Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
SeniorKK
újonc
A fólia természetesen nyomtatható. Karakter szín a fólia színe (szürke, 254).
Nem Annotative.
Én bugra gyanakszok, mert úgy oldottam meg, hogy töröltem a bekezdéses szöveg objektumot, majd újat vettem fel, és beírtam ugyanazt a szöveget. Elég hosszú, ezért próbáltam más módon orvosolni.
A CTRL+C CTRL+V módszertől viszont tartottam, hogy 'viszi magával' a bugot...
Tudom, 'kőbaltás' módszer, de bevált.
Köszönöm az eddigi javaslataitokat! -
cs_dy
tag
Sziasztok!
dxf-et szeretnék átmásolni alaptérképre, de "Másolás a vágólapra meghiúsult" hibaüzenetet kapok AutoCAD 18-ban. Tudna valaki segíteni mi lehet a probléma?
AMD RYZEN 5 5600, 32 GB RAM, 1TB SSD, RTX 3060 TI
-
Sziasztok
Segítségre van szükségem. Az alábbi egyszerű kis tárgyat készítettem de nem tudok belőle testet készíteni. Értem ezalatt az stlki/stlout parancs használatát. Feltételezem nem watertight a test vagy hogy mondjam.
Valaki tud segíteni, hogy mire guglizzak rá? Vagy eleve rossz az egész koncepció amivel megrajzoltam a testet?
[test linkje]
Köszönöm -
lumpy92
aktív tag
válasz antiapaladin #4659 üzenetére
Szia!
Nem tudom pontosan mit szeretnél vele, illetve ebben a részében én se vagyok profi, de:
Én az alsó részén kijelöltem a 4 vonalat, majd a LEMEZ paranccsal egy lemezt készítettem.
Ezt a lemezt ha kijelölöd és megadod neki a SÖPRÉS parancsot, ezután megadod neki az egyik függőleges élt, akkor kihúzza felfelé a tetejéig. Ezután ha az eredeti élekkel el tudod metszeni, ha szükséges.
Én alapvetően így ismerem a folyamatot, hogy LEMEZT készítek, majd a 4 3D művelet valamelyikét használom (KIHÚZÁS, PÁSZTÁZÁS,MEGFORGATÁS,SÖPRÉS).
Fent a munkaterületet váltsd 3D modellezésre (ha eddig nem tetted), az sokat segít."never send to know for whom the bells tolls; it tolls for thee"
-
akos3
addikt
SOS
Hova tűnt a szalag panel?? és miért nem tudom visszhozni?
Tegnap kikapcsoltam a gépet még jó volt, most meg egyből így fogadott.Ezt írja: "A szalagnak jelenleg nincs betölktött lapja vagy panelja"
nem tudom a füleket bekapcsolni.
[ Szerkesztve ]
-
lumpy92
aktív tag
-
Macipor
újonc
Sziasztok!
Egy elég amatőr kérdésem lenne, de érdemi választ nem igen találtam rá. A cégben ahol dolgozom a 2013-as szoftver van feltelepítve Win7 64bit alatt. Viszont a gép elég gyengus hozzá és másik gép beszerzése került szóba. Ugye azon már Win10 lenne. A kérdésem az lenne, hogy tudom-e használni az AutoCAD 2013-at és az Inventor Professional 2013-at Win10 alatt?
A válaszokat előre is köszönöm. -
-
Macipor
újonc
Ohh...
Ez viszont nem túl jó hír. Na mindegy, majd valamit kiokoskodunk. Létezik egyébként rá valami megoldás, hogy a Win10-et és a 13-as szériát kompatibilissé tegye az ember fia? Teszem azt a program frissítése, vagy a Win10-ben kompatibilitási beállítás? Ellenőrzés gyanánt, ha az otthoni gépemre (Win10) feltelepíteném a gyári 13-as szoftvert az működhet? Mármint nem az érdekel, hogy a folyamat maga működhet-e hanem, hogy ezzel nem sértek meg semmilyen jogi dolgot? -
lumpy92
aktív tag
válasz Macipor #4667 üzenetére
Mikor rákerestem, hogy tamogatja-e a 2013 a WIN10et, akkor volt valami találat erre vonatkozóan,higy valahogy talán össze lehet hegeszteni, de ezekkel a barkács dolgokkal sokat lehet szívni utólag, nem megbízhatóak.
"never send to know for whom the bells tolls; it tolls for thee"
-
gepesz13
tag
Sziasztok!
Kellene egy kis segítség.
Autocad 2017 HUN. Hogyan lehet beállítani, hogy kiválasztási módban is a szálkereszt raszterre ugorjon?
Megkérdeztem már ezt és kaptam is rá választ, hogy valamelyik rendszerváltozót kell beállítani. El is mentettem de sajnos nem elég helyre és eltűnt. Hogy tudom itt a fórumban megkeresni az előző hozzászólásaimat vagy kérdéseimet megkeresni?
Üdv és köszi:gepesz13 -
-ZeeZee-
senior tag
válasz gepesz13 #4672 üzenetére
A saját hsz-eidet hogyan találod meg?
1. Ha a mobilarena/itcafe oldalról jöttél, akkor az aktuális fórumban egy saját hozzászólás mellett van egy lefele mutató nyíl, arra rányomva van olyan, hogy összes hozzászólása itt
2. Ha prohardver/gamepod/logout oldalról jössz, akkor fent a kereső - részletes keresés - szűrés felhasználó szerint - itt beírod a nevet és kész
Erre gondoltál?
-
donating
csendes tag
Sziasztok.
Bocsánat ha bagatel a kerdes, de nem vagyok guru. Sőt...
Egy épület tervrajzat kell aktualizalnom. (egy munkatarsam megbetegedett és én "nyertem" meg az ő feladatát)
Van egy nagyon fontos layer, amit szeretnék biztonsági okokból duplicalni de sehogy sem boldogulok.
Próbáltam azt hogy létrehoztam egy új layert és az auflaykop paranccsal belemasoltam az új layerbe a menteni kívánt layert. Ez tökéletesen sikerült is. Nagyon örültem, viszont hogy megbizonyosodjak arról hogy tényleg jól csináltam e, ki be kapcsolgattam a layer lathasogat és egy pár kapcsolás után a layer üres volt. Ezt a műveletet többször megismeteltem és mindig ugyanaz az eredmény született. Van ötletetek hogy ezt duplikalast hogy tudom megoldani úgy hogy működjön is? Előre is köszi.! -
lumpy92
aktív tag
válasz donating #4674 üzenetére
Nem annyira szép módszer, de működnie kell:
indítasz egy új rajzot, aminek az alapja legyen az acadiso.dwt sablon. Ezután az eredeti rajzban j.klikk és a Gyors kijelölés funkciónál megadod az adott Fóliát, és hogy arról mindent jelöljön ki. Ezután CTRL+Shift+C (másolás alapponttal), bázispont legyen 0,0. Ezután az új, üres rajzban CTRL+V és megadod, hogy 0,0. Ezt a második rajzot elmented, benne a fóliával és a rajta lévő dolgokkal.Ha fontos, hogy az azon lévő dolgokat ne bántsd rajzolás közben, úgy a teljes rajzban a fóliatulajdonság kezelőben lakatold le az adott fóliát.
-
lumpy92
aktív tag
Hali!
Ti hogyan bírkóztok meg azzal, mikor másoktól átvett rajzba kell dolgozni?
Még cégen belül is annyira máshogy használja mindenki, hogy azzal megy el a legtöbb időm, hogy mások által összehányt rajzot gatyába rázom."never send to know for whom the bells tolls; it tolls for thee"
-
-
Bakus
tag
Sziasztok, az lenne a kérdésem, hogy AutoCAD 2017-ben lehetséges dinamikus blokkban testeket használni? Amikor megpróbálom hagyományosan elkészíteni a blokkot nyújtás helyett csak odébb helyezi a blokkot.
"A víz örök, de a gép változik"
-
lumpy92
aktív tag
Nem próbáltam, a súgóban ezt írják:
"Hozzáadhat műveleteket szilárdtest objektumokat tartalmazó dinamikus blokkhoz, azonban szilárdtest objektumot nem szerkeszthet (például sziládtest nyújtása, furat testen belüli áthelyezése stb.) dinamikus blokkon belül."[ Szerkesztve ]
-
agyrágóbogár
csendes tag
válasz lumpy92 #4676 üzenetére
Valamiféle házi szabványt be kell vezetni egy cégnél, ezt egy céges dwt sablonfájlban elmenteni és azzal indítani minden új rajzot. A mástól kapott rajzoknál mérlegelni kell, hogy azt elegendő xrefként alávetítve, vagy blokkként beszúrva a rajzba, vagy szerkeszteni is kell. Mi főleg közművekkel foglalkozunk, arra van réteg, szín, vonaltípus kiosztásunk egységes. De pl. a kapott földhivatali alaptérképet hagyom az eredeti rétegeken (vagy esetleg DAT_ előtaggal ellátom őket) és mindegyiket valami halvány szürkére állítom. A geodézia már más kérdés, ott is érdemes egy előtaggal ellátni a kapott fájl fóliáit (pl. GEOD_dátum_) és utána beilleszteni a helyszínrajzba. + ha terepmodellt csinálsz, akkor a rétegkiosztás se mindegy egy esetleges pont leválogatásnál (pontcsoport definiálásnál), főleg, ha utána kiegészítik azt. Az építészektől, gépészektől szoktunk furcsa rétegkiosztásokat kapni (főleg, ha nem AutoCAD alapú programmal dolgoznak). Ezeknél a szükségtelen rétegeket (sraff, kotta stb.) kitörlöm, vagy kikapcsolom és utána beillesztem a rajzomba.
-
lumpy92
aktív tag
válasz agyrágóbogár #4680 üzenetére
Értem. Igen, valami féle szabvanyosítás kéne, van is erre valami régi törekvés, de igazából mindenki a saját szájaízének megfelelően használja a programot.
-
rgqjx
aktív tag
Sziasztok!
Tudtok ajánlani valami megoldást arra, hogy miként tudnék egy zárt polylineba a lehető legnagyobb területű téglalapot rajzolni? Keresgéltem lisp rutinokat, eddig sikertelenül.
Zárt polyline alatt egy tetszőleges szabálytalan alakzatot értek.
-
Kambacsuz
csendes újonc
Sziasztok!
Autocad Civil 3d programban (2019) hossz-szelvényt készítettem, majd láblécet rendeltem hozzá.
A feliratok stimmelnek, de zöld vonalak jelennek meg, amelyeket nem tudok eltünteni, csak úgy ha a lábléc nevét is eltüntetem.
A fej- és lábléc stílusán belül található a megjelenítés fül. Ott található a "Fej-és lábléc címdobozoának szövege" komponens (a komponens alapértelmezett színe a zöld, amit nem tudok megváltoztatatni, akkor sem ha más fóliát rendelek hozzá), melyhez ezek a zöld vonala tartoznak. Ha kikapcsolom, nem látszódik a zöld vonalka, de akkor a címszöveg sem, ha bekapcsolom a cím látszódik, fehér színnel, de a zöld vonalakis megjelennek. A csatolt képen látható mind a két állapot.
Bárkinek bármilyen ötlete van szívesen fogadom!
Köszönöm elrőre is!
-
tom956ster
aktív tag
-
Kambacsuz
csendes újonc
válasz tom956ster #4684 üzenetére
Ott kerestem. Ott próbáltam a láblécstílusát átállítani a "Fej-és lábléc címdobozoának szövege" és egyéb komponenesek esetében is, de már mindent átállítottam BLOKK stílusra és ByLayer-re is. Amit engedett, de van egy pár, amit nem lehet az alapértelmezettről átállítani. Ahogy az alábbi képen is látszódik.
-
Kambacsuz
csendes újonc
válasz Kambacsuz #4686 üzenetére
Megoldódott, bár a program nem következetes.
A felső lábléc stílusában a komponens stílusa BLOKK volt, és minden jó volt vele. Ezt lemásoltam, és átváltott zöldre. A komponens továbbra is BLOKK színű. Ez a BLOKK színt átálítottam FÓLIA színre (0 fólia) és megjavult, így már fehér. Szóval a felső az fehér BLOKK színbeállítással és Fólia színbeállítással is, de az alsó már csak a fólia színbeállítással jó. (mindkettő 0 fólián található) Megpróbáltam, hátha csak egy oda-vissza állítás kellett neki, de nem, ha visszaállítom BLOKK-ra ugyanúgy zöld lesz.... -
tom956ster
aktív tag
Nem jó helyen nyúltál bele. Nincs időm sajnos oldalak írni a megoldásról, a lényeg, hogy a fej és lábléc adatoknál magát az adatsor stílusát és tartalmát kell szerkesztened. Kicsit bonyolult, aztán majd világos lesz.
3D civil engineer / Dell Precision M7720 /desktop workstation: Gigabyte GA-Z170XP SLI | i5 6600k | 2x16 GB Jigsaw|2 x ASUS GTX 1060 6GB | Server: HP Gen 8 Microserver
-
kriszpontaz
veterán
Ezeket a függőleges vonalakat a lábléc FELIRAT stílusa szabályozza. Nálad 2 sor van hozzáadva a lábléc szerkesztőben, egyenként stílussal vezérelve. Ennek a feliratstílusnak a szerkesztése alatt a Megjelenítés fülön lévő Fő osztójelek és Segédosztójelek színbeállítása szabályozza az osztóvonalak színét. A szöveg színe továbbra is stílusfüggő, azért nem szerkeszthető.
-
Eagl3
veterán
Sziasztok!
Tudtok esetleg megoldást a következő problémámra?
CNC-re kell kell rajzolnom egy logót, le is töltöttem a minta képet .jpg formátumban, ezt beszúrtam CAD-be, viszont elég körülményes és nem tökéletes a végeredmény ha 3 pontos ívekkel rajzolom körbe. Nincs direkt erre valami parancs?
Az alábbi képről van szó, a serleget és a kígyót kell körberajzolnom, tehát ha jól számolom 8 egységem lesz összesen.
-
lumpy92
aktív tag
Szia!
Mi pontosan a probléma?
Ezt máshogy nem tudod megcsinálni, csak így, hogy alávetíted és átrajzolod a konturt. Szerintem ívekkel, körökkel (és azok metszésével) szépen meglehet ezt csinálni. Körbe kattogtathatod spline-al is (ez a parancs is), de az nem lesz olyan szabályos."never send to know for whom the bells tolls; it tolls for thee"
-
Eagl3
veterán
válasz lumpy92 #4691 üzenetére
A spline sajnos nem jó, mert a CNC nem tudja "lekövetni" hibával leáll. Tegnap elkezdtem körberajzolni 3 pontos ívekkel, de belefutottam abba a problémába, hogy valami oknál fogva az EGYBEFŰZ parancs csak 1-2 ívet fűz össze, az egészet nem, így a CNC megint bajba lesz.
Valami tipp, hogy miért nem hajlandó egybefűzni az egészet? Pedig kapcsolódnak egymáshoz az ívek.
rgqjx: igen, tegnap kipróbáltam egyet, az sok egyenessel rajzolta ki a kontúrt, így elég szögletes lett. Még mindig ez tűnik egyelőre használhatónak, csinálunk majd egy próbát, hogy a kb. 40x30cm-es végeredményen mennyire látszik szögletesnek.
[ Szerkesztve ]
-
agyrágóbogár
csendes tag
A sok vonalat egy vonallánccá fűzd össze, majd a PLEDIT parancsnál válaszd a Görbe funkciót. Ha kellően sűrűn lekövette a rajzot, akkor a szögletesség eltűnik, olyan helyen, ahol éles törés van (pl. kehyely szélei), azokat utólag korrigálhatod, pl. metsz és oda újrarajzolod egyenesekkel és hozzáfűzöd.
-
kriszpontaz
veterán
vledit
paranccsal [Több] opciót választva az íveket és vonalakat alakítsd vonalláncokká (íves vonallánc is van). Ezeket azegyesítés
funkcióval össze tudod kapcsolni.A másik megoldás hogy csak vonallánccal rajzolsz. A vonallánc szerkesztésénél szerkesztés közben Magyar Autocad-nél alapból vonalat húzol, de Í betűre ívet fogsz. N betűvel visszatérhetsz szerkesztés közben a vonal húzásra. Ha az ív idétlenül áll, ívszerkesztés alatt az I (irány) gombbal meg tudod mutatni neki milyen érintőt kövessen. Ezt már a CNC szerintem leköveti.
-
Eagl3
veterán
Köszönöm a tippeket.
-
sabrinho
tag
Sziasztok!
Találkozott már valaki olyannal, hogy az E-közműről letöltött állomány egy üzemág objektumait nem tartalmazza? Ha online nézem, ott van a nyomvonal, viszont letöltve nincs. Eddig egy konkrét településnél van ilyen, nagyon veszélyes ráadásul, hogy pont a gáz az. Mi okozhatja ezt?
-
sabrinho
tag
válasz kriszpontaz #4698 üzenetére
Köszi! Írtam nekik.
-
sabrinho
tag
válasz sabrinho #4699 üzenetére
Megjött a válasz:
"Tájékoztatjuk, hogy a jelzett közművezeték-üzemeltető jelenleg csak a térképi megjelenítéshez szükséges adatszolgáltatás (WMS) biztosítja az e-közmű felé, a tervezéstámogatási adatokat (WFS) még nem szolgáltat."
Kérdéseim csak a következők:
1. mi alapján készítsünk rajzot az érintett nyomvonalról
2. ki a felelős egy esetleges vezetékszakadásért?Feltettem nekik, ha írnak, megosztom.
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest