön a Brikka bizonytalansága.
Szóval az aeropress elvileg nem olyan kényes a grindre, ez volt a beruházás mögötti indok.
Jelenleg ízre nagyon meg vagyok elégedve vele, annyi, hogy kicsit mindíg túlhigítom. Nekem az espresso lenne a zsánerem, de beletörődtem, hogy olcsón, egyszerűen otthon nem fog összejönni.Illetve még fémszűrő a következő lépés.
az Able szűrők nem olyan szimpatikusak, az IMS 150 mikronos illetve az S Filter lenne jó, ahogy elnéztem, de utóbbi már nem kapható valamiért, helyette viszont van egy "Mesh" nevezetű szűrő, ami ugyanúgy néz ki és 3000 Ft-ért lehet venni.Ezekkel vannak esetleg tapasztalatok, illetve, hogy Budapesten hol lehet az utóbbit kapni?
köszi a segítséget
[ Szerkesztve ]
-
Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ
tag
üdv közöttünk!
ha nem is 'legjobb', de a célra -szerintem- tökéletesen megfelel! főleg 1490-ért! [link] (ha nem is belváros, de aránylag kp-i az elhelyezkedés! )
és hamár arra jársz, javasolnék két ilyen poharat is hozzá: [link] (további tanácsom, h nem érdemes készítés után egyből inni, várj vele egy kicsit, sokat tisztul az íze, 50fok környékén, 50-35fok között fogyaszd el kb...)
pedig kézi őrlők közül, elvileg a jelenleg kaphatók közül, ez az ajánlott! :/ (ami az orphanespresso Lido alatt van árban... elvileg sokkal jobb, homogénebb őrlemény, mint kb az összes Hario/Tiamo, v akár pl a Porlex! a Hario Skerton lenne jobb, az orphanespresso moddal! lagoon79 topiktárs csinált közülünk ilyet. a Casino Moccás srácok kísérleteznek most egy elektromos őrlővel, huszon párezerbe kerül, egész jó állítólag az eredménye, ill 30ért árul egy kedves fórumtárs egy Imat/Nemox Lux-ot, ami NEM fokozatmentes, de azt gondolom, h filternél ez külön előny! ez kimondottan ajánlható filterre!)
a fémszűrőről lebeszélnélek! hacsak nem a frenchpress íz jön be, és szeretnél (AP-vel) abba az irányba közelíteni... ezesetben pontosan ezt keresed! konkrét fajtákkal nincs tapasztalatom... mert nekem nem ez az irányvonal jön be... én a minél letisztultabb, tisztább ízeket kedvelem filterben! ez a chemex lenne, de drága és törik, ill a Kalita, ami szintén törik, mert üveget választottam, de kecsesebb, szebb!köszi Surda, gyorsabb voltál!
[ Szerkesztve ]
-
celf
őstag
válasz Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ #33467 üzenetére
+(#33466)
nagyon köszi a tippet, ez jól néz ki!French presst bevallom, nem kóstoltam még, de valóban azt olvastam, hallottam, hogy egész más, zaccosabb, kevésbé áttetsző az eredmény vele.
Nem igazán tudom, hogy a letisztultabb vagy a testesebb állag jön be ezt még mindenképp meg kell vizsgálnom! Brikka, kotyogóssal sokszor alulextraktált volt a kávé, szerintem pont a kéziörlős, nagy szemcseméret miatt. A másik végletet pedig a túl finomra őrölt kávéval sikerült produkálni, mivel nem volt képes a Brikka, csak a 100 fokos gőzt átpréselni a kávén, így került bőven zacc is a pohárba, nem beszélve a zavaros, keserű, íztelen kávéról.
Szóval ehhez képest számomra egy fémszűrős aeropress is lehet end of the line top quality koffieAz Able standard szűrőre írták azt egy review-ban, hogy nagyon "bald", a Fine-ra pedig, hogy kellemes, míg a papír filterre, hogy kiszűri nagyon az ízeket. Az IMS Superfine nyert szerintük.
Ahogy elnéztem, az Aeropress papírfilter olyan 10-15 mikronos méretet enged át. Ezek a szűrők a mindenhol használt, általános kávéfilter cone-okból vannak kivágva tulajdonképpen. Legalábbis az Aerobie oldala szerint.
Van még ez a Kaffeologie S filter, ami olyan 61 mikron felett szűr, csak nem igazán kapható már. Ahogy elnéztem, a Mesh
filter tulajdonképpen ugyanez, vagy hasonló.Én leginkább erre az utóbbira hajlok, a 3000Ft-os ára, a jó szűrő képessége és az elérhetősége miatt. Mondjuk jobban örülnék, ha bp-en be tudnék sétálni valami boltba, megvenni személyesen.
Nemsokára meglesz mindensetre a szűrő és a hőmérő is!
Jelenleg amúgy a Lumen közepesen pörkölt kávéját fogyasztom. Relatíve olcsó és jó minőség szerintem. Ez épp egy 100% arabica, Hondurasból. 2100Ft /250 gramm.
Ismeri valaki őket?Üdv és köszi még egyszer a tippet!
[ Szerkesztve ]
-
Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ
tag
szívesen! a Budapest Baristasban láttam, ők is ezt használják!
melyik ezek közül a legsűrűbb! (én mindenképp azt javasoltam vna, h próbálj előbb egyet french pressből! amúgy az se lesz zaccos, ha elég durva és homogén(!) az őrleményed!)
mindenesetre, kíváncsi vagyok fémkarikádra majd! filterezhetnénk egyet majd! (én 1es Kalitával, v60 01-el, Imat/Nemox Lux-al, Brewista kannával, Mizudashival és frenchpressel tudok szolgálni... )
nincs kedved egy (egyszerű) táblázatban összefogalni a szűrőket, h melyik mennyit szűr? (cs h áttekinthetőbb legyen...) köszi! -
radi8tor
MODERÁTOR
Feltéve, ha nem cukrozott változatot isztok.
Budapesten van egy cukrászda, ahol saját készítésű cukormentes mandulatejet csinálnak. Én ott veszem fél éve.
Pár napig áll csak el, de tényleg csak bio mandula és víz van benne.Viszont, aki cukros ízekhez van hozzászokva, annak nem szokott ízleni a cukormentes mandulatej.
Én évek óta nem eszem cukrot, nekem a cékla is édes.[ Szerkesztve ]
⭐ Stella
-
mester6
tag
BUÉK MINDENKINEK!
-
kk831228
addikt
B. U. É. K. MINDEN FÓRUMTÁRSNAK!!!
"Legjobb lesz ha elverem egy kis csalánnal... Az lesz a legjobb... " by Dallas parody az örök klasszikus!! : ----> https://youtu.be/HL7Wp9ltweo?t=317
-
killerjohn
addikt
válasz Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ #33463 üzenetére
Május óta tolom a babybel, brutál mennyiséget húztam már, érzem az ízek közti különbséget (még jó xD) de én teljesen képtelen vagyok bármilyen kávét cukor/édesítő nélkül inni. Egyszerűen nem bírom elviselni a keserű ízt. Valszeg velem van a gond, mert nekem a Molinari is ihatatlan cukor nélkül (mármint a kávéházban), innen tudom hogy nem az általam húzott kv szar, hanem az ízlésem ilyen. A 'citrusos málnás epres stb' leírásokat már megtanultam figyelmen kívül hagyni, mert igénytelenségemben 'nagyon szar', 'szar', 'ennyire nem kell koffein', 'megiszom mert kell a koffein', 'jó', 'nagyon jó', és 'hűűű' kategóriákba sorolom a kávékat, és 7 hónap elteltével sincs elképzelésem se a 'citrusos savassága kiteljesedik' és hasonló jelzők jelentéséről
-
NavySeal
senior tag
válasz killerjohn #33478 üzenetére
Szintén zenész, bár én kezdőbb vagyok, mint Te. 😄
Úgy gondolom ez hasonlatos nagyjából a borkóstoláshoz, ahol is a déli lejtők napsütötte tőkéi mellett dolgozó Józsi bácsi épp piros gumicsizmáját vélik felfedezni néha a bor ízében (túlzó hasonlat of course)Soha nem leszek expert szvsz...😞
Több valamit, kevesebb semmit!!
-
HÁZIGAZDA
válasz killerjohn #33478 üzenetére
nem tudom, hogy milyen kávékat iszol, de "a molinari" az éppenséggel tud keserű lenni. irány pár másik hely (tamp&pull, madal, espresso embassy stb.), nem létezik, hogy ne kapj olyan kávét, ami kellően savas-gyümölcsös ízű lesz. és egyáltalán nem keserű (maximum "savanyú", avatatlan szájnak).
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
bl4ze
veterán
.:. bl4ze .:.
-
bbuffy
senior tag
válasz NavySeal #33479 üzenetére
Egyrészt nem minden ember rendelkezik egyformán kifinomult ízérzékeléssel, másrészt nem minden ember rendelkezik rengeteg beleképzelő erővel.
Amúgy is csak egy ideig, kinek meddig, de utána már nem fogod annyira keresgélni az ízeket, beáll egy napi rutin a minőség megtartása mellett. Éa nem kell eperíz, de észreveszed ha vmi különleges van, és meg is mondod hogy mi az.
A beszáradt parasztbakancs csak a Columbiai farm és dűlő szelektált, mosott, bio, San José De Partagas Co. kávébabjában van jelen, de csak ha az éves átlag páratartalom a 3000 m feletti termőterületeken eléri a 78 százalékot.
[ Szerkesztve ]
...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/
-
kk831228
addikt
válasz killerjohn #33478 üzenetére
Kicsit erőltetni kell cukor nélkül 1-2 hónap múlva megszokod, addig viszont sz.. r lesz... Utána majd az sz.. r ha cukrot rak bele véletlenül valaki...
"Legjobb lesz ha elverem egy kis csalánnal... Az lesz a legjobb... " by Dallas parody az örök klasszikus!! : ----> https://youtu.be/HL7Wp9ltweo?t=317
-
Kávé Kálmán
tag
Boldog 2016-ot!
Új év új projekt.Ragasztgatással kezdődött 2016. Rossz hatással vagyunk egymásra a szomszéd esztergályossal :-):
https://www.youtube.com/watch?v=p9wktcZi4LM
Banyek ez a sziszifuszi munka maga. Még egy réteg cerka. Rettenet ötletei vannak az esztergályosomnak :-)....
[ Szerkesztve ]
-
soldier2
őstag
válasz Kávé Kálmán #33485 üzenetére
Jó kávéban gazdag boldog új évet minden topiklakónak.
Ezmiaz? És mi lesz? Mert ezekből a képekből kb annyit értek, ahogy az öreg székely mondta: ez vagy valami, vagy megy valahova.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
Surda-
őstag
Szerintem ebben igazad van.
Sok jó kávézóban voltam,több elismert baristával is beszéltem és mindenhol egybehangzóan azt mondták,hogy egyáltalán nem szentségtörés sem a cukrozás,sem a tejezés.
Mindenki döntse el maga.
Én sem cukrozom, jobban kiérzem az ízeket,ha nincs benne édesítő,de ha valaki úgy szereti,nincs azzal semmi baj szerintem.
Sőt, bizonyos kávékhoz ajánlanak is pici cukrot.[ Szerkesztve ]
"Ha kicsi a tét, a kedvem sötét!"
-
bl4ze
veterán
válasz radi8tor #33494 üzenetére
Ez nem így van, ezt mindenki döntse el maga, kóstoljon.
Van aki cukroz, van aki nem.
Van kávé aminek jól áll, van aminek nem.
Ilyen egyszerű.
Bizonyos kávéknál egy pici cukor sok egyéb ízt megnyit, lásd sandalj espresso cupping cikkünk annó a korzón. Ott eléggé le van írva mit mondtak, és mit tapasztaltunk a sugar-no sugar cuppingnálÉn azóta is úgy vagyok vele, hogy mindenki igya úgy a kávét ahogyan neki tetszik. Ha cukorral, akkor cukorral - én biztosan nem fogom ezért megkövezni.
.:. bl4ze .:.
-
soldier2
őstag
válasz radi8tor #33496 üzenetére
Mufinak válaszolt nem Bbuffynak. Tehát ő is azt mondta amit te. Azért kell erőltetni a kávét cukor nélkül, mert jobban lehet érezni az ízeket. Mielőtt egymásnak esnétek
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
Peti...(16v)
tag
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Ukrajnai háború
- 3D nyomtatás
- iPhone topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Telekom mobilszolgáltatások
- Futás, futópályák
- OpenWRT topic
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- További aktív témák...