Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Mielőtt kommentelsz, olvasd el az Összefoglalót!
(Frissítve: 2020.05.31.)
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
sz.j
nagyúr
Arra sikerült rájönni, hogy ez az elszíneződés a Win 10 beépített fényképnézegetőjénél van, például az XnView képnézegetőnél nincs ez a hiba .....
Win 10-nél meglehet ezt a hibát szüntetni?
Műanyag, alumínium és motoros redőnyök, valamint szúnyoghálók készítése, szerelése. www.szaboredony.hu .... "Hobbioldal": www.ezisazis.nhely.hu
-
sz.j
nagyúr
válasz Csupingo #150094 üzenetére
"A képekből annyira nem jön át,.... rózsaszín beütést..."
Elnézést ha a színt pontatlanul határoztam meg, de nem tudom egyértelműen meghatározni az mert szerintem "kevert" szín (sárgás-rózsaszín vagy milyen ...???)
A monitor nem okozhatja az elszíneződést, mert ha azt a képet ami a gépen elszíneződött valamelyik weboldalon mézem meg (pl. itt a ph-n), akkor nincs elszíneződés.
Műanyag, alumínium és motoros redőnyök, valamint szúnyoghálók készítése, szerelése. www.szaboredony.hu .... "Hobbioldal": www.ezisazis.nhely.hu
-
Csupingo
veterán
A képekből annyira nem jön át, de én rózsaszín beütést utoljára crt monitoroknál láttam. Már nem emlékszem a tuti megoldásra, de vagy a nagyfesz. trafónál szoktak megrepedni a forrasztások, vagy a katódcső végénél. Lehetett még korrigálni a szín potméterekkel is. Ha nem crt, akkor esetleg kábel vagy átalakító hiba. Egyik napról a másikra lett ilyen, úgy hogy nem cseréltél vga-t, drivert, stb?
Villám Shakesespeare... Főnök, ha zavarja a fogsora, vegye ki! (M-N)
-
sz.j
nagyúr
Szevasztok!
Az mitől lehet és hogy kell kijavítani, hogy a gépen lévő képek rózsaszínes elszíneződésük megszűnjön?
Ha ezeket a képeket feltöltöm bármilyen weboldalra vagy e-mailben elküldök, akkor ott nincs elszíneződés, jók a képek?[ Szerkesztve ]
-
acsati
aktív tag
Sziasztok!
Múltkori ssd-ről ssd-re klónozás, majd régi ssd teljes törlése után (egy nap gondtalan használat múlva), engem is kék képernyő fogadott: 0xc00000e
Youtube-on nézelődtem megoldás után, egyik sem vált be, majd úgy döntöttem, hogy úgyis már rég volt újrahúzva a rendszer, feltelepítettem formázás nélkül a windowst. Ilyenkor ugye készült a windows.old mappa. Most még friss, belakatlan a rendszer, azt szeretném kérdezni, hogy ezt hogyan tudom törölni úgy, hogy ne hagyjon maga után szemetet?
Érdemesebb inkább leformázni még most és üres meghajtóra telepíteni? -
bucc
csendes tag
Sziasztok
olyan problémám lenne , hogy a win10 nagyon lassan áll le, és az ujra indtás is hasonlóan viselkedi.
De a bootolás az gyors, néhány másodperc.
A win 10 az friss rajta, és telepitett dolgok nélkül is ezt csinálta.
Korábbi verziókkal nem volt ilyen, illetve a gép is türhető (6700k+ssd)
Utánna olvastam, állitólag az usb c drivereivel van probléma és win updatet javasoltak, de minden frissirés fent van.
Gondoltam még , hogy az msconfig ban letiltok pár alkalmazást, de nem tudom mit kellene keresni.
van valakinek hasonló tapasztalata, vagy valami ötlet?
előre is köszi a választ -
attiati
veterán
Végül mégsem lett teljesen jó, mert a visszaállított 22H2 verzió alól csak rescue mediaval lehetett recovery-t indítani.
Úgyhogy visszaállítottam a 21H2-t és #150062King Unique által javasolt módon updateltem 22H2-re. Azóta jó minden.
Vagy a teljes update ment félre, vagy a win.old mappa törlés volt helytelen, vagy tényleg felkerült egy beta update a 22H2-re (#150082 Krystal_s ) és megakadályozta a recovery-t.
-
attiati
veterán
válasz Doky586 #150081 üzenetére
Nahát, ez segített! Pedig ugyanezzel a verzióval próbáltam. Köszi mindenkinek !
Vajon az volt a gond, hogy a saját win10 alól gyárott Macrium Rescue Mediat használtam és azt is hibásan készíti el?
Érdekes módon nem a pendriveom nevét viselő meghajtóról tudtam bootolni a Rescue Mediat, hanem a pedriveom neve + partíció 1 nevű meghajtóról.
Az is furcsa, hogy bootolás után egyből elkezdte visszaállítani az egyik image fájlt, pedig nem is adtam meg neki, hogy melyiket.
Éppen a legutolsó kezdi el visszaállítani?
Vagy azért erre esett a választása, mert legutoljára ezt akartam visszaállítani? -
Krystal_s
addikt
válasz attiati #150080 üzenetére
"Az nem lehet nálam a gond, hogy a Macrium Rescue Mediát már eleve egy hibás windowsból készítem el?
Ha valaki más csinálna egy Macrium Rescue Mediát a saját gépén, az segíthet?"Azt hittem ez alap és a külön letölthető Rescue.iso-k különböző verzióit is kipróbáltad és nem azt használod, amit te készítesz el a programmal. Én sosem telepítem a Macriumot, csak bootolható Rescue verzióit használom.
Legutóbb jártam úgy, hogy másik verziót kellett keresnem, mert nem látta az USB 3 külső eszközt, egy másik verzió pedig nem látta a gépben lévő NVMe SSD-t.
De úgy alapból pl a korábban már itt is linkelt oldalon lévő ISO is megfelelő szokott lenni. Többnyire Rufussal szoktam kiírni Pendrive-ra, géptől függően GPT/UEFI, vagy MBR/BIOS beállításokkal.ui:
Az még felmerült bennem, hogy esetleg telepítetted az egyik nemrég megjelent (kb 1 hónapja), de még csak ajánlott fázisban lévő biztonsági Win frissítést, ami viszont tényleg bekavar a korábban elkészített rendszer visszaállító, WinPE és még bizonyos bootolható rendszereknek. De szerintem az nem ilyen hibákat írna, hanem biztonságra hivatkozva tiltaná az indítást. Akkor BIOS-ban ideiglenesen tiltani kell a Secure Boot-ot....
De, mivel azt írtad, hogy újra elkészítetted a Rescue-t, ezért az nem lehet gond.[ Szerkesztve ]
-
attiati
veterán
Rákerestem google-ban a pontos error code-ra:
0xc000a004
"your pc/device needs to be repaired the operating system couldn't be loaded because the kernel is missing or contains errors. windows\system32\ntoskrnl.exe
error code:0xc000a004
"Hát nem sok találat van. A lenti az egyetlen értelmezhető.
[német fórum, de chrome lefordítja angolra]
Emberünk feltette az Office-t, majd készített egy backup-ot AOMEI programmal. Az Office elromlott, úgyhogy gondolta visszaállítja az image fájlból a rendszert. Innentől ugyanúgy ntoskrnl.exe hibát kap minden visszaállítási kísérletnél és ugyanaz az error code-ja.Felfedeztek benne valami használható infót? Különösen az a rész, ahol a BCD-ről ír valaki (Boot Configure Data). Nálam ugye pont a
bcdedit
parancs nem fut le win10 repair disc alól.Érdekes, hogy pont pár nappal ezelőtt született az eset.
Egyébként őneki sikerült win10 bootolható telepítővel végigfuttatni a repairt (BCD-t is), de nem oldotta meg a problémáját, utána sem tudott image fájlt visszaállítani.Az nem lehet nálam a gond, hogy a Macrium Rescue Mediát már eleve egy hibás windowsból készítem el?
Ha valaki más csinálna egy Macrium Rescue Mediát a saját gépén, az segíthet?[Itt egy másik eset, ahol szintén egy restore alkalmával ütött be ugyanaz a hibakód]
[ Szerkesztve ]
-
attiati
veterán
válasz King Unique #150075 üzenetére
Pendrive újból előkészítve a fent írt módon.
Ráment sikeresen a Macrium Rescue Media, majd a Win10 helyreállító is!
F11 boot menüben kiválasztottam a pendrive-ot.
Bootol a Macrium és a Win10 Recovery is a pendrive-ról.
De nincs megoldás.Macrium Rescue Media eredménye továbbra is ez:
WIN10 helyreállító eredménye továbbra is ez:
1.Várható változás, ha BIOS-t frissítek, BIOS vagy CMOS-t resetelek, BIOS beállításokat változtatok ( Secure Boot és a TPM). Megteszem, ha potenciálisan ez lehet az oka.
De nem vagyok ezekben annyira otthon + feleslegesen nem akarok variálni újabb paramétert.2. Nálatok létezik a meghajtón "ntoskrnl.exe" fájlt vagy fut ilyen windows szolgáltatás?
Nálam nincs.3. WIN10 bootolható telepítőben be lehet valahogy tallózni Macrium image fájlt is? Vagy csak a win10 saját képfájl formátumát?
WIN10 visszaállítási pontom / image fájlom nincs, mindig Macriummal dolgoztam eddig.4. Találtam egy videót Ntoskrnl.exe hiba megoldására.
WIN10 recovery-ről bootolva ezeket javasolja parancssorba beírva.Bcdedit | find "osdevice"
Nálam hibára fut a parancs. De gondolom C a rendszerpartíció.
sfc /scannow /offbootdir=C:\ /offwindir=C:\windows
Nálam ez az eredménye:
Egyszerűen nem tudom már, hogy mivel próbálkozzak.
[ Szerkesztve ]
-
attiati
veterán
válasz King Unique #150075 üzenetére
valóban UEFI
köszi, este végigpróbálom ezeket
-
King Unique
titán
válasz attiati #150074 üzenetére
How to Check if Windows 10 is using UEFI or Legacy BIOS
Mármint a linkelt útmutató szerint BIOS/MBR szerinti telepítés? A mellékelt screenshot alapján UEFI/GPT szerintinek is tűnhet elsőre, a 100 MB-os lehet az EFI-rendszerpartíció is.
A Secure Boot értelemszerűen UEFI szerinti telepítésnél lényeges, sőt ha UEFI-s az alaplap, akkor normál esetben eleve aszerint kellene Windows 10-et telepíteni.Úgy értette, hogy a PC bekapcsolása után F12 / egyéb billentyűvel előhívható gyorsmenüben választani boot eszközt, nem feltétlen kell csak emiatt belépni a BIOS illetve UEFI boot menübe és fixen beállítani a pendrive-ot 1. boot opciónak.
Bár normál esetben nem kellene gondot okoznia a már particionált és formázott állapotnak, de a pendrive-nál megérhet egy próbát a tiszta lappal történő kezdés. Azaz először pl. parancssorban törölni / parancssorban törölni + újraparticionálni + újraformázni, majd utána készíteni Macrium Reflect WinPE / WinRE helyreállítási meghajtót, valamint ugyanígy az MCT-vel Windows 10-es telepítési adathordozót.
[ Szerkesztve ]
-
attiati
veterán
válasz King Unique #150071 üzenetére
CSM mód szerint vagyok telepítve, ez bekavarhat?
"felületteszt nem lett futtatva." -- azt is futtattam és oké.
"Az UEFI-ben a Secure Boot és a TPM (ha van) nem lett elállítva?"
--- [ezt a videót találtam erre]. Nálam eleve nem lehet átállítani a System mode-ot USER értékre. Ahhoz előbb a Platform Key (PK)-t kellene beállítanom, de arról már lövésem sincs így késő este, hogy mi az.
Secure Boot és a TPM enabled-en legyen?#150073Doky586
"Erre való a post alatti gyors booteszköz választás."
Hogy érted, hogy post alatti?"nem csoda ha néha megy néha nem."
Bebootol pendriveról a Macrium Rescue Media. Viszont a fenti kék képernyővel leakad.[ Szerkesztve ]
-
Doky586
nagyúr
válasz attiati #150069 üzenetére
"az USB pendrive-om neve kétszer szerepel az UEFI-ben a boot sorrendben"
Már ebben az egy mondatodban több hibád kiderül. Nem szabadna a boot sorrendet piszkálgatnod. Be se kéne lépned a (uefi)biosba. Erre való a post alatti gyors booteszköz választás.Itt 1x megjelenik legacy boothoz, és egyszer uefi boothoz. Ha több partíció van rajta (pl rufus miatt) és mindegyik bootolható mindegyik külön sorban látszik. Ha ezeket össze vissza indítgatod nem csoda ha néha megy néha nem.
[ Szerkesztve ]
-
King Unique
titán
válasz attiati #150070 üzenetére
Azért ez mondjuk annyira nem fura, mivel a Macrium Reflect esetében is a futó Windows alól indított visszaállítás amúgy is a program WinPE / WinRE környezetébe bootol és ott oldja meg ténylegesen a visszaállítást, nem a futó rendszer alatt (ott nem is tudná), amit az előzőleg linkelt videó világosan szemléltet.
Egy rendszerpartíciónál azért előfordulhat, hogy átmenetileg használatban van a rendszer vagy egy program által és azért nem futtatható a CHKDSK, amit egy újraindítás valóban megoldhat.
[ Szerkesztve ]
-
King Unique
titán
válasz attiati #150069 üzenetére
Tehát a tesztek alapján nincsen hardverhiba, legalábbis a RAM tesztelve lett és oké, a HDD/SSD esetén meg csak a pillanatnyi állapot lett kiolvasva, önteszt / felületteszt nem lett futtatva.
Az hogy 2x jelenik a boot menüben a pendrive, még nem hiba, lásd az alábbi példát.
In-place upgrade, MCT használata, stb. után normális a
$WINDOWS.~BT
és$Windows.~WS
mappák létrejötte a C meghajtón, ez nem hiba, meg a linkelt útmutató szerint törölhetők.BIOS/MBR és UEFI/GPT séma függvényében normális, hogy a telepítésnél létrejönnek kicsi partíciók a rendszer számára.
Az UEFI-ben a Secure Boot és a TPM (ha van) nem lett elállítva? Az tudja még megfektetni a rendszerindítást, bár akkor az SSD-ről sem indulna a Windows 10.
[ Szerkesztve ]
-
attiati
veterán
válasz King Unique #150068 üzenetére
Itt valami bagetell user error lesz vagy rendszerpartíció sorrendiség hiba, de nem bírok rájönni, hogy mi.
1. HDS szerint a rendszermeghajtó - OK
2. Win beépített memóriateszt volt. Most Memtest86 is hibátlan.
3. A beragadt Macronis win10 boot menüpont (amiről nem lehet bootolni) - még a régi 7.3as verzióval készült. Ez nem zavarhat be?
4-5. HDD/SSD lehúzva, így is hibára fut pendrive-ról bootolva.
Ami fura, hogy az USB pendrive-om neve kétszer szerepel az UEFI-ben a boot sorrendben. Egyszer a pendrive neve, másodszor pedig a pendrive neve és a végén egy Partition 1 utótag. Csak akkor tudok bebootolni pendrive-ról, ha az egyik előrébb van, mint a másik. Fordítva nem.
7. BIOS frissítés / CMOS reset egyelőre nem volt.ami zavar, hogy vannak olyan könyvtáraim a rendszermeghajtón, hogy:
$WINDOWS.~BT
$Windows.~WSRendszerpartíció mellett ők oké, hogy ott vannak?
Mi lehet még a gond?
Elvetném egyelőre a hardware-s hibát. A meglévő rendszer fut!
Akkor nem tudná bebootolni az SSD a futó rendszert sem, ha memória vagy SSD vagy hardwares hiba lenne.[ Szerkesztve ]
-
King Unique
titán
válasz attiati #150066 üzenetére
1. Na és a meghajtó állapota is oké a HDS vagy a gyártó diagnosztikai szoftvere szerint?
2. Mármint ott az alap, vagy a kiterjesztett tesz szerint, meg a Windows beépítettje vagy a MemTest86 szerint?
3. Igen, nem ártott frissíteni a programot.
4-5. Ez érdekes, mert ugye a pendrive-ról bootoló Macrium Reflect WinPE / WinRE független a helyi meghajtóra telepített Windowstól, ha már az előbbi sem bootol be, az bajos... Ha a HDD / SSD meghajtókat átmenetileg eltávolítod (lehúzod), akkor sem bootol be?
6. Ha UEFI-s alaplap, akkor szokott lenni Fast Boot opció. De ha már bebootolt pendrive-ról a Macrium Reflect WinPE / WinRE, akkor nem annak esetlegesen bekapcsolt állapota lehet a gond, mivel akkor lehet el sem indult volna.
7. BIOS-beállítások alaphelyzetbe állítása vagy CMOS reset, szükség esetén BIOS-frissítés volt már?Ha sikeresen megtörtént a 21H2
—►
22H2 upgrade és megfelelően működött a Windows 10, akkor felesleges volt utána a 21H2-t képfájlból visszaállítani, lehetett volna a 22H2-ről mentést készíteni. De egyébként normál esetben az előbbinek, a 21H2 verzió képfájlból történő visszaállításának is simán, hiba nélkül működnie kellett volna.How to Delete Windows.old and $Windows.~BT folders in Windows 10
A Windows.old mappa törlésének megvan a szakszerű módja, nyilván nem a fájlkezelőben kell nekiállni manuálisan törölni.
[ Szerkesztve ]
-
attiati
veterán
Lehet, hogy én vagyok az ufó, de a win10 telepítő és a Macrium Rescue Media nem pont azért vannak, hogy bármilyen meghibásodott win10-et helyreállítsanak, vagy image fájlból visszapattintsak egy működő rendszert?
Nekem mindkettő azt írja pendrive-ról bootolva, hogy nem javítható és/vagy javítani kell a win-t.
-
attiati
veterán
válasz King Unique #150064 üzenetére
Köszi a tippeket, végigpróbáltam mindet.
1. chkdsk - OK a "C" meghajtóra
2. memóriadiganosztika - OK
3. Macrium 7.3-as verzió volt, frissítettem 8.0.7279-re
4. friss Macriummal csináltam Rescue Media-t pendrivera, FAT32
5. erről hol bebootol, hol nem. Amikor bebootol, akkor ez fogad:6. Fastboot szerintem egyáltalán nincs bekapcsolva nálam
Semmi gond nem volt egészen addig, amíg 22H2-ről vissza nem akartam állítani egy 21H2 image fájlt.
Win hibátlanul futkos most is, csak a Macrium restore nem megy.
Ha a boot menüből kilövöm a Macrium-ot és újra próbálkozok restore-al?Még annyi, hogy a win.old mappát baromi hosszan törölte, rendszergazda jogosultsággal.
De a jelentős részét nem is tudtam törölni manuálisan, csak a Win\ Tárterület \ ideiglenes fájlok beállításnál. Lehet, hogy itt ment félre valami?[ Szerkesztve ]
-
-
King Unique
titán
válasz attiati #150063 üzenetére
What is Ntoskrnl.exe Error and How to Fix It?
Ha megnézed a leírást, akkor az ilyen hibának lehet az oka a korrupt rendszerfájlok és driveres probléma mellett hardverhiba is, pl. hibás RAM és HDD / SSD. Azok rendben vannak, mármint a RAM-ok és a HDD / SSD?
A Macrium Reflect a helyreállítási meghajtó létrehozásánál eleve FAT32-re formázza a pendrive-ot, aminek legacy (CSM) és UEFI módban egyaránt bootolni kell. Az exFAT fájlrendszerűről a bootolás max. akkor működik, ha támogatja azt a BIOS/UEFI, egyéb esetben viszont nyilván nem.
Az UEFI-ben a Fast Boot (≠ Fast Startup) nincsen bekapcsolva Ultra Fast opcióval? Ha igen, akkor előfordulhat, hogy nem lehet más eszközről, pl. egy pendrive-ról bootolni.
A Macrium Reflect programnak melyik verziója volt használva? Az utolsó ingyenes a 8.0.7279, az jelenleg még rendszerint működik, jó Windows 10 és Windows 11 22H2 képfájlok mentéséhez és visszaállításához egyaránt. Viszont ugye a 8.1.7544 az aktuális verzió, normál esetben az utóbbit javasolt használni.[ Szerkesztve ]
-
attiati
veterán
válasz King Unique #150062 üzenetére
Macrium:
- windows alól nem működik
- rendszerindítási menüből nem bootol a Macrium menüpont. Ezzel áll le. [kép]
- Pendrive-ról sem bootol be a winPE változata, nem értem miért. Újraindítás után nem történik semmi. Macrium alól készítettem a megadott módon. Fat és exFat fájrendszerű pendrive-al is próbáltam. Boot sorrend jól van beállítva UEFI-ben."Egyébként miért akarsz 21H2 verzióra visszaállni"
Az történt, hogy van 2 db 21H2 mentett rendszer image (egy szűz és egy bejáratott, jelszavakkal mentett). Mindkettőt szerettem volna updatelni külön-külön a 22H2-re.
Miután az egyiket updateltem, azóta nem tudom visszatenni a másikat.
Egyébként elengedném már az egészet, de most semmilyen image fájlt nem tudok Macriummal visszatenni.
Egyébként a jelenlegi updatelt változat vígan megy. (Csak visszaállítani nem tudok).Próbáltam most bootolható win10 telepítővel helyreállítani a sérült fájlokat, de azt írja, hogy nem lehetséges.
1. Macrium rescue media-val mi baj lehet, miért nem tölt be pendrive-ról?
2. Megfeküdhet attól a rendszer, hogy 22H2-ről akarok visszamenni 21H2-re Macriummal? Nem értem mi történt, ezer éve gond nélkül állítok vissza image fájlból rendszert.
3. Mi más verzió jöhet még szóba, ha Macrium-ot nem sikerül pendrive-ról indítani?[ Szerkesztve ]
-
King Unique
titán
válasz attiati #150061 üzenetére
A 21H2
—►
22H2 in-place upgrade-hez elég lett volna a 22H2 EKB telepítése, ami szükség esetén könnyen uninstallálható és azzal könnyű a visszaállás 21H2 verzióra, felesleges volt a jóval időigényesebb standard in-place upgrade-et végigcsinálni.Ha a Macrium Reflect esetében a lemezképfájlból visszaállítás nem működik az éppen futó Windows alól indítva vagy a helyi rendszerindítási menübe bootolva, akkor következő opcióként adott a lehetőség a program pendrive-ról bootolható WinPE / WinRE változatát használni, az utóbbinak működnie kellene, meg visszaállításnál amúgy is annak használata a standard.
"El lehet tüntetni a win10 indító menüt?"
• How to Delete Boot Loader Entry on Boot Options Menu at Startup in Windows
• How to Enable or Disable Windows Boot Manager in Windows 10?Egyébként miért akarsz 21H2 verzióra visszaállni, talán valami gond van a 22H2 verzió működésével az in-place upgrade után? Ha igen, akkor viszont nem világos miért lett a Windows.old mappa a felhasználó által manuálisan törölve, amikor ilyenkor eleve adott 10 napig a közvetlen visszaállítás (downgrade) lehetősége a Windows.old mappából.
Na meg ugye a 21H2 verzió támogatása a Home és Pro kiadásoknál pont most júniusban szűnt meg, már csak ezért is javasolt 22H2-re váltani.[ Szerkesztve ]
-
attiati
veterán
Win10-et updateltem (21H2 --> 22H2) és töröltem a win.old mappát.
Utána image fájlból vissza akartam állítani a régi verziót (Macrium Reflecttel):1. de nem tudja végigvinni a visszaállítási folyamatot újraindítás után
2. azóta minden alkalommal win10 indító menübe kerülök, ahol választhatok win10, vagy Macrium Rescue media között (ez utóbbi nem indul el, win10 helyreállító lemezt kér)Az old mappa törlése volt a gond?
Vissza lehet állítani valahogy a régi 21H2 verziót image fájlból?
El lehet tüntetni a win10 indító menüt? -
fradi81
veterán
-
King Unique
titán
válasz fradi81 #150058 üzenetére
Ha most működik rendesen a Windows 10 a hardvermódosítás után, az eszközkezelőben is minden oké az illesztőprogramoknál, akkor az úgy nyilván oké és nem indokolt az újratelepítés.
Arra a kis anomáliára pedig már adott a válasz, BIOS-ban kellene megnézni a Hot Plug opció állapotát az adott meghajtóknál.
-
fradi81
veterán
válasz King Unique #150057 üzenetére
Mert attól hogy valamit hirtelen jónak látok, még lehet hogy nem az De a lényeg hogy kellemes csalódás. Egyetlen kis anomália van, a tálcán ott a hardver biztonságos eltávolítása ikon, a vinyóval meg az ssd-vel. Itt ugye csak a pendrive-nak kéne megjelenni.
moto g72, Ninebot d28e
-
King Unique
titán
válasz fradi81 #150052 üzenetére
Épp nemrég kérdezett más hasonlót, ahol a válaszban le lett itt írva, hogy még alaplapcserénél sem feltétlen kell újratelepítés.
De ha most a második mondat kijelentő és már megtörtént a hardvermódosítás ami után működik a rendszer gond nélkül, akkor nem világos a kérdés miértje.[ Szerkesztve ]
-
Borisz76
veterán
-
Borisz76
veterán
válasz fradi81 #150052 üzenetére
Általánosan elfogadott, hogy alaplap+cpu+vga cserénél kapjon egy frissen telepített win-t a rendszer.
Ugyanakkor lehetnek kivételek :
- Ha az alaplapi chip-készlet azonos és
- VGA ugyanaz a gyártó valamint
- a CPU ugyanaz a család....De általában a csere pont azért történik, hogy gyorsabb legyen a rendszer és ez általában azzal ját, hogy másik lap...azaz másik chip-készlet, újabb generációs CPU , újabb generációs VGA.
Érdemes újrarakni.
[ Szerkesztve ]
Synology NAS DSM6 - Összefoglaló : https://logout.hu/bejegyzes/borisz76/synology_nas_osszefoglalo.html
-
fradi81
veterán
Hali
Gépfejlesztés után(lap+proci+ram) már nem kell újratelepíteni a windowst? Simán működik, csak pár drivert rakott fel a Gigabyte szoftvere ami magától indult a windows-zal.moto g72, Ninebot d28e
-
Bohc
újonc
Sziasztok következőt tapasztaltam ma az asztali gépemnél a discord egyszer csak bezárta magát majd mikor megnyitottam épp hogy bejelentkezett és bezárta magát majd magától elindilt megint bejelentkezet és megint bezárta magát ezt 3x eljátszotta ,újrainditottam a gépet ,elakartam a diacordot inditani és valami olyasmit írt ki hogy máshova lett át téve a discord ezért nem inditható el és töröljem az exe file-t.Mikor leszedtem a telepítőt hogy újra telepítsem valami hibát írt ki nem telepíthető keressem a rendszer gazdát stb stb ,teljesen letöröltem majd újta tettem és működött.Aztán laptopon szintén ugyan azon a napon a Opera böngésző ugyan ezt eljátszotta szintém windows 10 ,tud esetleg valami magyarázatot erre a jelenségre mi lehet?Vírus ? Kém program,vagy windows updattel volt valami gebasz??
-
AlyrArkhon
senior tag
válasz tylerddd #150048 üzenetére
gyalogos ut biztos van.
a) intézöben jobbklikk-tarsitassal hozzarendeled vmi olyanhoz, amiben nem zavar, ha az nyitja meg (pl jegyzettomb)
b) az altalad is irt helyen kersz egy alaphelyzetbe allitast mindenre - ez esetben azokat, amiket nem az alapertelmezett programmal hasznalsz, ujra be kell allitani.Redmi Note8,11/Band4,8/watch3a/Xiaomi S10
-
tylerddd
veterán
Üdv! A scratch.mit.edu oldalról letöltött .sb3 kiterjesztésű fájlok (de lehetne bármi) hozzá lettek rendelve a Firefox-hoz. Hogy tudom ezt megszüntetni? Azt a lehetőséget, ahol az alapértelmezett programokat fájltípusonként ki lehet választani ismerem, de nincs olyan opció, hogy ne legyen társított alkalmazás. A regeditben lehet esetleg valahol? Köszönöm!
Csak egészség legyen, meg térerő!
-
Pityu.
nagyúr
válasz King Unique #150046 üzenetére
Köszi,a hibernálást alapból ki szoktam kapcsolni.
Az aki kérdez, öt percre tudatlan, de az ki nem kérdez,örökre tudatlan marad.
-
King Unique
titán
válasz Pityu. #150045 üzenetére
Ha akár alaplapcsere, teljes platformváltás, stb. után is megtartható a jelenleg telepített Windows 10 és nem kell emiatt újratelepíteni (példa), akkor adott a válasz, hogy szimplán a CPU cseréje miatt kell-e (= nem).
A Windows 10 aktivált állapotához semmi köze nincsen a CPU cseréjének, ott hardverkonfiguráción belül max. az alaplapcsere számít, de még azután is megoldható az újraaktiválás.
A CPU cseréje előtt azért a Fast Startup funkciót nem árt kikapcsolni és úgy leállítani a Windows 10-et, vagy a Shift + leállítás módszerrel.[ Szerkesztve ]
-
Pityu.
nagyúr
Hogy is van?Ha a gépben processzort cserélek akkor újra kell rakni a windowst vagy nem?Meg a windows aktivációja is megmarad proci cserénél ugye?
Az aki kérdez, öt percre tudatlan, de az ki nem kérdez,örökre tudatlan marad.
-
atika88
senior tag
válasz King Unique #150043 üzenetére
Köszönöm, zseniális. Megoldva eme probléma
-
atika88
senior tag
Sziasztok!
Van egy zsír új OS nélküli Asus ExperBook B1400C notim, de sehogy nem sikerül rá Windows 10-et tennem, a legfrissebb gyári szűz OS-t töltöttem le ISO-ba Windows 11-et nem erőltetném, vagy ez a típus már csak ezt támogatja
Rufussal USB kulcs elkészít, boot és nem látja kapásból a M2.sata SSD-t a telepítő, amire telepíteni kellene Oké, SSD ki, készítek rá egy "Windows To Go" Windows 10 telepítést, minden lefut oké. Majd m2.ssd notiba be: boot hiba.
Mindenféle BIOS típussal is próbáltam már, több pendrive-val is és 3 db USB is van van a notin: mindenhol próbáltam a telepítést is. Semmi előrelépés.
SecureBoot kikapcsolva. Noti bios látja, és kezeli szépen a meghajtókat egyébként.
Asus sajátosság lenne? Vagy én felejtetem el egy mezei Windows telepítés jól csinálni -
tordaitibi
veterán
válasz Oliverda #150037 üzenetére
Napok óta hasogatod a szőrszálat.
Mekosék ha belepakolnák az ntfs write módot, akkor csakis ntfs fájlrendszer. Minden beépített másodvinyóm és külső táram ntfs. Jópár tera ezek együtt és soha gondom nem volt. Igaz Mekem se volt sose
Nem tudom mi bajod vele, modern naplózó fájlrendszer, Linuxok kezelik, Androidos eszközök kezelik, 4-5 évnél nem öregebb okostévék, médiaboxok kezelik.
Ezokból az exfat lassan lejárt lemez. Ahogy a fat meg fat32 is, mivel már jópár éve a kezeim között lévő összes gép uefi-je elstartoltatja ntfs pendrájvről is a telepítőt, így legalább nem kell vim-et darabolni vagy az általam utált MCT-t használni hanem mehet a komplett W10 vagy W11 iso a penre egy az egybe.
De ha neked kell az exfat, manuálisan állíts be neked tetsző méretet, az 2 másodperc, itt meg 2 napja megy a hepaj. -
King Unique
titán
válasz Oliverda #150037 üzenetére
Mármint a több TB-os SSD-t a macOS sem 4 KB-os foglalási egységgel formázná (sőt, az a formázásnál még adatlemezre is kreál EFI-rendszerpartíciót...) exFAT-ra és az sem a felvázolt működés szerint tenné, vagyis pont ezért valóban felesleges...
Az NTFS-t eleve natívan olvassa a macOS is, max. az íráshoz kell terminál vagy 3rd party program, ahogyan az utóbbival a HFS+ és APFS fájlrendszerek kezelése akár Windowson is megoldható.
[ Szerkesztve ]
-
Oliverda
félisten
válasz King Unique #150036 üzenetére
MacOS alatt még nem formáztam több terás SSD-t, de szerintem a rendszer alapvetően felhasználóbarátabb mint a Windows. Lehetne ezen vitatkozni, csak szerintem (is) felesleges.
Ha pedig mutatsz egy jobb fájlrendszert, ami egyaránt natívan támogatott Windows és MacOS alatt, akkor isten bizony átformázom.
"Minden negyedik-ötödik magyar funkcionális analfabéta – derült ki a nemzetközi felmérésekből."
-
King Unique
titán
válasz Oliverda #150034 üzenetére
Csak kétled, vagy le is lett tesztelve, meg hogyan jön ide a régi / modern SSD? Bár az igaz. hogy elsődlegesen a partícióeltolás számít, annak kell rendben lenni.
Egyébként mi ez a 4K foglalási egység mánia, talán mindenféle fájlrendszernél és partícióméretnél az a jó, az az optimális, az mindegyiknél beállítható? Nem!Ha már ennyire kritizálod a Windowsok exFAT-ra formázását, akkor mutatsz olyan másik asztali operációs rendszert, ahol az általad elképzelt működés és minden kötetméretnél a tudatalattiba bevésődött 4KB-os blokkméret van? Ha nem, akkor meg valójában miről is beszélünk és miért Windows only jelenségként van ez beállítva?
Egyébként meg nyilván részben user error esete is, ha a kedves felhasználó olyan fájlrendszert erőltet egy helyi lemezen és sok apró fájl esetén az ott használatos NTFS, EXT4, HFS+ stb. naplózó fájlrendszerek helyett, ami (exFAT) valójában eleve más felhasználási célra (memóriakártyák, pendrive-ok, nagyobb méretű fájlok tárolása) lett kitalálva...
[ Szerkesztve ]
-
Oliverda
félisten
válasz King Unique #150032 üzenetére
"Az operációs rendszerek, beleértve a Windowsok is eleve az optimális, minél jobb teljesítményt biztosító lemezfoglalási egységet állítják be a formázásnál alapértelmezetten a kötet méretéhez is igazodva."
Kétlem, hogy egy modern SSD-nél (pláne, ha nem rendszermeghajtóról van szó) mérhető teljesítménybeli hatása lenne annak, ha 4k helyett pl. 128k vagy épp 256k a blokkméret.
Nem attól lesz felhasználóbarát valamit, hogy valahol, valamelyik menüben vagy parancssorban szinte bármit be vagy át lehet állítani, hanem attól, hogy a user könnyen megtalálja amit keres, egyértelműek az információk, könnyedén tud navigálni, illetve az adott eszköz törekszik a hibázási lehetőségek minimalizálására.
"Minden negyedik-ötödik magyar funkcionális analfabéta – derült ki a nemzetközi felmérésekből."
-
King Unique
titán
válasz Oliverda #150026 üzenetére
Nem, nem gondolnám, ha ezek mind ekkora kérdés.
Nincsen elfogadható magyarázat? Az operációs rendszerek, beleértve a Windowsok is eleve az optimális, minél jobb teljesítményt biztosító lemezfoglalási egységet állítják be a formázásnál alapértelmezetten a kötet méretéhez is igazodva.
Ja, és nemcsak a Windowsok, itt van egy linuxos példa, ahol a Linux egy 128 GB-os pendrive exFAT-ra formázásánál 128 KB-os foglalási egységet állít be alapértelmezetten, ami megint nem 4 KB.Mármint az a "46 megányi kis fájl " közel 7000 db mappa és 80 000 fájl egy adattárolásra szánt meghajtón valóban elég hétköznapi példa, vagy lehet inkább mégsem. Ahol a már említett
(cluster size)/2 * (number of files)
" képlet értelmében ilyen sok fájlnál nem meglepő exFAT esetén a nagy tárhelyfoglalás...Mi nem felhasználóbarát Windowsoknál, amikor a formázásnál exFAT fájlrendszer esetén is eleve beállítható manuálisan az alapértelmezettől eltérő lemezfoglalási egység? Már ha annyival jobban tudja a kedves felhasználó, mert az esetek nagy részénél eleve nem kell ezzel foglalkoznia. Na meg a nagy többség Windowson eleve NTFS fájlrendszerre formázva használja a belső és külső SSD-ket és nem exFAT-ra, amely utóbbi hivatalosan cserélhető lemezeknél (memóriakártyák, pendrive-ok) használatos...
[ Szerkesztve ]
-
Oliverda
félisten
Nem a kiválaszthatóságra gondoltam, az már régóta megvan. A felhasználók döntő többségének fogalma sincs arról, hogy mi az a blokkméret, a pontos érték kiválasztása szerintem már expert szint. Én ezt három opcióval oldanám meg:
1. A meghajtón vegyesen kis és nagy fájlokat is tárolni fogok
2. A meghajtón csak nagy fájlokat fogok tárolni
3. A Windows döntsön"Minden negyedik-ötödik magyar funkcionális analfabéta – derült ki a nemzetközi felmérésekből."
-
Geth
veterán
válasz Oliverda #150026 üzenetére
Tudom, utópisztikus, de formázásnál két egyszerű kérdéssel, illetve opcióval könnyen lehet optimalizálni a blokkválasztáson, na, de ennyire sosem volt felhasználóbarát a Windows, és valószínűleg nem is lesz az egyhamar.
Most csak win11 van előttem, de jó hírem van: a formázásnál kiválasztható a blokkméret. -
Oliverda
félisten
válasz King Unique #150023 üzenetére
Gondolod, nem azzal kezdtem? Semmilyen elfogadható magyarázat nincs egyikben sem arra, hogy a Windows miért állít be ilyen lób@szó nagy blokkméretet automatikusan. Értem én, hogy a meghajtó kapacitásához kötötték, vagyis azt tippelték, hogy a nagy meghajtón majd 99,9%-ban csak jó nagy fájlokat fog tárolni mindenki, ami bizonyos esetekben igaz lehet, máskor viszont nem, és akkor jöhetnek ki olyan gyönyörű eredmények, hogy 46 megányi kis fájl közel 10 gigát foglal el a lemezen:
Az exFAT 2^32, vagyis 4,294,967,296 blokkot képes kezelni, amibe még egy 10 terás meghajtónál is simán belefér a 4K-s blokkméret. Tudom, utópisztikus, de formázásnál két egyszerű kérdéssel, illetve opcióval könnyen lehet optimalizálni a blokkválasztáson, na, de ennyire sosem volt felhasználóbarát a Windows, és valószínűleg nem is lesz az egyhamar.
[ Szerkesztve ]
-
DrKapocs
őstag
Sziasztok! A segítségeteket szeretném kérni. Windows 10-es laptopon szeretnék jelszóval védett/titkosított mappát létrehozni. Nem államtitkokat tárolok, nem kell ilyen szintű védelem, de hurcolom a laptopopot, illetve 1-2 alkalommal másoknak is át kell adnom. A lényeg, mappákat szeretnék titkosítani, zárolni, amellett, hogy a tartalmukat is relatíve szeretném könnyedén szinkronizálni, mondjuk egy pendrájvval. Ráadásul jó lenne, ha cross platform lenne. A Cryptomatort próbáltam, de pár kattintás után összeomlott, mint a kártyvár. Valami ilyesmit keresnék, de sokkal stabilabbat... Tudnátok ajánlani valamit? Előre is köszönöm a segítséget!
-
Oliverda
félisten
válasz King Unique #150021 üzenetére
De miért függ a kötet méretétől?
-
King Unique
titán
válasz Oliverda #150020 üzenetére
Mint már le lett írva, a fájlrendszer mellett a kötet méretétől is függ az alapértelmezetten beállított lemezfoglalási egység, a Windowsok formázási opciója is általában ahhoz igazítja. Ahol pl. X TB-os meghajtók esetében nem meglepő az 1-32 MB közötti alapértelmezett lemezfoglalási egység exFAT fájlrendszernél.
[ Szerkesztve ]
-
Oliverda
félisten
válasz King Unique #150019 üzenetére
Akkor mi értelme ilyen esetben a nagyobb blokkméretnek, miért állít be ilyen nagy értéket?
-
King Unique
titán
válasz Oliverda #150018 üzenetére
Ebből max. a tárhelypazarlás a reális, ha minél nagyobb a lemezfoglalási egység és a fájlok száma, ami a
(cluster size)/2 * (number of files)
képlettel kiszámolható.
A teljesítményhez viszont kb. semmi köze nincsen, az SSD vezérlője nem foglalkozik partíciókkal és fájlrendszerekkel, + sok apró fájl jellemzően rendszermeghajtóknál és rendszerpartícióknál van, ott meg eleve nem exFAT fájlrendszert használ egyik desktop OS sem, többek között a Windowsok sem.
Nem feltétlen, mivel alapesetben általában oké szokott lenni a formázásnál a Windows által beállított alapértelmezett lemezfoglalási egység, kisebbet meg csak akkor lehet beállítani, ha azt a kötetméret engedi.[ Szerkesztve ]
-
Oliverda
félisten
válasz King Unique #150017 üzenetére
Mert egy SSD-n is lehet sok kisebb fájl, és ilyen esetben baromi pazarló a böszme 2 MB-os blokkméret. Ráadásul egy modernebb SSD-nél szerintem kevésbé befolyásolja negatívan a teljesítményt a kisebb blokk. Lényeg a lényeg, vagyis a tanulság, hogy minden esetben érdemes kézzel beállítani az értéket.
-
King Unique
titán
válasz Oliverda #150016 üzenetére
Egy SSD-hez miért sok a 2 MB-os blokkméret, valamint akkor miért nem formázod újra kisebbel (ha engedi), ha számodra ekkora probléma?
Egyébként a Wikipedia oldalán is le van írva és szemlétetve egy táblázatban, hogy exFAT fájlrendszernél a kötet méretétől függően eleve nagy lemezfoglalási egységek vannak.
[ Szerkesztve ]
-
Oliverda
félisten
válasz King Unique #150015 üzenetére
Ha az általad linkelt táblázatban látható 128 KB-os blokkméretet állított volna be, még talán fel sem tűnt volna, de azért a 2048 KB szerintem egy kicsit már sok, pláne egy SSD-hez.
-
King Unique
titán
válasz Oliverda #150014 üzenetére
Default cluster size for NTFS, FAT, and exFAT
ExFAT fájlrendszerre formázásnál köztudottan nagyobb az alapértelmezett lemezfoglalási egység a tárolókapacitástól is függően mint NTFS-nél, ami a formázásnál a legördülő menüben is látszik exFAT és NTFS esetén, vagyis nem világos a rácsodálkozás miértje... Hacsak nem az, hogy a linkelt útmutató szerinti 128 KB helyett miért 2 MB, de az a leírás régebbi, elvileg Windows 7-ig érvényes, ellenben az újabb Windows-verzióknál lehet attól eltérés, meg ugye az utóbbiaknál pl. NTFS esetén sem 256 TB a limit, hanem 2 MB-os lemezfoglalási egységgel formázva 8 PB.
Egyébként gondolom belső / külső SSD-ről lehet szó és Windows & macOS közös használatról, mert más esetben nincs sok értelme az exFAT fájlrendszer használatának.
[ Szerkesztve ]
-
acsati
aktív tag
Köszönöm a válaszokat.
#150012 King Unique: segítség volt számomra a kötet kiterjesztés is, valamint a linkelt leírás a tiszta formázáshoz is hasznos lesz. Bocsánat az amatőr kérdésekért. Hasznomra volt a válaszod, most már ezeket is tudom.
-
King Unique
titán
válasz acsati #150010 üzenetére
Mármint mi a kérdés, hogyan kell a régi SSD-t kiszerelni és a helyére betenni az újat vagy esetleg mindkettőt a PC-ben hagyni, majd belépni a BIOS/UEFI boot menübe és ott az új SSD-t (vagy az ahhoz tartozó Windows Boot Manager bejegyzést) beállítani 1. boot opcióként, majd arról indítani a Windows 10-et?
A C rendszerpartíció kiterjesztését már a klónozásnál meg lehetett volna oldani, pl. a Macrium Reflect 8-as verziója már automatikusan, 1 kattintással képes megcsinálni a partíciók átméretezését a rendelkezésre álló lemezterülethez igazodva. A klónozás után a Windows lemezkezelőjében lehet megoldani a kötet kiterjesztése opció használatával.
Egy windowsos rendszermeghajtón eleve védett partíciók vannak, amiket nem lehet csak úgy törölni és formázni a lemezkezelőben, parancssorban lehet megoldani a törlést + újraparticionálást + újraformázást (bővebben). Persze ha nem zavar, hogy ott van a korábbi rendszer "maradéka", akkor elég csak a C-t újraformázni.
[ Szerkesztve ]
-
hhgygy
senior tag
BIOS-ban átállítod, hogy arról induljon. Utána, ha minden rendben, normálisan elindult, a régit leformázod.
[ Szerkesztve ]
Dell Latitude 5590 i7 8650u 16GB 512 GB NVMe SSD; POCO F3
-
acsati
aktív tag
Sziasztok!
Remélem jó helyen érdeklődöm.
240 GB-s SSD-ről fut a rendszerem. Most vettem egy 500 GB-osat, majd klónoztam a régit az újra.
Hogyan tovább? Szeretném, hogy az újról bootoljon a rendszer. Mellékelek egy képet a jelenlegi állapotról. Azt szeretném, hogy a H: legyen az "új" C:, de kibővítve a nem lefoglalt területtel. Mi a teendőm?
Ha sikerülne megoldani, akkor a jelenlegi 240 GB leformáznám és üres tárhelyként használnám. -
Jazz
veterán
Közben meg lett. Anno tiltottam a win10 wifi driver auto frissülését GUID eszközelepítési osztály azonosító használatával....és sajánlatos módon ez az osztály kód egy az egyben megegyezik az usb hot-spot által létrehozott hálózat osztályával.
Azt hogy lehet beállítani hogy ne hozzon létre mindig új néven új hálózatot usb hot-spot internet megosztással? Mikor ugyan azon telefont, ugyan azon usb porton dugom rá....(android)
free your mind
-
Borisz76
veterán
válasz tylerddd #150003 üzenetére
Nálam nem ugrott fel mióta kikapcsoltam.
Mondjuk nálam az alapértelmezett kereső a Chrome.
Lehet, hogy ha az alapértelmezett böngésző az Edge, akkor magától felugrál a kereső sávja....
Nem tudom, csak tippelek.Synology NAS DSM6 - Összefoglaló : https://logout.hu/bejegyzes/borisz76/synology_nas_osszefoglalo.html
-
tylerddd
veterán
Szerintem nem ugyanarról beszélünk. Nem a tálcán lévő keresősávot akarom kikapcsolni. A tálcán az óra mellett egyébként is az van, amit odarakok. [kép]
Csak egészség legyen, meg térerő!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
• OFF topik
• TILOS a warez!
• Windows 10 frissítési kisokos
- Játékkulcsok a legjobb áron: Steam
- NORTON 360 for Mobile! 1 eszköz, 1 év! DOBOZOS, BONTATLAN!
- Game Pass Ultimate előfizetések 1 - 19 hónapig azonnali kézbesítéssel a LEGOLCSÓBBAN! AKCIÓ!
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Surfshark Starter VPN 1 év / Végtelen eszköz / Előfizetés hosszabbításra is alkalnas Kupon
- Surfshark Starter VPN 3 hónap / Végtelen eszköz / Előfizetés hosszabbításra is alkalnas Kupon
- Indiana Jones and the Great Circle Prémium edition - GeForce RTX 40xx
- Xbox Game Pass Ultimate 3 hónap
- Warhammer PC játék
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest