Új hozzászólás Aktív témák

  • Miklós315

    aktív tag

    Torben-értékelés
    (az Anfänger által linkeltek közül az első (bevezető) videója, a magyarországi 3 napos eseménye-videó, a saját és magyar honlapja, és más netes kapcsolódó írások alapján)

    1. Van teológiája:
    - "az evangéliumok nem számítanak, mert Jézus még nem halt meg és támadt fel, továbbá még nincsenek tanítványai (akiket majd az ApCselben látunk), ezért az evangéliumok még az Ószövetség részét képezik, időben még Ószövetség, nem kereszténység".
    - "az ApCsel a normális keresztény élet" (nem az, amit ma a templomokban művelnek)
    - az ApCselben látható, hogy "ismerték Jézust, nem volt szükségük bibliaiskolára"
    - „Jézus olyan papságot mutat, amiben mind papok vagyunk, mindenki keresztelhet, mindenki ehet úrvacsorát”
    - a megtérteket azonnal meg kell keresztelni (víz alá merítés), mert ezt látjuk az ApCselben is
    - „úrvacsora az ApCselben olyan volt, mint egyfajta lakoma: összegyűltek, együtt ettek és jóllaktak”
    - „Jézus a mai rendszert utálja, mert mi mindannyian szolgálók vagyunk” (Ef 4,11 alapján), de a mai hierarchia ezt nem teszi lehetővé
    - azért nincsenek csodák a mai egyházakban, mert a Szentszellem szabad akar maradni, de Istent dobozba zárták, így nincs is jelen a mai gyülekezetekben
    - Jézus megígérte, így a csodatételek járnak nekünk
    - hangsúly a tanítványozáson --> csodák
    - Isten igéje számít, nem a tradíció

    2. Ellentmondások, pontatlanságok:
    - az apostolok ismerték Jézust: persze, mert ugyanakkor éltek, együtt baktattak az úton
    - az ApCsel a normális keresztény élet: a mai egyház sem gátolja, hogy higgy, és csodát tegyél
    - azonnali, víz alá merítéssel keresztelés: 1. megtérés módja, ideje? (jó lenne időt szánni arra, hogy megtudja az ember, mit hisz, vall --> akkor meg már ott vagyunk ,ahol a mai gyakorlat: megismered, utána megkeresztelkedsz); 2. Keresztelő Szent János még vízzel keresztelt, Jézus (és majd a követői) már Szentlélekkel, így logikátlan/anakronisztikus teológiailag ez a gyakorlat
    - úrvacsora: pont az ellen érvel, hogy ne lakomázz, mert nem kajálda-hirdetés, hanem a hitigazságot tartsd szem előtt (lelki táplálék)
    - szolgálat: a mai egyház szerint is mindenkinek megvan a maga feladata (szolgálata)
    - Isten igéje vs. tradíció: 1. akik későbbi korokba születtek, azoknak kell a hagyomány, mint eszköz, hogy megismerjék az Igét, ezért alapította az egyházat Krisztus; 2. a tradíció a hűséget, pontosságot jelöli, amitől Torben elszakad önkényes értelmezése, gyakorlata folytán.

    3. Értékelésem:
    - Torben egy átgondoltnak tűnő rendszert hirdet, előadásmódja magával ragadó, áthallásos jelképeket (puszta, böjt, álom) tudatosan használ, nagyon fontos és nagy horderejű ígéreteket tesz (gyógyulások), sok helyen csúsztat (összemos, féligazságokat hangsúlyoz), igazolhatatlan sztorikat használ igazolásként, átláthatatlan (üzleti) modellt működtet.
    - ezek alapján tipikus karizmatikus vezető; egy a sokmillió másik közül.
    - a legfőbb érve a mozgalma mellett, hogy "végre szabadon azt tehet, amit akar, nincs fölötte senki".
    - Hivatkozik rá, hogy az ApCselben 1. azt látjuk, ahogyan Krisztus tanította tanítványait, 2. és tanítványait, ahogyan tanítottak, kiteljesedtek --> igen, az egyház keretein belül, szabályok szerint, hit-egységben.
    - Támadja a katolikus egyházat, mert egy hatalmas gépezet/vállalat, nem olyan élő kisközösség, amit az ApCselben látunk --> 1. helyi szinten olyan (kéne, hogy legyen), 2. történelmi folyamatok smafu? (a 12 apostolból világszerte ismert: nagy területű, sokmilliós közösség lett - a hiteles hagyomány okán van a rendszer, amit támad).
    - Támadja a pápaság, papság, összejövetelek intézményét, mondván, hol van mindez az ApCselben? Hát a Bibliában minden megtalálható, de ő kb. 50+ oldalt vesz figyelembe, a teológiát és a hagyományokat elveti...
    - Alamuszi csúsztatással az egyház alapítását Nagy Konstantinnak tulajdonítja, ezzel elvágva azt a krisztusi alapítástól, ami okán majd az ő saját prófétai-kiválasztott (isteni) igazolhatatlan igazságai lesznek a mérvadók --> őt kell követni, azt' jó lesz.

    Részemről ennél többet nem kívánok foglalkozni a sokadik megmondóemberrel, akinek az a baja az egyházzal, hogy szerinte eltévelyedett, nem bír 5 évet várni, hogy szerephez jusson, ezért 3+ költözéssel alapít újra meg újra saját gyülekezeteket, ahelyett, hogy az életét feltenné a szerinte lényeges tévedések megjavítására - ehelyett tovább szakítja az egységet képmutató és hazug állításokkal támadva azt, amit "fontosnak" tart.

    Ezt meg itt hagyom:
    Torben Søndergaard a rationalwikin (angol)

    [ Szerkesztve ]

    "Szerintem."

Új hozzászólás Aktív témák