Új hozzászólás Aktív témák

  • Attila2011

    aktív tag

    válasz Anfänger #23599 üzenetére

    Te úgy érted a hitet, ahogy akarod, én meg úgy, ahogy én. Nem tudom mi a baj a teológiával, hiszen magyarul is Istenről való tudományt, beszédet jelent.

    Én is hallottam olyan történetet, hogy a karizmatikus szektás prédikátor imádkozott a halottért, s csodák csodájára feltámadt. Ezt több helyen is eljátszották, majd talán 1-2 éve lehetett olvasni, hogy ezúttal valóban meghalt a delikvens, s érdekes módon halva is maradta. Valószínűleg Isten se nagyon fogja jutalmazni a színjátékért, az emberek bolonddá tétele miatt.

    De ezek szerint, akkor te nem hajtottál végre ilyen csodát.

  • Anfänger

    őstag

    válasz MageRG #23600 üzenetére

    Ki írhatná felül bennem azt amit nekem maga Isten mondott? Senki,még az angyalok sem.
    Senki nem tudna meggyőzni engem. Senki nem nagyobb Istentől!

    Nichts ist unmöglich? Dann schlag mal ne Drehtür zu! :)

  • MageRG

    addikt

    válasz Anfänger #23602 üzenetére

    "Senki nem tudna meggyőzni engem."
    Ez pont az irracionális (ésszerűtlen) viselkedés definíciója. Gondolkodj rajta, valóban büszkének kell-e lenned erre...

    "What is bravery, without a dash of recklessness!"

  • Anfänger

    őstag

    válasz MageRG #23603 üzenetére

    Én igen,büszkélkedek az Istennel,nem magammal akartam büszkélkedni,sajnálom ha úgy tűnt. Én mindennel Istennek adok dicsőséget.A büszkeség inkább az amit benned látok,hogy amit te eddig tanultál,azt nem vagy hajlandó feladni annak érdekében,hogy megismerd az Istent. Voltam büszke és önző is,sőt sok minden más is,immár sok mindentől szabad vagyok,mert Jézus megszabadított. Sokkal jobb Jézussal az ÉLETET élni,mint a világi életet élni.

    Nichts ist unmöglich? Dann schlag mal ne Drehtür zu! :)

  • Miklós315

    aktív tag

    válasz Anfänger #23599 üzenetére

    A teológiára ne úgy gondolj, mint ami merev elzárkózás a megélt hittől.

    Az egyén mindennapokban megélt hite egy lényeges dolog.
    De fölmerülnek kérdések, amikre jó lenne választ kapni (ld. e topikot is). E válaszokat két úton kapjuk: közvetlenül Istentől vagy közvetve Istentől.

    1. Közvetlenül - ez nyilvánvaló (ima --> válasz, ha...).

    2. Közvetve - teológia (kérdés --> Biblia --> értelmezés (válasz))
    A felmerülő kérdés alapján átnyálazzák, mit tanított Isten a kinyilatkoztatás által. Itt merülnek fel a csúsztatások, félreértelmezések lehetőségeinek végtelenjei.
    a) konkrét értelmezés: ha sáskát ír, sáskára gondol,
    b) misztikus értelmezés: bármi is lehet, mert nem cél, hogy összhangban legyen a tanítással a végeredmény (önző, kapzsi célok, átverések; tévedések),
    c) Jézus üzenetével, tanításával összevetve történő értelmezés - az ellentmondások, elferdülések kiküszöbölése, hosszan, logikusan, Isten segedelmével (imák is) átgondolva.

    A teológia az esendő, mindennapi ember hitének kérdéseit megválaszolni igyekvő (ezen belül Isten és a teremtése - mindenség - megismerésére törő) logikai segítség. Az ember korlátos képességeinek, eszközeinek egyike, amellyel lehet élni és visszaélni is.
    Élni: az eredeti szövegekkel, a tanítással egységben levő értelmezések megvalósulása a mind újabb korokban élő emberek számára (amikor még nem volt modern technológiai vívmányok sora, akkor más közegben, ritmusban, stb. éltek az emberek, más politikai-gazdasági-etikai (mennyiség és minőség) behatások érték őket.) A keresztény hit (Isten üzenete) e változó világban az állandóság. Ennek kell megmaradnia: nem mondhat ellent az (új) értelmezés az eredeti üzenetnek.
    Visszaélni: csalásokkal megtéveszteni és kirabolni a fogékonyakat.

    [ Szerkesztve ]

    "Szerintem."

  • MageRG

    addikt

    válasz Anfänger #23604 üzenetére

    Én legalábbis úgy gondolom magamról, hogy meggyőzhető vagyok. Vagyis hajlandó vagyok feladni a meggyőződésem, ha megfelelő érvekkel szembesítenek.

    "Inkább kapjak olyan kérdéseket, amelyekre nem lehet válaszolni, mint olyan válaszokat, amelyek nem kérdőjelezhetők meg."
    Richard Feynman, Nobel-díjas fizikus

    "What is bravery, without a dash of recklessness!"

  • Anfänger

    őstag

    válasz Miklós315 #23605 üzenetére

    Értem,amit mondasz,de ha a bibliából csak egyes részeket hiszünk el,akkor nem lesz teljes a hitünk,és nem fogjuk megismerni a teljes igazságot.
    Ha mondjuk azt nem hisszük el,hogy aki hisz,az is fogja majd azokat a dolgokat cselekedni amelyeket Jézus,akkor nem is fogjuk tudni cselekedni soha. Ha elhisszük,hogy Isten gyermekei vagyunk,és Ő bennünk él,és királyi nemzet vagyunk,az változtat az identitásunkon.
    A hit nagyon sokat számít,nem kell belőle sok. Jézus mondja ugye,ha csak annyi hitetek lenne,mint a mustármag,szólnátok a hegynek,hogy ugorjon a tengerbe és megtenné. Minden betegség és függősség is szellemi hegy. Érteni kell,mire gondol Jézus,persze nem mindig szó szerint értendő. Szóval a mi identitásunk nem az amit mi a szüleinktől kaptunk és kapunk folyamatosan.
    Kaptunk nevet,mindenki azonosul vele,mert azon a néven szólítják őt élete végéig. Azt az identitást veszi magára az ember,amit megtanul születésétől kezdve. De mi nem Józsi,Béla,István stb... vagyunk,hanem Jézus testvérei az Isten igazsága szerint. Aki megtért,bemerítkezik és elhiszi,amit a biblia ír,mint Isten örökké tartó igazsága,annak meg fog változni az élete ,az Isten dicsőségére.

    Nichts ist unmöglich? Dann schlag mal ne Drehtür zu! :)

  • Anfänger

    őstag

    válasz MageRG #23606 üzenetére

    "Inkább kapjak olyan kérdéseket, amelyekre nem lehet válaszolni, mint olyan válaszokat, amelyek nem kérdőjelezhetők meg."
    Richard Feynman, Nobel-díjas fizikus

    Isten igazsága sem kérdőjelezhető meg. Attól függetlenül,hogy a legtöbb ember nem hiszi el,még igazság. És mindenki meg is fog bizonyosodni róla. A kérdés csak az,hogy mikor.

    Nichts ist unmöglich? Dann schlag mal ne Drehtür zu! :)

  • Miklós315

    aktív tag

    válasz Anfänger #23607 üzenetére

    Továbbra sincs azzal gondom, hogy mást/másképp/másban hiszel, de mondom másképp, mi tűnik fel az írásaidból:

    A "csak a hit" kiindulópont, és mellé a "nem kell egyház, nem kell teológia - ezek korlátoznak, megrontanak" felfogás logikátlanságokat, konkrétan ellentmondásokat generálnak. Egy rakás ilyet fogalmazol meg.

    Legfrissebb példa erre:
    "Isten teszi amit tesz azokon keresztül,aki hisz.
    A Szentszellem tette azt Lázárral is,a fiatal lánnyal is Péteren keresztül is,az apostolokon keresztül is még sok esetben és napjainkban is.
    Jézusban is a Szentszellem munkálkodott,ugyanaz a Szentszellem,aki Jézust feltámasztotta a halálból."

    Vs.

    "Ha mondjuk azt nem hisszük el,hogy aki hisz,az is fogja majd azokat a dolgokat cselekedni amelyeket Jézus,akkor nem is fogjuk tudni cselekedni soha."

    Na most itt vagy nem fogalmazol pontosan (ami gond, mert ez egy írott fórum, lassabb, nehézkesebb megérteni egymást), és akkor ez a kisebb gond, vagy ellentmondasz a saját hitednek, értelmezésednek.

    A teológia mint műfaj, logikai keretet ad a hitnek, hogy ne térjen le az idők során a hívő az igaz útról (Isten eredeti üzenete, tanítása ne szenvedjen csorbát).
    Eszköz, rendszerez, tisztáz, segít megérteni.
    A "csak egyes részek a Bibliából" tétel meg nem valós vádpont.

    [ Szerkesztve ]

    "Szerintem."

  • MageRG

    addikt

    válasz Anfänger #23608 üzenetére

    Minden igazság annyit ér, amennyire meg tudod mutatni másoknak.
    Addig rendben hogy szerinted "Isten igazsága" igaz, de mivel tudod másoknak megmutatni, hogy tényleg az?

    "What is bravery, without a dash of recklessness!"

  • Anfänger

    őstag

    válasz Miklós315 #23609 üzenetére

    Figyelj,nehéz így írva elmagyarázni,mert nekem nincs olyan nagy biblia ismeretem,mint neked/ nektek. Figyelj,nem maga a bibliai ismeret teszi meg azokat a cselekedeteket,amelyeket Jézus is megcselekedett,hanem a Szentszellem. A Szentszellemhez nem kell Pázmány Péter egyetemet végezni teólógia szakon,hanem el kell hinni amit Jézus mondott pl.a János 14 ben.

    14.12
    12 "Bizony, bizony, mondom néktek: aki hisz énbennem, azokat a cselekedeteket, amelyeket én teszek, szintén megteszi, sőt ezeknél nagyobbakat is tesz. Mert én az Atyához megyek, 13 és amit csak kértek majd az én nevemben, megteszem, hogy dicsőíttessék az Atya a Fiúban; 14 ha valamit kértek tőlem az én nevemben, megteszem." 15 "Ha szerettek engem, megtartjátok az én parancsolataimat, 16 én pedig kérni fogom az Atyát, és másik Pártfogót ad nektek, hogy veletek legyen mindörökké: 17 az igazság Lelkét, akit a világ nem kaphat meg, mert nem látja őt, nem is ismeri; ti azonban ismeritek őt, mert nálatok lakik, sőt bennetek lesz."

    Aztán egyre több Igét fog megismerni az ember,mert Isten szelleme erre fogja őt vezetni.

    A hit hallásból van,vagy abból,hogy én itt most írok és valakit megérint ezen keresztül az Isten Szentszelleme,és bűnbánatra indítja őt,és megtér ezmiatt az Istenhez,ha megtért,megkapja ama segítőt, ( A Szentszellemet ) és Ő elvezeti őt minden igazságra,késztetni fogja őt arra,hogy olvassa az Igét,mutat neki esetleg csodát,csodás gyógyulást hogy erősítse őt a hitében.
    Máté 22:21
    21 Jézus így felelt: „Igazán mondom nektek: ha hisztek, és nem kételkedtek, ti is megtehetitek, amit én tettem ezzel a fával. Sőt, még többet is: ha például azt mondjátok ennek hegynek: »Kelj fel, és zuhanj a tengerbe!« az is megtörténik. 22 Mindazt, amit imádságotokban hittel kértek, meg fogjátok kapni.

    Mindezt úgy,hogy mégcsak bibliai ismerete sincs az embernek,sem főiskolája,sem templomba nem jár/járt,sőt,mondjuk nagy bűnöző,és bűnben él.

    Máté24
    Akkor Jézus ezt mondta nekik: Igazán mondom nektek, a vámszedők és a prostituáltak előbb be fognak menni Isten Királyságába, mint ti! "

    Szóval nem ellentmondások ezek,csak annak tűnik ellentmondásnak,aki mondjuk teológiát végzett suliban,vagy bibliaiskolát,esetleg oda- vissza fújja az Igéket. Szóval a hit fontosabb mint a bibliaismeret.
    Persze ,az is fontos,Istennek is fontos lesz,hogy tanulmányozzuk az Igét megtérés után,és a Szentszellem erre fog minket megindítani. De a csodákhoz vagy az élő kapcsolathoz nem kell teológia.
    A farizeusok bíztak abban,hogy ha minden betűjét ismerik a bibliának,akkor ők az Istenről mindent tudnak,mert ember közül senki nem volt olyan akinek ne tudtak volna válaszolni bármilyen bibliai kérdésre.
    Mégsem ismerték fel Jézust,mint megváltót,sőt,a saját népe feszítette keresztre Őt.

    Nichts ist unmöglich? Dann schlag mal ne Drehtür zu! :)

  • Anfänger

    őstag

    válasz MageRG #23610 üzenetére

    "Minden igazság annyit ér, amennyire meg tudod mutatni másoknak.
    Addig rendben hogy szerinted "Isten igazsága" igaz, de mivel tudod másoknak megmutatni, hogy tényleg az?"

    Istennek a dolga bebizonyítani,és csakis az Ő akaratától függ,hogy megteszi- e!

    Én nem mutogatok, és nem bizonyítgatok,Jézus sem bizonyítgatott amikor a Sátán megkísértette Őt.
    Pedig a Sátán maga is az Igéből próbált idézni.
    Máté4.4
    "6 És monda néki: Ha Isten fia vagy, vesd alá magadat; mert meg van írva: Az ő angyalainak parancsol felőled, és kézen hordoznak téged, hogy meg ne üsd lábadat a kőbe. 7 Monda néki Jézus: Viszont meg van írva: Ne kisértsd az Urat, a te Istenedet.

    Nichts ist unmöglich? Dann schlag mal ne Drehtür zu! :)

  • Miklós315

    aktív tag

    válasz Anfänger #23611 üzenetére

    Ööö... nem :((( :)

    Lassan írom, hogy még érthetőbb legyen:
    A hit a legfontosabb gyakorlati alap + ehhez társul, kiegészíti ezt a teológia.

    Miért?
    Mert nem egymást gyengítik, lehetetlenítik el, hanem, hanem erősítik egymást.

    1. Megtérsz, hiszel, gyakorlod a mindennapokban, de egyszer felmerül egy kérdés és szeretnél választ kapni rá. Olykor elég az ima (rájössz magadtól mert "kilogikázod", vagy Isten válaszol). De néha nem ilyen könnyű és gyors a válasz meglelése, ezért megkérdezel mást (papot, lelkészt, nővért, szerzetest, stb.), és/vagy elolvasol vonatkozó hiteles értelmezéseket.

    2. Még nincs hited, de érdeklődsz. Ha rendszerezett teológia híján esel bele a hit gyakorlati alkalmazásába, mindaddig nincs gond, amíg nem kerülsz összetűzésbe önmagadban egy kérdéssel, dologgal kapcsolatban. Ekkor felmerül benned egy (vagy több) kérdés. Innentől kéne azt, hogy "ld. 1-es pont", de ha elveted az intézményes vallást és a rendszeres teológiát, akkor csak az ima marad.
    Ha kalsz választ, megnyugszol, de ha nem, akkor marad a kérdőjel.

    3. Minden külső vonatkozási pont nélkül hinni esetlegességet jelent.
    Csak a saját értelmezésed fog számítani, minden mást elvetsz, és ez nagyon messzire vezethet. Letérhetsz az üdvözítő útról, fanatizálhat, kiábrándulhatsz, bármi lehet.
    (Mindez megeshet az intézményes vallás és teológia mellett is, csak láthatóbb, mert van viszonyítási pont: pl. egy éve így magyarázta, ma meg úgy - ellentmondást generálva... vajon miért? Mi lehet a szándéka? Stb.)

    Még egyszer:
    a megélt, gyakorlati, hiteles hitélet és a rendszeres teológia segíti, erősíti egymást.

    Az, hogy "majd Isten megválaszolja, segít, mert hiszek" egy lehetőség. Elvileg igen, de mi van, ha azt gondolod, hogy eléggé hiszel, és Isten szerint meg nem hiteles ez Tőled, és nem válaszol? Megsértődsz rá, elfordulsz, kétségbe esel? Mi van, ha ez egy próbatétel (Jób)? Stb.

    [ Szerkesztve ]

    "Szerintem."

  • Miklós315

    aktív tag

    válasz Anfänger #23611 üzenetére

    Külön is kérdezek.

    Írtad, hogy "ott a Biblia, hinni kell Isten szavában és nem kell más (teológia, egyház)"

    Hogy viszonyulsz a több ezer oldalas szöveghez? Betartod minden egyes mondatát, rendelkezését...?
    Szó szerint veszed, vagy átülteted modern mai korunkba?
    A zsidó szertartások és Jézus tanításai mentén hogyan vélekedsz az egyes dolgokról (pl. sertéshús, sáskaláb, stb)?

    Ezt érdeklődő kérdéskörnek szánom, tehát kíváncsi vagyok. :R

    "Szerintem."

  • Miklós315

    aktív tag

    válasz Attila2011 #23560 üzenetére

    "...mert ez egy elég látogatott fórum."

    Ezt honnan lehet tudni? Mert alig öten-hatan (inkább 3-4-en) írkálnak/unk ide... :D

    "Szerintem."

  • Anfänger

    őstag

    válasz Miklós315 #23613 üzenetére

    "és Ő elvezeti őt minden igazságra,késztetni fogja őt arra,hogy olvassa az Igét"

    "Persze ,az is fontos,Istennek is fontos lesz,hogy tanulmányozzuk az Igét megtérés után,és a Szentszellem erre fog minket megindítani. "
    2x is leírtam ,hogy az Igeolvasás is fontos. De én azt gondolom,hogy Istennek először is az kell,hogy a szíved szomjazza Őt és az Ő igazságát,hogy vágyjunk Istenre és higgyünk benne. Ez miatt fog nekünk Isteni dolgokat mutatni,gyógyulást,csodát,szabadulást,látomást..... Ő megmutatja ezeket azoknak,akik szívből vágynak Istenre és a vele való élő kapcsolatra. Megmutatja nekik még azelőtt,hogy az embernek bármiféle bibliai ismerete lenne. De ugye a Szentszellem arra fogja vezetni az embert,hogy olvassa Isten Igéjét,mert fontos az Istennek,hogy az embernek legyen bibliai ismerete. Én csak arra akartam rámutatni,hogy nem a bibliai szintünk alapján fog tudni vagy akar majd használni bennünket Isten,hanem a hitünk és az Isteni utáni vágyunk miatt . Sajnálom,ha félreérthetően fogalmaztam.
    Szóval mint Jézus mondta:
    " Ne félj,csak higgy.

    Nichts ist unmöglich? Dann schlag mal ne Drehtür zu! :)

  • Miklós315

    aktív tag

    válasz Anfänger #23616 üzenetére

    "...nem a bibliai szintünk alapján fog tudni vagy akar majd használni bennünket Isten..."

    Ezt nem is vitattam, sőt ebből kiindulva írtam többször, hogy hit+teológia, ahol a hit az általad kizárólagosnak tartott tétel, a teológia az általam hozzáfűzött eszköz.

    [ Szerkesztve ]

    "Szerintem."

  • Anfänger

    őstag

    válasz Miklós315 #23614 üzenetére

    Mi Jézus parancsolata,amit be kell tartanunk? Mi a 2 parancsolat,amit az újszövetségben mondott?
    Ezt ha betartod,mindet betartod. Isten szelleme egyfolytában tisztogatja az embert,szeretetre formál,alázatosra de ugyanakkor határozottá,türelmessé..... sorolhatnám.
    Hasonlóvá tesz bennünket Jézushoz. Persze ez nem 2 nap alatt fog megtörténni. Kis időbe telik amíg eljutunk oda,hogy megtudjuk mi is a mi identitásunk,kik is vagyunk valójában,de van egy segítőnk,hála a mennyei Apánknak,nem egyedül kell ezt elérnünk,úgy nem is menne. Saját erőből hamar elbuknánk,és nem jutnánk el az üdvösségre soha.

    És hogy mit nevez még Isten Igének,ami felett sokan átsiklanak
    5 Mózes 30
    11 Ezek a tanítások, törvények és parancsok, amelyeket ma elétek tárok, nem megfoghatatlanok vagy érthetetlenek számotokra. Nem nehéz ezeknek engedelmeskednetek.12 Nem a mennyben vannak, ahová nem tudnátok felkapaszkodni, s azt kellene mondanotok: Ugyan ki tudna fölmenni a mennybe, hogy lehozza nekünk a törvényt, hogy teljesíthessük követeléseit?13 Nem is a tenger túlsó partján van, ahová nem tudnátok érte menni, s azt kellene mondanotok: Ugyan ki tudna átkelni a tengeren, hogy elhozza nekünk a törvényt, hogy teljesíthessük követeléseit?14 Nem! Az ige nagyon is közel van hozzátok! Ott van az a szátokban és a szívetekben hogy igazodhassatok hozzá.

    Nichts ist unmöglich? Dann schlag mal ne Drehtür zu! :)

  • Miklós315

    aktív tag

    válasz Attila2011 #23619 üzenetére

    Azt gondoltam ez alapján, nagy a látencia (read only)...

    "Szerintem."

  • Anfänger

    őstag

    válasz Miklós315 #23617 üzenetére

    " ahol a hit az általad kizárólagosnak tartott tétel, a teológia az általam hozzáfűzött eszköz."
    Az rendben van,hogy nekünk az eszköz.
    Sokunknak jó,hogy van lehetőségünk olvasni a bibliát.
    Egy keresztkérdés. És most minden logikát és tanulmányt tegyél félre amit ismersz és próbálj meg a szíved szerint válaszolni a következő kérdésre.
    - Tegyük fel,hogy elmész Afrikába, Isten Szentszellemével jársz, beszélsz 5 olyan embernek Istenről,akik még soha nem olvasták a bibliát,
    de mégcsak Jézusról sem hallottak.A
    teljes örömhírt elmondod nekik tömören,( ez 1 óra maximum,de az idő most lényegtelen),majd rájuk teszed a kezedet, imádkozol értük,Ők megtérnek,elhiszik amit mondasz és be is merítkeznek, aztán megkapják az Isten által ígért Szentszellemet. Megszabadulnak az addigi varázslásokból,attól a naptól kezdve hisznek Istenben. Majd 5 nap múlva meghalnak mindannyian. Szerinted nem a mennyországba fognak jutni,mert nem ismerték a bibliai Igéket? Mert nem tanulmányozták azt?

    Ezt csak azért írom,mert arra akarok rámutatni,hogy a hithez nem kell feltétlenül a teológia ahhoz,hogy Isten minket használjon. ( Legyen az gyógyítás,vagy prófétálás...)

    DE a teológia maga a hit nélkül legtöbbször kevés.
    Így is megérinthet bennünket Isten és rábírhat minket a bűnbánatra, és akkor meg is fogunk térni hozzá,remélhetőleg. Aztán bemerítkezés,Szentszellem és a többi...
    Isten szerintem azokat bírja megtérésre,akik mentálisan készen vannak. És napjainkban nagyon sokan készen vannak szó szerint.

    Nichts ist unmöglich? Dann schlag mal ne Drehtür zu! :)

  • Miklós315

    aktív tag

    válasz Anfänger #23621 üzenetére

    "De a teológia hit nélkül legtöbbször kevés"
    Ezt már többször írtam én is, ebben nincs véleménykülönbség.

    A fenti példádra a válasz - szűken, szó szerint értelmezve azt - az, hogy "de, igen, oda jutnak".

    Node.
    Amennyiben kibővítjük a példádat, a következőkre jutunk:
    1. Mi történik az 5 nap alatt - megtérésük és haláluk közt? (Mert most nem tudjuk)
    a) Istennek tetsző, hiteles, jó életet élnek - "üdvözülnek"
    b) bűnbe esnek - megbánják? meggyónják? jóvá teszik (vezeklés)? nem bánják meg? - "?"
    c) hisznek, próbálnak jók lenni, de félreértelmeznek valamit és bűnös (Istennek nem tetsző) életet élnek - "nem üdvözülnek".

    2. Mi van, ha egy kérdés kapcsán egyikük ezt, másikuk azt vallja - mind Istenre hivatkozva?

    Szerinted:
    1. Aki megtér, az megkapja a Szent Lelket, az vezeti, és Isten megmondja mi hogyan van. (De ez az ideális helyzet)
    2. Pillanatokban, rövid távon írsz/gondolkodsz, problémák nélkül (pedig a Bibliában sok isteni hit-próba szerepel). Ekkor felmerül: isteni csönd van, nem kapsz útmutatást, csak kihívást, mit teszel?
    a) imádkozol amíg nem válaszol végre?
    b) elbizonytalanodsz (elhagyott/eltévelyegtél/rosszban hittél)?
    c) megkérdezel másik hívőt, volt-e már hasonló helyzetben?
    d) ilyen szitut elképzelni sem tudsz?

    "És most minden logikát és tanulmányt tegyél félre"
    Ezt filmekkel kapcsolatban is nehéz, mármint nem gondolkodó üzemmódban bambulni :D

    [ Szerkesztve ]

    "Szerintem."

  • MageRG

    addikt

    válasz Anfänger #23612 üzenetére

    "Istennek a dolga bebizonyítani,és csakis az Ő akaratától függ,hogy megteszi- e!"
    Ez egy nagyon kényelmes kis világnézet. Fennen hirdeted a magad igazát, de amikor szembesítenek az állítás ürességével, akkor elhárítod a felelősséget.
    Gyakorlatilag mindig igazad van, és sose lehet rámutatni, ha tévedsz.
    Ezt azt is jelenti, ha esetleg valóban tévednél, akkor sose fogsz rájönni.

    "What is bravery, without a dash of recklessness!"

  • Anfänger

    őstag

    válasz Miklós315 #23622 üzenetére

    "1. Mi történik az 5 nap alatt - megtérésük és haláluk közt? (Mert most nem tudjuk)
    a) Istennek tetsző, hiteles, jó életet élnek - "üdvözülnek"
    b) bűnbe esnek - megbánják? meggyónják? jóvá teszik (vezeklés)? nem bánják meg? - "?"
    c) hisznek, próbálnak jók lenni, de félreértelmeznek valamit és bűnös (Istennek nem tetsző) életet élnek - "nem üdvözülnek"

    Ha valaki megtért,bemerítkezett és megkapta a Szentszellemet akkor akarattal nem fog bűnözni és bűnben élni,mert az Isten szelleme a jóra vezet. Megformatálja a szívet, mint a számítógép a merevlemezt. És a szívből szól a száj, mint tudjuk,ezt sem véletlenül mondja az Ige.
    Nem azt mondom,hogy attól kezdve,hogy megtért az illető,már soha nem vétkezik,ez nekünk embereknek lehetetlen. Mert elbukunk,hibázunk,de Jézus vére engesztelő áldozat ezért értünk az Atyához.
    Egyszeri ,tökéletes,örökké tartó áldozat.
    1 Korintus6.20
    "19 Tudjátok meg, hogy a testetek a bennetek lakó Szent Szellem temploma! Igen, a Szent Szellem tulajdona, akit Istentől kaptatok, ezért többé már nem ti rendelkeztek a testetekkel! 20 Isten nagyon drága váltságdíjat fizetett értetek szerezzetek hát dicsőséget Istennek a testetekkel is!"

    "2. Mi van, ha egy kérdés kapcsán egyikük ezt, másikuk azt vallja - mind Istenre hivatkozva?"

    Egy a Szentszellem mind az 5 emberben. Ha egyikük kijelentést kap Istentől és elmondja azt annak akinek az Isten szánta, Isten szelleme teljes békességet jelent ki abban ezt ezzel kapcsolatban,ha elmondja neki az illető.

    Tegyük fel,egyiknek mutatja az Úr,hogy tegye a kezét a másik vállára és imádkozzon érte,hogy meggyógyuljon.
    Ez az ember elmondja ezt a másiknak és megkérdi tőle,hogy megteheti- e azt.
    Ő persze beleegyezik,mert Isten akarata volt,és már őt felkészítette erre Isten szelleme. Beleegyezik. Amaz imádkozik pár szóval és az illető válla teljesen meggyógyul abban a pillanatban. A többiek ezt látván erősödnek a hitükben és hálát adnak Istennek.

    "a) imádkozol amíg nem válaszol végre?

    Én beszélek a mennyei Apámmal. Mert a gyermeke lettem,imádkozásnak mondjuk, viszont én már nem annak mondanám.
    Az elején,megtérésünk után,amíg csecsemők vagyunk a hitben,addig Isten nem hagy magunkra,válaszokat kapunk,ha teljes szívvel vágyjuk Őt.
    Amikor felcseperedünk,akkor megpróbál minket. Úgy viselkedik mint egy Apa.
    Egy élő személy,nem egy tárgy. Teljesen személyes,teljesen egyedi,kreatív... Ameddig csecsemők vagyunk,úgy nevel,amikor felcseperedünk,akkor ahhoz mérten kezel és nevel,de soha el nem hagy.

    b) elbizonytalanodsz
    (elhagyott/eltévelyegtél/rosszban hittél)?
    Semmiképpen,hiszen tudom,hogy ki vagyok a Jézusban. Nem szabad engednünk a Sátánnak,amikor támad. Amikor olyan gondolatok jönnek,hogy pl. Magadra maradtál.../ez és ez a bűnöd.../már megint hibáztál.../
    Isten büntet,azért vagy beteg,azért van ez vagy az... Ezek mind a Sátántól jönnek,ő a vádló.

    De le lett győzve. Jézus legyőzte. Nem nekünk kell legyőzni. Mi hatalmat kaptunk felette amikor Isten gyermekeivé lettünk.
    Lukács 10.18
    18. Ő pedig ezt mondta nekik: láttam (figyeltem) a sátánt, mint villámlás esett le az égből. 19. Lám, hatalmat adtam néktek (megadtam nektek a felhatalmazást), hogy kígyókon és skorpiókon tapodjatok, és minden ellenséges erőn úrrá legyetek, és semmi sem fog néktek ártani, 20. de nehogy annak örüljetek, hogy a szellemek engedelmeskednek nektek, inkább annak örüljetek, hogy a neveitek fel vannak írva az egekben.

    c) megkérdezel másik hívőt, volt-e már hasonló helyzetben?
    Persze,beszélgetni lehet és kérdezni erről,Apa rajta keresztül is válaszolhat.
    Sőt egy zeneszámon keresztül is. Elég egyetlen szó,ami Istentől jön,hogy elvégezze azt amit Isten nekünk azzal mutatni akar.
    Ézsaiás 55.10
    "
    10 Mert ahogyan az eső és a hó lehull az égből, és nem tér oda vissza, hanem megöntözi a földet, termővé és gyümölcsözővé teszi; magot ad a magvetőnek és kenyeret az éhezőnek, 11 ilyen lesz az én igém is, amely számból kijön: nem tér vissza hozzám üresen, hanem véghezviszi, amit akarok, eléri célját, amiért küldtem."
    d) ilyen szitut elképzelni sem tudsz?"
    Előzőre a válaszom,erre is megállja a helyét.

    ""És most minden logikát és tanulmányt tegyél félre"
    Ezt filmekkel kapcsolatban is nehéz, mármint nem gondolkodó üzemmódban bambulni :D"

    Igen,ez nem egyszerű. :D

    Nichts ist unmöglich? Dann schlag mal ne Drehtür zu! :)

  • Anfänger

    őstag

    válasz MageRG #23623 üzenetére

    "Ez egy nagyon kényelmes kis világnézet. Fennen hirdeted a magad igazát, de amikor szembesítenek az állítás ürességével, akkor elhárítod a felelősséget."

    Igen,így igaz. Akkor sem fogok sem neked,sem senkinek bizonygatni. Akinek bizonyíték kell,az megkeresi maga. Aki hisz és kér annak adatik.

    Máté 16.
    "1 A farizeusok és a szadduceusok odamentek, hogy kísértsék őt: kérték, hogy mutasson mennyei jelt nekik. 2 Ő azonban így válaszolt nekik: "(Amikor esteledik, ezt mondjátok: Szép idő lesz, mert vöröslik az ég! 3 Reggel pedig: Ma zivatar lesz, mert vörös és borús az ég. Képmutatók! Az ég arcát meg tudjátok ítélni, az idők jeleit pedig nem tudjátok?) 4 E gonosz és parázna nemzedék jelt követel, de nem adatik neki más jel, csak a Jónás próféta jele."

    Nichts ist unmöglich? Dann schlag mal ne Drehtür zu! :)

  • MageRG

    addikt

    válasz Anfänger #23625 üzenetére

    Akkor teljesen feleslegesen hirdeted az igét, mert:
    1. semmivel nem járulsz hozzá, hogy meggyőzd a hallgatóságot
    2. Isten nélküled is eljut ahhoz, akinek fontos

    "What is bravery, without a dash of recklessness!"

  • Anfänger

    őstag

    válasz MageRG #23626 üzenetére

    Soha nem felesleges.
    Te magad akarod eldönteni ezt az Isten és az olvasók helyett? Te ismered Isten akaratát,hogy mennyi olvasót akar megérinteni azáltal,hogy mi itt beszélgetünk?
    Ne bíráskodj,az soha nem vezet jóra.
    Térj meg,merítkezz be és lesz bizonyítékod. Nem tőlem,hanem Istentől.
    Menj közelebb Jézushoz,Ő miatta újra olyan közvetlen kapcsolatba kerülhetsz az Istennel,mint annó Ádám és Éva voltak.
    Jézus az Ő áldozatán keresztül tette lehetővé,hogy újra élő kapcsolatba kerülhessünk a mennyei Apánkkal.
    Jézus az élet,Ő az egyedüli út és az igazság. A legtökéletesebb és legdrágább áron vásárolt meg bennünket Istennek,ahogy azt fentebb is írtam.
    Zárkózzatok be otthon a szobába,és imádkozzatok,hogy találkozhassatok Jézussal. Nem kell erőlködni,nem kell rágörcsölni csak akarni kell vele találkozni,és Ő oda fog menni hozzátok. Ő látja a szíveket és szeret minket egytől- egyig. Neki elég vagy így,ahogy vagy,amilyen vagy.

    Nichts ist unmöglich? Dann schlag mal ne Drehtür zu! :)

  • Miklós315

    aktív tag

    válasz Anfänger #23624 üzenetére

    :R

    Közelítsük meg máshonnan (máshogyan) az intézményes kereszténységgel kapcsolatos ellenérzéseidet. Tematikusan csoportosítottam az igehelyeket az eddig, korábban felvetett kritikáid alapján.
    Ezeket tehát hogyan értelmezed?

    EGYHÁZ (szűken vett értelemben: struktúra, tisztségek, liturgia, stb.) - KÖZÖSSÉG (teljes értelmében: az igaz keresztény hívők összessége által alkotott egyház):

    Mt 16,18-19:
    18Én is mondom neked: Péter vagy, erre a sziklára építem egyházamat, s az alvilág kapui sem vesznek rajta erőt. 19Neked adom a mennyek országa kulcsait. Amit megkötsz a földön, a mennyben is meg lesz kötve, s amit feloldasz a földön, a mennyben is fel lesz oldva.”

    ApCsel 6,1-7 A szerpapok kiválasztása

    ApCsel 13, 2-3:
    2Egy nap, amikor az istentiszteletet tartották és böjtöltek, így szólt hozzájuk a Szentlélek: „Rendeljétek nekem Barnabást és Sault arra a munkára, amelyet szántam nekik!” 3Erre böjtöt tartottak, majd rájuk tették kezüket, és útnak bocsátották őket.”

    ApCsel 14,23:
    23Az egyházak élére (kézrátétellel) elöljárókat rendeltek, és imádkozva, böjtölve az Úr oltalmába ajánlották őket, akiben hittek.”

    1Tim 3 Az egyházi elöljárók
    3,1-7: püspökök
    3,8-13: diakónusok

    Ef 2,19-22:
    19Ezért már nem vagytok idegenek és jövevények, hanem a szentek polgártársai és Isten családjának tagjai. 20Apostolokra és prófétákra alapozott épület vagytok, s a szegletkő maga Krisztus Jézus. 21Ő tartja össze az egész épületet, belőle nő ki az Úr szent temploma. 22Ti is benne épültök egybe a Lélek közreműködésével az Isten hajlékává.”

    1Kor 3,17:
    17Aki lerontja az Isten templomát, azt Isten elpusztítja. Isten temploma ugyanis szent, s ti vagytok az.”

    EUCHARISZTIA ALAPÍTÁSA (liturgia - közösség):

    Mk 14,24:
    24Ő pedig így szólt: „Ez az én vérem, a szövetségé, amely sokakért kiontatik.””

    1Kor 11,23-24:
    23Én ugyanis az Úrtól kaptam, amit közöltem is veletek: Urunk Jézus elárulásának éjszakáján fogta a kenyeret, 24hálát adott, megtörte és így szólt: „Vegyétek és egyétek, ez az én testem értetek. Ezt tegyétek az én emlékezetemre.””

    1Kor 11,33-34:
    33Ezért, testvéreim, ha étkezésre gyülekeztek, várjátok meg egymást. 34Aki éhes, egyék otthon, hogy ne ítéletre gyűljetek össze.”

    Zsid 10,25:
    25Összejöveteleinkről ne maradjunk el, mint némelyek szoktak, hanem annál inkább bátorítsuk egymást, minél közelebb érzitek a napot.”

    Egy életen át kell játszani... (megtérés és bűn):

    Jn 15,3-4:
    3Ti már tiszták vagytok a tanítás által, amelyet hirdettem nektek. 4Maradjatok hát bennem, s akkor én is bennetek maradok. Amint a szőlőtő sem teremhet maga, csak ha a szőlőtőn marad, úgy ti sem, ha nem maradtok bennem.”

    1Tim 5,12:
    12Vívd meg a hit jó harcát, szerezd meg az örök életet, hiszen erre kaptál hivatást, s erre tetted le számos tanú előtt az igaz hitvallást.”

    1Tim 5,14:
    14Teljesítsd megbízatásodat bűntelenül és feddhetetlenül Urunk, Jézus Krisztus eljöveteléig.”

    ApCsel 14,22:
    22Erőt öntöttek a tanítványok lelkébe, bátorították őket, hogy tartsanak ki a hitben, mert „sok szorongatás közepette kell bejutnunk az Isten országába.”

    [ Szerkesztve ]

    "Szerintem."

  • Anfänger

    őstag

    válasz Miklós315 #23628 üzenetére

    Ne haragudj,de nincs kedvem ezeket egytől egyig megmagyarázni,hogy én ezeket hogyan értem. Örülök,hogy ennyi energiát belefektettél a válaszba.
    Sajnálom,fáradt vagyok,kibújok a válasz alól.
    Csak arra kérlek téged is,és mindenkit,hogy
    menj be a te belső szobádba és kérd Jézust,hogy rombolja le a falakat az elmédben,melyek az Isten ismerete ellen emeltettek. És Ő el fog juttatni a teljes igazságra. Jézus nagyon jól tudja,hogy vágysz arra,hogy megismerd Őt és az igazságot!

    Nem az a lényeg,hogy én ezeket hogyan értem. Ettől senki nem lesz előbbre,csakis maga Jézus tud egyen- egyenként segíteni nektek és elvezetni mindenkit a teljes igazságra.
    Imádkozom azért,hogy megismerjétek Jézust és az Ő szabadításának erejét,akkor is amikor még a testetekben vagytok. És azért könyörgök és azért esedezem,hogy lakhassunk az Úr házában életünknek minden idejében és gyönyörködhessünk az Ő templomában.
    Ha bárkinek bármi gondja,problémája akad az életben,és szeretné,hogy valaki imádkozzon érte,nyugodtan írjon nekem privát üzenetet.
    Legyetek áldottak.

    Nichts ist unmöglich? Dann schlag mal ne Drehtür zu! :)

  • Miklós315

    aktív tag

    válasz Anfänger #23629 üzenetére

    Semmi gond. Azt látni, hogy erős hited van, ami jó.

    Arra kívántam viszont rámutatni, hogy önmagában (egyedül) a hit viszonyítási pont nélkül (logikus, rendszeres teológia nélkül), - értelmezési önkénynek kitéve - nem teljesedhet ki. Istent a szívünkkel és az értelmünkkel egyszerre keressük, és próbáljuk minél jobban megismerni, mert különben tévelygés lehet a következménye (a "magányos" hitnek).

    Erre Te is rávilágítottál, amikor ezt írtad:
    "... ha a bibliából csak egyes részeket hiszünk el, akkor nem lesz teljes a hitünk, és nem fogjuk megismerni a teljes igazságot." (#23607) Anfänger

    "...a falakat az elmédben,melyek az Isten ismerete ellen emeltettek..."
    Így tehát ez pont nem valós, mert a teológia (értelem, értelmezés, rendszeres ismerete a kinyilatkoztatásnak) nem fal, hanem ajtó/mankó/híd (ami tetszik).

    [ Szerkesztve ]

    "Szerintem."

  • MageRG

    addikt

    válasz Anfänger #23627 üzenetére

    De ez semmiben nem különbözik egy fanatikus imám szövegétől, vagy egy flúgos fazonétól, aki válltig állítja, hogy meglátogatták az ufók.
    Ez azt jelenti hogy ugyanúgy kell hinni Allahban és az ufókban is?
    Újra elmondom: ez a szöveg nem tesz hozzá semmit a mondanivalód hitelességéhez.
    Sőt, teljesen olyan, mintha csak büszkélkedni akarnál, milyen jól érzed magad a saját gondolatmenetedben.

    Hogy ne bíráskodjak? Mindannyian, nap mint nap ítéleteket hozunk. Te is megtetted, amikor valami meggyőzött.
    Engem sajnos nagyon zavar, ha olyan gondolkodást propagálnak, amivel totálisan be lehet vinni az embereket az erdőbe.

    "What is bravery, without a dash of recklessness!"

  • Anfänger

    őstag

    válasz MageRG #23631 üzenetére

    Megértem,hogy így gondolkozol,mert én is pontosan így gondolkoztam azelőtt. Bár én mindig hittem Istenben a magam módján,és nem próbálgattam bebizonyítani ,hogy Isten nem létezik. Én nem a magam igazát hirdetem,hanem az Istenét,ami nem betű,hanem szellem,aki életet ad.
    Ha Jézus visszajön,azok az emberek akik elutasították Őt,és minket,azok pont az Istent hirdetőket és az Isten igazságát hirdetőket fogják hibáztatni azért,hogy miért nem voltak erőszakosabbak a hitetlenekkel. Isten gyermekeit fogják számonkérni, és gyűlölni,amiért ők maguk megkeményítették a saját szívüket,nem hittek és elvesznek.
    Istent fogják gyűlölni a csapásokért, amik történnek/ történni fognak.
    Nem az én igazam a fontos,nem óvodások vagyunk,akik vitatkoznak,hogy kinek van igaza! Istennek van igaza!
    Mit nyerek én azzal,ha hazudok itt nektek és miattam elkárhoztok?
    És mit nyerek azzal,ha itt az igazat mondom és megtértek mindannyian?
    Istenért teszem,és hálás vagyok azért,hogy Isten használ engem,hogy ezt tehetem,de semmit nem várok el ezért Istentől. Ő ad,ha úgy akarja. Nem értem teszi ezeket,nem értem használ hanem az emberekért. Én meg akarom Őt jobban ismerni.
    Isten látja a lelkemet,hogy segíteni akarok,és nem az erdőbe bevinni benneteket!
    Isten a fontos és Jézus áldozata.

    Nichts ist unmöglich? Dann schlag mal ne Drehtür zu! :)

  • MageRG

    addikt

    válasz Anfänger #23632 üzenetére

    Nem próbálgatom bebizonyítani, hogy Isten nem létezik. Ez nyilván lehetetlen. (konkrét állítások továbbra is lehetnek cáfolhatóak)
    Azt próbálom megmutatni, hogy az indokok, ami alapján egyesek hisznek nagyon nem jók. Ugyanezen indokok alapján lehetne hinni Allahban, Zeuszban, vagy a tündérekben is.

    Azt el tudom fogadni, ha valaki személyes élmények alapján hisz, de tisztában van vele, hogy ez csak számára meghatározó. És nem próbálja kategorikusan kijelenteni, hogy márpedig Isten ilyen vagy olyan, és csak neki van igaza.

    "What is bravery, without a dash of recklessness!"

  • MageRG

    addikt

    válasz Anfänger #23632 üzenetére

    Bocs, ha megsértelek a válaszokkal. Remélem sikerül jobban megértened a gondolatmenetemet.
    "...nem óvodások vagyunk,akik vitatkoznak,hogy kinek van igaza!"
    Arról vitatkozunk, hogy kinek az állításai felelnek meg a valóságnak.
    "Istennek van igaza!"
    Az sem biztos, hogy létezik, hát még az, hogy egyáltalán szóba áll velünk és mindig igaza is van.
    "Mit nyerek én azzal,ha hazudok itt nektek és miattam elkárhoztok?"
    Tévedésben élni ugyanolyan érzés, mint ha igazam van. De ha megmutatják, hogy nincs igazam, az rossz érzés. A legtöbb ember ezt kerüli, erre vagyunk beállítva.
    Minél több erőforrást áldoztam egy téves elképzelésbe, annál jobban fáj, és annál nagyobb a motiváció, hogy fenntartsam mindennek ellenére.
    Egyébként nem gondolom hogy hazudsz. Szerintem tényleg elhiszed, amit mondasz.
    "És mit nyerek azzal,ha itt az igazat mondom és megtértek mindannyian?"
    Sokkal többet nyernél, ha olyan módszert választanál ami biztosabb lábakon áll, és sokkal kisebb hibával dolgozik. Így csak olyan híveket nyersz, akik lehet hogy jó dologban hisznek, de teljesen rossz (ésszerűtlen) indokkal.

    "What is bravery, without a dash of recklessness!"

  • Anfänger

    őstag

    válasz MageRG #23634 üzenetére

    Nem,szó sincs arról,hogy a válaszaiddal megsértesz! Ha akarnám sem tudnál megsérteni velük. :)
    A baj ezzel az,hogy mindenki bizonyítékot szeretne! De hogyan tudná egy ember bebizonyítani azt,hogy neki az Isten kinyilatkoztatta magát?
    Sehogy nem tudom bebizonyítani.
    De nem is akarom,mert lehetetlen dolog!
    Annyit tudok,hogy elmondom,aztán vagy elhiszitek vagy nem.
    Ha nem tudod,hogy van Isten és ha van is,azt mondod,hogy nem biztos,hogy mindig igaza van,az sem baj,Ő látja a szívedet,és ha valóban keresed Őt,akkor neked is meg fogja mutatni magát. Be fogja bizonyítani azt,amit tőlem szeretnél,hogy Ő létezik és élő igaz Isten,aki szeret és kegyelmes! És a Fiát adta értünk! Mindent meg fog mutatni,csak vágyni kell Őt megismerni!

    Nichts ist unmöglich? Dann schlag mal ne Drehtür zu! :)

  • Anfänger

    őstag

    válasz Anfänger #23635 üzenetére

    MageRG!
    Ha akarnál,sem tudnál megsérteni*

    Nichts ist unmöglich? Dann schlag mal ne Drehtür zu! :)

  • Miklós315

    aktív tag

    Egy nagyon fontos dolog:

    az egyénnek (bárki) a saját akaratlagos bizalma Istenben --> a hit (ezért nem tudás, hanem hit)

    Ez nem úgy működik, hogy egyenletből levezetik, hogy x=valami, és akkor, csakis akkor elfogadom, mert kidobta a gép, mint egy matematikai eredményt - tehát jó lesz az nekem, mert nem tévedhetek, be van bizonyítva, nincs min agyalni, stb.

    E helyett két mozzanatból áll össze (a hit, teljességében), és ebből a egyik:
    egy ésszerű, logikus rendszer, ami a felmerülő kérdéseket igyekszik megnyugtatóan tisztázni (összhangban a hittel, mert annak tartalmával, tehát az Isteni Kinyilatkoztatással nem állhat szemben),

    a másik:
    egy belső (az egyénben meglévő személyes) bizalom, ami mondható meggyőződésnek, vágynak, vagy leírható más "szinonimával".
    De ez nyilvánvalóan kevesebb külső, objektív megbízhatóságot jelent a tudományos egzakt axiómákkal szemben.

    Tehát "objektív külső szempontból nehezen igazolható" belső meggyőződés + egy "külső szempontból objektíven könnyebben igazolható" logikai rendszer (teológia) együtt vezet el Isten megismerésére, megértésére, a Vele való közösségre (tanításainak megfelelő, Neki tetsző élet élése, melynek közös - Istené és az egyéné - célja az üdvözülés lesz).

    "Szerintem."

  • MageRG

    addikt

    válasz Miklós315 #23637 üzenetére

    "..."objektív külső szempontból nehezen igazolható" belső meggyőződés + egy "külső szempontból objektíven könnyebben igazolható" logikai rendszer..."
    = pszichológiai és episztemológiai meggyőződés.

    "What is bravery, without a dash of recklessness!"

  • Miklós315

    aktív tag

    Az jutott eszembe, hogy az érdeklődőknek egy kutatási kiindulópontként használható könyvajánlót illesztek be ide, amit igyekeztem úgy kivitelezni, hogy a lehető legtöbb linken tartalomjegyzék is elérhető legyen, továbbá tematikailag csoportosítottam a címeket.

    ÁLTALÁNOS / BEVEZETŐ

    Gál Ferenc – A kereszténység mint vallás
    Avery Dulles – Az egyház modelljei
    Michael Kunzler – Az egyház liturgiája


    SZÖVEGKUTATÁS / ÉRTELMEZÉS - ÓSZÖVETSÉG

    Rózsa Huba – Bevezetés az Ószövetségbe
    Rózsa Huba – A világ és az emberiség eredete a Bibliában
    Rózsa Huba – Az Ószövetség keletkezése I.
    Rózsa Huba – Az Ószövetség keletkezése II.
    Rózsa Huba – Üdvösségközvetítők az Ószövetségben
    Rózsa Huba – A hét főbűn - Tanulmánykötet


    SZÖVEGKUTATÁS / ÉRTELMEZÉS - ÚJSZÖVETSÉG

    Vanyó László – Az ókeresztény egyház irodalma I-II.
    Kocsis Imre – Bevezetés az Újszövetség kortörténetébe és irodalmába I.
    Kocsis Imre – Bevezetés az Újszövetség kortörténetébe és irodalmába II.
    Benyik György – Az Újszövetségi Szentírás keletkezés- és kutatástörténete
    Jakubinyi György – Máté evangéliuma
    Martos Levente Balázs – Márk evangéliuma
    Kocsis Imre – Lukács evangéliuma
    Gál Ferenc – János evangéliuma
    Gál Ferenc – Pál apostol levelei
    Kocsis Imre – A hegyi beszéd


    KERESZTÉNY FILOZÓFIA

    Bolberitz Pál – A keresztény bölcselet alapjai
    Bolberitz Pál – Bevezetés a logikába
    Bolberitz Pál – A megismerés és értelmezés filozófiája
    Bolberitz Pál – A metafizika alapjai
    Bolberitz Pál – Filozófiai kozmológia
    Bolberitz Pál – Freund Tamás – Hit és tudomány
    Bolberitz Pál – Hit és ész
    Bolberitz Pál – Ateizmus és keresztény hit
    Bolberitz Pál – Szabadság és erkölcs
    Grichka Bogdanov - Igor Bogdanov - Jean Guitton – Isten és a tudomány
    Max Scheler – A filozófia lényegéről
    Karl Jaspers – A filozófiai hit


    DOGMATIKA

    Csordás Eörs – Bevezetés a Krisztus misztériumba
    Kránitz Mihály – Alapvető hittan I. - Kinyilatkoztatás, vallás, vallások
    Kránitz Mihály – Alapvető hittan II. - Jézus Krisztus személye
    Kránitz Mihály – Alapvető hittan III. - Az egyház
    Kránitz Mihály – Alapvető hittan IV. - Hit, tudás és megismerés
    Puskás Attila – A teremtés teológiája
    Puskás Attila – A kegyelem teológiája
    Puskás Attila – Jézus Krisztus
    Dolhai Lajos – A szentségek teológiája
    Leo Scheffczyk - Anton Ziegenaus – Mária az üdvtörténetben
    Bernd Jochen Hilberath - Hans Kessler - Müller Alois – A dogmatika kézikönyve I-II.

    "Szerintem."

  • Miklós315

    aktív tag

    válasz MageRG #23638 üzenetére

    Kb. ja. A filozófiai részen lehet évezredekig rugózni, mert nyílt logikai játék, de az egyén belső szándékával (hogy ő éppen hisz, míg mondjuk a másik fél nem) már nehéz mit kezdeni.

    A hitet észérvekkel, meggyőzően beleszuszakolni az egyénbe nem lehet: vagy nyitott rá, vagy (esetleg még) nem.
    Ezért a "győzz meg érveléssel" pont itt (e mozzanatban) nem játszik. A logikai ellentmondásokat le lehet győzni általa, de a hit-mozzanat az egyén belső, akaratlagos cselekvése, ezt más helyette nem tudja "meglépni".

    "Szerintem."

  • MageRG

    addikt

    válasz Miklós315 #23640 üzenetére

    Ha jól értem, ha episztemológiában egyet értenek (igazolt hit, ésszerűen hiszem, amit hiszek), akkor nem nagyon lehet egyénileg, belsőleg más eredményre jutni.
    Ha mégis, akkor a belső ellentmondás elveti a "külső" igazolást.

    "What is bravery, without a dash of recklessness!"

  • Miklós315

    aktív tag

    válasz MageRG #23641 üzenetére

    Megpróbálom levezetni (kicsit messzebbről, lehetőleg átfogóan, de vázlatosan):

    (1. Isten kinyilatkoztatásának legelső lépése maga a Teremtés)
    2. Második lépés a kiválasztott nép --> Ószövetség (zsidó hit - része a Messiás-várás)
    3. Harmadik lépés Krisztus (a Fiú eljövetele) --> Újszövetség (immáron mindenkire vonatkoztatva) --> Jézus a megígért megváltó (zsidók, stb. nem fogadják el, szerintük nem Ő az) --> az "eredendő bűn és Isten kapcsolata az emberrel" viszonylat helyreállítása; remény)
    4. Krisztus tanításai, utasításai, szándékai szerint: a keresztény egyház és a tanítás a végidőig (az a dolgunk, hogy Istennek tetsző, hívő életet éljünk, hogy végül az üdvözülés aktusában újra megvalósuljon az egység Istennel - a közösségi térben az egyén kiteljesedése)

    5. Az egész zsidó-keresztény hit közösségi élmény. Az egyén a közösségben oké, de egyének egymás mellett (mintegy párhuzamos világokban) nem oké. Az egész Biblia a közösségre alapuló tanúságtétel.
    6. Az emberben kezdetektől ott a kétely, gondolkodás készsége, stb. (ajándék és átok egyszerre: ajándék --> szabadság; átok --> bűnbeesés lehetősége).
    7. A rendszeres teológia segít a mindig aktuális ismeretek, fejlettség szintjén élő embernek megtalálni az újabb és újabb felmerülő kérdésekre a választ. Minden ilyenre megvan a válasz a Bibliában (Isten üzenetében, tanításában), de amíg nem merül föl a konkrét kérdés, addig nem is keresik rá a választ (többnyire :)).

    8. Tehát a hit nélkülözhetetlen, belső szándék (Isten felé igyekvés), amit kiegészít, támogat a hittudomány logikus értelmezési kerete. E kettővel (szívvel és ésszel) juthatunk el az Isten igazságaihoz.
    A szív mindenki sajátja, ezt nem erőltethetjük kívülről (volt rá példa a történelemben, de láthatóan nem megoldás), de lehetőséget adhatunk neki.
    Az ész segít jó úton, az igazság útján maradni (vagyis a eredeti forrás, a Biblia tanainak megfelelő mederben hinni, élni). Értelem nélkül nincs visszaigazolás, vagyis "rossz lóra is tehetünk", anélkül, hogy feltűnne (az meg messzire vezet egyéni és közösségi szinten is, az üdvözülés viszonylatát is beleértve).

    Tehát kell a személyes belső kapcsolat Istennel/Jézussal, de mellette lehet és kell is kérdezni, gondolkodni, mérlegelni (mi, miért, hogyan...).

    Rövid válasz a kérdésre: a külső visszaigazolás segít nem eltévelyedni, tehát elvileg nagy difi nem lehet az egyéni értelmezések közt (a tanítás lényege egyezni fog).

    [ Szerkesztve ]

    "Szerintem."

  • MageRG

    addikt

    válasz Miklós315 #23642 üzenetére

    Ellenben a valóságban hányféle keresztény egyház van?

    "What is bravery, without a dash of recklessness!"

  • Miklós315

    aktív tag

    válasz MageRG #23643 üzenetére

    Erről is ment fentebb a dumaparti: amíg valaki önmaga értelmez, kívülről könnyebben kisül, ha valami nem klappol nála, de ha már rendszeres értelmezés mentén mennek a nézetkülönbségek ugyanazon forrásra mutogatva... :U

    A legtöbb esetben apró hangsúlyeltolódások vannak (pl. római és görög katolikus), ám mellette nagyobb eltérések is akadnak (katolikus és protestáns), és vannak teljesen vállalhatatlan megközelítések is (adott szekták).

    A diskurzus folyamatos :)

    "Szerintem."

  • MageRG

    addikt

    válasz Miklós315 #23644 üzenetére

    Kívülállóként nem látok diskurzust, csak megmerevedett álláspontokat.
    Létezik az átlényegülés? Van szentháromság?
    Krisztus isten volt, vagy ember, akit Isten fiává fogadott?
    Üdvözülhet-e az ember csak a jótettei által?
    Isten szava-e Mormon könyve?
    Szerintem ezek olyan kérdések, amiben két ellentétes álláspontú felekezet soha nem tudna megegyezni.

    "What is bravery, without a dash of recklessness!"

  • Attila2011

    aktív tag

    válasz MageRG #23645 üzenetére

    "Kívülállóként nem látok diskurzust, csak megmerevedett álláspontokat."
    Nem is nagyon kell látni, hiszen minden lényegi kérdést egyetemes zsinatokon már az ókorban, illetve a középkor elején tisztáztak az egyházatyák. Aki ezeket nem fogadja el, nem keresztény. Azon is morfondírozhatnál ennyi erővel, hogy Isten szava-e a Korán, ha már a Mormon könyvét említetted (egyébként inkább az, mint utóbbi).
    Van pár dolog, amiben nincs teljes egyetértés, mint az átlényegülés, ha már említetted, de ezek azért nem üdvösséget lényegében befolyásoló dolgok.

  • Miklós315

    aktív tag

    válasz MageRG #23645 üzenetére

    Kívülről senki semmit nem lát. :DDD / :O

    A világ tele van templomokkal, amiket úgy méricskélnek az emberek (azok a sokak, akik nem járnak misékre, nem hívők), mintha valami űrbéli civilizáció itt hagyott roncsai lennének...
    Aztán bemész a templomba, ahol van egy Istentisztelet/mise/szertartás, amiből látsz, amit látsz, értesz, amit értesz. Kell az aktív megismerés mozzanata, hogy jobban megismerd a hitet, ami felé elkötelezted magad. Szép tanítások, tetszik, elfogadom, hiszem. De mit is?

    Kell, hogy utánajárjon az egyszeri hívő, hogy miről is van szó: pl. egyes krisztusi tanítások értelme, célja, és mit jelent az én életemben ma, holnap, meg holnapután. Kérdezze a papot, olvassa el a teológiai tárgyú irományokat, beszéljen a többi hívővel, stb. - ez egy hosszú elmélyedés folyamata. Elvégre a hívő nem automata (itt jön képbe a szabad akarat, és a hit mint cselekvő aktus az egyén részéről), hanem gondolkodó lélek.

    Az egyházak belülről folyamatosan kommunikálnak egymással (pl. ökumenizmus), hivatalos és informális keretek közt vitatkoznak, körüljárnak, boncolgatnak teológiai témák kapcsán mindenféle kérdéseket (értelmezések).
    A távlati célja ennek az újraegyesülés, egységbe jutás (a szakadások felszámolása).

    Miért a szakadások (kérdik a partvonalról értetlenkedők)?
    Mert minden képletből, olvasatból oly könnyedén kihagyják az egyik nagyon fontos résztvevő, alkotó elemet: az embert.
    Az ember (a hívő) nem passzív elszenvedője, hanem aktív szereplője az Isten-ember kapcsolatnak, ergo a szabad akarat lényegéből fakadóan hajlamos is a tévedésre, a bűnre, az ostobaságra... szóval sok mindenre, ami apró lépésekben eljuttatta az egyházszakadáshoz a közösséget. Az igazság egy. De az értelmezés önálló, és hibázhat, és a hibák reakciókat váltanak ki (pl. reneszánsz pápaság, reformáció, ellenreformáció, felvilágosodás, új mozgalmak, stb.).

    Az emberi (világi) történelem a hívő szemszögéből (természetes módon) üdvtörténet is. Isten mindig szerepel benne, de ahogy a világi (nem vallásos szemlélettel vizsgált) történelem tárgyalásakor is apró mozzanatok sorára jutnak a történészek, ugyanez akkor is igaz, ha az üdvtörténet keretében (szemléletéből) vizsgáljuk meg a történelmet.

    Szabad akarat - hiba elkövetése - megbánás - üdvözülés --> mind összefügg egymással.

    Most a felvetéseidre:
    "Létezik az átlényegülés? Van szentháromság?
    Krisztus isten volt, vagy ember, akit Isten fiává fogadott?
    Üdvözülhet-e az ember csak a jótettei által?"
    Azért is linkeltem be a könyveket, mert aki nem csak mondjuk az angyalokról akar plusz egy sort a többi mesefigurája közé, hanem komplex érdeklődést mutat a keresztény hit iránt, az legalábbis katolikus vonalon el tud indulni.
    Egy kérdésre egy válasz három másik kérdést generál. Viszont a könyvek (melyeket linkeltem) révén a kérdező végül körbeér, mert: minden összefügg, és rendszerben van. A kérdések 99%-ára meglesz a válasz általuk. Ez azért biztos, mert ezek a több száz (inkább ezer) éve feltett kérdések generálták az egész adathalmazt. Nem Te teszed fel ezeket elsőként. Viszont szerencsédre ma már pikkpakk megtalálhatod a válaszokat (értsd jól: nem a középkorban laksz egy eldugott faluban, olvasni sem tudsz, interneted sincs...hanem ma, itt). És utána (már rendelkezel egy alaptudással, sok mindent helyretettél), már van értelme azt a két-három dolgot megvitatni, ami mondjuk érintőlegesen merül fel, tehát a könyvek sem említik, de kikövetkeztethető.

    "Isten szava-e Mormon könyve?
    Szerintem ezek olyan kérdések, amiben két ellentétes álláspontú felekezet soha nem tudna megegyezni."
    Van, ami egyértelműen elvetendő (eretnek), van, ami eltérésekkel, de az eredeti forráshoz alapvetően hű álláspont, ergo van értelme érdemi vitát folytatva közelíteni a saját álláspontokat. Már írtam, folyamatos a párbeszéd a "hitek" közt (katolikus, protestáns, anglikán, zsidó, iszlám, stb.).

    [ Szerkesztve ]

    "Szerintem."

  • Anfänger

    őstag

    [Curry Blake,Isteni gyógyítás] . Mindenkinek ajánlom a figyelmébe.
    Aztán egy másik érdekes néznivaló :
    [Andrew Wommack válasza a koronavírussal kapcsolatban] .
    Jó szórakozást és elmélkedést! Remélem,Isten felnyit pár szemet és szívet ezekkel,az Ő dicsőségére!
    Közben olvasom,amiket írtok,érdekes. :R
    A vidiket kezdjètek előlről,legyetek szívesek! Köszi.

    [ Szerkesztve ]

    Nichts ist unmöglich? Dann schlag mal ne Drehtür zu! :)

  • Miklós315

    aktív tag

    Kiegészítés a múltkori abortusz-témához:

    Új-Zéland az eddigi legliberálisabb abortusztörvényt vezette be elsőként.
    Ennek értelmében a születésig lehetőség van elvetetni a magzatot.

    "Szerintem."

  • Miklós315

    aktív tag

    válasz Anfänger #23648 üzenetére

    A Curry Blake videót elkezdtem nézni, addig jutottam vele, hogy "azért kezdtünk ebbe bele, mert meghalt a lányom."

    Na tehát:
    1. Krisztus SOHA nem beszélt arról, hogy türelmetlenül, most rögtön azonnal (a videóban: "nem holnap, hanem ma") jár ez meg az a csodatevő képesség, ami csodássá varázsolja a földi életet.
    2. Krisztus azt mondta, hogy NEM a földi lét számít (kényelem szempontjából, ellenben hit szempontjából igen), hanem majd Isten országa lesz a jutalma az érdemeseknek.
    3. A csávó egy nagy megrázkódtatást nem tudott egyeztetni az eredeti, igaz tanítással, ezért önállósult, saját hitet gyártott - önterápia gyanánt.
    4. Képezni a csodatevőket?? Okj-s bizonyítvány is jár ehhez??

    Szóval ezt nem kívánom komolyan venni. :(((

    "Szerintem."

Új hozzászólás Aktív témák