Hirdetés
- Akciófigyelő - Epic Store ajándékozás 7. nap: Control
- Akciófigyelő - Epic Store ajándékozás 6. nap: Dredge
- 2024 - Békés, boldog karácsonyt kívánunk minden olvasónknak!
- Akciófigyelő - Epic Store ajándékozás Dark and Darker: Legendary Status
- Jövőre érkezik az új Agatha Christie: Death on the Nile játék
-
GAMEPOD.hu
Ez egy agyalós-beszélgetős Covid-19 topik. Érvelni kötelező, a másikkal foglalkozni tilos, rettegőzés duplán, a szemlélet tudományos (a "meddig maradjanak a lezárások", azaz a társadalmi rész elfér, de csak szűken/járványhoz kapcsolódóan), ergo nem oltásellenes, nem hit alapú. Ami ebben a szellemben íródik, marad, ami nem, az nem, téríteni meg se próbálj.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Peterhappy
őstag
válasz Drótszamár #54781 üzenetére
+Kolopele: nagyon szepen koszonom az infot!
-
Peterhappy
őstag
Köszönöm. Ez nem jó hír, de nagyon jó tudni. Örülök, hogy rákérdeztem, mégha kissé hülyét is csináltam most itt magamból. Megérte.
Igen, ahogy olvastam, talán Ti már túl vagytok rajta, a legjobbakat Nektek!
+@fatal: neked is köszönöm. Akkor maradok, míg negatív nem lesz az itthoni tesztem és ha negatívat produkálok, bevállalok valahol egy PCR-t. Annyi pénzt nekem megér, hogy ne fertőzzem meg a Kolléganőket.
Még egyszer köszönöm mindenkinek!
-
Peterhappy
őstag
Sziasztok!
1)
Kedden pozitív lett az itthoni gyorstesztem, jeleztem a Főnökömnek, aki azt mondta, hogy a mostani protokoll szerint háziorvos az otthoni pozitív gyorsteszt alapján is pozitívnak minősít, nem küld el külön tesztelésre és felvesz a rendszerbe.
Ezt meg tudnátok erősíteni, valóban így van-e?
Hívtam a háziorvosomat a héten többször is, de nem hívott vissza (amekkora fennforgás lehet nála, nem csodálom és nem is tudok emiatt neheztelni rá).Amiért ez érdekes lenne, mert még csak két oltásom van és azt követő átesettséggel ugyebár fél évig érvényes lenne még a védettségi igazolványom.
A harmadik oltást idővel mindenképp felvenném a közeljövőben, viszont így, ha nem lenne sürgős, szívesebben várnék vele még néhány hónapot, hátha időközben tényleg kapunk valamilyen továbbfejlesztett vakcinát.2)
Ha holnap negatív a tesztem, fel tud venni ettől függetlenül a háziorvos múlt keddel "listára"? Ha pedig továbbra is pozitív, akkor holnaptól ketyegne a karantén, vagy múlt keddtől?Természetesen ha negatívat tesztelek, bemegyek személyesen a rendelőbe, csak ha esetleg még pozitív lennék... gondoltam előre tájékozódom.
3)
Illetve még egy hülye kérdés.Egy nap hőemelkedést leszámítva semmi bajom nem volt (koppkoppkopp), tegnap óta viszont van némi köhécselés (nem vészes) és érzem, hogy sokkal kevésbé érzem intenzívnek az ízeket. Remélem megúszom ennyivel (és összeteszem a kezem, ha igen), de ha köhögök, a negatív teszt dacára is fertőzhetek még?
Negatív tesztet követően vissza kell mennem az irodába, ahol egy idősebb még idősebb (nyugdíj előtt álló) kolléganővel dolgozom együtt, mindketten mindenféle krónikus nyavalyával a puttonyukban. Nem szívesen fertőzném meg őket, még ha egész nap maszkban is ülnék.
Előre is köszönöm a segítségeteket!
-
Peterhappy
őstag
válasz Alex91 #45911 üzenetére
Néhány napja futottam bele az egyik legnagyobb hírportálon, ahogy egymás alatti két cikkből az egyik cím azt hirdette, hogy aki még nem oltatott, feltétlenül vegye fel az oltást, mert csak azzal lehet esélyünk (átoltottság stb.), a másik pedig azt, hogy kell a harmadik oltás, mert már a második oltások nem érnek semmit.
Ez meg így azért elég visszás na. Én maholnap megyek a harmadik szuriért, nem én vagyok a célközönség, de azért fentieket elnézve mondjuk ki, sajnos valahol megérthető, ha egy oltásellenes azt mondja, akkor mi a búbánatnak oltassam magam, ha pár hónap múlva semmire se lesz elég.
-
Peterhappy
őstag
válasz Sir Pocok #41012 üzenetére
Nem tudom, mennyi lehet a napi mintavételezés határa, de nagyon sokan el sem mennek teszteltetni. Csak az én ismerettségi körömben akadnak ketten is, akik otthon dögrónak, 99% hogy mindketten C-19esek (egyiküknél igazolta is házi teszt), de egyikük sem megy el hivatalos tesztelésre.
(és a hál' Istennek egyelőre tünetmentes, szintén tesztmentes családtagokat még bele sem számoltam). -
Peterhappy
őstag
Sziasztok,
Szomszedom marcius kozepe ota nem erez izeket, szagokat.
Javasoltatok itt valamilyen orrspray-t, meg tudnatok irni pontosan mi az es milyen mennyisegben hasznalja?Rakeresnek, de abszolut nem emlekszem a gyogyszer nevere
Elore is nagyon szepen koszonom a segitsegeteket!
-
Peterhappy
őstag
Ennek max akkor lenne ertelme, ha a gyarat az EU-n sporolt penzbol huznank fel, Kariko kozbenjarasaval pedig vagy megvehetnenk a licenszt es exportra is termelnenk, vagy bergyartanank a Biotech-nek, a magyar lakossagot priorizalva.
Ha mar Kariko ugy is a mi nepunk szulotte (tegye fel a kezet, aki ismerte ket eve is), ziccer lenne ezt meglovagolni.
Aaa.Es adassam be jo szivvel a sinoszar.hu-t a gyerekeimnek...
Inkabb nem mondok semmit, meg eletemben eloszor kitiltatom magam. (Azt meg jobb alkalomra tartogatom)[ Szerkesztve ]
-
Peterhappy
őstag
Off?
Pesten a Bajcsyba van meg kb. 170 idopotty holnap kora delutanra! Ha esetleg valaki a Pfizer-re vart volna eddig...
-
Peterhappy
őstag
Lehet, hogy az, de amig jogszabalyi eloiras, tartsak mar be.
A 6 eves fiam is kepes hordani es en pl. gyalog jarok ertuk az ovisuliba oda-vissza (4*45p ha nem megyek utkozben mashova es a legrovidebb uton jovok). Neki is kenyelmetlen, a kislanyaimnak is, nekem is, utaljuk is, de ha ez a szabaly, ez a szabaly.
Tizbol ketten viselik a maszkot, orrot es szajat is eltakarva. Nem kis utcaban, az Ulloi uton.
Az pedig sokkal gazabb, hogy a bkv-n is egyre tobben "bliccelnek".Vagy ellenorizzek es legyen retorzio, vagy kukazzak a jogszabalyt, de ennek igy, ebben a formaban semmi ertelme.
-
Peterhappy
őstag
Igen, túl van már gyereknevelésen, nem egy panaszkodós fajta, pedig lázra hajlamos., ha betegszik, mindig lázasodik. Talán ezért az oltás utáni reakció is, de épp ezért is volt eléggé beijedve - állítása szerint ilyen magas láza még soha nem volt, főleg nem tartósan (hogy mennyi, azt nem tudom). De nem egy panaszkodós fajta, ha baja van, tényleg baja van, ha esetében mentő kérdése merül fel, annak tényleg van/lehet alapja.
De igazad lehet és biztos, hogy keveredett jó adag pánik is a dologba, talán az izomfájdalom miatt.@Emvy: Köszi!
-
Peterhappy
őstag
válasz Ricardo #13027 üzenetére
"Eddig is lehetett tudni, hogy az elhízás nagyon egészségtelen. Nem csaka covid miatt veszélyes. Akinek van egy pici esze, az ezzel tisztában van. Vicces az amikor úgy jön elő ez a téma, mintha ez nem lenne alap."
Sajnos ez így igaz. De amíg a helyes kézmosás sem alap, nincs min csodálkozni...
Oltási reakciók:
Apósom (59) tegnap reggel kapta meg a második Modernát (nemrég épült fel egy rákos megbetegedésből). Fáj a válla - és pont. És reméljük, ez így is marad. Őt az első oltás kicsit jobban megviselte, de akkor is csak kedvetlen, erőtlen volt, rossz közérzet - ennyi.Anyósom (57) péntek reggel vette fel a második oroszt, Ő meg sem érezte, semmi tünete, igaz neki az első után sem volt.
Kedves barátom (52) viszont a második orosz után (múlt péntek reggel) olyan szinten került parkolópályára, hogy majdnem mentőt hívtak hozzá. Ő teljesen összezuhant, estére egekbe szökött a láza, mindene is fájt. Másnap reggel hányt, a láz végig megmaradt, azt hitte elpatkol. Vasárnapra maradtak az izomfájdalmak és hőemelkedés, délutánra már abszolút láztalan volt. Az izomfájdalmak apránként, nagyon lassan hagytak alább nála, de kedd estére már teljesen rendben volt.
Vonatkozó kérdésem, lehet hogy hülyeség: az oltás utáni reakciók (a test reagálása) és általában az antitest termelés függhet attól, hogy és hová adják be az oltást? Többen írtátok, hogy csippentették a bőrt, esetleg nem a vállba adták, hanem valamivel lejjebb - létezik, hogy ezen (is) múlik, kinél mekkora védettség alakul ki?
Illetve még egy közvetlenebb eset. Szomszédainkat márciusban koronázták meg, Ők az első tünetnél azonnal elbarikádozták magukat, két hétig senki se ki - se be, kaját hordtak nekik, az ajtó elé tették stb. Ott a férfi volt rosszabbul, öt napig 39 fok felett volt a láza, már a doki is kórházat javasolt neki, végül nem kellett bemennie. A nő gyakorlatilag mindenféle tünet nélkül megúszta, az ízlelés- és szaglásvesztést leszámítva, ami azonban a mai napig fennáll nála.
Illetve mindkettőjük pulzusa magasabb még mind a mai napig - jövő héten mennek kardiológiára.
Annyi a grátisz sztori, hogy Ők gyakorlatilag a legelső naptól szedték a favipiravirt, szerintük használt (a kivétel erősíti a szabályt?) és hála az égieknek úgy fest, semmilyen, gyógyszerhez köthető mellékhatás nem jelentkezett náluk (koppkoppkopp).
De hangsúlyozva: nekik legelső nap felírták és el is hozták a gyógyszert. -
Peterhappy
őstag
Két dologból van most rengeteg. Kínai vakcinából és bulikázni vágyó fiatalokból.
Találkozik a keresleti és a kínálati oldal.Felőlem várják ki a jobbat, én nem sajnálom tőlük, de akkor addig meg ne teraszoljanak.
Bár még mindig hiszem azt, hogy egy idősebb állampolgár jobban rászorul a jobb vakcinákra, mint egy ereje teljében lévő tizen-huszonéves (természetesen nem ideértve az alapbetegséges fiatalokat) -
Peterhappy
őstag
#11363: OK, elnézést
Azt szeretném kérdezni, a várandós és szoptatós anyuka "kampány" véget ért?
Van egy kedves anyuka ismerősöm, sajnos most már közel két hónapja hiába vár a szurira, hiába. A háziorvosát kétszer sikerült ezen időszak alatt elérnie, mindkétszer elhajtotta ("Majd hívják") hogy várjon a sorára. Még kínait sem ajánlottak fel neki.
A kampányról sem tudott, én említettem neki anno, de azzal kapcsolatosan sem kapott semmilyen tájékoztatást a HO-tól.Sajnos picit bizonytalan, gyámoltalan a lány, szeretnék segíteni neki. Mit tegyen, hol érdemes érdeklődnie? A vakcinainfos ügyfélszolgálati számokon? Vagy regisztráljon a tömeges kínaira?
Ha neki, mint szoptatós kismama járna/járt volna moderna/pfizer gondolom jobban járna azzal, mint a kínaival...Előre is köszönjük a segítséget!
-
Peterhappy
őstag
válasz Viktoár #11350 üzenetére
Volt rá jó pár hónapjuk, hogy gondolkozzanak ezen. Ha az ÖSSZES fiatalnak elmondtad volna ezt tegnap a pultnál, egyetlen egy sem ment volna haza közülük. Ez az igazság.
És ahogy Parci írja, a gond az, hogy baromira nem ők fognak kidőlni, hanem hazaviszik a szülőknek, nagyszülőknek, a kistesóknak, akik meg szépen behordják majd az oviba/suliba.
Mehet a tömeges oltás. Kommunikálták volna inkább azt, hogy bárokba, teraszokra kizárólag oltási igazolvánnyal lehet menni - ezrével vennék most fel a kínait a fiatalok - mindenki jól járt volna. És időzítették volna a nyitást május 1-jére, a Munka ünnepére (milyen szentimentális is lett volna). Vagy 5m főhöz kötve, ha már ennyire számokhoz kötjük a védettséget... garantáltan motiváltabbak lettek volna a fiatalok is, így még annyira sem akarnak majd oltakozni - max. meccsre meg szigetre nem mennek, de minek az, ha piálni lehet oltás nélkül is?
Sokat tűrt itt mindenki, kibírtunk/kibírtak volna még két hetet azért, hogy töredékére csökkenjen a kockázat.
Szerintem amint vége a veszélyhelyzetnek, ezrével fognak lelépni az eü dolgozók. És akkor Isten óvjon minket egy negyedik hullámtól. -
Peterhappy
őstag
válasz Floyd80 #11018 üzenetére
Ha jol ertettem, 18 ev alattiak mehetnek, csak kell mellejuk oltasi igazolvanyos kisero
Nem lenne ez amugy nagy hulyeseg, ha a masodik oltas utan kuldenek ki vagy legalabb - oltastol fuggoen - ket vagy harom hettel az elso szuri utan.
Kerdes, lesz-e letszamkorlat vagy lehet tollni fullbaa kretent. -
Peterhappy
őstag
válasz Drótszamár #9758 üzenetére
Ez marha érdekes volt, köszi!
@Parci + általában mindenki: kitartás...
Lement az első hullám úgy, hogy azt se tudtuk kis túlzással, mitől félünk. Emlékszem még, mikor négyre ugrott a megbetegedések száma és ott voltak köztük a Haller gardenesek és a külföldi egyetemisták. Hónapok teltek el úgy, hogy én (és hozzám hasonlóan nagyon sokan) nem ismertem/ismertünk senkit, aki elkapta volna, nem hogy elhunyt volna a vírusban. Narxisból kis híján topikceleb lett a fél PH aggódott érte, mert napokig nem írt, közben szegény jobb híján, fektében nem tudott mit csinálni és kettesével nézte a filmeket.
Most, szinte napra pontosan fél évvel később meg nem hogy hét, lassan nap sem telik el úgy, hogy ne jönne hír valakiről, akit ismertünk és/vagy szerettünk. Az én bővebb ismerettségi körömben három haláleset volt a héten és sajnos küszöbön a negyedik, csoda kellene ahhoz, hogy lekerüljön a lélegeztetőgépről. Közülük ketten valamivel szűkebb körbe tartoznak, vagyis tartoztak. És ez csak ez a hét
Adott egy vírus, amitől ha félünk, abba zöldülünk bele, ha nem, akkor abba. Adott egy konstans bizonytalanság, egy bizonyos szintű rettegés, mindehhez hozzájárul a felborult élet, a bezártság, a home office (nekem áldás, de nem mindenkinek az), az otthonoktatás (nekem ez rémálom, de nem mindenkinek az) és lassan ott tartunk, nehéz embernek maradni még otthon is. És véleményem szerint sokat nyom a hangulaton ez az össze-vissza időjárás is, legalábbis nálunk jelentős befolyásoló tényező.Érthető az elkeseredettség, én pár hete gyűrtem magam alá egy hónapokig tartó hasonló lelkiállapotot. Rendet kellett tenni a fejemben: nincs mese, észnél kell maradni, a Gyerekek előttés felé tartást kell mutatni és megtenni mindent azért, hogyha benyaljuk ezt a sz@rt, minél jobb fizikai és szellemi állapotban legyünk. Az sem garancia semmire, de talán növeli az esélyeket.
-
Peterhappy
őstag
válasz Ringman #9693 üzenetére
Ez most komolyan elgondolkodtatott. Olyan fáradság van rajtunk hónapok óta, mint még soha. Eddig betudtam a home office és a home school okozta betompulásnak illetve agylezsibbadásnak, de lehet, hogy anno benyaltuk ezt a vackot és komolyabb tünet nélkül lehoztuk?
Jobbulást nektek, remélem nincs nagy gáz!
@Parci: nem arról volt szó régebben, hogy a vakcina csökkenti a post-covid tüneteket is? Vagy ezt végül megcáfolták, avagy csak rosszul emlékszem?
-
Peterhappy
őstag
A minap kérdezte valaki, mennyi az átfutási ideje az oltásregisztrációnak. Nálam 8 nap kellett hozzá.
A lekérdezés egyébként jó és hasznos. Javaslom, mindenki kérdezzen le, aki még nem tette (és még nem kapott oltást vagy értesítést), esetemben is így derült ki, hogy én sem voltam a rendszerben.
Mikor ez kiderült, megpróbáltam a másik mailcímemmel regisztrálni, azzal viszont már valaki regisztrált... (gondolom véletlen) Ekkor írtam a hibabejelentős e-mail címre egy pársoros levelet, onnan azóta sem kaptam választ - immáron három hete... -
Peterhappy
őstag
válasz Tigerclaw #9654 üzenetére
A létszám/m2 szerintem is sok, nálunk a közeli LIDL-be 140 főt, a piacra több mint 600 főt engedhetnek be egyszerre. Szerintem békeidőben sem szoktak ennél többen lenni...
Ezt a létszámot alhangon le kellene felezni.
És ezt kellett volna egy éve is bevezetni már. Mostanra talán a legtöbben már eljutottak volna oda, hogy nem érdemes minden nap az egy szem reggeli kakaós csigáért boltba járni - és hogy érdemes tudatosan, hosszabb távra vásárolni - már aki teheti.
szerk: áttettem offba
[ Szerkesztve ]
-
Peterhappy
őstag
válasz Soulfly842 #3527 üzenetére
+Kékes: mindkettőtöknek nagyon szépen köszönöm a türelmes, részletes válaszotokat
-
Peterhappy
őstag
Sziasztok,
A laza topikot már régóta nem követem, ezt viszont az indulása óta és van, hogy csak egy nap késéssel, de mindent elolvasok. Jó dolgokat írtok, akarva-akaratlanul sok (fel nem tett) kérdésemet megválaszoltátok, ezt ezúton is köszönöm.
Három (és fél) olyan kérdésem volna, melyek talán felmerültek már valamilyen formában, csak átsiklottam felettük (vagy elfelejtettem). Ezek megválaszolásában szeretném kérni a segítségeteket.
1) az oltottak száma ma ~1,1 millió fő. Ez tehát az "oltottak" száma, amit a sor címe sugall és amire első nekifutásra gondolnék, vagy a beadott oltások száma? Azaz a második oltásokat már nem számítják ide, avagy igen és a ténylegesen beoltottak száma jóval kevesebb?
2) azokat, akik így vagy úgy, de már átestek a c19-en, fogják oltani? Hol helyezkednek el ők a sorban?
Egyfelől ugye egyre több esetet hallani, hogy valaki másodjára is elkapta a vírust, másfelől viszont kb. egy hete volt itt egy angol (amerikai?) cikk, miszerint lehetséges, hogy a vakcina segít a long-covid tünetek enyhítésében-kezelésében. Talán utóbbi miatt is érdekes/érdemes volna.Illetve a bónuszkérdés, amit nem tudok pontosan és biztosan szó volt már róla: aki már bizonyítottan elkapta, kaphat oltási bizonyítványt (útlevelet). Ez azt jelenti, hogy második nekifutásra már nem fertőz? Vagy jól sejtem, hogy ez nem így van? De akkor hogy kaphat útlevelet?
3) Úgy emlékszem, nyáron-ősszel még arról volt szó, ezek az oltások várhatóan nem nyújtanak túlzottan sokáig védelmet és valószínűleg évente - mintegy influenza elleni védőoltás szerűen - kell majd ismételni, de rémlik néhány hónapos távlatra szóló védettség is.
Politikától függetlenül (random országra vetítve) kérdem, ha most ilyen tempóban, ilyen oltási sorrendben adják a vakcinákat, mi van akkor, ha a korábban oltottak védettsége (jelentősen) csökken/megszűnik, miközben esetleg a sor végén kullogó fiatalok még az első oltásokat sem kapták meg?
Sarkítva fogalmazva lehetséges az is, hogy életünk hátralévő része egy ilyen oltási spirálban fogjuk leélni?
Vagy azóta volt már arról szó, hogy sokkal hosszabb védettségről beszélhetünk, csak átsiklottam felette? Esetleg elegendőek ezek az oltások és csak "néha-néha" kell majd egy emlékeztető oltás, esetleg az újabb vírusmutációkra aktualizált változattal?Előre is köszönöm a válaszaitokat, talán akad olyan kérdés, amely másokat is érdekelhet (és olyan is, ami nettó baromság, amiért ezúton is elnézést kérek).
-----------
Nem tudom, volna-e esetleg arra kapacitás, hogy a legfontosabb tudnivalók az összefoglalóban megjelenítésre és/vagy kigyűjtésre kerüljenek, nézegettem most innen-onnan linkeket, "kisokost", de úgy tűnt, azokban is akadnak már elavult információk, s hogy csak egyetlen példával éljek: arra, hogy pl. mi a különbség az influenza, vagy a nátha vs. covid19 között, a Google teljesen különböző listákat/képeket dobál fel, egy magamfajta hozzá nem értő talán nem fogja tudni, melyiknek higgyen. Én röstellem, és vállalom, hogy nagyon keveset tudok a c19-ről és nem rendelkezem alapvető virológiai tudással sem (de talán ezzel sem vagyok egyedül).
És addig is, még egyszer köszönöm az eddigi hozzászólásaitokat is, tartok, persze hogy tartok ettől a hülye vírustól én is és féltem a Családomat, de az, hogy nem rettegésben és pánikban töltöm a nap 24 óráját, részint a Ti érdemetek Komolyan. Tartok a vírustól, de sokkal jobban tartanék, ha töredék annyi tudással sem rendelkeznék, mint amennyit itt (és régebben a lazább topikban) felszedtem.
[ Szerkesztve ]
-
Peterhappy
őstag
Sziasztok,
Tegnap egy nagyon kedves barátom fia kórházba került és azért tartom fontosnak leírni az esetét, mert úgy fest, hogy "extrém".
A 10 éves kisfiú napokig szenvedett közel 40 fokos lázzal. Sehogy sem tudták lejjebb tolni a lázát, mindent kihányt, ételt gyógyszert, mindent. Ez a kórházban is így maradt, de ott szerencsére injekcióval lejjebb tudták tornázni a hőmérsékletét (úgy rémlik, 38,5 környékére).
Tény, hogy szegény kisfiúnak nem a legjobb az immunrendszere és épp nemrég kezdték el gyanítani, hogy cukorbeteg is lehet, mindenesetre a röntgenen találtak foltot a tüdején és a kórházban azt mondták, Ő a legelső gyerek, akinek covidos tüdőgyulladása van.Pár órával a teszteredménye előtt jött e-mail, hogy az osztálya tanulói karanténba kell(ene) hogy vonuljanak (tehát más tanuló(k) révén). Hogy az iskolát is zárták-e, arról nincs infom.
Hogy milyen variánst kapott el, nem tudjuk még. Mindenesetre Anyuka is nagyon beteg, 39 fok feletti lázzal.
Én ennyit tudok, ha lesz még érdemi(bb) információm, megírom, addig pedig reméljük a legjobbakat...
szerk: ha ebben a topikban nem fér el, töröljétek nyugodtan, a lényeges rész valójában az, hogy immáron gyereknél is találtak covidos tüdőgyulladást, csak ez így önmagában elég karcsú lett volna, ezért tartottam fontosnak minimális "körítést" mellé írni.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest