Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Sziasztok kedves otthon barkácsolók!
A közelmúltban felmerült ötletek, reakciók alapján úgy éreztem, itt az ideje egy topik összefoglaló készítésének. Ugyanakkor a nyitó hozzászólás erre tökéletesen megfelel, így ezek után következzenek a topiknyitó fórumtársunk szavai:
Új hozzászólás Aktív témák
-
hzsolee
őstag
válasz cinemazealot #70397 üzenetére
Én még a wagót is megspórolnám. A fojtón 2-2 csati szokott lenni, így egy oldalival meg is van a rövidzár...
[ Szerkesztve ]
A feleségem szerint 2 hibám van. Az egyik, hogy nem figyelek rá, a másikra nem emlékszem... ( . )( . ) Nagyon difficult az élet... meg schwer..."
-
pjen
félisten
válasz cinemazealot #70397 üzenetére
Van hogy tényleg nem kell semmit csak cserélni a gyújtót.A trafó végképp nincs útban.Az csak határol.
[ Szerkesztve ]
-
cinemazealot
addikt
válasz trialboj #70396 üzenetére
A fényképeden ott a megoldás:
És még a videóban is mondják, mit kell tenni kb. 1:16-nál. Tehát fázis-nulla a két végére, oszt jóccakát. Természetesen a korábbi alkatrészek (fojtó, starter stb.) maradhat benne az armatúrában, csak ki kell kötni őket és a vezetékezést kell egyszerűsíteni a fenti ábrán látható módon.
-
trialboj
őstag
Néztem ezt a videót a minap, a fénycső vs ledcső cseréről, megtetszett az ötlet és elmentem vettem 2 led csövet. Ennyi van ráírva. kb semmi használható, vagy instrukció ami arra figyelmeztetne hogy mit ne csinálj.
Most szerelném be, előtte megint megnéztem a videót, aztán legörgettem a komment szekcióba, és ott ismét elég sokan kifogásolják a videó hitelességét.
Van aki azt mondja hogy ki sem kell kötni a kis fojtó trafót és a startert sem kell kivenni, másnak adtak startert a led csőhöz, és azt használva működik a régi kábelezéssel, a videóban viszont az van hogy ki kell kötni szépen a fojtó trafót, majd kivenni a startert és úgy használni.
Most akkor melyik az igaz? Pfáj ha akkor beleolvasok a kommentekbe el sem megyek ilyet vásárolni, vagy legalább megkérdezem az eladót, hogy ezt most hogy szabad bekötni.
[ Szerkesztve ]
"Do not go where the path may lead, go instead where there is no path and leave a trail." // Ralph Waldo Emerson //
-
macilaci78
nagyúr
válasz Stylewars_kp #70393 üzenetére
Gondolom, nálatok sem októberben engedik le a rendszert.
Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!
-
mephi666
nagyúr
válasz Stylewars_kp #70393 üzenetére
nálunk amikor fűtést korszerűsítettek, tettek alulra-felülre elzárót, így bárki bármikor cserélhet radiátort kérdeztem is a szakit, hogy szerinte megérné-e lecserélni a régi alu radiátorokat ...takarítani ezeket katasztrófa, viszont szerinte nem éri meg, hacsak nem zavar a kinézete, mert rendkívül tartósak: akkor szokott velük baj lenni, ha pl valaki belevág flex-el
"Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris
-
SzlobiG
félisten
Köszi mindenkinek a tippeket, gondolkodok rajta melyiket válasszam az a gond, hogy ez társasház a megbontáshoz az egész épületet le kell üríteni ami pénzbe kerül meg nyűg.
Nem lenne baj a kis narancssárga tekerővel, de lényegében csak annyit tudok vele, hogy vagy nyit, vagy zár köztes állapot nincs.
-
darvinya
titán
válasz trialboj #70380 üzenetére
Ha már kesztyűk, akkor itt veszem meg. [link]
Választék van bőven.
Nekem innét egyszerű antisztatikus kesztyű jött be, hozzá erősítet sárga gumi kesztyű(Kőházy-nál tudtam venni).
De ha erősebb vegyszerállót fentebb említett cégtől veszem.Made Robot by Robot −Xiaomi 12T Pro gyászruhás / '06 Focus kombi szürke
-
lemmy71
őstag
Würth Szerelőkesztyű Maxiflex
Jut eszembe, nem régen vita tárgyát képezték a parkside és egyéb olcsó csilli villi légkulcsfejek. Whürth -s szerszámok ezeket magasan kenterbe verik -
hotkar
aktív tag
válasz macilaci78 #70382 üzenetére
Csak annyit, hogy a szelepekhez mindig adnak egy menetes kupakot, amivel lehet állítgatni az átfolyást addig is, amíg a polgár meg tudja venni a termosztátot. Nekem van egy marékkal...
Egyébként valóban benéztem, mert azt hittem, hogy a szelep utáni kiállással van probléma.
-
macilaci78
nagyúr
válasz SzlobiG #70378 üzenetére
Amit linkelt, az egy könyökcső, semmi értelme szabályzót rátenni.
Ellenben csináltathatsz, ugyanis a nartancssárga közepén kiálló kis fém pöcök benyomásával zárod el a szelepet. A menetes részre teszel egy befenekelt rövid csövet, a fenék közepébe pedig metrikus menetet vágsz és egy hatlapfejű 6-os, vagy 8-as csavart hajtasz bele, amit utána már villáskulccsal tudsz ki-be tekerni. Az egész a mérőszalag 4 centis rovátkájánál.Másik ötlet: ha nincs belőle balos, akkor ezt a szelepet tedd fel fejjel lefelé és jobbról megkerülve merev csővel állj fel. A radiátor alján elfér egy 90°-os könyök jobbra, a bútor és a szelep közt egy másikkal lefelé állsz, alul visszafordulsz balra, majd fel. A termosztatikus szelep meg megy balra.
-
csabulaxi
senior tag
Én a pennyben szoktam a narancssárga kesztyűt venni.
Az vastagabb de van ami mar legalább 4 éves, nagyon jó tartós."A Világegyetem fényévmilliókkal is mérhetetlen irdatlan nagyságát emberi ésszel lehetetlen fölfogni. A jó hír viszont: nincs is rá semmi szükség, hogy fölfogjuk."
-
trialboj
őstag
Tavaly vettem egy random kesztyűt a piacon, ami legnagyobb meglepetésemre még mindig elég jó, ellentétben azokkal amiket a nagy áruházakból vettem, mert hogy azok nagy része max fél év alatt kilyukadt.
Mindenes kesztyűnek használom, fát hasogatok / hordok vele, kint a kertben dolgozom, bringát szerelek, vasakat pakolászok stb.Ez a modell [link] SITE KF320 NITRILE FOAM COATED GLOVES RED
Az a gond hogy már nem találom a piacon ezt a modellt, de mást meg nem akarok mert tudom hogy tönkre megy hónapok alatt.
Van valami tipp hogy milyen más márkát érdemes venni, ami megtalálható az ilyen nagyobb áruházakban is? Esetleg pontos modell?Olyan kell mint ez, tehát a lehető leg vékonyabb, gumírozott tenyérrel.
Köszönöm
"Do not go where the path may lead, go instead where there is no path and leave a trail." // Ralph Waldo Emerson //
-
SzlobiG
félisten
válasz macilaci78 #70372 üzenetére
A baj az, hogyha kicsit is megnyitom, akkor maxon megy rohadt meleg van, ezért szeretném szabályozni, amire a kézikerék nem alkalmas.
Néztem már sok digitálisat, ott se találtam olyan keskenyt ami beférne kb 6cm alatti lenne jó.
hotkar: Ahogy elnézegettem talán magam felé ha kifordulnék, akkor jó lehet, de ebben az esetben hogyan szabályozná a hőfokot?
-
-
PROTRON
addikt
válasz lemmy71 #70368 üzenetére
A rögzítésnél még nem tartunk, a fenti módszer a szegecsanya felhelyezésére szolgál lemez anyagra.
Ha fentebb olvasol, akkor a két villás kulcsos, emberi erőn alapuló sajtolást akarom kiváltani.Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
macilaci78
nagyúr
válasz SzlobiG #70369 üzenetére
Nincs ebből a szelepből balos?
Uram bocsánat, milyen sűrűn akarod állítgatni a termosztátot? Nem elég egy sima fehér kupak rá? Azzal is állíthatod, csak nincs rajta skála.
Digitális, távirányítós termosztátokat megnézted?
Hertz mellett a Siemensnél láttam még a megszokottól kisebb termosztátot.Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!
-
SzlobiG
félisten
Sziasztok!
Régóta húzódó problémával küzdök a radiátor és termosztát kérdésben, de sajnos továbbra se tudom a megoldást.
A gond az, hogy kevés a hely a radiátor és a bútor között ezáltal nem fér fel még a Hertz Mini termosztátja sem.
Szerintetek létezik erre valami megoldás? Bútor áthelyezés nem opció.
-
PROTRON
addikt
válasz hzsolee #70316 üzenetére
Én is örülök hogy felvetettétek itt ezt a szegecsanya dolgot és persze én is elkezdtem agyalni a félautomata megoldáson, 20k-ért egy befogó szerszám még 20 db furat esetén drága, nem hogy "már 10 felett elgondolkodtató". xD
Ugyanakkor nekem sajna a teherbírásra van szükségem, így tényleg valszeg már a másodiknál elegem lenne belőle.Tehát a lényeg hogy a menetes részt valahogy fixálni kell, az nem mozdulhat, nem foroghat a behúzási folyamat alatt.
Nekem két szabadon álló lemezt kell összefognom, nem pedig egy már beépített szerelvényt.
Még nem fogtam szegecsanyát a kezembe, de a másik oldalról nem lehetséges a csavar becsavarása?
Amire gondoltam hogy belehelyezem a szabadon álló lemezbe a szegecsanyát, majd ebbe hátulról beletekerem a hatlapfejű csavart átmenő hosszal annyira, hogy a behúzási oldalról rátekerhessem az anyát.
Így a lényeg, hogy a hatlapfej és a meghúzandó anya eltérő oldalon van,
---->>>>tehát a hatlapfejet befoghatom satuba, majd a másik oldalról az anyát meg tudom húzni aksis behajtóval, szabályozott nyomatékkal.
Ha 12.8-as csavart használok, 8.8-as szegecsanyával, akkor elvileg nem fogom beletörni a csavart.(Ha valaki nem látja át mire gondolok, rajzolhatok móricka rajzot. )
De ez persze csak a lemezekhez alkalmazható elméleti módszer amit még le kéne tesztelni, a felszerelt kapuba történő zárfelszerelések esetén még agyalni kell.
Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
darvinya
titán
válasz macilaci78 #70363 üzenetére
Írtam PÜ-t fejekkel kipróbálás kapcsolatban.
Made Robot by Robot −Xiaomi 12T Pro gyászruhás / '06 Focus kombi szürke
-
macilaci78
nagyúr
válasz csabulaxi #70338 üzenetére
Én sima lemezfelnin használom, öcsémnek van aluja.
Az adott kompresszorom egy szusszra nem tudja levenni az 5 csavart a légkulcshoz adott fejjel, kipróbálom majd ezzel.
A kompresszor amúgy egy 24 literes, nem emlékszem márkájú.Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!
-
darvinya
titán
válasz imibogyo #70359 üzenetére
Igen, első válasz hsz-edet alig tudtam követni, mert félálomban második bekezdésnél.elvesztettem a fonalat.
Az, hogy mi van a képen, nem egyenlő a leírással és besorolással.
Ez a kézi szerszámokhoz van besorolva.
Nézd meg amit vettem, az hova van besorolva és mi van leírásába.Made Robot by Robot −Xiaomi 12T Pro gyászruhás / '06 Focus kombi szürke
-
imibogyo
veterán
válasz csabulaxi #70357 üzenetére
Nincs semmi baj, nem vagyok sértődős, csak gondoltam jelzem még az elején... Én mindig nyitottan állok minden "vitához", mert abból lehet tanulni. Én is nagyon sokat tanultam már innen a fórumról és gondolom sokan vannak ezzel így. Már csak azt kellene megtanulnom, hogyan írjak röviden hozzászólást, mert mindig regényesre sikerül.
[ Szerkesztve ]
-
csabulaxi
senior tag
válasz imibogyo #70355 üzenetére
bocsánat, most jobban koncentrálva kevertelek mással innen a fórumról.
csodálom a hozzáállásod ehhez a ...."A Világegyetem fényévmilliókkal is mérhetetlen irdatlan nagyságát emberi ésszel lehetetlen fölfogni. A jó hír viszont: nincs is rá semmi szükség, hogy fölfogjuk."
-
-
imibogyo
veterán
válasz csabulaxi #70349 üzenetére
Egyrészt szerintem valami zavar van a fejedben az internetes troll fogalom kapcsán, de segítek... Másrészt milyen konyhámról beszélsz? Honnan jött ez neked? Már rég túl vagyunk a festésen is és egészen más, CNC-s projektekben vagyok benne. Harmadrészt pedig majd én eldöntöm, hogy mire koncentrálok! Mindenesetre elég erős hozzászólás lett ez így elsőre az irányomba, ismeretlenül... Nem őriztünk mi együtt libát... Ha a mondandómmal nem értesz egyet, vagy tárgyi tévedést írtam valahol, akkor az arra irányuló hozzászólásokra nyitott vagyok. Személyeskedésre nem!
darvinya: az általad linkelt honlapon, ha megnyitod a képet, akkor láthatod rajta, CR-MO...
-
-
csabulaxi
senior tag
válasz darvinya #70350 üzenetére
A Yato termékek gyártója a TOYA S.A lengyelországi vállalat. A gyártó több mint 20 éves tapasztalattal rendelkezik az Európai szerszámpiacon.
[link]
Szerintem aki így írja a Yato-t, mint te : " Yato®"
az vagy rohadt büszke rá, hogy neki ilyen van vagy valami jogvédő, esetleg érdekelt az eladásában.Tényleg nehéz leírni, hogy pl.?
- Igen benéztem, a lidis külön vásárolható kerékkulcs készlet tényleg Cr-Mo, igazad van."A Világegyetem fényévmilliókkal is mérhetetlen irdatlan nagyságát emberi ésszel lehetetlen fölfogni. A jó hír viszont: nincs is rá semmi szükség, hogy fölfogjuk."
-
darvinya
titán
válasz imibogyo #70348 üzenetére
Ha már márka, akkor pont említet M volt a villáskulcs volt.
Ha ismernél, akkor nem mondanád rám, hogy erő bajnok vagyok.
Régi kulcsokat én is mentek, nemrég be is raktam képet, hogy tisztítottam meg.csabulaxi
Már megbocsi, de te kezdted Lengyel Kínai Yato-zni.
Nem szidtam Lidl-öst, csak keveslem fal vastagságát, és még egyiket sem próbáltam, amit meg fogok tenni amint odajutok.
CrMo pont, hogy nem annyira rideg, mint CrV, de ezt várhatom, hogy erről írjanak, pedig többször említettem anyag deformálódásról, stb.Made Robot by Robot −Xiaomi 12T Pro gyászruhás / '06 Focus kombi szürke
-
csabulaxi
senior tag
eldobom az agyam két ilyen troll-t
- az egyik vett egy yatot, de lenézi a lidis dugót úgy , hogy egyiket sem használta , miközben tárgyi tévedéséért egy bocs-ot sem szól és ehelyet már atomi szinten öntvényekről filozofál
- a másik meg erre a fingreszelésre vevő, tök jóindulatból válaszolgat neki, mikor láthatja, hogy az inkább kitér, minthogy beismerje tévedését, hozzá nem értését.
imi inkább a konyhádra koncentrálj!
másoknak mennyi ideje van (meg nekem, hogy elolvasom)"A Világegyetem fényévmilliókkal is mérhetetlen irdatlan nagyságát emberi ésszel lehetetlen fölfogni. A jó hír viszont: nincs is rá semmi szükség, hogy fölfogjuk."
-
imibogyo
veterán
válasz darvinya #70347 üzenetére
Ki beszélt itt "tökéletes" öntvényről? Nekem elég a megfelelően jó is. Itt arról van szó és már csak a te 15-ös villáskulcsodból kiindulva is így van, hogy bizony vannak nagyon hitvány és bőven elfogadható minőségű szerszámok és ezek között nagyon sok esetben nem az anyagvastagság a különbség (persze van amikor meg pont az). Erre próbáltam példának hozni a bitfejeket is, amik szabvány "vastagságúak" mégis hatalmas különbség van közöttük strapabíróságban. Eddig szerintem komolyabbnak tekinthető zöld Bosch és B&D készleteket használtam (tehát legalább nem a legalja noname piacosokat), de mióta vettem egy Makita impact készletet, azóta nem is tudom hogyan tudtam enélkül élni.
És, akkor itt jön be a fogyasztói társadalom, mert hamar eltörik, hamar veszed az újat.
Ezzel 100%-osan egyetértek. Emiatt is használok rengeteg ősöreg szerszámot, eszközt. Van máig használatban lévő (családi visszaemlékezések alapján) ~1910-ben vásárolt 10-es fúrószáram és tökéletes (igaz a hossza, már körülbelül fele lehet az eredetinek ). De a fém-fa esztergám is a 20. század legelejéről származik, eredetileg még lábbal-hajtós volt.Emiatt sokan inkább újat vesz vékonyítottat, mert milyen jó, meg könnyű, de semmilyen csoda acél nem fogja biztosítani azt amire szánják.
Igen, szerintem itt megint a fejekben van a hiba. Ha én veszek egy vékonyított, könnyített szerszámot, akkor azt céllal veszem, a kényelemért, hogy például amikor csak általános munkákat kell elvégeznem a ház körül, autón stb. akkor ne a dédapám 500 grammos 30-as villáskulcsát kelljen használnom adott esetben több órán át, hanem egy például 150 grammosat. Ha valaki ilyen szerszámmal nekiáll évek alatt berozsdásodott csavarokat lelazítani, vagy szintén rozsdás menetes szárakra az anyákat ráerőltetni, annak szimplán lövése sincs arról, hogy mit csinál. Ha pedig valaki mégis izmozni akar, akkor vannak megfelelően kialakított és/vagy erősített fejű szerszámok ilyen célra.És bár most leragadtunk témailag a villás-/dugókulcsoknál, de ez természetesen minden más szerszámra, eszközre is igaz. Az ember nem vesz kézi furdancsot, ha betonáthidalóba akar tipliket befúrni és nem áll neki keretes fűrésszel 30-as betonvasakat darabolni 100-as nagyságrendben....
-
darvinya
titán
válasz imibogyo #70346 üzenetére
Fizikailag nem tudsz tökéletes öntvényt gyártani, ez anyag atomi aprósága és gyártási eljárás miatt van.
Tökéletes anyag szerkezetű öntvényt csak úgy lehet előállítani, ha atomi szinten állítod elő a szerkezetet.
És ezt egy öntödében kivitelezhető, mikor tonnás fém érc, hulladék, stb-et olvasztanak össze, hogy öntecseket hozzanak létre.A vékonyított szerszámok, mint jól hangzó dolog, csak öntvényt hibáit gyakoriságát növelik.
És, akkor itt jön be a fogyasztói társadalom, mert hamar eltörik, hamar veszed az újat.
Mert kevés ember figyel oda, hogy a szerszámra milyen garancia van, ami nem csak 3 nap.
Emiatt sokan inkább újat vesz vékonyítottat, mert milyen jó, meg könnyű, de semmilyen csoda acél nem fogja biztosítani azt amire szánják.
Titán alapú termékeket kifizetni közembernek nincs pénze, mert sima 10-es villáskulcs kerülne 100e-be.Made Robot by Robot −Xiaomi 12T Pro gyászruhás / '06 Focus kombi szürke
-
imibogyo
veterán
válasz darvinya #70343 üzenetére
Kicsit pontatlanul értelmezted.
Szerintem meg te nem érted, hogy amiket én írtam az alapvetően nem mond ellent a te "minél nagyobb az anyagvastagság annál jobb" véleményednek. Csak épp annak mindenen felül álló fontosságát próbáltam ellensúlyozni, hogy vannak más, adott esetben jobb utak...1. Gépre való illeszkedésről írtam, mert kulcs és anyáról.
Én meg mindenre írtam. Mert ha lötyögés van akár az anya-dugókulcs, akár a dugókulcs-gép, akár a motor-kihajtás-gépfej viszonyában, akár mindenhol egyszerre az az erő nem megfelelő felhasználását és a szerszámok idő előtti elhasználódását hozza magával. Villáskulcsnál is ugyanez igaz és sok minden másnál is. Egy például PZ2-es csillag bitfejet nem lehet akármeddig "vastagítani", mert nem fog passzolni a helyére, így azt jobb összetétellel és jobb gyártási eljárásokkal lehet erősíteni. Mégis anyagvastagság növelés nélkül is hatalmas különbségek vannak bitek és bitek között. És nem azért jobb az egyik a másiktól, mert "vastagabb".2. Bizony fontos anyag ridegség/vastagság, mert pillanatok alatt eltörik...
Én pont erre a sugallt véleményedre írtam, hogy ez ÍGY túl általános kijelentés. Egy rideg anyag, legyen vastag, vagy vékony, de előbb-utóbb el fog törni mert nem bírja a dinamikus terhelést (hiszen rideg...). Megfelelően túlméretezve (b@s..uk teli anyaggal...) természetesen lehet ezt ellensúlyozni, úgy, hogy kibírja, vagy akár túl is teljesítse a tervezett élettartamát, de alapvetően nem ez a jó tervezési irány, hanem jobb összetétel, edzés, jobb forma stb. alkalmazása. Az biztos, hogy sokkal előbb törik majd el egy rideg anyag, mint egy ugyanolyan vastagságú, de relatíve rugalmas ám mégis szívós anyag. DE ezt nem lehet konkrét milliméterekhez kötni az anyag összetételének pontos ismerete nélkül. Erre írtam, hogy egy 2 mm-es falvastagságú dugókulcs szar anyagból és/vagy rossz edzéssel simán lehet gyengébb, mint egy 1,5 mm-es falvastagságú, de jó anyagból és/vagy jó edzéssel. Ez a paraméter így önmagában semmit sem jelent, mutat.Nekem az elmúlt 20 évben nem sikerült villáskulcsot eltörnöm, pedig komplett autó elbontásától kezdve, traktorépítésen át, 4 teljes ház felújításán át nagyon sok mindenre használtam/használom őket (és van vastagabb. vékonyabb készletem is). A te villáskulcsos példád is csak annyit mutat meg, hogy AZ a konkrét villáskulcs (és modell) szarul volt az anyagához képest méretezve és így könnyű volt elérni a tűrőképességének a határát. Simán lehet, hogy az új villáskulcsod is ugyanolyan gyenge anyagból van, csak "kétszer annyi" anyagból öntötték ki és így már "bírja", ettől még nem lesz "jobb" abszolút értelemben. Egy márkás villáskulcs lehet, hogy simán tudta volna ugyanezt a "tudást" az eredeti villáskulcsod anyagvastagságából is, normális ötvözettel, gyártási eljárással.
De ez még mindig nem jelenti azt, hogy a te "normál vastagságú" kulcsod nem lett erősebb a több anyagtól, mint a másik. Természetes, hogy erősebb. Ahogy a vastagabb dugókulcs is (megint csak ugyanolyan összetételt feltételezve) evidens módon erősebb egy ugyanolyan, de vékonyabb falútól. Csak annyit jelent, hogy az eredeti problémára (törik a kulcs...) nem feltétlenül csak a falvastagság növelése lett volna az egyetlen megoldás.
3. Még nem próbáltam ki a Yato-t, de ezt is írtam.
Ettől függetlenül amit leírtam továbbra is így gondolom.[ Szerkesztve ]
-
darvinya
titán
válasz imibogyo #70342 üzenetére
Kicsit pontatlanul értelmezted.
1. Gépre való illeszkedésről írtam, mert kulcs és anyáról.
2. Bizony fontos anyag ridegség/vastagság, mert pillanatok alatt eltörik, erre konkrét példám, hogy egy 15-ös villáskulcs én satnya testemmel egy mozdulattal eltörtem, mert bár rideg volt viszont vékony.
Vissza vittem, s belátták(üzletben kipróbáltam másikkak egy csavar meghúzást és az is elpattant), hogy az a kulcs tré és többet nem forgalmazzák, helyette adták normál vastagságú kulcsot.
Márkáját nem írom, mert ez a vékonyított verziók.
3. Még nem próbáltam ki a Yato-t, de ezt is írtam.Én örülnék a legjobban, ha ezzel a fejjel, vagy a fórumtárs felajánlott Lidl-ös készletes fejjel működik a gép.
Mert, ha nem, akkor vihetem vissza, amihez utóbbi időben semmi energiám nincs rá, de megteszem.Made Robot by Robot −Xiaomi 12T Pro gyászruhás / '06 Focus kombi szürke
-
imibogyo
veterán
válasz darvinya #70341 üzenetére
Én értem amit mondani akarsz, és mint a példád mutatja bizonyos szituációkban segíthet egy jobb dugókulcs a "ki tudom hajtani... / nem tudom kihajtani..." problémakörben (lásd még a bitfejek csavarfejbe illeszkedése...), de kihegyezed a dolgot egy aspektusra, paraméterre a szerszám jóságát illetően (falvastagság), ami messze nem minden, sőt szerintem messze nem olyan fontos dolog, mint a többi paraméter, tényező, amiket egyébként már írtál is és szerintem a te esetedben sem a falvastagság segített a Yato szerszámmal, hanem a többi általad is említett tényező...
De lényeg, hogy Parkside -os felrakva kotyog. Addig a Yato® finoman rá kell ütni, és olyan szorosan rögzül, hogy semmi kotyogás nincs. Gép csatlakozása a fejhez.
Ha rossz a csatlakozás akkor az az "ütőerő" egyértelmű pocsékolása és a dugókulcs esetleges elnyalódásának az egyik "alapfeltétele".A túl rideg vékony anyag el fog pattani rövid időn belül. Itt is inkább az anyagösszetétel, annak minősége és az általad is említett esetleges ridegség a fontos tényező és nem (feltétlenül) az anyagvastagság. Megint csak sokkal később következik ez az "elpattanás", ha normális a szerszám kialakítása (szoros illeszkedés), mint ha pontatlan. Még akkor is, ha az anyagösszetétel hagy kívánnivalót maga után.
Míg a Parkside-os dugókulcsod pontatlan kidolgozású és "el tud fordulni" az anyán, így az erőt csak mondjuk 50 mm2-en kell(ene) le-/átadnia, addig a Yato fejed mondjuk a passzentosága miatt 200 mm2-en teszi ugyanezt. Na vajon két "ugyanolyan" összetételű (ha-ha) dugókulcsot feltételezve, melyik fog előbb deformálódni, elnyalódni, eltörni? És melyiknél lesz kisebb erőveszteséged az anyag, a dugókulcs deformálódása miatt? Amelyiknek 50 mm2-en, vagy az amelyiknek négyszer ekkora felületen kell mondjuk 300-1000 Nm-t átadnia?
Innentől evidens, hogy lehet az egyik dugókulcsod mondjuk 2,5 mm-es falvastagságú, ha szar anyagból van és pontatlanul fekszik fel a csavar fejére, a másik dugókulcsod pedig lehet csak 1,5 mm-es falvastagságú, de pontos illeszkedéssel és megfelelő anyagösszetétellel, akkor is mindig az utóbbi lesz a jobb, használhatóbb, hosszabb élettartamú szerszám. Az is evidens viszont, hogy ha két dugókulcs minden paraméterében tökéletesen megegyezik, akkor a vastagabb falú lesz az erősebb, strapabíróbb szerszám (már ha a méretei miatt egyáltalán használható).
-
darvinya
titán
válasz csabulaxi #70338 üzenetére
Miután nem tudtam kihajtani a gyárilag hozzáadottal, így elkezdtem olvasgani, de nem teszteket.
Erő átadásának a tényezői:
Gép csatlakozása a fejhez
Kulcs fej deformálódása a rá kifejtett hatás következtében, és ez miként változtatja meg a csatlakozást.
A túl rideg vékony anyag el fog pattani rövid időn belül, mivel nincs elég anyag ami eloszlatná a ráfejtet erőhatást.Made Robot by Robot −Xiaomi 12T Pro gyászruhás / '06 Focus kombi szürke
-
csabulaxi
senior tag
válasz darvinya #70336 üzenetére
Akkor a Yato-nál mi történik?
[link] vastagság csak 25,8 mm.
Vagy már ők sem tudják, hogy ez nem lesz jó?
Írj nekik, hogy vegyék le a borítást és mérjék le neked!
[link] Professzionális gépi (üthető) vékonyfalú hosszú dugókulcsfej készlet 1/2
és minő csoda ennek is milire ugyanannyi a külső átmérője mint a lidisnek. (lehet ugyanott készül)(#70339) Stylewars_kp
eddig leszedte a csavarokat, igaz egy milwaukee 1600nm-es géppel csináltam de nem nyílt szét[ Szerkesztve ]
"A Világegyetem fényévmilliókkal is mérhetetlen irdatlan nagyságát emberi ésszel lehetetlen fölfogni. A jó hír viszont: nincs is rá semmi szükség, hogy fölfogjuk."
-
csabulaxi
senior tag
válasz darvinya #70336 üzenetére
Ott vagy tévedésben, hogy a te sima gépi yato dugódat a kifejezetten alu felnik védelmében műanyaggal ellátott VÉKONYÍTOTT falú dugókat akarod összehasonlítani , pont a falvastagság szempontjából. Gratulálok!
A Betánál és a többi professzionális szerszámgyártónál is biztosan hülyék vannak, de ezeket a célszerszámokat a nevén nevezik azaz Gépi vékonyított dugókulcsfej könnyűfém (alu) felnihez.
[link]
[link]
lemérheted ezerszer műanyag védő nélkül és tényleg a yato lesz vastagabb, ez egy csoda.
De én azért , hogy ne b@sszam össze a felnit inkább vennék ilyen (vettem is) dugókat. És hát a lidis sem annyira olcsó a betához képest vagy akár a [MILWAUKEE] , hogy szar legyen."A Világegyetem fényévmilliókkal is mérhetetlen irdatlan nagyságát emberi ésszel lehetetlen fölfogni. A jó hír viszont: nincs is rá semmi szükség, hogy fölfogjuk."
-
darvinya
titán
válasz csabulaxi #70335 üzenetére
Fal vastagság annyiban számít, hogy azon keresztül adódik át a kalapálás és hajtás.
Vékony fal el tud deformálodni, emiatt a csavaró/ütő erő a fej csavarodása elnyeli.
A műanyag nem érdekel, s nem is kértem, hogy vágjátok le.Made Robot by Robot −Xiaomi 12T Pro gyászruhás / '06 Focus kombi szürke
-
csabulaxi
senior tag
válasz darvinya #70334 üzenetére
Az anyag tévedésen könnyen átsiklottál.
De a burkolat simán nem jön le, miattad meg nem fogom levágni
Mintha a falvastagság olyan sokat számítana,
pl ez sem csúcs kategória, de ha burkolt kell , akkor van határ, hogy be is férjen az alu keréknél a lyukba
[link]"A Világegyetem fényévmilliókkal is mérhetetlen irdatlan nagyságát emberi ésszel lehetetlen fölfogni. A jó hír viszont: nincs is rá semmi szükség, hogy fölfogjuk."
-
csabulaxi
senior tag
válasz darvinya #70330 üzenetére
Hát a lidis külön vehető fejei is Cr-Mo- ének.
Azért a Yato nem a szerszámipar csúcsa.
Lengyelországi , de szerintem Kínában gyártott alsó középkategória.
[ Szerkesztve ]
"A Világegyetem fényévmilliókkal is mérhetetlen irdatlan nagyságát emberi ésszel lehetetlen fölfogni. A jó hír viszont: nincs is rá semmi szükség, hogy fölfogjuk."
-
Barret001
addikt
válasz balazs1956 #70331 üzenetére
Az antenna hosszabbítható,de nem ennyire egyszerű! Árnyékolt kábellal kell hosszabbítani,az árnyékolást testelni a készülék negatív pontjára.Kívül az antenna Gyakorlatilag a túllógó nem árnyékolt rész lesz,a hossza fontos! Ha rákötsz 5-6 méter árnyékolatlan vezetéket,még rosszabb lesz,elhangolod vele a rádió vevő részét...
-
balazs1956
senior tag
válasz macilaci78 #70318 üzenetére
Köszönöm szépen, már előkészítettem a sniccert, és a lemezollót is, már csak pár mesternek kell levonulnia...
Más: nem tudom ez a megfelelő topik egy kisrádió antennával kapcsolatos kérdésre?
Ha nem, akkor bocsánat, és kérnék egy megfelelő topik címet.
A problémám: lidlis 220voltos kisrádió, rengeteg tudással, de a vastag falak miatt gyenge vétel a beltérben. (teraszon tökéletes).
Megoldás-e az, ha a kilógó madzagantennához hozzágyógyítok egy vezetéket?
A másik, kérdésem az lenne, hogy két teljesen egyforma rádió, azonos körülmények között az egyik zúg, a másik nem . Javítható?
Segítséget, vagy az átirányítást előre is köszönöm szépen -
darvinya
titán
válasz macilaci78 #70329 üzenetére
Összehasonlíthatjuk külön vehető fejet a Yato® fejjel.
De a külön vehető fej is CrV, miközben a gépi fejek CrMo.
Ha tudod mérd meg mekkora anyagban, ne burkolatot, és a belső milyen, ívelt, vagy egyenes.Made Robot by Robot −Xiaomi 12T Pro gyászruhás / '06 Focus kombi szürke
-
darvinya
titán
Megvettem Yato® gépi CrMo fejet.
Összehasonlítottam Parkside gépi CrV fejjel.Már méret különbségből látszik, hogy melyik a minőségi.
Akkora Yato®, mint 21-es Parkside -os.
De lényeg, hogy Parkside -os felrakva kotyog.
Addig a Yato® finoman rá kell ütni, és olyan szorosan rögzül, hogy semmi kotyogás nincs.
A belső kialakítás is teljesen más.
Míg a Parkside -os ívelt, mint a kézi krova kulcsnál, addig Yato® -nál egyenes.
Nemsokára kipróbálom, csak ebből a megfázásból gyógyuljak már ki, nem Covid.[ Szerkesztve ]
Made Robot by Robot −Xiaomi 12T Pro gyászruhás / '06 Focus kombi szürke
-
Inhouse
őstag
válasz inf3rno #70314 üzenetére
Youtube! Órákon át nézheted a házi megoldásokat, van közte behajtós, gépesített is, nem kell hozzá fogaskerék.
[ Szerkesztve ]
Üdv Inhouse
-
hzsolee
őstag
válasz batyuska100 #70324 üzenetére
Mert az a legjobb? (Az best) hahaha
A feleségem szerint 2 hibám van. Az egyik, hogy nem figyelek rá, a másikra nem emlékszem... ( . )( . ) Nagyon difficult az élet... meg schwer..."
-
hzsolee
őstag
válasz batyuska100 #70320 üzenetére
Jó, de nektek hullámpala van
-
chopin42
addikt
válasz chopin42 #70283 üzenetére
Végül berendeltem a másodikat, remélem beválik, és az edigi sem szívat meg
Kösz a tippeket![ Szerkesztve ]
Szakmai kérdések csak a fórumban...
-
macilaci78
nagyúr
válasz balazs1956 #70270 üzenetére
Ez az alátét is PVC: sniccerrel, lemezollóval, bármivel vághatod. Vízsugarassal is vágattam már.
-
hzsolee
őstag
válasz inf3rno #70314 üzenetére
Nem kell ezt túldimenzionálni. Csavar, anya, alátét, 2 kulcs. Slussz. Behajtóval nem fog menni....
A palás téma meg szegezve nem fog menni. A szeget mindig a felette lévő pala takarja. Ha lecsuszott az azt jelenti, hogy a szeg elrohadt vagy a pala kitört. Legegyszerűbb szilós ragasztóval visszaragasztani.Nálunk legalábbis valami ilyesmi van:
[ Szerkesztve ]
-
inf3rno
nagyúr
Szerintem nem egy komplex dolog. Az apát meg lehet fogni bármilyen kulccsal. Az anyához kell két fogaskerék. Az egyiket a fúró hajtja, a másikra meg kell valami hatszög alakú foglalat, amibe belemegy az anya. Kell még két csapágy meg valami lemez, hogy a fogaskerekek között tartsa a távolságot. Nagyjából ennyi. Ha lenne hegesztőm már össze is szórtam volna. Az lesz a következő eszköz, amit beszerzek.
Buliban hasznos! =]
-
Barret001
addikt
válasz inf3rno #70311 üzenetére
Kell a megoldáshoz 1 csavar,1 anya,1 villáskulcs.Félve mondom,mert visszaolvasva itt mindenki milliárdos...A csavarra rátekered az anyát.A csavart belehajtod a hüvelybe,aztán az anyát a hüvely felé elkezded meghúzni.Ha nem megy tovább,akkor kész.Pont ezt csinálja a szerszám is,csak százszor gyorsabban. Ha a hüvely is forog,akkor ki kell okoskodni valamit.Annak nem szabad forognia,mert akkor nem "húzódik"
[ Szerkesztve ]
-
darvinya
titán
-
inf3rno
nagyúr
Ja, de ha belejövök, akkor még tudnám hol használni. Na majd még agyalok rajta hogyan lehetne ezt egy csavarbehajtóval megoldani. Saccra azt mondanám, hogy az anyát ki kéne képezni fogaskeréknek, aztán akkor oldalról meg lehetne húzni, nem kéne az apával egy vonalban...
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
Ribi
nagyúr
válasz inf3rno #70309 üzenetére
Nem tudom, ezeket kell belecsavarni a behúzóba, de az nem forgat rajta utána, csak húzza.
Csavarbehajtóval nem hiszem, hogy lehet mókolni, mert barkács módszernél magát a menetes szárat/csavart nem forgatod húzás közben, csak alatta az anyát. 6 csavaron tekerni párat azért gondolom nem egy megterhelő dolog.[ Szerkesztve ]
-
-
inf3rno
nagyúr
Ja van közben még egy kérdésem, mert úgy látszik már kezdő ács is lettem. Öreganyám házáról az egyik pala le akar jönni, egyelőre visszatoltam a helyére, na azt kéne visszaszegelnem. Attól tartok, hogyha nekiállok az én stílusommal szegelni, akkor rommá töröm az egészet. Milyen szeg és milyen kalapács dukál ehhez? Van valami módszer, amivel meg lehet kímélni? Maga a tető öregebb, mint az országút, aztán már kezd az egész szétrohadni, úgyhogy gondolom a palának sem kell sok, hogy elrepedjen, vagy eltörjön. Újra lesz fogalmazva később cseréppel, de legalább 5 milla újra rakatni, úgyhogy van mire spórolni...
Buliban hasznos! =]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Békéscsaba és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Formula-1 humoros
- Motoros topic
- Autós topik
- Óra topik
- Eredeti játékok OFF topik
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Bugok, problémák a PROHARDVER lapcsaládon