Hirdetés
- Akciófigyelő - Epic Store ajándékozás 7. nap: Control
- Akciófigyelő - Epic Store ajándékozás 6. nap: Dredge
- 2024 - Békés, boldog karácsonyt kívánunk minden olvasónknak!
- Akciófigyelő - Epic Store ajándékozás Dark and Darker: Legendary Status
- Jövőre érkezik az új Agatha Christie: Death on the Nile játék
Új hozzászólás Aktív témák
-
Teplic
tag
Budapesten valaki Volldünger Linz -et tud eladni? 200-300 gramm kellene XIII. kerület, vagy metró mellett érte megyek.
-
tzimash
őstag
A csoki habanéróm eddigi zöld termése besárgult, szóval lehet mégsem csoki lesz belőle, ami nem meglepő, hiszen blumenes magból kelt ki. Ezen a képen a háttérben lévő palánta terméséről van szó, bár a szóban forgó termés pont az egyik levél mögött van, nem az amelyik látszik, az még most is zöld.
Ha nem csoki, akkor mi lesz ez? Egyáltalán habanero? -
peestike
őstag
válasz Digitalpimp #6496 üzenetére
Köszi! Éretten gyanítom könnyebben lehetne azonosítani...
42 - Nincs is jobb, mint egy kis kötöttség, ami ellen az ember kényelmesen lázadozhat.
-
Digitalpimp
senior tag
válasz peestike #6495 üzenetére
Az első valamilyen Habanero lesz, majd ha beérik a színe eldönti, a második meg 7Pod vagy Skorpió.
"...a popszakmában sokminden fontosabb, mint maga a zene. Azt a legjobb kikapcsolni." Ford Fairlane kalandjai "Vihar előtti csend, nem jó itt senkinek, csak az a pár szemét érzi jól magát, aki a képernyőről felém integet, az a sok nagy magyar, az a sok jóbarát!" PiCsa
-
peestike
őstag
az apósomék vettek anno a piacon 3 palántát, hogy "nagyon csípősek".
egyik valami cayenne fajta lesz, de a másik kettőről lövésem nincs.
tippetek lenne esetleg, hogy mik lehetnek?
két különböző fajta elvileg.
egyik
másik
köszönöm!42 - Nincs is jobb, mint egy kis kötöttség, ami ellen az ember kényelmesen lázadozhat.
-
peestike
őstag
Megkóstoltam az idei termést.
7 pot-nak indult, sárga cayenne lett, addig matekoztam anno a magokkal, 3 tő, lesz termés bőven. Zöld még, de tetszik az ereje.
Mellette 3 tő, elvileg kaszás, pici gömbre hasonlító valamik már vannak, kíváncsi leszek, hogy azokat is elkutyultam e...42 - Nincs is jobb, mint egy kis kötöttség, ami ellen az ember kényelmesen lázadozhat.
-
Digitalpimp
senior tag
válasz zsiga68 #6490 üzenetére
20 % sóval nem romlik meg sehol. Nekem van 2015-ös darálékom, nincs semmi baja. Tiszta Jolokia meg Skorpió, elég lassan fogy.
Fausto: Mikor főzöm a szószt a konyhában, bent a szobában is köhög mindenki. Viszont a legjobb a mosogatás, mint ahogy a kolléga is írta. Kb. ilyen színű lesz a fejed:
[ Szerkesztve ]
"...a popszakmában sokminden fontosabb, mint maga a zene. Azt a legjobb kikapcsolni." Ford Fairlane kalandjai "Vihar előtti csend, nem jó itt senkinek, csak az a pár szemét érzi jól magát, aki a képernyőről felém integet, az a sok nagy magyar, az a sok jóbarát!" PiCsa
-
zsiga68
őstag
Én igy készítem a chili krémet:
A darálásnál csak só kerül bele, ami a paprika súlyának egyötöd része. Aztán szűrőbe kerül ahol a felesleges víz kicsöpög. A végén pedig mikróba kerül megmelegítésre. Tavaly is igy készítettem és még most is van belőle,nem romlott meg. Persze nem árt hűtőben tartani.
[ Szerkesztve ]
-
-
wierra
senior tag
"In fact, success represents 1 percent of your work which results only from the 99 percent that is called failure. Success can be achieved only through repeated failure and introspection.” – Soichiro Honda
-
betegphiu
senior tag
Gumikesztyűt 10perc alatt átcsípi.
Savkesztyű kell, de én le szoktam szarni, hadd csípjen, csak a pöcsödet ne fogd meg - ha van.
Minden amit használsz a szószhoz ,daráló,botmixer,lábas,kanalak,stb azt utána nem fogod tudni elmosni úgy,hogy ne csípjen, csakis a hideg zsíroldó,ami elviszi a kapszaicint.
Bizony csípni fog a levegő főzésnél, de a mosogatás is kemény lesz. utána ki kell mosni a mosogatót is, a szivacsot meg kukázd !Ha adhatok egy jó tanácsot, mindig az alappal kezdj. pl paprika-paradicsom,hagyma. ezt megpárolod. majd ezután rakd bele a sót,meg ecetet, vagy amit akarsz. aztán daráld le a chilit és rakd az alaphoz. azért,mert ha belekerül a chili, nem fogod tudni beállítani az ízeket. 20 perc főzés fedő alatt kislángon, aztán botmixert neki.
Én 1kg chilihez 5-10 dkg sót teszek, de inkább kóstolok közben. Meg egy kis ecetet,de csak mondjuk max 0,5- 1 dl-t.De még egymillió dolog van,hogy tartós is maradjon a kész cucc
Különben megromlik egy hét alatt. -
wierra
senior tag
Maga a termés éretten 5–9 centiméter hosszú, és 2–2,5 cm széles, vörös vagy gyakrabban zöld, lecsüngő. Ha puha, akkor az már nem oké.
Főzéshez: HASZNÁLJ GUMIKESZTYŰT az előkészítő műveletekhez! Többi konyhai eszközt meg elmosogatod, 'oszt annyi.
Ha töményenre szeretnéd készíteni a moru/haba szószod, akkor a levegő is csípni fog. Érdemes kóstolgatni és úgy beállítani a csípősség fokát. Azt mindenképpen vedd figyelembe, hogy állás közben amellett, hogy az ízek harmóniába kerülnek a csípősségből is veszít valamennyit.
Ha kápiát szeretnél használni "ballasztként" a szószba, vedd figyelembe, hogy az édessége nagyon el tudja vinni az ízvilágot."In fact, success represents 1 percent of your work which results only from the 99 percent that is called failure. Success can be achieved only through repeated failure and introspection.” – Soichiro Honda
-
fausto
addikt
Azt honnan lehet tudni, hogy pl. a jalapeno már megérett? Mert ugye éretten is zöld Méretéből? Vagy akkor szedjem le, amikor kezd pirulni?
Illetve még kicsit korai, de a szósz készítéssel, illetve főzéssel kapcsolatban lenne 1-2 kérdésem azokhoz, akik már csináltak ilyesmit.
Ha minden jól megy, moruga és habanero lesznek a legerősebb paprikák, ha abból főzök szószt, mire számítsak? Elviselhető a konyhában vagy mindenki fuldokolni fog a lakásban? (csak mert hallottam ilyen sztorikat)
Ha paprikával dolgoztok, főztök, van arra külön eszköz (kés, vágódeszka, szűrő, lábas, ilyesmi), vagy azt használjátok, amit egyébként is másra? Nem feltétlen akarom megmérgezni a családot, ha nem lehet rendesen kiáztatni ezekből a csípőst -
lev258
veterán
Sziasztok.
Nem tudom, találkozott-e már valaki hasonló problémával. Az egyik cayenne növényem néhány ágán a levelek "élettelenek", olyan , mintha vízhiányosak lennének, illetve mintha összesodorná őket valaki. Se kártevő, se más nem indokolja, a leveleken sincs nyoma semmi szokatlannak. Vizet, tápsót, napfényt kap.Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
-
fausto
addikt
válasz betegphiu #6476 üzenetére
Köszi! Sajnos az erősebb csilik közül a moruga meg a habanero produkált ilyet, azokból meg csak 1-1 tő van. A habanero leveleit lekaptam, de a moruga menthetetlen volt, majdnem minden levél ilyen volt Remélem legalább a habanero megmarad, most kezdett el termést hozni.
-
zsiga68
őstag
Lassan lehet szüretelni
-
Koree
csendes tag
Én a Lehel téri csarnoknál lévő Hermesben vettem kicsi Volldüngert (Bulcsú/Kassák Lajos utca sarkán), gondolom más üzleteikben is kapható, ha valamelyik közelebb lenne neked.
A disznónak is két oldala van, mégsem egyenlet...
-
Digitalpimp
senior tag
Én virágzásig a Lidl általánost adom. (8-8-8 arányú). Amikor már van bekötött termés utána állok át a kálium túlsúlyosra.
-
PetAd
tag
válasz Digitalpimp #6466 üzenetére
Kb 8 pár levél van mindkét növényen és olyan 10-15 centi magasak, nem tudom, hogy ez még palántának számít-e. 1 hete lettek átültetve, még 1 hétig nem akarom tápozni. Maradjak csak a Volldüngernél?
-
Digitalpimp
senior tag
Azt nem gondoltam, hogy még annyira palánta stádiumban vannak. Akkor mikor lesz termésed? Vagy már a jövő évre is vásárolsz?
-
PetAd
tag
Volldüngert ekkora kiszerelésben láttam webshopokban és itt a topikban is említették. A Vitaflórát tényleg nem, megnéztem a weboldalukat, rosszul emlékeztem.
Digitalpimp: Eléggé más összetételű a két táp, nagyon sok helyen ajánlják az eper tápot palántáknak majd később a volldüngert, ezért gondoltam, hogy veszek azt is.
-
Digitalpimp
senior tag
Ha veszel Volldüngert, a Vitaflóra nem kell. Eper-zöldség nincs kicsiben.
-
PetAd
tag
Sziasztok!
Hol kaphatok Budapesten, valahol a belváros közelében 200g-os Volldünger Linzt és 100ml-s Vitaflóra eper tápoldatot? 2 palántám van, nem akarok nagyobb mennyiséget venni a tápokból, a netről rendelést pedig kerülném, ha lehet. -
peestike
őstag
van 3 szép carolina reaper-em, eddig örültem nekik, hogy milyen szépen fejlődnek. egy lemaradt időközben, 2 már virágzik szépen. pár napja arra figyeltem fel, hogy dobálják el a virágokat. nem vagyok valami boldog...
42 - Nincs is jobb, mint egy kis kötöttség, ami ellen az ember kényelmesen lázadozhat.
-
wierra
senior tag
Akkor vedd meg a 180 centis 300 Ft-os, vagy a 150-es 239 Ft-os modellt.
Egyébként ha most fogod megkarózni a paradicsomot, akkor van egy rossz hírem, nem csak a csilitermésed lesz gyenge idén.[ Szerkesztve ]
"In fact, success represents 1 percent of your work which results only from the 99 percent that is called failure. Success can be achieved only through repeated failure and introspection.” – Soichiro Honda
-
wierra
senior tag
-
somasz
addikt
Van valami jó tippetek Buda vonzáskörzetében 1,5m+os karóra, paradicsomhoz? Kéne vagy 20 db...
Sajnos idén a chili lófing.
Eladó üzleti laptopok számlával, garanciával: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/somasz/index.html
-
wierra
senior tag
Én a teleltetéssel úgy voltam, hogy vagy bejön vagy nem, de mindenképpen ingyen van. Szerintem próbáld meg, max. nem ősszel dobod ki az elhullott növényt, hanem a tél folyamán. Ha túléli, akkor meg nyár elejére lesz egy(-két) sokkal erősebb növényed a magról neveltekhez képest.
-
Ruiz07
csendes tag
Köszi a véleményt!
Bár nem látszik, de mind konténeres. Nincs lehetöségem sajnos szabadföldbe ültetni, és itt nem is nagyon lehet a tavaszi éjjeli hidegek miatt.
A növények erösek, a tövük felett már barnás, szinte "fás" színüek. Ennek ellenére eddig jobbnak látom egyelöre én is, ha jövöre keltetek az idei magokból. Persze ez függ a termés minöségétöl is, hogy érdemes-e továbbvinni ezt a vonalat No meg annyi világos helyem sajnos nincs...
-
wierra
senior tag
Csak olyan növény esetén van esély az áttelelésre, amelyik világéletében konténerben lakott. Nekem eddig 1 csoki habaneró és 3-ból 1 jalapeno telelt át. Hűvös (tizenpár fokos), de világos helyre tettem (garázs ablakpárkánya radiátor fölé).
Ritkán meg kell locsolni. Olvastam olyat, hogy alaposan vissza kell metszeni, de én nem tettem ezt.
Nyilván erősebb növénynek van nagyobb sansza a túlélésre.Magaságyásba én is ilyen 6 hónapos, long-lasting szilárd trágyát használok, szemmel láthatóan szeretik a növények.
-
Ruiz07
csendes tag
Valaki írt korábban a tápokról és szóba került a Compo szilárd, hosszú hatású tápja is. Erröl mi a véleményetek (14,5+7+14,5)? Nekem bejött, de van egy kék változata is (14+7+17), amit megvettem, de idén már nem tervezem használni. Ezek vajon túl erösek vagy csak adagolás kérdése a dolog? Elegendö-e, ha csak ezt kapnak a növények? Nem fordulhat elö, hogy az elején egy nagy tápanyaglöketet kapnak, aztán meg kevés a cucc nekik?
Ezt a fajtát télen, mint Rawit vettem a REAL-ban élelmiszerként. Az eltett magok szépen kihajtottak és most termöre is fordultak. Kicsit kételkedem benne, hogy valóban Rawit lenne... Vélemény a fajtát illetöen?
A Habanero szépen fejlödik még németországi körülmények között is. Itt a fajta felöl nincs kétségem
Tudom, hogy még messze a szezon vége, söt még csak most indul be igazán, de mit érdemes tudni az átteleltetésröl? Melyik növényeket érdemes majd áttelelésre kiválasztani? Vagy inkább tegyek el magot az idei termésböl majd?
Elöre is köszi a segítséget!
-
fausto
addikt
Ok, éjszaka majd rájuk nézek, bár egyébként is szoktam lefekvés előtt, 11-éjfél körül. Elég sok csiga van a kertben, de a paprikák körül még nem láttam. El van kerítve (az utolsó képen látszik) és bár tuti át tudnak mászni rajta, azért a kerítés tetejét beszórtam sóval, állítólag azt nem szeretik. Azért ha van tippetek csiga ellen, szívesen meghallgatom
(az ilyen sörös csapda meg hasonlók inkább utolsó utáni lehetőségek, elriasztani szeretném őket, nem irtani)
Még annyi tennék hozzá, hogy nem nagyon láttam a paprikákon vagy körülöttük nyálka csíkot[ Szerkesztve ]
-
-
fausto
addikt
Mindig csak a baj van
Most ez a habanerom, mi lehet a baj? Egyetlen levél volt ilyen:Egy másiknak meg ilyen rojtos a széle:
Ez pedig az egyik jalapeno, mi történhetett a levéllel, valami megcsócsálta?
Még annyi, hogy elég mocsok idő volt mostanában, elég sokat esett és voltak durvább záporok is (jég szerencsére nem)
[ Szerkesztve ]
-
-
fausto
addikt
Köszi + #6438 wierra-nak is! Nem olyan vészesen sok, akkor azt mondjátok, inkább söpörjem le óvatosan a virágokról? Félek, hogy leverem a virágot is...
Más: ezt láttátok: https://index.hu/belfold/2018/06/18/10_fokkal_csokken_a_homerseklet_hetvegere/
Ha tényleg ilyen hideg lesz, nem fognak örülni a paprikák.
És hogy valami jót is mondjak, első termések
Jalapeno:
Cayenne:
-
wierra
senior tag
-
vince
őstag
Attól tartok, hogy lesz olyan időszaka a nyárnak, amikor visszasírjuk majd az esős időszakot
"Ha eredményesen akarunk valakit megcáfolni, bebizonyítva, hogy téved, előbb vizsgáljuk meg, melyik oldaláról szemléli a dolgot, mert arról az oldalról tekintve rendszerint igaza is van." - Blaise Pascal
-
wierra
senior tag
Egy kis topikfelhozó garden salsa.
Eddig nagyon gyenge az időjárás, sokkal több napsütéses, eső nélküli napra lenne szükség, nem tudom így milyen szezon lesz, de tuti el fog maradni a tavalyitól.
-
lev258
veterán
Ahogy írták. A fekete levéltetű szárnyas változata. Ez terjeszti el a szárnyatlanokat.
Én is mindig muslicának hittem, de rájöttem, hogy az bizony nem is így néz ki.
Nálunk az utóbbi napokban, hetekben állandóan az ember arcára, hajába kerül ez a levéltetű, nagyon sok van belőlük.
Egyébként a virágokat kedvelik, meg néha a levélen is találni párat, de a termést idővel békén hagyják. Én még mérget nem használtam, nálam féken tarthatóak (néha egy-egy katica is meglátogat).[ Szerkesztve ]
Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
-
wierra
senior tag
Többféle levéltetű létezik. Nálam is ezek vannak nagy arányban sajnos.
Több hetes rovarirtóból már elbomlott a hatóanyag, keverj be újat."In fact, success represents 1 percent of your work which results only from the 99 percent that is called failure. Success can be achieved only through repeated failure and introspection.” – Soichiro Honda
-
vince
őstag
Levéltetű. Mospilan + karate kombót küldj rá ha sokan vannak, ha kevesen, akkor szedd össze őket
"Ha eredményesen akarunk valakit megcáfolni, bebizonyítva, hogy téved, előbb vizsgáljuk meg, melyik oldaláról szemléli a dolgot, mert arról az oldalról tekintve rendszerint igaza is van." - Blaise Pascal
-
energy4ever
addikt
-
hefike
tag
Nos,tegnap bekóstóltuk az első termést,csokis habit.fincsifincsi volt.dajna eddig csak 3b van a bokron.már növekszik a szellem is...sajna csak egy eddig....
-
Digitalpimp
senior tag
Ez is jó cucc [link] csak itt elég drága. Hasonló van Compoban is, ezt használtam, jól működött.
-
kutga
nagyúr
Hölgyek/Urak!
Földre szórható műtrágyából van valami ajánlott? Kell egyáltalán tápoldat mellé?
'They bid me take my place among them in the halls of Valhalla where the brave may live...forever..' 13th warrior
-
Ittnemaz
aktív tag
válasz energy4ever #6419 üzenetére
muskátinak hivják,es nem az amit a kollega linkelt.
-
Digitalpimp
senior tag
A mag 2-3 évig simán eláll, vehetsz akár most is.
Vince 6422: Szépek, a Cayenne terem jól, lesz ott szép érett is nemsokára.
-
vince
őstag
Na, megvolt az első chiliszüret, bár nem teljesen így terveztem A délutáni jégeső levert egy csomó hajtást a paprikáimról, köztük néhány olyat is, amin már szép termések (chili cayenne) voltak. A tálka 12 cm átmérőjű.
[ Szerkesztve ]
-
fausto
addikt
A Szabadság úton a nagy kertészet, ez: https://goo.gl/maps/RH92AzCcsiw
Ha nem kap fényt és nedvességet, nagyon sokáig jó a mag.
-
kutga
nagyúr
Én biztos vennék magot. Amíg jó az idő lehet kint, lakásban meg lámpa kell neki.
'They bid me take my place among them in the halls of Valhalla where the brave may live...forever..' 13th warrior
-
energy4ever
addikt
Pont most indulnek Kerepesre. Melyik kerteszetben volt, ami a hevatjaronal(soromplo)-hoz kozel van, az a jo nagy(talan voltak papagajok is bent?)?
Magot vehetek most is, ha csak jovore kellene? Meddig allnak el? Az a gond velem, hogy ha jovore rendelnek csak, biztos vagyok benne, hogy igy vetesi ido lejarta utan jutna eszembe rendelni. Szoval ugyan ott tartanek mintha most rendelnek, es tolnam is a foldbe.
-
vince
őstag
A drive-os link üzemeltetőjétől (ZummZumm VetõMag) palántát is lehet(ett) venni,
valakiTeeJay kolléga tőle vett innen a topikból és dicsérte a növénykéket meg az eladót.[ Szerkesztve ]
-
fausto
addikt
válasz energy4ever #6414 üzenetére
Nagyon nincs ötletem, hol lehetne venni palántát, szerintem a chilis témájú facebook csoportokban lehetne érdeklődni vagy pl. én nemrég a közeli kertészetben láttam (Kerepesen, volt habanero és cayanne) 400 Ft körül volt/palánta
Nagyon nincs tapasztalatom a termesztéssel kapcsolatban, idén ültettem először, úgyhogy csak azt tudom mondani, amit én is olvastam
De szerintem nem lenne az igazi, ha most ültetnéd, mire lenne valami termés, már rossz idő lenne és hiába van a lakásban 22 fok, a fény már kevés lenne, ha meg lámpáznád az nem ugyanaz, mintha kint a nap sütné. Meg kicsit meg is "bolondulna" a növény, elvileg télen pihennie kéne. -
vince
őstag
válasz energy4ever #6414 üzenetére
A hőmérséklet csak egy dolog, a chilipaprika nagyon fényigényes növény, trópusi, szubtrópusi területekről származik.
-
energy4ever
addikt
Az elso link nemis rossz. Vannak ott olcsobbak is, meg atragom.A palantas dologra is tudnal esetleg irni valami beszerzesi forrast? Azt nyilvan nem rendelnek, foleg nem kulfoldrol.
Lakasban sem maradna meg, ha mostanaban lenne ultetve?(telen sem megy 22c ala nalam a homerseklet) -
vince
őstag
Van ~20 tő tecsóból származó (Blumenes) Yucatan pepperónim, majd beszámolok róla, hogy mi termett rajta, egyelőre rendben lévőnek tűnik
-
fausto
addikt
válasz energy4ever #6410 üzenetére
Őt szokták ajánlani: https://m-garden.eu/ vagy őt
Állítólag az ilyen tesco-s meg hasonló helyen kaphatók magok sem túl megbízhatóak (de legalább drágák)
Ha most szeretnél belevágni, érdemes lenne inkább palántát venned, a magokat január-március körül érdemes elültetni, hogy legyen belőle valami. -
kutga
nagyúr
válasz energy4ever #6410 üzenetére
Kikeltek persze, szépen gyarapodnak.
-
energy4ever
addikt
válasz ricsipontaz #6400 üzenetére
Itthon van mas beszerzesi forras esetleg?
Kutga: Na es neked jo volt? Lett abbol valami?
[ Szerkesztve ]
-
kutga
nagyúr
válasz #04441088 #6408 üzenetére
Ja, nálam a falak ontják iszonyatosan a hőt, ezért öntözök rendszeresen. Ebben a pár napban jó volt az a kis eső, de ha elmegyek hosszabb időre, szerintem be is veszem őket ideiglenesen.
-
kutga
nagyúr
válasz #04441088 #6405 üzenetére
Én minden reggel adok nekik kis vizet, amíg még friss a levegő, nehogy kiszáradjanak nap közben. Olyan az erkélyem hogy csak délután éri a nap direktben a növényeket. Talán megpróbálhatod te is olyan helyre rakni őket ahol bizonyos napszakban van egy kis árnyék, legalábbis amíg megerősödnek. A túlöntözéssel is vigyázz, a sok víz ugyanúgy árt mint a kevés.
-
lev258
veterán
válasz energy4ever #6398 üzenetére
A sötét szobában ne nagyon akarj fényigényes növényt tartani, lámpával se. A paprika ilyen.
Más növények persze jobban tolerálják.Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
-
kutga
nagyúr
válasz energy4ever #6398 üzenetére
Én csak magot vettem tőlük, cserép, föld, táp, miegymás volt otthon.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Elemlámpa, zseblámpa
- MIUI / HyperOS topik
- Hobby elektronika
- Politika
- Jövedelem
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Témázgatunk, témázgatunk!? ... avagy mutasd az Android homescreened!
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Okos Otthon / Smart Home
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest