-
GAMEPOD.hu
Ha szeretnél egy kis plusz teljesítményt kihozni olcsón a régi 775-ös alaplapodból tegyél bele 4 magos 771-es Xeon CPU-t.
Kérlek olvasd el a cikket és a téma összefoglalót mielőtt kérdezel!
Új hozzászólás Aktív témák
-
nagyúr
válasz Laraxior #9298 üzenetére
Ez szintén egy határozott +1: IGEN.
Kár, hogy nem volt P45-ös (vagy X38/48-as) lap, azokon már 2.0-ás a pci-e sávok vannak.
RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
nagyúr
Nos, saját tapasztalataim alapján azt kell mondjam, hogy igen.
Az otthoni fő konfigom (s1151-es platform, 7.gen kaby lake) a következő elemekből épül fel:
Asrock Z270m-ITX/ac alaplap
G4560 Pentium 3,5 GHZ - nincs tuning lehetőség, viszont ez a CPU már 2C/4T.
RX460 VGA - ez a VGA picivel gyengébb az R9 380-ál.
a monitor felbontása itt 1600*1200 (ez ugye a VGA-nak megterhelő inkább)A grafika tisztán high-ra állitva, cpu-t érintő beállitások ugyanúgy legkisebben bizony azt eredményezi, hogy jelentős min. FPS emelkedés tapasztalható, az eddigi 25-30 felment 35-40-re, az FPS droppok ismét kisebbek/kevesebbek lettek.
RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
Laraxior
titán
Parancsoljatok.
QX9770 vs 7700K
Valahol akad még 1366-os rendszer mérés is, csak ki kell keresnem az 1080Ti topikban.
Bár elég valószínű, hogy itt a PCI-E 1.0 is limitáló tényező volt.
De tudok mérni most is, bár csak 1060 VGAm van, annak meg lehet, hogy elég egy jól meghúzott S775 is (4.2GHz+)
Gondolom a GT220-ra senki se kíváncsi, vagy esetleg 8800Ultra[ Szerkesztve ]
*** Dodge Challenger HEMI V8 ***
-
Alpi.
addikt
En arra lennek kivancsi, hogy amikor a vga limit jelei mutatkoztak 775-el, ott kapnank-e megis fps novekedest egy ujabb platformmal. Egyebkent siman benne lennek egy ilyen kozos tesztben esetleg. Nalam az a gond, hogy nincsenek erosebb vgak. A tobbi az adott lenne.
https://www.youtube.com/channel/UCbJjHfBdTsUw3UJAFr-5Gsg
-
Alpi.
addikt
Nekem is azert szurt szemet, mert bekerult egy masik platform a gepbe. Masik lap + cpu, minden mas maradt. Amikor elinditottam a jatekot, akkor lattam, hogy eszrevehetoen nott fps. Utana kezdtem monitorozgatni es filozgatni az okan. En a 775-el es az 5870-el 1920x1080-ba high es ultra beallitasokkal (text norm volt az 1 gb vram miatt nyilvan), 30 fps fel-vsyncen nyomultam, szoval a gond nem az volt, hogy bantoan docogott xeon quaddal csak siman kivancsi lettem, miert nem dolgoztatja fullon.
-
nagyúr
Ebből is látszik, hogy játéka válogatja.
Ezért is szoktam mindig megkérdezni (új vagy használt teljes konfig esetén, hogy mi a célterület, játéknál pontos felsorolás lehetőség szerint).
Nos, én kizárólag SC2-LOTV multiplayer-el játszom online - ez a játék eléggé CPU intenziv, a felbontás fix 1280*1024, az alábbiakat tapasztaltam:
1. MSI G41 P25 alaplap + XEON E3120 3,16 GHZ (C2D E8500) + HD 5670 1 GB DDR5 128 bit - VGA limit, a grafikát low-mediumra kellett állitsam, hogy ne nagyon essen 30 FPS alá (minimum FPS)
HD 5670 cseréje RX 550-re - itt fordult a kocka kicsit, tiszta medium beállitások, hozta az előző páros FPS-eit.
2. ASUS P5E3 Deluxe alaplap + XEON E3120 3,16 GHZ@4,35 GHZ + RX550, igy hozta ugyanazt, csak most már a grafika tiszttán high-ra állitva.
RX550 cseréje R9 380-ra - itt a kis XEON tuning ide vagy oda - elfogyott, ha feljebb tekertem vegyes high/ultrára a grafikát, csökkent az FPS minimum.
XEON 3120 3,16@4,35 GHZ cseréje XEON Quad-Core X3330-ra 2,66 GHZ, R9 380 VGA maradt, vissza kellett venni a grafikát tisztán high beállitásokra.
X3330 2,66@3,6 GHZ-re felránt, R9 380 VGA mellett a grafika hozta az előző beállitások min. FPS-ét, úgy hogy ultra/extreme-re van beállitva. - ez az a beállitás, ahol a CPU egyik magja sem éri el a 100 %-os kihasználtságot, 89-95 % között van a max, a 2 magos XEON húzva is 100%-on terhelődött mindkét magján.
Visszavéve a grafikát tisztán high-ra, nőtt a minimum FPS és a maximum is, illetve az FPS droppok mértéke és mennyisége is kisebb/kevesebb lett.
Ebből végső következtetésre azt szűröm le, hogy eme összeállitásnál (R9 380 VGA az ugye 1050ti + pici szint) sikerült elérnem a platform végét (sajnos nem tudtam 3,6 GHZ-nél feljebb húzni stabilan, 4GHZ-nél gondolom elérném talán az R9 380 végét ).
A teljesség kedvéért: a játék CPU-t érintő beállitásai minden esetben az elérhető legkisebb fokozatra voltak állitva.
Uhh, kicsit hosszú lett, várom az észrevételeket, véleményeket.
[ Szerkesztve ]
-
CJ4567
nagyúr
GTA 4 egyik kiegészítőjét(TBOGT) egy Pentium D + 9500GT kombóval játszottam végig, GTA 5-öt E8400 3.6GHz + HD4670-el (15-25FPS, árnyék off, 1024x768), úgyhogy annyira nem hat meg az optimalizációjuk már.
GTA SA-t meg egy LG G2-n játszottam végig.
[ Szerkesztve ]
No Sana No Life
-
Laraxior
titán
Azért azt is érdemes megnézni, hogy milyen a CPU, mert most, hogy szétszedtem az enyémet, a pasztából ítélve, olyan homorú mint az atom. Csak épphogy középen nyomta szét a hűtő.
Nem véletlenül mert a polírozás anno.
1366-nál CLU-t használok, az elég sokat segít, bár ugye csak réztalpú hűtőhöz ajánlott.*** Dodge Challenger HEMI V8 ***
-
Alpi.
addikt
Gta 5 szerintem nagyon jol van megirva. Alacsonyabb grafikaval is igencsak jol nez ki, emmellett gyengebb gepeken is jatszhato marad. 775-el sem volt rossz, nem ezt mondom csak erdekesnek talaltam ezt a "viselkedest". Biztos erdekes lenne mas jatekokkal is kiprobalni, de nem igazan jatszom mar. Gta-t is par havonta gyurom egy kicsit.
-
nagyúr
válasz dovahkiin04 #9284 üzenetére
Amit javasoltam cpu hűtőt, alkalmas 115x -es alaplapokhoz is.
-
nagyúr
Kövezzetek meg, lehet csak belém van égve, de a GTA sorozat (San Andreas-ig biztosan) nem az optimalizáltságáról volt hires.
-
Alpi.
addikt
Hd5870-essel tapasztaltam, hogy mennyivel tobb fpst is tud masik platformmal. Hozzatennem, hogy szinte kizarolag Gta V-el jatszottam neha-neha es leginkabb optimalizacio hianyara utaloan kaptam kevesebb fpst 775-nel. Sem a cpu sem a vga nem terhelodott rendesen. Kivancsi vagyok errol mi a velemenyetek ! Mi okozhat ilyesmit, illetve mas jatekoknal is hasonloan tortenik-e.
-
dovahkiin04
csendes tag
Azért kérdezek amúgy mostanában ennyit, meet most állítom össze a "bevásárlólistát" idövel a procin és a lapon kívül mindent le akarok cserélni és mint észrevehettétek, a ddr2 ramokhoz és a hütéshez nem annyira értek
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz dovahkiin04 #9278 üzenetére
Azt nem csodálom... mekkora felbontáson használod ?
-
Laraxior
titán
-
nagyúr
válasz dovahkiin04 #9276 üzenetére
pl. ez ?
Cooler Master Hyper TX3I RR-TX3E-22PK-B1
új, 6e magassága az ára, egyszerűen felszerelhető.
-
nagyúr
-
Alpi.
addikt
válasz dovahkiin04 #9269 üzenetére
3.4 ghz-en a gyari Intel huto egy fickosabb verzioja rohogve meg kene tudjon birkozni azzal a procival. Mivel hutod ?
-
Laraxior
titán
-
-
CJ4567
nagyúr
válasz dovahkiin04 #9262 üzenetére
Persze hogy jobban megy az L5420-as eredményed, ha nincs rajta 2x AA.
No Sana No Life
-
korn
aktív tag
válasz dovahkiin04 #9262 üzenetére
nem rossz, de ez még mindig túlmelegszik
-
petszol
tag
Én egy ilyet bevállalnék a ddr3 miatt.
GA-EP45T-UD3R
Normális áron persze.[ Szerkesztve ]
Üdv: Petszol
-
Alpi.
addikt
válasz Laraxior #9257 üzenetére
Én már vettem 150 Euróért 775-ös lapot és benne voltam a világ 10 legboldogabb emberébe, hogy sikerült vennem egyet !
De tény, hogy nem sok típus van, amiért ilyesmi összeget adnék jelenleg. Idővel azért csúnyán felárazódik egy-két ritka, de valami miatt érdekes / értékes típus. Már itthon is kezdenek drágulni egyes fajták. A többi meg 0 fele tendál..https://www.youtube.com/channel/UCbJjHfBdTsUw3UJAFr-5Gsg
-
nagyúr
válasz Laraxior #9257 üzenetére
Majd lesz olyan fanatikus, aki elviszi annyiért.
Én az Asus P5E3 Deluxe alaplap + C2D E8500 proci (csak hogy a foglaltba a lábak ne sérüljenek) + Zalman cnps9700 nt procihűtő hármasáért 30e-ért vettem.
-
Laraxior
titán
válasz Pécsi gyerek #9255 üzenetére
Ajánlottam többet is 775-ös alaplapért (30k+), de nem jött válasz...
Pedig ennyit szerintem nem nagyon ad érte már senki.*** Dodge Challenger HEMI V8 ***
-
dovahkiin04
csendes tag
Hali
Ma kevesebb órám volt így ha hazaérek lesz idöm oc-zgatni is, ha esetleg valakit érdekel az eredmény akkor kiteszem ide a bios beállításokkal együtt, akinek Asus lapja van talán tanulhat is belöle, KB 1 éve oc-zok ezzel a lappal igy eléggé kiismertem már -
korn
aktív tag
válasz lolka-bolka #9247 üzenetére
Ez C0-s proci ahogy látom, úgyhogy lehet ez a szűk keresztmetszet. Jó lenne tudni a proci VID-jét (aida). Autofeszen ahogy látom 1.288V a cpunak, ez azért nem kevés. A q-fan-t talán érdemes lenne bekapcsolni, nem tekerne annyira a freezer, csak ha kell.
Esetleg memória +mch környékén lehet variálni. A ram frekit 800-ra, időzítéseket auto-ra ideiglenesen.
Cpu fesz 1.3V (auto-n is ennyit ad kb)
FSB term 1.3V
Mch 1.3V
Ettől semmi baja nem lesz, próbának megteszi.
Esetleg LLC enabled, mondjuk ettől jobban fog melegedni a cpu. Lehet auto-n is be van kapcsolva.A Dram static read control stb. memó beállításokról majd ír valaki más, aki ismeri az asus lapokat.
Ha így sem megy, akkor sajnos lejjebb kell venni az fsb-t.
-
Laraxior
titán
válasz customer114 #9250 üzenetére
Van még egy dobozos P35-DS4 lapom is, most találtam bele egy Q9650-et
-
Laraxior
titán
X5460-al és 2x2GB 1200MHz G.Skill
-
Relo
tag
válasz bwin.party #9237 üzenetére
Üdv
Az gyárilag egy kicsit banán formára hajtott, nem elgörbült.
Előkotortam három hibás lga775 lapot, mindegyiken ilyen hajlított formája van. -
Speed®
HARDVERAPRÓD
válasz petszol #9239 üzenetére
Ez elég szarul fest. A 4 SMDt leszedném róla, anélkül max. nem indul/instabil, de lehet, hogy hibátlan
lesz, így viszont lehet más gond is. Persze kérhetsz cseredarabot/refundot is..csak nem biztos, hogy megéri a visszaposta miatt. Na ezért vettem inkább mindig hazait másodkézből :S -
petszol
tag
Sziasztok.
Hatalmas problémám adódott a tegnapi napon.
Megérkezett az e...-ről rendelt proci,de sérült és nincs átalakítva a hirdetés ellenére.
Az eladó azt szeretné,hogy próbáljam ki,hogy működik-e.
Én nem szivesen kezdenék neki a farigcsálásnak és láb matricám sincsen.
Nem szivesen kockáztatnám az alaplapom épségét sem.
Szerintetek ez működne egyáltalán?
[kép]Üdv: Petszol
-
Alpi.
addikt
válasz bwin.party #9237 üzenetére
Elég nehéz elképzelni, hogyan tudott meggörbülni úgy, hogy rá volt zárva a processzorra. Hajlítsd a kívánt formára szerintem. Ez egy lemez, lehet formálni. HA nem sikerül tized mm-re olyanra alakítani mint gyárilag akkor sincs semmi gond. Ha szorítja lefele a procit és behajtható a leszorító fül, akkor meg is vagy !
-
bwin.party
aktív tag
Sziasztok!
A múlt héten Jófogáson keresztül vásároltam egy asztali számítógépet, mert olyan alaplap volt benne, amilyent hetekig kerestem. Az én alaplapom egy Socket 775-ös Asus P5P43TD/USB3. A probléma az volt, hogy amikor megérkezett az alaplap akkor így jött meg.
Addig sikerült eljutni, hogy felhívtam az eladót, mert hát mégis csak... meg a futárcéget is elértem, panaszt is tettem a kiszállítás miatt.
Ami eddig világos nekem az az, hogy a tápegység sem volt rendesen rajt a helyén 2 csavar hiányzott belőle, illetve a videokártya sem volt rendesen lecsavarozva ezért eshetett ki. A processzor hűtő sem volt benne a helyén, de talán nem verte szét a lapot amíg ideért hozzám.
Most az a helyzet, hogy tegnap este sikerült kiszednem a lapot a házból, erre el is ment 2 órám, mert nagyon vigyáztam semmit más kárt ne okozhassak vele. Amikor letisztítottam a házat akkor jött a meglepetés: a processzor lefogató meg van görbülve és nem tudom a processzort lefogadni vele. Itt jön a kérdésem: van valakinek Asus alaplaphoz lefogatója? Addig nem is tudom kipróbálni a lapot, hogy jó-e? Első alkalommal jó lenne a saját processzorával tesztelni egy E7400-al aztán összerakni egy konfigurációt belőle. Itt a hardveraprón Cingitől vásároltam egy Q9650-et, de még csak próbálni sem tudtam a procit, mert az alaplappal szívok még mindig. A felső részen én voltam a ludas, mert egy kis fogóval próbáltam visszaegyengetni, de semmi sem lett jó, végül ezt nem is tehetem vissza az alaplapra. Helyileg győri vagyok, de fogalmam sincs honnan szerezhetnék egy ilyent.
Ne haragudjatok, hogy ilyen láma kérdéssel jövök ide, de itt találom a legnagyobb életet a fórumon.
Üdv. Ricsi
[ Szerkesztve ]
-
korn
aktív tag
válasz lolka-bolka #9232 üzenetére
biosról egy kép jó lenne
-
korn
aktív tag
válasz dovahkiin04 #9209 üzenetére
hát ez megsült minden teszt alatt
-
lolka-bolka
tag
Sziasztok! Nekem is az a gondom mint dovahkiin04-nek. Asus p5QL-E lapom van xenon E5450-es 8gb ocz 1066mhz ramjaim. Beállittottam 3.6ra a procit a ramok 5.5.5.15 késletetésre. A töbihez nem nyultam mert nem értek fesz emelésekhez. Alényeg tökéletessen megy semmi kék halál .Igaz a procihütö pörög mint álat 2500-2700-on játék közben. Az aida tesztnél ha nincs pipa memory tesztnél csak a procinál semi gond legalább is mig futtatom.Ha be van pipálva meoria is akkor 1-2 perc és piros lesz. A hűtőm arctic freezer 7.
Mit kéne beállítsak, hogy jó legyen??
-
xeon forever
addikt
válasz dovahkiin04 #9230 üzenetére
"hát úgy könnyű"...
4x2GB rammal lesz még szivacs. Ott majd állítgatni kell a mch,nb feszeket is. Meg az időzítések is picit másképp lesznek.Szerver,Munkaállomás,PC,Konzol, ez is egyfajta vonal.
-
Speed®
HARDVERAPRÓD
válasz dovahkiin04 #9227 üzenetére
Az alaplapi VRM/FET szekciót, ami a feszültségét felel. Magasabb tartományban stabilabbak a masszívabb kiépítésű lapok, nem droppolnak nagy mértékben. P5K szériában van 4 fázisos is, a tiédet 8asnak hirdetik, csak kérdés, valóban annyi-e vagy marketingfogás. De ha nem tudod, mindegy, csak kíváncsiság volt, lusta voltam ráguglizni. ~1.3V még nem a világ vége, bár az is igaz, hogy az L5420 gondolom alapon 1.1V körül-alatt elvan, nem hiába az alacsony TDP. Ezzel együtt nem csoda, ha OCval megszalad a hőtermelés, bár az sem meglepő, hogy az a nyeszlett borda nem bírja kezelni..aprón találsz bőven jobbat kb. aprópénzért, ha csak ez az akadálya a komolyabb OCnak (mondjuk 7.5X szorzó mellett egy ~480as 24/7 érték már korrekt, ahhoz elvileg nem is kell agyonfeszelni a procit).
-
dovahkiin04
csendes tag
1.27-el még bírja, de 1.30-al már túlmelegszik
-
CJ4567
nagyúr
válasz dovahkiin04 #9220 üzenetére
Volt gépemben ilyen van(Családon belül, de megvan), a volt E5440-emmel 350-es FSB volt a max, és az is képes volt elhasalni, de ott a CPU a hibás. (1.3V-vel se ment 360-as FSB.) Ahol meg most van, oda még tuning nélkül is elég a Xeon.
No Sana No Life
-
Speed®
HARDVERAPRÓD
válasz dovahkiin04 #9222 üzenetére
Validra nekem is megvolt az 500, de az kb. semmit nem jelent. Valós 8 fázis vagy 4+dualFET kiépítés? Mekkora vCore kellett neki, ill. mivel hűtöd, hogy nem bírta?
-
dovahkiin04
csendes tag
-
Speed®
HARDVERAPRÓD
válasz dovahkiin04 #9220 üzenetére
Quaddal..? A legjobb P35ömmel 480ig jutottam benchekre, 466 ment 24/7.
-
-
bacsis
Közösségépítő
Sziasztok!
Segítsetek egy kicsit!
Egy Foxconn G45M típusú alaplap vajon megenné a Xeon procikat?
Jelenleg egy Foxconn G41-es lap van használatban egy adott gépnél, az oké...
De a G45 chipset.. nos.. valahol azt írják megy, valahol azt, hogy nem.....
A Delidded.com-on A Foxconn lapoknál ez nem szerepel... más G45-ös lap szerepel, de foghíjas... Szóval bizonytalan vagyok..
Köszönöm előre is -
kenand
veterán
P35 sokkal többet bír FSB tekintetében, mint a P43. Hiába újabb a P43, lebutított változata a P45-nek.
P43 FSB plafon 415-417 körül van. P35 vígan bír 450 körül (sőt még többet is)
Tuning képest lapon nem érdemes 54x2-es CPU-t venni, mivel alacsony a szorzó, de magas az alap FSB, nincs benne tuning potenciál (Főleg nem P43-as lapon). 54x0-as CPU mind megy 400-as FSB-n (általában 0 fesz emeléssel) -
Thunderace
csendes tag
válasz dovahkiin04 #9209 üzenetére
Nem stabil, mindegyiknek hibátlanul kellene futnia.
-
dovahkiin04
csendes tag
Üdv
Nem rég írtam ide azzal a problémával, hogyha a Xeon L5420-amat OC-zom úgy, hogy nem egyforma ramok vannak benne, akkor a ramok instabilitást produkálnak.
Na most lehet, hogy megtaláltam a megoldást, de tanácstalan vagyok
A megoldás az, hogyha többféle ram van benne akkor magasabb vcore-t állítok be és úgy tűnik, hogy működik, de a tesztek nem ugyanazt mondják: az aida64 továbbra is instabilitást jelez, de az intel burntest meg a linx 0.7.0 meg hiba nélkül lefutnakA kérdés, hogy melyiknek higgyek?
UI: a tesztek 3GHz-en 1.3vcore-al készültek
[ Szerkesztve ]
-
Boyrob
csendes tag
Rendben ezt még kipróbálom hátha működik, bár kétségeim vannak hogy így kellene trükközni,
Mindenesetre egy próbát megér, ez nem jutott eszembe, meg mint mondom tapasztalatom sincsen a témában XEON-osítással, sőt úgy álltalában tuningal sem.
Jumper helyett ez működhet procicsere után is azt az FSB használja amit befixálok neki a Q6600-al?Okosabb választás lett volna egy FSB 1333 proci így utólag...
Speed(R) Nem kizárt hogy igazad van ezzel az alaplappal is mennie kellene, régi cuccok, lehet hogy ennek is van valami nyűgje, tudja a bánat. Egyébként ezzel a Q6600-al tökéletesen működik minden.
Nagyon ragaszkodik a kis Q6600, nem akarja hogy kiszedjem[ Szerkesztve ]
-
VicKing
tag
Köszi a válaszokat és a priviket!
-
Boyrob
csendes tag
Nem igazán vagyok otthon a témában, de mivel mindenütt azt olvastam hogy a P43 lapok Xeon kompatibilisek, külön rákerestem az MSI és az Asrock lapomra is tipus szerint, így megfelelőnek tűnt laikusként.
Kérdésedre hogy miért nem P35 lapot vettem azt mondanám hogy azért mert már megvolt a procim és ez egy E5462 ahogy írtam is és 1600 FSB, tudomásom szerint a P35 pedig 1333 FSB tud max.
De jobban jártam volna ha kérdezősködök itt mielőtt vásárolok akkor nem cumiztam volna be
-
Speed®
HARDVERAPRÓD
Új hozzászólás Aktív témák
- Akció! Dell Latitude E6230 laptop (12,5/i7-G3/8GB/128SSD) - 1 év garancia, 27 % számla
- Konica Minolta Bizhub C227 fénymásoló
- Yamaha NS-555 hangfalpár + opcionális HiFi - házimozi cuccok
- Lenovo ThinkCentre M93p SFF PC, Quad Core i5-4570 CPU, 8 GB DDR3 RAM
- Lenovo ThinkCentre M83 SFF PC, Quad Core i5-4590 CPU, 8 GB DDR3 RAM