-
GAMEPOD.hu
"A Proxmox Virtual Environment (röviden: Proxmox VE, PVE vagy proxmox) egy szerver virtualizációra optimalizált nyilt forráskódú Debian alapú Linux disztribúció. Lehetővé teszi a virtuális gépek és konténerek egyszerű telepítését és kezelését web konzol és command line felülettel. A programcsomag két LXC és OpenVZ konténerek, valamint a KVM alapú virtualizáció kezelését támogatja" (Wikipédia)
Hivatalos oldal: https://proxmox.com/en/
Hivatalos fórum: https://forum.proxmox.com/Véreshurka hozzászólásából
Új hozzászólás Aktív témák
-
addikt
Nekem is volt telepítéskor hibám. Nem tudtam proxmoxot felrakni, mert egyszerűen nem volt jel a képernyőn boot után, talán not supported resolution-t írt a monitor, de ennyi.
Egyel régebbi verzióval lefutott rendben a telepítés.Itt írtam róla: [link]
Ha fentvan még, próbáld meg a 7.1-essel, utána felfrissítgeted.[ Szerkesztve ]
-
Patrec
csendes tag
Próbáltam 8.02 és 7.4 verziót is, ugyan ez a végeredmény.
2 monitorral is próbáltam egyik hdmi, másik vga, ugyan az.
Találtam valami olyasmit, hogy az installer képernyőjén "E" betűt nyomva elojon egy ilyen boot editor ott kicserelni a silent-et nomodeset-re, utána tovább ment, viszont másik errorral dobott ki, azt nem fotóztam le viszont, hétvégén tovább próbálgatom majd.
Valószínűleg a másik gépen install lesz a legegyszerűbb, köszi! -
hirtelen neten több alternatív javaslat is volt:
- debian Install, majd PVE
- másik gépben telepíteni és utána a szerverbe pattintani
- régebbi verziót felrakni és frissítgetni
- másik monitor, 4K TV-vel próbálták és az volt a baj: tanácsok ezen a blogon [link]Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy ¤¤¤ Hirdetéseim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
Patrec
csendes tag
Sziasztok!
Új vagyok a topicban és segítségre lenne szükségem a Proxmox installálásában. Van egy HP Z620 Workstationom, ami szerverként funkcionál jelenleg egy Ubuntu 22.04 fut rajta, ezt akarom lecserélni Proxmoxra. Telepítéskor egy olyan jelenségbe futok, hogy akár legacy, akár UEFI boot-al indítom a telepítőt ugyan az fogad. Alapból van benne egy Quadro P2000 azzal is ezt csinálta, illetve egy PCI basic VGA-val is kipróbáltam, hogyha nem lenne esetleg driver vagy valami az Nvidia kártyához, de azzal is ugyan az eredmény.Valaki találkozott már hasonlóval? Próbáltam két különböző pendrive-al ebből az egyik egy alig használt majdnem új volt, hogy hátha az a kínja de ott is ezt csinálja. Elég tanácstalan vagyok merre tudnék indulni innen.
-
Köszönjük a linket, átnéztem.
...a fenti összefoglaló jobbKomolyan: swappiness alap, szolgáltatásokat átvettük itt alaposan, ZFS és a driver része engem nem érint. Próbáltam korábban a logokat tmpfs-be rakni, kifutott ramból és nem működött jól, többet (ram %) nem akartam adni neki. Ez a log2ram jónak tűnik, felraktam.
SSD Wearing nálam 1%-on, amióta megkapta az új (de használt) SSD-t. Bízom a smartban, de azért mentek is...
Van ott más is, valaki kereste korábban: Proxmox GPU Passthroughamargo: Gances-el nézegetem aPVE-t, de az nem hozza a smart adatokat, csak szabad hely, ram és swap használat, hőfokok, ilyesmik. Van Victoriametrics is (pve alatti metrics-ből kapott adatokat, de kikapcsoltam), csak a Grafanat nem kedveltem meg.
Nálad a beépített metrics + Grafana adja a napi írást, vagy mi?Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy ¤¤¤ Hirdetéseim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
amargo
addikt
válasz tasiadam #989 üzenetére
Köszi!
Nálam a proxmox hdd-n van, ezen a log2ram-on elgondolkozok. Majdnem minden fontos VM, LXC ssd-n van.
Van egy sima qvo ssd-ami 220 nap alatt 27TB írásnál tart, én pl figyelem a SMART adatokat is Hassio-ból.[ Szerkesztve ]
“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”
-
tasiadam
Topikgazda
kész, belinkeltem
Meg kéne nézni, hogy ha mindent a ram-ba íratok, az mennyit segít bármiben is, pl mennyivel nő meg a RAM fogyasztás. Bár ha az SSD-t félti az ember, akkor lehet, hogy 7/24-es HDD-re kéne rakni a proxmoxot. Egy ideig én is agyaltam ezen, de többet írnak a VM-ek, mint a proxmox.[ Szerkesztve ]
Még mindig másodrangú állampolgár
-
addikt
-
válasz inspiroyhome #984 üzenetére
Ez elsőre ment, putty GUI után ez már tiszta star trek...
Mit érdemes menteni? Valahol írták, hogy root és ETC folderek, annyi.
PVE reinstall után (frissítve) elvileg innen a beállításokat visszatölti.
PBS az komplett helyreállítást tud?
De lehet, h túlgondolom, valaki azt írta, h Clonezillával pikk-pakk menti, ha nagyobb update van és csá. Nálam sincsenek gyakran változtatva a dolgok.Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy ¤¤¤ Hirdetéseim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
-
OK, valahol írták, h putty és CMD nem jó, hát azzal nekem sem sikerült, de a MobaXterm-el igen. Nagyon pöpec, van X11, miegymás.
Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy ¤¤¤ Hirdetéseim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
Timeshift-et elengedem, nem tudom a SSH-ból a GUI-t megnyitni
Cannot open display hiba, sokféle oka lehet, amit tudtam átnéztem, de nem műXik.Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy ¤¤¤ Hirdetéseim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
válasz szpeti40 #979 üzenetére
hmmm... ő Backup SERVER név megvezetett, azt gondoltam, h annak kell dedikált vas
OMV nálam nem jött be, extras telepítése után annyi bánata volt, ehhh... variálták a docker részt is, szal. átmentem Casa OS-re, eddig bódottá van.
Kipróbálom majd ezt a Timeshift-et, portugálul nem tudok, de érthető azért, ami a videóban van. És B terv a PBS, de egyelőre ehh...Még valami az utóKÓRnak: usb cuccokkal lehet megborítani a PVE-t, most sikerült 2. alkalommal. Fstab csatolt usb, backup-nak konfigolva a datacenterben. Datacenterben kikapcs, eltávolítottam. Visszarakáskor ismét wipe és GPT init kellett. Viszont datacenterben engedélyeztem... és a web UI rommá fagyott, F5-re kuka, nem kapcsolódik.
SSH, majd kis guglizással a parancsok:
pvesm statusez a storage status
pvesm remove <STORAGE_ID> ez eltávolítja a datacenterből, nálam a Backup volt ugye az ID, de kinek mi.
Ezután a Web UI is helyreállt, még restart sem kellett.
Szal. ilyenkor mindent törölni és mindent hozzáadni a járható út, ne kapkodjatok.
És legfőképpen:
Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy ¤¤¤ Hirdetéseim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
addikt
“Ha jól értem, Neked a PVE-n fut a PBS VM? ”
Igen, jól“Ilyet lehet? ”
Miért ne lehetne? Ugyan olyan linux ez is, csak vannak rajta csomagok meg WebUI. Csak átadtam neki egy ssd-t, hogy ne virtuális diszkre mentsen.Nekem OMV, PiHole, Nagios, UISP, HomeAssistant, PBS VM-ek futnak. A többi az OMV-n dockerben.
-
válasz szpeti40 #977 üzenetére
Ha jól értem, Neked a PVE-n fut a PBS VM?
Ilyet lehet?
A VM-ek nálam nem olyanok, h egy-egy file-val tudjak mit kezddeni, ha bánat van, akkor valamit elállítgattam, egyben vissza minden, kész.
AdGuard Home, Casa OS, opnSense, Home Assistant, ennyi. Casa OS-en belül meg dockerek, ahhoz sem értek és nincs is ott hozzáférés, mondjuk még nem kellett helyreállítani. opnSense az OK, ott sem lehet fájlokkal zsonglőrködni, HA-ban meg végképp nem engedi. AGH meg egy faék ezekhez képest, csak a statok miatt kellett, nem lehet elrontani. ...ugye?Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy ¤¤¤ Hirdetéseim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
addikt
"A PBS-el a host-ot nem lehet menteni, ha jól tudom."
Ahogy látom lehet vele Proxmox VM-eken kívül bármilyen rendszert menteni (linux, windows), szóval akár a proxmoxot is el lehetne vele menteni."VM-re nekem megfelel a backup, hely van."
Eddig nekem is megfelelt, de kicsit olvasgattam és a PBS tud inkrementális mentést, szóval csak a különbözetet menti el, tud deduplikációt valamint tudsz fájlt is visszaállítani a mentésből, ha valami eltünik, nem kell visszarakni az egész VM-et, csak kikeresed a fájlt és letöltöd a mentésből."PBS-nek külön vas is kell, nem? "
Nekem virtualizálva van, és odaadtam a vm-nek egy 120GB-os SSD-t, a mentéseknek. -
válasz szpeti40 #962 üzenetére
Nekem a PVE mentése kellene, azt nem oldottam meg. Fentebb volt már javaslat, de nekem az bonyeszosnak tűnt, meg akkor időm sem volt, h beleássak.
A PBS-el a host-ot nem lehet menteni, ha jól tudom. VM-re nekem megfelel a backup, hely van. PBS-nek külön vas is kell, nem?Duplicati-val is harcolok (NAS-t menti), mert hetente hisztizik valamin, adatbázis javítás kell, mittudomén. Szerintem majd ha lesz időm, akkor visszatérek rsync-re vagy borg backup, kész.
-
-
nagyúr
válasz tasiadam #966 üzenetére
Azt nem még, mert abba még bele kellene aplikálni a 2.5G Nic-et.
Viszont mértem ott is sebességet és gigabites LAN esetén még botrányosabb a mérés.
Nem vagyok most a gép közelében, nagymutert hoztam kórházba, aztán amíg várok most van időm foglalkozni a témával.Új hardverek számlával, garanciával érd PM.
-
nagyúr
-
nagyúr
válasz szpeti40 #962 üzenetére
Sziasztok.
Felment a proxmox a H2+-ra, alá pedig a CHR-es mikrotik.
Működik stabilan, viszont a sebesség az nem az igazi.
Ott ahol a rendes mikrotik routerrel mérek 900-940/850-940-et ott most csak 650-750/450-500 mbit-et tudok csak. Proci terhelés szinte alig van idle, mérés alatt is 40-45% max, IO delay sincs, más nem fut rajta csak a mikrotik.
Hol lehet a problema, hogy tudnám tesztelni, hogy mi a gond, és hogy ez most proxmox és VM probléma, vagy mikrotik CHR-ben keressek valamit.
A CHR ugyanazon beállításokkal megy mint a korábbi mikrotik router (RB450Gx4).A legalsó mérés az RB450, a többi már a Proxmox+CHR.
Vagy a 2.5G NIC lenne a ludas?Új hardverek számlával, garanciával érd PM.
-
Proxmox alatt használ/próbálta vki a Timeshift-et? Lehet parancssorból, cron-nal is működtetni...
videó: [link][ Szerkesztve ]
-
tasiadam
Topikgazda
És mi van, ha csinálsz egy bridget, és passtru-val átadod a másik x darabot, vagy az sem jó megoldás?
Vagy azt akarod, hogy felveszed az összes aljzatot, virtualizált NIC-ként, és ezt adod át a gépnek, majd használod ugyan úgy tovább, csak megkerülön a problémát?[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
Sziasztok!
Lenne egy Odroid H2+ eszközöm kiegészítő net carddal, így összesen 6db 2.5G portom van.
Routernak terveztem, 2020 óta porosodik az asztalon, de a mikrotik mai napig nem támogatja natívan az RTL8125B chippet így nem tudtam eddig használni.
Meguntam a várakozást, másrészt linuxhoz már van támogatás régóta ehhez a NIC-hez.
Viszont linux annyira nem az én világom, így eddig halogattam a dolgot, viszont a proxmoxal most tennék egy próbát.
Odáig már eljutottam videók, és leírások alapján, hogy proxmox felment és fel tudtam tenni a mikrotiket is rá, viszont mikortikben is csak az az interface látszik amivel telepítettem a proxmoxot. Ha létrehozok egy "linux bridge"-t a proxmoxba majd spaceval beleírom a többi 5 portot, és hozzáadom a létrehozott VM-be a mikrotikhez is a hálózatnál az új bridget akkor csak az a bridge jelenik meg a mikrotikbe nem pedig az 5 különálló port.
Ez így normális? Vagy máshogy kellene csinálni?
Sorry, ha nagyon lámázok, de a linux vonal nagyon idegen nekem[ Szerkesztve ]
Új hardverek számlával, garanciával érd PM.
-
válasz tasiadam #954 üzenetére
Igen, tudom
Akkor már elég nagy a baj, ha net felől a modemen, routeren és a tűzfalon át elérik a gépet, nem valószínű, h akkor ez lenne a legkönnyebben kihasználható sebezhetőség.Más. Isteneeem... ma reggel a cégnél a kábeles net nem működött. Elvileg mi nem is piszkálhatjuk. De ami ott van, azon mindig meglepődöm. Több cég, egymás ganédombjára építkezve egy valamennyire működő, de átláthatatlan spagetti-tengert és gép+elosztó káoszt hozott létre. Sírni tudnék, h egy rack szekrény félig üresen, rá és köré dobálva szerverek, modem, miegymás. Nem fotóztam, de ehh...
-
Sziasztok!
Gondolom hallottátok az Intel után AMD-ben is találtak sebezhetőséget...
Találtam (a guide közepén, optional-ként említve. Kezdőknek több hasznos dolog is van ebben, illetve a többi postban is az oldalon) egy patch-et Intel procikhoz, ami letölti és telepíti a frissített mikrokódokat.
PVE shell-be:bash -c "$(wget -qLO - https://github.com/tteck/Proxmox/raw/main/misc/microcode.sh)"
Ellenőrzi, h Intel CPU van-e, majd letölti a frissítéseket, ha szükségesek.
Elrontani nem lehet. Ezután kell egy restart.Ismét shell:
journalctl -k --grep="microcode updated early to"
Ennek a kimenete írja, h volt-e most frissítve, melyik a legutolsó frissítés.
Nyilván home server szinten nincs nagy jelentősége, de nah... ha csak két sor és egy restart, akkor annyit szvsz megér.
Esetleg az összefoglalóba is be lehet rakni.HA usereknek pedig ennek az olvasását ajánlom: Monitor Proxmox with Glances.
Jelenleg nálam a "klasszikus" módon, metrics server-el van megoldva: InfluxDB konfigolva PVE-ben, az adatokat a HA alatti Victoria-metrics kapja, onnan Grafana... hááát, sok mindent lehet nézni, de a beállítás elég sok idő, macera. Glances lényegesen egyszerűbbnek néz ki.
-
tasiadam
Topikgazda
válasz inspiroyhome #948 üzenetére
Csak azt olvastam, hogy nagyrészük abszolúte nem bootol be semmi mást, csak dell linuxot, ami meg eléggé strict. Pedig rég wyse-t vettem volna no mindegy, maradnak a thinkcentre-k
-
T_bee
aktív tag
Eddig az OMV-ben ment dockerben, viszont ott valahogy a gpu transcodingot nem sikerult osszehozni. most koltoztetem a rendszert uj gepre, es gondoltam kicsit szeparalom a dolgokat:
- kulon file szerver amin mas nem fut
- jellyfin lxc containerben, hogy ha esetleg masnak is kell gpu az is tudja hasznalni, es ne legyen egy vm-hez rendelveSajnos az elmult evben eleg gyakran volt nalunk aramszunet, es tobbszor hosszabb is, amit a szunetmentes mar nem birt, es emiatt leallt a hoszt. A waf-nak meg nem tesz jot, ha epp leulnenk valamit nezni, es meg neki kell allnom mountolni, mert aramszunet volt az ejjel, es ujraindult a gep
probaltam crontabbe berakni, hogy ujraindulas utan lefusson a mount -a, de valamiert az se mukodott. Redditen az autofs-t javasolta meg valaki, azzal ugy nez ki megoldodik
''Az erőszak a gyengék végső menedéke'' /Isaac Asimov : Alapítvány/
-
amargo
addikt
válasz Ranger^41 #941 üzenetére
1db alaplapi kártya van a gépben csak vagy esetleg van másik is? Nálam volt hasonló gond.. nem emlékszem a pontos hibaüzenetre, de hasonló stabilitási gondokat írt, azaz nem tudja az alaplapi lekezelni ezt a sok csatornát (több VM, LXC stb). A megoldás egy dedikált dual port NIC lett. Azóta nincsenek hálózati gondok, az alaplapi port pedig csak táv management-re van.
“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”
-
válasz Ranger^41 #941 üzenetére
Ahogy olvastam, a 7-nél még nem volt gond. De szerintem lesz erre patch, itt valahogy nem jó a driver a kernelben.
-
Ranger^41
aktív tag
-
Hirtelen guglizva másnál is volt hasonló: [link]
Azt tudom, h konténerhez csatolás szívás, nem is erőltetem...
OMV-ben docker Jellyfin?
LXC helyett VM-be rakni?
Nálam Casa OS VM van, ami a dockereket kezeli, itt van Plex (mert a Jellyfin nem erősködik kliensekben, a Plexhez meg kavarcórára is van kliens). Annyi, hogy a Casa OS eléggé leegyszerűsítette a samba dolgokat, ezért azt inkább kézzel konfigoltam, de az sem nagy cucc.
Itt egy leírás, unprivileged kellene. Másik, h a restartot nem értem, Proxmox restart (minek?), vagy konténer (de az is minek?)? De mindegy is, kellene akkor egy mount -a parancs, amit induláskor lefuttat, sztem az is megoldja.Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy ¤¤¤ Hirdetéseim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
T_bee
aktív tag
Sziasztok,
Deployoltam a tteck fele Jellyfin containert es probalom az openmediavaultbol csatolni hozza a media foldereket.
Manualisan mukodik a mount paranccsal, illetve ha beteszem az fstabbe, akkor a mount -a utan minden jo. Ujrainditas utan azonban eltunik a halozati meghajto, es ujra kell mountolni manualisan.
Az fstab entrym a kovetkezo:xxx.xxx.xxx.xxx:/media /mnt/media nfs auto,_netdev,rw,hard,timeo=14 0 0
Probaltem ugyanezt egy debian VM-en is, ott ujrainditas utan csatlakozik a network share-hez, szoval szerintem valami LXC specifikus lehet, de nem jovok ra mi. A container privileged modban van.Van valakinek valami otlete mi lehet a problema?
[ Szerkesztve ]
''Az erőszak a gyengék végső menedéke'' /Isaac Asimov : Alapítvány/
-
válasz Ranger^41 #936 üzenetére
Szia!
Gyors guglizással ez jött elő: a hálókártyádat sleep-be rakja.
Biosba az energiatakarékosságot nézd meg, kapcsold ki (ha van), Grub-hoz ezt találtam, de nem mindenkinek segített:
Adding `pcie_aspm=off pcie_port_pm=off` to the grub boot optionsVan, akinél másik csomaggal lett megoldva:
I added the non free repo to my /etc/apt/sources.list
deb http://ftp.de.debian.org/debian bookworm main non-free non-free-firmware
Then I ran
apt update
apt install r8168-dkms -y && reboot nowRemélem vmelyik megoldja.
-
Ranger^41
aktív tag
válasz tasiadam #935 üzenetére
Sziasztok, most ismerkedek a proxmox-al és az alábbi bosszantó hibajelenséggel nem tudok mit kezdeni:
Pár perc tétlenség után eldobja a hálózatot, és az alábbi sorokat dobálja:r8169 0000:02:00.0 enp1s0: rtl_eriar_cond == 1 (loop: 100, delay:100)
r8169 0000:08:00.0 enp1s0: rtl_chipcmd_cond == 1 (loop: 100, delay:100)
Csak reboot segít, utána egyből van hálózat, de pár perc után újra eldobja.
Kernel Version: Linux 6.2.16-4-pve #1 SMP PREEMPT_DYNAMIC PVE 6.2.16-5 (2023-07-14T17:53Z)
PVE Manager Version: pve-manager/8.0.3/bbf3993334bfa916
A hardver alatta egy Dell Wyse 5070Mi okozhatja, hogy tudnám megszüntetni?
Köszi! -
Az összefoglalót olvasd el. Ha single node lesz, akkor jelentősen le lehet csökkenteni az írást, SSD is jó. Samba+Plex az meg HDD-re.
Host-nál USB portot, de magát a pendrájvot is lehet átadni VM-nek. A port szerencsésebb, ha a pendrájvot hol itt-hol ott használnád. Viszont hogy a kliens gépből hogy lehet , azt passzolom... Ezt találtam hirtelen, nem próbáltam. Meghallgatni sem tudom, olyan fájdalmasan beszél. Keresnem kellett volna egy rendes indiai videót, bocs...
-
klizso2
csendes tag
+ 1 kérdés:
Ki, hogy oldotta meg vagy van-e rá megoldás:
A VM-ben futtatott rendszerre (win11 vagy macos) 1 klienssel rácsatlakozok és azt szeretném elérni, hogy a kliensbe ha csatlakoztatok 1 USB-s pendrivét a pendrive tartalma megjelenjen a futtatott op rendszerben mint meghajtó.
MInden tipp, lehetőség érdekel.
-
klizso2
csendes tag
A VM-ek tárolására milyen hdd/ssd-t ajánlotok 512GB/1T nagyságúra gondoltam.
Néztem a milyen belső HDD-t vegyek nevű fórumot de 1 kicsit tanácstalan vagyok.
Inkább HDD-t vennék szívem szerint de ha lenne valami hosszú üzemidejű ssd akkor az is jó lenne.
7/24:
Debian samba+alakalomszerűen plex
Home assiatantSaját napi használatra (lehetséges a párhozamos futtatás is):
Windows 11 (Feleségemnek)
MacosX -
klizso2
csendes tag
Kedves Kérdésemhez Hozzászólók!
szpeti 40
ViZion
tasiadam
amargo
Ezúton köszönöm a segítségeteket a hardver számomra kedvező kiválasztásához.
A segítő válaszotok alapján (az energia felhasználását szem előtt tartva+ ráfordított költségeket is) az alábbi konfigot találtam/találtam megfelelőnek talán:
Dell Optiplex 3000MT számítógép Ci5-12500 3.0GHz 8GB 256GB
Természetesen 16GB vagy 32 GB RAM-al.
A gépbe még menne bele 2 db már meglévő HDD + 1 db tároló hdd vagy ssdd a VM-ekhez (ezeknek az elhelyezési lehetőségét még keresem). -
amargo
addikt
Nálam is egy "sima" HP elitedesk van erre a célra befogva. i7-8700 és 64GB RAM van a gépben. 2x1GbE NIC az alaplapin kívül, ha több VM, LXC van, akkor ez kelleni fog.
Nálam 4db HDD és 3db ssd van a gépben. Ezt az alap 200w táp simán kiszolgálja.
idle esetén is meglepően keveset eszik a gép,Nálam egyedül a frigate (NVR+object detection) terheli a gépet, de van egy TPU-m hozzá, viszont a képek méretezése az iGPU/CPU-ból történik.. szóval kb 2 magot elvisz.
[ Szerkesztve ]
-
tasiadam
Topikgazda
Ha az OMV az ZFS, akkor mindne tb utan 1gb ram kell a VM-nek. A plex/jellyfinnek is kell 2 thread, de soha meg fog maxon menni. A tobbi igenye kicsi. Egyszerre ha megy a macos es a win, akkor azoknak kell 2-2 mag es 8-8gb ram, minimum. De ha balloning van, akkor eleg kb 10gb, mert idle egyik se eszik sokat
[ Szerkesztve ]
-
Nálam 16 GB ram+2 mag + HT bőven elég. Ahogy írta is a kolléga, attól függ, mit-mennyire terhelnél.
Nálam opnsense, HomeAssistant és CasaOS fut, többi csak teszt jelleggel.
CasaOS-en belül SMB megosztás, Jellyfin, Digikam, Tailscale és ehhez egy Filekezelő, Duplicat és Grafana van egyelőre.Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy ¤¤¤ Hirdetéseim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
gery2123
őstag
Szia!
Nem vagyok nagy guru a témában, de szerintem a proci teljesítményét a vm -ek igénybevételével határozd meg.
nekem már egy éve lassan hp elitdesk megy, 2hdd 1 ssd 1nvme. Intel i5 6400 32gb ram.
ezekre nekem bőven elég a teljesítmény de a vm-ek nem sok erőforrást kérnek, mivel nagyrészt idle vannak.vm: - Home Assistant
- Truenas
- pfsense +4 portos nic
- Win11 ( de nincs nagyon használva alap feladatok)
- Linux xfce (ez általában off)
lxc: - tailscale
- docker (6-8 container)
- plex (nincs hw transzkód)
- adgouardSzerintem 8-12 mag elég lehet de én ramot min 64gb terveznék már. De mint az elején írtam felhasználás függő lesz.
[ Szerkesztve ]
-- PSN_ID: GerY2123
-
klizso2
csendes tag
Sziasztok!
Szeretnék 1 kis segítséget/véleményt kérni a hálózati/ saját eszközeim átalakításához, módosításához, korszerűsítéséhez.
Sok helyen utána olvasva 1 kicsit tanácstalan vagyok.
A jelenlegi meglévő kisebb ARM eszközeimen lévő rendszereket szeretném 1 nagyobb teljesítményű szerverre áttelepíteni/áthelyezni amelyek proxmoxon futnának + 2-3 VM-et is szeretnék rajta üzemeltetni.
A cél az lenne, hogy minél kisebb energiaigénnyel (kliens nélküli elérés nélkül az energiafogyasztás 30-60w lenne) üzemelne az adott éppen aktuálisan futó feladatok mellett.
Amire használva lenne:
7/24-ben müzemelve:
Pfsense
Home Assistant
Debian linux
Openmediavault
Mini dlna
Plex server
Vékony kliensen keresztüli elérésben (távoli elérésben):
Windows 11
MacosX
Az eddigi leírások alapján a nagyjából az alábbiak körvonalazódott ki számomra a szerver hardverével kapcsolatban ami a leírtakat ki tudja szolgálni (de lehet kicsit túlzás):
Processor: 8-12 mag
RAM: 32 GB
Lan port: 2 db
Sata: min 4 db
Rendszerhez esetleg m.2v
Használt konfigot képzeletem el erre a célra.
De a sok információban 1 kicsit sikerült elvesztem.
Tudnátok a fentiekhez valamilyen konkrét szervergépet / márkásabb pc-t (TOWER-t) ajánlani (HP, DELL, FUJITSU)?
Előre is köszönöm a segítséget.
-
szuszinho
őstag
Próbálnám használni a cloud init-et. Doksiban szerepel:
qm set 9000 --cicustom "user=local:snippets/userconfig.yaml"
Van aki használja és működik? Akárhogy próbálom konfigurálni, nem sikerül.
-
amargo
addikt
válasz paizinho #912 üzenetére
ezt így kicsit túl bonyolítod. Ha megnövelted proxmox-ban a disk méretét, akkor egyszerűen az adott VM-nél csatolj fel egy live os-t amin van gparted ui és ott csináld meg a mért növelését.
[ Szerkesztve ]
-
paizinho
tag
Köszönöm az eddigi segítségeket.
Nem találtam megoldást arra, hogy a Proxmox-ban megnövelt diskméret az OMV6-ban is "életre" kelljen. (OMV6 kikapcs, Proxmox disk resize, OMV6 bekapcs volt a sorrend)
Az OMV6 felületen a disk méret megnövelése funkció semmit nem csinál.
A Gparted-re gondoltam volna, de az OMV6-ban nem sikerült megtalálni.
A OMV fórumon megtaláltak is csak kérdések, válasz nincs.Alternatívaként 2 megoldás jutott eszembe. Melyiket javasoljátok? Én a 2-es felé húzok.
Megoldás 1: mert van hely az adatHDD-n, de az egy kicsit munkásabb, nekem kivitelezhetőnek tűnik, alapproblémát nem oldja meg, később is elfogyhat a hely :
- OMV6 kikapcs,
- Proxmox új disk (nagyobb mérettel),
- OMV6 bekapcs,
- mindent másol/átkonfigol,
- OMV6 old disk törlés,
- OMV6 kikapcs
- Proxmox régi disk törlés.Megoldás2 :
Azt gondolom, hogy lehetett volna már "indulás"-kor mergerfs vagy lvm, de sajnos nem jutott eszembe, mert a Proxmox egy kicsit elvakított :-(.
OMV5-ben unionfs-t már összeraktam.
itt melyik javasolt? MergerFs vagy LVM?
(És ugye az átmásolást itt sem úszom meg, de legalább hosszabb távú megoldás.)Otthoni felhasználóként keresek valami nem túl bonyit.
Köszönöm, ha megosztjátok a véleményeteket / javaslatotokat.
[ Szerkesztve ]
-
PVE 7->8
Nagyon bírom a srácot, hobo rocker alkesznek néz ki kicsit, de érthetően mond el mindent.Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy ¤¤¤ Hirdetéseim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
válasz noorbertt #908 üzenetére
hááát, amikor kijött, utána pár nappal én is frissítettem.
-
noorbertt
őstag
Aki esetleg szeretne frissiteni es bator:
https://github.com/tteck/Proxmox/discussions/1472#discussioncomment-6137974[ Szerkesztve ]
-
tag
siker
valamit az előző telepítésnél cseszhettem el.
most minden működik (legalábbis proxmox vonalon)
lefutottak a HA telepítő scriptek is gond nélkül.
ViZion, köszönöm a segítséged! -
tag
-
tag
-
válasz Fuser és Tsa #903 üzenetére
ahhammm... akkor tűzfal, IPv6-ot is engedélyezd (nem kell route, vagy dhcp, csak ne dobja el).
-
tag
-
válasz Fuser és Tsa #901 üzenetére
Rövid szöveget egérrel (jobb klikk, másolás), a WebUI-ból nyomtatás, mentés pdf-ként és az előnézet már másolható.
hmm... hmmm...
Akkor azt kellene, h mi a modemed, routered, gateway beállításod, tűzval, akármik. Ping 1.1.1.1 mit ad? ctrl + c a bezárás, nem csak 5-ször pingeli.Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy ¤¤¤ Hirdetéseim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
tag
Új hozzászólás Aktív témák
- World of Warcraft Burning Crusade Collector's edition bontatlan
- Játékkulcsok a legjobb áron: Steam
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok