Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Warton

őstag

válasz astrojoe12 #35779 üzenetére

Amilyen állapotok uralkodnak az akvarista facebook csoportokban nem csodálkozom. Hányingerkeltően bicskanyitogató stílust tolnak arrafelé az emberek. A facebookon összességében is eléggé alacsony színvonalon zajlik a diskurzus, de az akvarisztika csoportokban különösen. Bárki bármilyen problémával hozakodik elő egyből 50% vízcserét javasolnak általában olyan lekezelő stílusban, mintha a kérdést feltevő valamilyen állatkínzó bűnöző lenne.

Most már kb. 1 hónapja nem csináltam vízcserét. Csak pótolva lett a párolgás miatt eltűnt víz, a kánikula miatt jég formájában. A halak élnek virulnak, semmi extra nem történt. Algát nem tapasztalok, mondjuk a kismillió rákocska mellett azon nem csodálkozom.

2 hete nem tápoztam semmit, mivel külföldön voltam. Az egy kicsit látszik némelyik növényen, kókatagabb lett. Beraktam a heti profito adagot, meg egy kis vasat, meglátom mi lesz.

A víz nem homályosodott, nem felhősödött be egy picit mintha lenne neki egy sötétebb árnyalata. De az lehet, hogy azért mert a szűrő eltömődött és nem teljes kapacitással üzemelhetett az elmúlt napokban... gondolom.

Kipróbálom meddig lehet ezt vízcsere nélkül csinálni, majd ápdételek.

Kompromisszummentes linux gaming.

• Alg

veterán

válasz astrojoe12 #35779 üzenetére

Azért ez nem kicsit túlzás. A természetben is bőőőőven cserélődik a víz. Ráadásul ha "természetes módon" tartanád a halaidat, akkor egy sokszáz literes akváriumban lenne egy maréknyi hal...

A tengeri téma megint más, ott "drága" a víz, érthető ha ki akarja valaki tolni a vízcserét.

Édesvizes akvárium is el tud szépen menni csak a párolgás utántöltésével, csere nélkül, de akkor nagyon oda kell figyelni mennyi hal van, mennyi növény, milyen szűrés, mit etetünk stb. Aztán ott van a Walstad módszer, könyv is íródott, baromi népszerű, az van talán a legközelebb a természetes folyamatokhoz.

Sokkal egyszerűbb a rendszeres vízcsere, felhígítod vele a felgyűlt méreganyagokat. Ráadásul manapség már "olcsón" elérhetően RO szűrők, olyan vizet csinálsz amilyet akarsz. De a klórtalanító/vízkezelő sem valami drága dolog (bringasisti pedig többször leírta hogy lehet fillérekből, patikai cuccokból kikeverni). Vízcserénél ugyanúgy figyelni kell mit és mennyit öntesz az akváriumba mint bármi másnál.

Persze, van regeteg hókuszpókusz, csodaszer, de nem kötelező használni. Most indítottam új akváriumot kicsit több mint egy hónapja, semmi szirszart nem öntögettem bele a növénytápon kívül, gyönyörűen, algamentesen elindult. Ésszel kell a dolgokat csinálni, nincs "egy igaz út", hagyjuk ezeket a konteós marhaságokat.

Az meg hogy egyvalakinek évtizedek óta megy az akvárium vízcsere nélkül - oké, gratula, de ez nem jelenti hogy 1) mindenkinek ilyen jól fog menni 2) ez jobb lenne a halaidnak mint a rendszeres vízcsere. Plusz egy vízcsere tökéletes alkalom az egyéb karbantartások elvégzésére - szűrőtisztítás, növények rendberakása, üveg takarítás. Ha nem cserél az ember vizet, könnyen "elfelejti" ezeket is.

"I love not man the less, but Nature more" // Giant TCR Adv. '16 Di2 // Fenix 7 SS // FiiO BTR3 + Truthear ZERO

Új hozzászólás Aktív témák