Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
Zoli bácsi
őstag
válasz laskr99 #29454 üzenetére
Bármilyen puha ecset megteszi. Lényeg hogy a port levigye, Lenspennek is egyik vége a szenes tisztító, másik vége kitolható ecset.
Nekem egy UV szűrő van az optika előtt, tíz év alatt nem sikerült megkarcolni. Mikroszálas kendő valami jobb minőségű, néha asszony kimossa a ruhákkal, aztán megint jó.
Ahogy írta a kolléga imént, ha nagyon zsíros szennyeződés van, akkor gyenge mosogatószeres vízbe áztatom az egyik kendőt, teljesen kicsavarom, ezzel törlök óvatosan, majd ez egy száraz kendővel. Laptop kijelzőt ugyanígy tisztítom. Lenspennel inkább a széleket szokom tisztítani, nem fér oda teljesen a kendő.
A lényeg hogy törléskor ne legyen por, meg finoman kell törölni. Asszony a kis Nikon D3500-asa kitobiját mindig összekeni, összemaszatolja, ritkán használok lenspen-t, mikroszálas kendő szinte mindig elég.
Évtizede legalább így pucolok optikát, meg monitort, minden karcmentes. Hozzáteszem kb 20 éve tönkretettem egy monitort alkoholos ablaktisztítóval, azóta vigyázok. (Tükröződésmentesítő réteget egy foltban lekapta) -
Zoli bácsi
őstag
válasz laskr99 #29452 üzenetére
Ecsettel portalanítani, és mikroszálas törlőkendő. Makacs szennyeződésnél nedvesített, majd száraz mikroszálas kendő. Illetve van ilyen aktív szenes Lenspen célszerszámom, ez is nagyon jó, de legtöbb esetben a mikroszálas kendő elég.
Én így csinálom évek...évtizedek óta, még nem karcoltam oprikát. -
Zoli bácsi
őstag
Hali!
Reggel hazajöttem melóból kinyitottam minden ablakot. Macska kiült a párkányra, és szó szerint élvezte a kelő napot, falnak dörgölődött. Gyorsan előkaptam a Nikon D90-est, hogy lefotózzam. Pont az objektívbe sütött a reggeli nap. Nem tudtam fotózni, mert nem talált fókuszt. Akárhova fordítottam nem, vagy csak keservesen 10mp után talált fókuszt, akkor is hallhatóan erőlködve. Pár perc után látszólag megjavult, de a fotót megpróbáltam elkészíteni, ugyan ez lett az eredmény, tehát nappal szemben elvérzik a fókuszállítás, és percekig kuka.
Kb 9e. expós a D90.
Kérdés: Ez normális, vagy készüljek hogy hamarosan meghibásodik?
A gép saját topikjában 1 éve nincs hsz., azért itt kérdeznék.... Köszönöm! -
Zoli bácsi
őstag
Hali!
Nem tudjátok megmondani véletlenül, hogy a Sony w800 kompakt képzajgenerátoron lévő USB csatlakozó milyen szabvány? Eddig azt hittem hogy sima Mini USB. De nem, annál valamivel kisebb. Nem is Micro USB, az laposabb. Ez is szabvány, vagy valami egyedi csatlakozó? Adtak hozzá töltőt természetesen, csak az autóban lévő szivargyújtós mini/micro adapteres töltővel szerettem volna tölteni... -
Zoli bácsi
őstag
Hali!
Szombaton a Tapolcai tavasbarlangban kiesett a zsebemből az ezer éves kompaktom, egy Canon A530. Személyzetnek jeleztem, felírták az adataimat, nagyon rendesek voltak. Most hívtak telefonon, kihalászták a gépem, kiszáradt, postáznák. Mondtam, hogy ne vesződjenek vele, a gép biztos kuka, legalább 8 órát töltött a víz alatt, zárás után halászták ki, reggeli órákban ejtettem el. Annyiban maradtunk, elég csak a kártyát küldeni.
Illetve mondtam az is, elég ha feltöltik egy tárhelyre a képeket, ne vesződjenek postázással, de ragaszkodtak hogy küldik a kártyát.
Kérdéseim:- Jól gondolom, hogy a beázott gép kuka, ugye...?
- A memóriakártyán (1GB SD) elvileg megmaradtak a képeim, a kártyának nem árt a víz, ugye..?Köszi!
-
Zoli bácsi
őstag
Na, szó nélkül kicserélték. Felhívtam telefonon a központi számot, elmondtam mi a helyzet, mondták hogy vigyem be a boltba, kicserélik. Úgy éreztem, hogy nem lepődtek meg, amikor kérdezték a márkát, és mondtam. Edigital bolt nagyon korrekt volt, meg sem nézték a memóriakártyán a képeket, kérdezték mit kérek. Egy Canon A495-öst hoztam helyette. Remélem ez beválik, időm nem volt megnézni, dolgozom most is.
Köszi. -
Zoli bácsi
őstag
válasz Petzval #8971 üzenetére
Nos, volt több kompakthoz szerencsém, tudom, hogy sokat várni nem lehet tőlük. Azt hiszem, azt viszont jogosan várom, hogy egy mobiltelefon műanyaglencsés, vaku nélküli képeihez képest jobb képeket készítsen. Az utólsó kép ISO100-on készült, de automatán az is rossz lenne. Az előző kompakt, valami Samsung, amit az asszony kimosott, 15 ezer forint volt, de beltérben is ezerszer jobb képeket készített, nem mosta szét a képet ilyen extrém módon ISO 400-nál. És a képek szélei sem lágyultak szét ennyire. A 3MP-től meg azt vártam, hogy leméretezve jobb lesz a minősége, mert ha megnéznék egy képet 12 MP-en, lehet aztmondanám valami kici kínai festette a gép belsejében ecsettel.
Azt látom, hogy a 4-5 éves Canon A530-am óta a képminőség az alsó kategóriában nem lett jobb, sőt... -
Zoli bácsi
őstag
Néztem az automatán készült képek ISO400-on készültek. Sajnos nem vehetem vissza fixen az érzékenységet, mert beltérben legtöbbször kevés. 12 éves gyereknek nem mondhatom, hogy manuálisan állítsa az értékeket.
Az a véleményem, hogy ISO 400-on 3 MP-re leméretezve nem ilyen képeket kellene készíteni egy kompaktnak 2011-ben. -
Zoli bácsi
őstag
Nos, hogy a kézremegést kiküszöböljem, bementem a gyerekszobába, ajtó tokhoz hozzászorítottam a kezem, úgy lőttem:
Hát nem borzalom?Lehet másik gépet kérni, elvileg 3 napon belül leszek, vagy csak javítást, szerintetek?
-
Zoli bácsi
őstag
Sziasztok! Ma hirtelen felindulásból vettünk a gyereknek egy Fuji AX200 típusú fényképezőt, az előző gépe nagymosás áldozata lett. A HD videó miatt esett a választás erre a gépre, egyszerű, automata gép kellett. Összeraktam itthon, csináltam pár tesztképet. Első reakcióm: Ez borzalom, hétfőn viszem vissza. No, nem a D90-em minőségét vártam, de ilyen homályos, életlen, mosott, alacsony dinamikájú képeket a mobiltelefonom készít. Illetve még jobbakat is. Beltéri képek nagyon rosszak, pedig vakuval készültek. Kültér valamivel jobb, de ezt is tizenötször übereli a 4 éves Canon A530-asom.Még a kép közepe sem egészen éles, hátmég a szélek.. 3 Mp-en készültek csak a képek, ez is borzalom. Két képet megmutatnék, egy beltérit, és egy kültérit. Legyetek szívesek nézzetek rá, és mondjátok meg, ezt visszavigyem az Edigitalhoz, ugye? Beltéri kép mind ilyen, nem bemozdult.
Kültér
Beltér[ Szerkesztve ]
-
Zoli bácsi
őstag
Köszi mindenkinek. A helyzet az, hogy csöppet sem sajnálom azt a gépet. Tudom hogy furcsán hangzik, de egyszerűen zabálta az akkukat, 20-30 kép után már kiírta hogy cseréljenek elemet.(Varta alacsony önkisülésű akku, amit IPC-1L töltővel töltök) Kis állás után full akku töltöttséget mutatott, aztán 10-20 kép után újra eljátszotta. Alkáli elemekkel sem ment sokkal tovább. Videónál halkan vette a hangot, zoomolás után nem élesített....A kép csak középen volt éles.
Szóval láttam az asszonyon, hogy bántja, hogy kimosta, de én annyira nem sajnálom. Tudom, hogy furcsán hangzik, de ez van. 3 hét múlva szülinapja lesz (42 éves lesz az öreglány) lehet meglepem egy másik mókusvillantóval. Amúgy van gépe, a "kinőtt" Nikon D50-esemet nyúzzák, de az nem éppen női táskába való. -
Zoli bácsi
őstag
Sziasztok! Asszony pajtás ma mosott. Kimosta a hátizsákját. Mosás végén vette észre, hogy benne maradt egyik oldalzsebbe a kis Samsung kompakt fényképező, akkumulátorostól, memóriakártyástól. Egyenlőre akkuk kivéve, memóriakártya kivéve, szárad. Úgy gondolom, hogy kuka, nem élhette túl. Vagy van esély, szárítsuk pár napig? 40 fokon volt mosva, ha számít. És szép tiszta, jó illatú lett.
-
Zoli bácsi
őstag
Helló! Nem kérdezni, mutatni akarok: [link]
Javasolt fórumok közt szerepel a miénk is.
Nem kell ide bullshit generátor, tudok én is zöldségeket írni.. -
Zoli bácsi
őstag
válasz Szten Márs #5726 üzenetére
Basszus, ez úgy néz ki, mintha megdobták, vagy megütütték volna az LCD-t.
-
Zoli bácsi
őstag
Sziasztok! Tanácsat szeretnék kérni az "igazi" fotósoktól. Szóval: Lenne egy Nikon D50-esem, egy éves lesz, igaz hogy fél éve egyet sem kattintottam vele. (Betegség, műtét). Kb 2.000 expo van benne. Hirdettem is eladásra, de aztán nem lett eladva. Most nézem, hogy jönnek az új masinák (Pentax k200, Canon 450D), illetve piacon vannak olyan masinák(Oly E-510) , amiben nagyon jó dolgok vannak. Stabilizátor, szenzorpucolás, élőkép, nagyobb felbontás. Végül is tavaly is azért hirdettem, mert egy "komolyabbra" fájt a szívem, de aztán a megroppant egészségem miatt mással foglalkoztam...Na szóval, most lélekben, és anyagiakban (kissé) megerősödve megint elkezdtem azon gondolkozni, hogy mire jön a jó idő, a családi kirándulások, kellene egy profibb gép. Még objektívet nem vettem a nikonhoz (Bár egy Sigma 17-70 macrot kinéztem) igazából nem vagyok márkához kötve. Arra gondoltam, hogyha eladnám a Nikont, lenne még hozzá kb 100db ezresem, és vennék egy "komolyabb" masinát, bár mindenképp alsóbb kategóriából választanék.
Amiket néztem:
Oly E-510: A stabilizátor, és jó kitobi miatt néztem, illetve úgy tudom, hogy elvillantaná a régi, kb. 50V talpfeszültségű (praktikához vett) Hanimex vakumat. SZenzortisztítás is jó lehet benne.
Pentax k200D: SZintén stabilizátor, és a "jobb" érzékelő az előnye.
Nikonnál a D40/x valahogy nem vonz, illetve a D40 visszalépés lenne. (Szerintem)
Canon 450D: Állítólag javított minőségű, IS kitobi, CMOS szenzor.... Teccik, várom a teszteket.Nem tudom, jó ötlet-e, amiben gondolkodom. Lelkes amatőr vagyok a fotózásban, hamar elkábítanak a hangzatos szolgáltatások, a sokmillió pixel.... Szóval érdekelne a véleményetek. Családi fotózásra használom a gépet, remélem összejön jópár kirándulás az évben, pár jólsikerült képből szeretnék a falra papírképet csináltatni (A4, A3). Ennyi.
-
Zoli bácsi
őstag
Sziasztok! Még sosem készítettem egy digitális fotóról sem papírképet, most úgy érzem itt az ideje. Fölvetettem az asszonynak, mi lenne, ha pár saját készítésű fotóval dobnám föl a lakást..... támogatta az ötletet. Arra gondoltam, hogy pár szép képet összeválogatok, és rendelek A4-es méretben papírképet, veszek keretet, és a falra kiteszem. Ma be is mentem a helyi (Kapuvár) Kodak boltba, megnéztem az árakat, 700Ft egy A4-es kép. Neten kevesebb mint feleennyiért láttam. Egyik ismerős azt mondja, azonkívül hogy drága, ritka sz*r képeket is készít a Kodak. Szóval, mivel még nem készítettem soha digitálisról papírképet, pár lúzer kérdést szeretnék feltenni.
- Rengeteg neten hirdető helyet találtam, ahonnét postán küldik a kinyomtatott képeket. Ha nem az ár, hanem a minőség a fontosabb, hol érdemes megrendelni szerintetek?
- Nikon D50-es, 6 mp.-es gépem van, állítólag elég A4-es nyomathoz. Sok képem régebben 3 Mp-es felbontásban készült. Ezekből mekkora papírkép rendelhető?
- Hamarosan indulunk pár napos kirándulásra, viszem a tükörreflexes filmes praktikámat is, meg a Nikont is (Na meg állvány, elbírom én ezt..? ). Szeretnék pár szép képet készíteni, úgy tervezem, hogy a faliképnek szánt fotókat megörökíttem a digitális, és a filmes géppel is. És most motoszkál bennem a kérdés: Nem-e kapnék jobb minőséget, ha a filmes gép negatívjairól készítetnék nagyításokat?
Megköszönném ha segítenétek, főleg abban, hogy honnét érdemes rendelni. -
Zoli bácsi
őstag
Sziasztok! Olyan oldalt keresek, ahova kategorizálva fel tudnék tölteni képeket az ismerősök számára. Lehetőleg minél egyszerűbben, nagy tárhellyel, és ingyenesen. Létezik ilyen oldal..?
-
Zoli bácsi
őstag
válasz Szten Márs #1825 üzenetére
Az épületes képeket néztem meg először, meg ahol a patakpartot fotózták, az épületek fotójánál az éleket elkenődöttnek látom.... de lehet, hogy az én szemem a hibás.
-
Zoli bácsi
őstag
Egy új Samsung tükörreflexes gépről olvastam tesztet, majd megnéztem a tesztfotókat. Nézzetek rá, az én szememmel van baj, esetleg a monitorommal, vagy tényleg ilyen homályos képeket készít ez a majd negyedmilkós masina.... [link]
-
Zoli bácsi
őstag
Sziasztok! Tegnap vettem egy Nikon D50-es fényképezőt, most próbálgatom. A régi tükörreflexes praktikámról van egy bóvli vakum, Hanimex X418 a típusa, négy ceruzaelemmel megy. Kipróbáltam, a gép elvillantja. Automata módban nyitná a saját vakut, nem érzékeli, hogy a külső rajta van. Manuális beállításoknál rá kellett jönnöm hamar, hogy régi vaku ide, régi vaku oda, a beépített vakuhoz képest olyan a fénye, mint a lórugás, az első képeket keményen túlexponáltam. Ne röhögjetek ki, ha hülyeséget kérdezek..... Ehhez az új géphez használhatom nyugodtan ezt a régi vakut? Már csak azért merült fel bennem a kérdés, mert látom, hogy ezekhez a gépekhez sok 10ezer forintos vakuk vannak, az én Hanimexem meg pár ezer forint lehetett. (Igaz a fizetésem is max 10e. lehetett akkoriban).
Bocs, ha láma kérdést tettem fel. 23 éve fotózom, de ez az első komoly digitális gépem.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Fujifilm X100VI fekete
- Tamron SP 150-600mm G2 teleobjektív + álcázó ( Nikon )
- Sigma 28-70mm f/2.8 DG DN Contemporary (Sony) full frame objektív
- FEELWORLD WPC215 Hordozható rendezői monitor 1000nit fényerővel + SmallRig VB212 V mount akku.
- Sony DSC-RX100M VI prémiumkategóriás 20.1 MP digitális fényképezőgép
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest