Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
Tonyk
veterán
Érdekes dologba futottam most bele.
Adott egy teremnyi gép (ugyanaz a konfig (klónok), csak nyilván az ip más), évek óta mennek gond nélkül.
Ma egy rakat gép hálózati hibával sikoltozik , és valóban. Fix-ip-vel nincs kapcsolat, pingre : general failure. DHCP-re átlőve, nem kapnak ip-t (csak a 169.254....).
Ugyanazon a switchen, más gépek működnek. Kábelt felcserélve is u.e a hiba ugyanazokkal a gépekkel.
Switch csere is volt, továbbra is ugyanazok a gépek jeleznek hálózati hibát.5let?
szerk: Ja, Windows 10 1803
[ Szerkesztve ]
Nincs tökéletes ember. Például belőlem is hiányzik a hiba!
-
Tonyk
veterán
válasz sanzi89 #19033 üzenetére
Nálunk tegnap az aktiválásokkal volt baj, (0xc004f074). Ezért hívta őket az egyig gép tulaja (én lepattintottam magamról az ügyet, mivel a mi kezünkben nincs eszköz). slmgr.vbs /skms:195.199.... slmgr.vbs /ato -tól még butább lett.
Mondjuk ezeken a számokon nem kapott használható infót, így hát abban maradtak, hogy írja meg a nyűgjét a helpdesk@-ra. Csöbörből vödörbe.Nincs tökéletes ember. Például belőlem is hiányzik a hiba!
-
Tonyk
veterán
Én jártam úgy 3 teremnyi géppel, hogy sysprepelt imageből (M.Reflect) visszaállítottam majd 18-20 órán keresztül csak néztek ki a fejükből , majd közölték, hogy cumirudi... nem voltam túl boldog. Azóta nem foglalkoztam vele.
-
Tonyk
veterán
Saját esetemről tudok beszélni Wifi ügyben. Kb 1-1.5 éve, majd még egyszer, hónapokkal ezelőtt jött egy klik utasítás miszerint, küldjük be a suli tervrajzát (azt, ami náluk van a központosítás óta ) vagy ha nincs rajzoljunk egyet méretarányosan, falvastagságok, anyagok, jelenlegi ap-k és azok típusának feltüntetésével. Ezen kívül nem volt más. Fizikailag nem történt felmérés.
"Vagy hónuk alatt pár apvel meg egy csokor dübellel bekopogtattak és fúrták is a lyukakat?!"
Kolléga intézményében kb ez történt. Ő nem is volt jelen , mert aznap másik suliban volt soros. Felrakták a cuccokat, (majd átkonfigolták a Cisco routert (benne az új dhcp poollal), de erről persze nem szóltak), és elmentek. Aztán jött a sírás-rívás, hogy nincs hálózati scan, nyomtatás, nem érik el ezt meg azt. És a fenti történet kerekedett ki, amikor hívták a sulinetet, hogy valami kaki került a palacsintába. Ekkor derült ki a dhcp, az hogy új dashboard lesz, ami még nincs kész, de a régit nem lehet az új konfiggal használni, és hogy valami ordenáré változásra kell felkészülni.
+ Azóta vannak blokkolt oldalak (pl.: indavideo.hu), amit meg ugye a tanárok használnának...[ Szerkesztve ]
-
Tonyk
veterán
"Mármint milyen hálózatot?"
A saját eszközüket (Cisco router) és az általa kiosztott tartományt gondolom.
IBR
"Az eduroamot nem lehet megoldani valamilyen tűzfal/radius szerver beállítással, vagy nekik mindenképpen a saját eszközeiket kell odagányolni?"
Lehet saját eszközt használni eduroamhoz. Cisco-n a 5,6,7-es láb (legalábbis nálunk), de a dashboardon ez is kiderül.
a többi meg:
Security Mode: WPA2 Enterprise
WPA Algorithm: AES
Radius servers: radius1.eduroam.sulinet.hu, radius2.eduroam.sulinet.huhogy no akkor felszertük a wifit, innentől tessék ezt használni!
Pont ez történt a kollégánál (mondjuk ő nem sörözött éppen). Annyit tudott elérni, egy finomabb szentésgeléssel, hogy /26 helyett kapott egy /25-öt.
A sulinetes csóka, aki a hibajegyet próbálta kezelni sem volt a helyzet magaslatán, mert több lényegi kérdésre nem tudott válaszolni (őket sem tájékoztatták + újkeletű dolog ez még a NIIF-en belül is), első blikkre nekem úgy tűnt (rögzített beszélgetést hallottam), hogy valamit nagyon elcsesztek/alulterveztek/elterveztek odabenn és terelnek egy picit.[ Szerkesztve ]
-
Tonyk
veterán
bon
"Milyen eszközöket raktak fel? Mennyi hozzáférése van a rendszergazdának?"
Beszéltem az érintett kollégával, de mivel több helyen is melózik és épp nem ott van kb. válaszolt csak:
100% lefedettség a kívánalom.
Minden terembe tesznek PoE AP-t (nagyobb termekbe akár 2db-ot is)
A pici sulinetes rackszekrénybe ebben az intézménybe 2db 16 portos Huawei switch került = üvöltenek a melegben (Náluk teremben van a rackszekrény, így órát tartani szerinte lehetetlenség mellettük). Pontos típust nem tudott mondani sem a switch-re sem az ap-ra.
Semmifele hozzáférést nem kap az intézmény az új eszközökhöz.
A régi wifit nem piszkálják, az mehet tovább.
Fúrnak, faragnak, csatornáznak. Minden, ami kell.
Az eszközök jelenleg nem működnek, állítólag június végéig kell üzembe helyezniük őket.[ Szerkesztve ]
-
Tonyk
veterán
válasz Flowtation #18771 üzenetére
"No nálam a szolgáltatói eszköz oszt dhcp-n címet, de van szerver. Kicsit kifejtenéd ezt?"
Pl. Eddig kaptál 192.168.64.x tartományból ip-t. Voltak beállított fix ip-vel rendelkező eszközeid, nyomtató, fénymásoló scanner, kamerarendszer, stb. Most egy huszárgávással 10.x.y.z címeket oszt a dhcp. Mivel most más hálóra kerül minden ami dhcp-n volt eddig, állítgathatsz minden át vagy vehetsz fel + ip-ket. DHCP pool-ból kizárást sem tudod most már megoldani magadnak (Dashboardon eddig lehetőség volt rá), hanem kérvényezned kell és majd ők döntenek, hogy mehet-e vagy sem.
Az új hírek szerint a régi dashboard nem működik az új rendszerrel. Gyors kipróbáltam, valóban elérhetetlen az érintett új rendszerű intézmény.Nincs tökéletes ember. Például belőlem is hiányzik a hiba!
-
Tonyk
veterán
válasz Flowtation #18775 üzenetére
Ez most az eduroamtól tök független. Van valami konvenrgencia program, melyben állítólag 100%-os wifi lefedettséget akarnak minden intézményben. Egy Klik-es, nagyon képben lévő csóka szerint szeptemberben már próbaüzemet akarnak tartani.
Upo:
"Azért az a /24 /26 kincstári wifi elég érdekes"
Állítólag, hónapok óta monitorozták az hálózatot és ez alapján lövik be a dhcp pool méretét. Egy sima falusi iskolában is van 25-30 tanár mobillal, tablettel, most az új notebookokkal + az állandó eszközök. Ha ti ekkorák vagytok, akkor nyilván nagyobb pool-t kaptok.
bon
"Milyen eszközöket raktak fel? Mennyi hozzáférése van a rendszergazdának?"
Én nem láttam az eszközöket, de rákérdezek a kollégára és megírom.
[ Szerkesztve ]
-
Tonyk
veterán
válasz X Factor #18769 üzenetére
Nem a /24 /25 /26 a kérdés, csak fura, hogy a privát tartományon spórolnak és kérvényezni kell, hogy x vagy y db gép kaphasson címet egy privát (lan oldali) tartományból (intézményenként) ip-t. 15 év óta nem volt gond abból, hogy a végponton a DHCP /24-ből oszt. Nekem nem gond, mert saját tartományt használok LAN oldalon.
Ott jött/jön majd elő ez elő nyűgként, ahol nincs szerver, hanem a szolgáltatói eszköz osztott ip-t, most meg néztek ki a fejükből, hogy az ip váltás miatt nincs pl hálózati nyomtatás, stb. + még az kioszható privát ip-k számát is bekorlátozták központilag, az intézményeknek beleszólása, konfigurálási lehetősége nincs. (eddig ez is megvolt a dashboard-on keresztül). Természetesen erről az érintett intézményeket elfelejtették tájékoztatni.Nincs tökéletes ember. Például belőlem is hiányzik a hiba!
-
Tonyk
veterán
Sulis rendszergazdik!
Van-e már valaki, ahol már lefutott az új wifi-fejlesztés?
Elég érdekesen alakulnak a dolgok-e körül ahogy látom. Van tagintézményünk ahol lezajlott ez a hercehurca, a DHCP-s 192.168.64.x -es tartományt eldobták, helyette valami 10.z.x.y -os tartományt vezetnek be. Ebből sem kapja meg az intézmény a /24-et hanem csak pl /26-ot. Kollégám dilizett egy kicsit érte, erre azt vágták, hozzá, hogy erőforrás spórolás miatt van (aztán sikerült kikönyörögnie egy dhcp pool bővítést /25-re.). Majd később kiderült, hogy minden új címen lévő eszközt naplóznak (hogy ez mit takar, arról nem beszéltek.).[ Szerkesztve ]
-
Tonyk
veterán
Akinek nagyon-nagyon égető a képfájl az EFOP-os notebookokhoz, az dobjon rám egy levelet, mi már megkaptuk a usernév/pass párost, feldobom valahová a kért image-et.
Bár úgy néz ki, a tankerület mindenkinek u.a. acc-ot küldte ki.[ Szerkesztve ]
-
Tonyk
veterán
-
Tonyk
veterán
válasz bwgabor #18586 üzenetére
"Amúgy mi tegnap kaptunk emailben image-eket újratelepítéshez"
Egyedileg, ilyen-olyan azonosítás után férhettek hozzá, vagy sablon link? Ha sablon, megoszthatnád az elérhetőséget, mert még ilyet n em kaptunk, de már igény az volna rá
-
Tonyk
veterán
válasz magellan2600 #18515 üzenetére
Az én főnököm az előző fenntartótól kapott 2db-ot, és van neki egy pályázatos. Most kapott egy i3-at, majd ezek szerint kap még egyet (i7).
5db notebook egy embernek.... Demagóg leszek. Erre van pénz?!Nincs tökéletes ember. Például belőlem is hiányzik a hiba!
-
Tonyk
veterán
válasz sanzi89 #18495 üzenetére
A klónozás ok. Csak már az összes most érkezett notebook (138 db) ki van osztva, így egyhez sem férek már hozzá. A következő körben jön még 15-20db i7, ebből egy az asszonyé, majd akkor lesz időm egy Reflect mentésre az átadás előtt.
Azért bátorkodtam kérdezni, hogy hátha van valakinek már egy link.Nincs tökéletes ember. Például belőlem is hiányzik a hiba!
-
Tonyk
veterán
Egyik tagintézményünkben az ottani rg. elbutította az egyik új tanári notebookot. Mielőtt kérdezett volna, nyomott egy "alapállapotba hozást".
Ekkor hívott, de syspreppel nem lehetett rendbe hozni. Mondtam neki, hogy forduljon a KLIK által kiküldött dokumentációban elérhető egyik telefonszámhoz.
Ettől függetlenül kapott már valaki valamiféle image-et a KLIK-től vagy bárhonnét az új tanári notebookokhoz?Nincs tökéletes ember. Például belőlem is hiányzik a hiba!
-
Tonyk
veterán
válasz sanzi89 #18380 üzenetére
Tisztában vagyok vele hogy nem vagyok rá jogosult, de a feleségem igen. Így már érint a dolog valamelyest.
A KK pedig első körben az intézményi rendszergazdákhoz irányítja a delikvenst.... Szóval megint csak plusz meló a semmiért cserébe.
Bon:
Telepíteni telepíthetsz rá , csak lefelé nem az alap programokból.
A net kérdése jogos kérdés.
Első dolgom lesz egy macrium backup a partíciókról, és megy rá, amit kér az asszony.[ Szerkesztve ]
-
Tonyk
veterán
válasz szallasi007 #18377 üzenetére
Még semmit nem tudunk a jogosultságokról, de nyilván nem adminok lesznek. Majd létrehoztunk usert valami 3rd parity bootcdvel megkerülve. Mondjuk azt jó lenne ha lenne valami local admin is.... De mint említettük a előzetes dorgáló , tiltó, szabályzatokádõ leveleken kívül semmit nem tudunk, hivatalosan még a konfigokat sem.
[ Szerkesztve ]
-
Tonyk
veterán
válasz sanzi89 #18366 üzenetére
Nem biztos, hogy jó ötlet, amit mondasz, mert a levélben benne van, hogy a pályázatnak megfelelően figyelik milyen szoftverek vannak feltelepítve (gondolom csak azure-on keresztüliek számítanak/tudják.), a bejelentkezéseket, szoftverleltár, hol az adott gép, stb. + a pedagógus aláírja, hogy nem nem módosítja a rendszert stb. valamint a KK is felelős (tehát nem te, és nem csak a pedagógus) a gépekért, hogy a pályázat kiírásainak megfeleljenek.
"....személyes leltárába, használatába kerül, így elsősorban Ön tartozik felelősséggel az eszközért, annak rendeltetésszerű, biztonságos és felelősségteljes használatáért
....
Annak ellenére, hogy a számítógép az Ön birtokába és így használatába kerül, az eszközért a projekt is felelősséggel tartozik.
....
Ennek megfelelően, a projektmegvalósítás során kiemelt feladatként jelenik meg a pedagógusok eszközhasználatának támogatása távoli segítségnyújtás formájában, valamint a számítógépek fizikai állapotának nyomon követése az Ön segítő közreműködésével egyetemben (kinek a használatában van, merre található az eszköz, történt-e fizikai vagy rendszerbeli sérülés stb.).
Az eszközhasználat támogatása érdekében, úgynevezett távmenedzselés formájában tudnak mind az iskolai informatikusok, mind a projekt munkatársai segítséget nyújtani Önnek, amennyiben kérdése/problémája merül fel a laptop használata során.
A távoli segítségnyújtás elengedhetetlen feltétele az AZURE AD Join és az Intune nevű program jelenléte a számítógépen.
Az Intune egy nagyvállalati mobileszköz-felügyeleti szolgáltatás, amely segítséget nyújt a felhasználók munkavégzés-hatékonyságának fenntartásához, továbbá lehetősége nyílik az informatikusoknak és a projekt munkatársainak arra, hogy felügyelhessék, vagy távmenedzseljék a pedagógusok által használt laptopok, és az azokon futó programok megfelelő működését − az AZURE AD Join program pedig hozzájárul az Intune megfelelő működéséhez −.
A számítógép teljesen új, korábban senki sem használta, így az első bekapcsolás alkalmával Önnek kell végrehajtani a szükséges rendszer-beállításokat a megfelelő üzembe helyezés érdekében, az alábbi segédlet alapján.
Szeretnénk felhívni figyelmét arra, hogy valamennyi eszközre egységesen, a projekt előírásainak megfelelő informatikai rendszerkörnyezet került telepítésre (ide tartozik többek között az operációs rendszer – Windows 10 −, valamint a számítógépen található különböző segédprogramok stb.).
Ezen rendszerkörnyezet megváltoztatása vagy törlése (pl. operációs rendszer módosítása, az előre telepített programok törlése/cseréje) semmilyen körülmények között nem megengedett, így kérjük, hogy tartózkodjanak a fent említett cselekményektől!"Nálunk már megy is a lábrázás, hogy "big brother", "nem veszem át ilyen feltételekkel, engem ne figyelgessenek"
Nálam is az merült fel, helyi fiókot kéne létrehozni az azurba léptetés után.
Mivel semmit nem tudunk a konfigról nálam az is játszott, hogy teszek bele saját hdd-t/ssd (mirt biztos voltam benne, hogy hitvány gépek jönnek), a klikeset meg elzárom a páncélba, oszt havonta 1x bebootolok róla, hogy örüljenek és jelenteni is tudjon néha...
De most hogy kiderült, hogy ssd, meg nyóc giga ram...[ Szerkesztve ]
-
Tonyk
veterán
válasz sanzi89 #17319 üzenetére
Én azt nem értem, hogy elméletileg a közbeszerzást arra találták ki, hogy olcsóbb legyen az államinak. Pár éve próbáltam 386db Kaspersky licenszt vásárolni oktatási intézmény részére. 1890Ft/db áron + 3% kellett közbeszereznem, míg az egyetlen magyarországi oktatási licensz forgalmazójától , egyediségi nyilatkozattal együtt sem engedték megrendelni 850Ft/db áron. Külön felhívtam rá a figyelmüket, de hát gazdag ország vagyunk na. Nem számít, hogy többet spórolunk, mint amennyibe az egész került volna...
(#17320) olloczky
Nem Szeged véletlenül?szerk: Közben látom, hogy miskolci vagy
U.i. jártam kb. (felmondott az klik-es ü.i) csak egy szerverszoba klímájával. 3 hónapot vártam rá a legmelegebb időben (zárószint, 40-42 fok...)[ Szerkesztve ]
-
Tonyk
veterán
Iskolai környezetbe tud valaki valami ingyenes víruskergetőt? Avasték kezdik bedobni a kulcsot, és fizetősre váltják az Avast for Business Basic Antivirust.
-
Tonyk
veterán
válasz Flowtation #15745 üzenetére
Mi egy Samsung SCX-8123-at kaptunk, amivel ki kellene váltani az intézmény eddigi összes nyomtatóját, fénymásolóját. Ez eddig még ok is lenne, csak a padagógusnak nincs olyan, hogy elég, ha nyomtatásról és fénymásolásról van szó. Ezt kellene valahogy normális keretek közé szorítani. (Az hogy x mennyiségű papírt adok a kezébe nem megoldás, mert nyilván hoz magának ha elfogy.)
Ebben a Samsungban van valamilyen elemi szintű felhasználókezelés (max 100 user), de sajna nem tudja az össz lapmennyiséget számolni, csak külön-külön. Tehát hiába állítok be pl 200 oldal fénymásolást és 200 oldal nyomtatást, ha az egyik csak nyomtatni szeretne, a másik meg nyomtatni és fénymásolni. Azzal meg csak én hülyülök meg, ha állandóan a nyakamra járnak, hogy most tegyünk át a fénymásolásból a nyomtatásba, aztán vissza, mert épp olyat akar csinálni.
Eddig volt egy chipkártyás fénymásoló, aki addig nyújtózkodott amíg tartott a keret, de ezt most beszántotta a KLIK az összes nyomtatóval együtt.[ Szerkesztve ]
-
-
Tonyk
veterán
válasz Phvhun #15214 üzenetére
- A te routered (zöld) WAN lábára érkezik az első (narancs) routerből jövő kábel. Beállítod (zöldet), hogy dhcp-n vagy static ip-je legyen a WAN-nak. Nyilván ezeket te tudod, mi és hogy jön ki a kanócod végéből.
- A routered (zöld) ip tartományát beállítod valami kedved szerinti tartományra (lehetőleg különbözzön a narancs területétől) és eldöntöd, hogy a klienseknek dhcp-n vagy fix-en adsz ip-t a saját routered (zöld) alapján. (fix esetében az átjáró és a dns természetesen a routered (zöld) címe lesz.)
-
Tonyk
veterán
válasz qwertly #14402 üzenetére
Nálam volt ilyen az idén nyáron. Kábel teszter szerint jó a kábel, switch szerint nem. Mozgatva a kábelek nem voltak, DLP csatornában mennek végig. Újrakrimpelve jó lett. És nem is egy ilyen volt, hanem legalább 10. Valószínűleg valami oxidáció lehet ludas a dologban, bár ilyennel a közel 20 év alatt nem találkoztam csak az idén, pedig nem kettő ilyen van a cégnél.
-
Tonyk
veterán
-
Tonyk
veterán
Sziasztok!
Beleszaladtam egy olyanba, hogy ha a user jelszavát resetelem, majd beállítom, hogy az első belépéskor változtassa meg a jelszót, akkor belépéskor értesíti is a rendszer, hogy jelszót kell változtasson. Ezt meg is teszi, leokézza. Viszont ekkor újra feldobja az jelszóváltoztatásról szóló figyelmeztetést és kezdheti elölről.
Amennyiben nincs bepipálva az jelszóváltoztatás, úgy simán be tud jelentkezni az általam/általa megadott jelszóval. Teljesen hektikusan jön elő a probléma, és nem tudok rájönni mi ehet a gond.
(Windows server 2003 és 2012)Amennyiben van valakinek valami ötlete, azt szívesen és köszönettel fogadom?
-
Tonyk
veterán
Sziasztok!
Adott egy meglévő tartomány 2003R2-vel. Be lett támasztva mellé egy 2012R2.
Dcdiag dob egy ilyet:Doing initial required tests
Testing server: Alapertelmezett-elso-hely-neve\AQUARIUS
Starting test: Connectivity
The host 07d33355-6662-47af-b9c1-82970f0e6a00._msdcs.xxxx.local
could not be resolved to an IP address. Check the DNS server, DHCP,
server name, etc.
Got error while checking LDAP and RPC connectivity. Please check your
firewall settings.
......................... AQUARIUS failed test Connectivity
Doing primary tests
Testing server: Alapertelmezett-elso-hely-neve\AQUARIUS
Skipping all tests, because server AQUARIUS is not responding to
directory service requests.nslookup pedig fel tudja oldani :
Default Server: aquarius.xxxx.local
Address: 192.168.0.1
> 07d33355-6662-47af-b9c1-82970f0e6a00._msdcs.xxxx.local
Server: aquarius.xxxx.local
Name: aquarius.xxxx.local
Aliases: 07d33355-6662-47af-b9c1-82970f0e6a00._msdcs.xxxx.localA 2003-as szerver is ugyanígy válaszol a
07d33355-6662-47af-b9c1-82970f0e6a00._msdcs.xxxx.local
-ra5let?
[ Szerkesztve ]
-
Tonyk
veterán
válasz sanzi89 #10112 üzenetére
"ne szólj le másokat azért, amiért szarabb helyzetben vannak, mint te."
Értettem főnök! Amennyiben lehetséges, ne fegyelmezz légyszives! Tartsd meg azt a szeretteidnek. Köszönöm!
Egyébként meg nem ártana, nem csak ügyvédkedni, hanem az előzményt is elolvasni, amire az adott poszt született. Azzal minden rendben? Hmm? A kérdés költői volt.
[ Szerkesztve ]
-
Tonyk
veterán
válasz bwgabor #10108 üzenetére
Kaspersky-t eddig minden évben külön intéztem a váci Enti-szoft-tal. Nagyon jó kapcsolatot ápoltunk velük és tényleg rettentő jó áron kaptuk a KIS-t. Az idén már nem engedték, hogy tőlük rendeljük. 27%-al olcsóbb lett volna pedig, de nem bírtam lenyomni a torkukon. Közbeszereztetnem kellett. Igaz késett, nem is keveset, de kaptunk. (Egyszerűen szerintem hülye volt az ügyintéző, holott világos számokat tettünk le: xFt ; közbeszerzés x+27%Ft)
Szirént simán engedték, nem volt semmi különösebb azt leszámítva, hogy belekötöttek, hogy két tagintézményünk miért kapja olcsóbban, mint a többi. Elmeséltük, hogy szerettünk volna spórolni nekik (mármint a KLIK-nek ) és, hogy még évekkel ezelőtt megalkudtunk velük, hogy a létszám miatt ők olcsóbban kapják. Megköszönték a spórolást és ezt is engedték.Tisztaszoftveres igénylő hogy jön ide?
[ Szerkesztve ]
-
Tonyk
veterán
válasz Indiant #10105 üzenetére
Te most kötözködsz vagy okoskodsz? Nem tudom eldönteni! Benne élek, nap mint nap csinálom.
Mutassak kapásból 6 db KLIK engedélyt és beszerzett idei licenszeket?
A KLIK egy foshalom, de erre és vírusvédelemre eddig minden évben volt lé. kopp-kopp-kopp
[ Szerkesztve ]
-
Tonyk
veterán
Mai nap poénja számomra:
Kolléga, ahogy átlépem a céghez ajtaját, azonnal jön és mondja:
- Elromlott a saját gépem, majd megcsinálod!
A kérlek, vagy a légy szíves az, mint a borravaló, elmaradt, na de mindegy... Elkezdtem gondolkodni, hogy "sajátgép", hogy romolhat el (nincs rajta jobb klikk, vagy maga a gép romlott el), de akkor nyomja a kezembe a fényképezőgépét. Valami Panasonic xy-n+1 majomvillantó. Ok, nem számítógép.
Kérdezem tőle, hogy mi a gond. Válasz:
- Elromlott.
- ; Mégis mi romlott el?
- Nem kapcsol be.
-
Bekapcsolom, szerencsétlen gép az optikát húzogatja ki-be endless...
Kérdezi a kolléga:
- Nem lehetne "levírusírtózni", hátha megjavul?
- Attól nem fog, de mit csináltál vele? Nem nyomtad meg véletlen az optikát bekapcsoláskor?
- Nem, azt nem. LEEJTETTEM!
- Ja, akkor add ide, hátha a Kaspersky rendbe hozza ....Nincs tökéletes ember. Például belőlem is hiányzik a hiba!
-
Tonyk
veterán
válasz GGAllin #9950 üzenetére
Ha ez Tisztaszoftveres cucc, akkor annyi gépre telepítheted legálisan, ahány géphez van frissítési alapod. Valamilyen Windows jogtiszta oprendszer , akár OEM Home. 2003 előtti gépekre elméletileg nem kell frissítési alap.
Egyébként meg tisztaszoftver.hu-t nézd át, konkrétan ezt.
[ Szerkesztve ]
-
Tonyk
veterán
válasz Petyyyyy #9660 üzenetére
Ahogy előttem is mondják TrueImage-hez van ilyen célszerszám, de Macrinum-hoz is van természetesen. link2 Azért emlegetem a Macrinumot, mert ingyenes.
Ha felfér a pendivera az image, akkor, mindkettő esetében bebootolsz, kiválasztod az image-et, megadod hova állítsa vissza és hajrá. Ha nem fér fel, akkor vagy hálózatról olvasod a visszaállítandó képet, vagy egy külső hdd-ről.
[ Szerkesztve ]
-
Tonyk
veterán
válasz Petyyyyy #9658 üzenetére
Bocsi, de nem teljesen értelek
"Acronis True Image által nem jöhet szóba, nem a beépített rendszer visszaállítás a cél, hanem hogy fatális borulás esetén USB bedug aztán újra lehessen húzni a rendszert és a mentett állapottól folytathassam."
Pont ezt csinája a pl. a TrueImage vagy a Macrinum Reflect!
-
Tonyk
veterán
válasz adamka16 #9471 üzenetére
Fú.... az Epson-t ne is mond. 6 tagintézményünk kapott 2011-ben vagy 40db Epson 450W-t. Hullottak, mint a legyek, nincs olyan példány, ami ne járta volna meg Hollandiát (állítólag oda küldték ki őket). 7-800 óra alatt megeszik az izzót, úgy, hogy rendszeresen takarítjuk őket.
[ Szerkesztve ]
-
Tonyk
veterán
válasz bwgabor #9454 üzenetére
Egy tagintézményük kapott belőlük, úgy emlékszem, hogy lehetett válogatni, hogy mire van szükség. De csak HW és könyvtári programot, ami persze win-re fejlesztettek. A Tisztaszoftverhez igazodó win. frissítési alapot az persze nem lehetett beletenni. (vagy csak sügerek voltak). Most megjöttek a gépek, és szívják a fogukat, mert jogtisztaságról így szó nem lehet.
-
Tonyk
veterán
Ja, hogy ezek ennyire öregek. OK.
"Hogy ki oktatná a Linuxot"
Nyilván vannak a tananyagnak olyan részei, melyek teljesen mindegy, hogy linux, windows alatt futnak. Szövegszerkesztés, internethasználat, stb.
"(#9447) E.Kaufmann"
Nem én, hanem a kolléga akar bombát robbantani, mondjuk meg is értem.
-
-
Tonyk
veterán
Igazad van, a lányomék is most kaptak egy projektort és laptopot. Elfelejtettem. Hülye voltam, mert nem mondtam, hogy nyilván valami értelmes gépparkfejlesztő pályázatra gondoltam, mert pl. nálunk is a gépek java része 10 év közeli. a legújabbak is már több mint 4 évesek. Mondjuk ekkor még nem volt klik. Szerverek 32 bites Xeonok 1.5GB RAM-mal - 11 évesek. Na ezeket kéne már ledobni magunkról.
"Mellesleg épp fordítva: addig nincs értelme robbantani, amíg úgyse tudok mit a helyére tenni, ergo, ha nincs pályázat, nincs BUMM."
Nyilván a hw.-rel nem tudsz mit kezdeni, de ha régi gép, attól még egy linux elfutogat rajta.
Lehet ezt az interaktív táblát a retyóba is c. történetet a végtelenségig fokozni, csak azt látom sajnos, hogy ha izzót meg nem tudok cserélni, mert nem kapunk, akkor meghalnak a tanárok. Egyszerűen, már nem tudnak órát tartani projektor nélkül.
Közben meg egész rendszer meg pukkan lefelé szépen.
[ Szerkesztve ]
-
Tonyk
veterán
"persze ahhoz valami pályázaton előbb nyerni is kell, de addig még pályázni sincs értelme."
Ha erre vársz, akkor már most verj szét mindent, mert úgy tudom, hogy jelenleg minden informatikai fejlesztés az iskolákban le van tiltva. Azaz pályázat sincs.
-
Tonyk
veterán
válasz sanzi89 #9352 üzenetére
A pályázat lényegi része még a KLIK-es időszak előtt zajlott le. Mostanra sikerült megegyezniük... Tehát ez már bőven két, de inkább három éves történet, mert amikor ez indult még híre hamva nem volt a KLIK-nek. Csak a gépek érkeznek meg mostanában.
[ Szerkesztve ]
-
Tonyk
veterán
válasz sanzi89 #9349 üzenetére
A KLIK a kezdetekkor mindenféle hw. beszerzést megtiltott. Azóta sem oldották fel. Nekünk volt nyertes pályázatunk, ahol száz felett kaptunk volna gépeket, szervereket. Ennek a gittegyletnek tán' 200 ezret kellett volna beletenni. A pályázatot, mint fenntartó visszamondták. Most ha jól tudom van olyan pályázat, ahol gépeket, szervereket adtak át, de ott nem is kerül az KLIK/iskola tulajdonába a géppark, hanem csak használatra kapják meg. 5 év múlva meg lesz ami lesz, vagy marad vagy nem.
[ Szerkesztve ]
-
Tonyk
veterán
válasz lastmohican2 #9261 üzenetére
Nálunk a Kaspersky (Kaspersky Endpoint Security for Business Select) nagyon bevállt. Központilag menedzselhető teljesen. Évek óta ezt használom 500 közeli gépszámmal.
[ Szerkesztve ]
-
Tonyk
veterán
Adott egy kliens gép. Tartományiba léptetve. Bármely user be tud jelentkezni az acc.-jával, de van egy user, aki ha egyszer bejelentkezik (és csak ezen a gépen fordul elő vele) következőre már nem tud belépni.
Törlöm a c:\user\felhasználónév -et. Azonnal megy a login. Logoff után megint nem tud belépni.Látott már valaki ilyet?
[ Szerkesztve ]
-
Tonyk
veterán
válasz szaniszlokar #9100 üzenetére
Éveken keresztül Kaspersky-vel dolgoztunk, Enti-soft (Vác) az oktatási referens elég jó árakkal. (~1300/gép/év ). Eddig éveken keresztül jól működött a dolog 480-as körüli munkaállomással. Jött a klik, jött a szopások időszaka. Tavaly még meg tudtam venni őket a szokásos módon, idén már köteleztek a közbeszerzésre. Küldtem nekik egyediségi nyilatkozatot, kiszámoltuk az végösszeget, mondom nekik, hogy én be tudom szerezni 27%+közbeszer.díj-jal olcsóbban a már említett forrásunktól. Nem, nem érdekli őket: Közbeszerzés. Ha nem mondtam el nekik 10x, hogy ~160E forinttal olcsóbban jönne ki a bevált forrás, akkor 1x sem.
3 hónapja lezajlott minden, licensz még mindig nincs.
U.a a könyvtári rendszerrel. Több iskolára kérek árajánlatot, megjön. 6*45.000Ft. Beküldjük, visszadoják, hogy hogy lehet az, hogy más iskolák 65.000-ért kapják, mi meg 45E/db. Ez így nem jó. Rendeljük meg drágábban. Már nem bírtuk idegekkel, visszaírtunk hogy mi van, meg hogy a KLIK-nek ez mennyivel kerülne többe. Szó szerint óvodás módszerrel vezettük el nekik, hogy ez így 90E forinttal több. Ezt nagy nehezen megértették, még a végén meg is köszönték, hogy szóltunk. Van itt lé, hogy nekik jó a drágább is, csak ész nincs annál aki lóvlét kezeli...Nincs tökéletes ember. Például belőlem is hiányzik a hiba!
-
Tonyk
veterán
válasz sanzi89 #8761 üzenetére
Nálam egy Jana Proxy fut már nagyon rég:
- Szűri a tartalmat, ergó tartalomszűrő.
- Kliensen be van állítva, hogy proxy-t használjon , azaz telepítve van
- Magyarul küldi el a tanulót melegebb éghajlatra. -> Könnyen kezelhető (mert csak elhajtja, más teendője nincs), magyar.A törvényalkotó meg bekaphatja, mert megint az látszik, hogy dr. Nemecsek Ernő kitalálta az íróasztal mögül, nulla rálátással, minimális utánjárás nélkül. Amiket a nagyságos KLIK kiadott, mint ajánlott alternatívák, használhatatlanok tartományi környezetben. Mert legyünk őszinték! Ki szereti magát szopatni több száz/ezer user esetében lokális beléptetgetéssel, ráadásul úgy, hogy minden kölök egy fiókot használjon, hogy megfeleljen ennek az átgondolatlanul összehányt jogszabálynak?!. Én annyira nem.
Max annyit csinálok, hogy a proxyban nem a tiltandó oldalak kulcsszavai, hanem csak az engedélyezettek fognak szerepelni: klik.kormany.hu meg esetleg a google.hu. Oszt ennyi (onnan már úgysem jut tovább). Az lesz ám csak az igaz tartalomszűrés.[ Szerkesztve ]
-
Tonyk
veterán
A fejlesztő befejezte a program további fejlesztését, de az utolsó napokban, ez volt elérhető a honlapján, akkor le is töltöttem gyorsan:
"Activation Code: Active User Manager is now completely free and unlimited to use without any purchase. I am currently working on removing the license activation component from the software but until then please find below an activation code that will unlock the demo version to give you a full version (effectively a site license under the old licensing scheme).
Name: Licensed Full Version
Organisation: Licensed Full Version
Activation Code: GLYQ5 RLR90 TDWUR 2Q7L5 6LR29 "Ide fellőttem, aki kapja marja.
[ Szerkesztve ]
-
Tonyk
veterán
válasz sanzi89 #8211 üzenetére
Én ezt úgy oldottam meg, hogy van egy excel táblám, ide bekerülnek mondjuk év elején a kilencedikesek nevei. Ez a tábla szétkapja Keresztnév és Vezetéknévre a neveket. Ebből generálja a vezetéknév és keresztnév első három betűjéből a felhasználónevet + hozzáteszi a végére a kezdési évet (mikor kezdte a 9. osztályt.).
pl. Kiss Béla 2014-ben kezdett: kisbel14 a usernév. E mellé készül egy oszlopba jelszó egy vb scripttel. Az eredmény (Vez.név, keresztnév,usernév,password) elmentődik egy CSV táblába, azt meg beszippantja a Active User Manager (nem is olyan régen még ingyenesen lehetett regisztrálni, akkor lőttem én is.).Az egész tanévkezdés megvan kb. 3 és fél perc alatt. Ha az egész iskolát kell így megcsinálni ~5 perc.
Ugyanebben a táblában képződik egy nyomtatható lista osztályonként. Egy A4-re ráfér mindenki, ezt felszabdalva megkapja mindenki a nevet, ideiglenes jelszót, és hogy melyik tartományba lép be. Nem szokott gond lenni a név elfelejtéséből. Inkább a passwordéből, de ezt meg alaphelyzetre állítani 5 másodperc. Jön a gyerek, kéri/megcsinálom, elmegy. Ennyi.
[ Szerkesztve ]
-
Tonyk
veterán
Sziasztok!
Használ valaki Office365-öt? Ezen belül az érdekelne, hogy a Webhelyek alatt megjelenő, előléptetett webhelyek sorrendje (csempék sorrendje) megváltoztatható? Ha igen, hogyan? Széttúrtam már, de nem találok ilyet.
-
Tonyk
veterán
válasz igaz.gergo #7731 üzenetére
Process explorerrel is nézd meg hátha részletesebb infót ad, esetleg (bár nem írtad milyen szerver) egy hálókártya csere.
-
Tonyk
veterán
Gyűjtögettem ilyen címeket, egyszer amikor nagyon ráértem, hátha segít:
74.119.76.0-74.119.79.255
67.200.0.0-67.200.127.255
66.199.37.136-66.199.37.143
66.93.78.176-66.93.78.183
66.92.180.48-66.92.180.63
65.192.0.0-65.223.255.255
65.201.208.24-65.201.208.31
204.15.20.0-204.15.23.255
173.252.64.0-173.252.127.255
www.thefacebookproxy.com(66.45.237.123)
31.13.64.0-31.13.127.255
69.171.224.0-69.171.255.255
204.15.20.1-204.15.23.255
69.63.176.0-69.63.191.255
66.200.144.0-66.220.159.255Nálam jelenleg ez van benn + proxy.
[ Szerkesztve ]
-
-
Tonyk
veterán
válasz adamka16 #7655 üzenetére
"Mondjuk még mindig nem tudom sehogy sem kitiltani az iskolából a FB-ot..."
Proxyn tiltani a diák gépekre + web-es proxyk. Jó kis lista, de működik. Utána jön, az hogy ne tudjanak VPN-t kapcsolatot létrehozni, stb... találékonyak ha facebookról van szó. Érettségin meg izzadnak, mint *va a templomban.
-
Tonyk
veterán
-
Tonyk
veterán
-
Tonyk
veterán
Én kb. 1 hónapja jártam úgy, hogy iszonyat módon belassult egy szerver, 3 és fél óra volt egy 2003 R2 elindulása. Process Explorer -> HW interrupts 99%. : Az optikai meghajtó adta meg magát, az csinált ilyen hülyeséget, pedig még lemez sem volt benne. Lehúzva, azonnal minden OK.
-
Tonyk
veterán
Homok a fejemre rosszul emlékeztem, de, most néztem meg és a levelükben(leveletekben?) az áll, hogy novembertől elejétől cserélnek közel egy évig.
Viszont akkor elég meredek az "ötöde" megközelítés. Mert ha decembertől cserélnek akkor egy hópnap alatt kész lett az ötöde?"Savszelesseg emeles is lesz, targyalas alatt."
Na addig álljunk mi féllábon....
"a routerek jo resze hasznalhatatlan lenne a hozza nem ertok miatt"
A rendszergazdák köszönik szépen a NIFF véleményét. Tapasztalták is az ellenoldal kompetenciáját a pl a hónapokig köhögő levelezésben.
[ Szerkesztve ]
-
Tonyk
veterán
Ez ok is, mert erről minden érintett kapott értesítést. Mondjuk qrva lassan halad, ahoz képest, hogy fél vagy háromnegyed éve csinálják, ill. jelenleg tök felesleges is, mivel a sávszélességemelesről még csak férevezető hírek sincsenek. Hitegetés az van évek óta, de ez a 4Mbit/384kbit kezd baromira nevetséges lenni.
Azért kérdeztem vissza, hogy hátha nagyobb szabadságot adnak, de ezek szerint marad a könyörgés e-mailben. Mert ugye a sulinet rendszerben valamennyire hozzáfértünk a router szabályaihoz, nyitás zárás, portok kiosztása, stb. De mióta a NIIF csinálja, még ez sincs
[ Szerkesztve ]
-
Tonyk
veterán
válasz adamka16 #6313 üzenetére
Jana proxyt feltenni kb 3 perc belőni meg öt. Szóval ha nincs, akkor lesz. ( + használhatod kulcsszó szerinti szűrésre, tiltásra, csak adott oldalak engedélyezésére akár termekre vagy gépekre lebontva. Ingyé' elég jó.)
80, 443 tiltást én konkrétan ezekre a címekre értettem. A többit nem érinti, szóval ettől még a https://porno.hu elérhető
[ Szerkesztve ]
-
Tonyk
veterán
válasz adamka16 #6311 üzenetére
proxy (pl jana), esetleg, ha van valami vírus/internyet védelmi megoldás, akkor annak a tűzfalában ip alapján tiltani 80 és 443-az ezekre (lehet azóta már más ip is van mióta utoljára bővítettem a listát):
74.119.76.0-74.119.79.255, 67.200.0.0-67.200.127.255, 66.199.37.136-66.199.37.143, 66.93.78.176-66.93.78.183, 66.92.180.48-66.92.180.63, 65.192.0.0-65.223.255.255, 65.201.208.24-65.201.208.31, 204.15.20.0-204.15.23.255, 173.252.64.0-173.252.127.255, 66.45.237.123, 31.13.64.0-31.13.127.255, 69.171.224.0-69.171.255.255, 204.15.20.1-204.15.23.255, 69.63.176.0-69.63.191.255, 66.200.144.0-66.220.159.255
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Sparkle grafikus kártyák Intel Battlemage architektúrával
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Asszociációs játék. :)
- PlayStation 5
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Digitális Állampolgárság Program DÁP
- Okos Otthon / Smart Home
- Eredeti játékok OFF topik
- Kuponkunyeráló
- Milyen routert?
- További aktív témák...
- GAMER félgép - GIGABYTE B760M H DDR4 + Intel I5 13400F + Corsair VENGEANCE LPX 2x16GB DDR4 3200MHz
- AMD Ryzen 5 5600 BOX - Új, 3 év garancia - Eladó! 40.000.-
- 2 TB 2280 M.2 PCI-E NVME SSD BAZÁR - Samsung, SK Hynix, Kioxia, WD, Micron -
- "Billentyűzet hibás" Dell Latitude 7390 laptop (13FHD/I5-G8/4GB/128SSD/MagyarVilágítós/Win11)
- Sennheiser IE600 (Garanciális)
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest