Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
"név nélkül, hirdetés linkelése nélkül írjuk ki a fájdalmunkat", tehát a Hardverapróról
- ne linkelj konkrét hirdetést
- ne tegyél be hirdetés screenshotot
- ne idézz hirdetésből konkrét szöveget
Személyes adatot ne tartalmazzon a hozzászólásod!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
KROK640
nagyúr
válasz Armagedown #94001 üzenetére
Én csak remélem, hogy jók lettek
Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...
-
KROK640
nagyúr
válasz Chaser #93992 üzenetére
Németországban láttam olyat, hogy egy nagyobb házban több lakás lett kialakítva, néha nem feltétlen az értelem mentén. Pl volt oylan, hogy akadt egy nagy szoba, majda nagyszobából két különböző ajtóval két különböző 2-2 ágyas szoba nyílt (más bejárat nem volt hozzájuk). Aki a "nagy" szobában lakott, annak biztos nem sok nyugta volt, hogy két pár is ki-be járkált. A képen is ilyen van
Ennél csúcsabb csak az volt, amit Debrecenben láttam, gyakorlatilag belépve a bejárati ajtón a wcbe érsz ahonnan két irányba is szobába jutsz, jad bármelyiken átmenve a konyhába ...
-
KROK640
nagyúr
Anyai nagyszüleim szintén ilyenben laktak. Volt egyhosszú gang, h beléptél a házba (kb középtájt) akkor a konyhába léptél be, baéra a spájz, jobbra a (tiszta) szoba, amúgy a konyában leledzett az ember. És ennyi volt.
A pottyantós a háztól kb 15 méterre volt, de legalább jó magas 2+ méteres masszív teli kerítés volt, ez némileg javított azokon az éjszakákon a biztonság éreztemen, ha esetleg ott aludtunk, és valamiért mégis kikellett mennem (nem sok ilyen volt, áltlaában megtartottam reggelig ami nem kellettt azt is).
Másik nagyszüleim legalább egy korai kádárkockában laktak, (50-es évek vége), ami ehhez az előbb tárgyalt 1930-ban már régi leromlott házként vett házhoz képest, egy igazi palota volt (ahhoz képest a 3 szobás 1984-es panelünk meg pláne!).
Visszatérve a parsztházra, nem tudom pontosan mikor épült, de régi képek alapjn ki lett kutatva a 80-as években, és az biztos, hogy 1909-ben már állt, méghozzá nem is éppen új épületként. Mai szemmel az 1870-1880-as éveket mondanám rá épülési időnek. (ez összevág azzal is, amikor az az utca megnyílt, bár messze ez votl a legrégebbi ház ott).Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...
-
KROK640
nagyúr
Épp ez az, hogy családi házban egy verandáról/szélfogóról lépsz be/ki a lakás a szabad ég alól.
Parapetes gázkonvektor : Jajj rengeteg ilyet láttam, amellett h az energiahatékonyság Z osztálya, még büdös is. Ha ehhez van egy nagyobb belmagasság, akkor totál kész az egész.
Pár éve laktam egy kicsit Pesti körfolyosósba (pár hét), elég szép volt kivülről a ház, de még a lépcsőház is (ha van igány, keresek képeket). Persze lépcső a harmadikra, mert ugyan volt egy réges-régi lift, amit kb a 30-as 40-es évekbe tehettek be a design alapján, de az állandóan rossz volt, amikor meg nem, akkor csak kétszer annyi idő volt vele felérni a harmadikra, mint gyalog. Akkor aztán jött a körfolyosó és a bő combtetőig érő szépen esztergált de annál rozogább korlát, ami ha nekimegyek egy akármiért megszédült pillanatomban vagy kiszakad, vagy úgy fordulok át rajta, mint a huzat. (lehetett volna kb 4×4-5 métert zuhanni, pedig csak a harmadik emelet volt). Tovább rontotta a helyzetet, hogy a körfolyó járórésze enyhén (néhol jobban) kifelé leejtett (bele se merek gondolni mi történt volna, ha csak egyszer elejtem a telefonom, vagy bármit). Nem véletlenül jártam ki úgy cigizni, hogy kiültem az ablakba, vagy szorosan a falnak simultam háttal... és barátnőm konkrétan nem mert feljönni hozzám, mert a lécspőháztetjén meglátta a "hidat" és azt mondta h neki ez nem fog menni (tériszonyos). Mondjuk én is csak két pálinka után nem féltem. Három után meg újra ...
Pedig amúgy ez a gang viszonylag szép volt ...
De sok ilyebe jártam, haverok, ismerősök révén, és valahogy egyik sem tudott tetszeni. Nagyon nagy a szórás minőségben is amúgy.Még ennek az enyhébb példája Debrecenben Dollárház hátulja, am nyílt folyosós ugyan , de legalább an lift, értelmes magasságú pkorlát és nem omaldozó. Ettől még nem jó.
Debrecenben is nagy szokás, hogy a '60-as években épült 2 emeletes házakra, rádobnak még 1-2 szintet miközben gyönyörűen felújítják kivülről meg a lépcsőházat (ezekbe mondjuk lift pont nem kerül). szép példa itt a képen valamennyi épület (kissé eltérő időben készültek a bővítések, de szerintem ez látszik is a stíluson) Aztán ezekben lehet találni a kivülről szép, belülről elképesztően szocreál lepratelep borzasztóan túlárazott szemétdombokat.
-
opr
nagyúr
válasz KROK640 #94040 üzenetére
Nyilván, mivel mint ahogy írtam is, a kép pont azt kívánja demonstrálni, hogy tök felesleges online meg mapsen ilyet kutatni, mert kívülről abszolút nem látszik semmi, az egész lószar a 10 emelet magasan full körbeépített épületen belül van, totál esélytelen bármit látni, kivéve ha valaki bemegy és lefotózza onnan.
Ui.: Ha minden jól megy, elvileg valamikor hétvége körül Skype-olunk haverral, aki ilyenben lakik ha jól emlékszem, majd megkérem, hogy egy fotó erejéig szaladjon már ki.
[ Szerkesztve ]
"Programozó vagyok. Ez azt jelenti, hogy amit leírok, megtörténik." :D “The only valid measurement of code quality is What-The-F**ks/Minute.” - Robert Martin
-
KROK640
nagyúr
válasz Chaser #93962 üzenetére
Debrecenben vannak olyan panelek, amiknek a világítóudvara úgy nyílik, hogy gyakorlatilag két tömb (rendszerint a konyha nyílik oda - pl Karácsony György utcán vannak ilyenek), de sok esetben alul ezeke alatt udsz rövidíteni a panelek között, hogy ne kelljen az egész épület együttest megkerülni.
Igen, ahogy mondod, ezt nem szabad keverni a körfolyosós pesti rettenetek belső "kert"jeivel, mivel már csak méretük miatt is eltérnek. Másrészt a világító udvarra kb sosem nyílik egy ablaknál több. nem hogy gang, meg bejárati ajtó...Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...
-
KROK640
nagyúr
A kép nagyon jó, mert látom hol és mit akarsz mutatni, csak épp azt nem látom amit mutatni akarsz (ez tuti az én hibám )
De valszeg nincs könnyű dolgod, mert a gogole streetview nem mindenhol járj körbe a házakat. A középső kis udvart meg világító udvarnak hívják, és már Antoni Gaudí is használta, pl a casa Milá-nál Barcelónában, (ott értelmesebben mint a későbbi szoci paneleknél lett hazsnálva, ugyanis lejjebb egyre világosabb volt a csempe, és egyre nagyobb az ablak, hogy valahogy kompenzálja a kevesebb bejutó fényt).Ilyen épületeke közötti hidakat, Tbilisziben láttam, de fogalmam sincs, hogy melyik winyómon vannak a ké. Lehet h nekem is inkább googlemapsozni kéne, csak veled ellentéten nem olyan egyszerűen nem tudom olyan könnyen megjegyezzni az ottani címeket.
-
-
törölt tag
Tárgyakat, állatokat is lehet megszemélyesíteni, de ez csak akkor nevezhető helyénvalónak, ha ennek oka van. Természetes, ha az embernek van pl. egy kutyája, ami a szívéhez nőtt a sok-sok együtt töltött idő alatt, akkor esetében az "ő" szót fogja használni. Viszont attól még más számára az a kutya csak egy kutya marad, nem több, és pl. ha el akarja valahonnan vitetni, akkor "azt"-ként fog rá hivatkozni ("vidd innen azt a kutyát").
Viszont ahonnan idekeveredtünk: ha pl. a boltban 3 féle szalámi közül kell választani, és ilyenkor az illető az "őt" szóval mutat rá, hogy melyiket is kéri, az teljességgel helytelen. Persze ha az illető beteg, a szalámikra gerjed, és amikor kiválasztja valamelyiket, akkor gyakorlatilag szerelembe esik iránta, ebben az esetben érthető, hogy "ő"-ként hivatkozik rá, de azért ennek elég kicsi a valószínűsége. Ha mégis így van, akkor sincs gond, van kiút, íme egy cikk a fetisizmus tüneteiről és kezeléséről:
https://www.hazipatika.com/betegsegek_a_z/fetisizmus -
Chaser
legenda
válasz koby11h #94035 üzenetére
én egyszer elküldtem az üti bácsit a pH@szba, mikor este bejött és megkérdezte, ki engedte meg hogy tévézzünk?
utána mondták hogy ez az üti volt :d
az "Őket" a legjobb tudomásom szerint kisbetű, ha már nyelvtannáciskodunk : )_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus
-
koby11h
őstag
válasz E.Kaufmann #94033 üzenetére
Ez egy ilyen "különleges" százados volt, pechemre.
Mentségemre legyen, hogy akkor már minimum 2 napja nem aludtam szolgálat miatt.
Ráadásul egész nap ilyen darabszámos igénylés listákat kellett kitöltenem az újoncok miatt, így nem is igazán Őket számoltam, hanem a vételezni felírt ruházatot, eszközöket... ami ugye mind darab.
Ezért lett csak 2 hét a 4 helyett."C3PO egyetlen igazi hibája, hogy választékosan fejezte ki magát a sok bugris között..."
-
Chaser
legenda
válasz E.Kaufmann #94033 üzenetére
fő a darabszám! : )
_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus
-
törölt tag
Számomra a "kérnék" szó bizonytalanságot fejez ki a "kérek"-kel szemben. Ha pontosan tudom, hogy mit akarok, és tudom azt is, hogy van belőle, akkor konkrétan azt is fogom kérni ("kérek" szó használatával). Ha viszont bizonytalanság van bennem, pl. nem tudom, hogy van-e belőle, vagy nincs konkrét elképzelésem, akkor a "kérnék" szót.
Pl.:
- kérnék egy Heinekent (ha van)
- kérnék valamilyen alkoholmentes sört (nincs konkrét elképzelésem, pont ezért is nem kértem egy konkrét márkát)
stb.[ Szerkesztve ]
-
TaaT
nagyúr
Bakker, én meg néha emberre mondom hogy "az"...
Sztem elég lesz már ebből.Give them hell Ukraine!
-
válasz #24845312 #94027 üzenetére
Ezzel nagyjából neked van bajod, mondom, még nyelvtanilag sem helytelen, asszem nincs kőbe vésve, hogy tárgyra csak tárgyként lehet hivatkozni. Rengeteg más esetben is személyesítünk meg tárgyakat. Pl. a vadállat autó, hisztis p*csa fényképezőgép , stb.
A 3 termék közül "őt" választani is olyan, amikor az illetőnek biztos van valami oka. Ő baja.
[ Szerkesztve ]
Mutogatni való hater díszpinty
-
törölt tag
Nem mindegy, hogy hogyan és mikor használod.
Ha kiraknak valaki elé 3 féle terméket, hogy válasszon közülük, és az illető rámutat valamelyikre, hogy "őt" kérem, akkor ez így nem csak hogy helytelen, de kifejezetten beteg dolog is, mert 3 sz@ros termék közül ő valamelyikben (vagy mindegyikben) sokkal többet lát, mint ami az valójában. A helyes az "azt" kérem, hiszen csak egy tárgyról van szó.
Ettől függetlenül vannak helyzetek, amikor szándékosan, okkal használja így az ember, de az nyilván más, ott azt okkal teszi az ember. -
-
-
BiP
nagyúr
Igen, nyelvtanilag van az a helyzet, ahol lehet használni. Csak az emberek mégis helytelenül használják. Megszemélyesítik a tárgyakat.
[link]#94021 Scorp2011: Kérnék: egyezik a feltételes mód alakjával, de nem feltételes mód a jelentése (oké, abból ered), hanem udvariassági formula. Nem, nem a bizonytalanság kifejeződése.
(Lásd: angolban a "Can you ...? " vs. "Could you please ... ?")
Ilyen alapon a szeretnék is feltételes mód lenne.
Én úgy értelmezem, hogy a kérnék/szeretnék az úgy feltételes mód, hogy "kérnék egy rántott húst," ha nem gond/ha van.
Nem úgy, hogy "Pincér, kérnék egy rántott húst", ha épp akarnék, csak most épp nem.De majd megkérdezem feleségemet, ő a nyelvész.
De amúgy kb. mindegy is: 'Kérek'/'kérnék' helyes, a 'lesz egy' meg prosztó.#94024 hcl : Létező dolog. Akár az irodalomban, akár a közbeszédben. Ettől még szerintem helytelenül használják azokban a szituációkban, amivel legtöbben találkozunk vele. pl. "Melyik nadrágot választotta, Uram? Őt kérem."
[ Szerkesztve ]
-
-
törölt tag
A "kérnék" az feltételes módban van. A "kérek" pedig kijelentő módban. Mindkettő teljesen helyes, ha megfelelő helyen és időben használja az ember.
Aki a tárgyakra "ő"-t mond, ő valószínűleg valami fetisiszta lehet, és ezért mondja így. Vagy mert általános iskolában nem vágta jól nyakon a tanár, és nem buktatta meg, pedig vastagon kijárt volna neki.
Ezt a "nála" helyetti "tőle" szóhasználatot (pl. idősebb tőle 2 évvel) eddig csak egy embertől hallottam (volt barátnőm), de az ő környékükön voltak más érdekes kifejezések is (pl. "innestől", "onnastól").
[ Szerkesztve ]
-
koko52
nagyúr
válasz Ciccuka #94015 üzenetére
Felénk az árok fölé állnak (akna), olajat felfogja mert eltüzelik télen, többit nem cserélik.
"Meglepetten néztünk Európára, arra, hogy mennyire nyitottak az országok, és vannak, akik csak úgy magukhoz veszik a bevándorlókat, fel nem ismerve azt, hogy egy napon a saját hazájukban kisebbséggé válhatnak."-Ernst Roets
-
-
szebe
addikt
válasz Astroboy #94013 üzenetére
Meg a szállás árakat is szépen felpörgette
Májusban egy hetet szálltunk meg Szlovéniában (jóformán a Bohinji tó partján, a templom mögött) annyi pénzből, mint amennyibe itthon egy faház került volna a Kis/Nagymaros-Zebegény vonalon. Aztán ezek még az olcsóbb faházak, a mátrai kabinok meg mininoszvaj és társai egy következő (ár)kategória...[ Szerkesztve ]
"ha ledobsz a Mecsekbe egyszer késsel, meg egy banki terheléssel, én megiszom a h*gyomat, megeszem a lárvát, de akkor is fizetem a villanyszámlát"
-
Astroboy
őstag
Nem nagyon, sztem aki eddig kijárt, az - látva az idei balatoni szállás / étkezés árakat - pláne ki fog. Legfeljebb ha kap valamennyi lówét az egyik alszámlájára, elmegy étterembe és ennyi.
(A csúnya-kártya amúgy valóban jól felpörgette a belföldi turizmust-vendéglátást, ez is volt a feladata. Csak a sáp ne lenne akkora rajta, tudtommal majd' 15-20%-ot nyúlnak le róluk elszámoláskor, ami jobb helyeken rablásnak minősül amúgy...)
Chaser: az tuti
[ Szerkesztve ]
-
I02S3F
addikt
válasz E.Kaufmann #94011 üzenetére
Fickó megy a szállására az idegen nagy városban és kézhez kapja egy prosti számát. Elfoglalja helyét a szobában és feltárcsázza a kapott számot:
-Szia drágám! Akkor először furulyázol nekem, majd franciázunk és a misszionárius pózzal fejezzük be. Mit szólsz?
- Azt uram, hogy ön a recepciót hívta és tárcsázzza a 30-as előtagot, ha külső hívást akar indítani! -
-
Astroboy
őstag
Haver már nem is szolgál ki balcsin a büféjében ilyen "lesz egy" parasztokat, érdekes mégis megvan a forgalom. Pedig kb. 5-ből 1 ember ilyen prosztó.
Ha jön egy ilyen egysejtű, válaszként megkérdezi, hogy honnan tudja, hogy lesz-e?Érdekes utána majd' az összes EGYBŐL áttér a "kérek"-re, és megkapja amit akar. Amelyik meg besértődik az bekaphatja, el lehet tipegni a rákba', azt mondja 30+ év és 30+ szezon alatt nem volt összesen annyi türhő mint egy-két éve, pedig a 90-es években hozzánk járó kelet-németeket és az oroszokat nehéz űberelni...
[ Szerkesztve ]
-
mpo
veterán
A "kérnék egy" az csak a "kérek egy" még udvariasabb formája. Szintén helyes.
A végén a lényeg.
"Vagyis a feltételes módú kérnék alak azt a képzetet idézi fel, hogy a kérés nem is történik meg. Ez aztán enyhítés a javából! És még rá lehet tenni további lapátokkal: szeretnék kérni, szerettem volna kérni, és így tovább."
NYELV ÉS TUDOMÁNY – nyest.hu
[link][ Szerkesztve ]
Ha érted, akkor már elavult.
-
Ne haljunk már meg attól, ha valaki másképpen (de amúgy nem helytelenül) beszél... Komolyan, hihetetlen mennyire mimózák az emberek
Mutogatni való hater díszpinty
-
BiP
nagyúr
válasz I02S3F #94002 üzenetére
Nem. A "lesz egy rántott hús" az határozottan paraszt, tiszteletlen és lenéző szóhasználat. Határozottan kerülendő és elítélendő. Karakánabb kiszolgáló jelzi is, hogy normális ember így nem beszél.
A "kérnék egy" az csak a "kérek egy" még udvariasabb formája. Szintén helyes.
A tárgyakra ő (pl. hentesnél rámutatni a combra, hogy "őt kérem") szinten helytelen. De sajnos egyre jobban terjedő forma. (Még a végén elfogadott lesz )Számomra még mindig furcsa a szintén terjedő "tőle" használata a "nála" helyett.
Pl. A bátyja tőle 2 évvel nagyobb.
A tőle jobb típus egyben drágább is.
A barátja tőle sokkal erősebb.stb.
Elvileg helyes, főleg K-Mo-on használatos tájjellegű forma (úgymond tájszólás), de egyre jobban a hivatalos helyeken is (pl.online újságok) terjed.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Xbox One S 500GB, 2 kontroller+játékok!
- HP Pavilion 15,FHD 15.6",AMD Ryzen 5 3500U,16GB DDR4,512GB SSD,2GB VGA,WIN11
- Indiana Jones and the Great Circle - Digital Premium Edition - beváltás: 2025.1.30 - RTX 40XX
- Noblechairs Icon black (Karácsony előtt olcsóbban!) A gamer székek királya!
- iPad Pro 2018 12,9 256GB wifi+cellular 1 éves cégtől 12 hónap szavatosság
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest