-
GAMEPOD.hu
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz bence092301 #32999 üzenetére
Miért nem a kodi-n nézed a youtube videókat? A kodi-nak van egy Youtube kiegészítője, amit összeköthetsz a saját youtube fiókoddal, így ott böngészhetsz az előfizetett csatornáidon, rákereshetsz videókra, stb... mintha telefonon tennéd.
Ha jól értettem, a "chromcast" nem úgy működik kodi-n, ahogy az a google eszközénél.
Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
bence092301
tag
Azért mert sokat nézek youtube videókat akár filmeket youtuben. És sokkal könnyebb lenne ha át tudnám küldeni a videókat kodinak van egy ilyen funkciója ha jól értettem. Szóval csak egy rendszerre kéne rakni a kodit plusz az OMV T ezt hogy.lehetne?
e-cigi tesztek: www.ecigiteszt.com
-
válasz bence092301 #32996 üzenetére
Kétféle megközelítés van, amit nehéz szétválasztani, és egyéni preferencia ki melyiket részesíti előnyben. Van az operációs rendszer, és van a rajta futó program. Pár speciális esetben, mint amilyen az omv, kodi léteznek olyan megoldások(disztribúciók), amik több kevesebb mértékben csonkolják az operációs rendszert, hogy az adott program pl. openelec még éppen elfusson, de semmi más. Így gyakorlatilag egy célgéppé alakítják át ami csak azt az egy feladatot tudja elvégezni. Azt viszont kulcsrakészen, pár kattintással mindenki által beüzemelhetően.
Ugyanakkor léteznek az eszközre olyan általános célú operációs rendszerek, amik beüzemelése után neked kell telepíteni a fájlmegosztást biztosító samba szervert, a médialejátszót, torrent klienst, stb... Mint amikor a Windows-ra telepíted, és állítgatod a kedvenc programjaidat.Miért ragaszkodsz a chromecast-hoz?
-
válasz z123456789 #32994 üzenetére
egyszer csak nem volt elérhető
Mi? A volumio program? Maga a Pi? Hogyan próbáltad elérni? WEB/SSH/Ping? Közvetlenül a rákötött monitoron/billentyűzeten át sem reagál?
Napló fájlokat nézted? /var/log/volumio.log vagy valahol azon a környéken. Esetleg magának a rendszernek a naplófájljai?Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
bence092301
tag
válasz Murdock1981 #32993 üzenetére
De nem.okos a tvm ezért szeretném így meg csinalni csak nem tudom hogy ha OMV T felrakom az maga egy operációs rendszer nem? Arra hogy rakhat9k kodit?
-
maestro87
őstag
Ipari micro sd kártyák témában én ezeket találtam ami még megfizethető kategória:
SanDisk 8GB Industrial ~ 1500 HUF
Kingston 8GB Industrial ~ 2500 HUF
Ebay-es szerintetek eredeti lehet? -
z123456789
addikt
Sziasztok!
Pi3-at használok, Volumio volt rá telepítve, és egyszer csak nem volt elérhető. Újratelepítettem, hátha megoldódik. Most már ott tartok, hogy 2 különböző SD-vel próbáltam, 2x letöltöttem az install fájlt, de semmi. Tegnap este tudtam konfigurálni, aztán hagytam is, mondom majd ma, de azóta szintén semmi.
Tudna valaki segíteni, hogy hol álljak neki a hibakeresésnek?Hálás lennék, mert már mindent próbáltam ami eszembe jutott.
-kábel csere
-switch, routerslotok kipróbálása
-2 másik SD kártya (amik más eszközben működnek)
-SD-k köteteinek törlése, formázás, exFAT, Fat32
-install többszöri letöltése.A telepítést a leírás alapján csináltam.
Esetleg ha akad másik hasonlóan könnyen telepíthető zenelejátszó, amit elérek applikációval, azt is kipróbálnám. Köszönöm.
[ Szerkesztve ]
-
Murdock1981
tag
válasz bence092301 #32992 üzenetére
Ha van okos tv-d akkor szvsz a plex a legjobb megoldás. Nekem raspbian+plex media server+transmission+samba fut (no meg teamviewer, mega sync, noip) és a letöltött tartalmat tv-n, mobilon, pc-n nézhetem szép és felhasználó barát felületen. Egy hete teszteltem, egyszerre 5 eszközön indítottam el különböző filmeket, abból a mobilra transzkodolni kellett és gond nélkül ment minden eszközön.
És megy 7/24-ben a kicsike😀[ Szerkesztve ]
-
bence092301
tag
válasz Csicsóka #32991 üzenetére
Hűha a felét nem is értem nekem OMV elég lenne.
Akkor van egy linuxom amire feltelepitem az OMVt a kodit, a transmissiont, a chromecastet és kész?
Vagy nem ennyi? Plusz ha kikapcsolom a gépet aztán be akkor egyből a Kodi jön be? Plusz elindulnak ezek a dolgok? Vagy nem így van?Bár az OMV ben van transmissiont szóval csak a Kodi a chromecast és az OMV kell
És hogy lehet beállítani hogy ezek automatikusan elinduljanak?
[ Szerkesztve ]
-
Csicsóka
őstag
válasz bence092301 #32988 üzenetére
LE alá nem telepíthető komoly NAS rendszer, de más is csak korlátozott mértékben KODI addon-on keresztül.
CoreELEC alatt van Entware repo, abban több alkalmazás van, de az meg nincs RK-ra. OMV van, (jobb NAS progi nem is kell) aminek Debian az alapja, erre telepíthető az X, és mondjuk a Mate desktop + KODI, vagy bármelyik player. -
bence092301
tag
válasz t72killer #32989 üzenetére
De ezt hogy képzeljem el? Egy SD kártyára kiírók egy linuxot és azon belül feltelepitem mindet és működik? És ennyi? Amikor kikapcsolom a raspberry vagy a rock64 et és vissza kapcsolom akkor egyből betoltodnek ezek? Nem kell elindítani a programokat?
-
t72killer
titán
válasz bence092301 #32988 üzenetére
Simán. A kodi inkább a grafikus magokat használja, a nas a cpu magokat.
30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)
-
t72killer
titán
Robosztus szünetmentes megoldásra mit javasoltok? Battery HAT? (lehetőleg ennél olcsóbb, de szintén minimum 2db 18650es akku menjen bele)
Szanaszét lógó usb powerbank nem játszik.
-
Csicsóka
őstag
válasz bence092301 #32985 üzenetére
Lehet meglévő IR távot is működésre fogni, van rajta IR vevő, csak a kódokat kell betanítani, és megy. Esetleg egy Z28 Box nem lenne jobb? Itt minden adott, ugyan úgy gigabites LAN, és USB3 + van rendes ház, táp, távirányító, droid ha az elég. RK-n droid alatt sem kockásodik a KODI, akár még úgy is jó lehet. Lehet nem is fontos rá a LE.
-
Csicsóka
őstag
válasz bence092301 #32982 üzenetére
Ha csak ennyit akarsz, nem is kell Armbian, vagy más teljes értékű Linux. Nekem csak az egyéb más szerver feladat miatt megy rajta. Amlogic boxokat, és a teljes belső hálót szolgálja ki. A Te célodra bőven elég a rá való LibreELEC. Egy ideje támogatott a Rockchip RK3328, és egészen jól megy rajta. Z28 boxon Djnice is próbálta az S905 topikban ír róla. Volt nálam olyan 4K teszt video, amit jobban vitt, mint az Amlogic S905, pedig erre ez az egyik legjobb cucc. KODI-t nem kell külön telepíteni mert ez maga a KODI. Transmisson, Deluge addon van KODI-hoz, a rádugott HDD tartalmát pedig minden varázslás nélkül kiszolgálja SMB-n a hálózat többi eszközének. Yatse androidos távirányítón keresztül pedig kényelmesen kezelhető, YT is átküldhető telóról rá, vagy van TubeCast addon is.
[ Szerkesztve ]
-
bence092301
tag
-
t72killer
titán
válasz bence092301 #32979 üzenetére
Szóval: a rock64-en android fut, amire ha rákeresel, van chromecast app és pl utorrent.
A kodi, ahogy a kolléga írja, egy médialejátszó - szvsz a legjobb: szuperhatékonyan használja ki a hardvert és kb minden OS-re portolták, droidra és raspbianra is.
-
rosejbli
senior tag
válasz bence092301 #32979 üzenetére
A kodi egy médialejátszó program, amit a raspbianra tudsz telepíteni.
Rengeteg témát lehet letölteni, olyanra tudod beállítani, ami tetszik.[ Szerkesztve ]
-
bence092301
tag
válasz t72killer #32978 üzenetére
Nekem a fogyasztás nem lényeg gondolom annyira sokat nem fogyaszt a rock64 se. Nekem igazából annyi lenne a lényeg hogy megtudjam osztani telóról a youtubet (chromecast) és hogy legyen egy torrent szerver amivel akár telóról tudok letölteni filmet a rock64 re csatlakozotatott hdd re plusz a filmet meg tudjam nyitni úgy hogy ne keljen egeret vagy billentyűzetet használjak pl távirányítóval vagy akár telefonos appal. Igazából a torrent szervert meg a chromecast ot raspbian alatt tudom hogy kell feltenni csak ezt a távirányítós megoldást nem tudom. Hogy akkor nem raspbiant kell telepíteni hanem ezt a kodit ? Ez a Kodi egy úgymond operációs rendszer mint a raspberry nem? Vagy akár valaki tud rá más megoldást mert ahogy láttam a kodinak elég csúnya kezelőfelülete van és azért a kinézet is számít.
-
t72killer
titán
válasz bence092301 #32977 üzenetére
Lehet persze. A rock64 androiddal megy, kvázi bármilyen droid app felmegy rá, kérdés mennyire futnak jól a telóra optimalizált appok - kodi esetén sztem jó ló a rock64. Médialejátszásra én is azt vennék.
Az extra buherára (pl esetemben a több vezetéknélküli hálózat kezelése) nem tudom mennyire alkalmas, illetve többet fogyaszt a sima raspberry 3b+-nál.
-
V.Stryker
nagyúr
Így már van haladás. Nem tudom miért maradt ki. Talán valahol azt olvastam,hogy pont az a lényeg,hogy ott kikapcsoljam.
Na így már van haladás és a 9-es lépésnél van galiba, de legalább a többit sikerült venni. Amúgy ennél a leírásnál nem látom,hogy hol és hogyan fogom tudni betanítani azt a 6 darab gombot a távirányítóról, amit szeretnék.
-
-
t72killer
titán
Hallottam én már pl hackintosh-ról, meg olyan gépekre felvarázsolt winfosch-ról, amihez nem létezett win support. . Szval még ha meg is oldható, értelme nem lesz sok, mert nincs mögötte támogatás.
A névért bocsánat .
Köszi az alus visszajelzést is, sejtettem... Villanykapcsoló dobozba fog menni, abba elférhet még valamilyen tartalék-áramforrás is.
-
nagyúr
válasz t72killer #32969 üzenetére
Miért menne rajta a raspbian, amikor a rock64-nek semmilyen szempontból sincs semmi köze a raspberry-hez azon kívül, hogy ránézésre kicsit hasonlítanak? (Nem is értem, miért jön ez a cucc velem szembe mostanában állandóan ebben a topikban...) Gondolom van a rock64-re is valamilyen debian származék, mondjuk rockbian néven.
És nem
Raspy, hanem RasPI."Alumínium házat használ valaki? Mennyire vágja haza a wifi/bluetooth képességeket?"
Nem használok, de írták már többen, hogy teljesen. A belső (integrált) antenna egyébként sem túl acélos, alu házban pedig mintha nem is lenne (Faraday-kalitka). Amúgy minek az alu ház? Kültérre vmi IP védett doboz kell, pl egy vízálló konnektor vagy villanykapcsoló doboz.[ Szerkesztve ]
-
t72killer
titán
Alumínium házat használ valaki? Mennyire vágja haza a wifi/bluetooth képességeket?
Illetve van valami bővíthető megoldás, amibe pl beleférne egy battery HAT?
-
t72killer
titán
válasz Murdock1981 #32970 üzenetére
Gondoltam rá, csak az ugye alsóhangon +1W, ami napi 24 órában már infrastruktúrabővítést (nagyobb napelem+nagyobb akksi) kér, ráadásul a winyók sem élnek örökké.
RAID1-es megoldáson gondolkodom, azért annak az esélye, hogy egy héten belül pusztuljon meg két kari elég kevés. Elvileg raid1ben a rendszernek zavartalanul kéne továbbfutnia, ha az egyik kari beadja a kulcsot.
-
t72killer
titán
válasz bence092301 #32965 üzenetére
Nekem ebből nem úgy tűnik, hogy hivatalosan menne rajta a Raspbian. Ez elég komoly negatívum, mert a Raspy mögött elég sokan állnak.
Persze, értem, a rock64 hardveresen jóval erősebb a Raspberrynél - kicsit én is tartok tőle, hogy 1GB RAM kevés lesz. Apropó kodi, sima Raspberry-n nem fog menni a 4k HEVC lejátszás - rock64 viszont viszi.
-
rosejbli
senior tag
válasz bence092301 #32967 üzenetére
Raspbianra rakd fel a kodit meg a transmissiont, ezekkel tudsz letölteni és megnézni amit letöltöttél. Magát a képernyőt nem tudod átküldeni, de youtube-t, meg kb bármilyen videót amit meg tudsz nyitni böngészőben.
-
rosejbli
senior tag
válasz bence092301 #32965 üzenetére
Kodihoz androidra van távirányító.
Ezzel megy az is, hogy betallózol vmit, és ki lehet rakni a youtubet is, ha fel vam telepítve az addon hozzá.[ Szerkesztve ]
-
bence092301
tag
Sziasztok, azt a projektet szeretném megcsinálni hogy telefonon a youtube videókat át tudjam vinni tv re úgy mint a chromecast plusz legyen egy torrent szerver amivel tudok telóról letölteni a hdd re filmet plusz amit letöltöttem filmet valahogy el tudjam indítani telefonról.
Az első kettő dolgot tudom hogy kell megcsinálni raspbian oprendszer alatt gondoltam de az utolsót hogy elinduljon a film úgy hogy nem érek hozzá a géphez és az ágyban fekve azt nem tudom.
Valaki tudna segíteni akár más oprendszer alatt ha a raspbian on nem lehet?
És a rock64 re is tudok raspbian t telepíteni?
Előre is köszönöm.[ Szerkesztve ]
-
t72killer
titán
Köszi, na az Apacer tuti nem volt a jelöltjeim között... A fritzeknél még le kell nyomoznom, hol árulnak ilyet, sandisk és samu h.endurance-et a sarki boltban is kapok.
#32961: olyan microSD-ről nem hallottam még, amit "kifejezetten mobilokba" találtak volna ki - lévén ezek a karik tippre 90%-ban mobilokba kerülnek.
-
Csicsóka
őstag
válasz bence092301 #32947 üzenetére
Ezt a teljesítményt, amit a Rock64-en mértem, egy darabig az rpi még nem fogja tudni, ezért egyértelműen jobb szerver feladatokra. 0-24-ben megy nálam, mit router, tűzfal, DNS cache, wifi AP, és pár szerver alkalmazás.
-
válasz t72killer #32959 üzenetére
Ez pl. ipari felhasználásra szánt, többet bír mint egy mezei.
V.Stryker
A Wikiben leírt harmadik lépésről. Engedélyezed (bepipálod) a Enable LIRC GPIO support-ot, és megadod, hogy melyik lábra kötötted az infra érzékelőt.
-
t72killer
titán
-
válasz t72killer #32956 üzenetére
A mezeiket nem arra tervezték, hogy oprendszer fusson róluk. Viszont az ipari cuccoknak nem csak szélesebb a hőmérséklet toleranciája, hanem az SSD-hez hasonlóan kezelik a cellákat:
Flash management
- Built-in advanced ECC algorithm
- Wear-leveling
- Flash bad-block management
- SMARTÍgy pl. a smart adatok alapján beütemezheted a kártya cseréjét, még a meghibásodása előtt.
-
nagyúr
válasz t72killer #32956 üzenetére
Inkább a táp kirántását nem bírják. A SanDisk jól bírja, a Kingston és a Samsung szokott inkább meghalni bennük. De az ellenkezőjére is van példa a topikban. Szerintem a Pi2 volt, ami valamiért elég sűrűn kikészítette a kártyákat, a többi nem annyira jellemző, de nálam pl. 2db pi2 fut 0-24-ben, két éve, noname és Samsung kártyával, libreelec-kel (az annyira nem használja a kártyát, mint a raspbian), és köszönik, jól vannak.
Gyárilag kicsit húzva van a kártyaolvasó a raspberry-kben, hogy jobb legyen a teljesítményük, talán ez lehet mögötte. Az se segít, ha a CPU órajelét húzod, de a kamera miatt ez amúgy sem lenne indokolt.
-
t72killer
titán
Jó hogy mondod. Elsőre egy mezei sandisket (nem kifejezetten olcsó...) gondoltam, de ezekszt vmi komolyabb kell... Gyilkolja a nand-cellákat a rendszer?
[ Szerkesztve ]
-
-
t72killer
titán
válasz Fecogame #32951 üzenetére
Szuper! Kikapcsolt HDMI-vel egész jónak tűnik. Dupla vezetéknélküli kapcsolattal (kamera->raspberry->ingyenwifi/4G) mondjuk nem lesz kevés, de még etethetőnek tűnik. Napelem+powerbank kombó fogja etetni, ezért a sóherság Wattok terén Azt hiszem, nem fogok a rock64 irányába akaródzni.
Apropó, a pi tud olyat, hogy hosszabb áramszünet után magától fullra újraindul?
[ Szerkesztve ]
-
válasz maestro87 #32948 üzenetére
Windows-ról Pi-re? Pl. DSynchronize Portable
Pi-ről Windows-ra? Pl. rsync -a /nas/data/ /mnt/Windows/2018-08-01
Vagy olyan WEB-es, mindenhonnan elérem felhőt? pl. NextCloudFreeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
t72killer
titán
válasz bence092301 #32947 üzenetére
Bővebbet tudsz mondani az igényekről?
-
maestro87
őstag
Köszi, megjavítottam fsck -a paranccsal mert nem szeretem ha bármilyen hiba van a rendszerben.
De úgy tűnik felesleges volt a mentés. Egy torrentet leellenőriztem, de megvan 100%-ban, a többi meg majd idővel kiderül.
Egyébként arra van valami javaslatod, hogy lehetne az RPi-n szinkronizálni bizonyos mappákat a Windows-os gépemmel? Jó volna egy amolyan házi felhőtárhely.[ Szerkesztve ]
-
bence092301
tag
Szerintetek a raspberry pi 3 b+ vagy a Rock64 4gb ram os valtozatt a jobb? (NAS szerverrt szeretnék futtatni.)
-
-
t72killer
titán
válasz t72killer #32940 üzenetére
Alakulunk kameravezérlésből, csak a Thieye kamerákat nem látom a támogatottak között.
-
t72killer
titán
válasz lkristóf #32943 üzenetére
Gondoltam rá, de az tuti nem tud egyszerre két hálózatot kezelni, ha a vezérlés mellé a netet is wifiről kapja a rendszer. LTE-n persze nem gond, de ha azt használom mindig, akkor drágább előfizu kell.
[ Szerkesztve ]
-
t72killer
titán
Arról lehet tudni valamit, hogy az egyes raspberry változatok mennyit fogyasztanak, zero-tól Rock64-ig?
Másik kérdés, hogy androidhoz elég-e 1GB RAM úgy, hogy 1-2 app is fusson, vagy ha droidot szeretnék, akkor több kell?
-
t72killer
titán
Nem alapkövetelmény a streaming, de nem jönne rosszul. Gyakorlatilag ezeket kell megoldani:
0. kameraindítás (attiny85, automatikusan indítaná ha a tápáramot szolgáltató napelem feltöltötte az akksit), ez a rész nagyjából világos, sőt, a nemrég berendelt thieye kamerámon lehet alapból meg van oldva a probléma a "car mode"-dal (kb 3-4 hét múlva érkezik a kamera, akkor tudom tesztelni)
1. Vezérlés (menü, felvétel): A-megoldás: kell egy kütyü ami vagy androidot futtat és szimplán megy rajta a kamera appja vagy B: bevethetők róla a html parancsok - "A" igényel egy komolyabb, pl Rock64-es rendszert, "B" megy arduinóról is.
2. Adatmozgatás: ez nekem arduinónál fehér folt, nyilván egy Raspy-nak, pláne Rock64-nek vagy telónak nem gond.Routert tudok szervezni, ha kell - bár legszivesebben egy dobozban oldanám meg a vezérlési-adattovábbítási feladatokat. Net amúgy vegyesen LTE mobilnet és a környékről fogható ingyenes wifi lenne - utóbbi elég bizonytalan, mindenképp kell az LTE backup.
Az esp8266-os kérdéssel átmegyek az arduinós topikba
[ Szerkesztve ]
-
válasz V.Stryker #32934 üzenetére
A /boot/config.txt-ben hogy néz ki a GPIO beállítása? Van benne egy ehhez hasonlatos sor?
dtoverlay=lirc-rpi,gpio_in_pin=18,gpio_out_pin=22Próbáltad már szűz rendszeren, ahol nem frissítesz, telepítesz mindenféle fura dolgokat, hanem csak és kizárólag a wiki leírását követed?
[ Szerkesztve ]
-
Polllen
nagyúr
Sziasztok!
Nem tudjatok, h most honnan érdemes rpi 3-t venni? HA-n nem nagyon találok értelmes áron.
"Odamentem egy párhoz...négyen voltak!"
-
t72killer
titán
válasz Yoshida #32931 üzenetére
+#32932: nem kell realtime, az is elég, ha naponta 8-10 jobb minőségű fotót átküld. Kültérben lenne, tehát fontos, hogy legyen egy (fúrható-faragható műanyag) vízálló tok, azaz régi fényképezőgéppel inkább nem próbálkoznék.
Gondoltam rá, de normális áron kapható IP-kamerák képminősége a kaki alatt van 3 szinttel, egy négyéves gopro/normálisabb mobilteló szintjét megütő fotót feltöltő példány fehér holló ritkaságú - a h4 black-em pedig csak a port gyűjti itt a polcon már majd egy éve, gondoltam hasznát vehetném. És persze egyúttal kitanulnék egy tök érdekes dolgot is.
[ Szerkesztve ]
-
Yoshida
aktív tag
válasz t72killer #32930 üzenetére
szerintem ez akkora ön tökön szúrás, már bocs, hogy inkább mindenképp ip kamera vagy hasonló irányba kéne menni. szerintem ráadásul a gopro streamje rossz felbontású, késik, stb. timelapse-re használtam építkezéshez (csak helyben sd-re mentéssel, 5sec / kép), és eléggé melegszik még tok nélkül is, zártabb helyen túlmelegedhet. nekem 3+ van csak, de a későbbiekről olvastam ilyen gondot, de lehet csak 5 -6 tájékán, hogy asztalra letéve nem bírt 2 órát teljesíteni, mert túlemegedés miatt kikapcsolt. Szóval nem erre találták ki szerintem...
-
t72killer
titán
Sziasztok! Zöldfülűként kérnék egy kis véleményt:
Egy akciókamera - egyszerűség kedvéért hívjuk gopro-nak, mert az egyik kamera egy hero 4 black lesz - képét szeretném streamelni/fotókat megosztani róla, illetve a kamerát távolról (500km...) neten keresztül vezérelni. Azaz gyakorlatilag IP-kamerává változtatni. Azért írtam gopro-t, mert azt már elég alaposan körbejárták a kamerahackelésben érdekelt népek.
A kérdés, hogy milyen megbízható és alacsony fogyasztású/minimál-hardver és szoftver kéne a projekthez?
Amit eddig tudunk:
- A kamerához van full kontrollt biztosító Androidos app, ami képet is hoz a kameráról
- Ebből ügyes kollégák kihalászták a http protokollt használó parancsokat, amit Arduinora felpakolva tudják vezérelni a kamerátKérdések: meg lehetne-e úszni a vezérlést-megosztást anélkül, hogy egy folyamatosan töltőn tartott(...) Teamviewerrel vezérelt mobiltelót kéne bevetni? Egy Pi zero vajon tudná kezelni az adatforgalmat? Azt hogy lehet megoldani, hogy egyidejűleg kapcsolódjon wifin a netre ÉS a kamerát is wifin kezelje?
A teamviewer-es telefon is csak 3/4G hálózattal működőképes megoldás, lévén nem tud egyszerre netes wifire és a kamera wifijére csatlakozni - ennél kéne valami jobb megoldás, ami kérfelé tud nézelődni.
P.S.: Látom valaki már ráállt a témára Még persze a távoli elérés és a hardverigény kérdéses...
[ Szerkesztve ]
-
maestro87
őstag
Múltkor így csináltam (live linux-szal), de most el szeretném ezt kerülni. Nincs egy szobában a gép és az RPi, így kb. vagy négyszer kell áthurcolászni egyik szobából a másikba a külső vinyót mire végzek a mentéssel, a javítással és a fájlok visszamásolásával.
[ Szerkesztve ]
-
válasz V.Stryker #32927 üzenetére
#32917 ?!
maestro87
Egyébként parancssor nélkül hogy lehetne lementeni egyik külső lemezről a másikra olyan 250 gigát az RPi-n keresztül?Fontos, hogy az RPi is részt vegyen enne? Egyrész léteznek Windows alatt futó programok, amik képesek olvasni az ext fájlrendszert, másrészt egy live linux-ot elindítva a gépeden gyorsabban tudod mozgatni az adatokat 1ik helyről a másikra.
-
maestro87
őstag
válasz kovisoft #32924 üzenetére
Igen, csak ilyen hibákat láttam. De kb. vagy 1000 sor volt összesen, csak a hasonlókat töröltem a pastebin-es linkből, hogy ne legyen túl hosszú.
cigam: Annyira tényleg nem fontosak, csak média tárolónak használom, de van amit nem tudok újra beszerezni és azokat lementeném.
Egyébként parancssor nélkül hogy lehetne lementeni egyik külső lemezről a másikra olyan 250 gigát az RPi-n keresztül?
Ha WinSCP-vel próbálom, csak 1-2 MB/s-mal másol (mintha wifi-n keresztül másolna egyik usb-ről a másikra ). SMB, FTP szintén ilyen lassú. De Transmission-nal pl. a fájl áthelyezés múltkor 40MB/s körüli sebességgel ment.Külső tápos. Múltkor mondjuk volt áramszünet, lehet akkor sérült meg a fájlrendszere. De a PC-ben lévő NTFS-re formázott 10 éves HDD-nek még semmi baja nem volt, pedig az túlélt már vagy 30 áramszünetet is meg számtalan reset-et.
Itt nincs ilyen, hogy optimalizálás gyorseltávolításra vagy valami hasonló?[ Szerkesztve ]
-
válasz maestro87 #32923 üzenetére
Ismerősök sem tudják összedobni ideiglenesen? (Ha nincs róla mentés, akkor nem is olyan fontos dolgok. Ami nincs 3 helyre elmentve, az nem is létezik.)
Visszatérve a hibára, áramtalanítani szoktad? Külső tápos az ház? Másik táppal, vagy USB kábellel is próbáltad? Nem valószínű, hogy fájlrendszer függő. Pláne annak tudatában, hogy az ext4-et az utolsó szögig ismerik, kezelik. Míg az ntfs-ről csak elképzelések vannak, még ha elég pontosak is ahhoz, hogy működjön az írás/olvasás.
-
kovisoft
őstag
válasz maestro87 #32923 üzenetére
Ha csak azok a típusú hibaüzenetek voltak, amiket idemásoltál, az nem feltétlen jelent problémát. Csak annyiról szól, hogy néhol az extent tree nem optimális, lehetne kevésbé mély is, de ettől még rendesen működik. Ha persze másfajta hibaüzenetek is voltak, az már gond lehet.
-
-
maestro87
őstag
fsck from util-linux 2.32.1
e2fsck 1.43.9 (8-Feb-2018)
Purple6TB contains a file system with errors, check forced.
Pass 1: Checking inodes, blocks, and sizes
Inode 56098821 extent tree (at level 2) could be narrower. Fix<y>? no
Inode 56098887 extent tree (at level 2) could be narrower. Fix<y>? no
stb...Nem merem javítani, mert valahol azt olvastam, hogy adatvesztéssel jár. Vagy ez téves infó?
De mi baja is van akkor konkrétan? NTFS-sel olyan jól megvoltam, nem voltak ilyen problémák...HDD Sentinel szerint rendben van a lemez.
-
Murdock1981
tag
válasz Murdock1981 #32919 üzenetére
Image kiírására linuxra is van etcher, nekem ez jött be a legjobban.
-
Murdock1981
tag
Sehogy nem -bírtam vele, végül újra húztam az egészet. Valamit nagyon elcsesztem és nem jöttem rá mi az. Mindegy, most fasza megint. 1 terrás desktop vinyót raktam be, hogy ne legyen gondom a mérettel. Meg is lepődtem, hogy bebootolt arrol is, pedig ebayes sata-usb kábellel van. Kis ügyes 😊
-
válasz maestro87 #32914 üzenetére
Hát ez fájlrendszer/HW hiba lesz.
Csatold le a merevelemezt (sudo umount /dev/sda1) és futass le egy fájlrendszerellenörzést
sudo fsck /dev/sda3
Plusz ellenőrizd a lemez állapotát: [link].A watch mappa arra jó, hogy az ide bedobott .torrent fájlokat automatikosan felveszi a listára, és elkezdi letölteni.
V.Stryker
1 tippem van még dmesg | grep lirc ill. sudo systemctl status lircd_helper@lirc0[ Szerkesztve ]
-
veterán
válasz bence092301 #32915 üzenetére
Raspbian, és az alá mindent fel tudsz telepíteni, amit csak szeretnél.
Sok HDD egyben, olcsón ---> https://hardverapro.hu/apro/sata_hdd-k_2_5_es_3_5/hsz_1-50.html
-
bence092301
tag
Sziasztok,
Raspberry pi 3+ -t lehet NAS ként használni? Tudtok jó operációs rendszert hozzá? Az OMV -t ismerem.
+ Az a kérdésem lenne, hogy erről az eszközről tudok web és domain szervert készíteni (wordpress t használnék) ugy hogy másoknak is elérhető legyen a weboldal?Segítségeket előre köszönöm.
-
maestro87
őstag
Természetesen. Ha az SD kártyára mutatna akkor "nincs elég hely a lemezen" hibát dobna ki.
Nincs incomplete mappa beállítva, így a letöltési mappába tölti a .part kiterjesztésű fájlokat is. Ez lehet hiba?
Egyébként a watch mappa mire jó?
A többi mappát listázza, csak épp a Filmek mappát látja üresnek amit használnék.
De azt nem ellenőriztem, hogy pörgött-e a lemez mikor ezt produkálta. Ha esetleg alvó állapotba került, akkor szerintem a többi mappát sem kellene látnom, illetve a letöltés indítással fel kellene "ébredjen" a HDD.
SSH-n nem néztem a mappákat, de a dmesg-re ezeket a hibákat dobta most ki: [link][ Szerkesztve ]
-
V.Stryker
nagyúr
namilegyen: Azt nem én választom meg. Ha belép, ez van. Lehet azért mert mac alatt vagyok.
Ezt mutatja a modules rész, de azt a két sort én írtam be, egyébként nem volt ott semmi.
Az installra ezt a hibát kapom, a benne lévő fix broken lefut, de utána is ugyanez van.
Mondjuk utána legalább van ez:
De még mindig nincs
lircd.
..[ Szerkesztve ]
-
-
Egy ideje elég az apt is. https://itsfoss.com/apt-vs-apt-get-difference/
-
válasz V.Stryker #32908 üzenetére
Nem szolga módon kell begépelni a parancsokat hanem a szövegkörnyezettel együtt értelmezve, alklmazva azt, a te rendszeredre. A pgrep –l lircd parancs kilistázza azoknak a futó programoknak az egyedi azonosítóját (PID) amiknek a nevében szerepel a "lircd". A kapott listából kell kinézi, hogy mi a lircd PID-je, és ezt a számot kell behelyettesíteni a sudo kill PID parancs kiadásakor.
A cat /etc/modules parancs mit mutat?
[ Szerkesztve ]
-
V.Stryker
nagyúr
Természetesen azt is próbáltam, mert úgy nem ír ki semmit. És érdekes módon valami nagyon nem kerek,mert ha tovább megyek a leírásban, akkor minden paranccsal gondja van.
-
-
válasz V.Stryker #32903 üzenetére
De miért? Az a leírás Rasbmc-hez van, te meg OSMC-t futtatsz. Miért ragaszkodsz ahhoz amit linkeltél, és miért nem úgy csinálod, ahogy a rendszered wiki-jében leírják?
maestro87
A letöltések mappa a külső lemezre mutat? (Az incomplete is?)
Az FTP mappa ugyanoda mutat?
Az SSH-n keresztül sem látod?
Más könyvtárakat sem (biztos fel van csatolva, elérhető a külső merevlemez)? A dmesg-ben nem látsz hibára utaló üzenetet?[ Szerkesztve ]
-
maestro87
őstag
Mit jelent a Structure Needs Cleaning hiba? Ezzel a hibával szokott néha leállni a letöltés már a torrent hozzáadásakor.
Ilyenkor teljesen üresnek látom a letöltési mappát is FTP-n keresztül, ellenben más mappákat listáz...
Az RPi újraindításával meg újra működik rendesen.
Remélem nem a külső merevlemez fájlrendszerével van probléma, elég kellemetlen lenne újraformázni... megint. -
V.Stryker
nagyúr
Szia,
Nem piszkáltam semmit. Hétvégén tettem fel, teljesen szűz rendszer. Még egy addon-t sem tettem fel.
OSMC-t futtatok egyébként. Ezen leírás alapján csinálnám, de pl. a mode2 parancsot sem ismeri ssh-ba beírva.
-
-
válasz V.Stryker #32897 üzenetére
Pontosan milyen rendszert futtatsz?
Az apt update miért a debian.org-ról szedi a csomagokat? Nem piszkáltad az /etc/apt/sources.list fájlt?Ha jól látom OSMC-n máshogy kell beállítani.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- Lenovo ThinkCentre M93p SFF PC, Quad Core i5-4570 CPU, 8 GB DDR3 RAM
- Lenovo ThinkCentre M83 SFF PC, Quad Core i5-4590 CPU, 8 GB DDR3 RAM
- Lenovo ThinkCentre E73 SFF PC, Quad Core i5-4460 CPU, 8 GB DDR3 RAM
- Fujitsu Esprimo P500 E85+ SFF PC, Quad Core i5-2500 CPU, 8 GB DDR3 RAM
- Fujitsu Esprimo E710 E90+ SFF PC, Quad Core i5-3470 CPU, 8 GB DDR3 RAM
- Dell T5820 Workstation ( W-2133 / 64GB / 512GB / P2000 )
- GAMER PC - B450-F GAMING II - EVGA RTX 3070Ti - RYZEN 5 5600x - 16GB DDR4 - 750W 80+
- Lenovo P520: Intel Xeon W-2140 (8/16T - 4.2GHz)/ 64GB 2666MHz DDR4 ECC / 512GB NVMe / W11 Pro / ÁFÁs
- Dell T3630: Intel Core i7-8700, (6/12T 4.60GHz), 32GB DDR4, 256GB NVMe SSD, Intel 630, W11, ÁFÁs
- Eladóvá vált szeretett Ryzen Project