-
GAMEPOD.hu
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
minas
aktív tag
Csak olvasója voltam eddig a kávé topicnak, most írok is bele
Lehet, hogy megválnék jó állapotú Saeco Aroma Inox gépemtől. Esetleg cserélném értékegyeztetéssel szintén jó állapotú SGL Podstar, Prima Bar, Euromatik Joy, vagy hasonló podos gépre. Részletek privátban, ha valakit érdekel. Én elsősorban inkább filterezek, de nem baj, ha van itthon egy gyors megoldás vendégeknek. -
minas
aktív tag
Korábban olvastam, hogy néhányan együttesen rendeltek Brikkát kintről, ami állítólag még eredeti olasz. Megjött? Valóban az?
-
minas
aktív tag
válasz Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ #18836 üzenetére
Kösz. Visszakeresem, melyik eladótól rendelted. Addig tanakodtam rakta, hogy lemaradtam
-
minas
aktív tag
Egy dilemma feloldásában kérnék segítséget
Miután egy kotyogós főzőben az őrlemény magasabb hőmérsékletnek van kitéve, mint mondjuk egy presszógépben, azt gondolnám, hogy abba inkább 100% arabica való, mégpedig kissé világosabb pörköléssel, mert az jobban bírja, sőt jobban igényli a magasabb hőt.
Ugyebár a robuszta kevésbé tolerálja ezt, tehát emiatt kevésbé megfelelő, legalábbis nagyobb arányban.
Ez az okfejtés helytálló? Vagy nem? -
minas
aktív tag
Miután sokféle kávét és készítési módot kipróbáltam javaslatot kérnék kávéfőzőre (még ha szentségtörésnek is hangzik ebben a topikban az alábbi két kategória):
1. Ha szarvasit vennék, melyiket ajánlaná az, aki tapasztalatból jobban ismeri őket.
2. Ha fllteres elektromos kávéfőzőt vennék, akkor milyet? Tökmindegy, egy kaptafa?Nekem a filteres, illetve a hosszabb kávék jönnek be, eddig az Aeropress-es és a kotyogós a favorit. De nincs mindig kedvem/időm méregetni (áztatási időt, vízhőfokot, mennyiségeket stb., vagy figyelni a lefőzést), ezért kellene egy egyszerűbb/gyorsabb megoldás, ami a betöltésen túl elvégzi a többit.
És még egy kérdés: hol tudok venni 1-2 kilónyi etióp/kenyai arabica zöld kávébabot?
[ Szerkesztve ]
-
minas
aktív tag
válasz tariattila #29836 üzenetére
Nem. De miért ne pörkölhetnék filtereshez? Ezen mi a képzavar?
-
minas
aktív tag
válasz Keresztapper #29839 üzenetére
Igen, hogy ne tűnjön összefüggőnek, ezért próbáltam kissé "elszeparáltan" feltenni a kérdést a kávébab ügyben. Ezek szerint így nem volt tökéletes a szerkesztés
Viszont úgy sejtem a szarvasi vonal nem tartozik még a megfontolandó közé sem
[ Szerkesztve ]
-
minas
aktív tag
Van valakinek tapasztalata, hogy a Hario Mini Mill kb. hány "klikknél" produkál Aeropresshez, V60-hoz, Chemexhez stb. megfelelő szemcseméretű őrleményt?
-
minas
aktív tag
válasz adriankoooo #30561 üzenetére
Nekem tetszik a videó, az kár, hogy nem mindegyik módszer szerepel benne, ami eredetileg prezentálva volt. Én kifejezetten filterkávé barát vagyok, kevésbé van benne számomra olyan infó, amit ne tudtam volna, de mégis szívesen néztem a filmet.
A kommenteket még nem olvastam el .
Tudomásul kell venni, hogy nálunk jellemzően a hiperek téglái, kicsit jobb esetben szemeskávéi "dívnak". Ez az igény a többségnél, ez A "kávézás". A módszerek is hasonlóan korlátoltak. Aki nem kóstolt/próbált mást és nem is nyitott rá, azoknál kár másról beszélni, vagy kár videót mutogatni. Őket meg kell hagyni abban a boldog tudatlanságban, hogy az a jó, amit iszik, amihez szokott.Jellemzően egyébként azoknak a legnagyobb a szája kritikában, akik igénytelenek és/vagy ruppótlanok, hogy egy jóféle kávézóban legalább kipróbáljanak mást is az általuk megszokott és jónak hitt kávénál/módszernél.
[ Szerkesztve ]
-
minas
aktív tag
A zöldkávét hogyan érdemes/szabad tárolni huzamosabb ideig?
-
minas
aktív tag
válasz mester6 #30588 üzenetére
Ebből nem sok részlet derül ki zöldkávé ügyben. Vagy elég simán egy üveg/műanyag/fém edényben tárolni?
Műanyagon az élelmiszeripari termékek tárolására készült, a fémen a rozsdamentes edényt értem. A légmentesség ez esetben mennyire fontos, mert gondolom nagy tételben meg textilzsákokban tartják, ami viszont nem az.[ Szerkesztve ]
-
minas
aktív tag
OK, ez járható simán.
Nekem vannak kis zárható hordóim (25 literes), amiben élelmiszeripari anyagok voltak eredetileg, manapság kenuzásnál veszem hasznát, abba teszem a víztől védeni kívánt cuccost .
Szerintem jó lesz. De ebben, plusz zacsikban a zöldkávé nem fog befülledni? Netán penészedni?
De ha jobb, akkor a nyerseknek is veszek aromaszerepes zacsikat. -
minas
aktív tag
Filterezéshez eddig jószerével szinte csak afrikai arabica kávékat használtam, mégpedig megelégedéssel.
Tudtok az alábbi kávékról valamit? Ezek milyen jellegűek, milyen jellemzőkkel bírnak, illetve mennyire lehetnek megfelelőek filterezéshez?
Cuba Altura Lavado
Mexico Altura Arabica Lav. Organico
Brasil Santos Alfenas Dulce Arabica
Peru Arabica Chanchamyao
El Salvador SHG EP
Vagy úgy is kérdezhetem, hogy ezen országok kávéira mi jellemző az Etióp/Kenya kávékhoz viszonyítva? -
minas
aktív tag
Minek venni forró csokit?
Ezerszer finomabbat csinálsz otthon, mindenféle E betűs borzalom és adalék és állományjavító nélkül.
Kiváló minőségű min. 20-22%-os* kakaópor + barna cukor (akár melaszos, ízlés szerint) + keményítő (a kukorica semlegesebb ízű). Ennyi.
Lehet cifrázni is, vaníliával (pl. szintén általad készített kivonattal ), egyebekkel.*a zsír, pontosabban kakaóvaj tartalomra értem.
[ Szerkesztve ]
-
minas
aktív tag
Nyers kávébab a pörkölése során kb. hány százalékot veszít a súlyából?
-
minas
aktív tag
tariattila, 3418: köszönöm!
-
minas
aktív tag
Még lenne pörkölős kérdésem, olvasok is utána, de eléggé szóródik a vélemény
Általában hány fokon (-tól -ig) és hány percig (-tól -ig) ideális a pörkölés? Tudom, hogy az időt meghatározni nehéz, mert a kívánt pörkölési foktól (színtől) és a hőtől is függ, ráadásul az árnyalat is másodperceken múlik. Ezért általában kérdezem.
Kifejezetten a filterpörkölésű szintet érintően is érdekelnének ez előbbi kérdések, illetve ez a szint még az első reccsenés előtt, vagy kb. akkor, vagy utána várható?[ Szerkesztve ]
-
minas
aktív tag
Ha valakit érdekel gáztűzhelyen, vagy kempingfőzőn használható új kézi kompakt pörkölő, privátban tud érdeklődni. Régebb óta kávéfórum tagoknak elérhető néhány darab
-
minas
aktív tag
válasz mr_kickass #33019 üzenetére
Szerintem ez nem rossz: Clatronic MS3326
...tejhab mellett forró csokihoz, mártáshoz, bögrés leveshez is jó...[ Szerkesztve ]
-
minas
aktív tag
válasz mr_kickass #33025 üzenetére
Nekem ez a Clatronic van. Én elégedett vagyok vele, bár az igazsághoz tartozik, hogy másokhoz viszonyítani nem tudom, mert mást nem próbáltam. Másrészt többször csinálok vele forró csokit, mint tejhabot.
A minap linkeltek ide egy tesztet róla, azt hiszem a kavekorzo.hu oldalról. -
minas
aktív tag
Ma délelőtti pörkölés:
Cuba Altura Lavado (világos, filter pörkölés) EZZEL a kis pörkölővel.[ Szerkesztve ]
-
minas
aktív tag
Filterkávéhoz (AP, FP) milyen arabica kávéfajták a legjobbak? Elsősorban a származási helyre gondolok. Kenya, Etiópia, Tanzánia, Kolumbia, Nicaragua...
Eddig a legjobban a Kenya AA és az Etiop Yirga jött be, de kipróbálnék eddig még általam nem ismereteket is. Pl. Guatemala Huehuetenango, Tanzania AA, Columbia Washed Supremo, Honduras SHG Washed, Nicaragua SHG SCR. 18 A neten kevés az infót találtam.
Van valakinek ezekről tapasztalata? A mexikói, kubai, el salvadori, brazil kevésbé ízlett.[ Szerkesztve ]
-
minas
aktív tag
Magam pörkölöm a nyers kávébabot már régóta. De vannak kávéfajták, amiknek inkább a sötétebb pörkölés és a presszókávé "áll jól" és vannak, amelyekből inkább a világos pörköléssel és a filterezéssel lehet a legtöbbet kihozni. Gondoltam hátha ebben van valakinek javaslata a tapasztalata alapján. Az ízlés természetesen meg egy másik dolog.
[ Szerkesztve ]
-
minas
aktív tag
Azért néhány nagy külföldi kávéimportőr/forgalmazó oldalon nem véletlenül írják a kávébab fajtákhoz azok jellemzőit (ízjegyek, savasság stb.), így olykor azt is, hogy milyen pörkölésűnek ajánlott elsősorban. Ennyit arról, hogy mi igaz és mi nem. A filter pörkölés is csak egy pörkölés, csak annak egy adott foka. Eddig a saját pörkölésem mindig jobb, egyenletesebb, eltaláltabb volt, mint bármelyik általam próbált, filterpörkölésűnek eladott manufaktúra kávéja (márkákat, neveket nem fogok írni, mert nem erről szól a dolog).
Kissé túl van misztifikálva ez a pörkölés dolog, nyilván nagyüzemben és ebből élő cégnél ez leginkább azért fontos és lényeges, mert ha nagy mennyiség nem sikerül és megy a levesbe, akkor az veszteség. De a fogyasztók 99%-a valójában képtelen megkülönböztetni mondjuk 2 féle city pörkölést, amiből az egyiket kicsit kisebb hőfokon kicsit több idő alatt, míg a másikat kicsit nagyobb hőfokon kicsit rövidebb idő alatt értek el.
De mindegy is, majd kipróbálom inkább mindegyik kávéfajtát szép sorban.