- World of Tanks - MMO
- Path of Exile 2
- The Blood of Dawnwalker - Bemutatkozott a Rebel Wolves készülő vámpíros játéka
- Nintendo Switch 2, vagy amit akartok (találgatós topik most még)
- Polgári repülőgép-szimulátorok
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- Delta Force béta teszt
- Nintendo Switch
- Valorant
- EAFC 25
-
GAMEPOD.hu
Amit a Haswell-ről tudni érdemes!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
laychi
veterán
Nem próbáltam még,nekem mindig meg van nyitva vagy teljes képernyőn a háttérben,ha tesztelek,vagy valamelyik szélén a monitornak.
Most éppen megy a prime fma3-as,szóval nem akarom piszkálni
Emeltem a ringen,hátha az volt tegnap a gond.Meg ram cr2-re lett állítva 11-12-11-27 időzítéssel.Eladó 4k 144Hz HDR600 nanoIPS Gaming monitor https://hardverapro.hu/apro/philips_279m1rv_00_nanoips_4k_hdr600_144hz_gaming/hsz_1-200.html
-
ΞΔGLΞ
nagyúr
Nem tesztek alatt, hanem csak simán a tálcára, hogy láthassam a hőfokokat, memóriahasználatot, cpu load.
De a képernyőillesztővel (néha, mint néha elég gyakran) összeakad. ilyenkor még a feladat kezelőt sem tudom előcsalni, hogy kilőjem, illetve ha megjelenik, akkor tulajdonképpen semmit nem tudok vele csinálni. Sem böngésző, se semmi, ha viszont véletlen folytán sikerül bezárnom a CT-t, akkor már minden ok.Win7 alatt ilyen probléma nincs, csak win8-nál. Szóval nem értem, hogy mitől lehet.
Ugyanez tehát két helyen is előfordul állandóan. A desktop gépen a maximus hero lap altt és az új lenovo laptopon is...Laychi:
hwinfo64 adatokat is kitudod tenni tálcára? Bocs, de azt még nem használtam....csak pár rövid megnyitás volt eddig, annyira nem tanulmányoztam át.
[ Szerkesztve ]
-
laychi
veterán
Én hwinfo64-et használok mérésre és ezt is ajánlom mindenkinek,mert mindent kiír.
Nekem windows 7 van fent,de nekem is volt bug coretemppel,igaz nrm a rendszer fagyott ki.
Nálam a coretemp fagyott meg mérés közben.
Ez akkor fordult elő,ha a coretemp a rendszerrel indult.
Ha menet közben indítottam vagyis rendszer alatt,akkor nem volt gond.
Erre úgy jöttem rá,hogy egyszer indítás után elrejtettem a coretempet és később,mikor el kezdtem tesztelni,akkor megfeledkeztem róla és nyitottam egy újat.
Mindkettő a gyorsindító ikonoknál volt és mikor láttam,hogy kettő van és megnyitottam őket,akkor az egyik mérte rendesen a hőfokokat,a másik meg befagyott mérés közben(amelyik a winnel együtt indult)Eladó 4k 144Hz HDR600 nanoIPS Gaming monitor https://hardverapro.hu/apro/philips_279m1rv_00_nanoips_4k_hdr600_144hz_gaming/hsz_1-200.html
-
HSM
félisten
Pontosan. Viszont azt is mondom, gyorsabb ramokkal a 4400-as TDP-limitjétől, és az esetleges lassító energiatakarékosságok kikapcsolásával is jócskán gyorsítható. Próbáld ki egyszer a 4,8Ghz-es tuning beállításod, csak 44-es proci-szorzón minden mást a 4800-as beállításon hagyva (procifeszt is lejjebb veheted persze nyilván).
Én ezt mértem, külön érdekes a prime magokra skálázódást mérő tesztje, ami méri a memória limit hatását, ami főleg Haswell-eken el tud fogyni: [link]
Elég durva, hogy ugyanaz a 4 mag, ugyanúgy 4500MHz-en a gyári 1600-as ramokkal 4-szálon futó Prime-al is lassabb, mint a 2133-as ramok 3 magon. Nyilván, ez szélsőséges eset/teszt, de elég tanulságos szvsz, hogy valós programok alatt (prime95) is hogy el tud fogyni a memória-sávszélesség ezen procik alól, ha az ember nem figyel. A HT miatt i7-en lehet, hogy nem ennyire durva a helyzet, a HT elvileg segít csökkentreni a memórória késleltetések miatti sebességvesztést. Ha gondolod, futtass le egy Prime95 benchet, akkor kiderül.Én amúgy HWiNFO-t használok, csak a gyári Tjmax-ot kell helyesen megadni, ami emlékeim szerint 100 és már megy is.
[ Szerkesztve ]
-
Joshi
titán
Nálam soha nem fagyott ki sem a Core Temp 1.0 rc6, sem pedig a HWinfo. Egyébként tesztek alatt sokan nélkülözik mert instabillá teszi a rendszert, nálam mindig fut tesztek alatt de még nem volt gondom velük. Egyedül az Afterburner progit tartom foshalomnak. Egyébként itt is futott. Ja és teszt már fut amikor megnyitogatom a progikat.
[ Szerkesztve ]
-
ΞΔGLΞ
nagyúr
Amit írsz, nagyobbrészt a ramtuning eredménye, a proci 4,4Ghz-ről 4,8-ra húzása maximum 2 óra gyorsulást hozhatna, ami ezen felül jön, az a ramtuning eredménye. Az 4,4Ghz-en is jönne.
Szóval azt mondod, ha a ramok (alapon) 1333-on mennek, akkor hiába a 4.8-as tuning? Ezt nem tudom, de majd kipróbálom. Mindenesetre jó hosszú "teszt" lesz". Energia takarékosság? Szerintem kilőttem én azt, sőt biztos. Hadd fogyjon az a szájbacseszett áram . Melyik is az pontosan a bios-ban?
Más:
Egyébként win 8 tulajoktól kérdezem, hogy a Core temp nálatok is néha kifagyasztatja a rendszert?
Annyira idegesítő már, hogy be sem kapcsolom. Van erre valami megoldás, esetleg egy másik hasonló program (az Aida-t nem akarom)....Szóval találkoztatok már ilyen problémával, nálam több rendszer és gép alatt is jelentkezik, ráadásul az eredeti letöltőhelyen még egy rohadék (vírus) kereső szarság is felment, hiába nyomtam rá, hogy nem kell, csak felment. mivel az elején voltam, újratelepítettem a rendszert a Y70-en ez 10 perc se volt...
[ Szerkesztve ]
-
HSM
félisten
Amit írsz, nagyobbrészt a ramtuning eredménye, a proci 4,4Ghz-ről 4,8-ra húzása maximum 2 óra gyorsulást hozhatna, ami ezen felül jön, az a ramtuning eredménye. Az 4,4Ghz-en is jönne.
"Bootnál is észrevenni a tuningot, meg a programok megnyitásakor is"
Igen, ezek mind a ramtuning hatásai, én is észrevettem. A procihúzásnál akkor szokott csak ilyen lenni, ha az energiatakarékosságot viszaveszed a tuning miatt. -
ΞΔGLΞ
nagyúr
válasz Lacielvtárs #19387 üzenetére
Bocsánatot nem kell kérni, cimbora. Leírtad, én meg nem értettem vele egyet, ezért van a fórum... Nyilván a tuninpontenciál mindenkinél mást jelent, szerintem meg bőven van benne annyi, hogy tunin nélkül (csak példa) 24 óra alatt csinál meg nekem egy renderelést, 4.8-on,tuningolt ramokkal 19- 19.5 óra. Az elég sok idő ám.
Bootnál is észrevenni a tuningot, meg a programok megnyitásakor is, szóval azért van "értelme" is
-
Joshi
titán
válasz SSJPeter #19384 üzenetére
A SLI-ról én is lebeszélnélek, akkor inkább egy erősebb kártya és anyagilag is kb ugyan ott vagy. Játékok alatt egy 4690k ~4.5Ghz-re húzva nagyjából azt tudja mint a 4790k ugyan ilyen órajelen.
Amit nagyon rosszul csináltál az a drága lap és olcsóbb proci kombó, jobban jártál volna egy ~40k lappal és egy erősebb procival és a maradék pénzt még jobb memóriára költhetted volna. A Deluxe változatok csak a kiegészítőkben jobbak tuningban nem biztos. Azt írtad hogy félreinformáltak az üzletben de ahogy most is kérdezel kérdezhettél volna vásárlás előtt is. -
bocsánat, de én nem lebeszélni akartam a Urat róla, már mint a tuningról...
egyszerűen csak azt jeleztem hogy nincs benne annyi amennyit szeretne egy tuning mester elérni, szerintem (ezt itt olvasgattam ahogy nyomon követem a topikot)
szóval én véleményt alkottam és nem lebeszéltem vagy cáfoltam a tuningosokat és eredményeiket.
a tuninggal meg a kedves Mestereim sokkolnak engem...
de ez úgysem ide tartozik.
szóval, bocsánat a véleményemért[ Szerkesztve ]
"Egy perc hosszúságát az határozza meg hogy a budi ajtó melyik oldalán állsz." ¯\_(ツ)_/¯
-
ΞΔGLΞ
nagyúr
válasz Lacielvtárs #19381 üzenetére
azért érdemes itt visszaolvasni mert sokan panaszkodnak arra hogy 4790K-s procik eléggé csúcsra vannak járatva gyárilag, és nem sok tuning potenciál marad benne...
Ki az a sok?
persze az igaz hogy a K-sokat lehet tuningolni
nekem is non K-m van de nincs szükségem a tuningra.
így is pörög mint atomMost magadat akarod "nyugtatni", vagy mást lebeszélni róla? A K mindenben jobb, megéri kifizetni érte azt a kb 10 rongy felárat, egyrészt tuningolható és ezáltal erősebb, főleg egy jobb példány, ami mind a 4 magot viszi pl 4.8-on minden gond nélkül (nálam most így megy), az már elég jó, mint 1 magra a gyári 4.4. Egy későbbi eladás során a sima 4790 cpu-t csak olcsóért tudod majd elnyomni egy K mellett, főleg ha az egy jó példány az értéke még növekszik is.
Már több napja olvasni, hogy benned van a "kisördög", hogy azért tuningolnál, de akkor inkább mégsem, aztán mégis, de utána mégsem, mikor jönnek a prok meg a kontrák. Szóval kíváncsi vagyok, hogy ki az a sok, aki panaszkodik emiatt a 4790K cpu-ra?
A 4790 tényleg arra jó, akit teljesen hidegen hagy a tuning, A K alapból is (ha picivel), de erősebb, szóval akinek számít, hogy többet hozzon ki a rendszerből, ergo tuningolna és a későbbi eladás is számít, annak nyilvánvalóan 4790K, ez nem is kérdés.
Az árazás meg nem jól van belőve szerintem. A sima 4790 drágább, mint kellene egy 5 ezerrel, vagy a K olcsóbb 5 ezerrel, kinek, hogy tetszik...Hagyjuk már ezt a kevés meg sok tunigponteciálfasságokat. És akinek tuningolható van, az miért ne tesztelgethetné a határait, szeretjük ezeket olvasni.
Lalaboy:
5 ghz-en próbáltad már? (nem emlékszem). A RAM-jaid tényleg jó fajták. -
válasz SSJPeter #19384 üzenetére
abban igazad van, egy próbát mindenképpen megér...
én is agyalok hébe hóba egy CF pároson
hol így gondolom hol úgy, mindig le tudnak beszélni az itteni profik
szerintem próbáld meg és majd látod, max ha megosztanád majd velem a tapasztalatod, véleményed, azt nagyon megköszönném"Egy perc hosszúságát az határozza meg hogy a budi ajtó melyik oldalán állsz." ¯\_(ツ)_/¯
-
SSJPeter
őstag
válasz Lacielvtárs #19383 üzenetére
"de biztos vagy benne hogy egy izom kártya nem lenne elég a játékokhoz a SLI helyett?"
Ezen még gondolkodom, de ha még ezt sem csinálom meg akkor végképp feleslegesen vettem 70K-s lapot, ki kell próbáljam ezt a technikát úgy érzem, ha nem válna be, az 14 nap alatt kiderül és akkor úgyis megy vissza a boltba majd a 2. kártya, és akkor veszek ütősebb kártyát és használom egymagában, ütősebb procival.
Egy próbát megér azért nekem.
[ Szerkesztve ]
-
válasz SSJPeter #19382 üzenetére
az igaz hogyha játékhoz kell a gép akkor elég elvileg az i5
a SLI-hoz már lehet kell a tuning.
de biztos vagy benne hogy egy izom kártya nem lenne elég a játékokhoz a SLI helyett?
annyira nem nagy a skálázódás a SLI esetn, hogy annyit megérjen.
legalább is nekem itt mindig ezt mondják a kollégák
lehet jobban megérné egy i7 és egy combos vga inkább, szerintem[ Szerkesztve ]
"Egy perc hosszúságát az határozza meg hogy a budi ajtó melyik oldalán állsz." ¯\_(ツ)_/¯
-
SSJPeter
őstag
válasz Lacielvtárs #19381 üzenetére
Köszi, amint lesz egy kis időm visszaolvasok persze, na nem mintha nekem is a War Thunder-hez tuningra lenne szükségem...de GTX 960 SLI-t tervezek a közeljövőben, ahhoz elég lehet a sima i5 4690?
Mennyire fogná vissza az alap órajel, meg lehet ezt így ítélni?Mondjuk 960 még nincs, de mondjuk ha egy 770 SLI-t veszünk...elég lenne hozzá?
Jaj persze, ezeket a kérdéseket proci vásárlás előtt kellett volna feltennem, mert most vettem 3 hete...
Mondjuk azt olvastam, (nem, igazából ezt is a boltban mondták) hogy játékok nem is nagyon használják ki a 8 szálat, ez igaz?
[ Szerkesztve ]
-
válasz SSJPeter #19380 üzenetére
szia, azért érdemes itt visszaolvasni mert sokan panaszkodnak arra hogy 4790K-s procik eléggé csúcsra vannak járatva gyárilag, és nem sok tuning potenciál marad benne...
persze az igaz hogy a K-sokat lehet tuningolni
nekem is non K-m van de nincs szükségem a tuningra.
így is pörög mint atomszerk: bár látom te I5 vonalon mozogsz.
azt nem figyeltem annyira hogy azoknak a K-s porcijai mennyi tuningot lehet elérni
én az i7 4790K figyeltem ezen topikban, ott nincs "számottevő" tuningra lehetőség, sajnos[ Szerkesztve ]
-
SSJPeter
őstag
válasz beci43 #19379 üzenetére
Köszi, ez akkor rövidre is zárja a dolgot, legalább nem is agyalok rajta tovább.
A boltban ahol vettem azt mondták persze, hogy lehet csak nem annyira... félreinformáltak akkor...
Be is fogok majd szerezni akkor egy K-t hamarosan.
3 év laptopozás után le vagyok maradva a dolgokról.
[ Szerkesztve ]
-
SSJPeter
őstag
Sziasztok!
Véleményre és tanácsra lenne szükségem.
Intel i5 4690-es procim van.Még mielőtt rátérnék a kérdésemre, azt én is tudom, hogy BIOS-ból kell tuningolni alapvetőleg, de van ez a Z97-Deluxe Asus lapom és van benne szoftveres tuning elehetőség is a 5-way optimization programon keresztül ami magától feltuningolja a procit a kívánt értékre.
Elsősorban azoktól kérdezném, akinek az enyémhez hasonló lapja van, (mind, hogy Deluxe vagy sem) hogy ha ezzel a 5 way optimization - Turbo App programmal próbálkoznék a beállítható minimumot elérni (4400mhz), akkor mennyire lehet biztonságos ez a program?
Nem cseszheti el a procit túlfesszel mondjuk, miközben feltuningolja?
Én azt sem vágom, mennyi az alapfesz sajnos, mert LGA 775-ről váltottam, 3 éve nem gépeztem (laptopom volt) és még nem néztem utána semminek...A youtube videóban pofon egyszerűnek tűnt a program használata...semmi extrát nem akarok, max egy 4.4-et, bár nem K-s procim van, úgyhogy lehet esélytelen a dolog...
Ha rossz topicba írtam a kérdésem, akkor előre is sorry és szívesen venném ha a megfelelő helyre irányítana valaki.
Ezt az alalap topicjában kellen inkább megkérdeznem? Nem tudom sajnos.Az biztos, hogy nálam a BIOS-os tuning esélytelen, mert nincs rá se időm, se szakértelmem, de ha egy program ezt helyettem megcsinálná az jó lenne, persze ha biztonságos...
Kinek mi a véleménye erről, kipróbáljam programmal feltuningolni 4400Mhz-re vagy sem?
Vagy az biztonságosabb lenne ha hőfok alapján tuningolnám fel és állítsak be 80C-t, mert azt is lehet?
Tanácstalan vagyok, elrontani meg nem akarok semmit...Előre is köszönöm a választ.
[ Szerkesztve ]
-
Joshi
titán
Nyomtam egy 40 perces Prime95+FurMark tesztet.
-
laychi
veterán
Eddig elég volt mindenhová
(#19374) LalaboyAhol linx stabillá varázsoltam,ha ráemeltem az SA-ra intabillá vált,így azt nem piszkálom,vccin 1,92V,most majd feltolom 1,96-ra próbaképp,
de most skype-olok egy ideje már meg fájlt fogadok.(igaz utorrenten keresztül,mert 11 giga,bármikor lehetne folytatni,de nem torrentről,hanem privát,szóval hagy jöjjön le egészben )[ Szerkesztve ]
Eladó 4k 144Hz HDR600 nanoIPS Gaming monitor https://hardverapro.hu/apro/philips_279m1rv_00_nanoips_4k_hdr600_144hz_gaming/hsz_1-200.html
-
laychi
veterán
szerintem nem kell sok naki,ha kell is,8-16mV,az meg belefér,tuti nem kell 40
Majd játszok vele,hátha itt meg tudom fogni 1,232-nemelek vccin-t vagy valami feszekkel játszok mielőtt a proci feszhez nyúlnék.
az is lehet,hogy egy kicsit a ringre kell csak emelnem,majd azt is megnézem
most 39x 1,000V[ Szerkesztve ]
Eladó 4k 144Hz HDR600 nanoIPS Gaming monitor https://hardverapro.hu/apro/philips_279m1rv_00_nanoips_4k_hdr600_144hz_gaming/hsz_1-200.html
-
laychi
veterán
Arról szó sem lehet
Elég stabil már így is a masina szvsz.
Majd ha kibukik emiatt,akkor emelek feszt.
Most eltelt felettem az idő,nem foglalkoztam a beállítás kereséssel.Nem lehet mindig azzal szórakozni,néha kikapcsolódni is kellEladó 4k 144Hz HDR600 nanoIPS Gaming monitor https://hardverapro.hu/apro/philips_279m1rv_00_nanoips_4k_hdr600_144hz_gaming/hsz_1-200.html
-
amdni
aktív tag
Üdv!
Most tértem át amd-ről intelre, soha nem volt még intel cpu-m nagyon nem vagyok képben ezzel kapcsolatban. Gigabyte h97m-d3h alaplapom van egy i3 4150-es procivan egyenlőre, de tervben van hogy majd lecserélem egy i5-ösre.
Ezzel az alaplappal semmilyen tuning megoldás nincs? Csak mert több helyen írják hogy "z"-s alaplap kell a tuninghoz.
Azt értem hogy a cpu-m nek k-s teház szorzót nem lehet állítani, de amd-nél simán lehetett emelni az fsb-t, itt viszont nem találok ilyen lehetőséget a bioszban.
Tudnátok ebben segíteni? -
Lalaboy
őstag
válasz laychi #19365 üzenetére
Koszonom!
A PCH segiti stabilizalni a BCLK-t! Hiaba 100Mhz van beallitva, igazabol megsem annyi. A 4690K-mnal VCCIN-t kellett emelni, ennel a procinal pedig ezt a feszt. A PWM switch rate AUTO A lap sok feszt beallit kivaloan, de nem boldogulhat minden procival, mert azok nem egyformak! A prociaimnal mindegyik mas beallitasokat kovetel meg, ha elszeretnek valamit erni!(#19364) qad Koszi!
-
törölt tag
- i3-4330 bal oldalt nyitott házban terhelés alatt fél óra után max. 72 fok HR-02 Macho passzív + 0 házventi.
- i3-4330 zárt házban terhelés alatt max. 61 fok HR-02 Macho passzív + hátul 1db SWiF2 @ 5V.Nem értem, de jó.
[ Szerkesztve ]
-
laychi
veterán
válasz Lalaboy #19363 üzenetére
Grat.
PCH miért 1,15V 1,05V helyett?
PWM switch rate mi alapján van megadva? vag az auto?(#19364) qad
Én is így vagyok vele,már linx 0.6.5 stabil,de az OCCT meg a prime95 28.5 kifog még rajta.Nem szívesen emelnék feszt.
Igazából már így is eléggé stabil,de a betonnál is betonabb kell,hogy legyen[ Szerkesztve ]
-
qad
senior tag
válasz Lalaboy #19363 üzenetére
Nagyon szépen mennek ezek a ramok. Az első száriás ddr3-as 1600-as ramjaim nekem is durván mentek8 3-4 hónapig) 7-7-7.18 helyett kis fesszel 5-5-5.15. Az ocz rotterdaimi közponjában gyorsan kicserélték. xD
Amúgy most vettem vissza a ramokat is a normál órajelre. Carom le azt a kis + fps. A procit 1 hónapja visszavettem már 4600-ra csak ki kellene még tesztelni rendesen hogy lássam mi az a minimum amít még elbír. Már beleuntam a tesztelgetésbe sajna, csodállak a kitartásodért Lala.
-
laychi
veterán
Pedig akkor a betonnál is betonabb lesz a beállítás,mert nem hagyom ennyiben
Még 1 perc és egy óránál leszek,megpróbálom a cr2-vel 2400-on,ha azzal is megy egy órát,akkor fél siker.
szerk: akkor majd megy továbbTudom,hogy érzékeny a ramra,akár csak a linx 0.6.5
1600MHz-en 130W(vccin alapon hagyásával) ~185 gflops all rammal
2400Mhz-en 145W(vccin alapon hagyásával) és egy idő után eldob,ezért vccin 1,92V kell neki,így viszont lecsalja 130W-ra a package powert ~eddigi legtöbb,amit sikerült kihozni 227Gflops all rammal.HAHAHA....amint le akartam állítani nyomott egy random restartot
Akkor előbb egy VCCIN emeléssel újabb teszt
Aztán ramos játék,ha okés lesz.(mondjuk nem tudom mennyire kavarhatott be,hogy fullra van terhelve és közben itt neteztem.Lehet a firefox túl sokat vett el a maradék ramból és emiatt jött a restart,mert az összes elérhető ramot beállítottam neki - így volt akkor is,amikor az avx-essel teszteltem,csak akkor nem volt piszkálva a gép közben,éjjel futott)
[ Szerkesztve ]
-
HSM
félisten
-
laychi
veterán
Visszavettem a ramokat 1600 mhz-re xmp profilt beállítva. Többi feszem ugyan az,szóval a ram lesz a gond szerintem.
Fél órája megy,ilyenkorra ezt megelőzően elszállt.
4,6ghz 1,248V max terhelés,87 fok a legmelegebb mag.
Avx-es prime nem vitte csak 80 fokig 4,7ghz-en 1,304V-os maximummal.27.8-as verzió azt hiszem.Majd előbb átállítom a ramot 2400 mhz-nél cr1-ről cr2-re,ha eldobja,akkor játszok az időzítéssel.
[ Szerkesztve ]
-
HSM
félisten
válasz laychi #19356 üzenetére
Én ilyen 1,4V-os gyárifeszekre emlékszem a beszámolókról. Azért is írtam meg anno, hogy aki teheti, ezekkel a K-s procikkal frissítsen BIOS-t, amilyen hamar csak lehet.
A Prime ilyen. Nekem is rá kellett dobnom a minden másban stabil beállításomra bő 0,04V-ot, hogy jó legyen az is.
-
laychi
veterán
Majd egy kicsit próbálok optimalizálni,hátha sikerül kiküszöbölni ezt a kis errort
Egyébként az OCCT is hasonszőrű,az is szereti eldobni a procit( el is dobja ).
De majd most megpróbálom,hogy a ram-ot beállítom xmp-re,nem OC-zom,hátha annak a beállításával van némi galiba.
Bár minden más lefut IBT, linx 0.6.4/0.6.5, ROG RealBench(bench+stress), x264 HD kódolás,játékok(Crysis 3,BF4, NFS MW 2013)...Eladó 4k 144Hz HDR600 nanoIPS Gaming monitor https://hardverapro.hu/apro/philips_279m1rv_00_nanoips_4k_hdr600_144hz_gaming/hsz_1-200.html
-
laychi
veterán
válasz Forestgreen #19354 üzenetére
Támogatják,csak nem minden biossal.
A z97-es lapok többsége megjelent a Devil's Canyon processzorok megjelenése előtt,ezért alapból nem támogatják a "K" processzorokat(csak a sima refresheket), kivéve, ha későbbi kiadásúak, frissebb biossal(ami már támogatja a "K"-s procikat).
Ami régebbi biossal rendelkezik,azon biosfrissítés által elérhető a processzor támogatás,de ehhez szükséges egy "első" generációs haswell processzor,vagy nonK refresh proci.
Én is olvastam erről a túlfeszelés témáról itt fórumban,de nem tudom,hogy mennyiben hiteles a dolog,mert én egyszer segítséget nyújtottam itt egy fórumtársnak,és ~1,8V CPU feszültséget írt,de ez szenzor hiba volt,mert valójában a VCCIN voltage-t tüntette fel CORE Voltage-ként.
Másik része a túlfeszelésnek(ilyen valóban előfordul):
Adaptív,offset módban avx2.0/fma3 terhelés alatt túlfeszelhet a processzor(változó,hogy mennyit,akár 100-120mV-ot is),tehát BIOSban beállított 1,2V-hoz hozzáad pluszba és akár 1,32V-ra is felemelheti a processzorfeszültséget pl linx 0.6.5 alatt
Ezért a többség Override(Manual - fix fesz) módban állítja be a processzorát.Előfordul olyan processzor is,ami tartja adaptív módban azt a feszültséget,amit override módban is.
(Tapasztalatból mondom,mert nekem nagyon nagy mákkal ilyen procit sikerült kifognom a 4690k-ból,előtte volt 2db 4670k-m és egy 4790k-m,ezek sajnos nem tudták ugyan ezt,illetve járt nálam több haswell és Devil's Canyon processzor,amikről ez szintén nem mondható el.)Más, ami mindenkinek szól
Mint tudjátok(már aki), korábban megosztottam veletek a stabil linx 0.6.5-ös beállításom 1,232V biosban 1,248V rendszerben terhelés alatt 4,6Ghz-en.[link]
Most letöltöttem az FMA3-as Prime95-öt (v28.5) és sikeresen kékhalálba fulladt a projekt
Most leszedtem a Prime95 28.5-ös verzióját[ Szerkesztve ]
-
Joshi
titán
Elkészült a maszek PWM erősítő a 8db ventihez és egész korrekt eredmény született.
-
Forestgreen
aktív tag
Itt azt olvastam hogy az első Z97-es alaplapok azért nem támogatják a 4790K-t, mert túlfeszelik a processzort. Ez mennyire agresszív dolog? Tehát ha azonnal frissítem a BIOS-t az megoldaná a dolgot?
Köszi.
ASROCK Z790 Riptide WiFi + Core i5-12600K+MAG Coreliquid E360, Gainward GeForce RTX 3070 Ti Phoenix, 1 TB SSD, CORSAIR 32GB Vengeance RGB DDR5 6000MHz + Corsair 6500X
-
törölt tag
válasz #59070464 #19342 üzenetére
0.980V-on éjjelről reggelre a Debian login képernyője fogadott. Most délig fut ugyanaz a 90-95%-os terhelés 0.985V-on. Azonban ezen a feszültségen a korábbi 10 perces terhelés utáni 87 fok helyett csak 72 fokig megy fel a CPU hőmérséklete. Tehát egyelőre az alulfeszelés -15 fokot jelent. Kérdés, hogy miért fogad login képernyő. Bent rekedt levegő által túlmelegszik és reboot vagy nem stabil és reboot.
Egyébként csak a PC 28W-t fogyaszt IDLE. Auto feszen is és 0.985V-on is.
[ Szerkesztve ]
-
ΞΔGLΞ
nagyúr
válasz beci43 #19334 üzenetére
Mint írtam, nem egyedüli a probléma, sőt nagyon sok a panasz emiatt.
Ha nálad minden ok, akkor annak csak örülj cimbora.Nyilván itt egy olyan dolog lehet a háttérben, ami miatt előjön ez a bug, amit te nem használsz.
Lehet ez egy rohadt driver, lehet a win baromsága, vagy valamelyik hardver és/vagy annak a drive-je etc...bármi ami bekeverhet, ami miatt nem tud normálisan működni a a bios, de ez akkor is egy bug, nálad is ott van, csak még nem hülyült be attól a "valamitől".Ettől függetlenül a rendszer gyors meg minden, de majd kiderül kitudják-e javítani...
[ Szerkesztve ]
-
Lalaboy
őstag
válasz #59070464 #19344 üzenetére
Ez igy igaz! Ha a VGA kari PCI-E16-x8-as slot-ban van, akkor meg a 105Mhz sem konnyu! De (lagalabbis az alaplapomon) az X4-es slot nem emeli fel a BCLK Mhz-t 100Mhz fole! Az orajelekre sokkal jobban odakell figyelni, de meglehet csinalni!
Nezd csak! Es nem leptem fel 1.25x-es strap-re a procival! Ez szegeny kimult procim eredmenye...... -
Rica
senior tag
válasz #Morcosmedve #19297 üzenetére
hpeter10, Lacielvtars: Koszi! En is igy sejtettem. Bizok a szokasos mazlimban.
https://magaduram-hu.cms.webnode.hu/a-magyar-tortenelem-logikusan/
-
-
Lalaboy
őstag
Megprobaltam meghuzni 5Ghz-re SuperPI tesztre a 4790K-t, de majdnem Windows ujratelepites lett belole..... A 4690K-m sem tul jo, de konnyebb volt kiismerni, de ami kesik az nem mulik!
-
Lalaboy
őstag
válasz #59070464 #19335 üzenetére
En evek ota fix feszeket hasznalok, minden problema nelkul! Probalkozni a vegletekig lehet, csak kicsit veszelyes! Ha "betonstabil" gepet szeretnel es megfelelo teljesitymenyt szeretnel kihozni a konfigodbol, akkor kikell tesztelned! Ha jo a procid, perszse, hogy alul kell feszelni, de ha nem fix feszeket hasznalsz, akkor erhetnek meglepetesek..... (Es nem a jo szempontbol!) Nem ertem, hogy a kedves forumtarsak mert eroltetik a "nem fix" feszeket!
-
törölt tag
válasz laychi #19331 üzenetére
Holnap sort kerítek rá. Most nem parancssorban, hanem egy grafikus monitor-al a max. értékek 87 fokot mutatnak, egységesen (core0 / core1). Ha lekapcsolom a videót, azonnal 20 fokot esik a hőmérséklet és innentől csak nagyon lassan csökken tovább. Azért ez egy totál zárt ház (Fractal Define Mini), szerintem csak megrekken a meleg levegő. Mindössze csak a hátsó ventilátor helyén vannak rácsok.
[ Szerkesztve ]
-
laychi
veterán
válasz #59070464 #19330 üzenetére
Legalább annyira érdemes lenne felrakni,hogy megnézd hogyan alakulnak ventivel a hőfokok.
Ha hasonlóan rossz lesz,akkor vagy a hűtő rosszul illeszkedik,vagy rossza a pasztázás.
Valami van,mert így nem szabadna melegednie szerintem,csak 2 magos a proci nem 4.
Azon az alap órajelen a HT miatt sem emelkedhet meg ennyire a hő.Eladó 4k 144Hz HDR600 nanoIPS Gaming monitor https://hardverapro.hu/apro/philips_279m1rv_00_nanoips_4k_hdr600_144hz_gaming/hsz_1-200.html
-
törölt tag
válasz laychi #19329 üzenetére
Nem használok ilyen hasztalan stress testeket. Csak a valós körülmények érdekelnek. Az imént egy olyan videót játszottam le, ami ennyire terhelte a CPU-t. Nem akartam ventit használni, mert bár "hangtalan", de hallom a 700 RPM-t. Bár csöppet sem zavaróan, sőt, ha nem figyelek, akkor nem is hallom. A VGA fölösleges lett, gondoltam kidobálhatok mindent ventit, ha az kierül a gépből. Egyelőre nem teszek vissza semmit, majd figyelem és meglátom hogy alakulunk. Ha valamit teszek is be, az legfeljebb egy hátsó 5V-ra szabályzott venti lesz.
[ Szerkesztve ]
-
laychi
veterán
válasz #59070464 #19326 üzenetére
Próbáld meg tegyél rá egy ventit, 7-800 rpm-en szinte handtalanok,legalább mozogjon kicsit a levegő.
Szintén nem ártana egy kis ház szellőzés.legalább hátra fujja ki a meleget.oda is elég ~700rpmMivel terheled,hogy ezeket a hőfokokat produkálja? Ha avx-es progival,akkor nem csodálom,hogy 80 fokot is elérhet.
-
törölt tag
válasz laychi #19301 üzenetére
Az enyém 40-42 fok idle (Linux alatt nézve, már nem a BIOS-ban). HR-02 Macho passzív, MX4-es paszta, totál nyitott ház (még nem raktam össze). Házventi, VGA, HDD nincs.
Ha valamit csinálok (CPU load ~90%+), egyből felugrik 60-64 fokra és ott meg is áll lényegében. Ha a terhelést lekapcsolom, akkor leugrik úgy 45-46 fokra, majd percek múltán visszaáll a 40-42 fok.
[ Szerkesztve ]
-
laychi
veterán
h1mpi & HSM
NewmanHD riadalmaira tettem be a képeket,mert írta ,hogy milyen meleg az i3 procija.
Így talán látja,hogy nem kell aggódnia.Számomra nem újdonság,hogy a Bios-ban magasabbak a hőfokok,csupán szemléltetni szerettem volna,hogy ez valószínűleg mindenkinél így van.(pl nálam is)
asvald
Igen,beleszólhat a memória,nem mindegy,hogy single,vagy dual chanel,beleszól a cpu órajel,TDP limit,ha be van állítva az is beleszól,ugyanis bizonyos teljesítménynél többet nem tud felvenni/leadni a proci,így ha még csak nem is magas a hőmérséklet, throttlingolni fog.
Hőmérsékleti throttlingnál is nyilván előfordulhat.Nincs olyan ragasztó,amit ha alákensz garis marad a procid,minden esetben bukod.
Szerencse kérdése,ha a bolt vagy a nagyker nem veszi észre,de ha szétszedik,mert felhatalmazza őket a gyártó,hogy ellenőrizzék,akkor ott úgy is kibukik,hogy nem a gyári ragasztó és paszta van alatta.[ Szerkesztve ]
-
asvald
senior tag
válasz trancemusic #19320 üzenetére
leamputálnám Én ,csak nincsen olyan ragasztóm amivel visszatudom úgy rakni , hogy a garancia is megmaradjon
A rossz szándékkal mondott igazság, többet árt, mint bármely hazugság!
-
Dr. Student
senior tag
-
BomiBoogie
MODERÁTOR
válasz Dr. Student #19315 üzenetére
Igen, bármilyen Z-s alaplappal.
-
Dr. Student
senior tag
válasz BomiBoogie #19313 üzenetére
Ha veszek egy K-s procit, akkor bármilyen alaplappal lehetséges a tuning (Gigabyte Z97P-D3) ?
Dr. Student
-
asvald
senior tag
válasz trancemusic #19312 üzenetére
csak van ,mert 90körül volt alapon .
Az nem lehet , hogy a memória miatt? jelenleg 4gb-os modul van bent (nem dual )A rossz szándékkal mondott igazság, többet árt, mint bármely hazugság!
-
BomiBoogie
MODERÁTOR
válasz Dr. Student #19311 üzenetére
Illetve csak K-s procival. Haswellnél a non-K-nál nincs tuning, semmilyen.
-
asvald
senior tag
válasz trancemusic #19309 üzenetére
az a baj hogy 4,1ghz is max 85öt kapok , valami nem jó , esetleg valami Biosos beállítás elkerülte a figyelmem? TDP limit befolyásol itt valamit?
A rossz szándékkal mondott igazság, többet árt, mint bármely hazugság!
-
törölt tag
válasz Dr. Student #19304 üzenetére
BCLK tuningot ne használj, mert semmivel nem lesz gyorsabb a géped, viszont káros lehet az alaplapra kötött alkatrészekre nézve. Legalábbis nekem itt így tanították.
-
Dr. Student
senior tag
válasz #Morcosmedve #19286 üzenetére
Az esélyes, hogy blck 110-re állítom és tökéletesen stabil lesz minden ?
Nem értek abszolút a haswell tuninghoz az az igazság... nem is tudom, hogy kezdjek neki.
Ha beállítom a ram xmp profileját 2400mhz akkor a blck növelésével a memória órajel is nőni fog ?A proci feszt és hasonlókat hagyhatok mindent auto(n) ?
Egyéb Bios beállítási tanácsok ?
Dr. Student
-
Új hozzászólás Aktív témák
- UHD filmek lejátszása
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Disney+
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- One mobilszolgáltatások
- World of Tanks - MMO
- ZIDOO médialejátszók
- Path of Exile 2
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- További aktív témák...
- Intel Xeon E5-2690 (SR0L0) 8 mag / 16 szál 2.90GHz / 3.80GHz turbo processzor
- AMD Ryzen 5 3400G + gyári hűtő
- Intel Core i7-13700KF LGA1700 processzor (hűtő nélkül) - 12 hó garival! -
- Intel Core i9-14900 LGA1700 processzor - 1 év magyar bolti garival! (ALZA) -
- ÚJ, 3év gar! AMD Ryzen 7 9800X3D (96M, Up to 5.2 GHz) BOX Processzor! BeszámítOK