Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Mielőtt kommentelsz, olvasd el az Összefoglalót!
(Frissítve: 2020.05.31.)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Geth
veterán
válasz Panthera #138297 üzenetére
Valaki használja a nircmd-t még?
Persze, pl. scriptből csak így tudtam váltogatni a különböző hangeszközök között
Nálam instant váltogatja az állapotot a parancs amit írtál.Másik kérdésem, hogy a hálózati hitelesítő adatok megadása ablakokban biztonsági okokból nem működik a vágólap?
Nálam működik. -
törölt tag
Sziasztok!
Azt szeretném kérdezni, hogy OEM Win8.1 alatt működne a WIN10 21H1 MCT? Így szeretném felfrissíteni a rendszert. Rengeteg a spéci beállítás, az idő meg viszonylag kevés. -
Panthera
őstag
Sziasztok!
Valaki használja a nircmd-t még? 7 alatt nem volt gondom vele.
A némítás több másodperces késleltetéssel működik mindkét irányba, ha billentyűparanccsal hívom meg. Az ikonra kattintva egyből van hatása.
nircmd.exe mutesysvolume 2
Van ötletetek, hogy miért lehet, vagy hogyan lehetne gyorsítani rajta?Másik kérdésem, hogy a hálózati hitelesítő adatok megadása ablakokban biztonsági okokból nem működik a vágólap? 7 alatt ezt is megszoktam, hogy így illesztettem be a tartományt\felhasználónevet.
Köszönöm.
-
jeni
félisten
szia,
a volt kollégámnak lett egy kis gondja a gépével.
sata új Crucial M500 SSD-vel lett kiegészítve, így új win 10 pro lett felrakva.
sajnos az a gond vele,hogy az alábbi képen amin van a bejelentkezésnél a jelszó kérés kikapcsolása utólag azon a kis ablakon nincs ott az ennek a kivehetőségének a lehetősége.
ezt hogyan lehet kikapcsolni annak a hiányában?
nála az a négyzet része hiányzik a felhasználói fiókban." A számítógép használatához jelszót és felhasználónevet kell megadni."
-
King Unique
titán
Hát ha nem a laptop aksija kezd tönkremenni, nem lettek elállítgatva az energiagazdálkodási beállítások, meg egyéb épkézláb javaslata nem volt a supportnak, akkor megpróbálható az újratelepítés is, ellenkező esetben viszont lehet nem sok értelme lesz.
Lásd egy másik válaszban leírtakat hogyan kell pendrive-ról bootolva Windows 10-et telepíteni, + ezen / ezen / ezen útmutatót.
Ha nem megy az előbbi, akkor adott a gépházban az alaphelyzetbe állítás, az is lényegében egy reinstall.
Az adatokat értelemszerűen előtte le kellene menteni a C-ről, bár az alaphelyzetbe állításnál megtarthatók a személyes fájlok, ha az van kiválasztva és nem a minden elem eltávolítása.
Helyi fióknál nincsen mentés a Windows 10 beállításairól, mentés illetve szinkronizálás Microsoft-fióknál van és ott is csak akkor, ha be van kapcsolva. Azaz helyi fiókkal használt rendszernél clean install és alaphelyzetbe állítás esetén minden korábbi beállítás elveszik.[ Szerkesztve ]
-
moma
őstag
Sziasztok. Laptopom csinál fura leállásokat sleep alatt és javasolt a support, hogy próbáljak meg egy windows újratelepítést. Nagyon régen telepítettem win-t mert céges laptopokat használtam. Meg linuxot ahol az adatok, meg a beállítások megmaradtak külön partición.
Mi ennek most a legfájdalommentesebb módja? Egy SSd van a gépben. Valahogy ki kell másolni minden adat valahova és akkor a telepításnál formázni fogja? És akkor minden állíthatok be megint meg adatok vissza ugye.
A win local accounttal van, de ha jól értem ez is csak magának a winnek a beálításait mentené el, meg nem tudom ez most hasznos e lenne nekem, ha egyszer pont lehet a windowssal van valami gond, ami okozza a fura viselkedést.
we all deserve a bit of luck.
-
nagyúr
válasz Doky586 #138289 üzenetére
Majd a véglegesbe lesz (házba építve), tesztpadon nem óhintok vele kacatolni.
RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
nagyúr
Ennyire nem merülnék bele, de azért köszi a tippet.
RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
nagyúr
válasz King Unique #138285 üzenetére
Nem voltam egyértelmű.
A cél, hogy muzeális 2000/XP/2003 telepítőt létrehozni a W10-be épített diskpart segítségével megoldható-e, mivel már minden gépemen W10 fut, és kellene egy USB-s XP telepítő.
Virtual OS nem játszik, mert korhű konfigra kell, de nincs kedvem vacakolni az ODD-vel (nem igazán van már megbízható IDE/SATA ODD-m).Közbe találtam egy diskpartos megoldást, de nem vált be, nem bootolt.
Viszont, a rufus-al készített variáns tökéletes, azóta már nyúzom is a friss XP-t.A lap BIOS-a támogatja az USB-ről való bootolást, ezért is fogott meg a dolog.
-
King Unique
titán
válasz jokeph #138281 üzenetére
Itt nem derült ki, hogy esetedben mégis mit jelent ez az "USB-s eszközre való bootolható OS készítésére", azaz az adott Windows telepítőjét kiírni és onnan bootolni a telepítéshez, vagy magát a Windowst USB-s meghajtóra telepíteni és onnan bootolni, úgy használni.
Alkalmasnak egyébként nyilván alkalmas a DiskPart a telepítéshez használt pendrive megformázásához, ellenben hogy utána bootol-e pendrive-ról az adott Windows-verzió telepítője, az már értelemszerűen attól függ támogatja-e a bootolást USB-s meghajtóról. Ahol az ilyen muzeális, elavult, rég nem támogatott Windowsoknál mint az 2000/XP/2003 eleve problémás lehet ez - bár jó esetben pl. az XP-nél úgy ahogy megoldható egyéb módon - és inkább optikai lemezről (CD) javasolt az ilyeneket telepíteni, már ha 2021-ben még ezzel, az éles telepítéssel akar szórakozni valaki ezeknél a virtuális gép helyett.
Az USB-s meghajtóra telepítés és onnan történő futtatás, vagyis a Windows To Go meg hivatalosan Windows 8-tól támogatott, azt az említett muzeális Windowsoknál pláne nem kellene erőltetni...[ Szerkesztve ]
-
movax
őstag
válasz peestike #138282 üzenetére
Itt le vannak írva a lehetséges lépések. Röviden, sorrendben: winupdate, képernyővédő beállítások ellenőrzése, driver update (főleg chipset), energiagazdálkodási beállítások defaultra állítása, perifériák (egér, billentyűzet) ellenőrzése, ébren tarthatják a rendszert, windows enrgiaügyi troubleshooter futtatása.
-
peestike
őstag
arra lenne tippetek esetleg, hogy 10 pro-n miért nem kapcsol be a képernyővédő a laptopon?
hiába van 1-2-3 perc beállítva, semmi sem történik.
ugyanúgy nem bír kikapcsolni a monitor sem, energiagazdálkodásnál 2 perc van beállítva hálózatról is és akkus üzemnél is.
jobb híján most asztalról parancsikonnal indítom a képernyővédőt, de jobb lenne a kikapcsolva 2 perc után, vagy a fekete képernyővédő, ha valamelyik működne a kettő közül.
nem mindig én vagyok előtte, asszony/gyerek hozzápiszkál, jobb lenne, ha kikapcsolna magától utánuk.
köszönöm!42 - Nincs is jobb, mint egy kis kötöttség, ami ellen az ember kényelmesen lázadozhat.
-
nagyúr
Üdv Mindenkinek !
A W10-be épített Diskpart alkalmas USB-s eszközre való bootolható OS készítésére, pl. 2000/XP/2003 ?
-
dancsuri
veterán
-
King Unique
titán
válasz dancsuri #138278 üzenetére
Ennek mi az apropója itt, pláne hogy van külön Windows 11 topik és ennek okán értelemszerűen az utóbbiban kellene mutogatni az ilyeneket?
-
Gargouille
őstag
válasz tirszin #138274 üzenetére
Ha esetleg picit pontosabban le tudnád írni, hogy mit kell kiszedned, akkor lehet tudnánk valami jó megoldást / ötletet adni, hogy akár RDP nélkül meg tudjad oldani a dolgot.
Lassan kiderül, hogy amit korábban abszurd humornak gondoltunk, az csak szimpla jövőbelátás volt.
-
ElektrikusDE
senior tag
"Sajnos nincs csoportházirend, mert Home kiadás."
20 felhasználóval!Költségcsökkentés netovábbja!
Ja nem, mert még több felhasználó kellene! (legalábbis a mentéshez)
Talán előre kellett volna gondolkozni és 19 felhasználónál meghúzni a határt.
De ezt utólag is meglehetne tenni, talán észre se veszik... (persze lehet hogy a Home ezt sem engedi)
Ui:
Sohasem használok Home verziót!
“Lex malla, lex nulla. A bad law is no law.” A rossz törvény, nem törvény! DW: The Moment is Coming || Doctor Who BBC www.youtube.com/watch?v=uZAO6E2x9xs
-
tirszin
senior tag
Persze, kvázi folyamatosan dolgoznak a gépen, nehéz összeegyeztetni, ezért kell, hogy a háttérben, egy másik felhasználóként be lehessen lépni.
@King Unique átnézem majd. De mint írtam, a Registry Editor-ban létrehozva NoAutoUpdate kulcsot vagy az "AUOptions"-t, nekem sosem működött. Win Pro-n, a gpedit-tel viszont igen.Rendezvényfotózás, kerékpárversenyek: https://nutrixxion.hu/tirszinfoto Fb.: https://www.facebook.com/tirszin.foto
-
King Unique
titán
válasz tirszin #138271 üzenetére
Nem is feltétlen kell hozzá csoportházirend, ha figyelmesen elolvasod a linkelt útmutatókat, akkor láthatod hogy mindegyiknél említve vannak egyéb (pl. Registry Editor) beállítási lehetőségek is mellette, választható frissítés ugyanúgy Home is kiadásnál is adott, ha leírás vannak arról hogyan lehet beállítani és megoldani akkor az nyilván működik is, szükség esetén akár 3rd party program is opció, stb.
-
tirszin
senior tag
válasz King Unique #138269 üzenetére
Köszönöm!
Sajnos nincs csoportházirend, mert Home kiadás.
A regedit-es beállítást már sokszor próbáltam, attól rendszeresen u.úgy magától frissül.Rendezvényfotózás, kerékpárversenyek: https://nutrixxion.hu/tirszinfoto Fb.: https://www.facebook.com/tirszin.foto
-
tirszin
senior tag
válasz puhos363 #138267 üzenetére
Arra vegyek egy legális Win Servert, hogy havonta 1x, a háttérben 5-10 percet dolgozva, kiszedjek egy havi mentést egy W10 alatt futó progiból?
Az RDP wrapper nekem tökéletes megoldás lenne, ha nem kellene állandóan újratenni, mert 2 havonta befrissül a Win10.Rendezvényfotózás, kerékpárversenyek: https://nutrixxion.hu/tirszinfoto Fb.: https://www.facebook.com/tirszin.foto
-
King Unique
titán
válasz tirszin #138264 üzenetére
• How to Enable or Disable Automatic Updates for Windows Update in Windows 10
• How to Defer Feature and Quality Updates in Windows 10
• How to Specify Target Feature Update Version in Windows 10Látható a linkelt útmutatók alapján hogy van lehetőség az automatikus frissítés kikapcsolására, funkciófrissítések halasztására és célverziójának - akkor csak azt ajánlja fel a Wndows Update és újabbat nem, vagy egyáltalán semmit ha már telepítve van a megadott célverzió - megadására, stb.
Az gondolom megvan, hogy a normál (nem LTSC) kiadásoknál egy-egy Windows 10-verzió támogatási ideje 18 / 30 hónap és utána megszűnik a támogatása, azaz nyilván nem tanácsos a végtelenségig halogatni a főverzió frissítését. Ahogyan az is, hogy támogatott, aktív életciklusú Windows 10-verzióknál a Windows Update csak választható frissítésként ajánlja fel az új funkciófrissítést és nem telepíti automatikusan, vagyis ilyenkor nem szükséges külön halasztani, tiltani semmit. Ahol automatikusan telepíteni akarja, ott az adott Windows 10-verzió már a támogatási ideje végéhez közeledik vagy elérte azt, pont ezért ilyenkor nem feltétlen kellene még tovább halogatni az upgrade-et, hanem értelemszerűen újabb, aktívan támogatott verzióra kellene váltani."mert 2 havonta befrissül a Win10"
A főverzió frissítése nem 2 havonta van, hanem évente 1-2 alkalommal és akkor sem feltétlen muszáj egyből upgrade-elni, lásd a fentebb linkelt módszerek + választható funkciófrissítés fogalma... Összesítő frissítés van havonta és abból is alapesetben csak 1 db, a 2. csak preview szokott lenni és szintén csal választható frissítés, azaz nem kötelező telepíteni és a Windows Update sem telepíti magától.
[ Szerkesztve ]
-
Gargouille
őstag
válasz Sátán44 #138266 üzenetére
Nincs mit, bár nem tudtam túl sokat segíteni. Viszont ha csak egyszerű fájlszerver kell, akkor érdemes lehet gondolkodni egy NAS-ban is (ott nem lesz limitáció) vagy ha az erőforrások engedik, akkor egy VM-re felrakott TrueNAS -al vagy egy Linux-al is megoldható remekül a feladat és akkor még a frissítések miatt sem kell aggódni.
Lassan kiderül, hogy amit korábban abszurd humornak gondoltunk, az csak szimpla jövőbelátás volt.
-
Sátán44
addikt
válasz Gargouille #138263 üzenetére
Köszönöm, akkor másképp oldom meg a problémám.
Kis bohóccal is lehet nagy cirkuszt csinálni... :-)
-
Gargouille
őstag
válasz tirszin #138264 üzenetére
Legális módon ezt nem tudod kikerülni, erre RDS szervert kell csinálni. (Gondolom a termsrv.dll -t felülírja rendre). Ha mégis mókolni akarsz, akkor az RDP wrapper-t szokták sok helyen használni, de nem tudom ezt felülcsapja-e a frissítés (bár azt gondolom ez szakmailag nem igazán tartozik a vállalható kategóriába).
Szerencséresajnos nem tudom hogyan lehet letiltani a frissítést, sosem csináltam.Lassan kiderül, hogy amit korábban abszurd humornak gondoltunk, az csak szimpla jövőbelátás volt.
-
tirszin
senior tag
válasz Gargouille #138263 üzenetére
Kapcsolódó kérdés:
Hogyan lehetne kikapcsolni a főverzió frissítést a W10-ben?
Minden update után elszáll a hack. (RDP)Rendezvényfotózás, kerékpárversenyek: https://nutrixxion.hu/tirszinfoto Fb.: https://www.facebook.com/tirszin.foto
-
Gargouille
őstag
válasz Sátán44 #138262 üzenetére
Tudtommal ez kliens oprendszer, ennyi a gyári limitáció. Lehet meg tudod hekkelni, de jó eséllyel a következő update-ig fog működni. Windows Server operációs rendszer kellene ehhez.
-
AcCEsS
senior tag
válasz King Unique #138255 üzenetére
Köszönöm ismét! Lehet, hogy pár ilyen alapinfóval jó volna kiegészíteni az Összefoglalót, és akkor a sok hülye - mint én - nem tenné fel újra és újra ugyanazokat a kérdéseket!
AcCEsS (https://www.metalenciklopedia.hu)
-
zolikaDB
veterán
válasz mrbego #138257 üzenetére
Köszönöm neked is, ezt kerestem amúgy, ez van a melós gépemen
Habár a Dynamic Theme forrása is beállítható, h a Bing legyen, így a két progi ugyanazt a hátteret adja.
Mert otthon a DT van tegnap óta, és ott ugyanaz a háttér, mint ma reggel a melós gépen, amin a BW fut.[ Szerkesztve ]
-
King Unique
titán
válasz x_o_n #138258 üzenetére
• S módú Windows 10 – GYIK
• Átváltás az S módból a Windows 10-ben
• How to Switch out of S mode in Windows 10 for Free
• How to Switch from Windows 10 in S mode to Windows 10 ProVagy egy korábbi eset - hasznos tud lenni a topik keresője, érdemes használni - mintájára esetleg az alábbi is (átmenetileg) opció lehet.
[ Szerkesztve ]
-
x_o_n
veterán
Sziasztok,
S-mod probléma.
Egy ismerosomnek probálok segiteni, adott egy Medion laptop,amin windows 10 professionel van de S modban,ezt szeretné kikapcsolni,mert igy ugye semmit nem lehet rá feltelepiteni.
Az a megoldás hogy a beállitásokban stb,megnyitva a storet át lehet váltani a rendes pro modra,nem mukodik,ugyanis állandoan pár mp mulva az az uzenet várja az embert hogy most nem megy az oldal,probálja meg kesobb,amugy a stre minden resze mukodik,csak ez nem ahol ki lehetne kapcsolni ezt az S-modot.udv
-
zolikaDB
veterán
válasz King Unique #138251 üzenetére
Köszönöm!
-
King Unique
titán
válasz AcCEsS #138254 üzenetére
Az (egyik) előző válaszban direkt linkelve lett hogyan lehet megnézni a licenc, termékkulcs típusát, ahol a termékkulcs aktiválás nélküli lecsekkoláshoz adott a ShowKeyPlus portable program.
[ Szerkesztve ]
-
AcCEsS
senior tag
Egyébként csak simán a sorozatszámból kideríthető (telepítés nélkül), hogy home, pro, oem, retail stb.? Nincs valami lekérdező modul, vagy ismert kódrendszer, ami alapján megállapítható?
-
-
King Unique
titán
-
zolikaDB
veterán
Sziasztok!
Tudnátok segíteni, hogy a Microsoft Store-ban milyen néven találom azt az appot, amit vhol már ajánlottak logout-on (asszem), ingyenes és naponta váltogatja a háttérképeket?
Köszönöm![ Szerkesztve ]
-
borix
őstag
Üdv. teljesen újra raktam a win10-et azóta azt csinálja, hogy kikapcsolás után mikor ismét bekapcsolom a gépet az asztalon az EZ a gép parancsikont mindig kiveszi a helyéről és a parancsikonsor végére rakja. Ez mitől lehet?
-
Doky586
nagyúr
válasz nfsu17 #138244 üzenetére
A win alapbeállítás szerint altat és hibernál, ezt nevezik hibrid alvásnak. Ha nem volt áramszünet akkor ébresztéskor altatásból ébreszt, ha volt áramszünet akkor hibernálásból. Nagyon hasznos, nem érdemes elpiszkálni..
Ikonok helyett én egérrel asztalra kattintok majd Alt+F4, fel nyíl, Enter. Nincs ennél gyorsabb és egyszerűbb..
-
King Unique
titán
• Create Shutdown, Restart, Hibernate and Sleep Shortcuts in Windows 10
• How to Create Windows 10 Sleep Shortcut [Simplest Methods]
• How to Add or Remove Sleep from Power menu in Windows 10
• How to Add or Remove Hibernate from Power menu in Windows 10Alvó módhoz inkább a
rundll32.exe powrprof.dll,SetSuspendState 0,1,0
kellene.Aztán az már nem teljesen világos mégis mi értelme ennek, miért van rá okvetlenül szükség amikor a Start menüben és Win+X menüben, valamint Alt + F4-gyel előhívható ablakban is kényelmesen összehozható összvissz 2-3 kattintással / billentyűleütéssel, de mindegy.
[ Szerkesztve ]
-
Geth
veterán
Megoldható 3rd party nélkül is (biztosan nem kell kikapcsolgatni semmit), de sokkal egyszerűbb sysinternals cuccra bízni.
Btw, a Start menü Power menüjébe kirakható mindkettő. Bónusz: nem kell az Asztalt látnod, akkor is előcsalogatható (Ha nem látod épp az Asztalt vagy azt a részt, ahol az ikonok serege van, akkor az sem egykattintásos.)[ Szerkesztve ]
-
nfsu17
veterán
Üdv.
Jól értelmezem a következőket kis netes keresgélés után?
Szeretnék két shortcutot az asztalra.
Hibernálás és sleepMost a hibernálás megy.
De azt olvastam, hogy a sleep csak akkor fog menni, ha a hibernálási lehetőséget offra állítjuk.
Ekkor sleepbe megy ashutdown.exe /h
parancs. (nem próbáltam)Tehát vagy/vagy alapon működik ez shortcut esetén?
Mert a start menüből választható mindkettő és jól is működnek, ahogy kell.
De szerettem volna "egykattintásossá" tenni.
Köszi.
-
King Unique
titán
válasz pinnacle #138241 üzenetére
Akár, ha egyéb mókolás nem történt. Azt meg csak tudod másik PC-n melyik termékkulcs lett megadva aktiválásnál, vagy ha nem, akkor kiderül ha a másikon már használva van. Vagy ugye nem is feltétlen kell ezzel szórakozni, az előző válaszban világosan le lett írva, hogy ha van már azon a PC-n egy adott Windows 10-kiadáshoz digitális licenc, akkor automatikusan beaktiválódik és nem kell újból megadni a termékkulcsot, ami nem újdonság.
[ Szerkesztve ]
-
HARDVERAPRÓD
válasz pinnacle #138241 üzenetére
Ha már 1x aktiválva volt az a gép, akkor a megfelelő windows verzióval (PRO vagy HOME) aktiválja magát. Azt tudd, hogy milyen windows volt rajta, majd pendrive-ról tepeítsd a megfelelő OS-t, addig ne tedd netre ha nem szeretnél belépni az MS fiókba, ha igen, akkor ez a lépés kihagyható.
-
pinnacle
nagyúr
válasz King Unique #138238 üzenetére
Köszi a szokásos, kimerítő választ! Ha tudnám, hogy melyik kulccsal aktiváltam, újra beírva, gondolom az is jó lenne. Ugye nincs az a veszély, ha nem a megfelelő kulcsot írom be, akkor meg letiltja a másik gépen? Ha nincs ilyen gond, akkor végigpróbálom.
-
AcCEsS
senior tag
válasz King Unique #138237 üzenetére
Igazad van, ezért jöttem át ebbe a topikba! Köszönöm szépen a kimerítő választ, így már teljesen érthető a lincencelés elve!
-
King Unique
titán
válasz pinnacle #138236 üzenetére
Komoly egy szerviz lehet az, ahol ilyen butaságokat csinálnak és terjesztenek...
• Az, hogy a legacy (CSM) és UEFI bootolási módok közül melyik szerint lehet telepíteni a W10-et, értelemszerűen attól függ mit támogat az adott asztali PC, laptop, azaz legacy BIOS-os vagy már UEFI-s, ha UEFI-s akkor UEFI only vagy van-e CSM mód is, stb.
• Az "UEFI-ben eltárolták az első kulcsot" pl. gyárilag Windows 10-zel előtelepített laptopoknál jellemző, azoknál van UEFI OEM Key, ellenben egyéb esetben nincsen.
• BIOS/UEFI OEM Key valóban fix és nem lehet módosítani, ellenben lehet akár másik termékkulccsal, digitális licenccel telepíteni, valamint az OEM licenctől eltérő kiadás telepítése is megoldható.
• Ha 1x már telepítve lett azon a laptopon a Windows 10 adott kiadása (Home/Pro/egyéb), akkor a hardverazonosító alapján generált digitális licenccel újratelepítésnél automatikusan beaktiválódik és nem kell újra megadni a termékkulcsot, amit a telepítő is világosan leír az aktiválásnál, + UEFI OEM Key esetén szintén, azért sem világos miért kellett a KMS bohóckodás...
• A visszaállításhoz adott értelemszerűen a KMS "okosítás" eltávolítása, gépházban az alaphelyzetbe állítás, valamint a clean install is. -
King Unique
titán
válasz AcCEsS #138233 üzenetére
Mármint ebből és mondanám, hogy 1 kérdést elég egyszerre 1 topikban feltenni, de a tisztánlátás végett célszerűbb volt itt, legközelebb is majd eleve itt kellene az ilyen kérdéseket feltenni.
• Ez a Microsoft-fiók és mindenképpen ott tárolódik a licenc dolog nem világos mégis honnan jött, a digitális licenc licenc Microsoft-fiókhoz kapcsolása csak egy + opció, alapesetben a PC hardverazonosítója alapján generálódik digitális licenc, ahol ez az információ a Microsoft aktiválószerverén tárolódik.
• Az általános szöveg az, hogy egyszerre csak 1 db PC-n használható az adott Windows 10 licenc, az OEM nem vihető át másik PC-re, míg a Retail igen. Ellenben ez csak az általános szöveg és lehet kivétel, lásd akár az OEM is újraaktiválható másik PC-n, korábbi MSDNAA Retail egyszerre 2 db PC-n is használható volt (példa), stb.
• Ha digitális licenc van, akkor az a termékkulcs eltávolítása után sem szűnik csak úgy meg az adott PC-nél, alaplapnál (példa), de szükség esetén elvileg megoldható illetve az újraaktiválás másik PC-n.
• Ha megnézed, hogy mennyibe kerül reális áron a Microsoft webáruházban egy Windows 10 Home és Pro Retail, meg pl. Windows 10 Home kiadással előtelepített laptopoknál is sac/kb. + 20-30 ezres felár az OEM Windows 10 licenc, akkor belátható hogy az 1800 forintos termékkulcs kb. a vicc kategória, annyiért gyakran nem feltétlen legális MAK típusú termékkulcsokat szoktak osztogatni, na meg a gyanúsan olcsó termékkulcsok vásárlását van ahol már szankcionálják is, nem véletlenül... A szokásnál olcsóbban a használt szoftverlicenc lehet reális az EU-ban, de jogtiszta az is csak akkor, ha megfelel ezen feltéteknek, meg nem feltétlen 2 csoki áráért osztogatják azt sem.[ Szerkesztve ]
-
pinnacle
nagyúr
Sziasztok! Régi laptopom szervizben volt karbantartásra, valamit elszúrtak, mert nem indult el többet. UEFI-ben újratelepítették, (nekem nem így volt, használt üzleti gépnek vettem, azt mondták abban már nem lehet telepíteni, céges felhasználás miatt). Otthon láttam, hogy KMS-el aktiválták, teljesen feleslegesen, mert ez Windows 10 volt, MS fiókomban is látszódik. Erről a gépről is beléptem oda.
Volt valami KMS mappa, kitöröltem. Mostanában viszont olyan figyelmeztetés jelenik meg, hogy licence hamarosan lejár. Aktivlásnál szervezet aktiválás szolgáltatás szerepel. Miként tudnám visszaállítani az eredeti állapotot, csak újratelepítéssel? Egyébként az igaz, hogy használt üzleti gépekre nem lehet UEFI módban telepíteni a Windowst, mert UEFI-ben eltárolták az első kulcsot, amit nem lehet módosítani? -
AcCEsS
senior tag
válasz liszi70 #138234 üzenetére
Közben meglett az infó: "Felhívjuk figyelmét, hogy tiszta telepítést igényel, és minden előzetes adatot menteni kell. A telepítés után nem teszi lehetővé a másik alaplap megváltoztatását".
Tehát, ha jól értem, ez a licence alaplapcsere után elveszik.
-
AcCEsS
senior tag
Másik topikból jöttem át ezzel a kérdéssel:
Nem vagyok tisztában a Windows lincencelési/aktiválási szabályaival, de érdekelne, hogy mi a szabály. Pl. aktiválok egy gépet, ez az infó felkerül az MS-fiókba, de később visszavonható az aktiválás arról a gépről, és felhasználható egy másikon? Tehát a lényeg, hogy egyszerre csak 1 gépen lehet aktiválni/használni, de az bármikor módosítható egy másik gépre, vagy gépcsere esetén elbukom a lincencet? Ez érdekelne...
A kiindulási pont az a hír volt: Vásárolj Windows 10-et 1800 forintért és frissíts ingyen Windows 11-re
[ Szerkesztve ]
-
King Unique
titán
válasz tordaitibi #138227 üzenetére
Ha a tévén futó OS-ben a fizikai eltávolítás (kihúzás) előtt nem lett normálisan leválasztva (user error...) az USB-s meghajtó (példa), akkor amiatt lehet gond (pl. fájlrendszer sérül vagy dirty flag) és problémázhat a Windows 10, de alapesetben a javítás ablak jelenik meg ilyenkor. Ha már formázni akarja, akkor általában RAW miatt mint említve volt, vagyis jó kérdés mit csinált a tévén lévő OS, ezért nem tanácsos az olyan vackokhoz fontos adatokat tartalmazó USB-s meghajtót csatlakoztatni...
-
Doky586
nagyúr
válasz tordaitibi #138227 üzenetére
A TV-ből csakúgy kirántod? vagy szabályosan menüből leválasztod?
Esetleg még a megállítható élő adás felvétele is rá van irányítva? -
King Unique
titán
válasz Thunderzolee #138229 üzenetére
Már akinél, nálam van több W10 telepítés, helyi- és Microsoft-fiókkal egyaránt, mindenhol ahogyan normál esetben azt kell jelszó vagy PIN-kód beállítva a belépéshez, sőt van ahol több felhasználói fiók létrehozva és eddig sehol nem volt ilyen probléma.
Na mindegy, a lehetséges megoldások, az azt szemléltető útmutatók linkelve lettek, már csak alkalmazni kellene. -
veterán
válasz King Unique #138226 üzenetére
Közben Google találatokat én is elkezdtem olvasgatni.
El vagyok képedve, h ez milyen általános hiba, és még majdnem én érzem magam hxlyének, h egyáltalán reklamálni merészeltem a nagy Microsoftnál...
Nos hát igen, nekem nincsenek a gépeimen se plusz felhasználói fiókok, se jelszavak, csak ahogy települ a Win, úgy használom jelszó nélkül.
Biztos ezért nem sikerült még belefutnom ebbe a hibába. :/Javíts ki nyugodtan, ha tévedek valamiben. :)
-
King Unique
titán
válasz King Unique #138224 üzenetére
Sőt, formázni általában akkor akarja a Windows a meghajtót, ha RAW lett, ha nem támogatott fájlrendszer (pl. Ext4) van rajta, akkor meghajtóbetűjelet sem kap és fel sem csatolja. Ha az előbbi a helyzet, az meg már régen rossz.
-
tordaitibi
veterán
válasz King Unique #138224 üzenetére
Egy másik fórumból hoztam a kérdést, konkrétan a hiba:
Pendrive, pc-n rámásolnak filmet, akármit és bedugják egy TV-be.
Majd a mikor a tévéből megint a pc-be kerül a pendrive, azonnal dobja a formázási ablakot.
Ha a "Nem"-re nyom, a pen írható-olvasható, semmi baja a fájlrendszerének.
Nem tudni a tv mit csinál a pennel, valamit biztos de a popup ablak viszont idegesíő egy idő múlva.
Erre kerestem megoldást, továbbítottam.
Köszönöm. -
veterán
válasz Thunderzolee #138212 üzenetére
Köszi srácok, nem azzal van a baj, h rossz jelszóval próbálkoznak.
Amúgy is, mint említettem, több felhasználói fiók van a gépen (4db), és azért az eléggé életszerűtlen lenne, h mind a négy fióknál rossz jelszóval próbálkoztak volna?
Ráadásul ha hibás jelszóval próbálkozunk, akk hibaüzit ír, vagy nem?
Szoval nem a shift ragadt be..Kértem, h küldjön fényképet, mit ír ki a Windows.
Ez a hibaüzenet:Mi okoz ilyet egyik napról a másikra?
A "milyen típusú felhasználói fiók" pedig kb FOGALMAM SINCS.
Amikor telepítünk egy Win10-et, akkor meg kell adni mi legyen a felhasználó neve. Ez lett az egyik fiók.
És emellé még hármat csináltak.
Olyan fiókok, amiket a Win létrehoz magának automatice.[ Szerkesztve ]
Javíts ki nyugodtan, ha tévedek valamiben. :)
-
King Unique
titán
válasz tordaitibi #138223 üzenetére
Itt nem derült ki mit értesz ismeretlen fájlrendszerű alatt, mert lehet az RAW és pl. Ext4 is, nem mindegy.
How to Turn On or Off Notification of USB Issues in Windows 10
Másik lehetőségként megoldható elvileg a Shell Hardware Detection szolgáltatás letiltásával is, de ilyen szinten nem feltétlen javasolt belenyúlni...
Következő lehetőség Windowson esetleg elrejteni a partíciót / lemezt és akkor eleve nem csatolódik automatikusan.De erre is max. csak az ismeretlen fájlrendszerű (pl. Ext2/3/4, HFS+, stb.) cserélhető lemezeknél (memóriakártya, pendrive) lehet opcionálisan szükség a formázási ablak szkippelése végett és ott sem minden esetben - most direkt átbootoltam Linuxra és Ext4-re formáztam egy pendrive-ot, majd utána W10-hez csatlakoztatva nemhogy formázás ablak nem jelent meg, de fel sem csatolta támogatott fájlrendszer és meghajtóbetűjel híján a rajta lévő partíciót - , ellenben helyi lemezként kezelt külső HDD és külső SSD meghajtóknál nem, azoknál az ismeretlen fájlrendszer miatt meghajtóbetűjel és emiatt a partíció csatolása híján eleve nem fog megjelenni a formázás / javítás ablak.
[ Szerkesztve ]
-
tordaitibi
veterán
Ki lehet kapcsolni egy ismeretlen fájlrendszerű pendrive vagy más hordozható eszköz csatlakoztatásakor felugró ablakot amiben a Win formázni akarja?
-
King Unique
titán
válasz axwellz #138218 üzenetére
Inkább az a kérdés, hogy most közvetlen W7
—►
W10 upgrade a cél, vagy W10 clean install (+ infó). Ha az utóbbi, akkor nyilván nem kell a csökkentett móddal szórakozni, hanem mehet pendrive-ról bootolva a clean install. Aztán jó esetben még talán az aktiválás is sikerül az 1500 forintos termékkulccsal. -
axwellz
csendes tag
Szasztok . Segítség kell. Windows 7 be csak csökkentett modba tudok belépni.
Windows 10et szeretnék telepíteni : nem dobozosat hanem ilyen license kulcsosat (pl ezt https://gamager.com/termek/win10pro) .
Van erre lehetőségem hogy csökkentett módban ezt telepitsesm? Ha nem mit javasoltok ?
Előre is köszönöm.PS3+G27+47LW980s(3D)
-
King Unique
titán
válasz Gargouille #138214 üzenetére
Mit, nincsen nálam most hirtelen szótár és varázsgömb?
Az a válasz a másik hsz-re ment volna eredetileg, azért téves.[ Szerkesztve ]
-
King Unique
titán
Aztán jól gépelik be azt a jelszót, nincsen elütve, Shift vagy Caps Lock benyomva, stb?
Továbbá nem derült ki hogy milyen típusú felhasználói fiókokról van szó, helyi fiók vagy Microsoft-fiók, általános vagy rendszergazda felhasználó, stb. Ha sikerült elfelejteni a jelszót, akkor meg adott a password reset lehetősége, lásd az alábbi útmutatókat.• Windows 10-es helyi fiókhoz tartozó jelszó alaphelyzetbe állítása
• A Microsoft-fiók elfelejtett jelszavának visszaállítása vagy helyreállítása
• Új jelszó létrehozása Microsoft-fiókhoz tartozó elfelejtett jelszó helyett
• How to Reset Password of Local Account or Microsoft Account in Windows 10
• How to Reset Your Forgotten Password in Windows 10[ Szerkesztve ]
-
Gargouille
őstag
válasz King Unique #138205 üzenetére
Egyszerűen akartam.
-
Gargouille
őstag
Beragadt a shift például?
-
veterán
Üdv!
Kollégám szólt, h tegnap este még használták a gépet, kikapcsolták, ma reggel meg nem tudtak belépni.
Több fiók is van a gépen, (gyerekeknek külön külön), begépelik a jelszót, és nem enged belépni.
Egyik fiókba sem.Ez miféle hiba?
Hogy tud egyáltalán egy ilyen hiba előfordulni?
3 éve raktam nekik össze, eddig nem volt vele gond.
[ Szerkesztve ]
Javíts ki nyugodtan, ha tévedek valamiben. :)
-
Doky586
nagyúr
válasz Occon adom #138209 üzenetére
1 [kép]
-
King Unique
titán
-
Occon adom
aktív tag
válasz King Unique #138206 üzenetére
Köszönöm szépen a segítséged!
1 kérdés még, hol látom, hogy a telepités UEFI lett?
A Bootmenűben Uefi mód van, az USB uefi, ahogy írtad, csak a vége az lett, hol lehet megnyugodni ez ügyben? -
Geth
veterán
válasz Ringman #138202 üzenetére
Ez milyen java? Utoljára amikor kellett, én kicsit megsimogattam az abevjavat (talán indítóscriptbe kellett belenyúlni), hogy az amúgy is használt jdk8 amazon correttoval menjen (plusz kellett valami icedtea nevű cucc talán pont a jnlp miatt). Utána már ment minden, beküldés is. Ezt a jdk-t soha nem törli le semmi
Persze csinálhatnák az abevjavasok normálisan is...[ Szerkesztve ]
-
King Unique
titán
válasz Occon adom #138203 üzenetére
Az MCT-vel kreált telepítési adathordozó bootolható és a telepítésnél használható legacy (CSM) + UEFI módban egyaránt, a melyik szerint fog annak függvénye, hogy BIOS / UEFI szinten az adcanced boot menüben mi van beállítva és / vagy POST után F12 / egyéb billentyűvel előhívható gyors boot menüben sima (USB) / UEFI előtagú pendrive van-e kiválasztva.
Bővebben lásd ezen / ezen / ezen útmutatót + egy másik topikban leírtakat, ahol a lényeg a tudatos telepítés.
+ Ha esetleg elrontanád, UEFI helyett legacy (CSM) módban telepíted, akkor is átkonvertálható utólag UEFI-sre a telepítés.
+ Ha később W11-re akarsz upgrade-elni, akkor is javasolt az UEFI-s telepítés, meg modern, UEFI-s hardverkonfiguráció és modern OS esetén amúgy is.[ Szerkesztve ]
-
King Unique
titán
-
Gargouille
őstag
válasz Occon adom #138203 üzenetére
BIOS-ban beállítod és majd annak megfelelően települ a Windows.
-
Occon adom
aktív tag
Windowst Uefi laptora szeretnék telepíteni. A telepítő USb flash drive -n elég ha Media Creation Tool-l letöltöm és telepítem vagy mit kell tenni, hogy UEFI legyen a működése a win10 pronak?
-
Ringman
nagyúr
válasz Gargouille #138201 üzenetére
nagyobb winupdate után úgy néz ki, hogy eltűnik a telepített java (anyám gépe, kb 0 telepített programmal, office, pdf-viewer, abevjava van rajta és emellett max netezik).
ha lesz időm rá, utánanézek, így meg kb havi bevallásnál újrarakom a javát és megcsinálom a fájltársítást.
Eladó használt nyergek: SQLab 611 Ergowave CrMo 14 cm: 30e | Ergon SR comp men road S/M 22e | Pro Turnix Perf. AF 275x132 mm 25e || Használt Cane Creek eeSilk 27.2 x 350mm Road 20 mm 63e
-
Gargouille
őstag
válasz Ringman #138200 üzenetére
Egyszer az abevjava programmal jártunk így, egy olyan cégnél, ahol mindenki RDP-n dolgozik távolról, volt olyan user akinek két monitorja volt, a többségnek csak egy. Az egyik kétmonitoros csóka fogta és átrakta az abevjava-t a második monitorjára, ami onnantól mindenkinek a gépén oda nyílt meg, annál is, akinek nem is volt második monitorja. Elsőre mi sem értettük, elindul a program, ott a feladatkezelőben, de sehol nincs. Aztán végül rájöttünk, hogy valakinél két monitor van... csak innen ugrott be, hogy mi van ha nálad is valami hasonló dolog történik.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
• OFF topik
• TILOS a warez!
• Windows 10 frissítési kisokos
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Windows 10/11 Home/Pro , Office OEM/Retail kulcsok
- Game Pass Ultimate előfizetések 1 - 19 hónapig azonnali kézbesítéssel a LEGOLCSÓBBAN! AKCIÓ!
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest