Hirdetés
- Akciófigyelő - Epic Store ajándékozás 6. nap: Dredge
- 2024 - Békés, boldog karácsonyt kívánunk minden olvasónknak!
- Akciófigyelő - Epic Store ajándékozás Dark and Darker: Legendary Status
- Jövőre érkezik az új Agatha Christie: Death on the Nile játék
- Alig két nap múlva konzolokra is befut a Star Trek Legends
Új hozzászólás Aktív témák
-
freaghill
őstag
Jalapenonak kb. mennyi idő kell, hogy kibújjon?
-
TeeJay
félisten
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Jah, az jó odalógatva, amilyen közel csak engedi a sugárzási terület. De reggeltől estig kell nekik a fény, nem csak pár órát. Igazából minél több fényt kapnak, annál jobb nekik. Ha elfér, tegyél két égőt.
*a fénysugárzás mértéke négyzetesen csökken a távolság függvényében.
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
TeeJay
félisten
válasz CPT.Pirk #5695 üzenetére
10wattos 6400K-es LED akkor megfelelő?
és csak fogom és a palántás poharak fölé lógatom és napi hány órát kell égetni?
tavaly hónapokig alig akartak nőni a palánták mire meg ki lehet tenni az erkélyre hogy kapjon napot addigra már későveszek ilyen izzót meg csinálok valami búrát föléjük aztán felturbózom
Mixgyűjteményem ---> https://www.mixcloud.com/teejayhouse/
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Vízbe áztatni nem igazán szükséges, de ártani nem ártasz vele. Viszont lezárt nedves föld 29-30 fokban az erősen gombásodás veszélyes dolog. Nem kell ilyen magas hőmérséklet a csírázáshoz, csíráztak már magjaim 14 fok körül is. A tojástartó fedelét én nem csuknám rá.
Valamint szerintem egyből mehetnek a magok kis pohárba, a profi arcok is úgy szokták.A lámpázást viszont nem tudod megúszni, az ablak nem elég nekik, főleg nem az elején. De egy 10W körüli hideg fehér ledes lámpa már megoldja a dolgot.
Radiátor nem kell nekik, a szobahőmérséklet teljesen frankó mindenre.[ Szerkesztve ]
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
n00n
őstag
Sziasztok!
Eddig csak chili-evő voltam, de nem régen egy ismerősnél láttam panelben nevelt chilit, és egyből megjött a kedvem nekem is hozzá. Be is rendeltem habanero caribbean red magokat az internetről, amíg nem jönnek meg, addig folyamatosan próbálok okulni a témában, illetve nem rég kaptam 20 Jalapeno magot egy kollégámtól. Most azokkal kísérletezek. Az Ő tanácsaira hagyatkoztam, leírnám az eddigi folyamatot, kérlek javítsatok ki, ha valami nem volt jó, mert akkor a Habanero-nál már odafigyelek rá. Az ültetés előtti napon 24 órán át szoba-hőmérsékletű vízben áztattam őket, állítólag ez segíti a csírázást. Majd utána tojástartóba tettem fakkonként egy kevés vizet, rá földet (Compo Sana Minőségi virágföld) és kb fél centi mély lyukat ástam az ujjammal, bele kettő-kettő magot és betemettem. Tojástartó becsuk és felkerült a fürdőszobába a radiátorra. A tojástartó és a radiátor közé tettem egy műanyag tálcát, illetve még arra egy dobozt és csak arra a tojástartót, hogy ne legyen neki túl meleg. Hőmérőt melléraktam, kb. 29-30 fokban pihengetnek most. Locsolni naponta 2x szoktam, ilyen vízpermetezővel. A tojástartó alja nincs kivágva, ilyenkor ki kell? Mivel csak nedves a föld nincs is felesleges víz, ami elfolyna, nem? Ha kibújnak, akkor ültettem át őket joghortus pohárba, ott már ki lesz vágva az alja. Egyelőre négy naposak, még nem látok változást. Pedig minden reggel lesem. Kérdésem, ha kibújtak és átöltetem a dobozba, akkor nyugati tájolású ablak is megteszi? Elég nagy az üveg felület, mert itt az erkély, és a mennyezettől a padlóig üveg van végig a falon, illetve 8. lakom, így nem árnyékol semmi. Vagy mindenképp érdemes befektetni egy lámpába? Érdemes ilyenkor is radiátorra rakni? Ha igen, ilyenkor hány fok az ideális? Egyelőre ennyi. Rákerestem egy csomó mindenre, de elég ellentmondóak az infók, így inkább tapasztalatokra hagyatkoznék. Köszönöm,
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz lakisoft #5691 üzenetére
Ez sima Cayenne chili, ennek az őrleményét kapod a boltban zacskóban. Jó cucc, nem túl erős de finom. Mellesleg a Cayenne gyógynövénynek számít, oldalakon át írják, hogy mi mindenre hat pozitívan.
Amúgy van egy rakás Cayenne verzió, a leggyakoribb talán a longslim. Könnyen lehet termeszteni.
-
lakisoft
veterán
-
grizlisandor
veterán
Kolocsait ismerek(katt) ismerősék innen szokták rendelni a csípős fűszerpaprikát évek óta és nem volt baj a mag minőségével.
Más:
Végül Cayenne és Early/Giant Jalapeño magokat rendeltem.
Cayenneből darálék lesz, hátha az ehető lesz a családnak, nem úgy mint a haba/morgula kombó.
Jalapeño savanyú lesz, mi más. -
mark!
őstag
kalocsai csemege paprika magot honnan tudok szerezni?
szlovákiai ismerős szeretne azt termeszteni, ha valaki esetleg tud szerezni/tud forrást, ne tartsa magában
100g kellene, nemtudom ez mennyire számít nagy mennyiségnek.
[ Szerkesztve ]
>
-
escape
aktív tag
Három 6400K-s izzóval, egy korrekt méretű dobozzal vágok neki a szezonnak. 48 db kis előcsíráztatott palántakezdemény lett elültetve, meglátjuk mi sikerül az ötödik szezonban (Fénymérő műszer szerint ~18K lux.)
Chocolate Carolina Reaper
Thunder Mountain Longhorn
Joes Long Cayenne
Boliwian Rainbow
Habanero Ebony Giant
A Grappoli d’inverno
Aji Amarillo
Bhut Jolokia Peach
Bhut Jolokia Caramel
7pot Brainstrain Red
Fatalii White
CGN 22835 Round[ Szerkesztve ]
Azért kell sportolnunk, hogy szép, izmos halottak legyünk. - Egyelőre hadjárat...
-
TeeJay
félisten
válasz Digitalpimp #5686 üzenetére
zsír akkor lesz belőle bőven
gondoltam az ovisokra is akik nem bírják a Morugát azoknak jó lesz a Jolokia is
Habanero Red Savina sajnos nem volt ezeknek a sima Red Habanero meg már tényleg csecsemőknek való bébiételbe20mag Jolokia majd muternál a nagy udvaron el lesz
5-6 Moruga bokorral együtt
nekem meg az erkélyen legyen 4 bokor skorpió aztán jó azMixgyűjteményem ---> https://www.mixcloud.com/teejayhouse/
-
Digitalpimp
senior tag
Elég jól terem: [link]
"...a popszakmában sokminden fontosabb, mint maga a zene. Azt a legjobb kikapcsolni." Ford Fairlane kalandjai "Vihar előtti csend, nem jó itt senkinek, csak az a pár szemét érzi jól magát, aki a képernyőről felém integet, az a sok nagy magyar, az a sok jóbarát!" PiCsa
-
fausto
addikt
válasz niyabinghi #5684 üzenetére
Köszi, nekem most lesz 5 hete, hogy megrendeltem, pénteken írok nekik, ha addig nem jön meg.
-
niyabinghi
tag
Bízom benne, hogy nem tart olyan sokáig, de így legalább nem állok neki türelmetlenkedni és nem dobom ki pár hét után. Ötből egy csírázott ki eddig, pontosan két hét kellett neki. A többire még várok.
fausto: Nekem ma érkezett meg a három hete leadott rendelésem. A Premier Seeds Direct valamit változtatott a szállításon, mert a visszaküldési címre ráragasztottak egy cseh címet (úgy, hogy a brit is ott van mellette) és Prágában adták fel. Eddig max. egy héten belül itt volt minden. -
TeeJay
félisten
rossz helyen néztem
pepperseeds-en 4euro volt 10darab Moruga mag meg még annyi a postázáspremier seeds direct ebay-en
3,17 font szállítással 10darab Red Moruga meg 20darab Bhut Jolokia (1170forintot vontak számláról)
azt hiszem azzal el leszek egy ideig és csak jobb lesz mint a Blumen béna magokremélem a Bhut Jolokia könnyen nevelhető mert nekem panel erkélyre elég lesz 4bokor Moruga pestre
vidékre a többi meg megy a nagy kertbe majd 5-6bokor Moruga meg amennyi ki fog kelni a Jolokia-bólaztán ledarálom veszek kis üveget és faluban majd megveszik az emberek
[ Szerkesztve ]
-
freaghill
őstag
válasz Digitalpimp #5679 üzenetére
A napokban összedobok egy ilyet, ma elraktam a magokat
-
Digitalpimp
senior tag
válasz freaghill #5676 üzenetére
Hosszabbító, és akár az általad mutatott eszköz, vagy csinálsz, vagy veszel szerelt vezetéket amin van dugó kapcsoló és aljzat. Nekem így van. Az előre szerelt olcsóbb, mintha te raknád össze. Kapcsolós vezeték:
[link]
Csak foglalat kell rá.TeeJay: Szerintem aki 10 magot rendel, nem nagyon adja el a felét, mert nem tudhatja mennyi kell ki. Inkább rendelj, vagy lemaradsz az ültetéssel.
[ Szerkesztve ]
"...a popszakmában sokminden fontosabb, mint maga a zene. Azt a legjobb kikapcsolni." Ford Fairlane kalandjai "Vihar előtti csend, nem jó itt senkinek, csak az a pár szemét érzi jól magát, aki a képernyőről felém integet, az a sok nagy magyar, az a sok jóbarát!" PiCsa
-
t3tv3s
tag
Ha abból indulok ki,hogy moruga átlag erőssége 1.2m shu nem pedig a webshopok által hirdetett rekord shu eredmény (ezt a hibát Carolina reapernél is megejtik) akkor 7pod brain strain,dorset naga és bhut jolokia is egy ligában játszanak a morugával (picit gyengébbek csak papíron). A többi paprika csemege lenne neked. Mivel moruga fan vagy úgy járnál legjobban ha betársulnál egy rendelésnél. Blumenestől tényleg óvakodni kell.
-
freaghill
őstag
válasz Digitalpimp #5621 üzenetére
Hogy juttatod el az áramot a dobozhoz? Hosszabbító és abba pedig egy ilyen adaptert?
-
TeeJay
félisten
igen van mind a két paprikából darált itthon
a Reaper üt mint az állat de a Red Moruga finomabbBlumen magot meg nem veszek többet mert bár mind kikelt tavaly
csak éppen nem az lett belőle mint aminek lennie kellett volnamost zsír eredeti Morugát szeretnék
-
Thrawn
félisten
Idén nem rendeltem Morugát, a legtöbben ha már ennyire erőset akarnak venni akkor viszik a Reapert. Pedig szerintem jobb íze van a Morugának.
mester1242: Blumen? Mert akkor menekülj...
Different songs for different moods. łłł DIII Thrawn#2856 łłł Look! More hidden footprints! łłł D4BAD łłł WoT: s_thrawn łłł
-
fausto
addikt
Köszi a válaszokat, szerintem ezt a hetet még megvárom, aztán írok nekik
-
t3tv3s
tag
Túlvállaltam magam az idei évre, ezért 9 féle csiliből maradt magom. Ha valaki igényt tartana az állományomra írjon privátot, árban megegyezünk. Magok pepperseedről vannak.
7pod brain strain yellow 5db
dorset naga 4db
cayenne thick 6db
bhut jolokia csoki 4db
jamaican hot csoki 4db
habanero big sun 4db
scotch bonnet yellow 4db
aji amarillo 4db
serrano 5db
+
hozzácsapnék 15db csoki habanero magot és 20db Noire Russe paradicsom magot amit Franciaországban vásároltam. -
Digitalpimp
senior tag
5 naptól 3 hétig max. Egyszer már nekem is elveszett, újraküldték.
-
fausto
addikt
Sziasztok,
A premier seeds-ről rendeltem magokat, tavaly 12.29-én adták fel, de még nem jött meg. Szerintetek ez normális? Mennyi idő szokott lenni, mire megérkezik? Köszi előre is!
-
TeeJay
félisten
vagyis nem rendelek mert 5magra lenne szükségem mindenhol 10 a minimum és a szállítás majdnem annyi mint a mag ára...
na szóval valakitől vennem kell aki többet rendelt 5 Red Moruga magot
-
TeeJay
félisten
na ha senkinek sincs felesleges jóminőségű Red Moruga magja
akkor honnan rendeljek 5darabot ahol tuti nem béna magot fogok kapni?Mixgyűjteményem ---> https://www.mixcloud.com/teejayhouse/
-
Thrawn
félisten
válasz niyabinghi #5660 üzenetére
Different songs for different moods. łłł DIII Thrawn#2856 łłł Look! More hidden footprints! łłł D4BAD łłł WoT: s_thrawn łłł
-
Digitalpimp
senior tag
válasz freaghill #5658 üzenetére
Nyugodtan fújhatod óvatosan bent a fürdőben ezeket a cuccokat, 0 nap a munkaegészségügyi várakozási idejük. Én is panelban nyomom a gazdaságot, vagy 2 éve küzdöttem velük teleltetett paprikán, akkor találtam ezt a leírást.
-
freaghill
őstag
válasz Digitalpimp #5657 üzenetére
Igazából panelban lakom, egy ültetvényt támadott be, de ezeket olvasva egyszerűbb lesz megválnom az egésztől, minthogy harcoljak
-
Digitalpimp
senior tag
válasz freaghill #5656 üzenetére
Ezt próbáld ki:
Ezt egy másik oldalról szedtem én is:
"Más: úgy tűnik (kop-kop-kop, sikerült győzelmet aratni az üvegházi molytetűk felett,
a 0,8 Actara 0,4 Cyperkill vitte őket... kifújáskor csinált egy nagy taglót a Cyperkill,
aztán már másnapra ujra felszaporodtak, de sztán szépen fokozatosan pusztulgattak is az
újak, úgyhogy egy olyan másfél hét alatt elfogytak...
Mondjuk az tisztán látszik, hogy töményebb cucc kell ellenük az általában ajánlottnál,
a Cyperkillre ez rá is van írva (más kártevő ellen 0,15-0,2, itt kell a 0,4, magyarán
a 1,5 ml-es ampulla nem 10, hanem kb. 3,5 liter vízbe,
de az Actarából is kell az általános 0,4 helyett a 0,8 - mondjuk ez még jócskán benne van
a tripszek ellen ajánlott max 2-ben...)
Úgyhogy arra jöttünk haza a hosszú hétvége után, hogy nix rajzó molytetű)
Mondjuk valszeg az a titok, hogy így marad hatásos koncentráció a növényben még akkor is,
amikor 5 nap múltán lepetézik a permetezés után frissen kelt nemzedék, tehát áthidalja
a viaszos burokban töltött "holtidőt".../"Mospilan+Dimilin vagy Actara+Dimilin 3 x ismételve bevált nálam liszteskék ellen."
-
freaghill
őstag
-
lev258
veterán
Nem sűrűn olvasom ezt az oldalt, de a cikkük nemcsak érdekes, hanem témába is vág.
Magyar chiliszószok a világban[ Szerkesztve ]
Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
-
TeeJay
félisten
5 darab Red Moruga magra vevő lennék nem akarok Blumen gagyi cuccot drágán venni. Valaki Budapesten?
-
Thrawn
félisten
válasz niyabinghi #5648 üzenetére
A csírázása 6-8 hétig is eltarthat, de egyébként ugyanúgy működik mint a többi chili. Idén biztosra mentem a magokkal, megrendeltem egyenesen Ed Currie-től.
-
niyabinghi
tag
Sziasztok!
Carolina Reaperrel van valakinek tapasztalata? Két éve próbálkoztam vele, de kiderült, hogy Bishop's Crown magokat kaptam, ráadásul nem is csípőset. Tavaly hagytam is a francba, csak a megszokott chiliket ültettem. Most sikerült szereznem - elvileg - rendes magokat, pár napja kezdtem a csíráztatást. Scotch Bonnet (piros), Habanero (csoki, sárga) évek óta van, minden probléma nélkül. Van valami különleges nyűgje ennek a fajtának vagy minden ugyanúgy működik, mint a többi chili esetében? -
mark!
őstag
idén tervez valaki palántákat eladni?
amik tavalyról maradtak magok, azokat elültetem, többinek viszont palántát szeretnék venni. (nem óriás mennyiségben, max. 15 darab)
>
-
mephi666
nagyúr
panel erkély teljesen jó, többek közt volt nálunk erkélyen 3 birds eye és ugyanennyi chocolate habanero, amiből mentettem be egy tövet az irodába telelni: szépen terem és hozza az új virágokat kicsit vissza is vágtam már belőle, mert kezdett a fejemre nőni... (erkélyen pedig 5-6 tövet vágtam vissza teljesen és lefedtem befőttesüveggel... eddig bírják, remélem sikerül így kint átteleltetnem őket)
[ Szerkesztve ]
"Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris
-
TeeJay
félisten
Budapesten lesz valakinek 4darab eladó Red Moruga magja?
nem akarok 10-et rendelni ezért mert 4bokor is annyit terem hogy nemtudom eladogatni ismerősök között
meg nekem 2 erős pistás üveg 1évig elég belőleMixgyűjteményem ---> https://www.mixcloud.com/teejayhouse/
-
Dilikutya
félisten
Hova tűntek a Heinz szószok a boltokból? A jalapeno nem jó semmire, de a habanero és a chipotle finom kommersz cucc, ecetesek, de csak oda használtam, ahova elfért az íz.
Nem vagyok perverz, csak haladok a korral. (Még mindig: Rock&roll feeling baby, rock&roll feeling.....)
-
lev258
veterán
Sziasztok.
Van valaki Debrecen környékén, akinek van néhány méter felesleges Mylar fóliája vagy lenne kedve közösen rendelni Ebay-ről?Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
-
NORBl
aktív tag
100 db 2 dl es manyag pohárba mennek egyből. 2 growbox, 2 philips 6500 k - s tornado, elosztó, időkapcsoló, Xiaomi Dafang ip kamera. Melóból néha csekkolom majd, hogy mizu. A locsolást kéne még autómatizálni, és önellátó kis szoba kertem lenne.
-
Digitalpimp
senior tag
válasz grizlisandor #5632 üzenetére
Tegyél keveset belőle.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz grizlisandor #5632 üzenetére
A darálékot bővítsd fel kápia vagy bochkor paprika darálékkal. Meg ha kicsit főzöl (azaz inkább csak melegíted) rajta a tűzhelyen, az is tudja csökkenteni az erősségét.
-
grizlisandor
veterán
Röviden a tavalyi tapasztalatok:
1. Világítás kell, azt hittem sokáig hogy minek neki. Jelentős a különbség a lámpás és nem lámpás növényeim között.
2. Ültettem cserépbe és csíráztattam is, ami nem igazán jött be. Idén egy nagyobb ládába ültetem őket, majd 4 leveles korukban szétültetem őket 2dl pohárba, vagy már a 5dl-be.
3. Pepperseeds-ről rendeltem tavaly jalapeno magot meg voltak a blumen haba meg morgula magjaim. Egyikből sem kérek többet, jalapeno nem volt tiszta meg, csak pár termés hasonlított az igazi jalapenora, a nagy része apró paprika lett. Blument meg tudjuk miért. Bár annak az erejével nem volt baj.Kérdés, idén early és gigant jalapeno-ra gondoltam, valami erősebbel daráléknak, mit ajánlatok?
Blumenes haba/morgula már majdnem ehetetlen nekünk. Mit csináljak a jelenlegi darálekkal? ~20% sóban van elrakva, meg kellene oldalni hogy ehető legyen. -
dugynok
senior tag
Az én csíràztatàsi módszerem sok növénynél (50 - 100 darab), hogy tojàstartó tàlcàba teszek földet és abba fakkonként a magokat. Éppenhogy csak megszórod a magot földdel, hogy könnyen ki tudjon bújni. Egy tartóba egy féle növényt teszek, hogy nagyjàból egyszerre bújjanak ki. Naponta 2x - 3x spricnivel locsolom őket, így nem tocsognak a vízbe. Kikelés utàn àtültetésnél csak szétvàgom a tojàstartót és egybe beteszem a poharakba.
Így, ha valamelyik mag nem kelt ki nem foglal sok helyet. -
fausto
addikt
Köszi mindkettőtöknek! Művelődök innen-onnan, de azért merülnek fel gyakorlati kérdések
Szerintem akkor kezdem pohárba a csíráztatást.
(nekem is jött már meg Kínából 2-3 hét alatt csomag, de mostanság még Angliából is 1 hónap volt, mire megjött egy rendelésem) -
bzoley
veterán
Felesleges csíráztatással bohóckodni. Ha valamelyik selejtes, a legfeljebb nem bújuk ki. Nedvesség, és ideális hőmérséklet(28-32C) a lényeg. Nem igazán szeretik az átültetéseket, én fél literes pohárba ültetek, így sokáig nem kell bántani. Pohár alja természetesen lyukas, fólia szigorúan csak amíg nem látszik semmi. Utána hűvösebb, és világos helyre költözés. Ültetéskor egy kis Dithane nem árthat.
lev258:
Fólia annyiból jó, hogy alig kell öntözni, nálam eddig egyáltalán nem kellett, csak miután előbújtak.
Tálcát nem kedvelem, mert utána lehet átültetgetni.[ Szerkesztve ]
-
lev258
veterán
Én ehhez hasonlót a múltkor a Lidl-ben vettem (vagy az Aldi-ban, már nem tudom). Az alját nem lyukasztottam. Sima virágföld ment bele, meg mag. A tejfölös pohár is tökéletes a célra. Fóliával még nem próbáltam, de ha azt akarod, legyenek rajta lyukak is. Egyesek a radiátor közelébe teszik, hogy kicsit melegebb legyen neki.
Amit leírtam, az fűszernövényekre vonatkozott, az első chilim nekem is idén lesz, de nagyjából így kezdek majd annak is neki.
Egyébként Kínából is kb. 2-3 hét alatt meg szoktak jönni a dolgok, úgyhogy ne izgulj.
Van olyan kolléga, aki saját blogbejegyzést is írt a tapasztalatairól, ezeket is megtalálod a Logout-on a keresővel "chili" varázsszóval.[ Szerkesztve ]
-
fausto
addikt
Ti hogy szoktatok nekiállni a csíráztatásnak? Nedves rongyban csíráztatjátok és akkor ültetitek el, ha már kibújt vagy alapból elültetitek a magot?
Rendeltem ilyen dobozt, de benéztem és Kínából jön. Ha nem jön meg időben, akkor más megoldást nézek, mibe érdemes ültetni? Tejfölös doboz vagy van műanyag feles poharam, az jobb? Ha pohárba ültetem, gondolom az alját ki kell lyukasztani és letakarom fóliával, az úgy jó lesz?
Köszi előre is a segítséget, most csinálok ilyet először Hamarosan megjönnek a magok (remélem - premier seeds-ről rendeltem, 12.29-én adták fel), január végén kezdeném is a csíráztatást -
fausto
addikt
válasz Digitalpimp #5621 üzenetére
Aha, ilyesmi a terv Köszi!
-
Digitalpimp
senior tag
Veszel hidegfehér fényű kompaktot, vagy LED-et, az bőven elég. Érdemes valamilyen fényvisszaverő anyaggal körbekeríteni a kis palántákat, ne menjen össze-vissza a fény. Egy nagyobb dobozt szétszedsz és arra teszel alufóliát, esetleg milart. Vagy veszel olyan fényes hőtükröt, amit az autók szélvédője mögé szoktak tenni nyáron.
Mint itt a képen.[ Szerkesztve ]
-
lev258
veterán
A lámpázás a fejlődési szakaszban fontos (miután már kibújt), mert tél végén, tavasz elején lakásban még nem elegendő a fény számára. Fényhiány esetén először elkezd megnyúlni, majd végül elpusztul. Emellett a hozzáértők nem is a hagyományos 3000K-es meleg fényt ajánlják, hanem a hideget (pl. 6500K) erre az időszakra. Én ilyen LED égőkkel fogom megpróbálni, E27-es foglalattal (nem drága, találsz sok helyen pl. Praktiker). Van egy régi szocialista lámpám, ami pont jó lesz ehhez.
[ Szerkesztve ]
-
fausto
addikt
A lámpáztatás mennyire létszükség? Ha nem csinálom, akkor csak lassabban fog csírázni vagy egyáltalán nem?
Ha "kötelező" akkor milyen lámpát érdemes használni? Megoldható sima asztali lámpával valami jobb minőségű izzóval vagy valami spéci kell? Láttam ilyen piros/kék led izzós lámpákat, de itthon elég drága, külföldről meg kitudja mikorra jön meg.
Egyébként úgy tervezem, hogy cserépben lesz és nem ültetem ki a kertbe, hanem állványon tartom kint, esetleg fóliasátorral letakarva. De ez még odébb van -
fausto
addikt
Köszi mindkettőtöknek, a premier seeds-től rendeltem magokat
-
Digitalpimp
senior tag
Szia! Azt kalkuláld bele, hogy lámpa mindenképp kell, illetve kiültetni szabadföldbe május közepétől hamarabb nem ajánlott. (Májusi fagyok elintézhetik az egészet.) Tehát ráérsz február elején vetni, és számolj azzal, hogy kb. 2-2,5 hónapig bent kell tartanod. Lámpázni minimum március végéig, április elejéig kell, onnan már elég a kinti fény, ha ablakban tudod tartani.
Palántákat szoktak árulni a multik, illetve kertészetek.Más. Premierről vettem magokat, de annyit adnak, sose fogy el. Aki szeretne cserélni ezekből, írjon privit: Sárga Cayenne, Lila Jalapeno, Poblano.
-
lev258
veterán
Én most a Premier Seeds Direct-től rendeltem, az Ebay-ről. Sokan ajánlják. Az a rövid idő főzésnél szerintem nem vészes, csak aztán szellőzzön ki rendesen.
Én is január végén kezdek neki, bár én lámpával is segíteni fogom egy darabig.[ Szerkesztve ]
-
fausto
addikt
Sziasztok,
Szeretnék belevágni a paprika termesztésbe, már művelődök innen onnan, de lenne pár kérdésem:
Tavasszal kivinném a kertbe, akkor elég, ha január végén/február elején kezdem el csíráztatni a magokat?
Honnan érdemes magokat rendelni?
A konyhába tudnám tartani, mivel ott van elég fény. A hőingadozás mennyire árt neki? Gondolok itt arra, hogy 21-21 fok szokott lenni, de ha főzünk, akkor nyilván melegebb lesz, 28 fok körül.Bónusz kérdés: lehet valahol kapni különböző paprikákat? Akár boltban Bpesten akár valamilyen webshop-ban.
Köszi előre is!
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
lakisoft
veterán
Sziasztok,
Mikor érdemes elvetni a magokat? (lakásban szeretném elindítani a jövő évi projektet)- Árad -
-
Digitalpimp
senior tag
válasz peestike #5608 üzenetére
A leggyorsabb 5 nap, a max, kb. 3 hét. Eléggé szór, na meg a mostani időszak katasztrófa. Egyszer volt, vagy 2 éve, hogy újraküldték, mert az első adag elveszett.
-
peestike
őstag
Rendeltem 3*2 féle magot premierseed-től, még dec. 2-án postára is került elvileg. Volt benne postaköltséges mag is. Azt gondoltam kis naívan, hogy ideér viszonylag gyorsan.
Kérdezném, hogy aki már rendelt innen, nem emlékszik, hogy mennyi idő után futott be?
Tudom, én is láma voltam kissé most rendelni, mert a posta vs. karácsony harc nem egyszerű...
(bár holland posta kínából 19 nap alatt befutott.)42 - Nincs is jobb, mint egy kis kötöttség, ami ellen az ember kényelmesen lázadozhat.
-
Spoon16
tag
Köszi,akkor lámpázom őket ezerrel.
6w-os >6500k hidegfehér LED lesz felettük. Vagy nézzek valami izmosabbat? -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz Spoon16 #5603 üzenetére
Ami magasabb 3 centinél, az már a fényhiány miatt nőtt akkorára. Most még gyorsan tudsz tenni a maradékért, tegyél föléjük egy asztali lámpát vagy bármit ami világít és az menjen reggeltől estig. Onnan, hogy kizöldül a növény, kell neki fény.
Ha lehet választani, akkor virágzásig hideg fehér ledes lámpát, virágzástól meleg fehér ledet javasolt használni. És minél erősebb, annál jobb.
-
Spoon16
tag
Sziasztok !
Egy kis segítségre volna szükségem:
kb. 4 hete ültettem az alábbi paprikákat Jiffy korongba. Van köztük kápiától kezdve Jolokiáig minden. kb. 2 hét alatt szépen meg is nőtt ekkorára mindegyik,de itt megállt a folyamat. Most hétvégén átültettem virágföldbe őket. 22-23 fok körül vannak radiátor mellett, fényt viszont keveset kapnak.Az lehet a gond? Ebben a korban már kell nekik a természetes vagy mesterséges fény?
Köszönöm !
[ Szerkesztve ]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz mephi666 #5600 üzenetére
Ohh, a tied legalább szép formás, az enyém ilyen féloldalas. Habanero-hoz képest szép mérete van, abból még nem láttam ekkorát.
looser: még ha játszani is tudnék rajta pár számnál többet... Sajnos nem sok érzékem van a zenéléshez.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- 32GB 3600MHz hűtőbordás DDR4 kit (2x16GB)! Számlával, garanciával! ÁRON ALUL! BONTATLAN!
- GAINWARD GHOST RTX 4060 Ti eladó! RGB-s! Garanciával, számlával!
- Új Lenovo L0Q Gamer Tervező Laptop 15,6 -30% AMD Ryzen 7 8845HS 16/512 RTX 4060 8GB FHD 144Hz
- ASUS TUF GAMING B760M-PLUS (DDR5) - Keveset futott - Garanciális
- NEXTLEVELRACING RACER Szimulátor állvány + Shifter mount
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest